UA-50457385-1

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Τα μελισσάκια τα βιαστικά!


 Κύριοι σφιχτείτε! 

 Τα μελισσάκια φέτος θα είναι πολύ πρώιμα στον Βορρά!

 Ήδη σε σημερινή αντιπροσωπευτική δειγματοληπτική πλήρη επιθεώρηση (δηλαδή σε πάνω από το 10% του συνόλου του γενικού πληθυσμού! Οπότε άστε και τους σχολιασμούς πάνω σε αυτό στις μελισσοκομικές ομάδες του στιλ «Που ξέρει αυτός Ααααα! Σιγά μην έχουν γονεύσει τέτοιο καιρό τα μελίσσια! Το ξέρω εγώ αυτόοοοοοο! Άσχετα εάν έχω 2 μήνες να ανοίξω κυψέληηηηηηηη!» Χα χα χα.) σε τρία διαφορετικά μελισσοκομεία μου, βρήκα όχι μόνο να υπάρχει γόνος μέσα (και αυγά και σκουλήκι) αλλά μάλιστα να ανοίγουν και κόκκινοι γόνοι! Δηλαδή μερικά μελίσσια είχαν αρχίσει το γόνεμα τους στις 13-14 Δεκέμβρη (εκεί έγινε το πρώτο γόνεμα, χάλασε λίγο ο καιρός στις γιορτές και έκοψε λίγο η γέννα, και 4-5 μέρες πολύ καλές στον Βορρά και ξανάρχισε πάλι)!

 Τα μελίσσια έχουν όλα τα σημάδια για γόνεμα (έντονο πέταγμα - για να βρουν νερό για να καταναλώσουν το ζαχαροζύμαρο -, ελέγχουν τα πάντα μέσα στην κοντινή ακτίνα πτήσης τους – για να βρούνε γύρες -, ήδη ξανάρχισαν να αποθηκεύουν γύρη, και ανοίγουν χώρο στο κέντρο της μελισσόσφαιρας-  για να γεννήσει εκεί η μάνα -. Οι βασίλισσες δε ήδη έχουν αρχίσει να μετράνε κελιά με την κοιλιά τους, και φυσικά υπάρχει γόνος!!!!! Τι άλλο σημάδι θέλετε? Χα χα χα.). Τα μελίσσια στον βορρά είναι πολύ πρόθυμα να ξεκινήσουν να γεννάνε και το μόνο που τα εμποδίζει κάπως είναι η έλλειψη γύρης εκεί έξω (που πλέον αυτό σταματά να είναι εμπόδιο, γιατί ήδη άνοιξε το ραδίκι και το λευκό κρινάκι. Και αυτό το διαπίστωσα με επιτόπιες ανιχνεύσεις γύρω από τα μελισσοκομεία μου, οπότε περιττό το να σας πω ότι ούτε σε αυτό χωράει αμφισβήτηση από τους μελισσοκομικούς σχολιαστές εκεί έξω!).

 Οπότε φέτος τα μελίσσια στα ίδια μέρη που τα είχα με πέρσι έχουν ήδη 1,5 μήνα μπροστά τις γέννες τους (πέρσι άρχισαν να γονεύουν στις 24-26 Γενάρη!). Σε περίπτωση που ο χειμώνας εξακολουθήσει να πηγαίνει στον βορρά όπως μέχρι στιγμής (σενάριο με πιθανότητες 50-50) πολύ πιθανό να βρεθείτε προ εκπλήξεων στην πρώτη πλήρη επιθεώρηση σας εάν την αργήσετε πολύ. Ο καιρός βοηθά και τα μελίσσια δεν κρατιούνται καθόλου.

 Εάν δεν έχετε κάνει θεραπείες μέχρι τώρα (ο υποφαινόμενος έκανε την κύρια προληπτική του θεραπεία (και όχι μόνο!) στην μικρότερη μέρα του χρόνου – 21 Δεκέμβρη-  και πρόλαβε όπως πλέον φαίνεται στο τσακ τα μελίσσια του με ανοιχτούς μόνο γόνους!) και περιμένετε από εδώ και πέρα να ξεγονεύσουν τα μελίσσια σας για να τις κάνετε ώστε να είναι αποτελεσματικότερες, σας έχω νέα που δεν θα σας αρέσουν ιδιαίτερα (η μέρα σήμερα έχει σχεδόν την διάρκεια της 9 Δεκέμβρη, και κάθε μέρα που περνά θα έχει αντιστοιχία με μία μέρα πίσω στο ημερολόγιο)! Βιαστείτε! Και πάτε για θεραπείες τις επόμενες 3-4 μέρες, μετά θα είναι πολύ αργά! 4αρια-5αρια πευκίσια μελίσσια και ήδη έχουν γόνους, μην σας πω και πως είναι τα δεκάρια μου τα σουσουρίσια! 

 Μέχρι εδώ η κατανάλωση τροφών ήταν μικρή από εδώ και πέρα θα αυξηθεί κατακόρυφα εάν εξακολουθούν να γονεύουν. Φέτος μπορεί να είναι από τους χειμώνες που δεν θα χορταίνουμε τα μελίσσια μας (οπότε πρέπει να μεριμνήσετε και για αυτό το θέμα). Αλλά εάν τροφοδοτηθούν καλά μέσα στον χειμώνα θα έχουν αυξημένη δυναμικότητα από εκεί και πέρα. Χρονιά για παραφυάδες,  και μάλιστα πρώιμες.  

 Και επαναλαμβάνω, ιδίως για τους ερασιτέχνες που τα ξέρουν όλα από το πολύ μπλα, μπλά, στο διαδίκτυο! Κάντε προληπτικές θεραπείες, εάν δεν έχετε κάνει ακόμα, ΤΩΡΑ! Όχι αύριο ή μεθαύριο! ΤΩΡΑ! Γιατί αλλιώς θα είναι σαν να μην έχουμε κάνει θεραπείες και εμείς εάν δεν είναι αποτελεσματικές οι δικές σας θεραπείες (γιατί πολλά μελισσάκια μπορεί να μην έχετε όπως οι επαγγελματίες, αλλά εάν είσαστε 10 φορές περισσότεροι από αυτούς τότε μια χαρά ζημία μπορείτε να κάνετε εάν τα μελίσσια σας είναι μόνιμες εστίες μολύνσεως! Δεν μπορούμε να χάνουμε εκατοντάδες μελίσσια κάθε χρονιά οι επαγγελματίες γιατί κάποιοι ερασιτέχνες ξύνουν τα αρχίδια τους, ή πιστεύουν σε «αφάρμακες μελισσοκομίες» γιατί τους το είπε κάποιος στο διαδίκτυο! «Μα αφού το είπε αυτούυυυυυοοοοοοςςςςς Αααααααααααα!»).

 Μίλησα και ελάλησα! Ώρα για να πάρετε τα μέτρα σας.


 Adios Amigos Locos












Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 4/1/2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου