UA-50457385-1

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Φωνή Λαού, Οργή Θεού

 


 Στις 9 Σεπτεμβρίου είχα γράψει στο προφίλ μου τα εξής:

Πας να κάνεις τρύγο στα μελίσσια που δεν έχουν κατεβεί στα πεύκα, νέες μάνες σε όλα, ξεκούραστα, έδωσε αβέρτα ο Ηλίανθος και η αγριοβαμβακιά , έχει αρχίσει να δίνει καλά και η σουσούρα!

 Λες πάμε να τα ξαλαφρώσουμε λίγο, πριν από μια εβδομάδα είχαν από 6 γόνους, οπότε 4 πλαισιάκια με μέλι (δεκάρια μελίσσια) θα έχουν αρκετά από αυτά. Να προλάβω και την σουσούρα στις αρχές της, πριν τα αγριέψει τα μελίσσια!

 Ωραία?

 Ωραία!

 Πας στα μελίσσια ήδη έχουν γίνει άγρια σαν Μπαμπουίνοι σε περίοδο ζευγαρώματος!

 Να σε ακολουθούν στα 500 μέτρα!

 Οκ αυτή είναι η σουσούρα! Σαν την κοκαΐνη για τα μελίσσια.

 Ανοίγεις τα μελίσσια, βλέπεις 8-9 γόνους μέσα!

 Τόμπολα!

 Η επίδραση της σουσούρας άρχισε, και ήδη είμαστε στην αρχή.

 Οπότε πας για να πάρεις 1-1,5 πλαίσιο ανά μελίσσι, με τις κιτρινόμαυρες ούγκανες να σε ξεσκίζουν στα τσιμπήματα σε κάθε μελίσσι!

 Και για ακόμη μια φορά να σταματάς τον τρύγο όχι γιατί το θέλεις εσύ, αλλά γιατί έτσι προστάζουν αυτές (μια φορά ρε πουτάνες να σταματήσω τον τρύγο στην σουσούρα γιατί δεν αντέχω την κούραση, και όχι γιατί δεν αντέχω τον φόβο του θανάτου!).

 Μια χαρά!

 Και να μην ξέρεις τι να κάνεις, να κατεβάσεις σε μερικές εβδομάδες αυτούς τους μαμελούκους στο πεύκο, όταν θα έχουν πληθυσμό για εικοσάρι μέσα σε δεκάρι μελίσσι, και να λες πως θα τα τρυγήσω αυτά?

 Ή τα αφήνεις έξω από τα πεύκα, έχεις τρομερά μελίσσια για του χρόνου (που δεν θα τα χορταίνεις με τίποτα μέσα στον χειμώνα!) και θα τα κυνηγάς από τα δέντρα την άνοιξη?

 Αχχχχχ ποιος συνεχίζει τον τρύγο πάλι σε αυτά?

 Και έλεγα ότι οι δύσκολοι τρύγοι θα είναι οι μακρινοί στα πεύκα!

 Χα χα χα."*

 Και κάτω από τα σχόλια αυτής της ανάρτησης νέοι μελισσοκόμοι (αλλά όχι και μόνο νέοι) να συμβουλεύουν το να βάλω ορόφους, και να τα πάω στα πεύκα (εγώ αντίθετα σχεδίαζα αυτά τα μελίσσια να μην τα μετακινήσω για να τα έχω πολύ δυνατά για του χρόνου), έτσι ώστε να τους κόψω τον αέρα για να μην είναι τόσο δυνατά του χρόνου, και θα αρχίσουν να μου σμηνουργούν από τις αρχές του Μάρτη!**



 Ναι υπάρχει μια λογική σε αυτό!

 Επίσης την επόμενη μέρα που πήγα για τρύγο την ίδια άποψη είχε και ένας παλιός μελισσοκόμος (αλλά την τελείως αντίθετη είχε ένας άλλος παλιός μελισσοκόμος που συνάντησα, απλώς έχω ορίσει ότι σε οποιαδήποτε συμβουλή μου δώσει αυτός ο μελισσοκόμος -και μερικοί ακόμη! Χα χα χα- θα κάνω το ακριβώς αντίθετο από ότι με συμβουλεύει, και όχι λόγου έλλειψης γνώσεων του, αλλά λόγου κινήτρων του σχετικά με τις συμβουλές του! Χα χα χα) που συνάντησα στο μελισσοκομείο μου καθώς πήγαινε και αυτός στα δικά του μελίσσια. 

 Και αφού θέλει ο Λαός να βάλω ορόφους στα μελίσσια μου (που έχουν 7 με 9 γόνους),  ποιος είμαι εγώ που θα πάει κόντρα στην θέληση του?

 Χα χα χα.

 Οπότε σταμάτησα τον τρύγο, γύρισα στο σπίτι μου, και γέμισα άδειες κυψέλες με χτισμένα μελωμένα πλαίσια για να τα βάλω στη θέση όσων πλαισίων είχα τρυγήσει από τα μελίσσια, αλλά και 12 ορόφους με χτισμένα μελωμένα πλαίσια για να τα βάλω στα μελίσσια (φυσικά οι συμβουλές ήταν για να βάζω ορόφους με 5 μόνο πλαίσια, αλλά εάν είναι να κάνεις κάτι τρελό γιατί να μην το κάνεις τελείως τρελό? Χα χα χα).



 Την επόμενη μέρα πήγα με άλλους 26 ορόφους με μελωμένα πλαίσια και τα έβαλα και αυτά σε δυνατά μελίσσια, με αποτέλεσμα περίπου τα μισά από τα μελίσσια που δεν κατέβασα στα πεύκα πλέον να είναι διώροφα!

 Την προσοχή σας εδώ! 

 Σαν συμβουλή ποτέ δεν θα την έδινα τα παραπάνω σε κανέναν!

 Η άποψη μου είναι τα μελίσσια να είναι δεκάρια στο δεύτερο χέρι του πεύκου! 

 Πιστεύω ότι βρίσκουν περισσότερα μέλια έτσι (ή έστω είναι πιο συγκεντρωμένα στα λιγότερα πλαίσια). Αλλά η εμπειρία μου προέρχεται από την στρατηγική να κατεβαίνουν όλα τα μελίσσια από το πρώτο χέρι του πεύκου, οπότε στο δεύτερο χέρι τα μελίσσια έχουν φθαρεί τόσο που δεν είναι για να έχουν όροφο!

 Η περίπτωση σε αυτά τα μελίσσια είναι τελείως διαφορετική, φρέσκα και ξεκούραστα μελίσσια, με 7-9 γόνους, τιγκαρισμένα με γύρη και μέλι, που έχουν να βγάλουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες ανθοφορία καλοποτισμένης σουσούρας, και αμέσως μετά θα μπουν στο πεύκο για το δεύτερο χέρι σε μια χρονιά που στα μέρη μου δείχνει το πεύκο να πηγαίνει πολύ καλά.

 Ναι υπάρχει η αριθμητική του μελισσιού, 21 μέρες για να ανοίξει ο γόνος, 21-23 μέρες για να αναλάβει καθήκοντα ιπτάμενων μελισσών - συλλεκτριών, ο γόνος που υπάρχει τώρα πιθανότατα δεν θα συλλέξει στο πεύκο, μια που δεν θα έχει αναλάβει καθήκοντα συλλέκτριας μέχρι το θεωρητικό τέλος του δευτέρου χεριού του πεύκου (20-25 να ξεκινήσει συν 21 μέρες που κρατά, εάν δεν είναι παρδαλό).

 Αλλά εδώ υπάρχουν τέσσερα πράγματα που θα πρέπει να προσεχθούν!

 Οι 21 (γόνος για να εκκολαφθεί) συν 21 (ενηλικίωση της μέλισσας μέχρι να γίνει συλλέκτρια) μέρες για να γίνει η μέλισσα συλλέκτρια, ισχύει για τον γόνο που είναι αυτή την στιγμή αυγό. Ναι αλλά δεν είναι όλοι οι γόνοι σε μορφή αυγού! Την προηγούμενη εβδομάδα (ή 10 μέρες πίσω) αυτά τα μελίσσια είχαν από 6 γόνους. Οι μισοί από αυτούς ήδη έχουν εκκολαφθεί, και μέχρι να πάνε στα πεύκα θα είναι σχεδόν έτοιμα για ιπτάμενες-συλλέκτριες, και καθώς θα προχωράει το πεύκο σταδιακά τα ενδιάμεσα πλαίσια γόνου που δημιουργήθηκαν σε αυτό το δεκαήμερο, από την επιθεώρηση μέχρι τον τρύγο, θα έρχονται σε στάδιο ιπτάμενης-συλλέκτριας. Οπότε δεν είναι 9 γόνοι = 18 πλαίσια που θα καλύπτονται από μέλισσες όταν εκκολαφθούν, αλλά επίσης και 3 πλαίσια = 6 πλαίσια ιπτάμενες στην αρχή του πεύκου (συν όσες ιπτάμενες υπήρχαν από πριν), και άλλα 3 πλαίσια = 6 ακόμη πλαίσια ιπτάμενες σχεδόν στην μέση του δεύτερου χεριού.

 Δεύτερο βασικό, το εάν θα είναι παρδαλό ή όχι το πεύκο, εάν είναι παρδαλό τότε ίσως προλάβουν και τα 9 πλαίσια με γόνο να το προλάβουν ως ιπτάμενες.
 
 Τρίτο, μέρος της νεκταροέκκρισης της σουσούρας θα γίνει λαντούρα στα έξτρα πλαίσια που θα βάλεις και δεν θα πάει όλο στους γόνους. Ναι δεν αρκεί αυτή η λαντούρα για να γίνει τρύγος, αλλά μπορεί να βοηθήσει πολύ εάν δώσει πολύ καλά το πεύκο να γεμίσουν πολύ περισσότερα πλαίσια με μέλι. 

 Και φυσικά το κυριότερο από όλα! Δεν αρκεί το μελίσσι για να πάρεις μέλι. Το κυριότερο είναι να υπάρχει νεκταροέκκριση /μελιτωέκκριση, εάν υπάρχει, το μελίσσι θα κάνει παπάδες, εάν δεν υπάρχει και 4όροφο  να είναι δεν θα κάνει απολύτως τίποτα. Ο παραπάνω χειρισμός έχει μεγάλο ρίσκο, αλλά το μεγαλύτερο ρίσκο δεν είναι στον ίδιο τον χειρισμό, αλλά στο εάν είναι πετυχημένη η τοποθέτηση. Εσύ του δίνεις την δυνατότητα για να κάνει παπάδες. Αλλά εάν αυτή η δυνατότητα θα γίνει πραγματικότητα εξαρτάται μόνο από το επίπεδο της μελιτωέκκρισης!

  Παράμετροι όπως ότι παρόλο που τα πλαίσια τα πέρασα θειάφι για το κηρόσκορό αλλά είδα ότι πάλι άρχισε σιγά σιγά η προσβολή τους από αυτόν, ή ότι τα καύσιμα έχουν πάει στον ουρανό, και δεν είναι τόσο εύκολο να πηγαίνεις να τρυγάς τα δεκάρια μελίσσια και να προσθέτεις χτισμένα πλαίσια για να τα ξαναγεμίσουν (ενώ τώρα υπάρχει και η δυνατότητα να τα πας διπλά, και να τα πάρεις ατρύγητά για να τα τρυγήσεις κοντά σου, και να γλυτώσεις και τους μακρινούς τρύγους, και κάποια πολυέξοδα δρομολόγια) συνυπολογίζονται και αυτοί στην τελική απόφαση για έναν τέτοιο χειρισμό.

 Αλλά και πάλι επαναλαμβάνω!

 Δεν είναι ο παραπάνω χειρισμός κάτι που θα το συμβούλευα! Είναι χειρισμός με πολύ ρίσκο! Αλλά το ίδιο το ρίσκο δεν βρίσκεται στον χειρισμό, αλλά στο τι υπάρχει από μελιτωέκκριση εκεί έξω.

 Αυτά το λοιπόν τσακαλάκια μου, θα αναρτήσω και αυτή την ανάρτηση σε μια μελισσοκομική ομάδα (σπάνιο αυτό, μην κακομαθαίνετε, δεν θα το δείτε πολλές φορές!) μια που είδα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα τους απασχόλησε αρκετά.

 Ας μην ξεχνάμε ότι "Ο τολμών νικά", αλλά και το ότι "Μόνο τα τρένα πάνε πάνω σε ράγες".***



 * Στην πραγματικότητα από επιτόπιο έλεγχο που έκανα σήμερα στις σουσούρες διαπίστωσα ότι έχουν πιθανότατα πολύ περισσότερο χρόνο που είναι ανθισμένες (τουλάχιστον μια εβδομάδα περισσότερο από όσο νόμιζα την προηγούμενη Παρασκευή), γιατί είδα τα πρώτα λουλούδια από τις σουσούρες να έχουν "καεί". Και με αυτή την γνώση από την επιτόπια ανίχνευση πολλά πράγματα φαίνονται πιο λογικά, και ο αριθμός των γόνων στα μελίσσια, και το επίπεδο αυξημένης επιθετικότητας των μελισσιών, που έφτασαν σχεδόν μέχρι το επίπεδο της λεηλασίας την δεύτερη μέρα που έβαζα ορόφους με μελωμένα πλαίσια. Πιθανότατα οριακά θα φτάσει η ανθοφορία της Σουσούρας μέχρι την στιγμή που θα αρχίσω να μετακινώ τα μελίσσια στα πεύκα (η πρώτη εντύπωση μου ήταν ότι θα μετακινούσα μελίσσια με την σουσούρα ακόμη ανθισμένη να δίνει. Όχι! Οριακά και μόνο θα συνεχίζει να δίνει η σουσούρα όταν θα έχουν φύγει τα μελίσσια, ή οριακά θα έχει μόλις τελειώσει λίγο πριν φύγουν! Οπότε δεν παίζει το σενάριο να βάλω και άλλους ορόφους με μελωμένα πλαίσια που θα τα έχω μόλις τρυγήσει από τα μελίσσια που έχω στα πεύκα. Δεν αρκεί πλέον ο χρόνος για έναν τέτοιο χειρισμό, ούτε και θα είναι στην κατάλληλη διάθεση τα μελίσσια να κάνεις κάτι τόσο ριψοκίνδυνο στα τελειώματα της σουσούρας!).

** Υπήρξε και κάποιος που σχολίασε "ζορίζεσαι αρκούδι μου? ζορίζεσαι? Χε χε χε" και να κάνω μια διευκρίνηση πάνω σε αυτό. Τα μελίσσια που δεν σχεδίαζα να τα κατεβάσω είδα ότι έχουν γίνει θεριά. Οπότε και θα τα κατεβάσω και τα έβαλα και ορόφους. Ναι θα χρειασθεί να κάνω περισσότερο κόπο για μεταφορές, ετοιμασία τους, τρύγο, αλλά το κόβω ότι θα βγάλω και πάνω από 1 τόνο μέλι με αυτή την παρτίδα από μελίσσια που σκόπευα να τα "ξεκουράσω"! 

 Και αυτό δεν είναι ζόρι! 

 Ζόρι είναι να πρέπει να βγάλεις μια χρονιά με 800-1200 κιλά μέλι. Ζόρι είναι να έχει χαλάσει το φορτηγό σου, να θέλεις 1800-2400 ευρώ για να το κάνεις, να μην τα έχεις, και να χάνεις μελίσσια κάθε μέρα που αργείς να το φτιάξεις. Ζόρι είναι να κατεβάζεις στα πεύκα 160 μελίσσια με ένα τρέιλερ που παίρνει 16 μελίσσια (8 μόνα και 8 διπλά) και σε κάθε λακκούβα να κοιτάς εάν ακόμη έχεις το τρέιλερ πίσω σου. Ζόρι είναι να μην έχεις καθόλου ξύλα και να πρέπει να βγάλεις έναν χειμώνα σε ένα μέρος που τον χειμώνα έχει διαρκώς θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν (πολύ κάτω από το μηδέν!). Ζόρι είναι να έχεις κάποιον αγαπημένο σου στο νοσοκομείο και να περιμένεις να τον χάσεις για πάντα! Αυτά είναι τα ζόρια για μένα! 

 Το ότι σας αναφέρω ορισμένα περιστατικά στην μελισσοκομική μου ζωή στο προφίλ μου, και στο blog μου, για να σας δώσω την απαραίτητη γνώση στην επίλυση των προβλημάτων που συνάντησα, δεν αποτελεί κανένα ζόρι, μα απλώς διάχυση γνώσης από μέρος μου! 

 Τι έγινε τελικά αυτός που σχολίασε έτσι στο προφίλ μου? Μα φυσικά διαγραφή και μπλοκάρισμα! Δεν υπάρχει περίπτωση να κρατώ ως "φίλους" ή να έχω οποιαδήποτε σχέση με οποιοδήποτε μπορεί να χαρεί γιατί νομίζει ότι κάπου "ζορίστηκα", ή είμαι στεναχωρημένος, ή απογοητευμένος! Μην κάνετε σαν χωριάτες, ακόμη και εάν δεν είσαστε χωριάτες στην καταγωγή και διαμονή!

*** Μόνο τα τρένα πάνε σε ράγες. Αρκετοί μελισσοκόμοι έχουν μια παλέτα χειρισμών, τοποθετήσεων, τακτικών, και στρατηγικών, και την τηρούν με απόλυτο φανατισμό! Όσο και εάν αλλάζουν οι καταστάσεις και οι περιστάσεις, αυτοί εκεί! Σταθεροί σε ότι κάνουν κάθε χρονιά. Καμία αλλαγή, καμία προσαρμογή. Σαν να βρίσκονται πάνω σε ράγες! Αυτό είναι το νόημα της παραπάνω πρότασης. Μην είσαστε τρένα, να είσαστε μελισσοκόμοι. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, οπότε πως μπορούν όλα τα παραπάνω να είναι πάντα τα ίδια?



Adios Amigos Locos



Λάζαρος Μότσανος

Σοχός 13/9/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου