UA-50457385-1

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Μελισσοκομία στην πράξη

Για να πάμε πάλι σε ένα μελισσοκομικό θέμα μια που τα άλλα σας ξετρελαίνουν ιδιαίτερα βλέπω!

Χα χα χα.

Στην παρούσα ανάρτηση θα μιλήσουμε ανάμεσα στην διαφορά της Μελισσοκομικής θεωρίας από την Μελισσοκομική πράξη.

Διαφέρουν πολύ θα με ρωτήσετε?

Μπααααααααααααααααααα! Θα απαντήσω.

Όσο η μέρα από την νύχτα διαφορά έχουν μόνο χα χα χα. 

Δυστυχώς η θεωρία διαφέρει παρασάγγες από την πράξη (περισσότερα για την θεωρία στην προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομική βιβλιοθήκη ) και περισσότερο από όλους τους τομείς στην μελισσοκομία, αυτό το ξέρουν οι παλιοί και έμπειροι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να το γνωρίζουν οι νέοι μελισσοκόμοι που απλώς οι γνώσεις τους βασίζονται σε βιβλία (ή ακόμα χειρότερα σε χαζά που θα τα δούνε γραμμένα στο Διαδίκτυο), και δυστυχώς η εμπειρία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην μελισσοκομία, είναι αυτό που θα σε κάνει καλό μελισσοκόμο (λυπάμαι αλλά 1000 βιβλία με 10-20 κυψέλες αξίζουν λιγότερο από 2-3 βιβλία με 100 κυψέλες! Και αυτό νομίζω ότι είναι αυτονόητο από όλους σας, δύσκολα θα πιστεύσω ότι υπάρχει άτομο με φυσιολογική νοημοσύνη που να πιστεύει το αντίθετο, και αυτό το λέει ένα άτομο που το μερτικό του στο διάβασμα το έχει κάνει στον μέγιστο βαθμό και στην μελισσοκομία αλλά και σε πολλούς κλάδους ακόμα). 

Και αυτό γιατί στην θεωρία ορισμένα πράγματα ούτε που αναφέρονται καν (είτε για να μην πλατειάζει πολύ και εκτραπεί του θέματος του ο συγγραφέας -πρόβλημα που προφανέστατα δεν έχω εγώ χα χα χα- ή γιατί ο συγγραφέας δεν είναι πλήρως γνώστης του κάθε προβλήματος που μπορεί να συναντήσει κάποιος προσπαθώντας να εφαρμόσει μια θεωρία στην πράξη, και συνήθως αυτό γίνεται γιατί οι περισσότεροι αντιγράφουν ιδέες άλλων και τις παρουσιάζουν ως δικές τους, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν κάνει έρευνα και εφαρμογή των όσων λένε, δεν πειράζει αν δεν είχαν αυτή την τακτική οι συγγραφείς και έπρεπε να είναι πραγματικοί γνώστες του αντικειμένου που πραγματεύονται οι εκδώσεις βιβλίων σε κάθε χώρα κάθε χρονιά θα μετριόταν στα δάχτυλα των χεριών, και μάλλον του ενός χεριού χα χα χα) και όταν είναι η ώρα της πρακτικής εφαρμογής αρχίζει να ισχύει ο νόμος του Μέρφι όπως τον παράλλαξε το αρκούδι "Όταν είναι κάτι να πάει στραβά θα πάει στραβά την χειρότερη δυνατή στιγμή"* χα χα χα

*Ο Πρώτος Νόμος του Μέρφι αναφέρει στην πραγματικότητα "Αν είναι κάτι να πάει στραβά θα πάει"   

Οπότε και έχουμε κάποιους που πολύ σωστά μιλάνε για πλεονεκτήματα που μπορεί να έχουν μέθοδοι συνενώσεων με περισσότερες μάνες (ή και υποστηρικτικών μελισσιών!!! Άλλο και αυτό! Περισσότερα για αυτό το φρούτο στην ορμητική μου ανάρτηση Η μελισσοκομία ως επιβίωση, δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα σε αυτή γιατί δεν έχω ακούσει Live τους προφήτες που την πρεσβεύουν οπότε θα είναι άδικο να την κρίνω από αυτά που μου μετέφεραν, απλώς εγώ ως υποστηρικτικό θεωρώ το πάγιο κεφάλαιο σου που θα το χρησιμοποιήσεις ως τρικυψελίδιο (ή έστω ως πενταράκια) για να έχεις ένα απόθεμα 10% οποιοδήποτε στιγμή από γονιμοποιημένες βασίλισσες για να αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε απώλεια βασίλισσας χωρίς χρονική καθυστέρηση στην επανέναρξη της γέννας στο μελίσσι (για να παραμείνει η προοπτική του να είναι παραγωγικό-προοπτική και μόνο, χωρίς νεκταροέκκριση επαρκή κανένας απολύτως χειρισμός δεν δίνει παραγωγικά μελίσσια εκτός ίσως από την πώληση παραφυάδων χα χα χα- ή για να κάνεις εισαγωγή έτοιμων και γονιμοποιημένων βασιλισσών σε παραφυάδες πάλι για τον ίδιο λόγο)) χωρίς φυσικά να τις έχουν δοκιμάσει αυτές τις μεθόδους σε μαζική εφαρμογή (πάνω από 100 κυψέλες) ή και χωρίς να τις έχουν δοκιμάσει καθόλου και σε μία κυψέλη χα χα χα, και χωρίς να αναφέρουν το κόστος τους σε εργατοώρες που απαιτούν (που δεν είναι άπειρος ο αριθμός εργατοωρών που μπορεί να διαθέσει ένα άτομο!) καθώς και σε τι επίπεδο νεκταροέκκρισης μπορούν να αποδώσουν (μαναράκια μου καλάαααα αν δεν δίνει ο τόπος νεκταροέκκριση δεν κάνεις τίποτα, εκτός και αν ταΐσεις 1,5 κιλό σιρόπι την ημέρα (κάποιοι δηλώσεις κάποιων άλλων δεν τις ξεχνούν!), και επειδή νομάδες είμαστε και κυνηγούμε ανθοφορίες τα "μελάκια" έρχονται με μετακινήσεις και με πετρέλαιο! Και για να μπορείς να μετακινείς κυψέλες θα πρέπει να έχουν και ένα μέγεθος κατάλληλο και αυτές (εκτός και αν έχεις κλαρκ και τις βάζεις μόνο σε επίπεδα τελείως μέρη! Οπότε το μόνο που έχω να πω είναι τι καιρό κάνει εκεί κάτω στην Αμερική? χα χα χα)! Θα αναφερθώ παρακάτω σε αυτό). 

Για αυτό θα μιλήσω λίγο για να δείξω ξεκάθαρα ορισμένες παραμέτρους που δεν εξετάζει μια θεωρία. Μια δεκάρα κυψέλη αν προσπαθήσεις να την κάνεις τετραπλή (τα ίδια σχεδόν ισχύουν και στην τριπλή κυψέλη φυσικά στο ποσοστό βάρους που της αναλογεί χα χα χα) θα πρέπει να έχεις κάποια δεδομένα στον νου σου. Πρώτα από όλα ένα πλαίσιο μέλι καλό έχει 1,5 κιλά μέλι μέσα (είπαμε καλό, αν τρυγάς ότι βρίσκεις μπροστά σου μπορεί και να πάρεις και πολύ λιγότερο χα χα χα), το ξύλινο πλαίσιο με χτισμένο κερί πες είναι 0,5 κιλά, μια αδεία γονοφολιά με καπάκι 8 κιλά και κάθε όροφος 4 κιλά (δεν θα ασχοληθώ πόσο έχει κάθε πλαίσιο με γύρη ή με γόνο τόσο λεπτολόγος δεν είμαι ευτυχώς, βάζω παντού το βάρος του μελιού αλλά δεν θα προσθέσω το βάρος των μελισσών άντε για να μην γκρινιάζετε χα χα χα). Οπότε και έχουμε 40 πλαίσια  επί 2 κιλά (μέλι+χτισμένο πλαίσιο =2 κιλά) + 8 κιλά γονοφολιά με καπάκι + 12 κιλά 3 όροφοι = 100 κιλά!!!** 

Κυψέλη 100 κιλών!!!! Δεν μου λέτε έχετε ποτέ προσπαθήσει να σηκώσετε ποτέ κυψέλη 100 κιλών? 10 κυψέλες 100 κιλών? 100 κυψέλες 100 κιλών? Πόσο νομίζετε ότι χρειάζεστε για να σακατεύσετε για πάντα την μέση σας? Μια κυψέλη 100 κιλών είναι βάρος όσο 2 τσουβάλια 50κίλα σιτάρι (άντε να το κάνουμε ζάχαρη αυτό χα χα χα) ή ένα βαρέλι 100κιλό!. Και να είναι και το βάρος κατανεμημένο σωστά? Όχι σπάνια σε μια κυψέλη είναι το βάρος κατανεμημένο ομοιογενώς (έχω χειρολαβές και το καταλαβαίνω αυτό κάθε φορά, σχεδόν ποτέ δεν γίνεται να σηκώσω διπλή κυψέλη και να μην μπαλαντζάρει μέχρι να πάρω τον αέρα της). Μια διαλυμένη μέση που θα σας πετάξει από το επάγγελμα της μελισσοκομίας για πάντα (όπως και από οποιαδήποτε σωματική εργασία ή και καθημερινή κίνηση!) πόσα ακριβώς "μελάκια" χαμένα θα είναι? Τόννοι? Δεκάδες τόννοι σε 1-2 δεκάδες χρόνια? Ε?

Τι θα μου πείτε δεν μετακινείτε τις τετραπλές? 

Μπα! 

Δηλαδή τις πάτε στο μέρος της ανθοφορίας που θέλετε να πάρετε και εκεί τις κάνετε συνένωση? 

Τρύγος και σπάσιμο εκεί? 

Άι να το δεχθώ αυτό (φυσικά σαν χαζό παιδί θα ρωτούσα: σε ένα μέρος πχ που ένα τετραπλό μελίσσι θα αποδώσει όπως τα έλατα λόγου χάρη για να μην μεταφέρεις τετραπλές κυψέλες εκεί  πες ότι θα κάνεις όλους τους χειρισμούς εκεί για να γίνει τετραπλό το μελίσσι, όλο αυτό τον καιρό που θα κάνεις εσύ τους χειρισμούς -που θέλει χρόνο για να αναπτυχθεί έτσι το μελίσσι - για να είναι έτοιμο στην κύρια μελιτωέκκριση του έλατου αυτό το μελίσσι θα είναι πάνω σε ένα βουνό στα 1000-1200 μέτρα με ένα ελατοδάσος γύρω γύρω? Και θα βρίσκει -ξανατονίζω! οι χειρισμοί που κάνεις για να το κάνεις τετραπλό θα γίνουν πριν αρχίσει να δίνει το έλατο! - εκεί πάνω γύρες και νέκταρ για να αναπτυχθεί? Είσαστε σίγουροι για αυτό? Μπας και θα το κάνεις αλλού τετραπλό και θα το μεταφέρεις τετραπλό εκεί πάνω στα έλατα? Ρωτάω εγώ σαν χαζό παιδί που είμαι) ! 

Ωραία! Πάμε παρακάτω!

Τι γίνεται τζιμανάκια μου αν σας κλέψουν κυψέλες εκεί? 

Δεν θα μετακινήσετε τις άλλες? 

Τι θα γίνει αν ξεσπάσει φωτιά εκεί? 

Δεν θα τις μετακινήσετε? 

Τι γίνεται αν έχετε προβλήματα με γείτονες ή άλλους μελισσοκόμους? 

Ούτε τότε μετακίνηση? 

Αν πέσουν κοντά σε ένα χωράφι ραντίσματα και αρχίσουν να ξερνάνε οι κυψέλες νεκρές μέλισσες υποθέτω ούτε τότε θα μετακινηθούν ε?  

Ωραία! 

Και αν σας πουν και το δείτε με τα μάτια σας ότι δίνει 10 χιλιόμετρα μακρυά από εσάς στο Ελατοδάσος ενώ σε εσάς πέφτει τραγική πείνα ούτε τότε θα τα μετακινήσετε? 

Όχι ε? 

Καλά μιλάμε τακτικές για τρελά μέλια αυτές! 

Χα χα χα.    

Παιδιά υπάρχουν πάντα περιορισμοί στην πράξη που η θεωρία πολλές φορές δεν τους λαμβάνει υπόψη της ή θέλει "βολικά" να τους αγνοεί, αλλά δυστυχώς οι περιορισμοί επιμένουν με υπομονή γαϊδουρινή ακριβώς όπως η πραγματικότητα (για να ακριβολογούμε μάλιστα οι περιορισμοί είναι η πραγματικότητα!!!).

Παίδες (μα τι ωραία λέξη αυτή! Χα χα χα) μην νομίζετε ότι μόνο εσείς ανακαλύψατε την Αμερική διαβάζοντας ένα βιβλίο! Ξέρετε και κάποιοι άλλοι πριν από εσάς είχαν την ικανότητα να διαβάζουν επίσης! Το ότι κάποιες μέθοδοι εκμετάλλευσης των μελισσιών παραμένουν σπάνιες μέσα στα μελισσοκομεία (αλλά όχι στα βιβλία ή στα Blog! Χα χα χα) δεν υποδηλώνει την άγνοια των μελισσοκόμων για αυτές αλλά μάλλον την άγνοια των συγγραφέων για τα προβλήματα που έχουν οι "μαγικές" λύσεις τους!!!! Σκεφτήκατε ποτέ ότι δεν είναι βλάκες και άσχετοι οι μελισσοκόμοι που δεν τις εφαρμόζουν αλλά κάποιοι άλλοι? Ίσως αυτοί που τις "ανακαλύπτουν" όπως και αυτοί που τις προτείνουν? Συνήθως όταν 1000 άτομα λένε κάτι και ο ένας λέει το αντίθετο συνήθως οι 1000 έχουν δίκιο και ο ένας άδικο, εκτός και αν ο ένας είναι ο Αϊνσταίν! Χα χα χα. Μήπως είσαστε εσείς στο επίπεδο του Αϊνσταίν να υποθέσουμε? Δεν το νομίζω! Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν χρειάζεται χα χα χα.   

** Μιλάω για δεκάρι που θα γίνει τετραπλό, η οκτάρα κυψέλη δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα βάρους (8χ4=32 πλαίσια σχεδόν όσο ένα τριπλό δεκάρι πλαίσια) δεν έχω δουλέψει με οκτάρες δεν εκφέρω άποψη για τους χειρισμούς τους, ξανατονίζω και εδώ, ξερόλας και παντογνώστης εγώ δεν είμαι, αφήνω αυτόν τον ρόλο για άλλους χα χα χα). 

Πάμε σε ένα άλλο παράδειγμα θεωρίας.

Η πρόταση έχει ως εξής.

"Στο πρώτο βάρεμα του πεύκου κάνουμε τον τρύγο μέσα στα πεύκα όταν συνεχίζουν να δίνουν για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της λεηλασίας, και μετά μεταφέρουμε τις κυψέλες έξω από τα πεύκα για να ξαναγονεύσουν όπου και προσθέτουμε τα πλαίσια που έχουμε ξεμελώσει για να πάμε στο δεύτερο βάρεμα του πεύκου όπου θα κάνουμε μετά από κάποιες μέρες τον τρύγο". Μια καθαρή θεωρητική πρόταση ξεκάθαρη και απλή!

Για να την ξεκοκαλίσουμε τώρα από την πλευρά της πράξης!!!

Χα χα χα.

Προτού οτιδήποτε άλλη ανάλυση πάμε στο κάτι θα πάει στραβά την χειρότερη δυνατή στιγμή γιατί εκεί είναι που θα δείξεις από τι είσαι, από ατσάλι ή από σκατά, ο καλός μελισσοκόμος στο απρόοπτο κρίνεται και όχι στο δεδομένο

Ξεμέλιασμα, στην πρόταση το ξεπετάει με μια λέξη σε έμμεσο λόγο "τα πλαίσια που έχουμε ξεμελιάσει" δυστυχώς το ξεμέλιασμα δεν είναι ποτέ τόσο απλό! Χιλιάδες πράγματα μπορούνε να πάνε στραβά καθώς και η εργασία που χρειάζεται για αυτό είναι πολυδάπανη σε εργατοώρες και κούραση.

Εργατοώρες που αν έχεις μια οικογένεια να σε βοηθά μπορεί να μοιρασθούν σε πολλούς αλλά αν είσαι μόνος σου θα τις επωμισθείς εσύ και μόνο εσύ.

Λύση το αυτόματο απολεπιστήριο ε?

Κόστος 4500 ευρώ ε?

Και οι 10άριδες και 12αριδες με προγραματισμό και αναστροφή αυτόματοι μελιτοεξαγωγείς?

Κόστος 3000-4000 ευρώ ε?

Και φυσικά έχουμε και το απρόοπτο όπως να σου σπάσει ο κεντρικός πίρος που συνδέει τον άξονα μετάδοσης κίνησης με την φτερωτή και ενώ δουλεύει το μοτέρ και περιστρέφεται ο κεντρικός άξονας να μην κινείται καθόλου η φτερωτή που βάζεις τα πλαίσια για να τα ξεμελιάσεις!

Τι κάνεις τότε?

Περιμένεις πότε θα σου έρθει τεχνικός να σου διορθώσει τον μελιτοεξαγωγέα?

Κάτι που μπορεί να σου πάρει μέρες?

Μέρες που δεν τις έχεις γιατί πρέπει να ξεμελίασεις εκατοντάδες πλαίσια ή και χιλιάδες (εργασία που θα πάρει μέρες) και έπειτα να φέρεις τα μελίσσια πίσω στον Σοχό για να τα βάλεις πάλι πίσω στις κυψέλες προτού τα πιάσει ο κηρόσκορος (που στην καλύτερη περίπτωση θα προλάβεις στο τσακ να το πετύχεις αυτό γιατί τα πλαίσια πρέπει να τα βάλεις όταν είναι απόγευμα για να μην έχεις καμία λεηλασία οπότε και αυτό θα σου πάρει μέρες! Ούτε αυτό το λέει η θεωρία ε? Ξέρω πολλά δεν λέει η θεωρία χα χα χα).

Η λύση?

Παίρνεις ένα λοστό, ένα κλειδί από κυψέλη, και με τον λοστό βγάζεις το κύριό μέρος του κλειδιού από την βάση που εφαρμόζει στην κυψέλη, το απολυμαίνεις με καυτό νερό (τα πάντα τα απολυμαίνουμε παιδιά στον εξοπλισμό μας, μηχανήματα, πάγκοι απολεπισμού, δοχεία ωρίμανσης, βάζα, το λέω αυτό γιατί κάτι μελετηρά παιδάκια με blog και μελισσοκομικές ομάδες ούτε τα βασικά δεν γνωρίζανε πριν τους τα πούμε χα χα χα.Δεν πειράζει Test Drive ξέρουν όμως να κάνουν χα χα χα), και το εφαρμόζεις στην τρύπα του κύριου πίρου σφιχτά μέχρι εκεί που δεν πάει!

Η παραπάνω φωτογραφία είναι η πατέντα που με βοήθησε να συνεχίσω απρόσκοπτα και χωρίς χάσιμο χρόνου το ξεμέλιασμα.

Εμμμμμμμμ στις στιγμές κρίσης ο καλός ο καπετάνιος φαίνεται!

Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία από το μαχαίρι ατμού όταν έκανα τρύγο πέρσι και από την αγωνία μου να τελειώσω μια ώρα νωρίτερα το άφησα να χάσει όλο το νερό από μέσα του και να σκάσει στα πόδια μου, ευτυχώς απλώς πέταξε τα λάστιχα του από το στόμιο του και δεν έσκασε το ίδιο το δοχείο για να μου πετσοκόψει τα πόδια.

Ούτε αυτά τα λέει η θεωρία ε?

Κρίμα που δεν έχω και την αντίστοιχη φωτογραφία για να την ανεβάσω και αυτή!

Χα χα χα.     


Πάμε παρακάτω, μάλλον πάμε στην αρχή της θεωρητικής πρότασης μας  "κάνουμε τον τρύγο μέσα στα πεύκα όταν συνεχίζουν να δίνουν για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της λεηλασίας" για να δούμε τι λαγούς θα βγάλουμε και από εδώ. 


Ο Σοχός από το μέρος που έχω τα μελίσσια μου στην Χαλκιδική απέχει 170 χιλιόμετρα περίπου, 3 ώρες να πας, 3 να έρθεις, ξεκινάς στις 4 το πρωί φτάνεις στις 7 (3 ώρες) αρχίζεις τρύγο στις 7,30 τελειώνεις στις 2 (6,5 ώρες) φορτώνεις για μισή ώρα (0,5 ώρες) ξεκινάς για Σοχό στις 2,30 και στις 5,30 (3 ώρες) είσαι στον Σοχό και ξεφορτώνεις για μισή ώρα (0,5 ώρες) σύνολό 13 ώρες! 

Άτομα 2! 

Πόσες κυψέλες τρύγησες? 

35!!!!!!!!!!!

Και όλα αυτά με την κούραση να είναι στο έπακρο και στον δρόμο να σε πιάνει νύστα και να κινδυνεύεις διαρκώς και μόνο τα ενεργειακά ποτά να σε κρατάνε σε εγρήγορση!!!

Αν αντίθετα ξεκινούσαμε από την Θεσσαλονίκη στον ίδιο χρόνο θα μπορούσαμε αντί να ταξιδεύουμε 6 ώρες να ταξιδεύουμε 4 ώρες και οι έξτρα 2 ώρες να πάνε για τρύγο, σύνολο κυψελών που έγινε τρύγος?

50!!!!

Οι διακόσιες κυψέλες πόσες μέρες θέλουν τρύγο? 

Ναι!!!!

Και αν το άτομο είναι 1?

Ναι!!!

Ακριβώς! Ακόμα ένας περιορισμός που δεν αναφέρουν τα βιβλία και η θεωρία.

Θα μου πείτε θα έχεις και άλλους μελισσοκόμους να σε βοηθούν!

Θα πω ναι! 

Γιάσα και μπράβο!

Επίσης θα πω ότι φυσικά και όταν θα έρθει η σειρά τους για τρύγο θα τους βοηθήσεις αντίστοιχά ε?

Ωραία!

Και αν ο τρύγος τους γίνεται ταυτόχρονα με τον δικό σου????

Περιορισμός και εδώ ε?

Δεν τα λέει η θεωρία αυτά ε?

Ναι ξέρω.

Στους τρύγους ισχύει το παρακάτω.

Σε τρομάζει η αποτυχία σε φοβίζει η επιτυχία!


Ωραία και αν δεν είναι στα 170 χιλιόμετρα από τον Σοχό τα μελίσσια σου ( πεύκα Χαλκιδική) αλλά στα 500 (ηλίανθος Έβρος)?

Και αν δεν έχεις 200 αλλά έχεις 500?

Τι κάνεις εκεί?

Φυσικά κατασκηνώνεις εκεί και τότε είσαι τελείως νομάδας (μερικές εβδομάδες ή και όλο τον μήνα θα είσαι στα αλλού!!!).

Και τι άλλο?

Θα τρυγήσεις και εκεί ίσως με όλους τους κινδύνους και τα προβλήματα που έχει ένας τρύγος σε μελισσοκομική σκηνή!

Και άλλοι περιορισμοί ε?

Ούτε αυτά τα λέει η θεωρία ε?


Πάμε παρακάτω, έχεις ένα Vitara 1600 και ένα τρέιλερ μέγιστο νόμιμο βάρος 800 κιλά για να ρυμουλκήσεις, κάνεις 35 κυψέλες τρύγο, βγάζεις πες 8 πλαίσια την κυψέλη, 280 πλαίσια σύνολο.

 Από 2 κιλά μέλι με χτισμένο πλαίσιο έχουμε 560 κιλά ε? 

Ωραία!

Και βάλε 8 γονιοφολίες και 20 ορόφους για να τα μεταφέρεις θα χρειασθείς (8 επί 8 κιλά γονιοφολία+20 επί 4 κιλά όροφοι) 144 κιλά σε κυψελοορόφους ε? 

Ωραία!

Και το τρέιλερ 300 κιλά δεν θα τα έχει?

Τα έχει!

Σούμα όλα αυτά? 

560+144+300=1004 κιλά!!!

Υπέρβαρος 204 κιλά!

Παράνομος και με το τρέιλερ να σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο διαρκώς (αντί να σταματάς σε Χ απόσταση να σταματάς σε 2 επί Χ απόσταση και σε δρόμους στην Χαλκιδική το καλοκαίρι που γίνεται χαμός αυτή η απόσταση φρεναρίσματος συνήθως δεν υπάρχει!).

Και πως θα το σταματήσεις το τρέιλερ στην μεγάλη κατηφόρα στην εθνική κοντά στην Μίκρα (και για να μην πω για τον δρόμο από το Πολύγυρο!)?

Και αν κάνεις τρύγο 50 κυψέλες? 

Βάρος τότε για όλα τα παραπάνω 1332 κιλά!

Υπέρβαρος 532 κιλά!

Το τρέιλερ και το φορτίο του θα είναι βαρύτερο από το Vitara!!!!

Λυπάμαι αλλά αυτό δεν ελέγχεται πλέον!

Α τι βλέπουμε εδώ?

Και άλλος περιορισμός ε?

Χρειάζεται φορτηγό ε?

Δεν είναι αναγκαίο το φορτηγό μόνο για να κουβαλάει κυψέλες ε????


Τι γίνεται παιδιά μια θεωρητική πρόταση 4 σειρών είπαμε να αναλύσουμε και ολόκληρο κατεβατό γράψαμε ε?

Πείτε μου ακριβώς τι από τα παραπάνω γράφουν τα βιβλία?

Τι ακριβώς από αυτά θα τα μάθετε χωρίς να μεσολαβήσει η καθημερινή σας τριβή με τις κυψέλες?

Διαφέρει η θεωρία από την πράξη? 

Άντε πολλά είπα, αλλά προτού αποφωνήσω μερικές διευκρινήσεις ακόμα σχετικά με το δύσκολο θέμα της εμπειρίας.

Οι Ιάπωνες λένε το εξής "Άλλο εμπειρία 20 ετών και άλλο 20 φορές εμπειρία 1 έτους".

Η εμπειρία δεν είναι ποτέ θέμα μόνο κυψελών ή μόνο χρόνων, είναι θέμα πολυπλοκότερο, στην πραγματικότητα η εμπειρία είναι το πόσες καταστάσεις έχεις αντιμετωπίσει (με επιτυχία) κατά την διάρκεια της μελισσοκομικής σου ζωής, και τα χρόνια βοηθάνε για αυτό και οι κυψέλες, αλλά κυρίως ο συνδυασμός τους μπορεί να εξασφαλίσει το μέγιστο αποτέλεσμα πχ κάποιος μπορεί να έχει περισσότερα χρόνια από εμένα στην μελισσοκομία, έχω ένα παππού που είναι 80 ετών και είναι 60 χρόνια στην μελισσοκομία! Υπέροχος μελισσοκόμος! Αξεπέραστος! Αλλά σε όλη του την ζωή είχε μέχρι 80 κυψέλες, εγώ φέτος μόνο έκοψα 100 παραφυάδες! Αυτό δεν το έκανε ποτέ! Φυσικά και δεν είμαι καλύτερος από αυτόν (από αυτόν που έχει 60 χρόνια  εμπειρία, μην γελιέστε χα χα χα) αλλά στο συγκεκριμένο τομέα έχω μια εμπειρία που αυτός δεν την έζησε ποτέ! Ξέρω μελισσοκόμο που έχει 500 και βάλε μελίσσια αλλά δεν ξέρει καν τι θα πει βγάζω βασιλικό πολτό, αυτή είναι μια εμπειρία που την έχω δοκιμάσει εγώ αλλά αυτός όχι! Είμαι καλύτερος μελισσοκόμος από αυτόν? Όχι φυσικά! Όταν φτάνεις ένα αριθμό από μελίσσια και κυρίως όταν το διατηρείς αυτό τον αριθμό και ο άλλος δεν έχει φτάσει ποτέ σε αυτό τον αριθμό τουλάχιστο δεν μπορεί να είναι καλύτερος από εσένα στο συγκεκριμένο τομέα (σε άλλους μπορεί να είναι). 

Μια διευκρίνηση εδώ για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, όλοι έχουν τις δυνατότητες να κάνουν θαύματα και απλώς μπορεί να μην αποφασίσανε να το προχωρήσουν για χίλιους δύο λόγους, σεβαστό αυτό, τους βγάζω το καπέλο, αλλά καλό είναι να μην μπερδεύουν τις δυνατότητες που έχουν με την ικανότητα να το κάνουν, το ένα είναι ένα θεωρητικό μέγεθος που μπορεί ίσως να αποδειχθεί ενώ το άλλο είναι κάτι ήδη μετρήσιμο***!

Και εγώ μπορεί κάποτε να πάρω το Νόμπελ!

Λέμε τώρα χα χα χα.

Και αν το προσπαθούσα σκληρά ίσως και να το είχα πάρει!

Ναι αλλά αυτό δεν με κάνει ήδη νομπελίστα χα χα χα.


***Εδώ δεν την λέω σε κανένα! Το διευκρινίζω αυτό για να μην πληγωθεί και παρεξηγηθεί κανένας. Μπορεί να υπάρχουν σε κάθε κείμενο μου κομμάτια του που να φαίνονται ότι αποτελούν συνέχειες διαλόγων που έχω στο Facebook, αλλά δεν είναι! Ότι είναι να πω στο FB μην ανησυχείτε θα το πω, και αν ενοχληθώ πολύ με κάποιους θα το καταλάβουν άμεσα! Αντίθετα κομμάτια διαλόγου με τον εαυτό μου βλέπετε μέσα στα κείμενα μου, σκέψεις και απόψεις που ανταλλάσσω με αυτόν που μπορεί να έχουν αρχικό ερέθισμα διαλόγους από το FB αλλά στην πραγματικότητα είναι η διαδικασία διαρκούς αμφισβήτησης των ιδεών μου, των πράξεων μου, των απόψεων μου από εμένα (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες. Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής και μπορεί μόνο αυτή να σε βελτιώσει σε οτιδήποτε στην ζωή σου (ή και να σε οδηγήσει στην τρέλα! Χα χα χα). Με την παραπάνω πρόταση στην πραγματικότητα στον μόνο που την λέω είναι ο εαυτός μου γιατί και εγώ βλέποντας ορισμένα πράγματα αναθεωρώ συμπεριφορές μου και επιλογές μου και λέω ότι αν είχα πχ ασχοληθεί πολύ νωρίτερα με την μελισσοκομία ότι και το επίπεδο μου σε γνώσεις, εμπειρία και κυρίως σε κεφάλαιο θα ήταν τελείως διαφορετικό. Και φυσικά αυτές οι χαμένες ευκαιρίες, χρόνος, και η μη αξιοποιήσιμη δυνατότητα μου που δεν μετουσιώθηκε σε ικανότητα μου με πειράζει! Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που μου αρέσει να βλέπω και να βοηθώ ιδιαίτερα νέα παιδιά, το μέλλον είναι μπροστά τους και οι δυνατότητες τους απεριόριστες, πάντα μου αρέσουν νέα παιδιά που με θάρρος προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην ζωή τους, αντίθετα απεχθάνομαι νέα παιδιά που με θράσος προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπόδια στην ζωή των άλλων!   

Και μια διευκρίνηση ακόμα, άλλο να είσαι επαγγελματίας μελισσοκόμος και όλη σου η ύπαρξη και επιβίωση (καθώς και η ύπαρξη και επιβίωση των ατόμων που έχεις στην καρδιά σου!) να εξαρτάται από την μελισσοκομία και να μην έχεις το παραμικρό περιθώριο για λάθος και άλλο η ύπαρξη σου και η επιβίωση σου να εξαρτάται από μια άλλη εργασία ή εισοδήματα και περιουσία που μπορείς να κατέχεις και η μελισσοκομία να σου προσφέρει ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

Το ένα είναι σαν να σε κυνηγά μια αγέλη με λιοντάρια στην Σαβάνα της Αφρικής και το άλλο σαν να παίζεις κυνηγητό με τα παιδάκια στο δημοτικό!

Ναι και στα δύο κυνηγητά μπορείς να σκοντάψεις αλλά πιστέψτε με μέσα στην Σαβάνα θα σου κοστίσει ένα παραπάτημα πολύ περισσότερο!

Χα χα χα. 

Πολλά είπα θα με κυνηγούν όλοι οι παλαίουρες που βγάζω όλα τα μυστικά στην φόρα!

Χα χα χα.

Παιδιά πάντως πέρα από την πλάκα και τον παράξενο τρόπο γραφής που έχω σκοπός μου είναι να προστατεύσω όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο από κακοτοπιές (που η μελισσοκομία έχει και αρκετές!) και λούμπες από τις όποιες μπορεί και να μην ξαναβγούν πότε!

Αν χρειάζεται να γίνομαι εριστικός, καυστικός, σκληρός, και ωμός για να το πετύχω αυτό ναι θα το κάνω χίλιες φορές χωρίς κανένα ενδοιασμό!!!

Έτσι είναι τα αρκούδια, πιστεύουν στην σκληρή αγάπη!

Χα χα χα.

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση λοιπόν (που θα αρχίζουν να μειώνονται για να μην μου κακομαθαίνετε χα χα χα) ......

Adios Amigos









Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 13/09/2014



2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Πολύ σωστά τα γράφεις για την ωφελιμότητα της εμπειρίας στην μελισσοκομία.
    Βέβαια δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε και την θεωρία διότι είναι αναγκαία, όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας έμπειρος μελισσοκόμος χωρίς καμία θεωρητική κατάρτιση θα μπορούσε να κρατήσει ένα μελισσοκομείο, αντίθετα ένας μελισσοκόμος πλούσιος από θεωρητικές γνώσεις αλλά άπειρος δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει.
    Αυτό το σχόλιο, θα ήθελα να το κλείσω με μία φράση: όποιος κατέχει την θεωρία της μελισσοκομίας και έχει και εμπειρίες από την πράξη είναι στην κορυφή, φτάνει να μην πιστέψει πως τα έμαθε όλα γιατί τότε θα βγει στο περιθώριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως φίλε μου Γιάννη και επαυξάνω, και για αυτό και σε προηγούμενες μου αναρτήσεις (βλέπετε μελισσοκομική βιβλιοθήκη καθώς και σεμινάρια του ΑΠΘ) παρουσιάζω την ανάγκη να έχει και την απαραίτητη θεωρητική κατάρτιση κάθε μελισσοκόμος (παλιός ή νέος). Το κακό είναι όμως ότι συνήθως το σινάφι μου (οι μελισσοblogάδες) παρουσιάζουν κυρίως το θεωρητικό σκέλος της μελισσοκομίας (για διάφορους λόγους, είτε λόγου απειρίας, είτε γιατί είναι ευκολότερο να αντιγράψεις ένα κείμενο που ήδη υπάρχει αναρτημένο κάπου αλλού χα χα χα), με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα πάνω στην πρακτική της μελισσοκομίας στην διαθέσιμη πληροφόρηση που παρέχει η φάρα μου πάνω στους νέους μελισσοκόμους (όχι από όλους! Υπάρχουν πολύ παλιοί μελισσοblogger που έχουν κάνει θαύματα πάνω σε αυτό τον τομέα! Μακάρι να ήμουν στο επίπεδο τους!). Οπότε και προσπαθώ και να τονίσω αυτό το έλλειμμα και από την μεριά μου να το καλύψω όσο καλύτερα μπορώ. Είπαμε την θεωρία μπορώ να την βρω εύκολα (με 20 ευρώ για ένα καλό βιβλίο από τον Ιανό ή τον Παπασωτηρίου) εκείνο που δεν είναι εύκολο να βρεις είναι ένα έμπειρο μελισσοκόμο που να σου πει αυτό και αυτό ισχύει και έτσι και έτσι θα το κάνεις (αυτό συνήθως το βρίσκεις εάν είσαι τυχερός αφού έχεις δώσει ένα καλό αντίτιμο από πολλές πολλές εργατοώρες βοηθώντας και ουσιαστικά "κλέβοντας" την τέχνη από τον δάσκαλο σου!). Εγώ ήμουν τυχερός και το είχα αυτό πληρώνοντας διαρκώς φυσικά και το ανάλογο αντίτιμο (και με ευχαρίστηση μου μάλιστα!) άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί,για αυτό και προσπαθώ έμμεσα μέσα από αυτό το Blog να τους προσφέρω αυτό το πλεονέκτημα μου (και χωρίς να χρειασθούν να κουβαλήσουν εκατοντάδες ξένες κυψέλες κάθε χρονιά χα χα χα).

      Διαγραφή