UA-50457385-1

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX


 Σήμερα στο δέκατο ένατο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν θα απαντήσουμε κυρίως σε ερωτήσεις που αφορούν τα πεύκα μια και οι επόμενοι μήνες είναι οι μήνες του πεύκου και το θέμα είναι επίκαιρο και αφορά ένα τεράστιο ποσοστό των Ελλήνων μελισσοκόμων (μην ξεχνάτε ότι και το 65% του μελιού στην Ελλάδα είναι πευκόμελο, παραπάνω δεν χρειάζεται να πω σχετικά με την σπουδαιότητα αυτής της μελιτοφορίας). 

Τα λόγια τα πολλά είναι φτώχεια βαριά, πάμε στο ψαχνό αμέσως.   

94. Καλημέρα Λάζαρε. θέλω να σε ρωτήσω για τα πεύκα, πότε είναι καλύτερα να πας τις μέλισσες σου, τον Αύγουστο στο πρώτο βάρεμα ή στο δεύτερο βάρεμα τον Σεπτέμβριο? Έχω ακούσει ότι τον Σεπτέμβριο παίρνεις πολύ μέλι.(σωστό?). Και κάτι δεύτερο, εάν έχεις  μελίσσια με 20 πλαίσια πληθυσμό, εάν τα πας τον Αύγουστο στο πρώτο βάρεμα, υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν παραγωγικά και στο δεύτερο βάρεμα τον Σεπτέμβριο? Bear's Nest Καλημέρα ******* έχω δημιουργήσει μια ανάρτηση Μελισσοκομία και Πεύκο σχετικά με την μελιτοφορία του Πεύκου όπου μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη παραγωγή σε συνιστώ να την διαβάσεις.

 Πάμε τώρα στο ερώτημα σου, τα πάντα είναι σχετικά και ανάλογα με τον σχεδιασμό σου το πώς θα εκμεταλλευτείς τις παραγωγές του Πεύκου. Και αυτός ο σχεδιασμός δεν εξαρτάται μόνο από το ίδιο το Πεύκο αλλά και από τις άλλες δυνητικές παραγωγές που μπορείς να εκμεταλλευτείς και υπάρχουν στην περιοχή σου. Πχ Αν έχεις Βαμβάκια στην περιοχή σου μπορεί να αποφασίσεις να μην εκμεταλλευτείς το πρώτο χέρι του Πεύκου αλλά να κάνεις τοποθέτηση στα Βαμβάκια (είναι αρκετά αξιόπιστη παραγωγή το βαμβάκι με κίνδυνο φυσικά των δηλητηριάσεων αλλά είναι ανθόμελο και αν έχεις πελάτες που είναι επίμονοι στην ζήτηση τους για ανθόμελα μπορείς να τους ικανοποιήσεις με αυτή την παραγωγή). Αυτό θα το έχεις στα υπόψη στον σχεδιασμό σου.

 Πάμε τώρα στην ίδια την εκμετάλλευση του Πεύκου, ναι το δεύτερο χέρι (Σεπτεμβρίου) συνήθως δίνει περισσότερο μέλι από το πρώτο (και γιατί ο εργάτης του πεύκου είναι μεγαλύτερος οπότε αυξάνονται οι ποσότητες μελιτώματος του, -αλλά φυσικά μπορεί και λόγου κακού καιρού να μην μπορούν να το εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός οι μέλισσες!- Αλλά και γιατί αρχίζουν να ξεγονεύουν τα μελίσσια οπότε αυξάνεται και η δυνατότητα τους να δημιουργούνται αποθέματα μελιού τα οποία θα τα τρυγήσεις) και για αυτό πολλοί μελισσοκόμοι αποφασίζουν να δουλέψουν μόνο στο δεύτερο χέρι το πεύκο.

 Και φυσικά ένα μελίσσι εικοσάρι μπορεί να παραμείνει παραγωγικό και στα 2 χέρια του Πεύκου αν κάνεις τοποθετήσεις εκεί, αλλά με δύο χειρισμούς από την πλευρά σου είτε να τα βγάλεις τα μελίσσια σου από τα πεύκα σε μια ανθοφορία «ανάκαμψης» (πχ σουσούρες) ανάμεσα στα δύο χέρια του Πεύκου, είτε να ταΐσεις γυρεόπιτα για να μην ξεγονεύσουν τα μελίσσια (υπάρχει και τρίτη περίπτωση να κάνεις και τα δύο χα χα χα).

 Από την δικιά μου την πλευρά κάνω τοποθετήσεις και στα δύο χέρια του πεύκου όχι μόνο με εικοσάρια αλλά και με δεκαράκια (που πολλές φορές μπορούν να σου αποδώσουν και περισσότερο μέλι από τα εικοσάρια χα χα χα) γιατί πιστεύω ότι είναι μια αξιόπιστη τοποθέτηση (παρόλο που υπήρξε ένα σερί με αρκετές κακές χρονιές) που μπορεί να σώσει κακές μελισσοκομικές χρονιές ή  μέτριες μελισσοκομικές χρονιές να τις μετατρέψει σε καλές (και καλές χρονιές σε υπέροχες χα χα χα). Με λίγα λόγια όλος ο σχεδιασμός μου έχει ως στόχο τα Πεύκα και την πλήρη εκμετάλλευση των 2 χεριών του.  

 Ωραία ερώτηση θα την βάλω και αυτή μέσα στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν για να είναι στην διάθεση όλων. 

95.Λάζαρε ευχαριστώ για την απάντηση, διάβασα την ανάρτηση για το πεύκο που μου είπες (πολύ καλή). Βαμβάκια εμείς στην Κρήτη δεν έχουμε οπότε σκέφτομαι να εκμεταλλευτώ το πεύκο Αύγουστο, Σεπτέμβριο, αυτό που με μπερδεύει είναι ότι κάποιοι μου έχουν πει πάνε Σεπτέμβριο για να  πάρεις μέλια γιατί εάν τα πας  (είτε δεκάρια είτε εικοσάρια φουλ πληθυσμό να έχουν) από τον Αύγουστο στα πεύκα, αυτά θα πέσουν σε γόνους και πληθυσμούς και όταν θα είναι τα πολλά τα μέλια τον Σεπτέμβριο δεν θα έχω πολλές μέλισσες για να το μαζεύουν. Ισχύει αυτό? Επίσης δυνατότητα ανθοφορίας για ανάπτυξη μελισσιών στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από το ένα βάρεμα του πεύκου στο δεύτερο, δεν υπάρχει τέτοια ανθοφορία εδώ στην Κρήτη, οπότε εάν βάλω γυρεόπιτα από Αύγουστο μέχρι Σεπτέμβρη είτε σε δεκάρια μελίσσια είτε σε εικοσάρια χωρίς να τα μετακινήσω, θα έχω κάποιο πρόβλημα με τα μελίσσια είτε στην παραγωγή μελιού είτε να μου ψωφίσουν? Ενα δεκάρι μελίσσι εάν το πάω πρώτη Αυγούστου στο πεύκο και το πάρω από εκεί τέλη Σεπτέμβρη (με γυρεόπιτα θα το ταΐζω) θα έχω κάποιο πρόβλημα? Και κάτι τελευταίο, πόσο μέλι μπορεί να σου μαζέψει ένα δεκάρι μελίσσι στα πεύκα τον Αύγουστο, και πόσο τον Σεπτέμβριο που είναι τα πιο πολλά μέλια τότε? (Στο περίπου μιλάμε για να έχω ένα μπουσούλα στο μυαλό μου, και παίρνουμε σαν δεδομένο ότι ο καιρός και πολλοί άλλοι παράγοντες να είναι καλοί για μια καλή μελιτοέκκριση του πεύκου, και μιλάμε για μελίσσια που θα τα πάμε στα πεύκα πρώτη Αυγούστου και θα τα πάρουμε από εκεί τέλη Σεπτεμβρίου). Bear's Nest ******** μου φαίνεται θα αποκτήσεις ένα καλό μερίδιο απαντήσεων στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν! Χα χα χα.

 Ρωτάς πολλά που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν ή δίνεις τις απαντήσεις εσύ ο ίδιος στις ερωτήσεις σου. Και ας αρχίσουμε να απαντάμε σιγά σιγά στα ερωτήματα σου. Πρώτα από όλα είσαι από την Κρήτη και ξαφνικά τα ερωτήματα σου παύουν να είναι ερωτήματα ζωής ή θανάτου για τα μελίσσια σου (όσο και να εξαντληθούν τα μελίσσια σου δεδομένου ότι δεν ξεγονεύουν δύσκολα τοποθετήσεις στα πεύκα θα τα ρίξουν τόσο ώστε να μην βγάζουν τον χειμώνα- αυτό το πρόβλημα είναι υπαρκτό στον Βορρά!-).

 Πάμε τώρα να αναλύσουμε ότι έχεις πει μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει μου λες μια ανθοφορία «ανάπαυσης» ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου, επίσης δεν υπάρχουν και βαμβάκια, ωραία!

 Η ερώτηση μου είναι η εξής: Υπάρχει μια ανθοφορία τον Αύγουστο σαν εναλλακτική στα πεύκα?

 Μην κοιτάς το ότι μπορεί να σου πέσουν τα μελίσσια στα πεύκα, δες και αν σου πέσουν τα μελίσσια εκτός πεύκων! Αν δεν δίνει ο τόπος τίποτα τότε θα σου πέσουν τα μελίσσια ότι και να γίνει! Οπότε η τοποθέτηση στα πεύκα μπορεί να τα κρατήσει και δυνατότερα (μια που θα βρίσκουν μέλι!) αν τα ταΐσεις ταυτόχρονα και γυρεόπιτα!

 Βλέπεις ήδη απάντησες στην ερώτηση σου μόνος σου! Εδώ είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί εμάς που κάνουμε 2 τοποθετήσεις στα πεύκα. Που αλλού θα βρουν τα μελίσσια αν δεν τα πάμε στα πεύκα? (μερικοί από τους μελισσοκόμους δεν γουστάρουν την τοποθέτηση στα βαμβάκια και δεν την προτιμούν, και εγώ μέσα σε αυτούς είμαι -κυρίως λόγο των δηλητηριάσεων-, οπότε μετά από τον Ηλιόσπορο και το Βελανίδι δημιουργείται αυτό το ερώτημα στο μυαλό μας -το ερώτημα είναι «και τώρα που?», και η απάντηση είναι «φυσικά στα πεύκα» χα χα χα-).

 Μου ζητάς νόρμες πάνω στους χειρισμούς σου του στιλ να βάλω εκεί τα μελίσσια για 2 μήνες και αν ταΐζω γυρεόπιτα θα είναι οκ? Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί από ένα σοβαρό μελισσοκόμο με ένα ναι ή ένα όχι, η απάντηση που θα σου δώσω είναι ότι αν βάλεις γυρεόπιτα μπορεί να μην εξαντληθούν τα μελίσσια σου πάρα πολύ αν δεν κάνεις μετακίνηση εκτός πεύκων για 2 μήνες, αλλά θα κάνεις επιθεωρήσεις συχνά για να βλέπεις και την κατάσταση των μελισσιών σου, αν τα βλέπεις να μην αποδυναμώνονται κράτα τα εκεί, αν δεις να αποδυναμώνονται πολύ τα βγάζεις είτε όλα είτε μόνο αυτά που χάσανε πολύ δυναμικότητα.

 Χμμμμμ πόσο μέλι μπορεί να βγάλει ένα δεκάρι μελίσσι τον Αύγουστο και πόσο τον Σεπτέμβρη?

 Αυτό και αν δεν μπορεί να απαντηθεί! Μπορεί τον Αύγουστο να βγάλει 5 πλαίσια και τον Σεπτέμβρη τίποτα και το αντίστροφο! Μπορεί να δίνει λιγότερο μέλι τον Αύγουστο αλλά να είναι κατάλληλος ο καιρός (κατάλληλη υγρασία και θερμοκρασία) και να είσαι μόνος σου σε εκείνη την περιοχή και να πάρεις μέλια, και τον Σεπτέμβρη να βρέχει διαρκώς, να έχει πλακώσει και όλο το συμπάν και να μην πάρεις τίποτα απολύτως! Ή τον Αύγουστο να είσαι μόνος σου και να χτυπά σαραντάρια θερμοκρασία και νότιους ανέμους και να ξεραθεί το συμπάν!

 Γενικά μια καλή παραγωγή του Αυγούστου σε δεκάρι μελίσσι είναι στα 5 πλαίσια μέλι (ένα πλαίσιο μέλι για τρύγο είναι στο 1,4 -1,6 κιλά μέλι κατά μέσο όρο) όπως το ίδιο (5 πλαίσια) ισχύει και στην παραγωγή του Σεπτέμβρη (μια λεπτομέρεια εδώ!!! Μιλάω για τον εαυτό μου! Που δεν είμαι αρπακτικό μελισσοκόμος και έχω ένα χειμώνα βαρύ μπροστά μου, τον Σεπτέμβρη μπορεί να έχουν και περισσότερα πλαίσια για τρύγο αλλά δεν το ρισκάρω να τα πάρω γιατί λυπάμαι και σέβομαι τα μελίσσια μου και θέλω να επιζήσουν στον επερχόμενο χειμώνα). Φυσικά τα πλαίσια του Σεπτέμβρη θα είναι 100-200 γραμμάρια βαρύτερα από του Αυγούστου (αν όλα πάνε φυσιολογικά) οπότε πες θα πάρεις 0,5-1 κιλό παραπάνω (αν δεν βάλεις χέρι σε περισσότερα πλαίσια!). Φυσικά αυτό είναι το καλό σενάριο! Μπορείς να πάρεις και 1 ή 2 ή 3 ή 0 πλαίσια από κάθε κυψέλη δεκάρα και ανάλογα θα διαμορφωθεί και η άποψη σου σχετικά με την επιτυχία ή αποτυχία αυτής της τοποθέτησης σου.

 Πάντως να σου πω θα παίρνεις τόσα κιλά σε κάθε τοποθέτηση σου ή ότι θα παίρνεις και μέλι σε κάθε τοποθέτηση σου μην το περιμένεις από μένα. Ξέρω πολύ καλύτερα από τον καθένα το πόσο λάθος μπορεί να είναι μια απάντηση αυτής της μορφής για ένα μέγεθος όπως η  νεκταροέκκριση (η μελιτοέκκριση σε αυτή την περίπτωση) που οι αστάθμητοι παράγοντες που την καθορίζουν είναι χιλιάδες.  

96. Καλημέρα Λάζαρε. ευχαριστώ για τις απαντήσεις που έδωσες, και για τον χρόνο που διέθεσες για αυτές. Με τις απαντήσεις αυτές, εκτός από εμένα πιστεύω ότι βοηθάς και άλλους μελισσοκόμους και κυρίως νέους. Τώρα, μου λες να παρακολουθώ τις μέλισσες μου στα πεύκα και όταν αυτές αδυνατήσουν να τις πάρω και να φύγω. Ποτέ μια μέλισσα για τα πεύκα θεωρείται αδύνατοι?(πόσα πλαίσια πληθυσμού πρέπει να έχει, και πόσα γόνου?). Και τέλος μου είπες ότι εσύ τις μέλισσες σου τις πας και στα δυο βαρέματα του πεύκου, εγώ θέλω να σε ρωτήσω εάν εκεί που τις πας έχει και ταυτόχρονα άλλη ανθοφορία όπως πχ ρείκι, αρκουδόβατο κτλ,ή χρησιμοποιείς μόνο γυρεοπιτα, γιατί εγώ εκεί που θα τις πάω τις μέλισσες μου έχει μόνο πεύκα και θέλω να δω εάν θα είμαι καλυμμένος μονό με γυρεοπιτα! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Bear's Nest  Δημήτρη εδώ υπάρχει τώρα ένα πρόβλημα το τι θεωρώ εγώ αδύναμο ή αποδυναμωμένο μελίσσι τον Σεπτέμβριο που είμαι στoν Βορρά και τι εσύ που είσαι στον Νότο (Κρήτη). Εγώ μπορεί να θεωρήσω ως αποδυναμωμένο ένα μελίσσι που έχει 1 πλαίσιο γόνου (ή και κανένα!) και 5-6 πλαίσια πληθυσμού στην κυψέλη και ένα μελίσσι με 2-3 πλαίσια γόνου και 7-8 πλαίσια πληθυσμό να πω οκ αυτό μπορεί να μας δώσει και λίγο μέλι ας το κρατήσω μέσα στα πεύκα..

 Εσύ μπορείς να δεις το δεύτερο μελίσσι και να τρελαθείς από την αγωνία σχετικά με την αποδυνάμωση του σε σχέση με τα δεδομένα της Κρήτης.!

 Τα πάντα είναι σχετικά όπως και το τι συνιστά όριο συναγερμού για μένα και το τι για σένα. Δεν μπορώ να ξέρω πως ορίζονται τα μελίσσια ως αποδυναμωμένα στην Κρήτη και αυτό θα πρέπει να το συζητήσεις με κάποιον έμπειρο Κρητικό μελισσοκόμο (είπαμε οι σοβαροί μελισσοκόμοι δίνουν μόνο σοβαρές συμβουλές χα χα χα).

 Τώρα σχετικά με τις τοποθετήσεις μου στο πεύκο έχω δυο. Η μια στο κέντρο ενός τεράστιου πευκοδάσους πάνω σε βουνό και η άλλη σε ένα μικρότερο πευκόδασος. Η μία τοποθέτηση αποδυναμώνει περισσότερο τα μελίσσια από την άλλη (έχει το μεγάλο πευκόδασος μόνο κουμαριά και αρκουδόβατο για να βρίσκουν τα μελίσσια ενώ το μικρό πευκόδασος έχει και ρείκι (σουσούρα) μέσα και υπάρχει και χορτονομή έξω από τα όρια του δάσους). Αλλά αυτό εξαρτάται από χρονιά σε χρονιά (πχ πέρσι η αποδυνάμωση από τα μελίσσια δεν ήταν τόσο μεγάλη γιατί βρίσκανε γύρες έξω) και δεν υπάρχουν νόρμες στους χειρισμούς που θα κάνεις ή στις συμβουλές που θα δώσεις.

 Στο τονίζω ξανά, η γυρεόπιτα δεν σου εξασφαλίζει ότι δεν θα αποδυναμωθούν τα μελίσσια σου, απλώς σου δίνει την δυνατότητα να μην αποδυναμωθούν τα μελίσσια σου ανάλογα και με τις εξωτερικές συνθήκες (με λίγα λόγια χωρίς γυρεόπιτα θα βγάλεις τα μελίσσια έξω από τα πεύκα ανάμεσα στα δυο χέρια, με γυρεόπιτα ίσως δεν τα βγάλεις τα μελίσσια σου ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου!). Μπορεί την μια χρονιά στο πευκόδασος που θα τα βάλεις με γυρεόπιτα να αντέξουν τα μελίσσια και χωρίς μετακίνηση να βγάλουν δυο παραγωγικά χέρια στο πεύκο, την άλλη χρονιά μπορεί να μην βγάλουν. Το ένα πευκόδασος μπορεί να συντηρεί λίγο με γύρη τα μελίσσια το άλλο να μην μπορεί. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και την αντιμετωπίζεις όχι με ένα τυφλοσούρτη χειρισμών αλλά με παρακολούθηση πάνω στην κυψέλη.

 Επίσης την ύπαρξη γύρης την διαπιστώνεις κάθε χρονιά από το τι φέρνουν από γύρες στην είσοδο οι μέλισσες ή τα αποθέματα γύρης που υπάρχουν πάνω στα πλαίσια (δεν είναι και κακή ιδέα μαζί με την γυρεόπιτα να αποθηκεύεις και μερικά πλαίσια με γύρη μέσα –προσοχή στον κηρόσκορο! Βλέπε την ανάρτηση μου Μελισσοκομικοί εχθροί Κηρόσκορος - και να τα δίνεις στα μελίσσια σου μέσα στα πεύκα!) και όχι με τα λεγόμενα των άλλων σχετικά με το αν υπάρχουν ανθοφορίες ή όχι σε μια περιοχή. Είπαμε ρωτάς τους πιο έμπειρους μελισσοκόμους για μερικά πράγματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεσαι τις αισθήσεις σου όταν σου λένε κάτι διαφορετικό από αυτό που σου λένε οι παλιοί!!! Χα χα χα.      

 Οι τρεις παραπάνω ερωτήσεις ήταν μέρος ενός προβληματισμού που μου έχει εκθέσει ένας νέος μελισσοκόμος σε μια ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και δείχνουν την αγωνία των νέων μελισσοκόμων σχετικά με αυτά που ακούν και δεν τα έχουν ζήσει ακόμα. 

 Μου θυμίζει επίσης την δική μου αγωνία όταν έκανα ακριβώς τις ίδιες ερωτήσεις στον δάσκαλο μου και προσπαθούσα να εκμαιεύσω από αυτόν στάνταρ απαντήσεις έτσι ώστε να αναπτύξω ένα τυφλοσούρτη χειρισμών μέσα στα Πεύκα. Δυστυχώς και αυτός και η εμπειρία μου μου μάθανε ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργώ έτσι στα Πεύκα ή στην μελισσοκομία γενικότερα! 

 Το κάθε τι είναι διαφορετικό, η κάθε περίπτωση δεν είναι ίδια με την άλλη, δεν υπάρχει ευαγγέλιο στην μελισσοκομία! Βασικό αυτό να το έχετε στα υπόψη. 

 Επίσης με ενοχλεί το γεγονός ότι τα παιδιά που κάνουν μια ερώτηση και λαμβάνουν μια απάντηση από μένα να θεωρούν ότι ήταν κάτι το μεγάλο ή ότι δεν την άξιζαν και τους δόθηκε σαν δώρο! Υποχρέωση κάθε σωστού μελισσοκόμου με ένα απόθεμα εμπειρίας είναι να μοιράζεται τις γνώσεις του! Το ότι κάποιοι δεν το κάνουν δεν σημαίνει ότι δεν είναι δεδομένη αυτή η βοήθεια και η διάχυση των γνώσεων! Δυστυχώς κάποιοι με το τεράστιο τουπέ που έχουν αναπτύξει σχετικά με τον εαυτό τους και της τακτικής τους να μην απαντούν σε όσους ρωτούν έχουν κάνει κάποια πράγματα που ήταν δεδομένα να θεωρούνται κάτι το ιδιαίτερο και σπάνιο! 

 Ξεκαβαλικέστε συνάδελφοι και αρχίστε να βοηθάτε απαντώντας σε ερωτήσεις στους νέους! Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλά χρόνια που και εσείς ήσασταν νέοι μελισσοκόμοι και ψάχνατε εδώ και εκεί για γνώσεις! 

Πουτάνα μνήμη που τα σβήνεις όλα! Χα χα χα.

97. Λοιπόν γρήγορη ερώτηση επειδή διάβαζα τα κείμενα σου για το πεύκο....επειδή λόγω του έλατου δεν προλαβαίνω το βάρεμα του Αυγούστου στο πεύκο(πρέπει να κάνω και καμιά θεραπεία) είχα παρατηρήσει το εξής στην Εύβοια...τον Αύγουστο είχε 2οροφα και 3οροφα ενώ τον Σεπτέμβριο κατά βάση μονά και λίγα 2οροφα για πες λίγα λόγια και πάνω σε αυτό. Bear's Nest Ναι πράγματι τον Αύγουστο μπορείς να δεις πολύ περισσότερα διώροφα και τριώροφα στο Πεύκο από ότι τον Σεπτέμβρη και αυτό είναι λογικό γιατί πέφτει η γέννα της βασίλισσας ραγδαία αυτούς τους μήνες, (φυσικά αυτό γίνεται και γιατί πέφτει συνήθως και η νεκταροέκκριση αυτούς τους μήνες όπως και η γυρεοπαραγωγή), και μην ξεχνάς ότι τα μελίσσια του Σεπτέμβρη ήδη έχουν εξαντληθεί βγάζοντας παραγωγές, είτε Ηλίανθο, είτε Βαμβάκι (Κυρίως στον Βορρά αυτά), και κυρίως βγάζοντας μερικά από αυτά παραγωγή στο πρώτο χέρι του Πεύκου.

 Γενικά μελίσσι που θα είναι διώροφο και θα το βάλεις μέσα στα πεύκα στο πρώτο χέρι στο δεύτερο χέρι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι απλώς δεκάρι. Θα μου πεις μα τότε γιατί να τα έχω στο πρώτο χέρι και να μην τα πάω διώροφα στο δεύτερο που δίνει καλύτερα?

 Η απάντηση είναι ότι δεν είναι σίγουρο ότι διώροφο μελίσσι τον Αύγουστο αν δεν τα πας στα πεύκα θα είναι στάνταρ και διώροφο αν το πας τον Σεπτέμβρη.

 Δεύτερο είναι το ότι όσες περισσότερες τοποθετήσεις κάνεις στο πεύκο τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να πάρεις και κάτι (φαντάσου να δώσει το πρώτο χέρι και να μην δώσει το δεύτερο και να μην έχεις κάνει εσύ τοποθέτηση στο πρώτο αλλά μόνο στο δεύτερο!).

 Και τρίτο και βασικότερο, αθροιστικά παίρνεις περισσότερο μέλι αν πας και στα δύο χέρια του πεύκου αν δώσουν και τα δύο χέρια από ότι αν πήγαινες μόνο στο δεύτερο με μελίσσι που θα διατηρούνταν δυνατότερο από ότι αν είχε πάει στο πεύκο.


98. Λάζαρε καλησπέρα μόλις επέστρεψα από τις παραφυάδες. Ταΐζω εντατικά μέχρι να τις μεταφέρω κάπου και θα ήθελα να μου πεις μια γνώμη. Παρατηρώ ότι 2-3 έχει πέσει ο ρυθμός με τον οποίο παίρνουν το σιρόπι από τους τροφοδότες. Μπορεί να οφείλεται σε κορεσμό? Δηλαδή να μη μπορούν να πάρουν άλλο? Είναι στην 6 ημέρα τροφοδότησης. Bear's Nest Πολλά μπορούν να συμβαίνουν.  Να βρίσκουν πολύ έξω και να μην το παίρνουν.

 Να βάζεις περισσότερο από ότι πρέπει -γκαζαγκούγκου διευκρινίζεις στις ερωτήσεις σου και πόσο ταίζεις χα χα χα χα- και να μην το παίρνουν και επειδή έχουμε συνθήκες καύσωνα αυτό να πυκτώνει και να είναι όλο και δυσκολότερο να το πάρουν αν εσύ προσθέτεις διαρκώς σιρόπι χωρίς να το έχουν φάει όλο (δηλαδή κύκλος δεν παίρνουν το εύκολο σιρόπι το αραιό, πυκνώνει και γίνεται ακόμα δυσκολότερο να το πάρουν, ξαναβάζεις σιρόπι εσύ παραπάνω από ότι θέλουν, το μείγμα τώρα είναι πιο πηκτό αρά το παίρνουν ακόμα πιο δύσκολα, τρώνε λιγότερο οπότε στο τέλος έχεις περισσότερο πηχτό σιρόπι εσύ στο μείγμα σου και έχουμε έτσι ένα κύκλο θετικής ανατροφοδότησης και ξεμένει το σιρόπι).

 Μπορεί να έχει κρυσταλλώσει σιρόπι (λόγου μεγάλης ζέστης) εκεί που έχει τις υποδοχές για να το παίρνουν οι μέλισσες και να μην μπορούν να το πάρουν -φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί σε τροφοδότες οροφής που υπάρχει μια μικρή χαραμάδα από όπου μπορούν οι μέλισσες να πάρουν το σιρόπι-.

 Αλλά το ζήτημα είναι ότι βάζεις παραπάνω από ότι θέλουν, άσε να αδειάσει το σιρόπι και έπειτα βάλε ξανά, δες τους τροφοδότες σου αν είναι οροφής μην έχουν πουθενά κρυσταλλωμένο σιρόπι, και σιρόπι που έχει πυκτώσει πολύ πέτα το προτού ξινίσει-αν δεν βάζεις ζεστό νερό για να το κάνεις μπορεί με τέτοιες ζέστες να ξινίσει πολύ γρήγορα-.

 Θα βάζεις όσο πρέπει και όχι περισσότερο το μελίσσι θα σου λέει, αν το αφήνουν τότε βάζε λιγότερο.


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 29/7/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου