UA-50457385-1

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ


 Και φτάσαμε στο δέκατο όγδοο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν!

 Και πάμε κατευθείαν στο ψαχνό χωρίς πολλά πολλά λόγια και όσο ακόμα ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ στις απαντήσεις χα χα χα. 

89. Λάζαρε καλημέρα! Πες μου ρε συ έχει διαφορά το μωβ τριφύλλι από το λευκό? Bear's Nest Όταν λες μωβ τριφύλλι τι ακριβώς εννοείς? Υπάρχει μωβ άγριο τριφύλλι που δεν έχει μεγάλη διαφορά με το λευκό άγριο τριφύλλι (μελισσοκομικά τουλάχιστο), υπάρχει και η μηδική (γιοντζές) που και αυτή έχει μώβ χρώμα, 

 Τα άγρια τριφύλλια (μωβ και λευκό, υπάρχει και κίτρινο) είναι αυτοφυή φυτά που θέλουν πολλές βροχές για να αποδώσουν και μπορούν να συντηρήσουν καλά τα μελίσσια (σε εξαιρετικές περιπτώσεις νεκταροέκκρισης τους μπορείς να πάρεις και τρύγο). 

 Η μηδική-Γιοντζές είναι καλλιεργούμενο φυτό για ζωοτροφές το οποίο αν ανθίσει δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες ποσότητες νεκταροέκκρισης (ανάλογα με το επίπεδο βροχοπτώσεων φυσικά) αλλά συνήθως το κόβουν οι αγρότες πριν ανθήσει γιατί συνεχίζεται να αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της άνθησης του και μεγαλώνει σε μέγεθος και γίνεται δυσκολότερο στην πέψη του για τα ζώα (πληροφορήθηκα ότι οι γεωπόνοι πλέον συνιστούν στους αγρότες να το κόβουν αφού έχει ανθήσει στο 30-40% της ανθοφορίας του, δεν ξέρω σε ποιο βαθμό το κάνουν αυτό οι γεωπόνοι και σε τι βαθμό τους ακούν οι αγρότες, μακάρι να τους ακούσουν), συνήθως ανθισμένο το βρίσκεις σε όλη την ανθοφορία του όταν κάποιος αγρότης θέλει να πάρει σπόρο από αυτό το χωράφι ή δεν πρόλαβε να το θερίσει  (πχ λόγου βροχοπτώσεων).

90. Καλησπέρα. Μονώροφο μελίσσι σφιχτό σε ανθοφορία καλή και σταθερή αλλά καλοκαίρι πια θα αναπτυχθεί ή θα βάλει μέλι? Κίνδυνος σμηνουργίας? Να του δώσω χώρο ή θα κάνει αυτό μειώνοντας τους γόνους και βάζοντας μελιά και αυτό δεν θα οδηγήσει στο να μικρύνει το μελίσσι? Bear's Nest Ακόμα μπορεί να αναπτυχθεί (Αρχές Ιούλη) αν βρίσκει καλή και σταθερή ανθοφορία και αν είναι πολύ καλή και να βάζει και μέλι ακόμα. Το πρόβλημα είναι που θα βρεις τέτοια ανθοφορία αυτή την εποχή (καλή ανθοφορία με γύρες που θα κρατήσει 1-2 μήνες). Θεωρητικά αυτόν τον μήνα χτυπάει ταβάνι η γέννα της βασίλισσας και αρχίζει να πέφτει σιγά σιγά (αν δεν βρίσκει έξω πέφτει γοργά γοργά χα χα χα)).

 Φυσικά μην περιμένεις τρελή ανάπτυξη αλλά μπορεί ακόμα να χτίζει αν βρίσκει καλά έξω, αν δεν βρίσκει γύρες αλλά η νεκταροέκκριση είναι καλή τότε θα συνεχίζει να χτίζει αλλά θα πέφτουν οι γόνοι και αντίστοιχα θα ανεβαίνουν τα αποθέματα.

 Αλλά είπαμε που θα βρεις συνθήκες καλής και συνεχής νεκταροέκκρισης από Ιούλιο και μετά (μόνο αν πας σε εντατικές καλλιέργειες όπως το βαμβάκι ή ο ηλιόσπορος στον βορρά, ή είσαι σε βοσκότοπους πολύ ψιλά, και έχει βροχές πολλές, και δεν έχει πολλά μελισσοκομεία στην περιοχή που θα τα έχεις)?.

 Ο κίνδυνος σμηνουργίας από εδώ και πέρα είναι πολύ μικρός (μηδενικός δεν είναι ποτέ! Μου έχει σμηνουργήσει μελίσσι ακόμα και μέσα στις σουσούρες! Θηλυκά είναι οι μέλισσες οπότε και απρόβλεπτες εξ ορισμού χα χα χα).

 Αν δεν δώσεις χώρο όταν το χρειάζεται το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις το μελίσσι να υπολειτουργεί (να τιγκάρει σε γόνους, και σιγά σιγά σε γύρες, θα βάλει και ελάχιστο μέλι και θα το μετατρέψεις σε τεμπέλη όπως με είχε πει κάποτε ένας παππούς μελισσοκόμος χα χα χα). Φυσικά περιορισμοί όπως είναι δυσκολότερο να μεταφέρεις διπλά μελίσσια από μονά ιδίως αν δεν έχεις το κατάλληλο μέσο μπορούν να μπουν στον προβληματισμό σου επίσης.

 Αλλά η βασική αρχή είναι "Το μελίσσι σου μιλά και εσύ ακούς, το μελίσσι σου ζητά και εσύ δίνεις άμεσα".

91. Ποια είναι η γνώμη σου για τους μισόροφους (μισιάρικα)? Bear's Nest Χμμμμμ! Φορτώνουν μέλια ευκολότερα σε όχι τόσο καλές ανθοφορίες, είναι ακριβά για το μέγεθος τους, θέλει περισσότερη δουλειά με τις κερήθρες, ο μελισσοκομικός εξοπλισμός δεν είναι σχεδιασμένος για αυτά, σε περιπτώσεις έντονης ανθοφορίας έχεις λιγότερη παραγωγή, τα πλαίσια τους μπαίνουν μόνο στους μισόροφους και όχι στην γονοφολιά, δημιουργείται ανομοιογένεια στις κυψέλες στην μεταφορά και δημιουργεί διαφορές στα ύψη των κυψελών οπότε θέλει περισσότερη προσοχή. Γενικά θα έλεγα πολλά μειονεκτήματα σε σχέση με τα πλεονεκτήματα. 

92. Παρατηρώντας τις κυρίες μας είδα ότι παρόλο που εχω πάτους ανοιχτούς και βγάζω το συρτάρακι (σανίδα πτήσης σημ. Bear's Nest)  προς τα έξω μπροστά πολύ για να προσγειώνονται καλύτερα, συνεχίζουν κατά κανόνα να προτιμάνε το μικρό κομμάτι που εξέχει κλασσικά από τον πάτο... Επίσης σε άλλους με πάτους ΑΝΕΛ που έχει δυο εισόδους προτιμάνε κατά κανόνα την μια ακόμη και αν στριμώχνονται..... Τι πιστεύεις τελικά ότι θέλουν τα μελίσσια? Καλή σανίδα προσγειώσεις, μεγάλη είσοδο ή δεν έχουν θέμα? Καλά δεν μιλάω για τριώροφα με τρελούς πληθυσμούς.... Επίσης τίναξα πλαίσιο με γόνο προχθές για να το βάλω σε μια παραφυάδα και είδα ότι οι παραμάνες δεν πετούσαν....... Έπεσαν μπροστά στην είσοδο από κάτω και πάλευαν περπατώντας να ανεβούν. Τους έβαλα το ξέστρο και ανέβηκαν σιγά σιγά και μου έκανε εντύπωση...Και είδα ότι πολλές που πετούσαν ξαφνικά πατούσαν πάνω στο ξέστρο και έμπαιναν στην κυψέλη....Bear's Nest Τα μελίσσια πάντα έχουν προτίμηση που θα πάνε πάνω στην σανίδα πτήσης (αυτό είναι πολύ εμφανέστερο στις κυψέλες με δύο εισόδους) και συνήθως προτιμούν την πλευρά που είναι ο γόνος. Τα ίδια τα μελίσσια δεν έχουν θέμα με την σανίδα προσγείωσης όπως και να είναι (μην ξεχνάς στην φύση μια τρυπούλα μέσα σε ένα κορμό είναι η είσοδος τους), αλλά στις μεγάλες σανίδες έχουν το πλεονέκτημα οι εχθροί τους (οι σφήκες οι τεράστιες) που μπορούν να τις ξεμοναχιάζουν ευκολότερα και να τις αρπάζουν. Θα βάζεις πάντα μια πέτρα στην είσοδο για να μπορούν να ανεβαίνουν οι μέλισσες πάνω στην κυψέλη αν είναι στην είσοδο, πάντα είναι πιο εύκολο για αυτές να περπατούν από το να πετούνε από ενεργειακής απόψεως.


* Επισήμανση, στα μελίσσια ανάλογα με την εποχή ( φθινόπωρο-χειμώνας, άνοιξη-καλοκαίρι) και τους εξωτερικούς εχθρούς τους (σφήκες, αχερόντειες, ποντίκια, σαύρες, αράχνες, άλλες μέλισσες) θέλουν και την ανάλογη διαμόρφωση εισόδου για να προστατευτούν από την θερμοκρασία ή τους εχθρούς τους. Στα υπόψη και αυτό.   

93.Καλησπέρα Λάζαρε! Έτυχε να δουλέψεις τελευταία κερήθρες του  ********; Κάποιοι μου είπαν να τις αποφεύγω και το διαπίστωσα και εγώ φέτος και μάλιστα πρόσφατα πήρα καμία 20αρια φύλλα τα έβαλα μέσα και κάποια από αυτά τα έκαναν σουρωτήρι. Bear's Nest** Δουλεύω εδώ και χρόνια με κερήθρες του ******** και της *********. Έτσι και φέτος πήρα μερικές εκατοντάδες κερήθρες από τον ******** (Αρχές Απρίλη) και μερικές εκατοντάδες κερήθρες από την ********* (Αρχές Μάη), επίσης δούλεψα με μερικά δείγματα από κερήθρες ενός Νότιου μελισσοκόμου και μάλιστα τα μισά από αυτά με κερί από τον φίλο μου που μου τις είχε στείλει. Οι παρατηρήσεις μου σχετικά με αυτό το θέμα μια που έτυχε να κάνω σύγκριση εν μέρη μεταξύ τους (όχι απόλυτη γιατί δεν μπήκαν την ίδια στιγμή οι κερήθρες από τους διαφορετικούς προμηθευτές) είναι οι εξής: 

 Στην παρτίδα κεριών που πήρα από τον ******** οι κερήθρες ήταν από καθαρό κερί για αυτό και ήταν εύκολες να σπάσουν κατά την μεταφορά***, στις άλλες παρτίδες αντίθετα υπήρχε και λίγη παραφίνη μέσα με αποτέλεσμα να είναι πιο ελαστικές, έτσι έχασα δύο κερήθρες από τον ******** γιατί μου έπεσαν τα πλαίσια και σπάσανε. Προσωπικά θεωρώ ότι άξιζε η απώλεια γιατί γουστάρω οι κερήθρες που βάζω στα μελίσσια μου να είναι από 100% φυσικό κερί, και τα χαζά ότι είναι καλύτερα με παραφίνη δεν τα πολύ ακούω εγώ. 

 Στο χτίσιμο τώρα υπάρχει μια σοβαρή διαφοροποίηση όσο αφορά τις παρτίδες που χρησιμοποίησα οι μεν του ******** χρησιμοποιήθηκαν στην Ανθοφορία της Ελαιοκράμβης (όπως και του νότιου κερηθροποιού οπότε και το χτίσιμο τους με ικανοποίησε απόλυτα), της δε ********* χρησιμοποιήθηκαν στην Ανθοφορία της Ακακίας και του Παλιουριού αλλά δεδομένου ότι το παλιούρι λόγω βροχών έκοψε μετά από λίγες μέρες παρατήρησα ότι σε μερικές κερήθρες της κόβανε τα κεριά πάνω στα σύρματα (δείγμα ότι οι μέλισσες δεν βρίσκουν πολλά μέλια και όχι ότι οι κερήθρες είναι μάπα, αυτό να το πεις και στους έξυπνους που βγάζουν πορίσματα επιπέδου καφενείου σχετικά με την ποιότητα των κερηθρών!!!!). 

 Οπότε και δεν θα ήταν ορθό από μένα να κρίνω ανόμοια πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές έμεινα ικανοποιημένος με το χτίσιμο των κερηθρών μου από όλους τους προμηθευτές μου (και η μόνη διαφοροποίηση σε ένα μικρό δείγμα από αυτές οφείλεται περισσότερο στην εξωτερική νεκταροέκκριση παρά στις ίδιες τις κερήθρες πχ στα μελισσοκομεία μου που δεν υπήρξε πτώση της νεκταροέκκρισης η ίδια παρτίδα δεν είχε αυτό το φαινόμενο να κόβονται τα κεριά στα σύρματα). 

 Γενικά δεν μιλάω για προμηθευτές μου (δεν τους κάνω διαφήμιση χα χα χα) αλλά εμπιστεύομαι και τον ******** και την ********* από τους κοντινούς κερηθροποιούς, ίσως τον πρώτο λίγο περισσότερο αλλά όχι με μεγάλη διαφορά.

** Παίδες το γράφω και παραπάνω το γράφω και εδώ, διαφήμιση δεν κάνω σε προμηθευτές (και ούτε ποτέ θα κάνω χα χα χα) οπότε και έχω τα ονόματα τους καλυμμένα (στην αντίστοιχη ερώτηση που μου έγινε στο προφίλ μου δεν ήταν κολλημένα. Τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή, όσοι έχουν πρόσβαση στο προφίλ μου λογικό είναι να έχουν ένα πλεονέκτημα μεγαλύτερο από τους άλλους χα χα χα). Δεν κάνω διαφήμιση και ούτε θα τους κάνω ποτέ (απλώς μερικές φορές όταν βλέπω ένα προϊόντων που το προωθούν με τεράστιο ζήλο να μην αξίζει αυτά που λένε θα του κάνω ένα Test Drive μερικών χρόνων και αν το βρω ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελισσοκόμων και στα λεγόμενα τους σχετικά με την υπεροχή του θα το παρουσιάζω σε εσάς όπως έκανα με τις πλαστικές κυψέλες στην ανάρτηση μου Αποχαιρετισμός στα όπλα ).

 Θα με ρωτήσετε εδώ "Γιατί μόνο όταν έχεις αρνητική άποψη θα εκφέρεις γνώμη?". "Μα γιατί είναι προφανές!" Θα σας απαντήσω. Ένα προϊόν όταν το αγοράζεις είναι δεδομένο ότι το αγοράζεις για να κάνει ένα συγκεκριμένο πράγμα (μερικές φορές μάλιστα όταν το κάνει καλύτερα από τα ανταγωνιστικά του προϊόντα σε αναγκάζουν να πληρώσεις και ένα αυξημένο κόστος για αυτό) το αν το κάνει αυτό για το οποίο το αγόρασες δεν χρήζει ιδιαίτερης μνείας, για αυτό και μόνο το αγόρασες! Αν δεν το κάνει τότε θα πρέπει να προειδοποιήσεις τους άλλους ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην ανταποκρίνεται το προϊόν στις απαιτήσεις τους και στις εξαγγελίες των προμηθευτών τους σχετικά με αυτό. Απλά πράγματα! 

 Μια συμβουλή εδώ και στους συνάδελφους μου blogger που βιάζονται να βάζουν μπανεράκια και διαφημίσεις στα blog τους. Παιδιά για να σας αποδώσουν οι διαφημίσεις και τα μπανεράκια κάτι θα πρέπει τα blog σας να έχουν επισκεψιμότητα που να είναι στο επίπεδο των εκατομμυρίων προβολών (και όχι αναγνωσιμότητα, δεν είναι το ίδιο το ένα και το άλλο, μπορείς εύκολα να κάνεις κλικ κάπου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και τόσο εύκολα θα κάτσεις να διαβάσεις και ότι γράφει εκεί μέσα χα χα χα)! Αν δεν έχετε τέτοια επισκεψιμότητα δεν πρόκειται να σας αποδώσουν πολλά πράγματα όλα τα παραπάνω. Και φυσικά για να πετύχετε τέτοια επισκεψιμότητα θα πρέπει το blog σας να είναι προσαρμοσμένο στο επίπεδο παιδείας και ενδιαφερόντων του μέσου Έλληνα (το οποίο όμως δεν είναι υψηλό χα χα χα). Αντίστοιχα όμως η απώλεια αξιοπιστίας σας όταν θα μπουν οι διαφημίσεις (ιδίως αν είναι από μελισσοκομικά προϊόντα!!!) θα είναι τεράστια! Σκεφτείτε το και δράστε αναλόγως. 

 Και πάμε στο δια ταύτα, η παραπάνω απάντηση που έδωσα και την εκθέτω εδώ σκοπό έχει να δείξει το πως θα κρίνετε τα προϊόντα των προμηθευτών σας και μόνο. Και αυτό θα το κάνετε συγκριτικά μεταξύ τους, έχοντας όμως υπόψη και κάθε παράγοντα που μπορεί να διαφοροποιήσει την απόδοση τους (πχ εδώ εγώ βρίσκω ότι η εξωτερική νεκταροέκκριση είναι καθοριστική για το πως θα δουλέψουν οι μέλισσες τα κεριά και το επισημαίνω διαρκώς, και μάλιστα κάνω και την σύγκριση της ίδιας παρτίδας του ίδιου προμηθευτή σε διαφορετικά μελίσσοκομεία για να βγάλω ένα συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση της εξωτερικής νεκτραροέκκρισης πάνω στο χτίσιμο των κεριών). Μόνο έτσι θα πορεύεστε σχετικά με ορισμένα θέματα. Δυστυχώς το "Μου είπαν κάποιοι κάτι" δεν ισχύει! Ο κανόνας είναι μόνο "Το είδες εσύ με τα μάτια σου? Αν ναι τότε και μόνο ισχύει! Απλώς να ξέρεις επίσης και το πως θα το δεις!"

*** Και το κρύο μπορεί να κάνει εύθραυστο το κερί. Στα υπόψη και αυτό.   




Adios Amigos Locos

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 18/7/2015

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 30/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου