UA-50457385-1

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ


 Μια που υπάρχει κόσμος που δεν έχει κολλήσει με το να "πυροβολήσει" την "σοφία" του μέσα στα μυαλά των άλλων που δεν έχουν την ίδια άποψη με αυτούς στα σημαντικά θέματα που ορίζουν την ζωή του καθενός και είναι διαφορετικά για τον καθένα (όπως και οι συνθήκες της ζωής του καθενός, οι προσδοκίες του, οι ικανότητες του, και οι δυνατότητες του, οικονομικές ή μη), οπότε είναι και λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και οπτικές για κάθε πρόβλημα (το παράξενο είναι ότι αυτό δεν είναι ικανοί να το αντιληφθούν οι "σωτήρες" του διαδικτύου που καθήκον τους θεωρούν ότι είναι να προσηλυτίσουν τους πάντες στην άποψη τους και στα επιχειρήματα τους άσχετα αν είναι έξυπνα ή όχι)  πάμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο απαντώντας ερωτήματα και παρουσιάζοντας αυτές τις απαντήσεις σε όλους σας, μπας και βοηθήσουμε πραγματικά κάποιον εκεί έξω (με τέτοιες κινήσεις θεωρώ ότι μπορείς να βοηθήσεις κόσμο. Μπορεί να έχω λάθος, μπορεί να έχω δίκιο. Δεν θα το υπεραναλύσω.).

 Βουρ στο πατσά τώρα.  

79. Θέλω να κάνω τοποθέτηση σε λεβάντες και έχω μάθει ότι δεν έχει θέμα με βροχή, μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και δίνει μέχρι 250 κιλά το στρέμμα, και γύρες, αρωματικό μέλι κλπ και με επικονίαση ο παραγωγός της παίρνει 20% παραπάνω ροδόνερο.Bear's Nest θα δεις σε Γαλλικά site ή blogs ή στο βιβλίο του Προστ "Μελισσοκομία" για αυτή την καλλιέργεια μια που στην Γαλλία είναι εκτεταμένη η καλλιέργεια της εδώ και δεκαετίες (ο Πρόστ χρησιμοποιεί την καλλιέργεια της λεβάντας για τα παραδείγματα του και τους χειρισμούς της Γαλλικής μελισσοκομίας) για να βρεις ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ στοιχεία για αυτή (όλα όσα μου είπες είναι από την πλευρά του αγρότη, δεν σε αφορούν εσένα αυτά).

 Εσύ θέλεις περίοδο νεκταροέκκρισης (και όχι ανθοφορίας) θέλεις συνθήκες που επηρεάζουν την νεκταροέκκριση (θερμοκρασία, υγρασία) και όχι την ανθοφορία, και το επίπεδο νεκταροέκκρισης της συγκεκριμένης καλλιέργειας. 

 Είναι λογικό να μπερδευτείς ανάμεσα σε αυτές τις δύο έννοιες γιατί δεν έχεις δει ποτέ μια περιοχή 8 χιλιομέτρων επί 3 χιλιόμετρα (4.000 στρέμματα) με ρίγανη να είναι πλήρως ανθισμένη και τα μελίσσια να μην βρίσκουν σταγόνα μέλι έξω (το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και σε ελαιοκράμβη). Οπότε και μπορείς εύκολα να μπερδέψεις την ανθοφορία με την νεκταροέκκριση, δεν είναι το ίδιο. Πχ αν ανθήσουν όλα τα παλιούρια και η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι στους 21 βαθμούς και όχι στους 25 ξέχνα την νεκταροέκκριση τους.

 Αυτά τα δεδομένα εσένα σε νοιάζουν και αυτά δεν θα τα μάθεις από τους αγρότες αλλά από μελισσοκόμους που έχουν αντίστοιχες καλλιέργειες στην περιοχή τους (Γάλλοι μελισσοκόμοι).


80. Λάζαρε καλησπέρα και ευχόμενος και ελπίζοντας να έχεις καλούς τρύγους θέλω να σε ρωτήσω (αν αντέχεις από την κόπωση) για εισαγωγή γονιμοποιημένης βασίλισσας σε ορφανή παραφυάδα με κλουβάκι : τι γόνους να έχει η παραφυάδα (ανοιχτούς ή κλειστούς ή δεν έχει σημασία), μετά από πόσο χρόνο βάζω το κλουβί με τη βασίλισσα στην παραφυάδα και πότε σπάω τις πόρτες του κλουβιού για να καταναλωθεί το ζυμάρι του και να ελευθερωθεί η βασίλισσα? θέλω να βγάλω μια άκρη γιατί έχω ακούσει διάφορα...Ευχαριστώ Bear's Nest Γράφω αρκετά πάνω σε αυτό το θέμα στην ανάρτηση μου Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII στην ερώτηση 66.


 Αλλά περίπου οι γενικοί κανόνες είναι ότι όσο πιο δυνατό το μελίσσι τόσο πιο δύσκολη η εισαγωγή της βασίλισσας (ναι αλλά όταν λέμε για δυνατό μελίσσι μην φανταστείς κανένα μελίσσι που πάει να δεκαρίσει αλλά για ένα εικοσάρι που έχει ξεπατωθεί η παλιά η βασίλισσα για να το κάνει γομάρι και στην προσπάθεια της κατέρρευσε). 
 Τώρα με που έχεις την βασίλισσα βάλε την και ανάλογα το μελίσσι (όσο πιο δυνατό τόσο πιο κατενάτσιο) είτε αφήνεις μια μέρα (βαριά, βαριά, μιαμισή) χωρίς να σπάσεις τις πόρτες του κελιού, είτε τις σπάζεις πιο νωρίς (έτσι και αλλιώς θα χρειασθεί και κάποιος χρόνος για να ανοίξει και από το ζυμάρι το κλουβί, μην ξεχνάς άλλωστε και στις συνενώσεις δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα περισσότερος χρόνος για να γίνει η συνένωση (κάποιος δεν πολυχρησιμοποιεί την εφημερίδα όταν υπάρχει η μεγάλη φούρια χα χα χα)).
 Φυσικά τώρα αυτοί είναι γενικοί και μόνο κανόνες, που μπορεί να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις (πχ μπορεί να είναι πιο επιθετικό το μελίσσι λόγου φάρας και να είναι δυσκολότερη η εισαγωγή, μπορεί να αρχίζει να φτάνει στο όριο να αρρενοτοκίσει και να έχεις και αρρενοτόκες εργάτριες να παραμονεύουν να σου κάνουν την ζημία, η νεκταροέκκριση να έχει κοπεί απότομα και να είναι νευρικό το μελίσσι, η βασίλισσα που θα εισάγεις να είναι νευρική και να την κόψουν οι μέλισσες (φαινόμενο συχνότερο σε εισαγωγή αγονημοποίητης βασίλισσας)). 
 Πολλές παράμετροι που προκαλούν μια ασάφεια και δίνουν εν μέρη δίκιο στις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν πάνω σε αυτό το θέμα.


81. Διάβασα σε ανάρτησή σου ότι πρέπει μόνος σου να αναπαράγεις το ζωικό σου κεφάλαιο και όχι να κάνεις πλούσιους τους βασιλοτρόφους (συμφωνώ κι ας μην έχω πείρα, ήδη έκανα μόνος μου βασιλοτροφία και έβγαλα βασίλισσες) όμως τι κάνεις αν θέλεις να ανανεώσεις τα αίματα του μελισσοκομείου σου ή δεν είναι απαραίτητο αυτό? Και διευκρινίζω εδώ άμα κάνω μόνος μου συνεχώς από τα μελίσσια μου κάποιο χρόνο αργότερα όλα θα είναι αδέρφια... δεν θα αναγκαστώ να φέρω νέο αίμα από κάπου αλλού? Bear's Nest Γιατί θα είναι αδέρφια ε? Γιατί έτσι θέλουν να λένε οι βασιλοτρόφοι? Όταν τις αμολάς έξω φροντίζουν να πάνε σε διαφορετικούς τόπους σύζευξης από τους κηφήνες της κυψέλης τους, αυτό ισχύει για βασίλισσες που θα βγουν με τον κλασικό τρόπο (παραφυάδες) και δεν ισχύει για τις βασίλισσες που θα βγούνε με βασιλοτροφία (που να ξέρουν που κάνουν μπουρδελότσαρκα τα καρτάσια τους οι κηφήνες που έχουν ίδιο γενετικό υλικό με αυτές?-απαραίτητη διευκρίνηση για τους λιγότερο εξοικιομένους με την όλη διαδικασία-).


 Ναι σωστό αυτό και επαυξάνω, θα πρέπει σε ένα μελισσοκομείο να ανανεώνεται το γενετικό υλικό και όταν οι βασίλισσες είναι βασιλοτροφίας εδώ μπορεί να υπάρχει πρόβλημα οπότε η λύση είναι μόνο η εισαγωγή νέων βασιλισσών από βασιλοτρόφο κάθε μερικά χρόνια?

 Γιατί η λύση να μην είναι το να κόβεις κάθε χρονιά και μερικές παραφυάδες στις οποίες θα έχουμε το τυχαίο γενετικό κοκτέιλ που προκαλεί ο φυσικός τρόπος αναπαραγωγής?

 Έχεις 200 κυψέλες και θέλεις να τις κρατήσεις σταθερές σε αριθμό, γιατί να μην κάνεις βασιλοτροφία στις 160 (για να ανανεώσεις χωρίς καθυστέρηση αυτές τις 160 κυψέλες) και στις άλλες 40 κόψε παραφυάδες για να ανανεώσεις το γενετικό υλικό με τυχαίο τρόπο? Οπότε θα είναι σαν να έχεις εισάγει ένα 20% νέες βασίλισσες κάθε χρονιά. Δεν είναι το ίδιο με το να αγοράζεις 40 νέες βασίλισσες κάθε χρονιά από τον βασιλοτρόφο (και θα δίνεις και 400-500 ευρώ για αυτές)?

 θα μου πεις μακροπρόθεσμα θα υπάρχει θέμα με το γενετικό υλικό σε σχέση με κάποιον που θα κόβει μόνο παραφυάδες. Και θα σου πω ναι ισχύει αυτό, και είναι λογικό, δεν μπορείς κάπου να κερδίζεις χωρίς να χάνεις κάπου άλλου (Νόμος της Φύσης αυτός!).

 Επίσης θα σου πω όμως και ότι πως είσαι σίγουρος ότι ο βασιλοτρόφος που εμπιστεύεσαι πραγματικά ανανεώνει τις βασίλισσες του όπως λέει ότι πρέπει να κάνουν οι πελάτες του? Ή ακόμα και αν έχει την καλή πρόθεση να τις ανανεώνει είναι τελείως σίγουρος ότι ο δικός του προμηθευτής του ανανεώνει τις βασίλισσες που του προσφέρει (και προτού πάμε στην απάντηση ότι αλλάζει προμηθευτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα σου ανταπαντώ πως ξέρει ότι ο προηγούμενος προμηθευτής του δεν είχε προμηθευτεί τις βασίλισσες του από τον επόμενο προμηθευτή του και αντίθετα? Χα χα χα.)?

 Υπάρχει εδώ μια αλυσίδα πιθανοτήτων και πίστης σε εξωτερικούς από σένα παράγοντες στην οποία μπορεί να υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος που να τα τινάξει όλα στον αέρα

 Λύση παραφυάδες με τον κλασικό τρόπο και βασιλοτροφία δική σου και από χρονιά σε χρονιά άλλαζε το μείγμα της κάθε μεθόδου σύμφωνα με την εκτίμηση σου και την στόχευση σου ανάλογα για γενετική αλλαγή του ζωικού σου κεφαλαίου ή την παραγωγικότητα του ζωικού σου κεφαλαίου. 

82. Νομίζω όμως πως δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράσεις τόσο μεγάλο αριθμό βασιλισσών από βασιλοτρόφο για να ανανεώσεις τα αίματα και να καλύψεις ταυτόχρονα τις ανάγκες σου... αρκεί να πάρεις λίγες (από 1-5) και να κάνεις βασιλοτροφία από το γόνο αυτών για να φτιάξεις το αριθμό βασιλισσών που έχεις ανάγκη εσύ παράλληλα με τις δικές σου ή να ανταλλάξεις από συνάδελφό σου που εμπιστεύεσαι... ίσως είναι μια λύση αυτή χωρίς να "μεγαλώνεις τον πισινό" των βασιλοτρόφων με τα λεφτά σου... Bear's Nest Και αυτό είναι μια λύση αλλά με μερικά εμφανή μειονεκτήματα, πρώτα από όλα η τυχαιότητα και ο εμπλουτισμός του γενετικού υλικού είναι μικρότερη με αυτή την λύση (και αν κόβοντας ένα 20% παραφυάδες στέλνεις πίσω στο μέλλον την γενετική υποβάθμιση του ζωικού σου κεφαλαίου -που αυτός είναι ο απώτερος στόχος σου- με την υποκατάσταση απλώς ενός ομογενή γενετικά πληθυσμού με ένα δεύτερο σχεδόν εξίσου ομογενή πληθυσμό φέρνεις το αντίστοιχο πρόβλημα πολύ πιο κοντά στο παρόν).



 Έχει υπολογισθεί ότι σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής οι ξεχωριστοί συνδυασμοί από ζευγαρώματα  των ανθρώπων που απαιτούνται για να μην υπάρχει γενετικό πρόβλημα από την ομοιογένεια του γενετικού υλικού αντιστοιχούν περίπου στα 500 άτομα να επιζήσουν (νομίζω ο αριθμός ήταν 527 άτομα για να μην υποβαθμιστεί σε επικίνδυνο βαθμό το γενετικό υλικό του ανθρωπίνου γένους) χα χα χα .Και μιλάμε τώρα για ένα είδος που η κάθε του γενιά έχει διαφορά από την επόμενη 25 έτη και όχι μόνο ένα έτος (μέλισσες). Οπότε κάνοντας βασιλοτροφία ενός ομογενούς γενετικά πάλι πληθυσμού και βάζοντας τον μέσα σε ένα άλλο ομογενή γενετικά πληθυσμό μειώνεις πολύ την δυνατότητα να αυξήσεις την γενετική διαφοροποίηση του γενικού πληθυσμού (που αυτός είναι ο στόχος σου και ο προβληματισμός σου, να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα γενετικής ομοιογένειας σε μερικές δεκαετίες και όχι σε 1 δεκαετία).

 Δεύτερο και βασικό και αυτό όταν λαμβάνεις ένα γενετικό υλικό και το πολλαπλασιάζεις άμεσα (κάνεις βασιλοτροφία από αυτό) έχεις κάνει και την παραδοχή ότι είναι καλό αυτό το γενετικό υλικό σε σχέση με τον μέσο όρο του γενετικού υλικού που ήδη έχεις. Αν αυτό αληθεύει είσαι μάγκας, αν δεν αληθεύει δυστυχώς έχεις κάνει ήδη την βασιλοτροφία και είναι μονόδρομος η υποβάθμιση των χαρακτηριστικών των μελισσιών σου. Ενώ με την δημιουργία παραφυάδων με τον κλασικό τρόπο έχεις την δυνατότητα να ξεχωρίσεις μέσα σε μια χρονιά ποιες αξίζουν περισσότερο από τις άλλες και την επόμενη χρονιά να κάνεις ένα μέρος της βασιλοτροφίας μέσα από αυτές.

 Χμμμμ θεωρητικά ζητήματα όλα αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των τελείως εξεζητημένων και πολλές φορές περιττών προβληματισμών της μελισσοκομίας (πως είσαι σίγουρος ότι όλες οι βασίλισσες σου θα γονιμοποιήθουν μόνο από αδερφούς τους κηφήνες στους χώρους σύζευξης? Πόσο είναι το ποσοστό της αιμομιξίας σε αυτή την περίπτωση? Μήπως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αποτελεί άσκοπη κινδυνολογία που προέρχεται από την φιλολογία και το marketing που προωθούν οι βασιλοτρόφοι?). 

Οι τρεις παραπάνω ερωτήσεις είναι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν στην διάρκεια ενός μελισσοκομικού διαλόγου (στα προσωπικά μου μηνύματα) που είχα με ένα ιδιαίτερα έξυπνο και δραστήριο νέο μελισσοκόμο (θα γίνει από τους πολύ καλούς μελισσοκόμους στο μέλλον είμαι σίγουρος για αυτό), και τα οποία τα παρουσιάζω σε εσάς για να έχετε απλώς μια άποψη του σκεπτικισμού που θα πρέπει να ασκείτε και εσείς σε αρκετά που διαδίδονται εκεί έξω σχετικά με ορισμένα ιδιαίτερα εξεζητημένα ζητήματα που μπορεί να αποτελούν ή μπορεί και να μην αποτελούν απλώς πολύ προχωρημένο marketing από την πλευρά ορισμένων επαγγελματιών του χώρου μας. 

83. Έχω ένα πλαίσιο που έχει γόνο αλλά το μισό περίπου είναι σφραγισμένο με μέλι το παίρνω? Επίσης τρύγησα τα μελίσσια (όπως μου είπες) και πήρα τα πλαίσια μάλιστα στα 3/4 σφραγισμένα ή και περισσότερο, το πρόβλημα μου όμως είναι ότι είναι αρκετά ρευστό. Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό? Bear's Nest Κανονικά παίρνεις ότι είναι σφραγισμένο κατά τα 2/3 και όταν το τινάζεις δεν τρέχει το μέλι στα ανθόμελα στα μελιτώματα τα παίρνεις και ασφράγιστα εσύ τίναξε ελαφρά τα πλαίσια αν δεν τρέχουν μέλια και είναι στο 1/2 πάρε το. Γόνο δεν παίρνεις ούτε για πλάκα, μόνο αν έχει 10-15 κελιά γόνο, το μισό πλαίσιο γόνο δεν το παίρνεις. Για το δεύτερο ερώτημα σου έχουμε Ιούλιο λογικό είναι να είναι ρευστότερο το μέλι λόγου θερμοκρασίας, επίσης τα ανθόμελα είναι ρευστότερα από τα μέλια από τα μελιτώματα (πεύκο βελανίδι), ιδίως μέλια όπως αυτό του ηλιόσπορου είναι εξαιρετικά ρευστό (υποθέτω αυτό θα έχεις κατά κύριο λόγο μέσα στο μείγμα του μελιού σου), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν δεν υπάρχει τροφοδότηση με σιρόπι κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και τα πλαίσια έχουν σφραγισθεί κατά τα 3/4




Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου