UA-50457385-1

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Μελισσοκομικά Προβλήματα Λύσεις Πατέντες Επιλογές


  Και επειδή υπάρχουν πολλά παιδιά εκεί έξω που ακούνε πολλά από πολλές πλευρές και χάνουν το μπούσουλα αυτή η ανάρτηση είναι για αυτά.

 Αυτή είναι μια ανάρτηση που άργησα να την γράψω μάλιστα! Μια ανάρτηση που σκοπό έχει να δώσει συστηματικά ορισμένες λύσεις-επιλογές σε μελισσοκομικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι μελισσοκόμοι (παλιοί, νέοι δεν έχει σημασία) αλλά χρειάζεται μια πιο πρακτική οπτική στην μελισσοκομία για να δοθούν εύκολα, απλά, και οικονομικά. 

 Οπότε εδώ θα παρουσιάσω μια σειρά από μελισσοκομικά προβλήματα και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν σε αυτά με επιλογές λύσεων χαμηλής τεχνολογίας (Low Tech) που συνήθως είναι και φθηνές λύσεις όπως και τις αντίστοιχες επιλογές υψηλής τεχνολογίας (High Tech) που και αυτές με την σειρά τους είναι πιο κοστοβόρες λύσεις. 

 Φυσικά όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις αυτού του blog (βλέπετε αναρτήσεις Παγίδευση κεφαλαίου και Χαμένος στο λαβύρινθο ) μέσα στο κεφάλαιο που θα αποκτήσουμε υπάρχει μια υποκατάσταση του συντελεστή της εργασίας με το κεφάλαιο (ή υποκατάσταση των συντελεστών εργασίας ή κεφαλαίου με τον συντελεστή τεχνολογία!) σπάνια δεν υπάρχουν αυτές οι υποκαταστάσεις, είναι θεμελιώδης νόμος της φυσικής και της πραγματικότητας αυτός, δεν μπορείς να κερδίζεις κάπου χωρίς να χάνεις κάπου αλλού. Ελάχιστα παραθυράκια υπάρχουν για να παρακαμφθεί αυτός ο θεμελιώδης νόμος και εμείς σήμερα θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε μερικά από αυτά.

 Και αυτό γιατί πολλές από τις λύσεις που θα παρουσιάσουμε είναι τόσο απλές και προφανείς που θα αναρωτηθείτε αν είναι δυνατό τα πράγματα να είναι τόσο απλά! Ναι είναι! Και αυτός είναι ο σκοπός αυτής της ανάρτησης. Να δείξει ορισμένα μονοπάτια σκέψης, επιλογών, λύσεων πάνω σε μελισσοκομικά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των μελισσοκόμων που χαρακτηρίζονται από την απλότητα τους, το μικρό κόστος τους, την εφευρετικότητα, και κυρίως το προφανές στην χρήση τους.

 Για κάθε πρόβλημα θα αναπτύσσω λίγο τις λύσεις που θα έχετε μπροστά σας κυρίως για να σας δώσω στην διάθεση σας ένα τρόπο σκέψης λίγο πιο εφευρετικό και πατεντίαρικο που μπορεί η υιοθέτηση του να σας γλυτώσει από πολύ κόπο και κόστος (μα τι παράξενος blogger αυτός!!! Οι άλλοι μας λένε αγοράστε αυτό, αγοράστε εκείνο, και αυτός είναι όλο στο μην αγοράστε αυτό, μην αγοράστε εκείνο!!! Βλαμμένος θα είναι! Χα χα χα).

 Επίσης σας έχω ετοιμάσει και τον παρακάτω πίνακα που παρουσιάζει το κάθε πρόβλημα με αλφαβητική σειρά, την  Κοστοβόρα - High Tech λύση του, καθώς και την Φθηνή- Low Tech λύση του για να τον εντάξετε μέσα στο πρόγραμμα επενδύσεων ή επιλογών που θα δημιουργήσετε για την μελισσοκομική επιχείρηση σας.

 Καθίστε τώρα και απολαύστε μερικές λύσεις (φυσικά δεν μπορούσα να κάνω πίνακα με λύσεις για όλα τα μελισσοκομικά προβλήματα που θα συναντήσετε! Κάπου θα πρέπει να αναλάβετε μόνοι σας να βρείτε τις λύσεις που σας βολεύουν για όλα τα άλλα μελισσοκομικά προβλήματα που θα συναντήσετε) όσοι πιστοί ακόμα διαβάζετε την αρκούδα παρόλο που γρυλίζει που και που χα χα χα.

 Πάμε στο ψαχνό τώρα.



1. Αναπαραγωγή ζωικού κεφαλαίου. 

 Εδώ έχουμε τις εξής επιλογές: είτε να εφαρμόσουμε τις σύγχρονες μορφές συστηματικής βασιλοτροφίας (Ezi Queen, Jenter, Αριστέας με το χέρι, κτλ) για να βγάζουμε βασίλισσες και να τις εισάγουμε στις παραφυάδες που κόβουμε χωρίς πολλές καθυστερήσεις και φυσικά ο κλασικός τρόπος να κόβουμε παραφυάδες με βασιλικά κελιά. Το πλεονέκτημα της πρώτης μεθόδου είναι ένα χρονικό κέρδος στο πότε θα βγούνε οι βασίλισσες, αλλά με μειονεκτήματα το κόστος τους, καθώς και ο προγραμματισμός που είναι αναγκαίος, και η γνώση της αριθμητικής της βασίλισσας (σχετικά με την αριθμητική της βασίλισσας βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικά σκονάκια Vol II) επίσης το κομμάτι του κόβω παραφυάδες για να αναπαράγω το ζωικό μου κεφάλαιο είναι κοινό για τις δύο μεθόδους (στην αντικατάσταση της βασίλισσας είναι που διαφέρουν αρκετά τα πράγματα και εκεί αν έχεις απόθεμα βασιλισσών μπορείς να επιταχύνεις τα πράγματα, επίσης φυσικά και η συνένωση υπερεπιταχύνει τα πράγματα στα υπόψη αυτό χα χα χα). Για την κλασική μέθοδο αναπαραγωγής δεν έχω να πω πολλά (περισσότερα σε προηγούμενη ανάρτηση Οδηγίες προς ναυτιλομένους )αν ξέρεις να την κάνεις σωστά είναι αποτελεσματικότατη και χαμηλού κόστους (και από άποψη απλότητας και επιπέδου απαιτήσεων γνώσεων). Αν δεν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με την συστηματική παραγωγή βασιλικού πολτού ή την εμπορία βασιλισσών μπορεί η πρώτη μέθοδος να είναι και μεγάλος πλεονασμός. Μπορείτε άνετα και χωρίς αυτή. 

2. Αποκρυστάλλωση μελιών.

 Εδώ υπάρχει χώρος για πατέντες χα χα χα. Από την μία πλευρά μπορούμε να βασιστούμε σε επαγγελματικές λύσεις όπως θερμοθάλαμος και Μπεν μαρί από ατσάλι Inox (με μερικές εκατοντάδες με χιλιάδες ευρώ κόστος) και από την άλλη μπορούμε να κάνουμε ένα θερμοθάλαμο με την χρήση ενός πεταμένου ψυγείου, μερικών λαμπών θερμότητας, και ενός θερμοστάτη με κόστος μερικών δεκάδων ευρώ (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομική Πατέντα: θερμοθάλαμος - κηροτήκτης).

3. Απόκτηση Γνώσεων στην μελισσοκομία.

 Α καλά εδώ και αν υπάρχει μια αντιστροφή θεαματική! Ενώ η κοστοβόρα - High Tech λύση θα έπρεπε να είναι να έχεις έναν υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο ώστε μέσα από μελισσοκομικές ομάδες και blog να παίρνεις τις "απαραίτητες" γνώσεις και πληροφορίες και η φθηνή - Low Tech λύση να είναι τα μελισσοκομικά σεμινάρια, βιβλία, και η μαθητεία δίπλα σε ένα έμπειρο μελισσοκόμο, ωστόσο στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι λίγο ανάποδα. Η κοστοβόρα λύση στην πραγματικότητα είναι τα σεμινάρια, τα βιβλία, και ο έμπειρος μελισσοκόμος (όταν θα δαπανήσετε μια χιλιάδα ευρώ τουλάχιστο για βιβλία, μερικές εκατοντάδες ακόμα ευρώ για σεμινάρια, και το κυριότερο ατελείωτες ώρες για να κουβαλάτε ξένες κυψέλες τότε θα δείτε μερικά πράγματα αλλιώς) , ενώ η φθηνή λύση είναι το να ανοίγετε τον υπολογιστή και τσούππππ όλα στα πόδια σας (ή έτσι απλώς θα νομίζετε! Χα χα χα). 

 Το κακό είναι ότι συνήθως το φθηνό είναι ακριβό και σε αυτή την περίπτωση ισχύει τελείως, δυστυχώς όσοι βασιστούν μόνο στην διαδικτυακή μελισσοκομία για να αποκτήσουν μελισσοκομικές γνώσεις έχουν να πληρώσουν μερικά πολύ πολύ ακριβά μαθήματα. Για τους άλλους εκθέτω την προηγούμενη ανάρτηση μας Μελισσοκομική βιβλιοθήκη.  

4. Διαπίστωση έναρξης νεκταροέκκρισης. 

 Εδώ έχουμε καλούδια που μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι το νέο στην μελισσοκομία. Και αυτό είναι η μελισσοκομική ζυγαριά (αν και οι παλιοί μελισσοκόμοι έχουν το συνήθειο να σηκώνουν από πίσω ελαφρά τις κυψέλες για να δούνε αν πήραν βάρος!) που δίνει αναφορά κάθε μέρα σχετικά με το βάρος της κυψέλης στο κινητό (μαζί με αυτά δίνει και άλλα στοιχεία ανάλογα με το κόστος που είσαι διατεθειμένος να δώσεις για αυτή), δυστυχώς όμως ούτε το τι νεκταροέκκριση βρίσκει η κυψέλη δεν μπορεί να μας πει (πχ αν βρίσκει στο πεύκο ή στην γύρω χορτονομή), ούτε αν βρίσκουν γύρες τα μελίσσια, ούτε την κατάσταση του γόνου, και για αυτά χρειάζεται επιτόπιος έλεγχος της κυψέλης με πλήρη η μερική επιθεώρηση της (περισσότερα για αυτό σε προηγούμενη ανάρτηση μας Οδηγίες προς ναυτιλομένους) που είναι η άλλη επιλογή για να δούμε αν έχουμε έναρξη (ή διατήρηση) της νεκταροέκκρισης. 

 Καλό πράγμα η Μελισσοκομική ζυγαριά αλλά δεν είναι πανάκεια, δυστυχώς ευτυχώς η επιτόπια επιθεώρηση δεν είναι τόσο εύκολη να αντικατασταθεί ούτε είναι και η οικονομικότερη επιλογή η αντικατάσταση της με τεχνολογικά μέτρα. 

5. Ευκολία στην μετακίνηση κυψελών. 

 Εδώ οι λύσεις είναι είτε πολύ πολύ πολύ ακριβές, είτε απλώς ακριβές, είτε σχετικά φθηνές (για τις μετακινήσεις κυψελών γενικά βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Κεφάλαιο μεταφορές μελισσιών). Οι πολύ πολύ πολύ ακριβές λύσεις είναι τα κλαρκ για τις κυψέλες (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομία στην πράξη) φυσικά με ταυτόχρονη πάκτωση τους πάνω σε μεταλλικές κατασκευές ή παλέτες και την τοποθέτηση τους σε επίπεδα και μόνο εδάφη (φυσικά και ένα επιπλέον μεταφορικό μέσο για το ίδιο το κλαρκ), τέτοια σενάρια βλέπουμε συνήθως στις μελισσοκομικές επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (ΗΠΑ) και όχι εδώ. Μια καλή λύση με πολύ μικρότερο κόστος είναι μελισσοκομικά καρότσια με τροχαλίες (και μερικά με μηχανισμούς για την κίνηση αυτών των τροχαλιών) που μπορούν να ανυψώσουν ορόφους από κυψέλες ή να μετακινήσουν όλη την κυψέλη ακόμα και αν έχει αρκετούς ορόφους (φυσικά θέλει και το ανάλογο έδαφος), μειονέκτημα τους είναι ότι χάνεις πολύ σε χρόνο (σε σχέση με την μετακίνηση με τα χέρια ή τον έλεγχο της κυψέλης). Απλούστερα μελισσοκομικά καρότσια με μικρότερο κόστος συνήθως δεν προσφέρουν και κάτι ιδιαίτερο. Η άλλη λύση είναι να προσθέσουμε χειρολαβές στις κυψέλες (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Από το κουτί στην κυψέλη, Κλειδιά, χειρολαβές, μάνταλα), έχει μεν και αυτή η επιλογή κάποιο κόστος αλλά και αποτελεσματική είναι (ιδίως σε διπλές κυψέλες θα δείτε την διαφορά αν είσαστε πάνω από ένα άτομο στην μετακίνηση) και σχετικά φθηνή είναι (λιγότερο από ένα καρότσι με τροχαλίες αν έχετε 250-300 κυψέλες, αλλά περισσότερο από τα απλά αλλά μη αποτελεσματικά μελισσοκομικά καρότσια).  

6. Κάρφωμα των πλαισίων ή της κυψέλης. 

 Η λύση High Tech εδώ είναι ένα κομφλέρ αέρος με ένα καρφωτικό για καρφιά και διχάλες (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χαμένος στο λαβύρινθο) το οποίο με μικρό κόστος (150-250 ευρώ) θα σας λύσει τα χέρια από άποψη χρόνου και κόπου σε σχέση με την αντίστοιχη Low Tech λύση που φυσικά είναι το απλό σφυρί χα χα χα. 

7. Καταπολέμηση της υπνηλίας κατά τις μετακινήσεις. 

 Οι λύσεις εδώ είναι σχετικά φθηνές και τελείως φθηνές. Η μια και πιο αποτελεσματική είναι τα ενεργειακά ποτά ή δεύτερη είναι οι φραπέδες. Μικρό κόστος η πρώτη ελάχιστο η δεύτερη (αν κουβαλάς μαζί σου καφέ, ζάχαρη, και παγωμένο νερό ). Το ζήτημα δεν είναι το κόστος αυτών των λύσεων όσο η αποτελεσματικότητα τους και η σημαντικότητα του ζητήματος αυτού (περισσότερα για αυτό βλέπετε την προηγούμενη ανάρτηση Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα ) . Τα ενεργειακά ποτά είναι απλούστατα αποτελεσματικότερα από τους καφέδες (και βλαπτικότερα επίσης, δυστυχώς η μελισσοκομία έχει αρκετές βλαπτικές συνέπειες για την υγεία του μελισσοκόμου, με τον θάνατο να είναι η σημαντικότερη, προσπαθήστε να τον αποφύγετε με κάθε κόστος!).  

8. Κηρόσκορος. 

 Λύσεις πολλές με διάφορα κόστη και εδώ. Λύση είναι ο ψυκτικός θάλαμος (κυρίως σε νότιες περιοχές που δεν επικρατούν τον χειμώνα συνθήκες ψύξης στο έξω περιβάλλον) με ένα καλό κόστος σε ευρώ (και χώρο!). Οι καταψύκτες (μόνο για να παγώνεις τα πλαίσια και όχι για να τα αποθηκεύεις εκεί) για περιοχές που τον χειμώνα υπάρχουν συνθήκες ψύξης στο έξω περιβάλλον (βορράς) με το κόστος να κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες σου σε καταψύκτες. Και τέλος η χρήση θειαφιού μέσα στα πατώματα (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικοί εχθροί Κηρόσκορος  ) με ελάχιστο κόστος (έχω δει και χρήση του θειαφιού μέσα σε περίκλειστο χώρο από πάνελ! Ωραία ιδέα! Αλλά δυστυχώς εδώ το κόστος ανεβαίνει, όχι φυσικά όσο σε ένα ψυκτικό θάλαμο). 

9. Λιώσιμο απολεπισμάτων και παλιών κεριών.  

 Εδώ μπορούμε να κάνουμε αγορά ενός κηροτήκτη ατμού (και ανάλογα την δυναμικότητα του αυξάνει και το κόστος του και το κόστος χρήσης του) ή ενός ηλιακού κηροτήκτη (με μικρότερο κόστος απόκτησης του καθώς και χρήσης του) ή την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου ηλιακού κηροτήκτη με την χρήση ενός παλιού ψυγείου και την χρήση τζαμιού ή ναύλον στην θέση της πόρτας του (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον θερμοθάλαμο της ανάρτησης Μελισσοκομική Πατέντα: θερμοθάλαμος - κηροτήκτης). Μην τα περιμένετε όλα από μένα εγώ ιδέες δίνω περιμένω και από άλλους την υλοποίηση τους χα χα χα.  
   
10. Μετατροπή της κανονικής ζάχαρης σε άχνη.  

 Λύσεις είτε αγοράζεις τριβείο ζάχαρης έτοιμο με κόστος αρκετών εκατοντάδων ευρώ είτε αγοράζεις ένα μύλο ζωοτροφών (δηλαδή σπαστήρας ζωοτροφών) με πολύ ψιλό κόσκινο κατάλληλο για αλεύρι (οπότε και για άχνη ζάχαρη). Η δικιά μου επιλογή ήταν η δεύτερη αλλά μια που διαφημίσεις εγώ δεν κάνω δεν θα υπάρχει άλλη πληροφορία σχετικά με αυτό από μένα, θα βρείτε εδώ μόνοι σας την άκρη χα χα χα. Φυσικά παίζει και η λύση πατέντας για μύλο-τριβείο αν σας κόβει και πιάνουν τα χέρια σας, αλλά τόσο πολύ δεν γουστάρω να ανακατευτώ με πατέντες και δεν έχω εδώ κάτι να σας δώσω (ε να αγοράζουμε που και που και κάτι κύριοι, να δίνουμε και εμείς λίγο χρήμα στην αγορά αν θέλουμε να αγοράζουν και οι άλλοι τα μέλια μας χα χα χα). 

11. Μεταφορά κυψελών.

 Δυστυχώς εδώ οι λύσεις είναι είτε πολύ ακριβές είτε  ακριβές! Δυστυχώς!!! Οπότε είτε πάμε στην αγορά νέου φορτηγού (ή μονοκάμπινου αγροτικού) ή η αγορά μεταχειρισμένου φορτηγού (ή μονοκάμπινου αγροτικού) με σημαντικά χαμηλότερο κόστος (αλλά δυστυχώς και με αντίστοιχη μείωση της αξιοπιστίας του), λύσεις όπως τα τρέιλερ μόνο ως προσωρινές μπορούν να είναι (βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις Τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο, Το τυχαίο και η σημασία του στην μελισσοκομία και Η μελισσοκομία στην πράξη).


 Θυμάστε που σας λέω οι διπλές κυψέλες κάτω (γιατί είναι βαρύτερες φυσικά!) και οι μονές από πάνω? Εδώ βλέπουμε ένα περιορισμό από τα τρέιλερ όταν έχεις να μεταφέρεις διπλές και μονές ταυτόχρονα! Αν μπει η διπλή κάτω το ύψος της είναι πάνω από τα παράπετα του τρέιλερ οπότε η μονή από πάνω της δεν θα έχει κανένα σημείο στήριξης εκτός από τους ιμάντες (ή το σκοινί), αντίθετα αν μπει η μονή από κάτω υπάρχει και λίγος χώρος για την διπλή που να καλύπτεται από τα παράπετα. Κερδίζεις έτσι σε ασφάλεια αλλά χάνεις σε μέση και πλάτη! Ένα ακόμα από τα πολλά πολλά μειονεκτήματα των τρέιλερ! 


12. Παρασκευή μελισσοκομικών τροφών. 

 Εδώ έχουμε λύσεις όπως η αγορά Inox μελισσοκομικού ζυμωτηρίου ή βανιλιέρας (πανάκριβες λύσεις μόνο για μελισσοκομικές επιχειρήσεις με υπερβολικό αριθμό κυψελών, από 600 και άνω ή για καταστήματα που πουλούν μελισσοκομικές τροφές), κατασκευή πατέντας βανιλιέρας ή ζυμωτηρίου (με κόστος 1000-1500 ευρώ αν είναι από Inox ατσάλι και εκατοντάδων ευρώ αν είναι από γαλβανιζέ ατσάλι), και τέλος αγορά μεταχειρισμένου ζυμωτηρίου από αρτοποιείο (μετά από την επιβολή στα αρτοποιεία τα ζυμωτήρια τους να είναι από Inox ατσάλι-ανοξείδωτο- αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα ζυμωτήρια τους που δεν ήταν από Inox οπότε μπορείτε να βρείτε πολύ καλά ζυμωτήρια με πολύ φθηνές τιμές ακόμα) δίνοντας μερικές εκατοντάδες ευρώ (ζυμωτήρια σαν το δικό μου που έχω στην ανάρτηση Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα).

13. Παροχή νερού στα μελίσσια

 Λύσεις μας έχει δώσει και εδώ το εμπόριο με συστήματα ποτίσματος των μελισσιών με ποτίστρες που διαθέτουν φλοτέρ και συνδέονται με βαρέλια και μάλιστα σχετικά φθηνές! Υπάρχουν και λύσεις πατενιάρικες με χρήση βαρελιών και σωλήνων ποτίσματος που έχουν πάνω τους μπεκάκια σταγόνας σταγόνας με μικρότερο κόστος από αυτό του εμπορίου (σχετικό σύστημα είχα φωτογραφίσει στο εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Σεμινάριο Εφαρμοσμένη Μελισσοκομία ).

 Μια λεπτομέρεια πάνω σε αυτό, τα μελίσσια θέλουν τεράστιες ποσότητες νερού ιδίως αν βρίσκονται σε ορισμένες μελιτωφορίες για να αποδώσουν (της τάξης των 800-1000 κιλών κάθε μερικές ημέρες αν υπάρχουν πολλά μελίσσια στην περιοχή ιδίως αν δεν υπάρχουν άλλες πηγές νερού κοντά και έρχονται από παντού μέλισσες και από άλλα μελισσοκομεία), μερικοί προφήτες της διαδικτυακής μελισσοκομίας αυτό δεν το γνωρίζουν και εκφράζουν έκπληξη πάνω σε αυτό το γεγονός, αυτό και μόνο δείχνει τα τεράστια κενά που έχουν πάνω στην μελισσοκομία, τώρα γιατί τα blog τους έχουν εκατομμύρια προβολές το μόνο που δείχνει είναι το τι τεράστια κενά έχουν και όσοι μαθαίνουν την μελισσοκομία μόνο μέσου του διαδικτύου χα χα χα.  

14. Πιθανότητα κλοπής των μελισσιών. 

 Ο ακριβός (και αποτελεσματικότερος ) τρόπος αποτροπής αυτής της πιθανότητας (ή αύξηση της πιθανότητας να τα ξαναβρείς) είναι να βάλεις πομπούς Gps μέσα στις κυψέλες και βιντεοκάμερες στο μελισσοκομείο σου (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII απάντηση 65 ), φθηνή και αποτρεπτική μπορεί να είναι και μια πινακίδα ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται , αλλά σε περίπτωση που δεν κωλόσουν οι κλέφτες άντε να βρεις τα μελίσσια σου, δεν θα βρεις και την πινακίδα επίσης χα χα χα.

15. Σημειώσεις για το μελισσοκομείο. 

 Εδώ οι λύσεις είναι πραγματικά ανάμεσα στο φάσμα των High Tech και Low Tech επιλογών. Από την μία πλευρά έχουμε την χρήση ηλεκτρικού καταγραφέα φωνής (τα δημοσιογραφικά μαγνητοφωνάκια αλλά στην ψηφιακή τους πλέον μορφή ) και την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για να δημιουργήσουμε βάσεις δεδομένων με τις καταγραφές μας σε κάθε έλεγχο καθώς και λογιστικών φύλλων για τον υπολογισμό στοιχείων που μας ενδιαφέρουν. Από την άλλη έχουμε την χρήση χόρτων, πορτών, πετρών πάνω στην κυψέλη για να κρατάμε σημειώσεις και στοιχεία για την κάθε κυψέλη (πχ θα μπορούσαμε με τα χόρτα στο κλειδί της κυψέλης να αφήνουμε σημείωση ότι θέλει όροφο η κυψέλη, η πόρτα πάνω στο καπάκι της κυψέλης ότι υπάρχουν βασιλικά κελιά, πέτρα πάνω στο καπάκι της κυψέλης ότι έχει αρρενοτοκίσει το μελίσσι, πινέζες σε διαφορετικά χρώματα καρφωμένες στην κυψέλη για να βλέπουμε ποιας χρονιάς είναι η βασίλισσα και πάει λέγοντας). Περισσότερα για αυτό το θέμα σε προηγούμενη ανάρτηση Το Κόστος της Γνώσης .

16. Στερέωση των πλαισίων σε μετακινήσεις

 Οι λύσεις εδώ κυμαίνονται στην κατηγορία των πολύ φθηνών λύσεων και των τζάμπα λύσεων. Η λύση που προτιμώ εγώ είναι η χρήση πλαστικών σφηνών για πλακάκια για αυτή την δουλειά ( βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες )οι οποίες σφήνες οι 500 πάνε κάπου στα 5 ευρώ, η λύση που προτιμούν οι παλιότεροι μελισσοκόμοι είναι να κόβουν κλαδιά από τα δέντρα και να τα χρησιμοποιούν ως σφήνες ανάμεσα στα πλαίσια και την κυψέλη κάτι που είναι τζάμπα χα χα χα.

 Φυσικά μέχρι να βρεις τα κατάλληλα κλαδιά και στον αριθμό που θέλεις (ιδίως αν έχεις πολλές κυψέλες ή δεν είσαι σε μέρος με δέντρα) να τα κόψεις στο μέγεθος που θέλεις, και να τα σφηνώσεις κάποιος χρησιμοποιώντας σφήνες μπορεί στον ίδιο χρόνο ήδη να έχει φορτώσει ένα τρέιλερ με κυψέλες χα χα χα.

 Αυτές τις επιλογές τις αναφέρω μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι μόνο οι Low Tech λύσεις οι ορθές, πολλές φορές και οι High Tech λύσεις και βγάζουν λαγούς από τα καπέλα και δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος (θα μου πεις είναι οι πλαστικές σφήνες High Tech λύση? Σε σχέση με τα κλαδιά ναι είναι χα χα χα). Και αν δεις παππού μελισσοκόμο να χρησιμοποιεί κάτι τέτοιο εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη! Δυστυχώς πολλές φορές η εμπειρία η μεγάλη δεν σε αφήνει να βλέπεις τα πλεονεκτήματα (όσο μικρά και αν είναι, αλλά ένα πλεονέκτημα 5-15 λεπτών όταν θέλεις να φορτώσεις κυψέλες και να φύγεις δεν είναι και τόσο μικρό) σε λύσεις που εσύ δεν τις είχες διαθέσιμες κατά την διάρκεια που έχτιζες την πολυετή εμπειρία σου.

17. Συσκευασία-τυποποίηση μελιού.  

 Εδώ είναι τα καλά τα έξοδα! Λύση πλήρως κοστοβόρα και High Tech είναι η δημιουργία ενός δικού σου συσκευαστήριο-τυποποιητηρίου με τα πρότυπα Hacpp και Iso που απαιτούνται. Βράσε όριζα! Αν δεν έχεις ένα τεράστιο αριθμό κυψελών ή δεν συσκευάζεις τυποποιείς για άλλους δεν αξίζει καν σαν σκέψη! Στον αντίποδα έχουμε την τυποποίηση του μελιού σου από εξωτερικό τυποποιητήριο-συσκευαστήριο με ταυτόχρονη εισαγωγή του πρόσθετου κόστους στην τελική τιμή του προϊόντος που θα παράγεις, πιο απλή λύση χωρίς να χρειάζεσαι ούτε την υποδομή να δημιουργήσεις εσύ ούτε την τεχνογνωσία λειτουργίας της χρειάζεσαι να κατέχεις. Περισσότερα σε προηγούμενη ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX ερώτηση 100.


 *Στην πραγματικότητα αυτή η ανάρτηση είναι για τα παιδιά που μου κάνουν τέτοιες ακριβώς ερωτήσεις και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κάτσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι για να τους εξηγήσω ορισμένα απλά πράγματα στην μελισσοκομία που μπορούν να τους κάνουν την ζωή τους πολύ πιο εύκολη. Καθώς και να πάρουν τα λόγια μου από τους ώμους τους λίγο από το βάρος της σκιάς του πελώριου βουνού που έχουν να ανέβουν μέχρι να πούνε "Ναι επιτέλους έστισα πλήρως στα πόδια της την μελισσοκομική μου επιχείρηση!". Μην μασάτε ρε ποντικοί! Λύσσα για ζωή να έχετε και τίποτα και κανένας ποτέ δεν θα μπορέσει να σας σταματήσει. Απλώς ποτέ μην παρατάτε τον αγώνα, ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ! Αγώνας μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος σας και ακόμα παραπέρα. Θα νικήσετε γιατί δεν δέχεστε ποτέ να χάσετε! Μένος στην μάχη και λύσσα στην ζωή, τίποτα λιγότερο από αυτό! 

18. Τεμπελιά στο βάψιμο κυψελών. 

 Μα τι παράξενο πρόβλημα είναι αυτό? Να τεμπελιάζεις να φας το μανίκι να ετοιμάσεις σωστά τις κυψέλες σου έτσι ώστε να αντέξουν όσο το δυνατό περισσότερα χρόνια την κακουχία που προσφέρουν απλόχερα οι καιρικές συνθήκες και η φθορά των μετακινήσεων (περισσότερα για το βάψιμο κυψελών σε προηγούμενες αναρτήσεις Trust Me, I m an Engineer , Τέσσερα χρώματα κίτρινο πράσινο , Τέσσερα χρώματα Λευκό Γαλάζιο). Οπότε πως λύνεται αυτό? Η μια Λύση η κάτσε καλά και High Tech είναι η αγορά των πλαστικών κυψελών, μέλλον της μελισσοκομίας και τα λοιπά καιρικά φαινόμενα και ιστορίες για αγρίους. Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας λένε οι Σαμάνοι της μελισσοκομίας και οι Βουντού Ντόκτορ που έχουν τα μελισσοκομικά τα blog τα καλά! Βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Αποχαιρετισμός στα όπλα για να μάθετε τα νέα της πλαστικής Αλεξάνδρας χα χα χα. Η άλλη επιλογή αν είσαστε ψιλοτεμπελάκοι για βαψίματα και τα σχετικά είναι η κατασκευή παραφυνιέρας ή η αγορά παραφυναρισμένων κυψελών από το εμπόριο (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Από το κουτί στην κυψέλη, Κλειδιά, χειρολαβές, μάνταλα  για παραφυναρισμένες του εμπορίου κυψέλες, και μην με ρωτήσει κανείς από που τις πήρα! Διαφήμιση εγώ δεν κάνω, μπορούν και μόνοι τους οι προμηθευτές και οι έμποροι μελισσοκομικών προϊόντων να διαφημιστούν! Εμένα και ανάγκη δεν με έχουν και εγώ το κράχτη κανενός δεν θα κάνω! Γρρρρρρρρρ χα χα χα, Για να μην ξεχνιόμαστε ποιανού το blog διαβάζετε τώρα χα χα χα).

19. Τροφοδοσία με σιρόπι .

 Τρόποι δύο εδώ, αυτός που συμφέρει τους προμηθευτές σας και ο τρόπος που συμφέρει εσάς. Αν γουστάρετε να γυρνά το χρήμα για να μένει ζωντανή η αγορά και να επιβεβαιώνεται ο προφήτης της οικονομίας Τζων Μείναρτ Κέινς ότι η ζήτηση δημιουργεί την προσφορά απλούστατα αγοράζετε αβέρτα τροφοδότες για τα μελίσσια σας (ή νοικιάσετε ένα ελικόπτερο και αρχίστε να πετάτε τσουβάλια λεφτά από αυτό στους περαστικούς από κάτω χα χα χα). Αν αντίθετα είσαστε οπαδός του κυψελοσυλλογισμού (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Χαμένος στο λαβύρινθο για αυτό το διανοητικό επίτευγμα του δυτικού μελισσοκομικού τρόπου σκέψης και όχι μόνο χα χα χα) αρχίζετε να κατεβάζετε κόκα κόλες (πουτάνα κόκα κόλα εσύ φταις για όλα χα χα χα) 1,5αρες και τα μπουκάλια τα κάνετε τροφοδότες!

20. Υποφέρεις με την στολή το καλοκαίρι

 Πρώτα από όλα μια διευκρίνηση όσοι δεν φοράνε μελισσοκομική στολή ή μελισσοκομικό μπουφάν στα μελίσσια τους είναι τραμπάκουλες!!!! Σόρρυ δάσκαλε αλλά.....

 Περισσότερα για αυτό το πλέον σοβαρό μελισσοκομικό ζήτημα σε προηγούμενη ανάρτηση Αλλεργικό σοκ και ο Μπλέζ Πασκάλ. Οπότε φοράμε την στολή ακόμα και αν έξω έχει 42 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία (και μέσα στην στολή έχουμε πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου και από την άκρη του μυαλού μας ακούγεται μια φωνούλα που λέει "Βρε καλώς την την κυρία Θερμοπληξία! Μαύρα μάτια κάναμε για να σας δούμε!" Χα χα χα). Λύση High Tech αυτές οι λούγκρικες οι νέες στολές που παραμένουν δροσερές ότι και αν ρίχνει ο πούστης ο Ήλιος εκεί έξω (για τσιμπήσετε και το σχετικό άσμα για να στανιάρετε χα χα χα) με το ακόμα πιο λούγκρικο όνομα Ultra Breeze (σαν μοχίτο σε μπουκάλι ακούγεται αυτό χα χα χα) με ένα κόστος κοντά στα 170 ευρώ (σοβαρά τώρα! Θα δώσετε κόστος για 5 διπλές κυψέλες για μια στολή? Χωρίς να είναι ατσάλινη πανοπλία ιππότη? Χα χα χα).

 Λύση πιο Cool και δροσερή είναι να κόψετε τα πιτόγυρα για να πέσει ο κώλος ο τριαξονικός! Και κορμί παραλίας και φράγκα στην τσέπη για εισιτήρια όταν ο ΠΑΟΚ θα πάει στον Τελικό στο Champions League με την Μπαρτσελόνα! Το προφανές μερικές φορές είναι και η απλούστερη και αποτελεσματικότερη λύση. 


21 Φύλαξη κεριών από τα τρωκτικά. 

 Οι νέοι είναι πονηροί και θέλουν το κακό μας
 και μέσα στην αποθήκη τρώνε το βιος μας**

** Παραλλαγή πασίγνωστου φανταρικού άσματος που λένε οι παλιοί για τους ποντικαρέουδες τους νέους χα χα χα 

 Χτίζετε εσείς κεριά με πόσο κόπο (μαλακίες!!! οι μέλισσες τα χτίζουν τα κεριά με πόσο κόπο, εσείς απλώς κερνάτε τα εισαγωγικά σφηνάκια στο πάρτι χα χα χα), τα αποθηκεύετε για τις επόμενες χρονιές μέσα στους ορόφους για να έχετε ένα πλεονέκτημα μελισσοκομικό όσο αφορά την ανάπτυξη των μελισσιών σας και την παραγωγή, και ξαφνικά βλέπετε κάτι τρύπες Νααααααα στους ορόφους και τα κεριά να είναι λαμπίκοκο και άστα να πάνε. "Αμάν αυτοί οι ποντικαράδες οι νέοι, όλα τα μασουλάνε!" η πρώτη σας και τελευταία σκέψη πριν το εγκεφαλικό! Χα χα χα. 

 Ποντικοί παίδες γάμησε τα πρόβλημα, αν πας γυμνός στα αγγούρια μόνο μια έκβαση θα έχει αυτή η κατάσταση χα χα χα. Οπότε πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας. Λύση κοστοβόρα είναι να κάνετε ένα χώρο όπου θα αποθηκεύετε τους ορόφους σας με τα χτισμένα τα κεριά σας όσο δεν τα έχετε κοτσαρισμένα στις κυψέλες (μια λύση καλή είναι και ένα κοντέινερ με κόστος μερικών εκατοντάδων ευρώ-όχι φυσικά τα 12μέτρα κοντέινερ αλλά τα 6μέτρα!) και ταυτόχρονα να βάζετε εσείς παγίδες και δολώματα  για τους νέους, ούππππςςς! Για τα ποντίκια ήθελα να πω! Ή να έχετε εξειδικευμένα συνεργεία απομυώσεων για να κάνουν περιοδικά αυτή την εργασία. Και φυσικά αυτό έχει και κάποιο καλό κόστος. 

 Η άλλη επιλογή θέλει λίγη πρώτα ιστορική αναδρομή για να εξηγηθεί. 

 Το λοιπόν παιδάκια μου στα αρχαία χρόνια υπήρχε μια χώρα που την λέγανε Αρχαία Αίγυπτο και ήταν γεμάτη με αεροδυναμικούς πολίτες! Σε αυτή την  χώρα που ήταν τίγκα με Γιουίλμπρίνιδες*** είχαν και ένα πουταμούδι που το λέγανε Νείλο και χάρη σε αυτό μπορούσαν και καλλιεργούσαν πολύ σταρρρρρρ (κάποιοι θέλουν να το λένε αυτό στάρι αλλά αυτοί είναι από την κάτω πλευρά του Τείχους χα χα χα), αλλά και εκεί τα Μίκι Μάους τους το τρώγανε με ευχαρίστηση μάλιστα μεγάλη! 

 Οπότε όλοι αυτοί οι Γιουίλμπρίνιδες σκέφτηκαν και σκέφτηκαν τι να κάνουν και τελικά το βρήκαν! 

 Δεδομένου ότι η μεγαλύτερη συμφορά για τον Άνθρωπο στον Κόσμο ήταν οι γυναίκες (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Σατυρικόν) το μόνο που χρειάζονταν για να αντιμετωπίσουν αυτό τον νέο εχθρό ήταν να βρούνε το αντίστοιχο των γυναικών στο ζωικό βασίλειο! Και φυσικά αυτό ήταν οι τρελές και απρόβλεπτες, οι κακές και μοχθηρές, οι κωλοκουνίστρες και τα κωλοτριβεία οι γάτες! Ότι πιο κοντινό στις γυναίκες έχει δηλαδή η φύση στο ζωικό βασίλειο. Και έτσι το σκεφτήκανε οι Γιουίλμπρίνιδες και έβαλαν για πάντα στην ζωή των ποντικιών τον ίδιο μπελά με αυτόν που έβαλε ο Θεός και στου ανθρώπου την ζωή και του έκανε για πάντα την μοίρα του μαύρη.    

 Οπότε λύση αρχαία και δοκιμασμένη πολλάκις με άριστα αποτελέσματα είναι η υιοθέτηση θηλυκής γάτας! Θηλυκής? Γιατί Θηλυκής? Μελισσοκόμοι είσαστε να μην ακούω τέτοιες μαλακίες ερωτήσεις!!! Άτομα που δουλεύουν με εκατομμύρια θηλυκά δεν είναι δυνατό να ρωτάνε τέτοια! Μια θηλυκή Γάτα αφού δεν σας κόβει ποντικοί είναι εν δυνάμει μια ομάδα από γάτες αιμοβόρες στο μέλλον, μια αρσενική γάτα απλώς είναι ένας μαλάκας γάτος που κλαψομουνίαζει διαρκώς σαν Έλληνας σκυλάς τραγουδιστής και μόνο χα χα χα.  



 Γουστάρετε ασπρόμαυρη κεραμιδογατούλα που υιοθέτησε ο Αρκούδας! Πιο ΠΑΟΚ από αυτό πεθαίνεις! Χα χα χα.  


 Αυτά τα λίγα για σήμερα παίδες, δεν είναι τα παραπάνω προβλήματα που θα συναντήσετε είτε οι λύσεις που αναφέρονται οι μόνες, είναι απλώς μερικά από τα προβλήματα που έχω συναντήσει εγώ και οι λύσεις που έδωσα. Τα παρουσίασα σε εσάς μόνο και μόνο για να τα έχετε στα υπόψη ως ένα οδηγό σκέψης και μόνο. Μέσα στον λαβύρινθο των προβλημάτων και των αντίστοιχων λύσεων ο καθένας θα ακολουθήσει την δική του πορεία που θα είναι η ορθότερη για αυτόν.Η μελισσοκομία είναι απλή, μην μασάτε! Καλή δύναμη Παίδες, και μην ξεχνάτε ποτέ μα ποτέ δεν παρατάμε τον αγώνα! Ποτέ!



 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση......




 Adios Amigos Locos



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 21/8/2015

*** Χαρακτηριστική περίπτωση Γιουίλμπρίνιρα (πληθυντικός Γιουίλμπρίνιδες χα χα χα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου