UA-50457385-1

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ατύχημα εν αναμονή


 Σε προηγούμενη ανάρτηση μου (βλέπετε ανάρτηση Οι μελισσοκόμοι και οι άλλοι) είχα επισημάνει ότι θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να είναι προσεκτικοί με την αλληλεπίδραση τους με τους άλλους ανθρώπους και θα πρέπει να φροντίζουν η άσκηση της μελισσοκομικής τους δραστηριότητας να μην αποτελεί κίνδυνο ή πρόβλημα και για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

 Και ταυτόχρονα ανάπτυξα μερικούς τομείς που μπορεί να υπάρξει πρόβλημα σε αυτή την αλληλεπίδραση. Σήμερα θα δείξω ακόμα ένα παράδειγμα που υπέπεσε στην αντίληψη μου. 


 Δίπλα στο χωρίο μου κάποιος έχει κάνει τοποθέτηση μελισσιών σε ένα μέρος που κάποιος άλλος εδώ και χρόνια βάζει τα άλογα του να βοσκήσουν. Δυστυχώς  και αυτός που έκανε την τοποθέτηση των κυψελών και αυτός που έκανε την τοποθέτηση των τετράποδων δεν αναλογίστηκαν ορισμένους κινδύνους από την τόσο κοντινή συνύπαρξη αυτών των δύο κατηγοριών ζωντανών.

 Τα άλογα είναι υπέροχα ζώα, φοβερά, πανέξυπνα, και ευγενικά αλλά δυστυχώς έχουν δυο μεγάλα μειονεκτήματα. Πρώτον μυρίζουν (και ναι τα άλογα μυρίζουν πολύ! Χα χα χα) και δεύτερον είναι νευρικά και κάνουν και απότομες κινήσεις, και μπορούν να πανικοβληθούν πολύ εύκολα. 

 Οι μέλισσες επίσης είναι υπέροχα ζώα, με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη, εργατικά αλλά δυστυχώς έχουν και αυτές δύο μεγάλα μειονεκτήματα. Πρώτον ζούνε σε ένα κόσμο οσμών (η κύρια αίσθηση τους είναι η οσμή) και δεύτερον είναι νευρικές και ικανές για μαζικές επιθέσεις (ιδίως αν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση έξω, είναι σε μόνιμη ενόχληση από εχθρούς τους, ή τους ενοχλεί μια πολύ έντονη οσμή ας πούμε πχ η οσμή από γίδια ή και άλογα!!!). 

 Οπότε σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα ατύχημα εν αναμονή!

 Είτε θα πάει πολύ κοντά στα μελίσσια ένα άλογο και θα τα ενοχλήσει είτε θα πάει μια μέλισσα από τα μελίσσια που είναι δίπλα στα άλογα και θα τα τσιμπήσει. Και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα το σενάριο? Να πάει μετά το άλογο μέσα στον πανικό του και καθώς είναι δεμένο να κλοτσήσει  μια από τις κυψέλες (ή να πέσει κατά λάθος επάνω της) , και μετά? Μετά 4 άλογα θα είναι νεκρά! 

 Και όλοι θα μιλούσαν για την κακιά στιγμή!



 Μόνο που δεν είναι θέμα κακιάς στιγμής αλλά απλώς ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί και μόνο.

 Μια ο μελισσοκόμος που έκανε την τοποθέτηση εκεί παρόλο που υπάρχει ημιμόνιμη τοποθέτηση των αλόγων σε αυτό το χωράφι (εγώ είμαι από το χωρίο και το ξέρω, ο άλλος μελισσοκόμος πως θα μπορούσε να το ξέρει αυτό? Με την ύπαρξη φρέσκων καβαλίνων -κοπριά αλόγου- και του φρεσκοπατημένου και φαγωμένου χορταριού).

 Μια ο ιδιοκτήτης των αλόγων που είδε τις κυψέλες και ωστόσο επιμένει να βάζει εκεί δίπλα τα άλογα του (και φυσικά μπορεί να σου πει αυτός "φίλε αυτό είναι το χωράφι μου και το έχω για να βάζω εκεί τα άλογα μου, ο μελισσοκόμος δεν με ρώτησε αν μπορεί να βάλει αυτός τα μελίσσια του εκεί!" Και μπορεί έτσι να είναι, και να έχει απόλυτο δίκιο -στο μεταξύ δεν ξέρω ποιανού είναι το χωράφι υποθετικά μιλώ χα χα χα-).

 Αδιαφορία ο ένας, επιμονή ο άλλος και βασιζόμαστε απλώς στον νόμο των πιθανοτήτων για να μην γίνει η στραβή και αυτή την φορά!  

 Και δεν θα γίνει η στραβή και αυτή την φορά, και την επόμενη, και την μεθεπόμενη, μέχρι κάποια στιγμή να γίνει τελικά και να γράφουν οι εφημερίδες για το "παράξενο" ατύχημα που συνέβη σε ένα χωρίο της Θεσσαλονίκης με μελίσσια (όπως γράφανε πριν χρόνια για ένα κοπάδι με 200 πρόβατα που τα σκότωσαν τα μελίσσια καθώς περνούσαν τα πρόβατα μέσα από το μελισσοκομείο!). 

 Προσοχή συνάδελφοί! Δυστυχώς οι μετακινήσεις και οι τοποθετήσεις των μελισσιών μας δεν είναι απλό ζήτημα και εγκυμονεί κινδύνους. Τα μάτια σας δεκατέσσερα και το μυαλό ανοιχτό για να στροφάρει διαρκώς! 


 Αλλιώς πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες!

 Χα χα χα.

 Αυτά για σήμερα, μέχρι την επόμενη ανάρτηση......


 Adios Amigos Locos


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 25/8/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου