Και να είμαστε πάλι εδώ.
Δεν νομίζω να σας έλειψα?
Μπααααααααααα.
Για να δώσουμε και εμείς λίγο το παρόν μην μας βγάλουν στον Τάκο στην αναφορά τάγματος.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τους μελισσοκομικούς χειρισμούς σε σχέση με τα δέντρα αποφάσεων (περισσότερα για τα δέντρα αποφάσεων στον σύνδεσμο Decision Tree ή σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων χα χα χα), ένα δυνατό εργαλείο που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και να σχηματοποιήσει στο μυαλό σας για κάθε μελισσοκομικό χειρισμό μια διαδικασία κινήσεων και αποφάσεων που θα φέρει κάποια προβλεπόμενα αποτελέσματα.
Μια διευκρίνηση εδώ, φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση κάθε μελισσοκομικός χειρισμός να αναλυθεί μέσα στα πλαίσια αυτής της ανάρτησης σε δέντρο αποφάσεων!
Και είναι πολύ δύσκολο αυτό και δεν είναι στις προθέσεις μου γιατί:
Πρώτο οι μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι δεκάδες, μην πω εκατοντάδες, όποτε και μια τέτοια προσπάθεια δεν θα μπορούσε να είναι αντικείμενο μιας ανάρτησης (μιας διδακτορικής εργασίας ίσως! Αν και πάλι θα ήταν υπερβολικός όγκος εργασίας ακόμα και για μια τέτοια περίπτωση).
Και είναι πολύ δύσκολο αυτό και δεν είναι στις προθέσεις μου γιατί:
Πρώτο οι μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι δεκάδες, μην πω εκατοντάδες, όποτε και μια τέτοια προσπάθεια δεν θα μπορούσε να είναι αντικείμενο μιας ανάρτησης (μιας διδακτορικής εργασίας ίσως! Αν και πάλι θα ήταν υπερβολικός όγκος εργασίας ακόμα και για μια τέτοια περίπτωση).
Δεύτερο η μελισσοκομία διαφέρει από περιοχή σε περιοχή (βορράς - νότος, ορεινά -πεδινά,ηπειρωτική περιοχή - νησιωτική περιοχή) από μελισσοκόμο σε μελισσοκόμο (επαγγελματίας - ερασιτέχνης), ακόμα και από χρονιά σε χρονιά (καλές χρονιές - κακίες χρονιές), οπότε και οι μελισσοκομικοί χειρισμοί μπορεί να διαφέρουν τόσο πολύ σε αποτελέσματα έτσι ώστε να μην είναι εύκολο ένα δέντρο αποφάσεων να ταιριάζει σε κάθε περίπτωση, σε κάθε μελισσοκόμο, σε κάθε εποχή.
Τρίτο γιατί έχω αρχίσει να βλέπω μια τάση αγνωμοσύνης από μελισσοκόμους που τους τα δίνεις όλα στο πιάτο τους και παραπονιούνται και απαιτούν όλο για περισσότερα! Έχουμε φτάσει πλέον σε σημείο κάποιοι να ζητούν ακόμα και να τους δώσεις τις συντεταγμένες του μελισσοκομείου σου! Λυπάμαι παιδιά αλλά ξέρετε η διάχυση των γνώσεων είναι μια αμφίδρομη διαδικασία αλλά και με κάποια όρια, δεν μπορείτε να παραπονιέστε ότι στην μια πες πχ ντουζίνα (δωδεκάδα) χρόνια που είσαστε μελισσοκόμοι τα μάθατε όλα μόνοι σας, και το μόνο που σας νοιάζει είναι να σας πούνε που να κάνετε καλές τοποθετήσεις (ναι ένας έμπειρος μελισσοκόμος δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από τις τοποθετήσεις, και πονηροί επίσης! Κατά αρχάς σε αυτή πες την δωδεκάδα χρόνια που βοηθήσατε εσείς κάποιον? Γιατί σας βλέπουμε τώρα που ζητάτε πληροφορίες για τοποθετήσεις αλλά δεν βοηθήσατε μέχρι τώρα κανένα? Πες δώδεκα χρόνια εμπειρία, κάτι θα είχατε να δώσετε από γνώσεις και εσείς! Γιατί δεν δώσατε τίποτα και νομίζετε ότι δικαιούστε μόνο να ζητάτε? Έπειτα δεν δίνουμε ποτέ τοποθετήσεις από τα μελισσοκομεία μας, όχι γιατί θα μας πάρουν το μέλι οι άλλοι μελισσοκόμοι με τα μελίσσια τους, αλλά γιατί μπορεί να μας πάρουν τις κυψέλες οι κλέφτες μελισσοκόμοι (Νταααααααααααααα!) , σε ομάδες με 2500-7000 άτομα μέσα θα είσαι ηλίθιος να δώσεις μια τέτοια πληροφορία, είσαι σίγουρος για κάθε ένα μέλος μιας ομάδας το τι καπνό φουμάρει?). Και ακόμα χειρότερα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κάποιοι απαιτούνε να τους δώσεις αυτές τις πληροφορίες! Τελικά το θράσος μερικών είναι τρομερό! Ούτε θα αναφερθώ σε αυτούς, αχαρακτήριστοι! Α ναι και κάτι τελευταίο, όσοι δεν γουστάρουν να ακούνε αλήθειες και με μπλοκάρουν στο FB θα παρακαλούσα να μην διαβάζουν και τις αναρτήσεις μου εδώ, δεν τις αξίζουν αυτές τις γνώσεις και θα ήθελα να μην τις λαμβάνουν. Απλά πράγματα, τα γραφόμενα μου είναι μόνο για σωστούς ανθρώπους, όχι για τον κάθε Τενεκέ.
Τα αρκούδια!
Κακά πλάσματα!
Για μπάτσες!
Ναι ναι ναι!
Χα χα χα.
Επίσης και μια επισήμανση εδώ, η ανάρτηση αυτή θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη, και λόγου όγκου και λόγου πολυπλοκότητας του θέματος,καλό είναι να διαβάσετε και τα δυο μέρη, και γιατί κάθε παράδειγμα θα είναι με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από το προηγούμενο (άρα αρχίζουμε με την πρώτη για να κατανοήσουμε και την δεύτερη ανάρτηση) αλλά και γιατί στην δεύτερη ανάρτηση θα έχει πολλά καλούδια (πιστέψτε με, και διαβάστε και τις δύο).
Και πάμε σε ένα ερώτημα που μου κάνουν πολλοί νέοι μελισσοκόμοι πανικόβλητοι όταν βλέπουν τα πρώτα βασιλικά κελιά μέσα στις κυψέλες τους (εδώ θα διευκρινίσω ότι πολλές από τις αναρτήσεις μου βασίζονται σε απορίες που έχουν παιδιά που θέλουν την βοήθεια μου και τις συμβουλές μου, βρίσκω ότι είναι πολύ χρησιμότερο να γράφω αναρτήσεις που έχουν και το κατάλληλο μέγεθος και ανάλυση που να είναι χρήσιμη για κάθε νέο και όχι μόνο μελισσοκόμο, και το κυριότερο να είναι στην διάθεση του καθενός -εκτός από τους Τενεκέδες το ξαναλέω χα χα χα- έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ξαναλέω τα ίδια σε κάθε ένα, ελπίζω πριν από κάθε συμβουλή που θα μου ζητήσουν να έχουν διαβάσει πρώτα το Blog μου, θα τους βοηθήσει προκαταβολικά θαρρώ).
Βασιλικά κελιά!
Τι κάνουμε?
Χαρακίρι?
Χα χα χα.
Χαρακίρι?
Χα χα χα.
Όσο και αν η απάντηση είναι αυτονόητη ωστόσο όμως οι νεότεροι κολλάνε (και μην χαμογελάτε οι παλιότεροι όλοι τα περάσαμε αυτά, μαιμούνιααααααααααααααααα!!!!).
Η απάντηση δίνεται με το παραπάνω δέντρο αποφάσεων.
Ένας μελισσοκομικός χειρισμός με δύο δυνατές ενέργειες ανάλογα τον σκοπό σου (είπαμε αρχίζουμε με απλά παραδείγματα, υπάρχουν και άλλες επιλογές, αλλά δεν είναι και κάτι που θα έκανε ένας νέος μελισσοκόμος και δεν είναι επί της παρούσης ανάρτησης να αναφερθούν πχ ο χειρισμός για βασιλικά κελιά αντικατάστασης και όχι σμηνουργίας είναι διαφορετικός όπως και το δέντρο αποφάσεων που θα γίνει για αυτή την περίπτωση, ή διαφορετικό θα είναι ένα δέντρο αποφάσεων που θα έχει μέσα και την περίπτωση και τον δύο μορφών κελιών).
Απλά όλα μέχρι τώρα?
Ναι?
Ωραία πάμε παρακάτω.
Ένα ακόμα άγχος των νεότερων μελισσοκόμων, ορφανό μελίσσι και τώρα?
Και τώρα ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!!
Μελισσοκόμος είσαι αυτή την λέξη θα την κάνεις τατουάζ στο μέτωπο σου!
Χα χα χα.
Εδώ εξετάζουμε το ζήτημα ενός εξακριβωμένου ορφανού μελισσιού (δεν θα εξετάσουμε πως το καταλάβαμε, τακτική ακάλυπτου γόνου, τάισμα, σημάδια ορφάνιας, θεωρούμε ότι το ξέρουμε, τέλος).
Πάλι έχουμε μια τριάδα επιλογών (συνένωση, ακάλυπτος γόνος, εισαγωγή βασιλικού κελιού ή βασίλισσας) ανάλογα τον σκοπό μας (πολλαπλασιασμός των μελισσιών ή παραγωγικά μελίσσια).
Με το εισαγωγή βασιλικού κελιού διευκρινίζω ότι θα το πάρουμε είτε από άλλη κυψέλη είτε θα έχει το μελίσσι μας, εισαγωγή βασίλισσας θα γίνει είτε με δικιά μας βασιλοτροφία είτε με αγορά βασίλισσας, ο ακάλυπτος γόνος δεν θέλει επεξήγηση νομίζω.
Ξανά τονίζω υπάρχουν και άλλοι χειρισμοί πάνω σε αυτό και διαφορετικές επιλογές ωστόσο όμως ο βασικός χειρισμός είναι αυτός,οπότε και μας καλύπτει το παράδειγμα μας για το 90% των περιπτώσεων και μάλιστα εκτός από βασικός χειρισμός είναι και ένας σπουδαίος χειρισμός στην μελισσοκομία.
Καλά αυτά όμως αλλά τι μας λένε?
Έχουν καμία χρησιμότητα για να προβλέψουμε ο κάθε χειρισμός μας τι αποτέλεσμα θα έχει?
Και εδώ ερχόμαστε στο παραπάνω παράδειγμα μας όπου βάζουμε το δέντρο αποφάσεων μας σε ένα χρονικό πλαίσιο που μπορεί να μας δείξει τι συνέπεια θα έχει η κάθε επιλογή μας στο μέλλον καθώς και στην απόδοση κάθε ενέργειας μας.
Οπότε ανάλογα την ενέργεια μας (συνένωση, ακάλυπτος γόνος, εισαγωγή βασιλικού κελιού ή βασίλισσας) έχουμε και μια προοπτική του κατά πόσο θα είναι παραγωγικό το μελίσσι μας και τι θα μας αποφέρει σε τρύγους*
*Διευκρίνηση εδώ, αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι προσαρμοσμένο στην Μελισσοκομία της Βόρειας Ελλάδας όπου περιμένουμε τρύγους τέλος Ιουλίου, τέλος Αυγούστου, τέλος Σεπτέμβρη, στον Νότο αλλάζουν αρκετά τα πράγματα και τα χρονικά πλαίσια. Επίσης εδώ θεωρούμε ότι η χρονιά θα εξελιχθεί ψιλοφυσιολογικά και όχι σαν φέτος ή και όχι ότι θα ταίζουμε με βυτία χα χα χα. Είπαμε γενικά παραδείγματα και όχι ειδικά.
Οπότε αν επιλέξουμε την συνένωση θα έχουμε 3 τρύγους, με την εισαγωγή βασίλισσας ή έτοιμου βασιλικού κελιού (αυτό με κάποια επιφύλαξη) θα έχουμε 2 τρύγους και ένα πιθανό τρύγο, ενώ με την τακτική ακάλυπτου γόνου πάμε για ένα τρύγο και ένα πιθανό τρύγο (περισσότερα για τις αντίστοιχες τακτικές σε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικά Σκονάκια).
Τα είπαμε όλα?
Το εμπεδώσατε οι νεότεροι?
Τι αποτέλεσμα έχει ο κάθε μελισσοκομικός χειρισμός?
Ναι ε?
Και εδώ κάνετε λάθος, αυτό το δέντρο αποφάσεων δεν δίνει πάντα τα ίδια αποτελέσματα!
Δεν δίνει τα ίδια αποτελέσματα αν αλλάξει το χρονικό του πλαίσιο ή η γεωγραφική περιοχή στην οποία θα εφαρμοσθεί (στον Νότο που είναι σχεδόν 1-1,5 μήνα μπροστά σε καιρικές συνθήκες το πρώτο παράδειγμα δίνει αποτελέσματα κοντινά με το δεύτερο παράδειγμα στον Βορρά!).
Και τι μας λέει το δεύτερο παράδειγμα?
Μας δίνει τα αποτελέσματα αν εφαρμόσουμε το δέντρο αποφάσεων για το ορφανό μελίσσι και τους χειρισμούς του αν αντί για τον Απρίλιο τους εφαρμόσουμε τον Ιούλιο.Έτσι ανά ενέργεια θα έχουμε με συνένωση 3 τρύγους, με εισαγωγή βασίλισσας ένα πιθανό τρύγο, και με τακτική ακάλυπτου γόνου κανένα τρύγο.
Και πριν αρχίσετε τα αν είναι το μελίσσι εικοσάρι σε πληθυσμούς και με τόσους γόνους και και και......., επαναλαμβάνω, μιλάμε για τον βασικό χειρισμό σε ένα μέτριο μελίσσι (κάτω από δεκάρι και πάνω από παραφυάδα ή παραφυάδα) που έχει περάσει χρόνος μέχρι να καταλάβουμε την ορφάνια του. Και εγώ ξέρω να πω ένα εικοσάρι μελίσσι το ενώνω με άλλο ένα εικοσάρι και βγάζω μέλι με την σέσουλα ή με εισαγωγή βασίλισσας παραμένει παραγωγικό, ή ακόμα το κόβω σε 6 παραφυάδες για να τις έχω στο μέλλον, και μάλιστα θα μπορούσα και την κάθε ενέργεια αυτή να την έβαζα στο δέντρο αποφάσεων μου, απλώς θα γινόταν τόσο μεγάλο που θα ήταν πολύ δύσκολο να διαβαστεί και σκοπός μας δεν είναι να το παίξουμε έξυπνοι (υπάρχουν και επαγγελματίες έξυπνοι! Διαβάστε καλύτερα αυτούς να μαθαίνετε και ατάκες κουλές και όχι εμένα χα χα χα) αλλά να βοηθήσουμε κάπως την κατάσταση για τα παιδιά που πελαγοδρομούν μέσα στο χάος της μελισσοκομίας (για να σας κάνω και το χατήρι και την καρδιά το παραδέχομαι και προκαταβολικά, είσαστε εξυπνότεροι από μένα χα χα χα, άντε σας έφτιαξα τώρα χα χα χα).
Πάντως ναι, θα είναι ενδιαφέρον να κάνετε ένα δέντρο αποφάσεων που να προβλέπει κόψιμο παραφυάδων αντί για τρύγους έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε την φετινή χρονιά για μελλοντικές αποδόσεις (και αυτή είναι η άσκηση σας για τις διακοπές παιδάκια! Χα χα χα).
Επίσης το τονίζω για τους νέους: Κάθε μελισσοκομικός χειρισμός φέρνει κάποια αποτελέσματα μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο (και γεωγραφικό πλαίσιο), αν αλλάξει το χρονικό (γεωγραφικό) πλαίσιο αλλάζουν και τα αποτελέσματα (όπως και όταν αλλάζουν οι συνθήκες ανθοφορίας αλλάζουν τα αποτελέσματα Προσοχή!).
Ωραία πάει το πρώτο μέρος της ανάρτησης, εδώ θα βάλουμε τον επίλογο γιατί πάλι θα ακούω τα γνωστά "Σταμάτα! Δεν μπορούμε άλλο! Πονάνε τα μυαλά μας!" και θα βράζω από τον θυμό μου!
Χα χα χα.
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση (που πάλι σας συμβουλεύω να την διαβάσετε μαζί με αυτή) τα ξαναλέμε τσακαλάκια μου.
Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 18/7/2014
Το εμπεδώσατε οι νεότεροι?
Τι αποτέλεσμα έχει ο κάθε μελισσοκομικός χειρισμός?
Ναι ε?
Και εδώ κάνετε λάθος, αυτό το δέντρο αποφάσεων δεν δίνει πάντα τα ίδια αποτελέσματα!
Δεν δίνει τα ίδια αποτελέσματα αν αλλάξει το χρονικό του πλαίσιο ή η γεωγραφική περιοχή στην οποία θα εφαρμοσθεί (στον Νότο που είναι σχεδόν 1-1,5 μήνα μπροστά σε καιρικές συνθήκες το πρώτο παράδειγμα δίνει αποτελέσματα κοντινά με το δεύτερο παράδειγμα στον Βορρά!).
Και τι μας λέει το δεύτερο παράδειγμα?
Μας δίνει τα αποτελέσματα αν εφαρμόσουμε το δέντρο αποφάσεων για το ορφανό μελίσσι και τους χειρισμούς του αν αντί για τον Απρίλιο τους εφαρμόσουμε τον Ιούλιο.Έτσι ανά ενέργεια θα έχουμε με συνένωση 3 τρύγους, με εισαγωγή βασίλισσας ένα πιθανό τρύγο, και με τακτική ακάλυπτου γόνου κανένα τρύγο.
Και πριν αρχίσετε τα αν είναι το μελίσσι εικοσάρι σε πληθυσμούς και με τόσους γόνους και και και......., επαναλαμβάνω, μιλάμε για τον βασικό χειρισμό σε ένα μέτριο μελίσσι (κάτω από δεκάρι και πάνω από παραφυάδα ή παραφυάδα) που έχει περάσει χρόνος μέχρι να καταλάβουμε την ορφάνια του. Και εγώ ξέρω να πω ένα εικοσάρι μελίσσι το ενώνω με άλλο ένα εικοσάρι και βγάζω μέλι με την σέσουλα ή με εισαγωγή βασίλισσας παραμένει παραγωγικό, ή ακόμα το κόβω σε 6 παραφυάδες για να τις έχω στο μέλλον, και μάλιστα θα μπορούσα και την κάθε ενέργεια αυτή να την έβαζα στο δέντρο αποφάσεων μου, απλώς θα γινόταν τόσο μεγάλο που θα ήταν πολύ δύσκολο να διαβαστεί και σκοπός μας δεν είναι να το παίξουμε έξυπνοι (υπάρχουν και επαγγελματίες έξυπνοι! Διαβάστε καλύτερα αυτούς να μαθαίνετε και ατάκες κουλές και όχι εμένα χα χα χα) αλλά να βοηθήσουμε κάπως την κατάσταση για τα παιδιά που πελαγοδρομούν μέσα στο χάος της μελισσοκομίας (για να σας κάνω και το χατήρι και την καρδιά το παραδέχομαι και προκαταβολικά, είσαστε εξυπνότεροι από μένα χα χα χα, άντε σας έφτιαξα τώρα χα χα χα).
Πάντως ναι, θα είναι ενδιαφέρον να κάνετε ένα δέντρο αποφάσεων που να προβλέπει κόψιμο παραφυάδων αντί για τρύγους έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε την φετινή χρονιά για μελλοντικές αποδόσεις (και αυτή είναι η άσκηση σας για τις διακοπές παιδάκια! Χα χα χα).
Επίσης το τονίζω για τους νέους: Κάθε μελισσοκομικός χειρισμός φέρνει κάποια αποτελέσματα μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο (και γεωγραφικό πλαίσιο), αν αλλάξει το χρονικό (γεωγραφικό) πλαίσιο αλλάζουν και τα αποτελέσματα (όπως και όταν αλλάζουν οι συνθήκες ανθοφορίας αλλάζουν τα αποτελέσματα Προσοχή!).
Ωραία πάει το πρώτο μέρος της ανάρτησης, εδώ θα βάλουμε τον επίλογο γιατί πάλι θα ακούω τα γνωστά "Σταμάτα! Δεν μπορούμε άλλο! Πονάνε τα μυαλά μας!" και θα βράζω από τον θυμό μου!
Χα χα χα.
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση (που πάλι σας συμβουλεύω να την διαβάσετε μαζί με αυτή) τα ξαναλέμε τσακαλάκια μου.
Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 18/7/2014
καθηγητής πρακτικής μελισσοκομίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον καλύτερα καθηγητής πρακτικής τρέλας χα χα χα
Διαγραφή