Ως γνωστόν είναι ότι "Άντρας με κοιλίτσα, γλυκός σαν Καραμελίτσα".
Το είχαμε αυτό το προτέρημα, αλλά όπως παρατηρήσατε το ρήμα είναι σε χρόνο παρατατικό*, μετά από τόσες κυψέλες μετακίνηση το κιμπαριλίκι* μας άφησε χρόνους εδώ και καιρό.
Χα χα χα.
*Παρατατικός χρόνος: Φανερώνει μια πράξη που γινόταν στο παρελθόν για ένα χρονικό διάστημα.
**Κιμπαριλίκι: Η κοιλιά, βασικό γνώρισμα του Κιμπάρη Άντρα (το άσμα μάγκες μου αυτοαφιερωμένο, χα χα χα).
Οπότε μια που χάσαμε την Κιμπάρικη γοητεία μας πρέπει να εξιλεωθούμε, και για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να σας τρατάρουμε κάτι εξίσου γλυκό.
Τι θα λέγατε το λοιπόν για μερικές καραμέλες?
Και φυσικά το κατάστημα διαθέτει μόνο καραμέλες με μέλι.
Αρχίζουμε?
Καραμέλες - Hocus pocus με μέλι*
*Συνταγή της Nigella Lawson
Συστατικά
60 gr Μέλι (4 κουτάλια της σούπας).
100 gr Ζάχαρη.
7,5 gr Baking soda (1,5 κουταλάκι του γλυκού).
Εκτέλεση
Καραμέλες βουτύρου με μέλι και Βανίλια
Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 6/7/2014
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα μικρή σε δυνατή φωτιά, βάζετε τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύετε . Μετά από λίγο μην ανακατεύετε άλλο με το κουτάλι. Μπορείτε μόνο να κουνάτε την κατσαρόλα για να ανακατεύετε το μείγμα.
Μόλις κάνει φουσκάλες και δείτε πως η ζάχαρη έχει λιώσει και το μέλι είναι ρευστό βγάλτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίξτε αμέσως τη σόδα και ανακατέψτε με ένα σύρμα πολύ γρήγορα.
Αδειάστε το μείγμα σε μια ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και αφήστε να κρυώσει. Προσέξτε η καραμέλα είναι καυτή. Μην αγγίζετε τίποτα.
Σε 15 λεπτά περίπου θα έχει κρυώσει. Αφαιρέστε την λαδόκολλα και σπάσετε την καραμέλα σε κομμάτια με τα χέρια.
Λεπτομέρειες
Η καραμέλα δεν πρέπει να ψηθεί περισσότερο από τι πρέπει γιατί θα σκουραίνει και θα πικρίζει.
Με που θα ρίξουμε την σόδα μέσα στο μείγμα μας θα ψηθεί πάρα πολύ γρήγορα.
Διατηρείται σε αεροστεγή δοχείο με λαδόκολλα ανάμεσα στα κομμάτια γιατί η υγρασία μπορεί να τις κάνει ιδιαίτερα κολλώδεις και τις μαλακώνει.
Και εσύ ρε κοπρόσκυλο πώς ξέρεις την Nigella Lawson και τα γλυκά της?
Απαντήθηκε η ερώτηση σας?
Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!
Συστατικά
100 gr Μέλι.
250 gr Ζάχαρη.
250 gr Αγνό βούτυρο.
250 gr Κουβερτούρα.
Εκτέλεση
Τρίβουμε τη κουβερτούρα με ένα ρεντέ και τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 8 λεπτά. Το αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί και όσο είναι ακόμα μαλακό, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι.
Μόλις οι καραμέλες μας είναι αρκετά σκληρές, τυλίγουμε το κάθε κομματάκι με χαρτί σελοφάν και τις βάζουμε σε μπολ ή όπου αλλού επιθυμούμε.
Καραμέλες βουτύρου με μέλι και Βανίλια
Συστατικά
150 gr Μέλι.
360 gr Ζάχαρη.
240 gr Κρέμα γάλακτος.
120 gr Αγνό βούτυρο (τεμαχισμένο σε κομμάτια).
15 gr εκχύλισμα βανίλιας (1 κουτάλι της σούπας).
Λίγο χονδρό αλάτι.
Εκτέλεση
Απλώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα.
Βάζουμε το μέλι, την ζάχαρη, και τη βανίλια σε μία αντικολλητική κατσαρόλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους. Μόλις η ζάχαρη διαλυθεί εντελώς, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
Μόλις το μείγμα πάρει την επιθυμητή απόχρωση, ρίχνουμε σιγά-σιγά τα κομματάκια από το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σιγοβράζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις αρχίζει να βράζει την αφαιρούμε από την φωτιά.
Μόλις το βούτυρο λιώσει εντελώς στο μείγμα μας, ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε, μέχρι η καραμέλα να φτάσει στους 120 βαθμούς.
Βάζουμε το μέλι, την ζάχαρη, και τη βανίλια σε μία αντικολλητική κατσαρόλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους. Μόλις η ζάχαρη διαλυθεί εντελώς, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
Μόλις το μείγμα πάρει την επιθυμητή απόχρωση, ρίχνουμε σιγά-σιγά τα κομματάκια από το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σιγοβράζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις αρχίζει να βράζει την αφαιρούμε από την φωτιά.
Μόλις το βούτυρο λιώσει εντελώς στο μείγμα μας, ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε, μέχρι η καραμέλα να φτάσει στους 120 βαθμούς.
Πολύ προσεκτικά χύνουμε τη ζεστή καραμέλα στο ταψί με τη λαδόκολλα. Προσοχή η καραμέλα καίει! Περιμένουμε 8 λεπτά και πασπαλίζουμε με το αλάτι.
Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 3 ώρες, πριν την κόψουμε.
Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 3 ώρες, πριν την κόψουμε.
Τις αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχείο είτε τις τυλίγουμε σε χαρτάκια σελοφάν.
Η ποσότητα του μείγματος αρκεί για 35-40 καραμέλες.
Σοχός 6/7/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου