UA-50457385-1

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκεφτόμαστε λογικά?


Τελικά πράγματι γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκεφτόμαστε λογικά? 

Γιατί οι ηλίθιοι έχουν την τάση να αναπαράγονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τους έξυπνους ανθρώπους!!!!!

Τέλος και αυτής της ανάρτησης σε χρόνο DT!

Εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!

Τι λες βρε μαλάκα!!!!!

Πας καλά ρε παπάρα?

Χα χα χα. 

Σορρυ σορρυ αλλά και αυτό είναι μια θεωρία που έχει διατυπωθεί και την βρίσκω ενδιαφέρουσα, το μέλλον θα δείξει μόνο αν ισχύει στην πραγματικότητα.

Πέρα από την πλάκα το ζήτημα είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα λογικής και ορθής σκέψης στην εποχή μας, μια εποχή που υποτίθεται ανήκει στους "Φωτεινούς αιώνες" του ανθρωπίνου πνεύματος και πολιτισμού (ναι! ναι! αν εξαιρέσουμε φυσικά τον Α΄ και Β΄ παγκόσμιους πολέμους, τις γενοκτονίες από διάφορα κράτη, έθνη, και πολιτεύματα, τις κατάφωρες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχεδόν από όλους, την τρομερή ανισοκατανομή των πόρων ανάμεσα σε κράτη αλλά και οικονομικές τάξεις και και και και και.....). Θεωρητικά (και πρακτικά αν τα δεις συγκριτικά τουλάχιστο με άλλες εποχές) υπάρχει μια τεράστια βελτίωση σε αυτό που ονομάζεται ορθολογική σκέψη.

Ναι υπάρχει, το ζήτημα είναι αν συνεχίζεται αυτή η βελτίωση?

Χμμμμμμμμμμ!

Εδώ το πράγμα ζορίζει λίγο.

Για να πω την αλήθεια δεν είμαι σίγουρος ότι συνεχίζεται αυτή η βελτίωση της ποιότητας του ανθρωπίνου πνεύματος.

Παντού βλέπεις μια οπισθοδρόμηση στην διαύγεια του, που εκφράζεται από την αύξηση του ρατσισμού, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, του πολίτικου παροξυσμού και την επικράτηση πολιτικών δυνάμεων από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, αύξηση του λαϊκισμού στον πολιτικό λόγο, των θεωριών συνωμοσίας στο συλλογικό υποσυνείδητο των εθνών η οποία έχει πάρει πλέον και μια δημόσια παραδοχή τους χωρίς τις ενοχές που τις χαρακτήριζε παλιότερα η υιοθέτηση τους, μια επικράτηση ενός τελείως επιφανειακού lifestyle μαζί με μια ταυτόχρονη αποδόμηση της αξίας της γνώσης και της βελτίωσης μέσου αυτής της προσωπικότητας ενός ατόμου, την σταδιακή υποβάθμιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των ατόμων προς όφελος της ασφάλειας τους (ή αυτή είναι η αιτιολόγηση αυτής της υποβάθμισης). Βλέπουμε μια εποχή που μπορεί να οδηγήσει σε θρησκευτικούς πολέμους (ή ήδη έχουν αρχίσει! Βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ) όπως πριν από χίλια χρόνια αλλά με μέσα καταστροφής εκατομμύρια φορές ισχυρότερα.

Αυτά όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε εθνικό, δυστυχώς και το έθνος μας παραπαίει μέσα σε αυτό το κλίμα ανορθολογισμού που έχει διαποτίσει όλη την υφήλιο και μάλιστα πολύ πιθανό να είναι και μπροστάρης σε αυτή την τάση το έθνος μας.




Τώρα αυτό να οφείλεται στην γενικότερη έλλειψη παιδείας που χαρακτηρίζει το έθνος μας τις τελευταίες εκατονταετίες (μπορεί και χιλιετίες!), το χαμηλό γνωστικό και πνευματικό επίπεδο, την απουσία ανάπτυξης κριτικής σκέψης από το απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό μας σύστημα (και όχι μόνο! Σχεδόν κάθε θεσμοθετημένη ή και άτυπη μορφή παροχής παιδείας τείνει προς αυτή την τάση, όλες εκτός από την αυτοεκπαίδευση που μπορεί να προσφέρει κάποιος στον εαυτό του), την περιφρόνηση των αξιών της εκπαίδευσης και της επιδίωξης ενός αυξημένου πνευματικού επιπέδου, το πλήρες ανεστραμμένο πλαίσιο ηθικών αξιών που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας (οπού η ελάσσονα προσπάθεια θεωρείται μέγιστη αξία και η εργασία με στιβαρό υπόβαθρο πίσω της είναι αντικείμενο γελοιοποίησης)?

'Η οφείλεται στις γενικότερες οικονομικές συνθήκες που έχουμε υποστεί λόγου της οικονομικής κρίσης (καθώς και του προγενέστερου οικονομικού πλαισίου που οδήγησε ακριβώς σε αυτή την κρίση για να μην ξεχνιόμαστε!), του τεράστιου μεταναστευτικού κύματος που αναγκάστηκε να αφομοιώσει μια πλήρως ανέτοιμη ελληνική κοινωνία για κάτι τέτοιο, την οικονομική κατάρρευση τεραστίων αριθμών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια, μαζί με την ταυτόχρονη εγκατάλειψη τους από το κράτος (που στην πραγματικότητα το μόνο που το νοιάζει είναι η αυτοσυντήρηση του) που είναι τελείως ανίκανο ( ή μήπως αδιάφορο?) με τις δομές κοινωνικού χαρακτήρα που διαθέτει να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας σε διαρκώς εκτεταμένα στρώματα νεόπτωχων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών?      




Πιθανό να είναι όλα τα παραπάνω αλλά ο ρυθμός με τον οποίο ορισμένα χαρακτηριστικά σχήματα σκέψης και συμπεριφορών υιοθετούνται από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού καθώς και η καθολικότητα των "δεδομένων" που θεωρούν ως σωστά τα ίδια τμήματα του πληθυσμού υποδηλώνει ότι υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί που βοηθούν στην ομογενοποίηση και διάχυση όλων των παραπάνω σε αυτές τις ομάδες ατόμων οι οποίες είτε δεν υπήρχαν στο παρελθόν είτε δεν είχαν τόση βαρύτητα όσο τώρα.

Εδώ και καιρό υποψιάζομαι ότι ένα τέτοιο μηχανισμό αποτελούν τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Blogs, Forums, ιστοσελίδες ενημερωτικού ψυχαγωγικού και lifestyle περιεχομένου), ένας μηχανισμός που λειτουργεί ως βρόχος θετικής ανάδρασης (βλέπετε από Βικιπαίδεια Ανάδραση) ο οποίος μεγεθύνει τα αρχικά ερεθίσματα, δεδομένα, πληροφορίες, συμπεριφορές σε βαθμό τέτοιο που παραμορφώνουν την πραγματικότητα σε όσους είναι κάτω από την επιρροή τους σε επίπεδο τέτοιο που μπορούν υποκαταστήσουν μέχρι και πλήρως την πραγματικότητα από μια εικονική πραγματικότητα.

Αρχικά δεδομένα (αληθή, ψευδή δεν έχει σημασία) που αποτελούν εισερχόμενα στο σύστημα και δημιουργούν μια σειρά από εξερχόμενα τα οποία επανεισάγονται στο σύστημα ως αρχικά δεδομένα με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα ακόμα μεγαλύτερο όγκο δεδομένων που θα επανεισαχθούν στο σύστημα με αποτέλεσμα να έχουμε ένα δυσανάλογο αποτέλεσμα για τα δεδομένα που είχαμε αρχικά εισάγει. Μερικές βλακείες ως δεδομένα εισόδου και χάρη σε αυτό τον μηχανισμό θετικής ανάδρασης έχουμε μετά από λίγο μια κοινωνία να μικροφωνίζει (ίδια ακριβώς αρχή και σε αυτό το φαινόμενο, επίσης και η οπαδική συμπεριφορά ακολουθεί το ίδιο μηχανισμό λειτουργίας , καθώς οργίζεται ένα μέρος της κερκίδας από κάτι  αυτή η οργή αποτελεί έναυσμα για να οργισθούν με την σειρά τους ακόμα περισσότεροι που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα είχαν λόγο για αυτό, με αποτέλεσμα μετά από λίγο να υπάρχει μια κατάσταση βρασμού στις κερκίδες, ψυχολογία του όχλου το ονομάζουν αυτό).

Αλλά προτού επικεντρωθούμε στο σύνολο όλης της Ελληνικής κοινωνίας (ευχαριστώ αλλά είμαι αρκετά μετριόφρων για να μην προσπαθώ να καταπίνω τόσο μεγάλες μπουκιές, ας κάνει κάποιος άλλος ανάλυση για ολάκερη την άτιμη Ελληνική  κενωνία χα χα χα) ας πάμε σε ένα πολύ μικρότερο της υποσύνολο που είναι οι Έλληνες μελισσοκόμοι (στην πραγματικότητα οι Έλληνες διαδικτυακοί μελισσοκόμοι για να ακριβολογούμε!).

Ξέρω ξέρω θα αρχίσετε πάλι τα γνωστά "Ωχ ο Παπάρας πάλι θα μας αρχίσει στο κράξιμο!" , "Δεν βαρέθηκε ο μπαγλαμάς να μας τα χώνει?" , "Δουλειά δεν έχει ο διάολος Μαμάει τα παιδιά του πάλι" χα χα χα. Βρε κουτά ασχολούμαι μαζί σας γιατί σας αγαπάω!!! Αν δεν σας αγαπούσα τόσο θα σας είχα γραμμένους τελείως! Είσαστε τα αγαπημένα μου πειραματόζωα, για σας έχω δαπανήσει τόσα και τόσα χρόνια για να σας παρατηρήσω, να εντρύφησω στην συμπεριφορά σας, να κατανοήσω τις ιδιοτροπίες σας, να αντιληφθώ τα κίνητρά σας, να ορίσω τα όρια των ανοχών σας! Ελάχιστα γνωστικά αντικείμενα έχουν τόσο μεγάλο μέρος της προσοχής μου όσο εσείς μικρά  μου ζουζούνια!  Χα χα χα.    


Και αρχίζει το θεριστικό πυρ!

Η κατάσταση έχει  στο διαδικτυακό μελισσοκομικό χώρο ως εξής, ένας πολυπληθής κλάδος με νεώτερους (σε ηλικία και εμπειρία) συνήθως μελισσοκόμους, ενταγμένους σε πολλές πολυπληθείς μελισσοκομικές ομάδες (που κατά κύριο λόγο  στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τα μέλη τους μελισσοκόμοι), με μικρό συνήθως επίπεδο μελισσοκομικών γνώσεων (αυτό δεν ισχύει για όλους) αλλά με μια τεράστια όρεξη για να τις αποκτήσουν. Ταυτόχρονα υπάρχουν και μερικά πολύ δημοφιλή Blog καθώς και πολλά ακόμα που δεν έχουν τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα (επισκεψιμότητα και μόνο, αναγνωσιμότητα έχουν) που διαμορφώνουν  το απόθεμα γνώσεων που είναι διαθέσιμο σε όλους (άσχετα αν δεν τα ψάχνουν όλοι). Υπάρχει επίσης και ένα μελισσοκομικό Forum (αξιολογότατο αλλά χωρίς πολύ πελατεία πλέον). Ανάμεσα στις δημοφιλέστερες μελισσοκομικές ομάδες και στα δημοφιλέστερα Blog υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση δεδομένου ότι οι διαχειριστές και στα δύο είναι οι ίδιοι, επίσης υπάρχουν και αρκετές ομάδες και Blog παραφυάδες  από τις αρχικές ομάδες και Blog. Αναρτήσεις ανακυκλώνονται ανάμεσα στα Blog και τις ομάδες (και από τα Blog προς τις ομάδες, αλλά και ανάμεσα στις ομάδες μεταξύ τους) από τους διαχειριστές τους (οπότε την ίδια ανάρτηση μπορείς να την δεις σε 5-6 ομάδες που είναι οι διαχειριστές τους κοινοί), όπως και διαρκώς οι διάφοροι μελισσοκόμοι μέλη αυτών των ομάδων κοινοποιούν στα προφίλ τους καθώς και στις ομάδες που συμμετέχουν τις αναρτήσεις που έχουν ήδη κοινοποιήσει ή αναρτήσει οι διάφοροι διαχειριστές με αποτέλεσμα η ανακύκλωση να γίνεται ακόμα πιο έντονη (έχει τύχει να δω την ίδια ανάρτηση 10-15 φορές στις διάφορες ομάδες που συμμετέχω ή στα προφίλ των φίλων μου την ίδια ήμερα,  ή να βλέπω ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις ίδιες και τις ίδιες αναρτήσεις, πιστέψτε με αν καθίσετε πολύ χρόνο σε μελισσοκομικές ομάδες θα δείτε ότι τα πάντα σχεδόν ανακυκλώνονται, και αυτό έχει την σκοπιμότητα του, βοηθά στην επισκεψιμότητα των δημοφιλών Blog και ομάδων).




Οπότε κάθε αρχική ανάρτηση (ή και συζήτηση) διαρκώς προστίθεται στα δεδομένα που έχουν στην διάθεση τους τα μέλη των ομάδων και λόγου του εντατικού βομβαρδισμού τους (κυριολεκτικά!) από όλες τις πλευρές από αυτές να καταλαμβάνει μεγαλύτερο βαθμό βαρύτητας στην αντίληψη τους από όσο είναι φυσιολογικό να έχει  Πράγματα που σε κανονικές συνθήκες θα περνούσαν στο Ντούκου (να αναφέρω παραδείγματα εδώ? Δεν έχω πρόβλημα! Θυμάστε τις Καραμέλες? Τις Μπανάνες? Τις Αλόες Βέρες? Τις Ασιατικές σφήκες? Τις πλαστικές κυψέλες? Τα σκαθάρια? Τα μελίσσια ουρανοξύστες? Τα πολιτικά Κόμματα των αγροτών? Τα σκόρδα? Το πότε δίνουν έλατα, θυμάρια, πεύκα? Τους ψευδοσκορπιούς? Την απαγόρευση πωλήσεων μελιού? Την κάθε τόσο καταστροφή του κλάδου από κάτι (οτιδήποτε δεν έχει σημασία*)?). Ειδήσεις και αναρτήσεις που συνήθως δεν έχουν καμία βάση επιστημονική (ή λογική) μέσα από την διαδικασία του βρόχου θετικής ανάδρασης αποκτούν τεράστια βαρύτητα στην συνείδηση του κάθε μέλους των ομάδων, δεδομένου ότι όπου και να γυρίσει βλέπει τα αρχικά δεδομένα να τον πλημμυρίζουν ή να τον πνίγουν οι ατέρμονες συζητήσεις χωρίς λογική βάση που πυροδοτούν οι παραπάνω αναρτήσεις (σε βαθμό που στο τέλος αποδέχεσαι ως αληθή και τα αρχικά δεδομένα που τις πυροδότησαν).

Μια τακτική που ο Chomsky την εντοπίζει στα ΜΜΕ του αναπτυγμένου κόσμου και την ορίζει ως κατασκευή συναίνεσης (ορίζεις το πλαίσιο σκέψης και συζητήσεων  αφήνοντας τους άλλους και μάλιστα τους υποκινείς να κινούνται τελείως ελεύθερα μόνο σε αυτό το πλαίσιο και να κάνουν οποιοδήποτε κριτική η ανταλλαγή απόψεων μέσα σε αυτό για να έχουν την ψευδαίσθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αλλά δεν επιτρέπεις να κινηθούν έξω από αυτό το πλαίσιο σκέψης και διαλόγου που επιβάλεις εσύ). Ναι, πείτε ότι γουστάρετε για τις ασιατικές σφήκες (ένα από τα χαζά που είχε γίνει ντόρος πριν από λίγο καιρό), δείξτε το πανικό σας, την ανησυχία σας για το μέλλον, την οργή σας για το ανίκανο το κράτος, οτιδήποτε, εκτός από το γεγονός ότι οι ασιατικές σφήκες που τις χρησιμοποιούμε για να σας τρομοκρατήσουμε δεν είναι οι φονικότατες Ιαπωνικές σφήκες (που σας βομβαρδίζουμε διαρκώς με βίντεο από αυτές) αλλά ένα τελείως διαφορετικό είδος (και πολύ λιγότερο επικίνδυνο είδος). Η συζήτηση δεν πρέπει ποτέ να πάει στο ποιο πραγματικά είδος είναι αυτό που ήταν η αιτία για την αρχική είδηση, ούτε καν στο ποιο είναι το κίνητρο να φτάσει ένα τέτοιο είδος εδώ (αν μπορούσε θα είχε φτάσει από μόνο του εδώ και εκατομμύρια χρόνια, για να είναι "εδώ" τώρα πρέπει να το έφερε κάποιος άνθρωπος, και άντε να πούμε τα βαρρόα ήρθαν με τις μολυσμένες γύρες από την Ασία, και η νοζεμίαση Σεράνα με τα μέλια από εκεί (καταραμένε καπιταλισμέ!), οι ασιατικές Ιαπωνικές σφήκες όμως? Για πες μας Σέρλοκ Χολμς ποιος σατανικός Μοριάρτι θέλει την καταστροφή της Ελληνικής Μελισσοκομίας?).

Το πως αυτή η τακτική μοιάζει με την τακτική των Ελληνικών ΜΜΕ είναι τρομερό! Δεν ξέρω αν το κάνουν υποσυνείδητα ή το κάνουν συνειδητά αλλά αυτή η ταύτιση των τακτικών προκαλεί την απορία μου και τον φόβο μου (ακόμα περισσότερο φόβο και απορία μου προκαλεί όμως το γεγονός ότι τόσοι λίγοι έχουν αντιληφθεί αυτή την ομοιότητα στις τακτικές!).

* Μια φιλική συμβουλή θα μου επιτραπεί να δώσω εδώ σε μερικούς προφήτες της μελισσοκομίας. Φίλοι μου (δεν είναι ειρωνεία αυτό!) στα blog σας το ξέρετε καλύτερα από μένα που δεν έχω τόσα χρόνια blog όσα εσείς, τα σχόλια που σας κάνουν μπορείτε πολύ εύκολα να τα κάνετε να είναι όλα επώνυμα ή έστω με ψευδώνυμο που όμως θα είναι πολύ εύκολο να ταυτοποιηθεί (απλούστατα δώστε στις επιλογές σχολίων να μην επιτρέπονται ανώνυμα σχόλια, όπως έχω κάνει και εγώ, κάθε ένας μπορεί να πει ότι θέλει μέσα σε κάποια όρια, αν τα ξεπεράσει θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες!), έτσι θα γλυτώσετε το συνεχόμενο κράξιμο που σας κάνουν αρκετοί (ή έστω θα μειωθεί και θα είναι με επώνυμο όπως τους προκαλείτε να κάνουν), φυσικά έτσι όμως και θα χάσετε σε επισκεψιμότητα αλλά δεν θα μπορείτε και εσείς να διαμορφώνετε ένα κλίμα αποδοχής των απόψεων και συμπεριφοράς σας από άλλα ανώνυμα σχόλια που μπορείτε να κρύβεστε εσείς πίσω από αυτά! Το να είσαστε διατεθειμένοι να υποστείτε αυτή την  θύελλα από σκατά που σας ρίχνουν σε κάθε ανάρτηση σας χωρίς να κάνετε το πλέον απλό πράγμα (να μην επιτρέπετε ανώνυμα σχόλια) σε ένα λογικό άτομο το μόνο που μπορεί να το κάνει να σκεφτεί αυτό είναι ότι έχετε συμφέρον από αυτή την τακτική (ξέρετε σε ένα κόσμο με μαϊμούδες μπορεί αυτή η τακτική να περάσει χωρίς να υποκινεί υποψίες, σε ένα κόσμο με ανθρώπους όμως αυτό δεν είναι τόσο απλό!). Ή όπως τελειώνει και το ανέκδοτο με την κότα που έκανε τα τεράστια αυγά θα σας πω "Σιγά μην κάνω εγώ την τρύπα από τον κώλο μου Νααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα! Για 10 λεπτά παραπάνω!" ή για 10 κλικ παραπάνω! Χα χα χα    



Επίσης πολλοί αστικοί μύθοι μπορούν να κινούνται μέσα σε ένα τέτοιο μικρό χώρο (όπως αντίστοιχα μπορούν να υπάρχουν αντίστοιχοι μύθοι και στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας πχ η κρυσταλλοποίηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας από τους αεριωθούμενους κινητήρες από κάποιους έχει ερμηνευτεί ως την "μεγαλύτερη ντόπα της ιστορίας"! Χα χα χα . Αστικοί μύθοι υπάρχουν παντού, και η κοινωνία των μελισσοκόμων αποτελεί μόνο μια μικρογραφία της Ελληνικής κοινωνίας οπότε τα χαρακτηριστικά της είναι και χαρακτηριστικά και αυτού του χώρου).

Ένας από αυτός είναι ότι "Όλοι γίνανε μελισσοκόμοι τώρα τελευταία!" Μπούρδες! Μπαρμπούτσαλα! Ναι μεν υπάρχουν περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι σε σχέση με παλιά αλλά όχι και σε βαθμό που να αποτελούν πλέον οι μελισσοκόμοι μια επαγγελματική ομάδα με μεγάλο αριθμό επαγγελματιών σε σχέση με το σύνολο των άλλων Ελλήνων επαγγελματιών. Απλώς κάθε ένας που εντάσσεται σε μελισσοκομικές ομάδες βλέπει διαρκώς μελισσοκομικά θέματα, συναναστρέφεται μέσου αυτών με άλλους μελισσοκόμους, κάνει φίλους κατά κύριο λόγο μελισσοκόμους (διαδικτυακούς φίλους!), όλη την ώρα είναι μέλισσες, μέλισσες, μέλισσες, λογικό είναι να νομίζει ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την μελισσοκομία (γιατί τα ενδιαφέροντα του απλώς περιστρέφονται γύρω από αυτή καθώς και η εικονική πραγματικότητα που ανήκει και αυτός έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με αυτόν) και να νομίζει ότι κάθε άτομο που συναντά είναι εν δυνάμει μελισσοκόμος! Αλλά όσο και να το νομίζει αυτό η πραγματικότητα είναι διαφορετική, 20.000-30.000 νοματαίοι να ασχολούνται με το άθλημα μόνο, άντε να γίνουν και 40.000 στα επόμενα χρόνια, μέχρι εκεί θα πάει (Αν πάει, και να μην δούμε να γίνονται και 10.000 - 15.000 οι μελισσοκόμοι στο τέλος), ακόμα και οι μελισσοκομικές ομάδες αν παρατηρήσεις στις μεγαλύτερες από αυτές δεν ξεπερνάνε τις 7.000-8.000 άτομα (αυτά βλέπω και κάθε φορά που βλέπω το "Όλοι μελισσοκόμοι γίνανε" κάθε τόσο σκάζω στα γέλια, φάση θα έχει λέω και τα 200-250 άτομα που ασχολούνται με μοντελισμό στην Ελλάδα να νομίζουν ότι όλοι οι Έλληνες τώρα τελευταία γίνανε μοντελιστές χα χα χα).

Άλλος μύθος είναι ότι "Οι παλιοί μελισσοκόμοι είναι μέσα στο FB αλλά είναι μαλακισμένα άτομα και δεν γουστάρουν να μοιράζονται τα μυστικά τους!" Χα χα χα. Αυτή η αντίληψη πάλι αγνοεί την ηλικιακή σύσταση των μελών του FB καθώς και το επίπεδο εξοικείωσης που έχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία με αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης (όπως και το πόσο το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζει αυτή την εξοικείωση), αλλά επίσης και τον όγκο εργασίας που έχει η μελισσοκομία από ένα επίπεδο κυψελών και πάνω. Στην πραγματικότητα οι παλιοί μελισσοκόμοι που συμμετέχουν στο FB είναι πολύ λιγότεροι αναλογικά σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των μελισσοκόμων του FB από ότι στην πραγματικότητα (ναι πείτε στον μελισσοκόμο που είναι 60 ετών και με δυσκολία έχει βγάλει το δημοτικό και έχει 500 κυψέλες να δουλεύει να μπει στο FB για να μιλάει για κάθε χαζό θέμα που είναι η μόδα της εβδομάδος!!!! Έχετε να φάτε κράξιμο άγριο!!! Χα χα χα). 

Μύθοι που στην πραγματικότητα δεν στέκουν σε σοβαρή και ορθολογική ανάλυση αλλά εμμένουν! Και θα εμμένουν! Γιατί οι μηχανισμοί θετικής ανάδρασης τους ενισχύουν διαρκώς και τους κάνουν κοινό κτήμα στην συνείδηση όλων (αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλω να συμμετέχω σε συζητήσεις στις μελισσοκομικές ομάδες, άλλο η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων και άλλο η δημιουργία ψευδαισθήσεων και εικονικών πραγματικοτήτων!). Θα αλλάξει αυτό? Αμφιβάλω, και δύσκολο είναι, αλλά υπάρχει και μια μερίδα ατόμων που δε θέλει να αλλάξει αυτό γιατί εξυπηρετεί συμφέροντα τους, και όταν υπάρχει κίνητρο πίσω από μια συμπεριφορά είναι εκπληκτικά δύσκολο να παρεκκλίνει από την πορεία που της ορίζει αυτό το κίνητρο.      

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι πορίσματα, απόψεις, και υπόνοιες δικές μου και μόνο! Μπορεί και απλώς οι ηλίθιοι να έχουν την τάση να αναπαράγονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τους έξυπνους ανθρώπους!!!!!

Χα χα χα. 

Μα τι κακό αρκούδι είναι αυτόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο! 

Αρκετά! Πονέσανε τα δάχτυλα μου να γράφω τσακαλάκια μου, πρέπει να κλείσω και αυτό το παραλήρημα, νομίζω ότι κατούρησα σε όλο τον τόπο, και πήραν τα σκάγια τους πάντες, η αποστολή μου ολοκληρώθηκε και σήμερα!

Οπότε μέχρι την επόμενη ανάρτηση.

Adios Amigos

Α και μην ξεχνάτε!

Σας αγαπώ κουτά για αυτό και σας τα χώνω χοντρά!

Χα χα χα




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 10/10/2014 

2 σχόλια: