UA-50457385-1

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Διαβάζω Ελληνικά




Για να ξαναπάμε λίγο σε θέματα πολιτισμού και να αφήσουμε πίσω τους Βαρβάρους (ξερόλες μελισσοκόμους χα χα χα). 

Και θα μιλήσουμε για ακόμα μια φορά για την Ελληνική γλώσσα, κάτι που όλοι μας τρελαινόμαστε να την κακοποιούμε. Έχω ξαναμιλήσει για την λειτουργία της γλώσσας ως βασικού εργαλείου σκέψης καθώς και για την τρομερή αξία της Ελληνικής γλώσσας σε αυτό τον ρόλο ( βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Πας Έλλην βάρβαρος?) και επισήμανα με παραδείγματα την αξία της ως μέσο για να εκφράζονται έννοιες των επιστημών. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ περισσότερο σε αυτή την πτυχή της γλώσσας μας. 

Αντίθετα θα επιμείνω στην παρούσα ανάρτηση στην προσπάθεια μας να εμπλουτίζουμε το διαδίκτυο με ελληνικό περιεχόμενο, μια που το μέλλον κάθε γνώσης ενός έθνους καθώς και η διαφύλαξη της πολιτιστικής του παρακαταθήκης πιθανότατα θα διασφαλίζεται στην αιωνιότητα μέσου του διαδικτύου. Ελάχιστα μέσα έχουν την αμεσότητα του και την αλληλεπιδραστικότητα του όσο αυτό. Οπότε καλό είναι να υπάρχει περιεχόμενό (αναρτήσεις, κείμενα, εικόνες, βίντεο) που να εκφράζουν το πολιτισμό μας, και την πολιτισμική μας παράδοση και κληρονομία (όχι ότι έχουμε και τεράστιο υπόβαθρό πολιτισμού αλλά αυτό που έχουμε καλό είναι να το δείχνουμε χα χα χα. Διόρθωση εδώ! Δεν έχουμε και τόσο μεγάλο υπόβαθρο πολιτισμού ως Νεοέλληνες, αλλά ως μια περιοχή και έθνος -όχι κράτος- που γεννά και διαφυλάσσει πολιτισμό εδώ και 2500 χρόνια η πολιτισμική μας επιρροή είναι τεράστια, αυτό το επισημαίνω για αρκετούς συμπλεγματικούς μέσα στο έθνος μας και εκτός αυτού που θέλουν να υποτιμούν πράγματα και καταστάσεις τεραστίων διαστάσεων).



Και ως ένας από τους έμπειρους πλέον στο διαδίκτυο (κάποιοι δεν ανακαλύψαμε χθες το διαδίκτυο, το γνωρίζαμε  και πριν μπει η προηγούμενη χιλιετία) έχω ζήσει την εποχή που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ελληνικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, κάποτε το Internet (έτσι το λέγαμε μόνο τότε χα χα χα) ήταν μια έρημος Ελληνικών. Ελάχιστα κείμενα στα Ελληνικά, ελάχιστες Ιστοσελίδες Ελληνικές (Site χα χα χα), ελάχιστα προγράμματα στα Ελληνικά, καμιά Ελληνική γραμματοσειρά, ακόμα και ο ορθογραφικός έλεγχος στους επεξεργαστές κειμένου δεν υποστήριζαν τα Ελληνικά χα χα χα.

Κόλαση σκέτη αν σκεφτείς και ότι δεν υπήρχαν και αντικειμενοστρεφή περιβάλλοντα και τα πάντα τα έκανες με γραμμές εντολών! Μπορείτε να φανταστείτε την θελκτικότητα του διαδικτύου για τους τότε χρήστες του.

Πράγματα και καταστάσεις που δεν γνωρίσανε ποτέ οι νεότεροι χρήστες του διαδικτύου και για αυτό τα θεωρούν δεδομένα, αυτονόητα, και τα υποτιμούν. Αυτές ήταν οι εποχές που ένα σωρό νεολογισμοί σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών μπήκαν στην γλώσσα μας, καθώς και άρχισε η διείσδυση του λατινικού αλφαβήτου μέσα στην γραφή μας (προσπάθησε να αποθηκεύσεις εκείνες της εποχές αρχείο με ελληνικούς χαρακτήρες ή και με 8 ψηφία και θα γνώριζες μεγάλα δράματα χα χα χα). Εξέλιξη που μετά από πολλά χρόνια θα οδηγούσε στην δημιουργία των Γκρίκλις (και όχι Greeklish που γράφουν κάποιοι) δηλαδή την γραφή των ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες (και τελευταία με συντομεύσεις λέξεων ή προτάσεων).



Μια δυσνόητη μα και ευέλικτη μορφή γραφής, που και επειδή δεν έχει επίσημους κανόνες διαφέρει από χρήστη σε χρήστη σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι οι χρήστες τους να την κατανοήσουν. Φυσικά δεν υπάρχει καν θέμα αν την καταλαβαίνουν αυτοί που δεν τα χρησιμοποιούν (ή δεν καταδέχονται) και ακόμα περισσότερο οι ξένοι που μπορεί να διαβάσουν ένα κείμενο σε αλφάβητο που ναι μεν μπορεί να το καταλάβουν αλλά οι λέξεις εξακολουθούν (αν και μπορούν να τις προφέρουν) να είναι για αυτούς άγνωστες.

Έχουν ακουσθεί κραυγές από διάφορους ότι μπορεί αυτή η μορφή γραφής να οδηγήσει στην καταστροφή της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού που εκφράζει αυτή η γλώσσα! Μπούρδες και οι γνωστές υπερβολές των Ελλήνων! Μια γλώσσα που άντεξε καθώς και εξελίχθηκε για χιλιάδες χρόνια και ομιλείται από εκατομμύρια άτομα είναι εκπληκτικά δύσκολο να χαθεί, να εξελιχθεί σε κάποια άλλη μορφή ναι, να χαθεί όχι!

Ωστόσο όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη που μπορεί να πυροδοτηθεί από τα γκρικλις δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελληνική γλώσσα σε οπισθοδρόμηση! Λεπτά νοήματα και εκφράσεις που μπορούν άνετα να εκφραστούν από αυτή την τόσο πλούσια γλώσσα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να αποδοθούν επακριβώς και στην νέα μορφή της, μια μορφή η οποία έχει ως στόχο την ταχύτερη μετάδοση ενός μηνύματος και όχι την πληρέστερη απόδοση αυτού του μηνύματος (περίπου όπως οι αλγόριθμοι συμπίεσης στην επιστήμη της πληροφορικής χα χα χα).

Οπότε ναι δεν αποτελούν τα γκρικλις κίνδυνο να εξαφανίσουν την Ελληνική γλώσσα αλλά αποτελούν κίνδυνο να την κάνουν να χάσει τον πλούτο έκφρασης που διαθέτει.

Για αυτό (αν εξαιρέσεις φυσικά την γνωστή υπερβολή που διακατέχει οτιδήποτε στην Ελλάδα) έχουν γίνει και προσπάθειες (συνήθως μέσα από τα ΜΜΕ) για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου, (όπως και από τους απλούς χρήστες του διαδικτύου καθώς και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης). Ομηρικοί καυγάδες έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε χρήστες των γκρικλις και σε μη χρήστες τους με τους μεν να διαμαρτύρονται ότι οι δε προσπαθούν να φιμώσουν τους τρόπους έκφρασης τους, και τους δε να εκφράζουν την άποψη ότι είναι μειωμένων διανοητικών ικανοτήτων οι μεν χα χα χα.

Φυσικά και δεν μπορούμε όμως να απαγορεύσουμε κανένα να εκφράζεται όπως θέλει ή όπως μπορεί!

Αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανένα να διαβάζει κείμενα που δεν του είναι ευχάριστα γιατί έχουν μια μορφή γραφής κατανοητή μόνο για αυτόν που τα έγραψε!

Θα μιλήσω εδώ για τις προσωπικές μου επιλογές μια που πάντα εκπροσωπούσα μια πλειοψηφία (ή και μειοψηφία) του Ενός. Εγώ προσωπικά δεν ανέχομαι τα Γκρίκλις, εκπληκτικά σπάνια θα κάνω καν το κόπο να διαβάσω οτιδήποτε είναι γραμμένο σε Γκρίκλις, μάλιστα τα θεωρώ και προσβολή στο πρόσωπο μου! Θεωρώ ότι το άτομο που τα γράφει έχει σε τόση περιφρόνηση όλους τους άλλους που δεν καταδέχεται καν να γράψει σε μια αποδεκτή από όλους γλώσσα επικοινωνίας (κάτι σαν τους τουρίστες που πάνε σε ένα ξένο μέρος γνωρίζοντας μόνο την γλώσσα τους και έχουν την απαίτηση να μπορούν να συνεννοηθούν άψογα με αυτή με τους ιθαγενείς, και άντε καλά αν είναι Αγγλόφωνοι θα βγει μια άκρη, αλλά αν γνωρίζουν Σουηδικά? Ή Φιλανδικά? Ή Πολωνικά? Έχουν την απαίτηση να γνωρίζει κάθε κάτοικος του πλανήτη την γλώσσα τους? Και γιατί μόνο την γλώσσα τους και όχι και τις υπόλοιπες 5.000 επίσημες γλώσσες που υπάρχουν!!!! Χα χα χα). Μια από τα ίδια νιώθω και για όσους γράφουν σε Γκρικλις! Δεν κάνει ο μπαγλαμάς καν τον κόπο να μου γράψει στην κοινή μας γλώσσα γιατί να κάνω καν τον κόπο να τον διαβάσω εγώ? Απλά πράγματα! Όχι πολύ ανάλυση, δεν γράφεις Ελληνικά αν είσαι Έλληνας? Τέλος, δεν υπάρχεις, ξεμπερδέψαμε!



Συνταρακτική ανακάλυψη στον τάφο στην Αμφίπολη! (βλέπετε παραπάνω εικόνα χα χα χα).

Επίσης υπάρχουν κάποιοι που γράφουν διαρκώς στα κεφαλαία σαν να είναι αρχαίοι Έλληνες (που αυτοί απλώς γράφανε σκαλίζοντας με σκαρπέλο όποτε μάλλον τα κεφαλαία βόλευαν περισσότερο χα χα χα). Δεν ξέρω αν γνωρίζουν ότι έχει καθιερωθεί στην σημειολογία της επικοινωνίας του διαδικτύου εδώ και δεκαετίες ότι η γραφή με κεφαλαία σημαίνει ότι κάποιος ΦΩΝΑΖΕΙ! Συνήθως αυτή η γραφή υποδηλώνει τρομερή αγένεια και είναι λόγος παρεξηγήσεων. Επίσης από την δικιά μου πλευρά μου δίνει την εντύπωση αυτής της γραφής ενός ατόμου πομπώδη και αμετροπρεπή όσο αφορά την εικόνα που έχει για τον εαυτό του, και φυσικά τι κάνουμε με τέτοια άτομα? Κατευθείαν στον κάδο των αχρήστων (ή Recycle Bin!), καμία δεύτερη σκέψη! Και γελοίες δικαιολογίες του τύπου το πληκτρολόγιο μου ή το κινητό μου δεν γράφει μικρά γράμματα να τα πούνε σε τίποτα 8χρονά κοριτσάκια από χωριά! Ή να πάνε πίσω στην δεκαετία του 80 που μόλις βγήκαν οι υπολογιστές και κοιμόταν ακόμα ο κόσμος με τα τσαρούχια! Εξυπνάκηδες! Ενδιαφέρων χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν και μια συγκεκριμένη άποψη για την ζωή οι περισσότεροι από αυτούς! Θέμα για έρευνα από τους μελλοντικούς κοινωνιολόγους χα χα χα.




Τρίτη κατηγορία χρηστών είναι αυτοί που γράφουν διαρκώς στα Αγγλικά ενώ το ακροατήριο τους είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες! Μια ιδιότυπη κατηγορία αυτή, μάλλον από συμπλεγματικά άτομα που ίσως χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης (ψυχιατρικής και όχι ψυχολογικής  επισημαίνω! Το ένα είναι επιστήμη το άλλο τσαρλατανισμός χα χα χα). Βρε παιδιά αφού οι περισσότεροι που σας παρακολουθούν είναι Έλληνες γιατί δεν γράφετε στην μητρική σας γλώσσα για να τους διευκολύνετε? Μήπως είσαστε κατά βάθος κομπλεξικά άτομα (συμπλεγματικοί) με συμπλέγματα κατωτερότητας και ξενομανίας? Μπας και είσαστε ψώνια και περιμένετε να αναγνωρισθεί η αξία σας στο εξωτερικό όπου το εν δυνάμει κοινό σας είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από το Ελληνικό? Ναι έχετε δίκιο, αλλά αυτό ισχύει και αντίστροφα! Οποιοσδήποτε Έλληνας (και ακόμα περισσότερο ξένος) μπορεί αν αδιαφορήσει για τον φραγμό της κοινής γλώσσας να βρει εκατομμύρια πιο αξιόλογα άτομα από εσάς αν δεν μείνει μόνο στα στενά πλαίσια αυτού του έθνους!!!  Σκεφτείτε το λίγο και αυτό, εκτός και αν οτιδήποτε αντιγράφετε είναι από το εξωτερικό οπότε λογικά θα πρέπει να υπάρχει και μια ομοιογένεια ανάμεσα σε ότι έχετε κατακλέψει και το περνάτε σαν δικό σας και στον τρόπο έκφρασης σας. Αν είναι αυτή η περίπτωση συνεχίστε, έτσι και αλλιώς με αντιγραφείς άλλων δεν ασχολούμαστε χα χα χα.

      
Τελευταία κατηγορία είναι οι υπερβολικά ανορθόγραφοι χρήστες της Ελληνικής γλώσσας. Για αυτούς πραγματικά τρέφω μια πολύ μεγάλη συμπάθεια και είναι οι μόνοι που τους συγχωρώ πολλά και τους ανέχομαι, όπως και ασχολούμαι μαζί τους, ίσως και γιατί και εγώ δεν είμαι υπόδειγμα προς μίμηση όσο αφορά τις ικανότητες μου στην ορθογραφία. Τόσο ξέρουν, έτσι γράφουν, τουλάχιστο γράφουν Ελληνικά και αυτό έχει σημασία. Φυσικά και είναι κουραστικοί και πολλές φορές δεν βγάζεις το σωστό νόημα σε ότι γράφουν! Ναι είναι αλήθεια αυτό! Ναι πρέπει να διορθωθούν αν θέλουν να δίνουν ένα αξιοπρεπή γραπτό λόγο και μια αξιοπρεπή εικόνα για τον εαυτό τους. Ευτυχώς υπάρχει ο ορθογραφικός έλεγχος και στους επεξεργαστές κειμένου αλλά και σε εφαρμογές κοινωνικών δικτύων (που μάλιστα λειτουργεί πλέον και σωστά "Σε αγαπώ για αυτό Billακο!", και όχι σαν παλιά που γινόσουν ρεζίλι με τις διορθώσεις που έκανε "Να πας να γαμηθείς Billακο εσύ και η Microsoft!" Χα χα χα). παιδιά δώστε μερικά λεπτά περισσότερο προσοχή στο τι γράφετε, περάστε το από ορθογραφικό έλεγχο, σεβαστείτε αυτόν που θα το διαβάσει αλλά κυρίως σεβαστείτε την εικόνα που θα σχηματίσει ο άλλος για εσάς, σε τελικά ανάλυση δεν θα έχετε και δεύτερη ευκαιρία να τον πείσετε ότι έχει μπροστά του ένα αξιόλογο άτομο (που το να μην ξέρεις ορθογραφία φυσικά και δεν σε αφαιρεί πολλά σαν προσωπικότητα, το να μην σέβεσαι όμως τον εαυτό σου ναι σου αφαιρεί!).

Οπότε Μαναράκια μου για να ανακεφαλαιώσουμε τα πράγματα είναι απλά! Για να διαφυλάξουμε την ποιότητα της γλώσσας μας δεν είναι αναγκαίο να επιβάλουμε απαγορεύσεις σε κανένα, δημοκρατία έχουμε ο καθένας κάνει ότι θέλει, απλούστατα κάντε και εσείς ότι θέλετε. Βλέπετε Γκρικλις? Αγνοήστε τα και το κείμενο που είναι γραμμένο σε αυτά και το ίδιο το άτομο. Βλέπετε κεφαλαία? Αγνοήστε τα και το κείμενο που είναι γραμμένο σε αυτά και το ίδιο το άτομο. Βλέπετε ξένη γλώσσα όταν θα έπρεπε να βλέπετε Ελληνικά (όχι φυσικά αν διαβάζετε ένα ξένο άτομο! Προς Θεού! Αυτό έλειπε να γράφουν οι ξένοι στα Ελληνικά! Όταν θα αποφασίσετε να διαβάσετε κάτι από ξένο συγγραφέα είτε θα ξέρετε την γλώσσα του είτε θα προσπαθήσετε να τα μεταφράσετε με τα αντίστοιχα εργαλεία που υπάρχουν)? Αγνοήστε τα και το κείμενο που είναι γραμμένο σε αυτά και το ίδιο το άτομο.Βλέπετε κάποιον που διαρκώς κάνει τραγικά λάθη ορθογραφικά? Κάντε του δώρο στα γενέθλια του μια γραμματική των Νεοελληνικών και ένα λεξικό και στείλτε του επίσης διακριτικά σε προσωπικό μήνυμα ένα ηλεκτρονικό ορθογράφο για τα Ελληνικά χα χα χα!

Κάντε τα αυτά και θα δείτε για πότε θα σφίξουν οι κώλοι όλων και θα αρχίσουν επιτέλους να συμπεριφέρονται ως ώριμα άτομα και όχι ως εγωιστές που το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην κουραστούν ιδιαίτερα σε όποια εξυπνάδα θέλουν να πλασάρουν!!!!

Αρκούδι Made in Greece!

Χα χα χα.

Υπάρχει κανείς ζωντανός? Σας πήραν όλους τα σκάγια? Ή να οπλίσω ξανά το πολυβόλο?

Ωραία!

Πάμε να ερημώσουμε και καμία άλλη πόλη τώρα.

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.

Αντιός Αμίγκος!


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός  12/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου