UA-50457385-1

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Μελισσοιστορίες και άλλα



 Επιτύχαμε λοιπόν να ξεπεράσουμε τις 200 αναρτήσεις! Αυτό σε λιγότερο από 11 μήνες, έχοντας πάνω από 75 χιλιάδες προβολές σε αυτό το Blog και κοντά στις 5 εκατομμύρια προβολές στον αντίστοιχο λογαριασμό στο Google+. Αριθμοί θα μου πείτε, χωρίς νόημα θα σας πω.
 Σκοπός αυτού του Blog ήταν να παρουσιάσει την ζωή ενός μη συμβατικού μελισσοκόμου με τα προβλήματα , τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες, τις χαρές, τις λύπες  και τις πίκρες της. Ταυτόχρονα, να παρουσιάσει σιγά σιγά τον άνθρωπο πίσω από αυτό το blog, τα ενδιαφέροντα , τις απόψεις, τις ιδέες του και εν μέρει τη ζωή του. Μέσα από αυτό το πλαίσιο αναφοράς και θεματολογίας αρχίζει να δίνει γνώσεις σχετικά με την μελισσοκομία, τις στρατηγικές και τεχνικές της, τους χειρισμούς της, τα όρια και τους περιορισμούς της. Τις περισσότερες φορές έχοντας υλικό πρωτότυπο που βασίστηκε στις έρευνες του δημιουργού του blog , που εκ των υστέρων κατάλαβε ότι είναι λάθος  να προσφέρεις γνώσεις, έτοιμες στο πιάτο, σε άτομα που δεν  θα το εκτιμήσουν! 
 Δυστυχώς στην Ελλάδα λίγα πράγματα εκτιμώνται και η προσπάθεια να βοηθήσεις τους άλλους εκτιμάται πολύ λίγο (μου το έλεγε ο Δάσκαλός μου στην μελισσοκομία, σοφός άνθρωπος!). Η ειλικρίνεια επίσης, εκτιμάται ακόμη χαμηλότερα από το μυαλό του ελληνικού λαού! Ναι, πλέον το έχω καταλάβει αυτό και θα δράσω ανάλογα.
 Με την σημερινή ανάρτηση, κλείνει το πρώτο κεφάλαιο αυτού του Blog, μέσα από το οποίο προσπάθησα να δείξω ορισμένα πράγματα στους νεότερους μελισσοκόμους (οι παλιότεροι δεν τα έχουν ανάγκη, τα ξέρουν ήδη! Δεν χρειάζεται να τους τα μάθω ξανά εγώ!) καθώς και να αποδείξω με επιστημονική μέθοδο μερικά πράγματα, αφού το επίπεδο της απόδειξης σε κάθε μελισσοκομική θεωρία είναι ακόμα πολύ χαμηλά στην χώρα μας (δυστυχώς εδώ και οι παλιοί έχουν να μάθουν 2-3 πραγματάκια από μένα!).
 Είναι καιρός πια, η θεματολογία αυτού του Blog να επιστρέψει στον πρωταρχικό σκοπό της, εκείνον που με ώθησε ένα κρύο βράδυ του Γενάρη να ξεκινήσω όλη αυτή την προσπάθεια. Θα μου πείτε τώρα, «δεν θα μάθουμε καινούργια πράγματα εδώ; δεν θα παρουσιάσεις κάποια έρευνά σου; δεν θα συντελείς στην διάχυση των γνώσεων μέσα από το blog σου;»
 Φυσικά και θα υπάρχουν τα παραπάνω στο νέο κεφάλαιο θεματολογίας! Δεν θα είναι όμως ο κύριος σκοπός του blog.Γιατί παιδιά, όταν οι αναρτήσεις βασίζονται σε δική σου έρευνα και δεν είναι απλά αντιγραφή και επικόλληση από εδώ και εκεί, απαιτούν πολύ χρόνο και κόπο! Πρέπει να διαβάσεις, επί χρόνια, χιλιάδες σελίδες βιβλιογραφίας, να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις που δεν καλύπτονται από την βιβλιογραφία, να βρεις τις απαντήσεις βάση των εμπειριών σου ή βάση των ικανοτήτων που έχεις στα μαθηματικά, στην διαχείριση βάσεων δεδομένων και στατιστικής επεξεργασίας και τέλος να δημοσιεύεις τα αποτελέσματα που βρήκες σε μορφή ανάρτησης σε blog. Ακολούθως, να καθίσεις  και να γράψεις επί ώρες, γιατί όπως είδατε ήδη, οι δικές μου αναρτήσεις δεν είναι "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε", είναι βαριές αναρτήσεις, περιεκτικότατες, πλούσιες σε γνώσεις και πληροφορίες. Επιπλέον πρέπει να βρεις τις κατάλληλες εικόνες για να τονίσεις τα λεγόμενά σου, να δημιουργήσεις σχεδιαγράμματα, πίνακες, διαγράμματα, και γραφήματα, που αποδεικνύουν το κάθε τι που λες. Να δώσεις οπτική μορφή στην πληροφορία του κειμένου σου, να περάσεις όλα τα κείμενα από ορθογραφικό, γραμματικό  και κυρίως συντακτικό έλεγχο, ώστε  να είναι κατανοητά στους αναγνώστες.
 Όμως, ο χρόνος και ο κόπος για όλα αυτά, είναι δανεισμένος από την οικογένεια μου, τους ανθρώπους που αγαπώ, αλλά και από την εργασία μου που μας δίνει τα προς το ζην. Είναι χρόνος και κόπος δανεισμένος, που θα επιφέρει ευημερία  και ένα καλύτερο μέλλον τόσο σε εκείνους όσο και σε μένα. Δεν είναι κάτι που μπορώ να το σπαταλώ τζάμπα από εδώ και εκεί.
 Δεδομένου ότι η θεματολογία μου θα αλλάξει σιγά σιγά, είναι απαραίτητο να κάνω ένα ευρετήριο σχετικά με τις αναρτήσεις αυτού του blog. Το σκεφτόμουν καιρό αυτό, μου το έχουν ζητήσει και φίλοι σε προσωπικά τους μηνύματα, διαρκώς όμως έβγαζα νέες μελισσοκομικές αναρτήσεις και έστελνα αυτό το ευρετήριο όλο και πιο μακριά στο μέλλον. Αργότερα, ίσως κάνω ένα ακόμη, παρόμοιο, για τις μελλοντικές μελισσοκομικές και μη αναρτήσεις μου, το οποίο θα συνδεθεί με αυτό (Ίσως! Μπορεί και όχι, να μην σας κακομαθαίνω διαρκώς και μου βγάζετε και γλώσσα χα χα χα).
 Φυσικά δεν θα βάλω όλες τις αναρτήσεις εδώ, καλό είναι να ψάχνετε και μόνοι σας τα περιεχόμενα του blog.  Μπορείτε να μάθετε αρκετά πράγματα και από τη δόμησή του. Σε αρκετές από τις αναρτήσεις θα έχω και μερικά επεξηγηματικά σχόλια γιατί πολλές φορές δεν βγαίνει νόημα από τον τίτλο, τι ακριβώς πραγματεύεται η κάθε ανάρτηση (είμαι σαδιστής, φιγουρατζής, με μεγάλη φαντασία, γιατί να το κρύψουμε χα χα χα). Οι αναρτήσεις δεν θα μπούνε με αλφαβητική, χρονολογική ή οποιαδήποτε σειρά, γιατί απλούστατα βαριέμαι (σας είπα ότι είμαι και τεμπέλης;).
Χα χα χα. 

Οπότε έχουμε και λέμε

Μελισσοκομικό ευρετήριο Μελισσοιστορίες και άλλα.   



 Δύο αναρτήσεις σχετικά με την εφαρμογή των δέντρων αποφάσεων στη Μελισσοκομία. 



Δυο ακόμα αναρτήσεις σχετικά με την παραπληροφόρηση πάνω σε ορισμένα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η υγεία των μελισσοκόμων καθώς και των μελισσιών τους. 







 Μια σειρά απαντήσεων σε ερωτήσεις που γίνανε ή όχι. Είναι απίστευτο το πόσο πολύ πείραξε κάποιους η συγκεκριμένη σειρά και με βάλανε στα μαύρα κατάστιχα των «Δασκάλων» της μελισσοκομίας, λογικό είναι γιατί μάλλον δεν ξέρουν να διαβάζουν, γιατί αν ήξεραν θα έβλεπαν ότι η πιο συχνή πρόταση αυτού του blog είναι το Αυθεντίες δεν υπάρχουν. Αλλά θα μου πεις, αν ο άλλος είναι κακοπροαίρετος θα στην πει ακόμα και γιατί υπάρχεις χα χα χα


 Σειρά αναρτήσεων στην οποία δείχνω την ανεπάρκεια των στατιστικών στοιχείων μελισσοκομίας τόσο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης όσο και των πανεπιστημίων που είναι σχετικά (λέμε τώρα!χα χα χα) με αυτή. 


 Η αρχή ενός μελισσοκομικού αρχείου που θα παρακολουθεί την εξέλιξη μιας μελισσοκομικής επιχείρησης. 






 Μια σειρά αναρτήσεων που δείχνουν πόσο διαφέρει η θεωρία από την πράξη, στις μεταφορές μελισσιών αλλά και στους τρύγους καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν σε αυτές τις πλευρές της μελισσοκομίας. 






 Σειρά αναρτήσεων που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους νέους (και όχι μόνο) μελισσοκόμους να αποφύγουν δύσκολες καταστάσεις. 




















 Μια σειρά αναρτήσεων που ρίχνει μια κριτική ματιά στα κακώς κείμενα της διαδικτυακής κυρίως μελισσοκομίας και καυτηριάζει τις κακές πρακτικές που έχουν αρκετοί. 














 Σειρά αναρτήσεων με συνταγές που περιέχουν μέλι. Μια προσπάθεια να τρατάρουμε κάτι γλυκό σε όσους είχαμε πικράνει με αναρτήσεις μας. Υποθέτω αν έπινα κώνειο θα πρόσφερε περισσότερη γλύκα και χαρά σε κάποιους χα χα χα. 





























 Μια σειρά επεξηγηματικών αναρτήσεων για μελισσοκομικούς χειρισμούς, τεχνικές, μέσα, εργαλεία, πατέντες, οι οποίες είναι βασικές στην μελισσοκομία. Αρκετά από αυτά είναι πρωτότυπα (δεν υπήρχαν πριν αναρτηθούν εδώ γιατί αποτελούν δικές μου έρευνες, για να μην ξεχνιόμαστε μερικοί, μερικοί). 






Μελισσοχωρητικότητα Περιοχών.

 Σειρά αναρτήσεων βασισμένες σε δικές μου έρευνες, σχετικά με την νεκταροέκκριση και την γυρεοπαραγωγή.

Μελιτογόνα έντομα και μελιτοφορίες

Μελισσοκομία και Πεύκο

 Δύο αναρτήσεις που βασίζονται σε εργασία της κυρίας Γούναρη (συνάδερφοι Bloggers και διαχειριστές μελισσοκομικών ομάδων δεν είναι ντροπή να λέτε από που είναι οι πηγές σας, μην κλέβετε ασυστόλως από εδώ και εκεί πράγματα για να το παίξετε καμπόσοι!) και τις οποίες τις δούλεψα περαιτέρω για να δημιουργήσω κάποια χρήσιμα εργαλεία  για τους υπόλοιπους μελισσοκόμους.

Μελισσοκομικό εννοιολόγιο, λεξιλόγιο, και ορολογία

 Το πρώτο μελισσοκομικό εννοιολογικό λεξικό στην Ελλάδα που το δημιούργησα (με την πολύτιμη βοήθεια ορισμένων φίλων μελισσοκόμων) με σκοπό την καταγραφή της Ελληνικής μελισσοκομικής ορολογίας.

Αποχαιρετισμός στα όπλα

 Μια κριτική μου ματιά έπειτα από χρήση και εμπειρία ετών πάνω στις πλαστικές κυψέλες.

Και αν οι μέλισσες...

Τάδε έφη Sitting Bear

Δε γαμιέται! Έτσι και αλλιώς οι μελισσοκόμοι δεν έχουν ψυχή....

Του καιρού τα καμώματα

Μελισσοκομικός πυρετός

Το παράπονο

Τι είναι αυτό που δεν μπορώ να σου μάθω.

Καλώς το, το πάθος το νέο

Νομάδας

 Μια καταγραφή των συναισθημάτων που μπορεί να βιώσει ένας μελισσοκόμος κατά την διάρκεια της μελισσοκομικής του ζωής και ενασχόλησης.

Μελισσοκομική βιβλιοθήκη

 Μια ανάρτηση με προτάσεις, κάτω από μια κριτική ματιά, σχετικά με βιβλία που θα πρέπει να έχει ο κάθε μελισσοκόμος.

Τεστ κοπώσεως






ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ (ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ)

 Μια σειρά αναρτήσεων που δεν έχει άμεση σχέση με την μελισσοκομία αλλά ελάχιστοι καταλάβανε τι κρύβεται πίσω από αυτές (ρε παιδιά σοβαρά τώρα! Δηλαδή ειλικρινά σε κανένα δεν πέρασε από το μυαλό του η σκέψη "Για να κάθεται αυτός να τρώει το γαμήσι της ζωής του κουβαλώντας ξύλα από το βουνό ίσως η μελισσοκομία να μην αφήνει και τόσο πολλά φράγκα!?!?!?". Κανένας μα κανένας κερατάς δεν το σκέφτηκε αυτό?Πρέπει να σας το ζωγραφίσω  για να το καταλάβετε ε?).

Το παιδί ποτέ δεν πεθαίνει μέσα σου

Διάγραμμα ροής μελισσοκομικών προβλημάτων

Κερήθρα

Μικροί διάολοι

 Μερικές αναρτήσεις μελισσοκομικού περιεχομένου που σκοπό έχουν να ευθυμήσουν λίγο τους αναγνώστες τους.


 Επίσης αυτό το blog δεν είναι μόνο μελισσοκομία, μελισσοκομία, μελισσοκομία. Υπάρχει ζωή πέρα από την μελισσοκομία και το λέω αυτό διαρκώς. Στο μέλλον η θεματολογία του blog που δεν θα αφορά την μελισσοκομία θα αυξάνει διαρκώς (και σε αριθμό και ποσοστιαία σε βάρος των μελισσοκομικών θεμάτων). Λογικό είναι, καιρός να έρθει και φυσιολογικός κόσμος μέσα στο blog (μη μελισσοκόμοι χα χα χα) και αυτό θα γίνει με το να μην είναι κολλημένο σε μελισσοκομικά θέματα το blog (Και σε τελική ανάλυση πόσες τεράστιες αναρτήσεις μελισσοκομικού περιεχομένου μπορείς να βγάλεις χωρίς να επαναλαμβάνεσαι, να κατακλέβεις τους άλλους, να τηρείς τα όρια στην θεματολογία σου (όχι θεραπείες), να εκφέρεις γνώμη και άποψη μόνο για ότι έχεις δοκιμάσει ή μελετήσει μόνος σου και ταυτόχρονα να μην υποβιβάζεις διαρκώς την ποιότητα των αναρτήσεων: Ακριβώς τόσες! Ούτε μια παραπάνω χα χα χα). 

 Οπότε θα κάνουμε εδώ και μια παράθεση των μη μελισσοκομικών αναρτήσεων χωρίς όμως σχολιασμό, ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να βλέπει ότι γουστάρει και ταυτόχρονα να ανοίγει και ένα παράθυρο στον Νου μου και την Ψυχή μου.

Μη μελισσοκομικό ευρετήριο Μελισσοιστορίες και άλλα.




STREET ART FESTIVAL-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αλλοπαρμένε  μου βλάκα 

Ώρα για χειμερία νάρκη

Χρώμα φθινοπώρου

Κυρά των λογισμών μου (Πάθος)

Ελευθερία

Δωρική Μαντινάδα 

Μπατσαριαν εν έτη άγριαν και ανήσυχαν 

Διαβάζω Ελληνικά 

Μάγισσα κόκκινη

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

83 να είναι οι ώρες σας

50.000 και μια στραβάδια απολύομαι!

Χαϊκού 俳句

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ)

Αφερίμ εφέντη

Beauty in nature

Top Ten TV Evil Dudes

ΑΦΙΕΡΩΜΑ MADONNA

I Will Fight For Tyrion

Οι σκιές του Ρίβενντέλλ

The Lowlands of Thessaloniki

The leaves fall

The Highlands of Thessaloniki

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol I

Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται

O δρόμος έχει την δικιά του ιστορία Vol IΙ

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ (ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ)

Ο Τζόννυ πήρε το όπλο του

One World, One Race

20000 και άνω!

No more heroes any more

Ο Παλιός καλός και αγαθός καιρός

Viva La Revolution

Ο μεγάλος λευκός στεριανός θηρευτής

Θειο δράμα

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ

Πλατεία Αριστοτέλους

Πας Έλλην βάρβαρος?

Once upon a time in Greece…

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ (ΑΝΟΙΞΗ)

SAD SONGS VOL I

Canis lupus familiaris

Καλά πόσο βαρετός μπορεί να είναι κάποιος ?

Cover Art 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

10001!

Pax Americana

The making of The Flower Sphere

The making of Truncated Icosidodecahedron

Polyhedra - Πολύεδρα

ΔΥΟ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Supermag!

Άβυσσος

Δυο χρόνια ….

Περί αγάπης.

Κρύο

Geomag Glitter

Geomag panels

DIAMOND LEAF - SUNRISE FLOWER

Χριστουγεννιάτικο Άστρο – Christmas Star

Geomag naked 

Ξύλινα Παζλ Wooden Puzzles

Μαγνήτες Νεοδυμίου Neodymium Magnets

Silver and Gold

Yin & Yang

Νόστιμον ἦμαρ

Μοριακά Μοντέλα - Molecular Model

Rolling Ball Machines

Je ne sais pas

Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΕΠΛΕΡ – KEPLER’S OBSESSION

My precious!

Επιστροφή στην φύση.

And so my watch begins

 Αυτό λοιπόν είναι σχεδόν το σύνολό των αναρτήσεων αυτού του blog μέχρι σήμερα (γιατί σχεδόν; Γιατί βαριέμαι να ψάχνω αν έχω ξεχάσει κάτι χα χα χα). Πλέον θα μπορείτε να έχετε και μια πιο εύκολη πρόσβαση σε κάθε ανάρτηση (για σας τα κάνω όλα!) και να ξέρετε περίπου το περιεχόμενο κάθε μίας.

 Μια διευκρίνηση πριν την αποφώνηση τώρα.

 Μετά από μερικά χρόνια εδώ (μέσα από το Facebook, το blog, και τις υπόλοιπες διαδικτυακές συναναστροφές μου), έχω ξεχωρίσει κάποια άτομα που θέλω να συνεργαστώ μαζί τους (είτε ως πελάτες, είτε ως προμηθευτές, είτε ως συνεργάτες, είτε απλώς σαν γαμάτα άτομα που αξίζουν για φίλοι!) με αυτούς θα προσπαθήσω να μην ξεκόβω σχέσεις έστω και αν στο μέλλον θα μειώνεται ο χρόνος που θα δαπανώ στην διαδικτυακή μελισσοκομία. Αυτή είναι μια υπόσχεση που σκοπεύω να την τηρήσω με ευλάβεια θρησκευτική. 

 Αποφώνηση τώρα!  

 Παίδες θα ακολουθήσει μια βαρβάτη διακοπή από αναρτήσεις για ένα χρονικό διάστημα για να ξεκουραστούμε και λίγο, και από κάποια στιγμή στο νέο έτος θα επανέλθουμε στο blogging  με ανανεωμένη θεματολογία (αλλά και με μελισσοκομικά θέματα, μην ξεχνάτε δεν έχουμε πει πολλά για βασιλοτροφία και αυτό είναι κάτι που το έχω υποσχεθεί σε πολλούς  φίλους μου). Τα καλύτερα κεφάλαια αυτού του blog είναι από εδώ και πέρα, όσοι πιστοί προσέλθετε.

 Μέχρι τότε όμως........




Adios Amigos Locos


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 26/12/2014




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου