UA-50457385-1

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI


 Δεν είμαι θυμαράς, δεν είμαι θυμαράς, δεν είμαι θυμαράς!!!

 Χα χα χα. 

 Και όμως με ρωτάνε διαρκώς οι νότιοι μελισσοκόμοι για τακτικές στα Θυμάρια (και τι περίμενες βρε τραχανά να κάνουν οι άνθρωποι? Να σε ρωτάνε για τα βελανίδια και το μέλι τους? Θυμάρι έχουν για αυτό ρωτάνε, εσύ απαντάς μόνο οπότε αναγκαστικά θα σε ρωτάνε για αυτά!). Λεπτομέρειες για τους χειρισμούς τους παιδιά δεν έχω, απλώς έχω γνώση της κυψέλης και της λειτουργίας του μελισσιού και απαντώ βάση αυτών των γνώσεων και της αριθμητικής του μελισσιού. Το διευκρινίζω αυτό για να μην έχουμε πρόβλημα και για να το έχετε υπόψη σας αυτό. 

 Και αφού κάναμε αυτή την διευκρίνηση πάμε στο ψαχνό. 

84. Ερώτηση . 2 μελίσσια 13αρια τι να μας κάνουν στο θυμάρι ????? Τίποτα. άρα ..... να πάρω από το ένα πληθυσμό και να το δώσω στο άλλο με συνένωση εφημερίδας να εχω ένα 20αρι ? Kαι δεύτερον . αν αυτό το κάνω στον ίδιο χώρο . Το κομμάτι του πληθυσμού που θα δώσω στο άλλο μελίσσι μετά την συνένωση του θα επιστρέψουν οι συλλέκτριες του στην παλιά θέση ?Bear's Nest Πολλά μπορείς να κάνεις, με δύο δεκατριάρια, μπορείς να σφίξεις το ένα σε δεκάρι (γιατί για να είναι δεκατριάρι απλώς έχεις προσθέσει από 3 πλαίσια μέσα πριν από λίγο καιρό και απλώς τα χτίσανε και δεν τα πατάνε στην πραγματικότητα) και να δώσεις τα 3 πλαίσια στο άλλο μελίσσι (που και σε αυτό δεν τα πατάνε στην πραγματικότητα) και να βάλεις βασιλικό διάφραγμα μπας και πάρεις λίγα μέλια (μια διευκρίνηση εδώ γιατί οι κατσαπλίαδες που γράφουν διαρκώς για μεθόδους με πολλά μελάκια έχουν κάνει τεράστια ζημία. Το αν θα πάρεις μέλια ή όχι δεν είναι τόσο συνάρτηση της μεθόδου που θα κάνεις αλλά κυρίως της εξωτερικής νεκταροέκκρισης, αν δεν δίνει τίποτα έξω ότι και να κάνεις εσύ δεν θα πάρεις τίποτα, αν δίνει έξω η νεκταροέκκριση και με δεκατριάρι θα πάρεις μέλια, στα υπόψη αυτό).

 Μπορείς να κάνεις και τα κολπάκια τα ωραία με συνενώσεις μελισσιών σε τριώροφο με διπλά βασιλικά διαφράγματα και δυο μάνες (και βάζεις τα πλεονάζοντα πλαίσια στον μεσαίο όροφο και προσθέτεις και άχτιστα να χτίσουν αν η νεκταροέκκριση είναι πολύ καλή).

 Μπορείς να κάνεις και αυτό που προτείνεις και εσύ αλλά είναι δυσκολότερο , δεν είναι πάντα επιτυχής η συνένωση και μπορείς να έχεις και μικρή πιθανότητα σφαγής ανάμεσα στα μελίσσια που συνενώνεις (όταν λέμε 90% πιθανότητα στις συνενώσεις σημαίνει ότι στις δέκα συνενώσεις που θα κάνεις έχοντας κάνει τα πάντα σωστά  η μια θα πάει τραγικά λάθος -θα σκοτωθεί ένας μεγάλος αριθμός μελισσών ή θα σκοτωθεί επίσης και η βασίλισσα-) ιδίως σε μελίσσια που είναι δυνατότερα από πεθαμένα μελίσσια που τα συνενώνεις για να βγάλουν απλώς τον χειμώνα (βόρειοι μελισσοκομικοί χειρισμοί).


 Οι συλλέκτριες που θα είναι έξω την ώρα που θα κάνεις την συνένωση θα γυρίσουν στην παλιά τους θέση, οι συλλέκτριες που ήταν μέσα στην κυψέλη όταν κάνεις την συνένωση θα μπερδευτούν από την μυρουδιά (θα χρησιμοποιήσεις και τσίπουρο για την συνένωση) και οι περισσότερες θα περιμένουν να δούνε που θα κάτσει η μπάλα (αν πετύχει η συνένωση) και θα γυρνάνε στην νέα θέση τους, μερικές μπορεί να εξακολουθήσουν να γυρνούν στην παλιά τους θέση (λίγες), αν συνεχίσει αυτό το φαινόμενο (να γυρνάνε στην παλιά τους θέση) σημαίνει ότι η συνένωση απέτυχε και θα το καταλάβεις από το λοφάκι από νεκρές μέλισσες έξω από την είσοδο της κυψέλης χα χα χα.

85. 25αρι μελίσσι στην νομή . τι το κάνεις ? Το στριμώχνεις στα 20 πλαίσια ? Συμπληρώνεις και άλλα 5 ? Ή το αφήνεις με 25 και κενό διπλά ? Bear's Nest Εικοσιπεντάρι μελίσσι που πατάει καλά τα πλαίσια του τα αφήνεις να σου δώσει μέλι όπως είναι αν η νεκταροέκκριση είναι μέτρια αν είναι πολύ καλή και  μπορεί να χτίσει του δίνεις και λίγα πλαίσια (αρκεί να μην έχει περάσει ο καιρός που χτίζουν τα μελίσσια, άλλο μια νεκταροέκκριση μέσα στην άνοιξη, άλλο μέσα στο καλοκαίρι και τελείως διαφορετική μια μελιτοέκκριση το φθινόπωρο).

 Αν του καρφώσεις ένα βασιλικό διάφραγμα μην του δίνεις πλαίσια να χτίσει (δεκαπέντε πλήρως γεμάτα πλαίσια είναι καλύτερα από 20 πλαίσια μισογεμάτα -αν χτίσουν και τα 5 πλαίσια που θα βάλεις-). 

 Αν το εικοσιπεντάρι είναι ντεμέκ εικοσιπεντάρι (δηλαδή απλώς έχουν χτίσει 5 πλαίσια χωρίς να τα πατάνε στην πραγματικότητα) αν δεν είναι τόσο καλή η εξωτερική νεκταροέκκριση αφαίρεσε τα 5 πλαίσια, αν είναι πολύ καλή η νεκταροέκκριση άφησε τα ίσως τα γεμίσουν (μπορείς να τα αφαιρέσεις και καθώς θα γεμίζουν τα πλαίσια με μέλι να κάνεις μικρό-τρύγους και να προσθέτεις στην θέση των τρυγημένων πλαισίων τα άδεια χτισμένα πλαίσια που θα έχεις αφαιρέσει πριν).

 Από επιλογές άλλο τίποτα αλλά όλες είναι ανάλογες της εξωτερικής νεκταροέκκρισης και της φύσης της (ανοιξιάτική, καλοκαιρινή. φθινοπωρινή). 

86. Αν κρατήσεις την μάνα μέσα σε μικρό χώρο ένα πλαίσιο μόνο ...ή ένα κλουβάκι αυτοσχέδιο 8χ12 περίπου που από την μια να έχει σιτα και από την άλλη διάφραγμα ?????? Αυξάνεται η παραγωγή σε σχέση με καθόλου μάνα???? Είναι για το τελευταίο ερώτημα το 73.. (Ερώτημα 73 Ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIVBear's Nest Όπα λιγάκι μπερδεύτηκα γιατί εδώ είμαι μερικά επεισόδια μπροστά (3 αναρτήσεις αυτής της σειράς είναι ήδη γραμμένες και πλέον είμαι στην ερώτηση 84 ως τελευταία χα χα χα)!

 Να περιορίσεις την γέννα της μάνας σε μερικά πλαίσια ( ή σε ένα) για να μπορέσεις να πάρεις περισσότερα μέλια με σίτα και διαφράγμα

 Ναι αυτός είναι ένας χειρισμός που ήδη υπάρχει και μάλιστα υπάρχει και ανάλογος μελισσοκομικός εξοπλισμός. Υπάρχει το κάθετο διάφραγμα που σε συνδιασμό με το οριζόντιο διάφραγμα μπορείς να περιορίσεις την γέννα της βασίλισσας σε 1-5 πλαίσια (εσύ το ορίζεις το πόσο).

 Επίσης υπάρχει το πλαισιοδιάφραγμα το οποίο είναι ένα κουτί που χωρά 3 πλαίσια, μέσα μπαίνει στον αντίστοιχο χώρο που καταλαμβάνουν αυτά τα 3 πλαίσια μέσα στην κυψέλη και μέσα σε αυτό έχεις περιορισμένη την βασίλισσα (οι μέλισσες μπορούν να μπαινοβγαίνουν μέσα από αυτό αλλά η βασίλισσα όχι) και την γέννα της.

 Το παραπάνω μπορείς να το σκεφτείς σαν την εφαρμογή της τακτικής του βασιλικού διαφράγματος σε δεκαράκια (φυσικά και μπορεί να εφαρμοσθεί και σε εικοσάρια!).

 Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι περιορίζονται υπερβολικά οι γόνοι της βασίλισσας και αποδυναμώνεται το μελίσσι στο άμεσο μέλλον (ο γνωστός νόμος της Φύσης δεν μπορείς να κερδίσεις κάτι χωρίς να χάσεις κάτι άλλο), πχ αν είναι να πας μετά και σε άλλη ανθοφορία παραγωγική πχ Πεύκα θα υπάρχει πρόβλημα με αυτή την αποδυνάμωση του μελισσιού. Δεν θα αντέξουν τα μελίσσια και για τα δύο χέρια (παραγωγές) του Πεύκου, θα πρέπει να πας πρώτα σε μια ανθοφορία ανάκαμψης και να χάσεις το πρώτο χέρι του Πεύκου, είτε να πας στο πρώτο χέρι του Πεύκου αλλά να τα βγάλεις από τα Πεύκα στο δεύτερο χέρι και να τα πας σε μια ανθοφορία ανάκαμψης (αν είσαι στον Νότο, αν είσαι στο βορρά που τα μελίσσια δεν γονεύουν ιδιαίτερα τόσο βαθιά στο φθινόπωρο η λύση ίσως είναι η συνένωση). 

 Ελάχιστοι χειρισμοί στην μελισσοκομία μπορούν να είναι Win Win situation (κατάσταση κερδίζω ότι και να γίνει) κάπου θα κερδίζεις και κάπου θα χάνεις με τον κάθε ένα.

87. Φέτος είναι η πρώτη φορά που κάνω 2οροφα,το θέμα είναι ότι έχω άχτιστα πλαίσια, αυτά που έκανα ήταν 7,8,και 9 γόνοι και περίμενα να είναι 10 πλαίσια όλη η γονοφωλια και μετά τα σήκωσα στο 2ο πάτωμα έβαλα τα πλαίσια της γονοφωλιας 2 η 9,η 3 και 8 ανάλογα που τελείωνε ο γόνος συμπλήρωμα 2 άχτιστα πάλι κάτω στο 2 και 9 και πάνω τα 2 πλαίσια του γόνου που πήρα στη μέση της κυψέλης μαζί με 2 άχτιστα ένα αριστερά και ένα δεξιά. Ήδη ένα μελίσσι πάνω ζήτησε άλλα 2 πλαίσια σύνολο 6 και τα τράβηξα αριστερά μεριά όλα σαν να έχουμε παραφυάδα, είδα και τη βασίλισσα πάνω γεννάει. Κάνω κάτι λάθος? Bear's Nest Πρώτα από όλα ανεβάζουμε όροφο όταν οι γόνοι είναι 6-7 και ο πληθυσμός 10 πλαίσια με το να τα αφήσεις να γίνουν 8 και 9 γόνοι εσύ άργησες να δώσεις όροφο (για αυτό και ένα σου ζήτησε ακόμα 2 πλαίσια για να χτίσει!).


 Θα ανεβάζεις όροφο όταν οι γόνοι είναι όσοι σου λέω πιο πάνω και θα παίρνεις από το τέλος του γόνου ένα πλαίσιο γόνου θα βάζεις στην θέση του ένα άχτιστο και θα βάζεις το πλαίσιο γόνου πάνω από την πλευρά που είναι οι γόνοι στην γονοφωλιά και αριστερά και δεξιά του θα βάζεις από ένα άχτιστο πλαίσιο (πχ οι γόνοι αρχίζουν από δεξιά προς αριστερά με την σειρά 2 έως 6 -το 7 πλαίσιο με γόνο το έχεις πάρει για να τον βάλεις επάνω και έχεις βάλει άχτιστο πλαίσιο- τότε θα βάλεις τα πλαίσιο στον πάνω όροφο από δεξιά προς αριστερά 1 άχτιστο πλαίσιο, 2 γόνος, 3 άχτιστο πλαίσιο) η όλη διαδικασία για να δώσεις όροφο (και όχι μόνο) την περιγράφω στην ανάρτηση μου Οδηγίες προς ναυτιλομένους .  Δεδομένου ότι άργησες καλά έκανες και σήκωσες 2 γόνους πάνω αλλά βάλε τους από την πλευρά που είναι ο γόνος (με την σειρά άχτιστο, γόνος, γόνος, άχτιστο). 

88. Λάζαρε καλημέρα ..Ναι αυτός είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για τα θυμάρια ( διαφράγματα 3 πλαισίων, βλέπετε απάντηση σε ερώτηση 86 αυτής της ανάρτησης)....Απάντησε μου όμως και στο άλλο ....Καλύτερα ορφάνεμα και ρίξιμο στα θυμάρια ή καλύτερα μάνα σε κλουβάκι και θυμάρια ...Ποιο από τα δυο δίνει μεγαλύτερη παραγωγή ????..Σε ρωτώ γιατί είχα σκοπό σε μερικά μελίσσια να το δοκιμάσω σκαστά δεκάρια και η μάνα σε κλουβάκι...Έτσι εξασφαλίζεις παραγωγή και δημιουργείς κελιά αντικατάστασης ...Αλλαγή μάναςBear's Nest Μάλλον έχεις αντιληφθεί ότι δεν κάνω τοποθετήσεις σε θυμάρια ε? Χα χα χα χα. Θυμάρι στον Βορρά υπάρχει μόνο στην Ποτίδαια και δεν είναι κοντά σε μένα. Έχουμε εδώ το αντίστοιχο του θυμαριού την αγριορίγανη με ίδια χαρακτηριστικά ανθοφορίας (ίδιος χρόνος ανθοφορίας και εποχής, ίδια συμπεριφορά στους ξερούς ανέμους και στην βροχή και τεράστια πυκνότητα και αριθμοί ανά στρέμμα) αλλά παρόλο που εδώ βρέχει πολύ πολύ περισσότερο από τον Νότο για κάποιο λόγο σε εμάς είναι απλώς μια βοηθητική ανθοφορία ενώ στον Νότο υπάρχουν καλοί τρύγοι χα χα χα. Ναι! Υπάρχει εδώ ένα υπονοούμενο σχετικά με το πόσο ταίζουν στον Νότο σε σχέση με τον Βορρά χα χα χα.


 Άστα αυτά, πάμε στο ερώτημα σου τώρα, πότε μα ποτέ δεν επιδιώκω να περιορίσω την γέννα της μάνας  (μην ξεχνάς ότι είμαι και βόρειος μελισσοκόμος και αν από τον Ιούνη περιορίσω πες την γέννα της βασίλισσας με πλαισιοδιάφραγμα 3 πλαισίων, πίστεψε με αυτό το μελίσσι δύσκολα θα επιζήσει τον χειμώνα!) η δικιά μου στόχευση είναι σε παλιούρι (πέρασε), Βελανίδι (σε λίγο είναι η εποχή του), Πεύκο (σε 2 μήνες από τώρα), και ξανά σε Πεύκο (σε τρεις μήνες από τώρα) οπότε χρειάζομαι μελίσσια με πολλούς γόνους για να μπορέσω να χτυπήσω αυτές τις παραγωγές (στο παλιούρι το μελίσσι ακόμα αναπτύσσεται κυρίως και δύσκολα παίρνεις τρύγους, στο βελανίδι η σκέψη σου είναι να μην αποδυναμωθούν τα μελίσσια σου πριν τα πας στα Πεύκα, και στα Πεύκα έτσι και αλλιώς πέφτει η γέννα των μελισσιών και έχεις στην πίσω μεριά του μυαλού σου να μην πέσουν πολύ τα μελίσσια και τα χάσεις τον χειμώνα).

 Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να περιορίσω την γέννα της μάνας (βαριά βαριά να βάλεις οριζόντιο βασιλικό διάφραγμα ανάμεσα στην γονοφωλιά και στον όροφο και πολύ είναι και αυτό). Τώρα το να βάλεις την μάνα σε κλουβί για να κερδίσεις σε παραγωγή δεν ξέρω αν είναι λειτουργικός αυτός ο τρόπος αλλά μου ακούγεται σαν τα μασάλια (λόγια του αέρα) που κυκλοφορούν στο FB.

 Πολύ πιο λογική επιλογή για μέρος που τα μελίσσια δεν ξεγονεύουν (Αθήνα) είναι το πλαίσιοδιάφραγμα 3 πλαισίων. Πρώτα από όλα πόσα πλαίσια μέλι θεωρείς ότι θα πρέπει να πάρεις από ένα δεκαράκι? 4? 5? 6!!! 7!!!!!! 8!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

 Με δυνατά δεκαράκια εμείς στα Πεύκα σε πολύ καλές παραγωγές και με την γέννα να περιορίζεται στα 3-4 πλαίσια γόνου και σχεδόν χωρίς καθόλου γύρη μέσα το πολύ πολύ να πάρουμε 5 πλαίσια μέλι (και σε μερικά παίρνεις 6 και λες "Αμάν αμαρτία! Λες να του έκανα ζημία?"). Και τώρα μιλάμε για Πεύκα ε? Που όταν δίνει μέλι, βρέχει μέλι!

 Από εκεί και πέρα έχουμε την αριθμητική του μελισσιού η οποία λέει η ανθοφορία του θυμαριού να κρατά πες 20 ημέρες (δεν το ξέρω, έβγαλα όμως το συμπέρασμα από τις συζητήσεις των νοτίων στο FB!) περιορίζεις την μάνα κάπου και δεν γεννά για 20 ημέρες, μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχει ανοίξει ο γόνος που υπήρχε και φυσικά δεν θα δεις σοβαρή διαφορά στους πληθυσμούς, ναι αλλά δεδομένου ότι στα θυμάρια αν δουλέψουν τα μελίσσια (δεν θέλω να σκεφτώ καν τι θα συμβεί σε ένα μελίσσι που δεν έχει δουλέψει στα θυμάρια και έχεις κάνει μια τέτοια τακτική!!! Μην ξεχνάς ποτέ το χειρότερο δυνατό σενάριο! Για αυτό λέω ότι μου ακούγονται σαν μασάλια αυτές οι τακτικές, και είναι μόνο αριθμητική που έχουν στο μυαλό τους νέοι μελισσοκόμοι -όχι εσύ αλλά άλλοι που ανακάλυψαν μόλις εχθές την Αμερική ξαφνικά χα χα χα-) η διάρκεια ζωής τους θα είναι στις 45 ημέρες μέχρι δηλαδή να βγούνε σαν συλλέκτριες οι τελευταίες μέλισσες που υπήρχαν σε μορφή γόνου όταν έκανες τον περιορισμό της μάνας θα έχει πεθάνει σχεδόν όλος ο ενήλικος πληθυσμός του μελισσιού στην στιγμή του περιορισμού της μάνας.

 Οκ συλλέκτριες θα έχεις στο μελίσσι αλλά ταυτόχρονα θα έχεις και ένα κενό 20 ημερών (γιατί είχες περιορίσει την μάνα στο κλουβάκι) πάνω στην δημιουργία νέων μελισσών, δεν χρειάζεται να σου πω ότι με καθυστέρηση 20 ημερών από το τέλος της ανθοφορίας του θυμαριού θα αρχίσεις να παρατηρείς μια ξαφνική πτώση του πληθυσμού (όχι πτώση, κατάρρευση!).

 Οκ μέχρι εδώ, και πάμε πάλι στα σενάρια. Πες ότι δεν έχει ξεραθεί ο Νότος στα μέσα Ιουλίου (τέλος θυμαριού + 20 ημέρες = μέσα Ιούλη) και έχει κάποια σχετική ανθοφορία (όχι πολλά πολλά, μια απλή συντήρηση) το μελίσσι από δεκάρι σφιχτό ίσως και να παραμείνει ένα 7άρι -8άρι (στα πεύκα αυτό αν το πας θα πάρει απλώς μέλια για τον εαυτό του, στον Βορρά τουλάχιστο), αυτό ήταν το καλό σενάριο.


 Πάμε στο κακό σενάριο (το πολύ κακό σενάριο είπαμε είναι να περιορίσεις την μάνα στα θυμάρια και το θυμάρι να μην δώσει τίποτα, μην το ξεχνάς αυτό!) τα πάντα έχουν ξεραθεί στον Νότο στα μέσα Ιούλη (δεν χρειάζεται να σου πω ότι αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανότερη από την προηγούμενη χα χα χα) τότε τι?

 Ο πληθυσμός θα έχει καταρρεύσει και μπορεί η μάνα να γεννά ελάχιστα ή και να ξεγονεύσει ακόμα το μελίσσι. Πώς θα ανακάμψει αυτό το μελίσσι? Που θα φτάσει στον Αύγουστο? 4αρι -5αρι? Αυτό το μελίσσι δεν είναι για τα Πεύκα μετά! Βλέπεις δηλαδή εδώ το τίμημα του να ζητάς υπερβολικά πράγματα από τα μελίσσια σου (σαν κάποιοι στον βορρά που σε δεκάρια μελίσσια παίρνουν 7 και 8 πλαίσια μέλι στα Πεύκα στο δεύτερο χέρι αδιαφορώντας για το τι θα γίνει σε αυτό το μελίσσι σε 2 μήνες όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια).

 Εκτός από την βραχυπρόθεσμη οπτική της μελισσοκομίας υπάρχει και η μακροπρόθεσμη και θα πρέπει να βρεις ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα τους.






Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 8/7/2015

7 σχόλια:

  1. καλημερα λαζαρε.θελω να σε ρωτησω για τα πευκα,ποτε ειναι καλυτερα να πασ τοισ μελισσεσ σου,τον αυγουστο στο πρωτο βαρεμα η στο δευτερο βαρεμα τον σεπτεμβριο,εχω ακουσει οτι τον σεπτεμβριο παιρνεισ πολυ μελι.(σωστο?)και κατι δευτερο,εαν εχεισ μια μελισσα με 20 πλαισια πλυθησμο, εαν την πασ τον αυγουστο στο πρωτο βαρεμα,υπαρχει περιπτωση να παραμινει παραγωγικη και στο δευτερο βαρεμα τον σεπτεμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δημήτρη έχω δημιουργήσει μια ανάρτηση http://melissoistories-greece.blogspot.gr/2014/07/blog-post_30.html σχετικά με την μελιτοφορία του Πεύκου όπου μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη παραγωγή σε συνιστώ να την διαβάσεις.

      Πάμε τώρα στο ερώτημα σου, τα πάντα είναι σχετικά και ανάλογα με τον σχεδιασμό σου το πώς θα εκμεταλλευτείς τις παραγωγές του Πεύκου. Και αυτός ο σχεδιασμός δεν εξαρτάται μόνο από το ίδιο το Πεύκο αλλά και από τις άλλες δυνητικές παραγωγές που μπορείς να εκμεταλλευτείς και υπάρχουν στην περιοχή σου. Πχ Αν έχεις Βαμβάκια στην περιοχή σου μπορεί να αποφασίσεις να μην εκμεταλλευτείς το πρώτο χέρι του Πεύκου αλλά να κάνεις τοποθέτηση στα Βαμβάκια (είναι αρκετά αξιόπιστη παραγωγή το βαμβάκι με κίνδυνο φυσικά των δηλητηριάσεων αλλά είναι ανθόμελο και αν έχεις πελάτες που είναι επίμονοι στην ζήτηση τους για ανθόμελα μπορείς να τους ικανοποιήσεις με αυτή την παραγωγή). Αυτό θα το έχεις στα υπόψη στον σχεδιασμό σου.

      Πάμε τώρα στην ίδια την εκμετάλλευση του Πεύκου, ναι το δεύτερο χέρι (Σεπτεμβρίου) συνήθως δίνει περισσότερο μέλι από το πρώτο (και γιατί ο εργάτης του πεύκου είναι μεγαλύτερος οπότε αυξάνονται οι ποσότητες μελιτώματος του, -αλλά φυσικά μπορεί και λόγου κακού καιρού να μην μπορούν να το εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός οι μέλισσες!- Αλλά και γιατί αρχίζουν να ξεγονεύουν τα μελίσσια οπότε αυξάνεται και η δυνατότητα τους να δημιουργούνται αποθέματα μελιού τα οποία θα τα τρυγήσεις) και για αυτό πολλοί μελισσοκόμοι αποφασίζουν να δουλέψουν μόνο στο δεύτερο χέρι το πεύκο.

      Και φυσικά ένα μελίσσι εικοσάρι μπορεί να παραμείνει παραγωγικό και στα 2 χέρια του Πεύκου αν κάνεις τοποθετήσεις εκεί, αλλά με δύο χειρισμούς από την πλευρά σου είτε να τα βγάλεις τα μελίσσια σου από τα πεύκα σε μια ανθοφορία «ανάκαμψης» (πχ σουσούρες) ανάμεσα στα δύο χέρια του Πεύκου, είτε να ταΐσεις γυρεόπιτα για να μην ξεγονεύσουν τα μελίσσια (υπάρχει και τρίτη περίπτωση να κάνεις και τα δύο χα χα χα).

      Από την δικιά μου την πλευρά κάνω τοποθετήσεις και στα δύο χέρια του πεύκου όχι μόνο με εικοσάρια αλλά και με δεκαράκια (που πολλές φορές μπορούν να σου αποδώσουν και περισσότερο μέλι από τα εικοσάρια χα χα χα) γιατί πιστεύω ότι είναι μια αξιόπιστη τοποθέτηση (παρόλο που υπήρξε ένα σερί με αρκετές κακές χρονιές) που μπορεί να σώσει κακές μελισσοκομικές χρονιές ή μέτριες μελισσοκομικές χρονιές να τις μετατρέψει σε καλές (και καλές χρονιές σε υπέροχες χα χα χα). Με λίγα λόγια όλος ο σχεδιασμός μου έχει ως στόχο τα Πεύκα και την πλήρη εκμετάλλευση των 2 χεριών του.

      Ωραία ερώτηση θα την βάλω και αυτή μέσα στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν για να είναι στην διάθεση όλων.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη μου φαίνεται θα αποκτήσεις ένα καλό μερίδιο απαντήσεων στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν! Χα χα χα.

      Ρωτάς πολλά που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν ή δίνεις τις απαντήσεις εσύ ο ίδιος στις ερωτήσεις σου. Και ας αρχίσουμε να απαντάμε σιγά σιγά στα ερωτήματα σου. Πρώτα από όλα είσαι από την Κρήτη και ξαφνικά τα ερωτήματα σου παύουν να είναι ερωτήματα ζωής ή θανάτου για τα μελίσσια σου (όσο και να εξαντληθούν τα μελίσσια σου δεδομένου ότι δεν ξεγονεύουν δύσκολα τοποθετήσεις στα πεύκα θα τα ρίξουν τόσο ώστε να μην βγάζουν τον χειμώνα- αυτό το πρόβλημα είναι υπαρκτό στον Βορρά!-).

      Πάμε τώρα να αναλύσουμε ότι έχεις πει μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει μου λες μια ανθοφορία «ανάπαυσης» ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου, επίσης δεν υπάρχουν και βαμβάκια, ωραία!

      Η ερώτηση μου είναι η εξής: Υπάρχει μια ανθοφορία τον Αύγουστο σαν εναλλακτική στα πεύκα?

      Μην κοιτάς το ότι μπορεί να σου πέσουν τα μελίσσια στα πεύκα, δες και αν σου πέσουν τα μελίσσια εκτός πεύκων! Αν δεν δίνει ο τόπος τίποτα τότε θα σου πέσουν τα μελίσσια ότι και να γίνει! Οπότε η τοποθέτηση στα πεύκα μπορεί να τα κρατήσει και δυνατότερα (μια που θα βρίσκουν μέλι!) αν τα ταΐσεις ταυτόχρονα και γυρεόπιτα!

      Βλέπεις ήδη απάντησες στην ερώτηση σου μόνος σου! Εδώ είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί εμάς που κάνουμε 2 τοποθετήσεις στα πεύκα. Που αλλού θα βρουν τα μελίσσια αν δεν τα πάμε στα πεύκα? (μερικοί από τους μελισσοκόμους δεν γουστάρουν την τοποθέτηση στα βαμβάκια και δεν την προτιμούν, και εγώ μέσα σε αυτούς είμαι, οπότε μετά από τον Ηλιόσπορο και το Βελανίδι δημιουργείται αυτό το ερώτημα στο μυαλό μας -το ερώτημα είναι «και τώρα που?», και η απάντηση είναι «φυσικά στα πεύκα» χα χα χα-).

      Μου ζητάς νόρμες πάνω στους χειρισμούς σου του στιλ να βάλω εκεί τα μελίσσια για 2 μήνες και αν ταΐζω γυρεόπιτα θα είναι οκ? Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί από ένα σοβαρό μελισσοκόμο με ένα ναι ή ένα όχι, η απάντηση που θα σου δώσω είναι ότι αν βάλεις γυρεόπιτα μπορεί να μην εξαντληθούν τα μελίσσια σου πάρα πολύ αν δεν κάνεις μετακίνηση εκτός πεύκων για 2 μήνες, αλλά θα κάνεις επιθεωρήσεις συχνά για να βλέπεις και την κατάσταση των μελισσιών σου, αν τα βλέπεις να μην αποδυναμώνονται κράτα τα εκεί, αν δεις να αποδυναμώνονται πολύ τα βγάζεις είτε όλα είτε μόνο αυτά που χάσανε πολύ δυναμικότητα.

      Διαγραφή
    3. Χμμμμμ πόσο μέλι μπορεί να βγάλει ένα δεκάρι μελίσσι τον Αύγουστο και πόσο τον Σεπτέμβρη?

      Αυτό και αν δεν μπορεί να απαντηθεί! Μπορεί τον Αύγουστο να βγάλει 5 πλαίσια και τον Σεπτέμβρη τίποτα και το αντίστροφο! Μπορεί να δίνει λιγότερο μέλι τον Αύγουστο αλλά να είναι κατάλληλος ο καιρός (κατάλληλη υγρασία και θερμοκρασία) και να είσαι μόνος σου σε εκείνη την περιοχή και να πάρεις μέλια, και τον Σεπτέμβρη να βρέχει διαρκώς, να έχει πλακώσει και όλο το συμπάν και να μην πάρεις τίποτα απολύτως! Ή τον Αύγουστο να είσαι μόνος σου και να χτυπά σαραντάρια θερμοκρασία και νότιους ανέμους και να ξεραθεί το συμπάν!

      Γενικά μια καλή παραγωγή του Αυγούστου σε δεκάρι μελίσσι είναι στα 5 πλαίσια μέλι (ένα πλαίσιο μέλι για τρύγο είναι στο 1,4 -1,6 κιλά μέλι κατά μέσο όρο) όπως το ίδιο (5 πλαίσια) ισχύει και στην παραγωγή του Σεπτέμβρη (μια λεπτομέρεια εδώ!!! Μιλάω για τον εαυτό μου! Που δεν είμαι αρπακτικό μελισσοκόμος και έχω ένα χειμώνα βαρύ μπροστά μου, τον Σεπτέμβρη μπορεί να έχουν και περισσότερα πλαίσια για τρύγο αλλά δεν το ρισκάρω να τα πάρω γιατί λυπάμαι και σέβομαι τα μελίσσια μου και θέλω να επιζήσουν στον επερχόμενο χειμώνα). Φυσικά τα πλαίσια του Σεπτέμβρη θα είναι 100-200 γραμμάρια βαρύτερα από του Αυγούστου (αν όλα πάνε φυσιολογικά) οπότε πες θα πάρεις 0,5-1 κιλό παραπάνω (αν δεν βάλεις χέρι σε περισσότερα πλαίσια!). Φυσικά αυτό είναι το καλό σενάριο! Μπορείς να πάρεις και 1 ή 2 ή 3 ή 0 πλαίσια από κάθε κυψέλη δεκάρα και ανάλογα θα διαμορφωθεί και η άποψη σου σχετικά με την επιτυχία ή αποτυχία αυτής της τοποθέτησης σου.

      Πάντως να σου πω θα παίρνεις τόσα κιλά σε κάθε τοποθέτηση σου ή ότι θα παίρνεις και μέλι σε κάθε τοποθέτηση σου μην το περιμένεις από μένα. Ξέρω πολύ καλύτερα από τον καθένα το πόσο λάθος μπορεί να είναι μια απάντηση αυτής της μορφής για ένα μέγεθος όπως η νεκταροέκκριση (η μελιτοέκκριση σε αυτή την περίπτωση) που οι αστάθμητοι παράγοντες που την καθορίζουν είναι χιλιάδες.

      Διαγραφή
    4. Κάπου έκανα λάθος και διέγραψα το ερώτημα σου τουλάχιστον η απάντηση μου είναι στην θέση της χα χα χα

      Διαγραφή
    5. καλημερα λαζαρε.ευχαριστω για τοισ απαντησεισ που εδωσεσ,και για τον χρονο που διεθεσεσ για αυτεσ.με τοισ απαντησεισ αυτεσ,εκτοσ απο εμενα πιστευω οτι βοηθασ και αλλουσ μελισσοκομουσ και κυριωσ νεουσ.τωρα,μου λεσ να παρακολουθω τοισ μελισσεσ μου στα πευκα και οταν αυτεσ αδυνατησουν να τοισ παρω και να φυγω.ποτε μια μελισσα για τα πευκα θεωρειται αδυνατοι?(ποσα πλαισια πλυθησμου πρεπει να εχει,και ποσα γονου?)και τελοσ μου ειπεσ οτι εσυ τοισ μελισσεσ σου τοισ πασ και στα δυο βαρεματα του πευκου,εγω θελω να σε ρωτησω εαν εκει που τοισ πασ εχει και ταυτοχρονα αλλη ανθοφορια οπωσ πχ ρεικι,αρκουδοβατο κτλ,η χρησιμοποιεισ μονο γυρεοπιτα,γιατι εγω εκει που θα τοισ παω τοισ μελισσεσ μου εχει μονο πευκα και θελω να δω εαν θα ειμαι καλημενοσ μονο με γυρεοπιτα!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

      Διαγραφή
    6. Δημήτρη εδώ υπάρχει τώρα ένα πρόβλημα το τι θεωρώ εγώ αδύναμο ή αποδυναμωμένο μελίσσι τον Σεπτέμβριο που είμαι στoν Βορρά και τι εσύ που είσαι στον Νότο (Κρήτη). Εγώ μπορεί να θεωρήσω ως αποδυναμωμένο ένα μελίσσι που έχει 1 πλαίσιο γόνου (ή και κανένα!) και 5-6 πλαίσια πληθυσμού στην κυψέλη και ένα μελίσσι με 2-3 πλαίσια γόνου και 7-8 πλαίσια πληθυσμό να πω οκ αυτό μπορεί να μας δώσει και λίγο μέλι ας το κρατήσω μέσα στα πεύκα..

      Εσύ μπορείς να δεις το δεύτερο μελίσσι και να τρελαθείς από την αγωνία σχετικά με την αποδυνάμωση του σε σχέση με τα δεδομένα της Κρήτης.!

      Τα πάντα είναι σχετικά όπως και το τι συνιστά όριο συναγερμού για μένα και το τι για σένα. Δεν μπορώ να ξέρω πως ορίζονται τα μελίσσια ως αποδυναμωμένα στην Κρήτη και αυτό θα πρέπει να το συζητήσεις με κάποιον έμπειρο Κρητικό μελισσοκόμο (είπαμε οι σοβαροί μελισσοκόμοι δίνουν μόνο σοβαρές συμβουλές χα χα χα).

      Τώρα σχετικά με τις τοποθετήσεις μου στο πεύκο έχω δυο. Η μια στο κέντρο ενός τεράστιου πευκοδάσους πάνω σε βουνό και η άλλη σε ένα μικρότερο πευκόδασος. Η μία τοποθέτηση αποδυναμώνει περισσότερο τα μελίσσια από την άλλη (έχει το μεγάλο πευκόδασος μόνο κουμαριά και αρκουδόβατο για να βρίσκουν τα μελίσσια ενώ το μικρό πευκόδασος έχει και ρείκι (σουσούρα) μέσα και υπάρχει και χορτονομή έξω από τα όρια του δάσους). Αλλά αυτό εξαρτάται από χρονιά σε χρονιά (πχ πέρσι η αποδυνάμωση από τα μελίσσια δεν ήταν τόσο μεγάλη γιατί βρίσκανε γύρες έξω) και δεν υπάρχουν νόρμες στους χειρισμούς που θα κάνεις ή στις συμβουλές που θα δώσεις.

      Στο τονίζω ξανά, η γυρεόπιτα δεν σου εξασφαλίζει ότι δεν θα αποδυναμωθούν τα μελίσσια σου, απλώς σου δίνει την δυνατότητα να μην αποδυναμωθούν τα μελίσσια σου ανάλογα και με τις εξωτερικές συνθήκες (με λίγα λόγια χωρίς γυρεόπιτα θα βγάλεις τα μελίσσια έξω από τα πεύκα ανάμεσα στα δυο χέρια, με γυρεόπιτα ίσως δεν τα βγάλεις τα μελίσσια σου ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου!). Μπορεί την μια χρονιά στο πευκόδασος που θα τα βάλεις με γυρεόπιτα να αντέξουν τα μελίσσια και χωρίς μετακίνηση να βγάλουν δυο παραγωγικά χέρια στο πεύκο, την άλλη χρονιά μπορεί να μην βγάλουν. Το ένα πευκόδασος μπορεί να συντηρεί λίγο με γύρη τα μελίσσια το άλλο να μην μπορεί. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και την αντιμετωπίζεις όχι με ένα τυφλοσούρτη χειρισμών αλλά με παρακολούθηση πάνω στην κυψέλη.

      Επίσης την ύπαρξη γύρης την διαπιστώνεις κάθε χρονιά από το τι φέρνουν από γύρες στην είσοδο οι μέλισσες ή τα αποθέματα γύρης που υπάρχουν πάνω στα πλαίσια (δεν είναι και κακή ιδέα μαζί με την γυρεόπιτα να αποθηκεύεις και μερικά πλαίσια με γύρη μέσα –προσοχή στον κηρόσκορο! Βλέπε την ανάρτηση μου Μελισσοκομικοί εχθροί Κηρόσκορος http://melissoistories-greece.blogspot.gr/2014/04/blog-post_13.html - και να τα δίνεις στα μελίσσια σου μέσα στα πεύκα!) και όχι με τα λεγόμενα των άλλων σχετικά με το αν υπάρχουν ανθοφορίες ή όχι σε μια περιοχή. Είπαμε ρωτάς τους πιο έμπειρους μελισσοκόμους για μερικά πράγματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεσαι τις αισθήσεις σου όταν σου λένε κάτι διαφορετικό από αυτό που σου λένε οι παλιοί!!! Χα χα χα.

      Διαγραφή