UA-50457385-1

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVI



 Εικοστό έκτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν παίδες. Γεγονός και αυτό από τον "ανταγωνιστικό" προς τους άλλους μελισσοκόμο (Ναι! Ναι! Μου το είπαν και αυτό! Χα χα χα) που μοιράζεται όμως το γνωστικό του κεφάλαιο με τους άλλους μελισσοκόμους (φοβερά ανταγωνιστική αυτή η τακτική ε? χα χα χα) σε αντίθεση με τους "μη ανταγωνιστικούς" προς τους άλλους μελισσοκόμους που δεν μοιράζονται τίποτα από το γνωστικό τους κεφάλαιο (και φθονούν όσους δεν κάνουν το ίδιο χα χα χα). Αρκετά ασχοληθήκαμε με τα κόμπλεξ και τον φθόνο των άλλων, πάμε στο ψαχνό. 

130. Καλημερούδια!!! Ερώτησης.... Μετά την αρπαγή των πλαισίων με μέλια από την κυψέλη πρέπει άμεσα να τρυγήσουμε; Και πόσο διάστημα μπορούν να μείνουν ατρύγητα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Bear's Nest Ωραία ερώτηση!!! Θα την ξαναδείς χα χα χα. Κανονικά ναι θα έπρεπε να τρυγηθούν αμέσως όσο ακόμα είναι ζεστά από τις μέλισσες για να μπορεί και το μέλι να βγαίνει γρηγορότερα και να μην υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στα χτυπήσει κυρόσκορος.

 Και αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος με λίγα μελίσσια (αν έχει συμπληρωματική δουλεία θα πρέπει να κάνει τον τρύγο σε μια ελεύθερη από την άλλη δουλειά του ημέρα, γιατί αν δεν τα ξαναβάλει τα πλαίσια στην κυψέλη θα πρέπει είτε να τα βάλει σε καταψύκτη είτε να τα περάσει σε θειάφι και να τα αποθηκεύει, και ενώ μπορεί να έχει λίγα σχετικά πλαίσια αν τα κάνει όλα αυτά να δει ότι θα του πάρουν πολύ χρόνο).

 Τώρα όμως αν έχει πολλές κυψέλες και πάρα πολλά πλαίσια να τρυγήσει (και φυσικά δεν θα γίνει ο τρύγος μόνο σε μια ημέρα) μπορεί είτε να κάνει μικρούς τρύγους (πες 70-80 πλαίσια την φορά) και να πηγαίνει να τα απομελίζει (κάνω τρύγο σημαίνει παίρνω τα πλαίσια νέος, απομελίζω σημαίνει βγάζω το μέλι από τα πλαίσια που ήδη έχω τρυγήσει χα χα χα) την ίδια ημέρα. 

 Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχεις ελεύθερες ημέρες πολλές (αν πχ είσαι μόνο μελισσοκόμος ή έχεις πάρει άδεια από την δεύτερη σου δουλειά) και κυρίως εάν το μέρος που έχεις τα μελίσσια σου είναι κοντά.

 Σε περίπτωση που πες θέλεις να τρυγήσεις στην Χαλκιδική από τον Σοχό και η απόσταση πάνε έλα είναι πάνω από 300 χιλιόμετρα, η διαδικασία για να πας και να έρθεις (μόνο αυτή! Χωρίς τον τρύγο) παίρνει πάνω από 6 ώρες και είναι σχεδόν μια σαραντάρα σε ευρώ η διαδρομή τότε θα πρέπει να τρυγήσεις όσο το δυνατό περισσότερα πλαίσια (και αν τρυγάς ορόφους αυτό μπορεί να σημαίνει ιδίως αν έχεις βασιλικά διαφράγματα μέχρι και 40 πατώματα πλαίσια, δηλαδή 400 πλαίσια ή 360 αν τα βάζεις 9 πλαίσια σε κάθε πάτωμα). 

 Ναι αλλά την ημέρα που θα κάνεις ένα τέτοιο τρύγο δεν προλαβαίνεις να απομελώσεις (6 ώρες η διαδρομή +8 ώρες ο τρύγος+1 ώρα το ξεφόρτωμα). Άρα πας στην επόμενη ημέρα και εδώ έχουμε το άλλο το ζήτημα εάν δεν έχεις μηχανικό απολεπιστήριο (4.500 ευρώ! Χα χα χα) και μελιτοεξαγωγέα με προγραμματισμό (όσο κάνει ο απλός με ιβέντερ + 600 ευρώ πάνω χα χα χα), και απολεπίζεις με μελισσοκομικό μαχαίρι ή πιρούνι τότε όσο καλλιτέχνης και να είσαι βαριά βαριά 140-150 πλαίσια να κάνεις την ημέρα! Οπότε στα 400 πλαίσια πάμε στις 2,5 ημέρες έξτρα απολέπισμα και ξεμέλιασμα. 

 Επίσης αν βλέπεις ότι ο καιρός γαμιέται και έχεις ένα παράθυρο μόνο καλού καιρού για να τρυγήσεις (πχ στα χέρια του πεύκου που θα τα κάνεις φθινόπωρο  ο καιρός δεν θα είναι πάντα υπέρ σου) τότε μπορείς να πας 2-3 ή και 4 ημέρες συνεχόμενα για να τρυγάς και όταν τελειώσεις τους τρύγους να σε περιμένουν με ένα ειρωνικό χαμόγελο λέγοντας μάλιστα "Βρε καλώς τον πούστηηηηηηηη!!!" 1200 με 1600 πλαίσια για απολέπισμα και ξεμέλιασμα. 

 Εσύ τι λες?

 Σε πόσες μέρες θα τα τρυγήσεις και τι πατέντες θα κάνεις για να μην είναι κρύο το μέλι από μέσα τους ώστε να βγαίνει? Χα χα χα.

131. Τους καλοκαιρινούς μήνες κάποιος με συμβούλεψε να σφίξω τα μελίσσια όσο αναπτύχθηκαν αναπτύχθηκαν μου είπε....... Εγώ είδα ότι τα μελίσσια στον κάμπο σε μας εδώ αν τους δώσεις χώρο... ανάλογα και την μάνα... κρατάνε τον γόνο κτλ σε υψηλά επίπεδα και εκεί που δεν έσφιξα πήρα και μελί στο πλαίσιο στα αλλά στο καπάκι....! Μετά ήρθε ο κισσός και το φθινόπωρο με ένα είδος άγριας γλυκοπατάτας να κατακλύζει τον κάμπο και τιγκαραν τα σφιγμένα σχετικά μελίσσια μου στην γύρη τόσο που ένα δεν είχε γόνο ούτε ψημένο ούτε άψητο!!!!!!!! Η βασίλισσα εκεί και μόλις έδωσα χώρο γέννησε... Τώρα κρατάει 4 πλαίσια γόνο ...στο κεντρικό σημείο και βλέπω ακόμη γόνο ημέρας... Από κάτω έχει πλαίσια με διάσπαρτες γύρες και από πάνω τίγκα στο μέλι μιας και τροφοδότησα κ θυμολοσιροπο μετά τον κισσό..... Διώροφο τέτοια εποχή (15/11/2015)... Γόνος..... Πλαίσια με λίγη γύρη δεξιά και αριστερά και μετά άδεια...... Xάθηκα λίγο.......... Ένα μονώροφο μετά την τροφοδότηση γέμισε με σιρόπι παντού!!! Δεν έχει γόνο όταν αδελφή του έχει................... Καταλαβαίνεις τον προβληματισμό μου με το σφίξιμο..... Το οποίο όλοι λένε και εγώ δεν βλέπω να έχει νόημα πουθενά............ Το διώροφο πάει σβάρνα τα άλλα βρίσκω μαζεμένα στο καπάκι. Bear's Nest Το καλοκαίρι σου είπε να σφίξεις? Γιατί αν ήμουν εγώ θα σου είπα μην βάζεις αβέρτα πλαίσια και όχι να σφίξεις το καλοκαίρι χα χα χα. Τα μελίσσια θα τα σφίξεις μετά το πρώτο χέρι του πεύκου (βγάζεις τους ορόφους) και στο δεύτερο χέρι του πεύκου (από δεκάρια τα κάνεις οκτάρια εφτάρια).

 Επίσης ένα βασικό που λέω διαρκώς το αγνοείς εδώ, σημασία έχει η νεκταροέκκριση (φυσικά εσύ ταΐσεις και λίγο χα χα χα) αν δίνει ο τόπος τα μελίσσια θα είναι νταμάρια για πολύ καιρό αν δεν δίνει γάμα τα ούτε για φτύσιμο θα είναι.
 Πάμε παρακάτω τα μελίσσια τα σφίγγεις όσο χρειάζονται και αυτό το βλέπεις εσύ ο ίδιος πάνω από το μελίσσι (κοιτάς το πόσα πλαίσια ήδη καλύπτει, κοιτάς τους γόνους, πες ένας ψημένος γόνος καλύπτει όταν βγει δύο πλαίσια σε πληθυσμό, έχεις γνώση αν έχουν δουλέψει τα μελίσσια οπότε δεν θα κρατήσει πολύ ο ήδη υπάρχων πληθυσμός, έχεις στα υπόψη ποιες άλλες κύριες ανθοφορίες θα ακολουθήσουν (αν ακολουθήσουν) και κάνεις μια σούμα στο μυαλό σου πως θα πάει το μελίσσι. Είναι θέμα εμπειρίας όλο αυτό και θα το αποκτήσεις με την τριβή με τα μελίσσια σου. Το μόνο που θα θυμάσαι είναι ότι δεν θα σου πει κάποιος από το Facebook πόσο θα σφίξεις τα μελίσσια σου.

132. Έχω κάνει τοποθέτηση τα μελίσσια μου σχετικά κοντά σε μια "ύποπτη" καλλιέργεια τι να κάνω? Να φύγω ή δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα μελίσσια μου? Bear's Nest Φεύγεις, φεύγεις, φεύγεις, φεύγεις, φεύγεις φεύγεις φεύγεις, και φυσικά φεύγεις!!!

 Το μόνο που δεν χρειάζεσαι είναι να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με καμία κάννη όπλου! Σε περιοχές που ξέρεις ότι μπορεί να υπάρχουν χασισοφυτείες (πάνω σε απομονωμένες γωνιές στα βουνά, ή ακόμα και μέσα σε καλαμιές κοντά σε ποτάμια στις πεδιάδες. Σιγά μην σας πω που ακριβώς ποντικοί χα χα χα) δεν θα κάνεις τοποθέτηση τα μελίσσια σου. Θα κινείσαι σε δύσκολες ώρες (ιδίως την νύχτα θα είναι πολύ δύσκολα) και θα κινήσεις τις υποψίες είτε σε αυτούς στους οποίους ανήκει η φυτεία (και μπορείς να αρπάξεις καμία ριπή από ημιαυτόματο όπλο, γιατί θα νομίζουν ότι πας να τους κλέψεις την παραγωγή), είτε στους αστυνομικούς που μπορεί να υποθέσουν ότι έχεις κάποια σχέση με τα "καλόπαιδα" (είτε σαν καλλιεργητής, είτε σαν τσιλιαδόρος, είτε σαν μεταφορέας) και να σε έχουν για πάντα στα υπόψη τους χωρίς να έχεις κάνει τίποτα!!! 

 Καμία τοποθέτηση όσο αποδοτική και αν μπορεί να είναι δεν αξίζει μια από τις δύο αυτές πιθανές εκβάσεις. Οπότε με που βλέπεις κάτι ύποπτο φεύγεις, φεύγεις, φεύγεις, αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της νομαδικής μελισσοκομίας και αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που θα το χρησιμοποιήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη! 

 Δυστυχώς με την κατάργηση πολλών αστυνομικών τμημάτων (και τις αντίστοιχες γεωγραφικές τρύπες φύλαξης που θα δημιουργηθούν, και την παρατεταμένη οικονομική κρίση που οδηγεί πολύ κόσμο σε παραβατική συμπεριφορά (σε αυξημένο μάλιστα επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας) θα πολλαπλασιαστούν κάποια τέτοια περιστατικά επικίνδυνων τοποθετήσεων. 

 Τα επόμενα χρόνια έχουν να σκάσουν πολλά νέα "Ζωνιανά" σε πολλές περιοχές της Ελλάδος (και μερικά μάλιστα πολύ κοντά στις κύριες και μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος!). 

 Πάντως από συνομιλία μου με παλιό μελισσοκόμο (προσοχή εδώ! Μια και μόνο μαρτυρία είναι σαν να μην έχεις μαρτυρία! Στα υπόψη αυτό!) έχω μάθει ότι και τα μελίσσια πετάνε πολύ τα χασίσια και αυτή η καλλιέργεια το κάνει πολύ επιθετικό το μελίσσι! Δυστυχώς όσο και αν ρώτησα τι ιδιότητες έχει το μέλι από χασίσι δεν μου δώσανε απάντηση (αχχχχ όλες τις καλές γνώσεις τις κρατάνε σαν κρατικά απόρρητα οι μασόνοι οι μελισσοκόμοι! Χα χα χα).     

 Οι επόμενες δύο ερωτήσεις ήταν στην πραγματικότητα μια αλλά μου άρεσαν τόσο που τις έσπασα σε δύο για να απαντηθούν καλύτερα. 

133. Θέλω να πάω για κυνήγι μελισσιών στο δάσος (από κορμούς δέντρων), πως μπορώ να το κάνω? Πως θα βρίσκω τα μελίσσια και πως θα τα πιάνω μέσα σε κυψέλες. 
Bear's Nest Χμμμμμ! Κυνήγι αδέσποτων μελισσιών! Ας πάμε στο πως τα βρίσκεις πρώτα. Σε μέρος που δεν είναι τιγκαρισμένο με μελίσσια (μην τολμήσεις να ρωτήσεις γιατί όχι σε μέρος που είναι γεμάτο με μελίσσια!!! Χα χα χα) θα κοιτάξεις αν υπάρχει ένας σχετικά μεγάλος αριθμός από αδέσποτες μέλισσες στις γύρω χορτονομές κυρίως, αν διαπιστώσεις κάτι τέτοιο και έχεις την υποψία ότι κάπου κοντά υπάρχει ένα "αδέσποτο" μελίσσι (μελίσσι που έφυγε ως αφεσμός από μελισσοκομείο και έχει κάνει την φωλιά του σε κουφάλα δέντρου (η εύκολη περίπτωση) ή σε κοιλότητα βράχου (η δύσκολη περίπτωση)) τότε μπορείς να το εντοπίσεις βλέποντας την κατεύθυνση προς τα οποία πετούν οι μέλισσες που εντόπισες (προς τα που επιστρέφουν, το αντίθετο που κάνεις όταν είσαι στο μελισσοκομείο σου και κοιτάς την κατεύθυνση πτήσης των μελισσών για να δεις που βρίσκεται η νεκταροέκκριση που κυνηγούν). "Τι λες ρε μπάρμπα?" Θα μου πεις τώρα, "από που και ως που θα δω κάτι τέτοιο?". Εδώ θα χρειασθείς να έχεις μαζί σου είτε ένα πλαίσιο με ανοιχτό μέλι για να έρθουν να το πάρουν οι μέλισσες σιγά σιγά και να βλέπεις μετά προς τα που πετούν για να το πάνε στην φωλιά τους, είτε ένα άδειο πλαίσιο στο οποίο θα το βάζεις εσύ σιρόπι (με ποτιστήρι κήπου) με την ίδια ακριβώς λογική (εμμμμμμ νέοι δεν τα ξέρετε όλα! Χα χα χα). 

 Με πολύ υπομονή βρίσκεις το μελίσσι (εάν υπάρχει και δεν πέσεις σε κανενός τα μελίσσια -το πιθανότερο χα χα χα-). Εκεί είτε θα το βρεις μέσα σε κορμό δέντρου (και δεν πιστεύω να κουβαλάς μαζί σου και κανένα πρόχειρο αλυσοπροίονο χα χα χα) και θα χρησιμοποιήσεις πλαίσια γόνου και μελιού για να το βγάλεις ("τι λες ρε μπάρμπα θα έχω πλαίσια με γόνο χωρίς μέλισσες γυμνά καθώς θα ψάχνω με τις ώρες για ένα μελίσσι μέσα σε ένα δάσος?". Ναι η παραπάνω τακτική είναι είτε για αφεσμούς που μόλις φύγανε από το μελισσοκομείο σου είτε για μελίσσια που σου  κάρφωσαν άλλοι την ύπαρξη τους, είτε τα βρήκες εσύ και πας προετοιμασμένος μετά για να τα πάρεις), Είτε θα πάρεις 10 άδεια πλαίσια και μια κυψέλη θα τα τιγκάρεις με σιρόπι όλα (με το ποτιστήρι που λέγαμε παραπάνω) και θα βάλεις την κυψέλη με την είσοδο της αντικριστά στην είσοδο της φυσικής κυψέλης. Έτσι θα μπορέσεις να πάρεις ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αν είσαι τυχερός και έρθει η βασίλισσα θα μπορέσεις να πάρεις όλο το μελίσσι. Επίσης μπορείς με δύο σφυριά (ένα στο κάθε χέρι) να χτυπάς ρυθμικά τον κορμό και να οδηγήσεις το μελίσσι στο να εγκαταλείψει το κορμό (δες σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο). 


 Αν έχεις αλυσοπρόιονο μπορείς με διαδοχικές τομές να αποσπάσεις το μελίσσι μέσα από το δέντρο (και φυσικά θα σου ρίξω μια κατάρα να σου πέσει το τσουτσού στην τουαλέτα όταν κατουράς γιατί κατάστρεψες ένα δέντρο που θέλει δεκαετίες για να γίνει για να βγάλεις ένα μελίσσι από μέσα ιερόσυλε!!!! Χα χα χα). 


 Τώρα αν είναι το μελίσσι σε βράχο είναι δυσκολότερη περίπτωση και θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πάρεις ένα μακρύ σκαρπέλο και βαριά και θα σκάψεις μέσα στον βράχο μια τρύπα περίπου μισού μέτρου και διαμέτρου 2 περίπου εκατοστών. Θα βάλεις μέσα μια ράβδο δυναμίτη με τον πυροκροτητή, και βραδύκαυστο φιτίλι 5 περίπου λεπτών, και θα ταπώσεις την είσοδο από την τρύπα με τον δυναμίτη με ένα μικρό τσουβαλάκι με άμμο και μετά..... "Τι λες ρε μπάρμπα? Τι δυναμίτες και χαζά είναι αυτά? Η κατοχή και χρήση εκρηκτικών είναι παράνομη!!!!" "Αααααα ναι δίκιο έχεις! Το ξέχασα αυτό! Γάμα το τότε καλά είναι εκεί μέσα που είναι! Χα χα χα".   

134. Αξίζει τον κόπο να ψάχνω για μελίσσια μέσα στο δάσος? Υπάρχουν τόσα πολλά ώστε να αξίζει να δαπανήσω χρόνο για να τα βρω και να τα πιάσω? Bear's Nest Θα σου απαντήσω με ένα παράδειγμα αυτή την ερώτηση. Πες ότι παίζεις στο τάβλι πλακωτό και σου πιάνει ο άλλος την μάνα ή την παραμάνα, θα συνεχίσεις να το παίζεις το παιχνίδι ή θα πεις αυτό ούτε στην φυλακή δεν το παίζουν? Χα χα χα. 

 Δυστυχώς τα μελίσσια τα αδέσποτα εκεί έξω δεν είναι πολύ συχνά (υπάρχει η πληροφορία που την έδωσε ο συνάδελφος που έχει το blog το μελίσσι και αναφέρεται σε δημοσίευση της κυρίας Κατερίνας Καρατάσου στο Μελισσοκομικό Βήμα της ΟΜΣΕ τεύχος 76 Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2015 σελίδες 54-57 ότι κατά την διάρκεια δύο ερευνών στις ΗΠΑ (η πρώτη από το 1977 έως το 1990 και η δεύτερη το 2002) βρέθηκε ότι η πυκνότητα των άγριων αποικιών (αδέσποτων που λέω εγώ) ήταν 2,5 αποικίες ανά ένα τετραγωνικό μίλι. Μια πυκνότητα που είναι φοβερά μικρή σαν να λέμε 2,5 μελίσσια σε μία περιοχή σαν τις πόλεις της Λάρισας ή της Πάτρας ή του Ηράκλειου Κρήτης! 

 Για την Ελλάδα δεν έχουμε αντίστοιχα στοιχεία αλλά όσο μεγαλύτερη τάση σμηνουργίας και αν έχουν τα δικά μας τα μελίσσια ή και περισσότερες αναλογικά κυψέλες* και να έχουμε οι αριθμοί δεν θα είναι διαφορετικοί σε εμάς (δεν θα διαφέρουν δηλαδή σε τάξεις μεγέθους πχ 25 αποικίες ανά τετραγωνικό μίλι ή 250 αποικίες ανά τετραγωνικό μίλι! Ας είναι μέχρι και 15-18 αποικίες ανά τετραγωνικό μίλι, αν και δεν το νομίζω ως πιθανό και αυτόν τον αριθμό) οπότε καταλαβαίνεις τι χάσιμο χρόνου είναι.

 Επίσης εδώ μπαίνει το πραγματικό γεγονός και ερώτημα, που είναι όλα αυτά τα μελίσσια τα οποία έχουμε χάσει ως αφεσμούς από τα μελισσοκομεία μας καθώς και οι απόγονοι τους (η πυκνότητα των μελισσιών σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2012 είναι 12,4 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (όχι τα άγρια, αδέσποτα μελίσσια, για αυτά δεν έχουμε στοιχεία στην Ελλάδα!) με 1.600.000 μελίσσια (στοιχεία που έδωσε ο Καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης στον ΑγροΤύπο και δημοσιεύτηκαν στο blog Life of Nature)? Μια πυκνότητα που είναι 33 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ και 128 μεγαλύτερη από αυτή της Αυστραλίας. 

 Προφανέστατα και δεν μπορούν να επιζήσουν τα αδέσποτα μελίσσια χωρίς την φροντίδα του μελισσοκόμου, αυτό και μόνο μας δίνει την απάντηση στο παραπάνω γεγονός - ερώτημα. Ασθένειες που δεν είχαν ποτέ να αντιμετωπίσουν τα μελίσσια μας, Βαρρόα καθώς και Νοζεμίαση Κεράνα (την Απλή Νοζεμίαση μπορούν να την αντιμετωπίσουν πολύ ευκολότερα τα μελίσσια μας λόγου ότι έχουν μέσα σε εκατομμύρια χρόνια αναπτύξει άμυνες για αυτή, αντίθετα ότι μας έχει εισαχθεί από ασθένειες από την Νοτιοανατολική Ασία τις τελευταίες δεκαετίες δεν πρόλαβε ακόμα η εξέλιξη να τις αντιμετωπίσει και προκαλούν τεράστια ζημία) αν μείνουν χωρίς θεραπείες από μελισσοκόμους (πχ στα αδέσποτα μελίσσια) θα είναι το αποτέλεσμα θανατηφόρο για τα μελίσσια.

 Η ίδια δημοσίευση τώρα της κυρίας Καρατάσου αναφέρει ότι σε έρευνα του 2010 βρέθηκε ότι το μιτοχονδιακό DNA (το DNA που μεταδίδεται από την πλευρά της μητέρας - βασίλισσας δηλαδή) στις άγριες αποικίες έχει υποστεί τεράστια υποβάθμιση στην ποικιλομορφία του, κάτι που υποδηλώνει ότι είχαμε μια δραστική μείωση των αποικιών μελισσιών κάποια στιγμή στο άμεσο παρελθόν, και βγαίνει το συμπέρασμα ότι μόνο ελάχιστες αποικίες μπόρεσαν να μεταδώσουν το DNA τους στις επόμενες αποικίες ( ίσως 4-5 ) δηλαδή να αποκτήσουν απογόνους. Έχουμε δηλαδή το φαινόμενο του λαιμού του μπουκαλιού (βλέπε σχετική ανάρτηση από wikipedia Population Bottleneck) στην γενετική (όπου ένα γεγονός περιορίζει δραστικά την γενετική ποικιλομορφία. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο ανθρώπινο είδος πριν από μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια όταν λόγου αλλαγών κλιματολογικών παραλίγο να φτάσει στην εξαφάνιση και σε όλο τον πλανήτη υπήρχαν λιγότεροι από 3.000 άνθρωποι (ή κάποιο παρόμοιο είδος χα χα χα)). 

 Μια εξήγηση πάνω σε αυτό το φαινόμενο υποθέτουν οι επιστήμονες ότι αυτές οι αποικίες που κάνανε απογόνους ίσως να ανάπτυξαν φυσική ανοσία στα Βαρρόα (μακάρι να ισχύει κάτι τέτοιο αλλά θα μπορούσαν και άλλοι λόγοι να εξηγούν αυτό το γεγονός πχ μπορεί απλώς να μην είχαν Βαρρόα όταν φύγαν από την αρχική κυψέλη λόγου αποτελεσματικών θεραπειών (μια καλή όξινη βροχή στα Χριστούγεννα ας πούμε) και ταυτόχρονα πολύ πρόωρων σμηνουργιών προτού αναπτυχθούν την άνοιξη ξανά οι πληθυσμοί των Βαρρόα και ταυτόχρονα να μην υπήρξε επαφή με μολυσμένα μελίσσια. Είναι πιθανό αυτό? Σχεδόν όσο πιθανό είναι να έχουμε φυσική ανοσία σε 3 δεκαετίες σχεδόν. Βλέπετε περιοχές στον Αμαζόνιο με απομονωμένες φυλές ανθρώπων οι οποίες δεν έχουν ανοσία από ασθένειες που έχουμε εμείς, και κινδυνεύουν από την επαφή μαζί μας, πόσο πιθανό είναι αυτό εν έτει 2015? Ακριβώς! Ελάχιστα πιθανό, και όμως είναι πραγματικότητα! Πες τώρα ότι σε μια ασθένεια που αυτοί δεν έχουν ανοσία (πχ ιλαρά) βγει ένα καταστροφικότατο νέο στέλεχος της ασθένειας με 100% θνησιμότητα και σκοτώσει όλο τον πληθυσμό του πλανήτη, εκτός από αυτούς στον Αμαζόνιο επειδή δεν είχαν καμία επαφή με το υπόλοιπο πληθυσμό, τι σημαίνει ότι έχουν ξαφνικά φυσική ανοσία στην ιλαρά και στο νέο στέλεχος της? Όχι φυσικά! Απλούστατα δεν είχαν επαφή με εμάς τους αρρωστιάριδες για να τινάξουν και αυτοί τα πέταλα χα χα χα  ).

 Πάντως αν βρεις μελίσσια αδέσποτα και διαπιστώσεις ότι δεν έχουν πρόβλημα από τα Βαρρόα πάνε τα αμέσως στα πανεπιστήμια. Ίσως βρεις το Άγιο Δισκοπότηρο της μελισσοκομίας (η φυσική ανοσία των μελισσιών από Βαρρόα), θα γίνεις Διάσημος, Πλούσιος, Άγιος, θα σου δώσουν και το Νόμπελ Βιολογίας!!!! Επίσης πάρε και ένα ανιχνευτή μετάλλων μαζί σου, γιατί έχεις τις ίδιες πιθανότητες να βρεις θαμμένο στο έδαφος ένα μετεωρίτη από καθαρό χρυσάφι που έπεσε στην γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια!!! Χα χα χα. 


Adios Amigos Locos




* Μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών από οπουδήποτε στον κόσμο αλλά μεγάλο μέρος των μελισσιών βρίσκονται σε μικρές σχετικά εκμεταλλεύσεις (κάτω των 300 κυψελών), καθώς και μελισσοκομεία με πάνω από 2.000 κυψέλες είναι φοβερά σπάνια εδώ σε αντίθεση με την Αμερική που υπάρχουν δεκάδες (ή και εκατοντάδες!) μελισσοκομεία με 5.000-15.000 κυψέλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες μελισσοκόμοι να μπορούν ευκολότερα να ελέγχουν την σμηνουργία λόγου όγκου εργασίας που έχουν (μάλλον που δεν έχουν χα χα χα). 

 Επίσης τα μελίσσια στην Αμερική μπορεί να μην σμηνουργούν τόσο όσο τα δικά μας αλλά επίσης λόγου αυτής της ιδιότητας τους φτάνουν και σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος (πολυώροφα μελίσσια), οπότε ένα τέτοιο μελίσσι αν αρχίσει κάποια στιγμή να σμηνουργεί (και θα σμηνουργήσει τελικά! Αυτός είναι ο φυσικός τρόπος αναπαραγωγής ενός μελισσιού!) ή θα δημιουργήσει πάρα πολλούς αφεσμούς, είτε θα δημιουργήσει ένα τεράστιο αφεσμό ο οποίος θα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιζήσει μόνος του στην φύση! Στα υπόψη αυτό.  


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXV




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός  08/12/2015



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου