UA-50457385-1

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIII


 Τριακοστή τρίτη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν, και σας έχω αβέρτα διάβασμα σήμερα, οπότε χωρίς πολλές πολλές σάλτσες πάμε στο ψητό. 


161. Λάζαρε καλησπέρα. θα ήθελα αν έχεις χρόνο να μου απαντήσεις μια ερώτηση. Είμαι κρητικός μελισσοκόμος και από αρχές Απρίλη μετάφερα 24 διώροφες μέλισσες (15 πλαίσια μέσο όρο) στο πευκοδάσος της Σύμης σε χαμηλό υψόμετρο. Πριν 2 μέρες (21/4/2016) το πεύκο σταμάτησε να δίνει (πήγε αρκετά καλά) και είμαι σε ένα σοβαρό δίλλημα να τις κατεβάσω κάτω σε παραλιακό μέρος ή να τις αφήσω εκεί μέχρι να ανοίξει ο θύμος (εννοείται πως δεν τρύγησα). Προς ενημέρωση σου στη Κρήτη φέτος έχουμε τρελή ανομβρία και όσοι δεν ανέβηκαν στο ανοιξιάτικο πεύκο να μαζέψουν μέλι να φάνε τα κορίτσια τους γεμίζουν τα hilux με βυτία και πάνε και ποτίζουν. Τα μελίσσια αυτήν την στιγμή που σου γράφω είναι σε πολύ καλή κατάσταση( 8 είναι 20ρια και τα άλλα πάνω από δεκαπέντε πλαίσια) έχουν μέλια, μαζεύουν γύρες και υπάρχουν και άλλες χορτονομές  (φασκόμηλο κτλ) αλλά το πεύκο που ήταν η βασική πηγή φαγητού μας τελείωσε. Έβαλα προχθές και μια δίκιλη για να κοιμάμαι πιο ήσυχος τα βράδια. Σιρόπι έχω να τους βάλω πάνω από ένα μήνα. Τις αφήνω εκεί που είναι ή τις μεταφέρω κάπου πιο ζεστά και περιμένω? Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου... by the way.. αυτό με την μονόκιλη αντί για δίκιλη βανίλια όταν κόβεις παραφυάδα το ΕΝΙΩΣΑ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΟΥ FETOS 4 FORES (έκανα το Rambo στις χαρουπιές). Bear's Nest: ****** πότε μην βασίζεσαι σε συμβουλές άλλων που είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μόνο, ιδίως όσο αφορά συμβουλές που βασίζονται σε προβλέψεις της νεκταροέκκρισης στην περιοχή σου. Αντίθετα θα πρέπει να βασίζεσαι πάνω σε αυτό το θέμα πάνω στους δείκτες σου (βλέπε και την σχετική ανάρτηση αυτού του blog Οδηγός για την χρήση των δεικτών και των τοποθετήσεων που θα κάνουμε βάση αυτών ).

 Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι αν έχεις δυο (ή και παραπάνω) τοποθετήσεις ως επιλογές είναι να χρησιμοποιείς δείκτες για να έχεις μια άποψη συγκριτική με το ποιό μέρος δίνει καλύτερα (οπότε και η επιλογή σου για την τοποθέτηση θα είναι ευκολότερη ) φυσικά ένα διώροφο μελίσσι τόσο δυνατό δεν θα είναι τόσο αξιόπιστο ως δείκτης (αν δεν έχεις πιο αδύναμα μελίσσια) αλλά και πάλι μπορεί να σου δείξει πολλά.

 Οπότε αντί να ρισκάρεις τα πάντα σε μια ριξιά κάνε μερικά δρομολόγια παραπάνω τοποθέτησε 2-3 δείκτες στα μέρη που τα έχεις στα υπόψη για τοποθετήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα και κάνε κάθε εβδομάδα ελέγχους για να βλέπεις το επίπεδο νεκταροέκκρισης συγκριτικά ανάμεσα τους.

 Τώρα η φετινή χρονιά είναι και περίεργη και δύσκολη, οι βροχοπτώσεις θα είναι λίγες πιθανότατα (οι επιστήμονες εικάζουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο από τότε που καταγράφουν θερμοκρασίες λόγου και του El Ninio) οπότε και η υγρασία η απαραίτητη για την καλή νεκταροέκκριση θα σπανίζει και αυτή (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση του blog Χρήσιμα φυσικά μεγέθη από μελισσοκομική σκοπιά ).

 Και δυστυχώς και το θυμάρι θέλει υγρασία για να αποδώσει οπότε και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχεις στα υπόψη (ναι μεν είναι πιο ζεστά παραλιακά αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο υγρά).

 Μια καλή τακτική θα ήταν να βάλεις δείκτες στα παραλιακά σου μέρη (με αυτό το τρόπο "ειδοποιείς" και τους άλλους ότι θα κάνεις εκεί τοποθέτηση, για να μην βρεις όταν θα πας τα μελίσσια σου κάποιον άλλον εκεί) και κοιτάς σε ποιό μέρος δίνει καλύτερα (φυσικά αν στα πεύκα έχεις διώροφα δεν θα πάς δεκαράκι στα άλλα μέρη! Και την βανίλια θα την βγάλεις τουλάχιστο από ένα από τα μελίσσια σου στα πεύκα για να έχεις ιδέα το τι δίνει ο τόπος και όχι το τι τροφοδοτείς εσύ, το ίδιο φυσικά θα ισχύει και για τον δείκτη στο άλλο μέρος), σε περίπτωση που δίνουν εξίσου τα δύο μέρη δεν κάνεις μετακίνηση, αν δίνει ξεκάθαρα καλύτερα το μέρος το παραθαλάσσιο τότε κάνεις μετακίνηση εκεί. Αλλά επίσης αφήνεις και ένα δείκτη στα πεύκα έτσι ώστε να ξέρεις πότε αρχίζει να δίνει και πιο ψιλά το θυμάρι καλύτερα από την παραθαλάσσια περιοχή (αν δώσει καλύτερα) για να μπορέσεις αν είναι δυνατό να εκμεταλλευτείς την ανθοφορία του και στα δύο διαφορετικά υψόμετρα (αν δίνει το θυμάρι και πιο ψιλά ε!).

 Αυτή είναι μια τακτική που βλέπω να κάνουν πολλοί στο θυμάρι (και την κάνουν γιατί είναι τόσο υψηλή η τιμή του που το έξτρα κόστος για μετακινήσεις που θα εκμεταλλευτούν πλήρως την ανθοφορία του είναι λίγο σχετικά με τα κέρδη που θα πετύχουν) και είναι εμφανώς αντιγραφή των μεθόδων των βοσκών μικρών ζώων (γίδια, πρόβατα) που μετακινούν όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στο καλοκαίρι τα ζώα τους από τα χαμηλά στα ψιλά (φυσικά εσύ έχεις και την παράμετρο ότι στην θάλασσα υπάρχει μεγαλύτερη υγρασία! Στα υπόψη αυτό!).

 Κάνε αυτά που σου είπα (βάλε δείκτες παντού και παρακολούθα τους) και θα έχεις μόνος σου τις απαντήσεις που χρειάζεσαι αντί να βασιστείς στις απλές συμβουλές που μπορεί να σου δώσει ένας μελισσοκόμος από την Μακεδονία σε ένα μελισσοκόμο στην Κρήτη σχετικά με το επίπεδο νεκταροέκκρισης του τόπου του.
 Η μελισσοκομία είναι απλή αρκεί να δώσεις λίγο περισσότερο τρέξιμο με δείκτες και να εμπιστεύεσαι αυτό που βλέπεις μπροστά σου περισσότερο από αυτά που θα σου πετάξει μέσα από το πληκτρολόγιο ένας από τους "προφήτες" της μελισσοκομίας. Απλώς η φετινή χρονιά θα είναι μάλλον από αυτές που δοκιμάζουν στο έπακρο την κυριότερη μελισσοκομική αρετή που είναι η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!
 Χα χα χα.

162. Συνένωση μελισσιών.... Κάνω συνένωση χρησιμοποιώντας διπλή σήτα και διαβάζω μετά για τις συνενώσεις και λέει για την εφημερίδα και για ενόχληση μετά από 3 μέρες......... Εγώ πάλι έλεγα 24 ώρες μετά να τα ενώσω.... Πάω τραβώ τις σήτες και για σας... Λογικά αν το αποκάτω είναι δυνατό όπως σε 8 ώρες έρχεται η ορφάνια σε 8 δεν θα πρέπει οι φερομόνες τις βασίλισσας να έχουν κερδίσει το μελίσσι? Επίσης ποια η άποψη σου για την θέση? Στο πάνω όροφο η μάνα ή στο κάτω για την συνένωση? Bear's Nest: Όσο πιο αδύναμο το μελίσσι που θέλεις να συνενώσεις τόσο πιο εύκολη η συνένωση.

 Έχω συνενώσει μελίσσια 1-2 πλαισίων με απολύτως τίποτα, απλώς φρόντισα να υπάρχουν κενά χτισμένα πλαίσια ανάμεσα τους.

 Μελίσσια με 2-3 πλαίσια με μόνο λίγο τσίπουρο, αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται εφημερίδα και τσίπουρο (ιδιαίτερα δεν χρησιμοποιώ την μέθοδο με την διπλή σήτα) και αφήνεις τα μελίσσια ήσυχα για μερικές ημέρες.

 Πράγματι μπορεί να γίνει η συνένωση και σε λιγότερο χρόνο από ημέρες αλλά δεν χρειάζεται να βιάζεσαι σε αυτόν τον χειρισμό (ιδίως όπως είπαμε όσο δυνατότερο είναι το μελίσσι τόσο πιο μεγάλη η προσοχή στην συνένωση) συνήθως την συνένωση την κάνουμε για να περιορίσουμε απώλειες (πχ μια χαμένη μάνα) οπότε δεν είναι και αμάν και αμάν να ξεμπερδέψουμε σε μερικές ώρες (κέρδος από την ζημία θα βγάλεις?).

 Ή για να δημιουργήσουμε ένα πολυώροφο μελίσσι οπότε μιλάμε για συνένωση δυνατών μελισσιών οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, άρα και πάλι δεν χρειάζεται να βιαστούμε να τελειώσουμε την συνένωση.

 Τώρα σχετικά με την θέση της μάνας πάντα η μάνα κάτω στην γονοφωλιά, από εκεί θα είναι η κύρια είσοδος για τα δύο μελίσσια εκεί θα πρέπει να πάνε οι μέλισσες από τον πάνω όροφο για να βγουν έξω, εκεί θα δημιουργήσεις τις συνθήκες να έρχονται λίγες λίγες κάτω αλλά και να περνούν οι οσμές της βασίλισσας προς τα πάνω (ανοίγοντας μικρές τρύπες στο μέγεθος της κεφαλής μολυβιού ή στυλό στην εφημερίδα).

163. Καλησπέρα. Μάλλον πρέπει να βάλεις και λέξεις κλειδιά στη σελίδα. Ψάχνω για τον εργάτη του πεύκου και δεν το βρίσκω. Περιοδικότητα που δίνει ή πχ αφού ανέβει και αρχίσει να γεννάει σε πόσο καιρό θα ξαναδώσει. Επειδή αν παρατηρήσει κάνεις την βαμβακάδα δεν είναι σταθερή υπάρχει κάποια σχέση? Bear's Nest: Μα υπάρχει όλη η περιοδικότητα των φάσεων του εργάτη στο Μελισσοκομία και πεύκο  μου φαίνεται δεν με διαβάζεις *****.

 Και όσο για την βαμβακιάδα η ύπαρξη της δηλώνει την ταυτόχρονη ύπαρξη του εργάτη (όσο πιο πολύ και πιο διαδεδομένη τόσο μεγαλύτεροι οι εργάτες και περισσότεροι) αλλά η ύπαρξη βαμβακιάδας ή εργάτη δεν συνεπάγεται και μελιτοέκκριση του πεύκου, χρειάζονται και κάποιες άλλες προϋποθέσεις (είναι μέσα στην ανάρτηση αυτά) και το επίπεδο της μελιτοέκκρισης το βλέπεις με τους δείκτες και όχι με το πόσο βαμβακιάδα ή εργάτη έχει.

164. Λοιπόν σήμερα το πρωί που καθόμουν σε μια καφετερία βλέπω ένα σμήνος να κόβει βόλτες στον αέρα...  Το ακουλουθώ μια και δεν είχα μαζί μου ούτε σπρέι ούτε τίποτα. Και πάει και μπαίνει μέσα σε μια σχισμή από δύο σπίτια, εκεί υπήρχε πριν από 2 τρείς μήνες ένα άλλο μελίσσι οπότε είτε αυτό ή έκανε σμηνουργία και ξαναμπήκε μέσα ή αυτό βρήκε φωλιά εκεί. Από εκεί που το είδα είναι γύρω στα 100 μέτρα. Τι λες να έγινε? Και αν ξαναμπήκε μέσα λες αύριο μεθαύριο να ξανασμηνουργήσει? Επίσης σε ένα δικό μου διώροφο έχω βασιλοκελιά ανοιχτά και κλειστά, πότε θα σμηνουργήσει? Θέλω να κόψω παραφυάδες αλλά θέλω και να σμηνουργήσει. Τι λες να κάνω? Bear's Nest: Μού έχει τύχει μια παρόμοια περίπτωση, βγήκε το μελίσσι για σμηνουργία και ξαναγύρισε στην είσοδο της κυψέλης. Πολλές φορές πιέζει το μελίσσι την παλιά βασίλισσα να πετάξει (αδυνατίζοντας την με το να την δαγκάνουν και να την κάνουν να τρέχει διαρκώς) αλλά αυτή με που αρχίζει να πετά να χάνεται (πιθανότατα δεν αντέχει η καημένη όλο αυτό το στρες και καταρρέει στα πρώτα μέτρα πτήσης!) οπότε μπορεί να γυρίσει πίσω το υπόλοιπο μελίσσι (χωρίς την παλιά την μάνα).

 Δεύτερη ερώτηση τώρα, από την στιγμή που θα αρχίσουν να γίνονται τα βασιλικά κελιά (ακόμα και πριν κλείσουν) υπάρχει πιθανότητα σμηνουργίας, όσο περνά ο καιρός αυξάνει αυτή η πιθανότητα όλο και περισσότερο, δεν είναι απαραίτητο να βγει η νέα μάνα για να σμηνουργήσει.

 Δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα σμηνουργήσει (απλώς όσο περνά ο καιρός και δεν σμηνουργεί αυξάνουν εκθετικά οι πιθανότητες να σμηνουργήσει το επόμενο διάστημα) οπότε βάλε κοντά του μια παγίδα αφεσμού για να έχεις αυξημένη πιθανότητα να το πιάσεις με που θα βγει.



 Η παρακάτω συζήτηση που έκανα με ένα πολύ έξυπνο νέο μελισσοκόμο και επιστήμονα που είναι πολύ ελπιδοφόρα γιατί άτομα που έρχονται από τον χώρο των επιστημών (φυσικοί, μαθηματικοί, μηχανικοί, βιολόγοι, χημικοί, γεωπόνοι κ.α.) είναι αυτά που θα ανανεώσουν σιγά σιγά το γνωστικό επίπεδο της μελισσοκομίας δεδομένου ότι έχουν μια διαφορετική οπτική πάνω σε αυτή, καθώς και είναι ικανά να ακολουθήσουν την πειθαρχία της επιστημονικής μεθοδολογίας για να θέσουν καίρια ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες της μελισσοκομίας και να κάνουν υποθέσεις που θα μπορέσουν να τις αποδείξουν με επιστημονικά κριτήρια και μεθόδους, και το κυριότερο να δημιουργήσουν επιστημονικά εργαλεία που θα κάνουν την ζωή των μελισσοκόμων ευκολότερη. 

 Ένα από τα καλά της αθρόας εισροής νέου "αίματος" στην μελισσοκομία που μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές σε αυτή. Φυσικά όλα αυτά στο προσεχές μέλλον, ελπίζω να μην είναι όμως μόνο στο απώτερο μέλλον αλλά και στο εγγύς. 

 Η συζήτηση θα παρουσιαστεί με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων για να καταλάβετε ευκολότερα το σκεπτικό του μελισσοκόμου και την φιλόδοξη σκέψη που του ήρθε στο μυαλό του. 

 Μου άρεσε όλο το σκεπτικό του αλλά η υλοποίηση της ιδέας είναι δύσκολη. Αλλά αν πραγματοποιηθεί από τον συγκεκριμένο μελισσοκόμο (ή κάποιον άλλο) τα κέρδη θα είναι τεράστια.

 Οπότε το ερώτημα είναι εδώ όπως και η πρόκληση να υλοποιηθεί. Όσοι γενναίοι προσέλθετε! 

165 a. Αγαπητέ Λάζαρε καλημέρα! Παρακολουθώντας σε τόσο καιρό αποφάσισα να σου κάνω και εγώ μια ερώτηση μελισσοκομική μεν, πολύ - πάρα πολύ θεωρητική δε.. Ερώτηση: Αν θελήσουμε να προσδιορίσουμε και να κατατάξουμε σε σειρά ΄΄ βαρύτητας ΄΄ τους κυριότερους - βασικότερους παράγοντες (ας πούμε top 10) που επηρεάζουν την απόδοση ενός μελισσιού (σε μέλι), κατά τη διάρκεια μιας μελισσοκομικής περιόδου, ποιοι θα ήταν αυτοί; Εγώ ας πούμε (δεν είμαι μελισσοκόμος… ακόμα… χα χα χα) θα έλεγα:

1) Εμπειρία μελισσοκόμου

2) Ηλικία Βασίλισσας

3) Πληθυσμός μετά το ξεχειμώνιασμα

4) Ύψος και κατανομή βροχοπτώσεων την άνοιξη

5) Διακύμανση θερμοκρασίας

6) Αριθμός μετακινήσεων

7) Έγκαιρη και επαρκής τροφοδότηση

8) Έγκαιρη θεραπεία κατά Βαρρόα

9) Λοιποί χειρισμοί

10) Τιμές αναλωσίμων, τροφών, πετρελαίου

11) Επιμόρφωση – ενημέρωση μελισσοκόμου(?)

12) Capital controls χα χα χα χα

Αν βρεις χρόνο και ενδιαφέρον στην ερώτηση και πιο πολύ στην απάντηση θα ήθελα τη γνώμη σου. Ευχαριστώ! Φιλικά, ******

Bear's Nest: Γεια σου ***** ένα από τα ποιό ενδιαφέροντα ερωτήματα ever το δικό σου (οπότε ξέρεις που θα το ξαναδείς χα χα χα).

 Και ναι η ιεράρχηση σου είναι σωστή σε γενικές γραμμές αλλά όχι τελείως σωστή κατά την άποψη μου.

 Και χωρίς πολλά πολλά πάμε στην ιεράρχηση έτσι όπως την ορίζω εγώ

 Top Ten παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή μελιού.

1/ Καλή μελισσοκομική χρόνια. Αν δεν είναι καλή η μελισσοκομική χρόνια ότι και να κάνει ακόμα και ο καλύτερος μελισσοκόμος δεν μπορεί να αλλάξει πολλά, υπήρξαν (πολλές!!!) χρονιές που δεν υπήρχε νεκταροέκκριση εκεί έξω ούτε για πλάκα, ε σε αυτές τις χρονιές είτε είσαι ο καλύτερος μελισσοκόμος όλων των εποχών είτε ο ασχετίλας της γης τα ίδια σκατά θα φας χα χα χα.

2/ Εμπειρία μελισσοκόμου. Βασικότατο, ο καλός μελισσοκόμος έχει χάρτη ανθοφοριών πλήρες, εναλλακτικές για κάθε περίπτωση, "μυρίζεται" το μέλι, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία.

3/ Μετακινήσεις. Ο μελισσοκόμος που ασκεί την νομαδική μελισσοκομία είναι νομάδας, τέλος. Ο ίδιος ο ορισμός της νομαδικής μελισσοκομίας δείχνει ένα από τα βασικότερα της μελισσοκομίας.

4/ Μέρος. Δεν είναι όλα τα μέρη ίδια, υπάρχουν μερικά μέρη που είναι πολύ καλύτερα από τα άλλα, Πχ Χαλκιδική, Εύβοια, Έβρος, Αριδαία, εκεί που χτίζουν κυψελουρανοξύστες στα έλατα χα χα χα.

5/ Ξεγόνεμα μελισσιών. Στα μέρη που δεν ξεγονεύουν τα μελίσσια υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα στα μελίσσια, αλλά και ορισμένοι χειρισμοί είναι ευκολότεροι πχ η εκτεταμένη παραμονή στα πεύκα στον Βορρά μπορεί να είναι καταστροφική εξαιτίας της μη ανανέωσης των πληθυσμών μέσα σε αυτά και του ξεγονιάσματος του χειμώνα, αντίθετα στον Νότο που δεν ξεγονεύουν τα μελίσσια δεν είναι τόσο μεγάλο το ρίσκο αυτό.

6/ Χρηματικά αποθέματα. Χωρίς φράγκα για να τροφοδοτείς όταν πρέπει, να κάνεις την μία έξτρα τοποθέτηση που μπορεί να σου σώσει την χρονιά, να πεις δεν χρειάζεται να πουλήσω μελίσσια για να καλύψω τα έξοδα μου γιατί έχω λεφτά καβάντζα, ο ορίζοντας σου είναι πολύ κοντινός σχετικά με το τι θα πάρεις από μέλι.

7/ Χτισμένα πλαίσια. Η ημέρα με την νύχτα αν τα έχεις ή αν δεν τα έχεις.

8/ Η τιμή του μελιού! Όσο και αν φαίνεται σχήμα οξύμωρο η τιμή του μελιού επηρεάζει την ποσότητα που θα πάρεις! Γιατί αν πουλάς το μέλι με 6-7 ευρώ είσαι αναγκασμένος να κυνηγάς την κάθε παραγωγή, αν το πουλάς με 12-15 ευρώ είσαι πολύ πιο αρντάν, ζωή και  κίνηση.
 
9/ Μελισσοχωριτικότητα. Ο σοφός λαός το είπε, όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι χα χα χα. Σε ένα κάτσε καλά μέρος από νεκταροέκκριση αν μαζευτούν 10.000 κυψέλες δεν θα πάρεις τίποτα, σε ένα μέρος μέτριο που θα είσαι μόνο εσύ με μερικές δεκάδες μελίσσια μπορείς να τα πάς πολύ καλύτερα.

10/ Επιμόρφωση μελισσοκόμων. Όσο και αν φαίνεται παράξενο το ότι έχω τόσο χαμηλά την επιμόρφωση στην πραγματικότητα αν εξαιρέσεις το «βασικό πακέτο» μελισσοκομίας (που το έχουν πλήρες) ορισμένοι παλιοί μελισσοκόμοι  δεν γνωρίζουν και πολλά από τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στην μελισσοκομία ωστόσο όμως είναι τρομερά αποτελεσματικοί και επιτυχαίνουν αποδόσεις που νεότεροι και πολύ πιο καταρτισμένοι μελισσοκόμοι δεν μπορούν ούτε καν να τις φανταστούν! Και αυτό γιατί οι περισσότεροι ξεχνούν ότι η μελισσοκομία έχει παρελθόν χιλιάδων ετών όπως και εξέλιξη γνώσεων, και αυτό που το αποκαλούμε «Βασικό πακέτο» στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου απλοϊκό

 Η υπεροψία των νεότερων μελισσοκόμων που θεωρούν ότι έχουν ανακαλύψει την Αμερική και ότι η μελισσοκομία ξεκίνησε σαν επαγγελματική δραστηριότητα μόλις ξεκίνησαν αυτοί με τα μελίσσια έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί κάτι το καινοτόμο στην μελισσοκομία. Αλλά αυτό δεν ισχύει! Πχ μελισσοκομικές ζυγαριές υπήρχαν και παλιά (το χεράκι του μελισσοκόμου χα χα χα), όπως και συσκευές συρμάτωσης (ας είναι καλά τα μπανανέ τα πόδια των παλιών μελισσοκόμων χα χα χα) κ.α. . Εκεί που υπάρχει διαφορά στην μελισσοκομία είναι στις θεραπείες! Ναι οι μεγαλύτερες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στην μελισσοκομία δεν προέρχονται από την μελισσοκομία! Ενδιαφέρον έ? Χα χα χα.

 Οπότε αυτή είναι η δική μου αιρετική ιεράρχηση των παραγόντων για «πολλά μελάκια» χα χα χα 

165 b. Κατ΄αρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! Αυτό το νουμερο 1 ''καλή μελισσοκομική χρονιά'' πάντως, μοιάζει με γρίφο, κατηγορία παραγόντων απο μόνο του... εκεί εγώ έβαλα την θερμοκρασία και τη βροχόπτωση αλλά με άγνωστους (σε εμένα) συσχετισμούς. Θέλει μελέτη.. Ευχαριστώ και πάλι και για όλα (τα γραπτά σου) , θα τα ξαναπούμε. Bear's Nest: Υπάρχουν ξερικές παραγωγές (πχ παλιούρι, βελανίδι) υπάρχουν και υγρές παραγωγές (χορτονομές, πεύκο) όποτε το επίπεδο υγρασίας δεν είναι πάντα καλός δείκτης για τις διάφορές παραγωγές. Έπειτα η πολύ βροχή μπορεί να βλάψει πχ διαρκείς βροχές στην ελαιοκράμβη ή στην ακακία ή στο βελανίδι ή στο παλιούρι.

 Δεν είναι στάνταρ αυτά τα πράγματα, το ίδιο ακριβώς ισχύει με την θερμοκρασία.

 Μόνο γενικοί κανόνες υπάρχουν, πχ τώρα περιμένουμε εδώ την μελούρα του φύλλου στο βελανίδι, οπότε η ξηρασία μπορεί να μας κάνει πολύ καλό όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα προσεύχονται για βροχή (και εδώ θέλουμε φυσικά βροχή!) και μπορεί μία και μόνο καλή βροχή να ξεπλύνει όλο το μελίτωμα από το φύλλο και επίσης να μην είναι αρκετή να δώσει η χορτονομή! Ναι αλλά για δύο μόνο ώρες εντατικής βροχής μπορεί να καταστραφεί ολόκληρη η μελισσοκομική χρονιά!

 Είναι φοβερά πολύπλοκοι οι αλληλοσυσχετισμοί των διαφορετικών νεκταροέκκρισεων και μελιτοεκκρίσεων και δεν μπορούν έτσι εύκολα να απαντηθούν μόνο με την γνώση των αριθμητικών μεγεθών των βασικών παραμέτρων.

165 c. Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω (ή θα ήθελα) είναι αν θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να πούμε: ''Με τόσα χιλιοστά βροχής το 2ο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη και τόσα χιλιοστά βροχής την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη και....και με αυτή τη καμπύλη θερμοκρασιών τον Απρίλη (για παράδειγμα όλα αυτά), η νεκταροέκκριση γενικά, και η μελισσοκομική χρονιά, στη Λάρισα, θα είναι σαν του 2016 και σαν του 2012 και σαν του 2007 δηλαδή σκατά''. Και αφού το υπόλοιπο top 10 το κάνουμε ίδιο, να ένα μοντέλο πρόβλεψης. Bear's Nest: Ναι έχω καταλάβει ακριβώς τι εννοείς αλλά δεν είναι μόνο το επίπεδο της βροχόπτωσης αλλά και η ακριβής κατανομή της χρονικά. 10 εκατοστά βροχής αν πέσουν σε 10 ημέρες είναι κάτι καλό, αν πέσουν σε μια ημέρα αλλά τις άλλες 9 δεν βρέξει θα είναι καταστροφικό! Ωστόσο όμως σε εκείνο το δεκαήμερο το επίπεδο βροχόπτωσης θα είναι το ίδιο, 10 εκατοστά βροχής σε 10 ημέρες.

 Αν ξεκινήσει η ακακία και δεν βρέξει όσο κρατά (7 ημέρες +-3) μπορείς και να πάρεις τρύγο, αν βρέξει στην 5η πες ημέρα δεν θα πάρεις τρύγο μεν αλλά θα πάρουν ένα καλό boost τα μελίσσια σου, αν βρέξει την 2η ημέρα θα πάρεις δύο αρχίδια χα χα χα.

 Θερμοκρασία πες ελαιοκράμβη κάτω από 21 βαθμούς δεν θα σου δώσει, πάνω από 35 (καλά λέμε τώρα χα χα χα) πάλι αρχίδια.

 Παλιούρι, βροχές το έσκισαν, θερμοκρασία θέλει πάνω από 25, αλλά αν πάει πολύ πάνω από τους 25 και έχει έντονους ανέμους πάει ξεράθηκε.

 Πάλι επίπεδο υγρασίας, φέτος δεν χιόνισε καλά (δεν χιόνισε καθόλου) αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα εδάφη να είναι τελείως στεγνά, ναι η γενική τάση είναι να είναι ξερή χρονιά, ωστόσο αν ρίχνει που και που βροχές και δεν έχει νοτιάδες ίσως μπορεί να αντιστραφεί αυτή η τάση.

 Βελανίδι πες χτυπά αύριο η μελούρα (το είπαμε αυτό το παράδειγμα αλλά ας στο ξαναπώ) αν δεν βρέξει 10-15 ημέρες μπορεί να πάρω μέχρι και τρύγο από αυτό (όλη η Ελλάδα θα παρακαλεί για βροχή και εγώ θα λέω του Θεού «Γάμα τους όλους! Ξηρασία και άγιος ο Θεός!» χα χα χα) αν βρέξει μεθαύριο όμως πάει η μελούρα (επίσης αν βρέξει τώρα θα ρίξει όλα τα άνθη της βελανιδιάς οπότε δεν θα υπάρχουν και βελανίδια για να πάρουμε σε 1,5 μήνα το βελανιδόμελο) οπότε μπαίνω σε μια "γούβα" νεκταροέκκρισης στον Σοχό.

 Πάμε παρακάτω, μπορεί η υγρασία να βοηθά τα έλατα και τα πεύκα να έχουν πολλούς χυμούς μπορεί όμως να βοηθά και τους  φυσικούς εχθρούς του εργάτη του πεύκου και του έλατου να αναπτυχθούν σε πληθυσμούς περισσότερο, οπότε και να τους τσακίσουν και να μην δώσει το πεύκο ή το έλατο παρόλο που λόγου συνθηκών το μοντέλο θα σου έδινε παρόμοιες συνθήκες με κάποια χρονιά που έδωσε.

 Βλέπεις ότι δεν αρκούν μόνο δεδομένα καιρού αλλά και βιολογίας, δασοκομίας, κτλ. Δύσκολη φάση.

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXX

Διάλογος με ένα Αμερικάνο μελισσοκόμο

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXI

Μέθοδοι Αντικατάστασης Βασιλισσών



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός  1/5/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου