UA-50457385-1

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


 Τριακοστό όγδοο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν παίδες. Και μια που είμαι σε διακοπές και σε χαλαρούμπα μόουντ για να συνέλθω από το τελευταίο σπριντ της μελισσοκομικής χρονιάς που μας πέρασε θα κρατήσω το μπλα μπλα στο ελάχιστο.

 Κατευθείαν στο ψητό το λοιπόν.

 Τα παρακάτω είναι ερωτήματα που μου γίνανε στην ανάρτηση Μελισσοκομική Κόλαση και αξίζουν να δημοσιευθούν και εδώ.

186 a. Μήπως να έπαιρνες και κανένα βοηθό; Πληρώνεις 2-3 μεροκάματα αλλά τουλάχιστο είναι προτιμότερο της υπερκόπωσης (Conan υπάρχουν και πόμολα). Όσο για τους κακόπιστους και τους δύσπιστους, αυτοί δεν ικανοποιούνται ποτέ. Όσες αποδείξεις και να τους πας στα μούτρα. Σαν τους συνομωσιολόγους ένα πράγμα: Μια συνομωσία γίνεται πιο πιστευτή όταν η κυβέρνηση βγει και τη διαψεύσει. Bears Nest******* ******** είναι πολύ δύσκολο να βρεις κατάλληλο άτομο να σε βοηθήσει  σε μελισσοκομικές εργασίες, είτε είναι μετακινήσεις, είτε κυρίως τρύγοι.  Θα πρέπει να μην είναι αλλεργικός, να ξέρει από μελίσσια, να αντέχει στην σκληρή και επικίνδυνη εργασία. Επίσης θα πρέπει να είναι έμπιστο άτομο για να μην σου κάνει καμία λαδιά (να κάνει τοποθέτηση τα μελίσσια του ή να πει σε άλλους να κάνουν εκεί τοποθέτηση ή ακόμα χειρότερα).

 Οπότε αυτές οι προϋποθέσεις είτε ταιριάζουν σε επαγγελματία μελισσοκόμο είτε σε μελισσοκόμο που είναι στα αρχικά στάδια της μελισσοκομικής καριέρας του.

 Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος όμως θα κάνει τους δικούς του τρύγους ή μεταφορές σχεδόν ταυτόχρονα με σένα οπότε δεν θα μπορεί να σε βοηθήσει (με αμοιβή ή όχι). Επίσης άτομα που θέλουν να γίνουν μελισσοκόμοι συνήθως έχουν και δεύτερη δουλειά (ως κύρια μάλιστα) και δεν έχουν την δυνατότητα να σε βοηθήσουν την στιγμή που θέλεις εσύ βοήθεια, ακόμα και αν έχουν την θέληση να σε βοηθήσουν (αυτό και αν είναι μεγάλο αν χα χα χα).

 Επίσης 2-3 μεροκάματα είναι 150 ευρώ όσο δηλαδή ένας τενεκές με μέλι στην χονδρική μου (μην ξεχνάς εδώ είναι βορράς, και οι τιμές του μελιού είναι πολύ χαμηλότερα από τον Νότο!), αν μάλιστα βγάλεις και το κόστος του μελιού για να το παράγω (να το παράγουν οι μέλισσες μάλλον χα χα χα) τότε τα 150 ευρώ είναι το κέρδος από 2 τενεκέδες από μέλι. Αν είναι να δώσεις το κέρδος από 2 τενεκέδες μέλι για ένα τρύγο, που είναι η δουλειά σου να τον κάνεις εσύ, σε μεροκάματα σε άλλους όταν όλη σου η παραγωγή θα είναι 100-150 τενεκέδες με μέλι αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μεγάλο κόστος αυτή η βοήθεια (αν κάνεις το ίδιο και στον δεύτερο τρύγο και χάσεις άλλους 2 τενεκέδες μέλι κέρδος τότε νιώθεις ακόμα πιο πολύ το επώδυνο αυτής της απόφασης σου). Ναι αλλά 2 τενεκέδες μέλι κέρδος είναι τα έξοδα σου για τις μεταφορές στα πεύκα και έξω από αυτά, είτε 5-7 κυψέλες διπλές από το Μέτσοβο.

 Οπότε αναλογίζοντας τα παραπάνω διαπιστώνεις ότι δεν είναι τόσο απλό να χρησιμοποιείς χωρίς φειδώ εργατικά χέρια για δουλειές που στην πραγματικότητα είναι η πεμπτουσία και ο σκοπός όλης της μελισσοκομικής σου δραστηριότητας.
   
 Και μην ξεχνάς ότι στις αναρτήσεις μου πώς να προετοιμάζεις κυψέλες έχω οδηγίες για το πέρασμα χειρολαβών στις γονοφωλιές (και φυσικά όλες οι κυψέλες μου έχουν χειρολαβές) αλλά στον τρύγο χρησιμοποιείς τα πατώματα (που δεν έχουν χειρολαβές) από τις διπλές κυψέλες για να μεταφέρεις τα τρυγημένα πλαίσια και όχι αβέρτα κυψέλες (που έχουν χειρολαβές).

 Τέλος για τους κακόπιστους και τους δύσπιστους έχεις απόλυτο δίκιο! Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω στην ορθότατη πρόταση που έχεις διατυπώσει!

186 b. Υπέθεσα ότι τα κατάλληλα εργατικά χέρια δεν είναι τόσο δυσεύρετα. Σε πολλούς είναι συνήθως κάποιος συγγενής που βοηθάει στους τρύγους οπότε δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Αρκεί να υπάρχει βέβαια κι ο συγγενής που θέλουμε. Αλλά η λύση Υπάρχει από εκεί που δεν το περιμένεις: Η "viral" κυψέλη flowhive που με 400-500 ψωροευρώ σου βγάζει μέλι κατευθείαν στο βαζάκι, για να μη πω στο ράφι του σούπερ μάρκετ!! (Εννοείται αστειεύομαι). Bears NestΤα κατάλληλα εργατικά χέρια δεν είναι τόσο δυσεύρετα ******* ********, τα άτομα που να ψάχνουν δικαιολογίες για να σε βοηθήσουν, και όχι δικαιολογίες για να μην σε βοηθήσουν είναι δυσεύρετα Χα χα χα.

 Βλέπω εγώ την σχέση που έχω με τον δάσκαλο μου που σε κάθε ευκαιρία να τον βοηθήσω είμαι απίκο εκεί (και μάλιστα το απαιτώ!), και για αυτό έχουμε ακόμα την πολύ καλή σχέση που έχουμε, και αναλογίζομαι ότι ακόμα ένα άτομο σαν και μένα (πρόθυμο να βοηθά του ζητηθεί δεν του ζητηθεί) ακόμα δεν βρήκα για να με βοηθήσει (με το αζημίωτο φυσικά, και να τον πληρώνω για κάθε φορά που θα με βοηθά, και να του μαθαίνω ταυτόχρονα την τέχνη, και να τον βοηθώ και εγώ όπου χρειάζεται βοήθεια αφιλοκερδώς!).

 Από υποσχέσεις αντίθετα υπάρχουν άφθονες! Χα χα χα.

 Δυστυχώς αν υπάρχει και άλλο άτομο να σε βοηθά συγγενικό απλώς αλλάζει το επίπεδο ενασχόλησης σου με την μελισσοκομία τις περισσότερες φορές. Δηλαδή επειδή ξέρεις ότι έχεις ένα ακόμα άτομο να σε βοηθά αντί πες να έχεις 150-250 κυψέλες πάς στις 300-350 κυψέλες και ξαναγυρνάς στο ίδιο επίπεδο τρεξίματος που θα είχες και με λιγότερες κυψέλες αλλά χωρίς άτομο να σε βοηθά. Οπότε το πρόβλημα παραμένει το ίδιο διαρκώς.

187. Καλησπέρα σας. Έκανα συνένωση 2 μελισσάκια πολύ μικρά 2 πλαίσια το κάθε ένα με εφημερίδα . Άνοιξα σχετικά μεγάλες τρυπούλες αφού ήταν αδύναμα μα μετά από λίγες μέρες που πήγα να τα δω το επάνω μελισσάκι είχε σχεδόν ψοφήσει . Δεν είχαν καταφέρει να ενωθούν. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να ενώσω μικρά μελισσάκια με σίγουρα αποτελέσματα ? Σας ευχαριστώ πολύ όχι μόνο για την βοήθεια αλλά και για όσα μα διδάσκετε κατά καιρούς από την προσωπική σας εμπειρία Bears NestΚαλησπέρα ******. Χμμμ συνήθως η συνένωση μελισσιών με εφημερίδα (και ταυτόχρονα με την χρήση τσίπουρου) είναι αποτελεσματικότατη σε μικρά μελίσσια (και σε μεγάλα μελίσσια τείνει να είναι μονόδρομος) αν γίνει σωστά.

 Πρώτα από όλα θα πρέπει να υπάρχει μόνο στο ένα βασίλισσα για να γίνει συνένωση ( μην θεωρείς ότι αυτή η διευκρίνηση είναι περιττή, έχω συναντήσει περιπτώσεις μελισσοκόμων που πήγαν να κάνουν συνενώσεις σε δύο μελίσσια έχοντας και στα δύο μελίσσια τις βασίλισσες τους μέσα, και να γίνει σφαγή ανάμεσα τους). 

 Έπειτα θα πρέπει να δίνεις μια διέξοδο στο πάνω μελίσσι για να μπορεί να βγαίνει έξω από την κυψέλη (βάλε ένα πετραδάκι στο καπάκι της κυψέλης για να έχουν μια έξοδο οι συλλέκτριες και οι κηφήνες να πετούν έξω) μέχρι να γίνει η συνένωση
 Καλό είναι να μην είναι μεγάλα τα μελίσσια που θα γίνει η συνένωση (όσο πιο μεγάλα τα μελίσσια τόσο πιο δύσκολη η συνένωση, πχ μικρά μελίσσια είναι τα μελίσσια με 2-3 πλαίσια πληθυσμού και αυτά αξίζει να τα συνενώσεις για ξεχειμώνιασμα, για συνενώσεις για παραγωγικότερους τρύγους τα μελίσσια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα όπως και το ρίσκο της συνένωσης τους, λογικό αυτό όσο μεγαλύτερες οι αποδόσεις τόσο μεγαλύτερο και το ρίσκο τους). 

 Μια καλή τακτική για συνενώσεις είναι να χρησιμοποιείς τσίπουρο (ή άρωμα) και στην γονοφωλιά (που θα βάλεις το μελίσσι που θα έχει βασίλισσα) και στο πάτωμα (όπου θα είναι το μελίσσι χωρίς την βασίλισσα -ή θα την έχεις αφαιρέσει εσύ-) και ανάμεσα τους θα έχεις εφημερίδα (οπού θα έχεις κάνει πολλές τρύπες με στύλο ή μολύβι -τόσο όσο για να περνά το κεφάλι του στυλό ή του μολυβιού- στα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στα πλαίσια (ούτε και αυτή την διευκρίνηση να την θεωρείς περιττή, πολλές φορές νέοι μελισσοκόμοι κάνουν τις τρύπες πάνω στα ξύλα των πλαισίων!)-) και στο καπάκι της κυψέλης θα είναι το πετραδάκι για να δημιουργεί μια είσοδο για τις μέλισσες του πατώματος.
 Μικρότερα μελίσσια (1-2 πλαίσια πληθυσμού) μπορούν να συνενωθούν ακόμα και με την χρήση τσίπουρου αν τα βάλεις στην γονοφωλιά χωρίς κάτι ανάμεσα τους (εμπόδιο μέχρι να επικρατήσουν οι οσμές της βασίλισσας) ή ακόμα και χωρίς τίποτα από αρωματικά, αρκεί να υπάρχουν κάποια πλαίσια κενά ανάμεσα τους. Φυσικά δεν το συνιστώ αυτό, αν δεν θέλεις να κάνεις τον ασφαλή τρόπο με εφημερίδα και τσίπουρο ταυτόχρονα, βάλε απλώς τσίπουρο όποιο και να είναι το μέγεθος των μελισσιών.
 Άλλος τρόπος είναι το διπλό βασιλικό διάφραγμα ανάμεσα στην γονοφωλιά και το πάτωμα (βάζεις τα βασιλικά διαφράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνονται οι τρύπες από τα βασιλικά διαφράγματα (πχ βάλε το ένα να είναι οι σχισμές από τα ανατολικά προς τα δυτικά και το άλλο από τα βόρεια προς τα νότια) και να μην μπορούν να περνούν ούτε καν οι συλλέκτριες από αυτά αλλά να περνούν οι οσμές της μιας βασίλισσας. Φυσικά προσοχή εδώ να αφήσεις δίοδο για τις συλλέκτριες του πάνω μελισσιού και τους κηφήνες γιατί δεν υπάρχει τρόπος να περάσουν στην γονοφωλιά οι πάνω μέλισσες και αν ξεχάσεις τα βασιλικά διαφράγματα για μερικές μέρες θα πεθάνει το πάνω μελίσσι αν δεν έχει άλλη διέξοδο (όπως έχει περιγράψει ένας νέος μελισσοκόμος σε ένα παρόμοιο χειρισμό στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν).
 Ο πιο πολυδάπανος τρόπος σε χρόνο, εργασία, και μέλισσες για συνένωση (που με τίποτα δεν τον συνιστώ, μια βλακεία και μισή είναι!!! Απλώς τον αναφέρω για να τον έχεις στα υπόψη σου και να μην τον χρησιμοποιήσεις ποτέ! Χα χα χα) αν τα μελίσσια είναι δίπλα δίπλα είναι να βάλεις το ένα μελίσσι μπροστά ακριβώς από το άλλο (για να κλέψει τις συλλέκτριες του μελισσιού που είναι δίπλα του), να τινάζεις ταυτόχρονα τα πλαίσια με γόνο από τον πληθυσμό του και να τα βάζεις στο μπροστά μελίσσι, και στο τέλος να τινάξεις την "λεηλατημένη" κυψέλη από συλλέκτριες και γόνο μπροστά από το μελίσσι που έχει καρπωθεί τα λάφυρά από το πίσω μελίσσι. Πολύς χρόνος, πολλές ενέργειες, πολύ μεγάλες απώλειες από μέλισσες για να πετύχει όλο το παραπάνω, που καθιστούν τον παραπάνω χειρισμό βλακώδη! Σαν να παίζεις μια παρτίδα τάβλι πλακωτό ενώ σου έχουν πιάσει την παραμάνα, ούτε στην φυλακή δεν τα κάνουν αυτά! χα χα χα.
 Και μια διευκρίνηση για το τέλος, δεν διδάσκω απολύτως τίποτα! Απλώς μεταφέρω γνώσεις που μου δόθηκαν και σε μένα από άλλους ή τις σκέφτηκα μόνος μου.
 Δάσκαλοι στην μελισσοκομία για τον καθένα είναι μόνο είτε παλιοί μελισσοκόμοι που θα σου δείξουν πράγματα πάνω στην κυψέλη, είτε ερευνητές και μελισσοκόμοι που κάνουν σεμινάρια μελισσοκομίας που θα παρακολουθήσεις, είτε ο ίδιος ο εαυτός σου που θα σε εκπαιδεύσει να είσαι αποτελεσματική σε ότι κάνεις μέσω των γνώσεων που θα αποκτήσεις από εδώ και εκεί, της εμπειρίας της χρησιμοποίησης τους πάνω σε ζωντανές κυψέλες, και κυρίως της κρίσης σου σχετικά με την ορθότητα των χειρισμών που δημιούργησαν αυτές οι γνώσεις μέσω της εμπειρίας που θα αποκτήσεις σιγά σιγά.
 Αυτοί θα είναι οι μόνοι τρείς δάσκαλοι σου, όλοι οι υπόλοιποι είμαστε απλώς ψώνια και πολυλογάδες της μελισσοκομίας χα χα χα. 188.Καλησπέρα θείο. Θα μπω στο ζουμί γιατί θεωρώ ότι η γνώμη σου θα είναι φιλική χωρίς δόλο. Σκέφτομαι από τώρα την στρατηγική στην οποία υστερώ οικτρά, για του χρόνου. Βλέπω ότι τα μελίσσια δεν γίνονται όπως στις Φώτο, δηλ αρκούδες, και αν γίνουν κάποια θα είναι μόνο μερικά. Σκέφτηκα λοιπόν, να κάνω παραφυάδες όσες είναι και τα μελίσσια, να τις αφήσω πίσω ταΐζοντας, και σε κάθε νομή να ενώνω τα μελίσσια ανά δύο. Δηλ ξεκινώντας με 60 να τα κάνω στο βαμβάκι 30 και στο πεύκο 15. Και ότι μείνει να το βάλω πάνω στις νέες μάνες στο ρείκι σκοτώνοντας την παλιά. Πως σου φαίνεται; Και πιστεύεις ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνω βασιλοτροφία, ή τον Απρίλη να αφήσω στην κυψέλη 2 γόνους και ένα μέλι και να φύγω με την μάνα για τα πορτοκάλια, αφήνοντας την παλιά κυψέλη στον τόπο της να κάνει μόνη της μάνα για να μην παιδεύομαι; Θα βγουν καλές μάνες ή θα έχω μάπα κοπάδι του χρόνου; Ευχαριστώ Bears Nest:  Δεν πιστεύω ******* στις συνενώσεις ιδιαίτερα (οι συνενώσεις για μένα είναι λύση ανάγκης κυρίως), το ξέρεις αυτό και ήδη με που με ρωτάς ξέρεις τι απάντηση θα σου δώσω.
 Η δική μου οπτική στην μελισσοκομία βασίζεται μονίμος στο κυνήγι της νεκταροέκκρισης και στον διαμοιρασμό των κινδύνων των τοποθετήσεων.
 Οπότε χρειάζομαι και μελίσσια που να μπορούν εύκολα να μετακινούνται (οπότε μέχρι διπλά είναι το όριο) αλλά κυρίως να έχω πολλά μελίσσια για να μπορώ να κάνω ταυτόχρονα πολλές τοποθετήσεις (και σε διαφορετικές ανθοφορίες αλλά και σε πολλές τοποθετήσεις στην ίδια ανθοφορία) για να είμαι σίγουρος ότι κάπου θα πιάσω μια καλή ανθοφορία (για αυτό βλέπεις κάθε χρονιά να κάνω 5 τρύγους, επειδή σπάζω διαρκώς τα μελίσσια σε πολλά μελισσοκομεία σε διαφορετικές τοποθετήσεις).
 Το δικό σου πρόβλημα είναι ότι κάνεις τοποθετήσεις που δεν σου βγαίνουν, χωρίς μεγάλη κινητικότητα (μου έλεγες για τα 150 χιλιόμετρα που είναι μακριά τα πεύκα από σένα ενώ και εγώ είμαι στα 150 χιλιόμετρα από τα πεύκα αλλά δεν το βλέπω σαν εμπόδιο αξεπέραστο).
 Θα μάθεις να είσαι πιο κινητικός και να μην έχεις ιδιαίτερα κοντινούς ορίζοντες στις τοποθετήσεις σου πχ ο Σοχός είναι ένα καλό μέρος μελισσοκομικά, αλλά εγώ φέτος είχα τα μελίσσια μου μόνο για 1,5 μήνα σε ολόκληρο τον χρόνο εδώ! Προτίμησα να τα έχω τους άλλους 9 μήνες στα 35-55 χιλιόμετρα από μένα και τον υπόλοιπο 1,5 μήνα στα 150 χιλιόμετρα στα πεύκα στην Χαλκιδική. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εγώ τα πήγα πολύ καλύτερα από τους μελισσοκόμους του Σοχού (που έχουν τον κώλο τους καρφωμένο εδώ).
 Επίσης οι συνενώσεις είναι καλό εργαλείο και ασφαλές όταν τα μελίσσια είναι σχετικά μικρά, όσο μεγαλώνουν τα μελίσσια τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να πάνε λάθος αυτές.
 Επιμένεις στις ίδιες τακτικές που δεν σου αποδίδουν (μικρή κινητικότητα, συγκέντρωση των μελισσιών σε λίγες τοποθετήσεις και ανθοφορίες) και μάλιστα πάς ακόμα βαθύτερα στην υιοθέτηση τους με το να κάνεις ακόμα μεγαλύτερα μελίσσια με συνενώσεις (οπότε μετακινούνται δυσκολότερα) σε ακόμα λιγότερες διαφορετικές τοποθετήσεις (μια που θα έχεις λιγότερα μελίσσια σε κάθε συνένωση). Δεν βλέπεις που είναι το λάθος σε όλη αυτή την λογική?
 Μαλώνω μεν αλλά ξέρεις το γιατί, δεν ανέχομαι τα εύκολα λάθη από άτομα που δεν θέλω να πέφτουν σε εύκολα λάθη.
 Το ρείκι μην το βασίζεσαι και τόσο για πολλά, πολλά, μπορεί να σε κάνει μάγκα, αλλά συνήθως σε κάνει χαζό. Είναι από τις πολύ ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και θα πρέπει να την σέβεσαι ιδιαίτερα και να μην βασίζεις πολλά σε αυτή (ναι μπορεί να κάνει κάτσε καλά μελίσσια, ναι μπορεί να κάνει κάτσε καλά βασίλισσες, αλλά ναι μπορεί να κάνει και κάτσε καλά λεηλασίες!!! Προσοχή!).
 Βασίλισσες θέλεις?
 Καλή η βασιλοτροφία, αλλά καλό είναι και τον Απρίλη να τσιμπάς από το διπλό μελίσσι (μια που είσαι στον Νότο και τα μελίσσια έχουν τουλάχιστο αυτό το μέγεθος αυτή την εποχή) την μάνα με 2 πλαίσια πληθυσμό και γόνο και ένα πλαίσιο μέλι να τα πάς σε μια άλλη κυψέλη, να αφήσεις την διπλή κυψέλη ορφανή στην θέση της με ένα-δύο κιλά τροφή να πάς σε μερικές ημέρες που θα είναι τίγκα με βασιλικά κελιά καλοταϊσμένα (μια που θα είναι είπαμε διπλή η κυψέλη με πολλές μέλισσες μέσα να παράγουν βασιλικό πολτό) και κόβεις όσες παραφυάδες θέλεις με 2 έτοιμα βασιλικά κελιά (με πολύ τροφή μέσα στο κάθε ένα) 2 πλαίσια γόνου, 1 πλαίσιο με τροφές, βάζεις 1 κιλό τροφή και μετακινείς τις παραφυάδες 6 χιλιόμετρα μακριά (μπορείς να κόψεις και δυνατότερες παραφυάδες με περισσότερα πλαίσια γόνου και τροφών αλλά θα αυξήσεις εκθετικά τις πιθανότητες να σε σμηνουργήσουν μερικές από αυτές).
 Με αυτό τον τρόπο έχεις όλα τα πλεονεκτήματα στο κόψιμο παραφυάδων (και δεν ψάχνεις για την βασίλισσα όταν κόβεις παραφυάδες, και δεν θα σου σμηνουργήσει το μελίσσι όσο κάνει βασιλικά κελιά, και θα έχει πολλά και καλά βασιλικά κελιά).
 Φυσικά είναι μέθοδος κοψίματος παραφυάδων με δύο στάδια οπότε και πιο περίπλοκος από την απλή μέθοδο.
 Επίσης άλλο ένα πλεονέκτημα της είναι ότι μπορείς να την κάνεις αυτή την μέθοδο σε διαφορετικές μέρες στα μελίσσια που θέλεις να κόψεις για παραφυάδες και έτσι να μην πέσει όλος ο όγκος εργασίας του κοψίματος παραφυάδων σε μερικές και μόνο μέρες (δηλαδή απομακρύνεις την πρώτη εβδομάδα τις βασίλισσες από τα μισά μελίσσια που θέλεις να κόψεις, αρχές της δεύτερης εβδομάδας κόβεις τα μελίσσια που έχουν κάνει τα βασιλικά κελιά σε παραφυάδες και ταυτόχρονα απομακρύνεις τις βασίλισσες από τα άλλα μισά μελίσσια σου, και αρχές της τρίτης εβδομάδας κόβεις σε παραφυάδες τα άλλα μισά μελίσσια που αφαίρεσες τις μάνες και ετοιμάζεσαι σιγά σιγά για επιθεωρήσεις στις πρώτες παραφυάδες που έκοψες την επόμενη εβδομάδα).
 Οπότε με αυτό τον τρόπο θα κόψεις ένα διπλό μελίσσι σε 4-6 παραφυάδες (μαζί με το μελίσσι με την παλιά την μάνα) μια που θα έχεις πολλά βασιλικά κελιά. Οπότε στα 60 μελίσσια κρατάς πίσω 10-15 μελίσσια για να τα κόψεις έτσι (και να κάνεις όσα μελίσσια έχεις τόσες παραφυάδες που μου λες) και με τα υπόλοιπα 45-50 δυνατά μελίσσια πας για να πάρεις μέλι στην πορτοκαλιά μαμούνι.
 Αυτό είναι μια στρατηγική που βασίζεται σε πολλαπλές τοποθετήσεις για διαμοιρασμό κινδύνων, σχετικά απλή στο κόψιμο παραφυάδων (μια που δεν χρειάζεται βασιλοτροφία, αλλά επίσης μπορείς να βελτιώσεις το ζωικό σου κεφάλαιο, μια που θα κόψεις σε πολλές παραφυάδες τα πιο αναπτυγμένα μελίσσια σου-οπότε και τα ικανότερα σε γενετικό υλικό-), κόβοντας μέχρι εξαντλήσεως τα μελίσσια που θέλεις, και επίσης κρατώντας παραγωγικά σε μια πρώιμη ανθοφορία όσο το δυνατό περισσότερα μελίσσια σου.
 Βλέπεις πολλές φορές η μελισσοκομική στρατηγική είναι σημαντικότερη από τους χειρισμούς σου μέσα στο μελισσοκομείο. Μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι, κράτα διαρκώς εφεδρείες, κράτα ευέλικτο σχεδιασμό.
 Και ο Μέγας Αλέξανδρος με τα ρίσκα του κέρδιζε πολέμους και ο Ιούλιος Καίσαρας με την επιφυλακτική του στρατηγική κέρδιζε πολέμους. Αλλά μόνο ένας από αυτούς άφησε πίσω του Αυτοκρατορίες που άντεξαν αιώνες ή και χιλιετίες. Ξέρεις ποιος ε?*
 Χα χα χα.


* Στην πραγματικότητα κανένας από τους δύο δεν άφησε αυτοκρατορίες που άντεξαν αιώνες ή χιλιετίες! Εκείνος που άφησε αυτοκρατορία που άντεξε αιώνες είναι ο Αυτοκράτορας (Ιμπεράτορ) Οκταβιανός Αύγουστος, και έπειτα αυτοκράτορας που άφησε πίσω του αυτοκρατορία που άντεξε μια χιλιετία ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος. Έτσι έτσι έτσι για την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας χα χα χα.   Η επόμενη ερώτηση μου έγινε στα σχόλια της ανάρτησης Μελισσοχωρητικότητα περιοχών και θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση πάνω σε αυτή. Καλά τα θεωρητικά μοντέλα που μπορεί να κάνει κάποιος πάνω σε μελισσοκομικά μεγέθη (εγώ στην συγκεκριμένη περίπτωση) αλλά αυτά τα μοντέλα σκοπό έχουν 
κυρίως να καταλάβετε ορισμένα μεγέθη και πως μπορούν να επηρεάσουν την μελισσοκομική σας δραστηριότητα ή αποτελεσματικότητα. 


 Δεν αποτελούν ένα αξιόπιστο εργαλείο για να υπολογίζετε τα παραπάνω όμως. Και αυτό γιατί συνήθως το κάθε θεωρητικό μοντέλο είναι υπερβολικά απλοποιημένο έτσι ώστε να είναι εύκολη και η επίλυση του, αλλά κυρίως η κατανόηση του από ένα τρίτο από αυτόν που το δημιούργησε. Δεν μπορεί εύκολα ένα θεωρητικό μοντέλο να αποτελέσει και ένα εργαλείο που θα προβλέπει αποδόσεις στο μέλλον. 

 Αυτές οι προβλέψεις θα βασιστούν στην παρατήρηση σας και στην εμπειρία σας καθώς και στην κρίση σας. Αυτές θα αποτελέσουν και την βάση στην οποία θα βασιστούν τα ρίσκα σας πάνω στις τοποθετήσεις. Εδώ απλώς τα θεωρητικά μοντέλα θα σας βοηθήσουν να σταθμίσετε καλύτερα ορισμένες πληροφορίες για να κάνετε τις τοποθετήσεις σας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό το μοντέλο της μελισσοχωρητικότητας θα σας βοηθήσει να σταθμίσετε καλύτερα την ύπαρξη των άλλων μελισσοκομείων στην τοποθέτηση που θα κάνετε και στο τι αποδόσεις θα πρέπει να περιμένετε. Αυτό και μόνο.  

189. Κατ' αρχή να σας συγχαρώ για την απίστευτη δουλειά που κάνατε. Θέλει πάθος και ατελείωτες ώρες. Να είστε καλά. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι, στις μελέτες αυτές όταν αναφέρεται μια κυψέλη σε τι μέγεθος μελίσσι αντιστοιχεί; Σε ένα τυπικό δεκαράκι ή ένα επαγγελματικό εικοσαράκι; Ή σε κάτι άλλο; Όπως σωστά είπατε, 4 στρέμματα ανά κυψέλη, εντάξει, αλλά τι στρέμματα, ποια εποχή και τι κυψέλη επίσης. Με εκτίμηση, **. Bears Nest******** πρώτα από όλα η έρευνα που στηρίζεται αυτό το θεωρητικό μοντέλο της μελισσοχωρητικότητας που παρουσιάζω εδώ βασίζεται σε αποδόσεις που έχουν μετρηθεί στις ΗΠΑ (γιατί θα μου πεις ρε μεγάλε χρησιμοποιείς έρευνες από τις ΗΠΑ και όχι από την Ελλάδα? Γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν τέτοιες έρευνες στην Ελλάδα!), και για τις οποίες διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις σχετικά με το πόσο μπορούν να ισχύουν και στην Ελλάδα και το αναφέρω στην προηγούμενη ανάρτηση μου αυτής της σειράς Νεκταροέκκριση και γυρεοπαραγωγή φυτών όπου και παραθέτω και τον σχετικό σύνδεσμο από όπου έχω πάρει και τα δεδομένα μου (και φυσικά όπου βλέπεις κείμενο με κόκκινο χρώμα στις αναρτήσεις μου είναι οι επιφυλάξεις και οι αμφιβολίες μου σχετικά με τα αρχικά μου δεδομένα, βλέπεις στην πραγματικότητα τίποτα δεν θεωρώ δεδομένο, η κατάρα και η ευλογία να είσαι σκεπτικιστής χα χα χα).

 Η μελισσοχωρητικότητα είναι το μέγεθος που χρειάζεται μια κυψέλη (μάλλον ένα μελίσσι) για να επιζήσει και να αναπτυχθεί (αν διάβασες την παραπάνω ανάρτηση μου εκφράζω και την επιφύλαξη μου αν είναι μέσα και ο τρύγος σε αυτό το μέγεθος και βλέπεις ότι έχω κάνει μια πρόβλεψη και για αυτό το δεδομένο) οπότε και φυσικά όταν λέμε για ανάπτυξη εννοούμε και να φτάσει στο πλήρη μέγεθος που μπορεί (εδώ βλέπεις πόσο έχει διαμορφώσει την σκέψη σου η Ελληνική πραγματικότητα και με ρωτάς ως πιθανά μεγέθη το δεκαράκι ή το εικοσάρι! Ναι αλλά τα δεδομένα που έχουμε είναι από τις ΗΠΑ, όπως και η αρχική απόδειξη για τα 4 στρέμματα ανά κυψέλη, όπως και ότι ένα μελίσσι χρειάζεται 70 κιλά μέλι (μέλι ή νέκταρ?) και 22 κιλά γύρη για τις ετήσιες ανάγκες του. Ναι αλλά στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερα μελίσσια σε μέγεθος!!! Πιθανότατα λόγου διαφορετικής ράτσας βασιλισσών, αλλά εδώ είναι η επόμενη επιφύλαξη μου (αν παρατηρείς εγώ πρώτος διατηρώ μια πλειάδα επιφυλάξεων για τα πάντα χα χα χα), πλήρες μέγεθος στις ράτσες μελισσών που έχουμε (οπότε εικοσάρι -εικοσιπεντάρι ή εικοσιεπτάρι, παραπάνω μόνο με συνενώσεις) ή πλήρες μέγεθος για τα θηρία που έχουν εις τας Αμέρικας (σαραντάρια και βάλε δηλαδή)?).

 Όσο για το τι στρέμματα, τι καλλιέργειες, ποιά εποχή εδώ με μπέρδεψες πλήρως, όλη η ανάρτηση μιλάει ακριβώς για τα παραπάνω και υπολογίζει σε διαφορετικές καλλιέργειες το μέγεθος της μελισσοχωρητικότητας σε κάθε μια από αυτές (φυσικά όπως είπαμε και πιο πριν τα δεδομένα είναι από μια διαφορετική Ήπειρο και μπορεί να διαφέρουν από τα δικά μας -τα οποία επαναλαμβάνω δεν τα έχουμε για την χώρα μας-). Θεωρητικά ορίζεται ότι το μέλι που θα έβγαζε το μελίσσι από την κάθε παραγωγή θα κάλυπτε τις ετήσιες ανάγκες του (Αν το κλεφτρόνι ο μελισσοκόμος δεν έβαζε χέρι στα αποθέματα τους χα χα χα) χωρίς να χρειάζεται τίποτα άλλο. 

 Αν εννοείς σε μεικτές καλλιέργειες ή στην άγρια χλωρίδα της χώρας μας πόσα στρέμματα χρειάζεται η κυψέλη θα σου απαντήσω ότι είναι εύκολο να υπολογιστεί αρκεί να μου φέρεις την απόδοση του κάθε φυτού (προσαρμοσμένα στην Ελληνική κλιματολογική πραγματικότητα και συστήματα αγροτικών εκμεταλλεύσεων) στην ακτίνα πτήσης των μελισσών με κέντρο την κυψέλη, και την αναλογία κάθε φυτού μέσα σε αυτή την περιοχή. Φυσικά μια που δεν μπορείς να μου προσφέρεις αυτά τα δεδομένα (και κανένας μας δεν μπορεί-τουλάχιστο στην Ελλάδα-, ιδίως την αναλογία από κάθε φυτό στην ακτίνα πτήσης) δεν μπορεί έτσι εύκολα να απαντηθεί η ερώτηση σου σε αυτό το σκέλος της.

 Αντίθετα για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες που παρουσιάζω η απάντηση είναι μπροστά σου (όπως και αν ακολουθήσεις τα δεδομένα της αρχικής έρευνας που χρησιμοποίησα και εγώ μπορείς να βγάλεις και για άλλες καλλιέργειες την απόδοση τους-φυσικά πάντα με την επιφύλαξη ότι τα δεδομένα αφορούν μια διαφορετική Ήπειρο με διαφορετικά συστήματα καλλιεργειών και γεωργικής εκμετάλλευσής-). 

190. Γεια σου Λάζαρε... όλα καλά; Έχω δυο ερωτήσεις, όποτε θες απαντάς.... Πρώτον τι γνώμη έχεις για τις παραφιναρισμενες κυψέλες μετά από ένα χρόνο χρήσης; και δεύτερον μου ζητάνε για την άνοιξη παραφυάδες, μιας και δεν έχω ξαναπουλήσει τι τιμές παίζουν στην αγορά; και έστω ότι μου ζητάει 5αρες παραφυάδες, του δίνω πληθυσμό μαζί με τα τελάρα γόνου, μέλια και όλα. Ή τινάζω τον πληθυσμό σε δική του κυψέλη με δικά του τελάρα; Γιατί ακούω τιμές 10ευρω το τελάρο, αλλά αν σκεφτείς κόστος πλαίσιο συν φύλλο κερήθρας συν να χτιστεί η κερήθρα συν γόνος συν γύρες βγαίνει ένα ποσό μεγάλο... Δώσε μου τα φώτα σου  Bears NestΚαλημέρα ****** μια χαρά όλα, και σιγά σιγά χαλαρώνουμε.
 Παραφυάδες χμμμμμ πονεμένο θέμα χα χα χα.
 Εγώ προσωπικά δεν γουστάρω να πουλώ παραφυάδες γιατί οι νέοι μελισσοκόμοι αν δεν τα πάνε καλά είναι ικανοί να κατηγορήσουν με αυτή την σειρά μάλιστα α/ Τις Βασίλισσες και αυτόν που τους τις πούλησε β/ Τις παραφυάδες και αυτόν που τους τις πούλησε γ/ Τις τροφές και αυτόν που τους τις πούλησε. Το να πάει στο μυαλό τους ότι μπορεί να φταίνε αυτοί και η ασχετοσύνη τους για το ότι δεν πήγαν καλά δεν τους περνά καν από το μυαλό τους χα χα χα. Οπότε για να μην ακούω μαλακίες δεν ασχολούμαι με το άθλημα χα χα χα.
 Τώρα σχετικά με τις τιμές θεωρώ ότι 10-12 ευρώ το πλαίσιο σε μια παραφυάδα είναι μια λογική τιμή (φυσικά λέγοντας παραφυάδα εννοώ τον πληθυσμό με τα δικά του πλαίσια γόνου και τροφής (δηλαδή δεν τινάζεις τον πληθυσμό απλώς στα πλαίσια αυτού που θα του πουλήσεις τις παραφυάδες αλλά θα βάλεις τα πλαίσια της παραφυάδας στην κυψέλη του με ότι έχουν επάνω) και φυσικά με την βασίλισσα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι σωστό.
 Τώρα σχετικά με τις παραφυάδες και τις τιμές τους όλα είναι σχετικά πχ στον βορρά είναι μικρότερες οι τιμές τους (παρόλο που τα κόστη τους για να γίνουν είναι σχεδόν ίδια με τον Νότο) από ότι στον Νότο (αλλά θα μου πεις και στον Νότο το μέλι πάει και 12-15 ευρώ σε σχέση με τα 6-8 ευρώ στον βορρά οπότε και είναι λογικό να είναι τσιμπημένες οι τιμές στον Νότο. Φυσικά τιμές που βλέπεις στον Νότο με 15 ευρώ το πλαίσιο και μερικές φορές χωρίς και την βασίλισσα μέσα εγώ τις θεωρώ πολύ τραβηγμένες από τα μαλλιά περιπτώσεις).
 Επίσης σημασία έχει και πόσες παραφυάδες θα σου πάρει ο άλλος (αν είναι πάρα πολλές θα του κάνεις ένα σκόντο 1-2 ευρώ στο πλαίσιο πχ αν σου πάρει 50-100 παραφυάδες μπορείς να δώσεις 8-10 ευρώ το πλαίσιο από 10-12 που σου είπα).
 Τρίτη παράμετρος είναι το πόσο νωρίς θα παραδώσεις την παραφυάδα στον αγοραστή πχ μια πεντάρα παραφυάδα αρχές Απρίλη αξίζει περισσότερο από μια πεντάρα παραφυάδα αρχές του Μάη (μια πεντάρα παραφυάδα Αρχές Απρίλη μπορεί με σωστές τοποθετήσεις να γίνει ένα παραγωγικό εικοσάρι μελίσσι και να αποσβέσει σε μια χρονιά το κόστος της. Ενώ μια πεντάρα παραφυάδα αρχές Μάη πιθανότατα θα γίνει ένα δεκαράκι με σωστές τοποθετήσεις και πολύ δύσκολα θα αποσβέσει το κόστος του σε μια χρονιά).
 Τέταρτη και σημαντικότερη παράμετρος είναι φυσικά ο Νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο είναι αυξημένη η ζήτηση αυξάνουν οι τιμές, όσο αυξάνει η προσφορά πέφτουν οι τιμές. Μέχρι τώρα υπήρχε μεγάλη ζήτηση από νέους μελισσοκόμους για παραφυάδες (λόγου της μελισσοκομικής φούσκας που υπάρχει) και μια δεδομένη προσφορά από τους παλιότερους μελισσοκόμους οπότε οι τιμές τραβούσαν την ανηφόρα. Πλέον πιστεύω ότι και η ζήτηση για παραφυάδες άρχισε να πέφτει (γιατί κάποια στιγμή η εισροή νέων μελισσοκόμων θα περιοριστεί στην μελισσοκομία, δεν μπορεί να υπάρχει διαρκώς αυτή η φούσκα στην μελισσοκομία, και πιστεύω ότι είμαστε πλέον στο σημείο καμπής ή και το έχουμε πλέον περάσει) και η προσφορά για παραφυάδες διαρκώς αυξάνει (γιατί νεότεροι μελισσοκόμοι όπως εσύ προστίθενται στους παλιότερους που πουλούν παραφυάδες οπότε αυξάνει η προσφορά για αυτές) οπότε τιμές εξωπραγματικές (πχ 15 ευρώ το πλαίσιο χωρίς βασίλισσα) θα μείνουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
 Όσο για το κόστος των παραφυάδων μην το ψάχνεις, αν έχεις την δυνατότητα να μην πουλάς παραφυάδες (και να έχεις δυνατότερα μελίσσια για να πάρεις περισσότερο μέλι) και να πουλάς σε καλές τιμές όλο το πλεονάζον μέλι που θα βγάλεις δεν αξίζει συνήθως να πουλάς παραφυάδες (εκτός αν πουλάς πολύ πολύ ακριβά!), αλλά αν είναι να φτάνεις να πουλάς φτηνά το πλεονάζον μέλι που θα βγάζεις γιατί δεν έκοψες παραφυάδες (ή δεν προλαβαίνεις, αν κάνεις τις παραφυάδες που θα κόψεις δικά σου μελίσσια ή δεν προλαβαίνεις να μαζεύεις αφεσμούς αν δεν κόψεις παραφυάδες πχ γιατί έχεις την μελισσοκομία ως δεύτερη απασχόληση ή έχεις 500-700 μελίσσια!) τότε συμφέρει να πουλάς παραφυάδες παρόλο που δεν θα είναι τόσο επικερδές βάση κόστους δημιουργίας τους.
 Η διοίκηση επιχειρήσεων δεν είναι μόνο η τέχνη της μεγιστοποίησης των κερδών σου (πουλάω όσο μπορώ πιο ακριβά ότι παράγω) αλλά επίσης είναι και η τέχνη ελαχιστοποίησης των απωλειών σου (περισσότερες παραφυάδες για πώληση αρά μπράφ χρήμα τώρα αν και λιγότερο από ότι θα ήθελες και λιγότερο μέλι επίσης, παρά λιγότερες παραφυάδες και μεγαλύτερη παραγωγή μελιού το οποίο μπορεί να μην πωληθεί άμεσα -οπότε χρήμα κάποια στιγμή στο μέλλον- ούτε στην τιμή που θεωρείς εσύ δίκαια -οπότε και λιγότερο χρήμα κάποια στιγμή στο μέλλον-).
 Τις παραφυναρισμένες κυψέλες τώρα τις έχω πάνω από 1 έτος (κοντεύω πλέον τα 3 έτη με αυτές νέους χα χα χα) και είμαι πλήρως ικανοποιημένος. Στο μέλλον θα κάνω δική μου παραφυνιέρα και θα έχω όλες τις κυψέλες μου έτσι. Μονόδρομος και μόνο για επαγγελματίες.

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".

Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 18/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου