UA-50457385-1

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Μελισσοκομικός δεκάλογος


 Για να γράψουμε ένα δεκάλογο για τα νέα παιδιά που θα ασχοληθούν με την μελισσοκομία καθώς και για κάθε άτομο που θέλει να επενδύσει σε αυτή αλλά δεν διαθέτει μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα.

 Χωρίς πολλά πολλά πάμε στο ψαχνό.

1/ Η μελισσοκομία είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Όσα χρήματα και αν διαθέτεις ποτέ δεν είναι αρκετά για να καλύψεις την κάθε μελισσοκομική σου ανάγκη, επιλογή, επένδυση. Πρώτα από όλα χρειάζεται φειδώ στο τι θα ξοδεύεις σε αυτή. Ιδίως αν δεν έχεις μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα ή άλλα εισοδήματα εκτός από αυτά που αναμένεις από αυτή.

2/ Όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι. Ναι έχετε ακούσει ιστορίες για ένα ικανοποιητικό εισόδημα από την μελισσοκομία. Ένα εύκολο εισόδημα από αυτή. Μια ζωή πιο ρομαντική, ελεύθερη και πλήρης όταν ασχολείσαι με αυτή. Μύθοι!!! Και δεν είναι το εισόδημα τέτοιο που να είναι και ικανοποιητικό και σταθερό (ιδίως στην αρχή της μελισσοκομικής σας δραστηριότητας και στα ξεκινήματα της μελισσοκομικής σας επιχείρησης), ούτε εύκολο είναι το εισόδημα που θα έρθει από αυτή (ιδίως όταν θα αρχίζετε να έχετε ένα σεβαστό ζωικό κεφάλαιο για να μπορείτε να ελπίζετε σε ένα εισόδημα που θα ξεπερνά απλώς την επιβίωση μόνο από την μελισσοκομία), ούτε υπάρχει ο ρομαντισμός, η ελευθερία, και η πληρότητα που μπορεί να σου χαρίσει η μελισσοκομία αν αρχίζεις να λειτουργείς ως επαγγελματίας (αν θέλεις να επιζήσεις από αυτή πρέπει να γίνεις επαγγελματίας).

3/ Για να μπορείς να επιζήσεις με την μελισσοκομία και να ζήσεις και την οικογένεια σου θέλει πολύ τρέξιμο. Τρέξιμο για ελέγχους σε δείκτες σε διαφορετικές τοποθετήσεις, σε πλήρεις ελέγχους στα μελισσοκομεία σου, σε διαρκείς μετακινήσεις σε διαφορετικές ανθοφορίες, σε δύσκολους κοντινούς και μακρινούς τρύγους, σε προετοιμασία του υλικού σου στις περιόδους που είναι χαλαρές οι εξωτερικές εργασίες σου.

4/ Πολλαπλές τοποθετήσεις, διαμοιρασμός των κινδύνων, διαρκές μετακινήσεις, δείκτες. Το μόνο μυστικό για να πετύχεις στην μελισσοκομία είναι αυτό. Η μελισσοκομία δεν είναι κουμάρι. Η μελισσοκομία δεν είναι ή Ταν ή Επί Τας. Η μελισσοκομία θα θρέψει εσάς και την οικογένεια σας. Δεν θα ρίξετε το μέλλον της οικογένειας σας σε μια ζαριά.
   
5/ Η νεκταροέκκριση είναι το πάν!!!! Νομαδική μελισσοκομία είναι το διαρκές κυνήγι της. Είναι τόσο σημαντική η νεκταροέκκριση που θα μπορούσα να γράψω τον δεκάλογο απλώς γράφοντας δέκα φορές την φράση η νεκταροέκκριση είναι το πάν και θα ήταν ορθότατος!!!!

6/ Δάσκαλος σας στην μελισσοκομία είναι αυτός που θα σας δείξει ορθές μελισσοκομικές μεθόδους, χειρισμούς, τακτικές  πάνω από μια κυψέλη (αν και αυτός θα μπορούσε να ορισθεί ως ο καλός δάσκαλος!).  Συγγραφέας μελισσοκομικών βιβλίων είναι αυτός που γράφει τις μελισσοκομικές του γνώσεις ή εμπειρίες σε βιβλία. ΜελισσοBlogger είναι αυτός που θα γράψει τις μελισσοκομικές του γνώσεις ή εμπειρίες στο blog  του ή θα παρουσιάζει βίντεο με αυτές. Το κάθε ένα είναι διαφορετικό. Κάποιος μπορεί να είναι και τα τρία, αλλά συνήθως δεν είναι πολύ συχνό αυτό. Μην μπερδεύεστε. Ο μεγαλύτερος δάσκαλος σας στην μελισσοκομία θα είσαστε εσείς και η κρίση σας. Εσείς θα μπορέσετε να συγκεντρώσετε τον απαραίτητο όγκο γνώσεων που είναι αναγκαίος για να είσαστε αποτελεσματικοί στην μελισσοκομία, εσείς θα χρησιμοποιήσετε την κρίση σας για να ξεδιαλύνετε το τι είναι ορθό ή όχι πάνω στις γνώσεις που συγκεντρώσατε (ή ορθό για εσάς και τις ιδιαιτερότητες σας ως μελισσοκόμοι) βασιζόμενοι στην ολοένα αυξημένη εμπειρία σας στην μελισσοκομία.

7/ Η ευθύνη για κάθε γνώση σας, κάθε μελισσοκομική σας πράξη, κάθε μελισσοκομικό σας χειρισμό, κάθε μελισσοκομική σας τακτική, τοποθέτηση, στρατηγική είναι δική σας και μόνο. Οι επιπτώσεις από όλα τα παραπάνω θα βαρύνει μόνο εσάς και το μέλλον της οικογενείας σας. Κανένας δεν θα είναι μέτοχος στο πλεόνασμα μελιού που θα βγάλετε από τα παραπάνω αν όλα πάνε σωστά. Κανένας δεν θα είναι μέτοχος στο έλλειμμα μελιού που θα σας προκαλέσουν όλα τα παραπάνω αν όλα πάνε λάθος. Προσέξτε που βασίζετε το μέλλον σας.

8/ Η μελισσοκομία θέλει διάβασμα. Πολύ. Η μελισσοκομία θέλει κουβάλημα ξένων κυψελών. Πολύ. Η μελισσοκομία θέλει ιδρώτα. Πολύ.

9/ Μαγικές σφαίρες, μυστικά, «κάτσε καλά» μέθοδοι δεν υπάρχουν στην μελισσοκομία. Υπάρχει μόνο πολύ δουλειά για να έρθουν τα πολλά «μελάκια». Όποιος υπόσχεται κάτι διαφορετικό είναι είτε άσχετος, είτε είναι άσχετος.
        
10/ Αυθεντίες δεν υπάρχουν.

 Αυτά και μόνο, αν ο Θεός αρκέστηκε σε δέκα εντολές νομίζω ότι αρκεί και για μένα αυτός ο αριθμός χα χα χα. 

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.........

 Adios Amigos Locos








Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 26/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου