UA-50457385-1

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


 Ανάμεσα στα απομελίσματα των πλαισίων του πρώτου χεριού του Πεύκου, και τις μετακινήσεις στο δεύτερο χέρι του Πεύκου μια ευκαιρία για να δημοσιοποιηθεί το Τριακοστό Πέμπτο μέρος της σειράς αναρτήσεων απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν.

 Χωρίς πολλά, πολλά, βουρ στο ψαχνό!

221. Δεν θυμάμαι αν σε χω ξαναρωτήσει αλλά προέκυψε πάλι φέτος ένα θέμα με την ωριμότητα του μελιού και τον τρύγο κτλ οπότε μιας και έφαγα σκάλωμα απευθύνομαι και σε εσένα... ασφράγιστα πλαίσια με ώριμο μέλι... ο καιρός περνά οι χειρισμοί δεν περιμένουν οπότε τι κάνω? Έγινε μέτρηση και είναι κάπου στο 16 με 17 η υγρασία του ενώ δεν στάζει καθόλου πια.... λάθος χειρισμός μου? Την ιδία στιγμή κάτω από το διάφραγμα φουσκωμένα στεφάνια με σφραγισμένα μέλια......

Bears NestΚάποιος πρέπει να μου το έχει ρωτήσει **** αυτό αλλά δεν θυμάμαι πλέον ποιος μετά από τόσα χρόνια και τόσες χιλιάδες ερωτήσεις χα χα χα. Το να χρησιμοποιείς διαθλασίμετρο είναι καλύτερη μέθοδος από την χονδρική με το μάτι που λέει ότι πρέπει να παίρνεις τα πλαίσια που είναι σφραγισμένα κατά τα 2/3 (κατά άλλους στα 3/4 και κατά άλλους στα 1/3 χα χα χα). Αν το μέλι έχει υγρασία κάτω του 17% (το νέκταρ έχει 50%) τότε είναι ώριμο για να το πάρεις. Αυτό φυσικά ισχύει για τα ανθόμελα, και όχι για τα μελιτώματα που έχουν λιγότερη υγρασία εκ ορισμού (οπότε εκεί παίρνεις τα πλαίσια χωρίς να έχουν σφραγισθεί). Μια ακόμα χονδρική μέθοδος είναι σε ασφράγιστα πλαίσια να τα τινάζεις για να δεις αν τρέχει λαντούρα (μέλι-νέκταρ ημέρας δηλαδή), αν δεν τρέχει είναι καλός υποψήφιος για να το πάρεις χα χα χα. Αλλά είπαμε το διαθλασίμετρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να βλέπεις το επίπεδο υγρασίας και να αποφασίζεις το τι θα τρυγήσεις (αλλά και να μην είμαστε υπερβολικοί! Δεν μπορείς να βλέπεις πλαίσιο, πλαίσιο, το επίπεδο υγρασίας αν έχεις να κάνεις τρύγους με τριψήφιους ή τετραψήφιους αριθμούς πλαισίων!).

 Πάμε παρακάτω, όχι δεν έχεις κάνει κανένα λάθος στους χειρισμούς σου, έβαλες μεν βασιλικό διάφραγμα αλλά δεν φέρθηκε το μελίσσι όπως λένε οι θεωρίες και όσοι γίνονται φίρμες παπαγαλίζοντας αυτές. Τι παράξενο ε?!?!? Χα χα χα. Το μελίσσι διαρκώς μας δείχνει ότι δεν μπαίνει σε νόρμες και διαρκώς προσπαθεί να βγάλει τις θεωρίες λανθασμένες! Έχει βγάλει μαλλιά η γλώσσα μου να λέω ότι το βασιλικό διάφραγμα δεν δίνει τα μέλια, αλλά μόνο η εξωτερική νεκταροέκκριση! Ναι έβαλες διάφραγμα, ναι ήρθαν μέλια, αλλά δεν ήρθαν τόσα πολλά μέλια ώστε να τα σφραγίσουν (όχι ότι το μέλι δεν μπορεί να είναι και ώριμο! Άλλο αυτό). Σφράγισαν οι μέλισσες τα μέλια που ήταν κάτω γιατί προφανέστατα η ύπαρξη του βασιλικού διαφράγματος (και ταυτόχρονα ή εξωτερική νεκταροέκκριση που δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να ωθήσει όλο το μελίσσι να δουλεύει σε κάθε εκατοστό των πλαισίων της διπλής κυψέλης αποθηκεύοντας, αφαιρώντας υγρασία, και σφραγίζοντας και τα πλαίσια) ώθησε τον κύριο όγκο των μελισσών να είναι κάτω και να δουλεύουν εκεί (να φροντίζουν γόνους, αλλά και να αποθηκεύουν μέλι (και γύρη) και να σφραγίζουν μέλι -δηλαδή να αφαιρούν υγρασία από αυτά τα πλαίσια πρώτα και όχι από τα πλαίσια που είναι πάνω από το βασιλικό διάφραγμα-). Αυτή είναι δυστυχώς η κρυφή παραδοχή που γίνεται με την χρήση του βασιλικού διαφράγματος που την αποσιωπούν αυτοί που την διακηρύσσουν (ότι η εξωτερική νεκταροέκκριση θα πρέπει να είναι πολύ καλή για να πετύχει αυτός ο χειρισμός αυτά που λέει ότι μπορεί να πετύχει η θεωρία). Μάλιστα αν ήταν και λίγο μικρότερη η νεκταροέκκριση στην περίπτωση σου μπορεί να μην βάζαν καν μέλια πάνω από το βασιλικό διάφραγμα!

 Θυμάσαι όταν κάποια φορά σου είχα πει ότι τα μελίσσια δύσκολα αναπτύσσονται μετά από ένα χρονικό σημείο και μετά αν δεν υπάρχει πολύ μεγάλη εξωτερική νεκταροέκκριση (ή τροφοδοσία)? Πάρε μια παραφυάδα που είναι τώρα 7-9 πλαίσια πληθυσμό και 4-5 πλαίσια γόνο, με τις συνθήκες καύσωνα και παύσης της νεκταροέκκρισης που έχουμε, και βάλε πάνω της ένα όροφο με χτισμένα πλαίσια, τι νομίζεις θα γίνει? Θα πιάσει όλο τον χώρο που θα της δώσεις? Ή θα ανέβει μόνο επάνω ή θα μείνει μόνο κάτω, ή το ποιο τρελό από όλα θα πάει πάνω και κάτω αλλά θα καλύψει μόνο τα μισά πλαίσια που θα έχει (θα μετακινηθεί αριστερά ή δεξιά δηλαδή)?  Το δεύτερο είναι πολύ, πολύ, πολύ, πιο πιθανό, από το να δεις (χωρίς τρελά πράγματα από νεκταροέκκριση) το μελίσσι να γίνεται από εδώ και πέρα εικοσάρι (με χτισμένα μάλιστα πλαίσια!) αν είναι σε αυτό το μέγεθος που σου περιέγραψα.

 Στην περίπτωση σου απλώς δεν ήταν τόση η νεκταροέκκριση (ίσως και το μέγεθος του μελισσιού, αλλά σε αυτή την περίπτωση έρχονται τα στραβά από το βασιλικό διάφραγμα που και αυτά τα αποσιωπούν όσοι κηρύσσουν την αξία του βασιλικού διαφράγματος! Το βασιλικό διάφραγμα ενώ δεν μπορεί από μόνο του να φέρει μέλια-θέλει και εξωτερική νεκταροέκκριση- ωστόσο όμως από μόνο του μπορεί να μειώσει το μέγεθος του μελισσιού! Και αυτό γιατί αν δεν έχει καλή νεκταροέκκριση εκεί έξω μπορεί το μελίσσι να συμπτυχθεί μόνο στην γονοφωλιά και να έχουμε εκεί όλες τις τροφές (γύρη + μέλι) και ελάχιστο χώρο για γόνο, οπότε δεν μπορεί το μελίσσι να αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε –χωρίς βασιλικό διάφραγμα- οπότε να μην αποκτά και τον αριθμό των συλλεκτριών που θα μπορούσε, ώστε να φέρει και τα μέλια που θα μπορούσε να φέρει σε πλήρη ανάπτυξη. Οπότε εδώ αντιλαμβάνεσαι ότι μακροπρόθεσμα έχουμε ένα φαύλο κύκλο αν διατηρήσεις για πολύ το βασιλικό διάφραγμα σε συνθήκες που δεν θα έπρεπε να το χρησιμοποιείς) όση θα ήταν αναγκαία για την χρήση βασιλικού διαφράγματος.

 Για καλό και κακό ξανακάνε στην περίπτωση σου ξεχωριστά τις μετρήσεις στα πλαίσια με το μέλι πάνω από το βασιλικό διάφραγμα, και κάτω από το βασιλικό διάφραγμα (σε περισσότερες από μια κυψέλες) για να είσαι σίγουρος ότι πράγματι είναι ώριμο το μέλι. Επίσης αν πρόκειται για ανθόμελα θα αφήσεις το μέλι σου 15 ημέρες στο δοχείο ωρίμανσης για να χάσει όσο περισσότερη υγρασία μπορεί (με κλειστό το καπάκι σε μέρος που δεν έχει υγρασία, γιατί άνετα το μέλι μπορεί και να πάρει και υγρασία από την ατμόσφαιρα! Μην κάνεις το λάθος να το έχεις ανοιχτό σε μέρος με υγρασία, θα πάρει τότε υγρασία και δεν θα χάσει!).

 Δυστυχώς μαιμούνι οι θεωρίες είναι πολύ καλές στο χαρτί, αλλά είναι υπερβολικά απλοποιημένες για να εξηγήσουν την συμπεριφορά ενός υπερβολικά περίπλοκου αντικειμένου όπως είναι το μελίσσι, σε μια ρευστότατη και πλήρως ευμετάβλητη παραμετροποίηση όπως είναι η εξωτερική νεκταροέκκριση. 

 Πολύ πιο απλά θα ήταν τα πράγματα αν όσοι λέγανε για βασιλικά διαφράγματα ανάφεραν την παρακάτω πρόταση για την χρήση τους «Αν είσαστε σε ένα μέρος με χιλιάδες στρέμματα μονοκαλλιέργειας (η τεράστια δάση με μελιτώματα) που δίνει πολύ καλά η εξωτερική νεκταροέκκριση, και για τις επόμενες 20 ημέρες οι καιρικές συνθήκες δεν θα είναι ακραίες (ούτε καταιγίδες, αλλά ούτε και καύσωνες), και το μελίσσι σας είναι στο μεγαλύτερο μέγεθος που μπορεί να είναι, τότε ναι το βασιλικό διάφραγμα θα ανταποκριθεί σε ότι λέει η θεωρία και θα σας κάνει την ζωή ποιο εύκολη. Αν όχι (που είναι και το πιο πιθανό!) τότε θα σας κάνει να λέτε «Αααααα το μελίσσι δεν μπαίνει σε νόρμες και θεωρίες!».» Χα χα χα.  

222. Και μια ερώτηση χειρισμού. Σκέπτομαι τα διώροφα που είναι 14αρια σε πληθυσμό να τα σφίξω. Θα πέσουν λογικά και λίγο σε πληθυσμό μέχρι τότε. Γενικά είναι καλό να κατεβάζουμε τους ορόφους στα πεύκα? Μην απλώνεται πολύ το μελίσσι μιας κ από όσο βλέπω πάει για Οκτώβριο το θέμα αυτό. Για θέμα θερμοκρασίας περισσότερο τη νύχτα το λέω. Απόψεις βέβαια συζητάμε τίποτα δεν είναι δεδομένο. 

Bears NestΕγώ μαιμούν έχω κατεβάσει από όλα τα μελίσσια μου τους ορόφους εκτός από 2 που το ένα έχει 8 γόνους από ξύλο σε ξύλο και το άλλο έχει 9!!! Πως έγινε αυτό? Ένας θεός ξέρει! Πλέον μόνο πολύ δυνατά μελίσσια καλά είναι να στέκονται με όροφο (και θα στο πουν οι γόνοι αυτό! Πες ένα μελίσσι με 8 γόνους όταν ανοίξει θα βγάλει 16 πλαίσια σε πληθυσμό συν 14 με 15 πλαίσια πληθυσμό που έχει θα πάει στα 28-30 πλαίσια πληθυσμό (θα πεθάνει και ένα μέρος του πληθυσμού μέχρι να ανοίξει όλος ο γόνος) αυτό δεν μπορείς να το έχεις σε δεκάρι. Αν αντίθετα είναι 14αρι σε πληθυσμό και έχει μόνο 3-4 γόνους καλό είναι να το κατεβάσεις όροφο (μια που ο πληθυσμός του αυτή την στιγμή έχει μικρή διάρκεια ζωής γιατί ξεπατώνεται να φέρει μέλι), ιδίως μελίσσια που κάνανε τοποθέτηση σε πεύκα είναι μονόδρομος το κατέβασμα των ορόφων. Δεν είναι μόνο θέμα θερμοκρασίας είναι και θέμα αποδιοργάνωσης του μελισσιού, όταν έχουν μεγαλύτερους χώρους από όσους χρειάζονται και έχουν περισσότερη χασούρα για μετακινήσεις μέσα στην κυψέλη και μερικές μπορεί ευκολότερα να "Λουφάρουν!". Μην είσαι σίγουρος ότι πάντα οι μέλισσες δουλεύουν στο 100% των δυνατοτήτων τους και ότι δεν περνά από το μυαλουδάκι τους να λουφάρουν και λίγο!

223. Λάζαρε ξέρουμε τίποτα για το φυτό σουσάμι έχει λέει στην ****** δίνει μέλι *;

Bears NestΑγριοσουσαμιά *******, ναι μπορεί να δώσει μερικές φορές ικανοποιητικές ποσότητες από μέλι αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες ή να βοηθήσει μελίσσια να συντηρηθούν. Άγρια χλωρίδα σε βοσκοτόπια ή σε χωράφια σε αγρανάπαυση και ναι υπάρχει και στην ****** σε επαρκείς ποσότητες. Δευτερεύουσα όμως ανθοφορία και δύσκολο να βασιστείς σε αυτή για να αποκομίσεις τρύγους. Μόνο σε ιδεώδεις καταστάσεις θα δώσει επαρκείς ποσότητες μελιού (άφθονες βροχές, ή σε μέρη με μεγάλες ποσότητες υγρασίας πχ ποτιστικά χωράφια ή ποτάμια) ώστε να αξίζει εκεί μια τοποθέτηση, αν αντίθετα δεν δίνουν οι κύριες ανθοφορίες αυτήν την εποχή (πολυκομβος, σουσούρα) ίσως να αποτελέσει μια επιλογή για να συντηρηθούν τα μελίσσια, αλλά μην γελιέσαι οι ίδιες συνθήκες που κάνουν τις παραπάνω ανθοφορίες να μην αποδίδουν θα κάνουν και την αγριοσουσαμία να μην αποδίδει. Αν θέλεις πάνε δείκτες εκεί για να δεις τι κάνει το μέρος, γιατί καλή η θεωρία αλλά οι δείκτες και μόνο δίνουν πραγματικές απαντήσεις.

* Δείκτες, δείκτες, δείκτες πάντα και παντού μαιμούνια! Καλή η θεωρία αλλά μόνο οι δείκτες δείχνουν το επίπεδο νεκταροέκκρισης και όχι το τι θα μπορούσε να αποδώσει μια ανθοφορία. Ιδίως μάλιστα σε χρονιές ξηρές από βροχές όπως η φετινή όπου σχεδόν καμία ανθοφορία δεν μπορεί να αποδώσει ότι θεωρητικά θα μπορούσε. Για την χρήση των δεικτών δείτε την ανάρτηση του blog Οδηγός για την χρήση των δεικτών και των τοποθετήσεων που θα κάνουμε βάση αυτών . 

224 a . Καλησπέρα φίλε μου εύχομαι καλά μέλια και συγχαρητήρια για το σαιτ. Θέλω να πάρω και εγώ ένα T4 (καθότι νέος μελισσοκόμος και θα με βολέψει και αλλού.) αλλά πριν αρχίσω να τρέχω στις μάντρες θα θελα να ξέρω κάνα 2 πραγματάκια και επειδή βλέπω ότι το χεις θα είσαι και γνώστης. Πχ  πόσα χωράει στρωση? Διώροφα το ένα πάνω στο άλλο τα παίρνει σε ύψος, τραβάει σε ανηφόρα γενικά, αντέχει? Πόσα κυβικά είναι αυτό που έχεις? Οτιδήποτε πληροφορία που νομίζεις ότι θα μου φανεί χρήσιμη διότι τα χρήματα δυστυχώς δεν περισσεύουν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων περιμένω νέα σου.

Bears NestΓεια σου ***** και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χμμμμμμ Τ4! Τι να πρωτοπώ! Ας αρχίσουμε από τα βασικά σχετικά με το δικό μου Τ4 (προσοχή τα διάφορα μοντέλα διαφέρουν μεταξύ τους σε διαστάσεις ή σε ιπποδύναμη). 2400 κυβικά πεντακύλινδρο (πεντάκλωνο), εμπροστοκίνητο, πετρέλαιο, 80 ίπποι, 1550 απόβαρο 995 ωφέλιμο, μοντέλο του 99, χωρά 16 κυψέλες (4χ4) η στρώση για μερικούς πόντους στην καρότσα δεν χωρούσε 20 (4χ5) το δικό μου (έχω φίλο που έχει το ίδιο μοντέλο και έχει αυτούς τους έξτρα πόντους και το βάζει 20 στην στρώση). Τα ανώτερα του φορτώματα που του έχω κάνει είναι 32 διπλές ή 48 μονές (αφού του έβαλα τα νέα παράπετα για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς –τα παράπετα είναι μετρημένα για τρεις σειρές από μονές, οι δύο σειρές από διπλές είναι μερικά εκατοστά πάνω από τα παράπετα-). Στις ανηφόρες με το μέγιστο φόρτωμα του δείχνει την αδυναμία του ο κινητήρας (πχ στην ανηφόρα στην Καρδία την βγάζεις στο τέλος της με Δευτέρα ή με Τρίτη και 45-60 χιλιόμετρα , μια μόνο φορά την βγάλαμε με Τετάρτη και για αυτό και το θυμάμαι χα χα χα).

 Δυστυχώς οι ανάγκες των μελισσοκόμων για μεταφορική ικανότητα είναι πάντα μεγαλύτερες από τις δυνατότητες μεταφοράς που μπορεί να προσφέρει το κάθε φορτηγό (και αν ένα φορτηγό σε καλύψει να είσαι σίγουρος ότι θα ανεβάσεις μετά τον αριθμό των κυψελών σου χα χα χα). Σε μοντέλα με περισσότερη ιπποδύναμη (ή με turbo) υποθέτω δεν θα είναι τόσο άμεσο το θέμα της δύναμης στις ανηφόρες. Εκείνο όμως που θα είναι έντονο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τ4 που είναι η υπερθέρμανση του κινητήρα (όπως και το μόνιμο πρόβλημα της Volkswagen που είναι τα ηλεκτρικά τους), ιδίως αν το ζορίζεις με μεγάλο φορτίο σε απαιτητικές ανηφόρες όπως στην Καρδία (φυσικά τώρα τελευταία που σταματήσαμε να το οδηγούμε σαν να ήταν αυτοκίνητο βενζινοκίνητο αλλά σαν πετρελαιοκίνητο φορτηγό το πρόβλημα της υπερθέρμανσης δεν είναι πλέον τόσο έντονο). Για αυτό τον λόγο έχει και διπλά Βερβιλατερ και χειροκίνητο διακόπτη για να δουλεύουν διαρκώς όταν έχεις να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις.

 Πάμε παρακάτω το Τ4 έχει κακή φήμη όσο αφορά τις βλάβες (και με κυριότερη το να καεί ο κινητήρας λόγου του θέματος της υπερθέρμανσης) αλλά σε μια πιο προσεκτική και εμπεριστατωμένη έρευνα (ρωτώντας μεταφορέα οδικής βοήθειας) μου επισήμαναν ότι δεν είναι και τόσα πολλά τα Τ4 που παρουσιάζουν πρόβλημα (σε σχέση πχ με τα Mercedes!). Το μεγάλο του πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ο τεράστιος αριθμός από Τ4 σε κυκλοφορία στην χώρα μας, που σημαίνει ότι τα ανταλλακτικά του δεν είναι σπάνια οπότε είναι και πολύ φθηνά (σε αντίθεση πχ με τα ανταλλακτικά του Ford transit). Κάτι που θα σου φανεί χρήσιμο χα χα χα.

 Στην δική μου περίπτωση τώρα, που μπορεί να μην είναι και αντιπροσωπευτική, μου έχει φύγει ένα σεβαστό ποσό για επισκευές και αλλαγές ανταλλακτικών (ήδη είμαι στα 1200 ευρώ για επισκευές, χωρίς να υπολογίζω τις βελτιώσεις που του κάνω για να είναι πιο κατάλληλο για μελισσοκομικό, και με περιμένει και τουλάχιστο ένα ακόμα 300αρι ευρώ για προγραμματισμένες επισκευές, και ότι άλλο θελήσει ο καλός Θεούλης να υποστώ χα χα χα. Δηλαδή ήδη έχω πληρώσει για επισκευές πάνω από το ένα τέταρτο της αξίας που πλήρωσα για να το αγοράσω!). Φυσικά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και στο ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του (ένας παππούλης δενδροκόμος που το κινούσε μάλλον σπάνια) ίσως να μην του έκανε τις συντηρήσεις που  έπρεπε (και τις άξιζε).

 Πάμε και στην οδηγική του συμπεριφορά. Ναι είναι πολύ καλό! Η προσαρμογή μου έγινε άμεσα από το Vitara που είχα και το ότι έχει μπροστινή κίνηση είναι κάτι που το εκτίμησα δεόντως (και το είχα επιθυμήσει! Ναι τα πισοκίνητα σε κάνουν καλό οδηγό, αλλά είναι και κουραστικό να ξέρεις ότι το κάθε οδηγικό λάθος θα το πληρώσεις ακριβά, ιδίως με το Vitara και το μικρό του μεταξόνιο κάθε λάθος σε στροφή ή αλλαγή κατεύθυνσης μπορούσε να σε οδηγήσει είτε σε έξοδο από τον δρόμο ή σε ένα θεαματικό τετ α κε στην καλύτερη περίπτωση). Οι όγκοι του δεν είναι υπερβολικά μεγάλοι όποτε δεν νιώθεις ότι οδηγείς νταλίκα (αλλά μην γελαστείς, είναι πάλι μεγάλο! Αν πας να χωθείς σε τίποτα δρομάκια με τίποτα μαλάκες να έχουν κάνει γάμησε τα παρκαρίσματα από εδώ και εκεί θα καταλάβεις ότι οδηγείς φορτηγό και όχι αυτοκίνητο πόλης!).

 Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος (αν δεν πήγαινα και τόσο συχνά σε συνεργεία θα ήμουν κατενθουσιασμένος χα χα χα), αλλά εγώ έρχομαι από ένα σχήμα μεταφορών Vitara  με τρέιλερ και είναι φυσικό να μου αρέσει πολύ περισσότερο το νέο μου όχημα και οι δυνατότητες και επιλογές που μου δίνει.

 Φυσικά εδώ θα τελειώσω την απάντηση μου με τα γνωστά, ότι μεταχειρισμένο όταν είναι κάτι θα σου βγάλει και πράγμα, τα μεταχειρισμένα είναι  θέμα τύχης, όσο ένα όχημα το συντηρείς και το σέβεσαι τόσο θα σε βγάζει ασπροπρόσωπο και αυτό, και κυρίως ότι πληρώνεις παίρνεις. Α ναι και για το τέλος, μην εμπιστεύεσαι κανένα πωλητή! Χα χα χα. 

 Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο πάνω στην απόφαση σου ***** και για ότι άλλο χρειασθείς απλώς ρώτα με. 

224 b Καλησπέρα, καταρχήν σε ευχαριστώ για την τόσο λεπτομερής περιγραφή. Είμαι από Μεσολόγγι και το δρομολόγιο που θα κάνω είναι ορεινά Ευρυτανίας για Έλατο 2,5 ωρες δρομολόγιο, η 1,5 ώρα ανηφόρα και δύσκολα κομμάτια και βατά. Τον υπόλοιπο καιρό άσφαλτο και ευθείες τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν θέλω να πάρω αγροτικό γιατί θα πρέπει να βάλω τρέιλερ, ούτε σπρίντερ διότι είναι μεγάλο και δεν βολεύει να το δουλεύεις για μικροδουλειές. Το καλούπι του τ4 είναι για μένα το ιδανικό. Τα πιο πολλά που βρίσκω είναι 2400 με 90 άλογα και κάποια 2500 με 100.κ τα δυο με τούρμπο. Έχω καιρό ακόμη λίγο αλλά θέλω να τη ψάξω όσο γίνεται τη δουλεία με το αμάξι. Το δικό σου είχε πολλά χλμ? Από κατανάλωση όταν δεν έχει βάρος (μικροδουλειές) τι λέει?

 Καλημέρα, επανέρχομαι και πάλι (ότι θυμάμαι χαίρομαι χα χα), είπες ότι ένας φίλος σου έχει τ4 αλλά λίγο μεγαλύτερο και παίρνει 20 στρώση. Είναι ευχαριστημένος γενικά αντιμετώπισε τα ίδια με σένα? αυτά προς το παρόν. Καλημέρα.

Bears NestΧμμμμ τοποθετήσεις στα έλατα, αυτό και αν είναι αμφιλεγόμενη επιλογή χα χα χα (μην ρωτάς το γιατί, το γράφω σε δεκάδες αναρτήσεις εδώ και χρόνια!). Για να πάμε στα δικά μας τώρα, το δικό μου το είχα πάρει με λίγα χιλιόμετρα μόνο, 217.000 χιλιόμετρα (εγώ ήδη το έχω φτάσει μέσα σε ένα χρόνο στα 242.000 οπότε αν το είχα εγώ από την αρχή τώρα θα είχε 450.000-500.000 για αυτό και χαρακτηρίζω τα χιλιόμετρα του λίγα). Η Κατανάλωση του φορτωμένο από Σοχό για Χαλκιδική (300 χιλιόμετρα πάνε έλα) είναι 30 ευρώ περίπου το δρομολόγιο (μου έχει τύχει και να φτάσει 38-40 αλλά και να φτάσει στα 25 και μια φορά στα 20! Πως γίνεται αυτό? Ρώτα καλύτερα τους Βενζινάδες χα χα χα). Για περισσότερη ανάλυση πάνω στο θέμα (όπως και το σκεπτικό μου γιατί πήρα το συγκεκριμένο φορτηγό) θα την βρεις στις αναρτήσεις του blog Μελισσοκομικό Test Drive:Suzuki Vitara 1600cc plus μελισσοκομικό τρέιλερ Vs Volkswagen T4 2400cc καθώς και Που είσαι μάνα να με δεις που έγινα (και) φορτηγατζής .

 Τώρα Τ4 με turbo είναι τελείως διαφορετική περίπτωση από το δικό μου, ναι είναι δυνατότερα αλλά ταυτόχρονα και περιπλοκότερα και δαπανηρότερα σε καύσιμα (θεωρητικά να τα πηγαίνεις με τις ίδιες ταχύτητες με το δικό μου μπορεί και να είναι οικονομικότερα, αλλά και οι δύο μας ξέρουμε ότι δεν θα το κάνεις αυτό και θα πηγαίνεις ταχύτερα, οπότε υπολόγιζε ένα 50-60% περισσότερο κόστος – Ακόμα και την αεροδυναμική αντίσταση να υπολογίσεις θα δεις πόσο αυξάνει η κατανάλωση καθώς δουλεύεις όλο και πιο κοντά στην τελική πχ έστω ότι θέλεις ένα κινητήρα 25 ίππων για να φτάσεις μέχρι τις ταχύτητες των 100 χιλιομέτρων, για να υπερνικήσεις την αεροδυναμική αντίσταση και να φτάσεις με το ίδιο όχημα στα 200 χιλιόμετρα θα πρέπει ο κινητήρας να αποκτήσει 105 ίππους, ενώ για να φτάσεις τα 400 χιλιόμετρα θα πρέπει ο κινητήρας να αποδίδει 1000 ίππους! Συγκεκριμένα στα 130-140 χιλιόμετρα το 70-80% της ισχύς του κινητήρα χρησιμοποιείται για να νικήσει την αεροδυναμική αντίσταση (το υπόλοιπο είναι η αντίσταση κύλισης).

 Το καλό είναι ότι τα μοντέλα που αναφέρεις (ιδίως το 2500 κυβικών) έχουν καλύτερη φήμη από το δικό μου μοντέλο (στο ότι δεν χτυπάει ο ίδιος ο κινητήρας! Το τι κάνει το turbo είναι άλλη δουλειά χα χα χα). Το κακό είναι ότι ως πολυπλοκότεροι κινητήρες έχουν και περισσότερες πιθανότητες να πάει κάτι στραβά (ιδίως αν βγει καμία βλάβη στο turbo ο λογαριασμός θα σου έρθει σε τετραψήφιο νούμερο). Φυσικά από την άλλη πλευρά καλύτερες επιδόσεις, διαλέγεις, παίρνεις. Τώρα για την κατανάλωση χωρίς φορτίο δεν την κοίταξα ιδιαίτερα αλλά την υπολογίζω στα 7,5-8,5 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα (αν δεν είναι αεριωθούμενος ο Βενζινάς χα χα χα).

 Τώρα ο φίλος μου φορτώνει το δικό του T4 με 20 διπλές και 20 μονές ως μέγιστο φορτίο. Λόγου πλάτης? Λόγου κινητήρα? Λόγου παραπέτων? Λόγου στρατηγικής? Λόγου ότι είναι μόνος του? Για όλα τα παραπάνω? Αυτός ξέρει. Ωστόσο η άποψη του είναι παρόμοια με την δική μου, πολύ καλό και ευκολοδήγητο φορτηγό ιδίως σε γενικά καθήκοντα αλλά όταν οι κυψέλες ξεπερνούν τις 150-200 αρχίζει να δείχνει τα όρια του στις μεταφορές (όχι όμως στους τρύγους, και σε οτιδήποτε άλλη μελισσοκομική εργασία!).

 Εκείνο όμως που έχεις εσύ να σκεφτείς είναι και τα δικά σου όρια σε αυτούς τους αριθμούς κυψελών. Μην ξεχνάς άλλο να φορτώσεις μέσα σε μερικές μέρες 150-200 κυψέλες και να τις πάς στα 30-40 χιλιόμετρα, και άλλο να τις πας στα 250-300 χιλιόμετρα. Καλά τα μεγάλα τα φορτηγά αλλά θέλουν και χέρια για να φορτωθούν 80-120 κυψέλες μονοκοπανιά! Ιδίως αν οι μετακινήσεις είναι εκατοντάδων χιλιομέτρων. Αν είσαι μόνος σου στις μεταφορές πίστεψε με δεν είναι τα όρια του φορτηγού που θα σε κρατούν πίσω αλλά τα δικά σου τα όρια! 


 Η παρακάνω ερώτηση δεν μου είχε γίνει ποτέ! Μια παρόμοια πρόταση με ελαφρά διαφορετική διατύπωση την είχα δει στον τοίχο ενός φίλου (και υπερβολικά νέου μελισσοκόμου) μου στο Facebook πριν από μερικά χρόνια, και δεν είχα δώσει τότε την κατάλληλη απάντηση γιατί άφησα την τριβή του με την μελισσοκομία να του απαντήσει μόνη της αυτή την λανθασμένη εντύπωση που είχε. Πλέον θεωρώ ότι έχει καταλάβει το λάθος αυτής της άποψης μόνος του και θα είναι ακόμα πιο εύκολο να αντιληφθεί την ορθότητα της απάντησης που θα του δοθεί (αν την διαβάσει) έστω και ετεροχρονισμένα.  

 225. Είναι δυνατό να βγάλει κάποιος μέλι (στον βορρά)  κατά την διάρκεια της άνοιξης χωρίς να έχει τρελαθεί στην τροφοδοσία? Όλοι αυτοί που παρουσιάζουν τρύγους τόσο νωρίς στην χρονιά μήπως το πετυχαίνουν λόγου υπερβολικής τροφοδοσίας? Μπορούν τόσο νωρίς να υπάρχουν τόσο δυνατά μελίσσια (στον βορρά) ώστε να πάρουν τρύγους τόσο νωρίς?

 Bears NestΦυσικά και είναι δυνατό να κάνει κάποιος τρύγους τόσο νωρίς (ακόμα και στον βορρά) μέσα στην άνοιξη χωρίς τρελά ποσά τροφοδοσίας από μέρους του! Συγκεκριμένα στον βορρά υπάρχουν δύο ανθοφορίες που μπορούν να αποδώσουν τρύγους νωρίς την άνοιξη στον Βορρά. Και αυτές είναι οι ανθοφορίες της ακακίας (Αρχές Μάιου) καθώς και του παλιουριού (Τέλη Μάιου). Επίσης υπάρχουν και δύο μελιτωφορίες μέσα στην άνοιξη που μπορούν επίσης να δώσουν τρύγους,  και αυτές είναι το ανοιξιάτικο χέρι του πεύκου (μέσα-τέλη Απρίλη) και το βάρεμα στο φύλλο του βελανιδιού (μέσα – τέλη Μάιου). Θα μου πεις ότι εσύ εκείνη την εποχή ακόμα έχεις μελίσσια που μπορεί να μην έχουν καν δεκαρίσει, και με τόσο αδύναμα μελίσσια σε τόσους λίγους αριθμούς πως μπορείς να βγάλεις τρύγους που να γεμίσουν καν ένα μελιτοεξαγωγέα? Ναι αυτό ισχύει για ένα ερασιτέχνη μελισσοκόμο με λίγα μελίσσια, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για ένα επαγγελματία μελισσοκόμο!

 Πρώτα από όλα ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος και συνήθως δεν ενδιαφέρεται να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο, και έχει χτισμένα πλαίσια (πολλές φορές έχει για κάθε ένα μελίσσι του και ένα χτισμένο όροφο με κεριά), οπότε και δεν αποδυναμώνει τα μελίσσια του κόβοντας παραφυάδες (πες στην ανθοφορία της ελαιοκράμβης ή του ανοιξιάτικου ρεικιού) και μπορεί άνετα να κοτσάρει ένα ολόκληρο χτισμένο όροφο πάνω σε αυτές τις ανθοφορίες και να μην καθυστερήσουν στην ανάπτυξη τα μελίσσια χτίζοντας κεριά, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν σχεδόν έτοιμα για τρύγους σε αυτές τις πρώιμες ανθοφορίες που μπορούν να αποδώσουν και σημαντικές νεκταροεκκρίσεις / μελιτωεκκρίσεις.

 Δεύτερο και σημαντικό και αυτό, ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος του βορρά μπορεί άνετα να ξεχειμωνιάζει μελίσσια στον νότο οπότε μπορεί να τα έχει εικοσαρίσει ακόμα και στις αρχές της άνοιξης, ακριβώς όπως και οι νότιοι μελισσοκόμοι, και να έρθει πίσω στον βορρά αρχές της άνοιξης με έτοιμα μελίσσια για τρύγους. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εκμεταλλευτείς το ανοιξιάτικό χέρι του πεύκου και να κάνεις τρύγους πάνω σε αυτό.

 Αλλά το κυριότερο πλεονέκτημα που έχει ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος απέναντι σε ένα ερασιτέχνη μελισσοκόμο είναι ακριβώς ο μεγάλος αριθμός κυψελών που διαθέτει σε σχέση με τον ερασιτέχνη! Πες υπάρχει ένας ερασιτέχνης μελισσοκόμος με 10 κυψέλες και ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος με 300 κυψέλες στην ίδια ανθοφορία.

 Και πες ότι αυτή η ανθοφορία είναι της ακακίας, και δίνει για μερικές μέρες μόνο και τα μελίσσια κατορθώνουν να μαζεύουν και στους 2 μελισσοκόμους μόνο ένα πλαίσιο με μέλι ανά κυψέλη. Οπότε αν πάει να κάνει ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος τρύγο θα πάρει 10 πλαίσια από τις 10 κυψέλες (με 1,5 κιλό μέλι το πλαίσιο μιλάμε τώρα για 15 κιλά μέλι, ούτε καν να γεμίσει ένας εξάρης μελιτοεξαγωγέας δεν φτάνει! Χα χα χα). Ναι αλλά αντίστοιχα ο επαγγελματίας μελισσοκόμος με τις 300 κυψέλες του θα πάρει 300 πλαίσια, δηλαδή 450 κιλά μέλι! Αντίστοιχα αν πάρει 2 πλαίσια ανά κυψέλη θα φτάσει τα 900 κιλά (σχεδόν τόνος), και με τρία πλαίσια θα φτάσει στα 1350 κιλά (κοντά στον 1,5 τόνο)! Ενώ ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος ακόμα και αν φτάσει να πάρει και 10 πλαίσια στην κυψέλη θα πάρει μόνο 150 κιλά! Από ότι βλέπεις η διαφορά τάξης των αριθμών κυψελών που υπάρχει ανάμεσα σε ένα επαγγελματία μελισσοκόμο με ένα ερασιτέχνη μελισσοκόμο μπορεί να δημιουργεί τεράστιες διαφορές (παρόλο που μπορεί αναλογικά οι τρύγοι τους να συμβαδίζουν!) σε απόλυτους αριθμούς στους τρύγους!


 Αν βάλεις μάλιστα και τις τρεις παραμέτρους που ανάφερα παραπάνω (και μια κρυφή ακόμα ότι είναι και πιο αποτελεσματικός λόγου γνωστικού κεφαλαίου ο επαγγελματίας μελισσοκόμος) θα δεις ότι μπορεί να διαφέρει και η απόδοση και αναλογικά (πλαίσια ανά κυψέλη) στους τρύγους ανάμεσα στους επαγγελματίες μελισσοκόμους με τους ερασιτέχνες, ιδίως στις πρόωρες ανθοφορίες και τρύγους που μπορούν να αποδώσουν αυτές. 

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".












Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 29/09/2017




Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου


 Για να χρησιμοποιήσω και εγώ μια παραβολή όπως κάνουν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες όταν θέλουν να γίνουν κατανοητοί από τα πλήθη!

 "Πες ότι έχεις ένα ποτήρι στο χέρι σου, γεμάτο με δροσερό νερό. Έξω λιοπύρι, πρελούδιο της Κόλασης, το πίνεις γοργά, λαίμαργα, χωρίς ανάσα, θαρρείς χωρίς αύριο. Ξεδίψασες, στέκει άδειο στο χέρι σου το ποτήρι πια, δεν το έχεις ανάγκη, το πετάς στην γη με ορμή, σπάει. Εσύ μέσα στο λιοπύρι ξανά, πρελούδιο της κόλασης σου, θα ξαναδιψάσεις , αλλά πουθενά ποτήρι να σε ξεδιψάσει."

 Προσοχή στα λόγια τα φτερωτά, ακόμα περισσότερο προσοχή στα λόγια τα άστοχα, προσοχή και στην γλώσσα που ενώ δεν έχει ακουμπήσει στο μυαλό κελαηδά , αφήστε την λογική και όχι την απογοήτευση να μιλά για σας!

 Αφιερωμένο στους φίλους μου μελισσοκόμους που οι κακές μελισσοκομικές χρονιές τους οπλίζουν με ξυράφια στις γλώσσες τους, καθώς και σκοτάδια στην σκέψη τους και την καρδιά τους. Και νιώθουν εξαιτίας αυτών υποχρεωμένοι να πληγώνουν αβέρτα άτομα που αξίζουν της προσοχής τους. Καθώς και να αφήνουν άτομα που αξίζουν να τους αφήσουν πίσω. Ξεχνώντας ότι οι καλές μελισσοκομικές χρονιές θα ξανάρθουν και για αυτούς, αλλά όλοι αυτοί που αξίζουν θα τους έχουν αφήσει πίσω τους για πάντα!

 Τάδε Έφη Άρκτος ο Θαλάσσιος (Ursus Maritimus) A.k.a Αρκούδας, Αρχηγός των "Καλός μελισσοκόμος είναι ο νεκρός μελισσοκόμος αλλά και πάλι βρωμάει" μελισσοκόμων, εν σωτήριο έτος δυο χιλιάδων, μιας δεκάδας, και επτά ετών και εν τόπο καταραμένο και βδελυρό. 

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ανιχνεύσεις Φυτώριο Φλαμουρίου - Κατάληψη Τερηδόνα Vol II


 Και φτάνουμε στο τελευταίο μέρος της σειράς αναρτήσεων - ανιχνεύσεων παρουσιάζοντας και το δεύτερο μέρος (και τέταρτο μέρος της σειράς) της ανίχνευσης στο Φυτώριο Φλαμουρίου - Κατάληψη Τερηδόνα.

 Και βλέπουμε μπροστά μας το δεύτερο κτήριο του φυτωρίου. Όμορφο! Και μοιάζει με χιονοδρομικό σαλέ!


 Διαμαντάκι!


 Και η πινακίδα σε προδιαθέτει ότι πλησιάζεις σε χώρο διαμορφωμένο για παιδιά.


 Ωραίο κιλίμι ρε Ταμτάκο! Χα χα χα.


 Και αντικρίζεις κομμάτια πλαστικού ταρτάν, το δωμάτιο ήταν διαμορφωμένο ως παιδότοπος!!!


 Ναι πράγματι παιδότοπος!




 Πανέξυπνος τρόπος κλεισίματος της πόρτας!


 Μάγισσες φέρτε μου βότανα κατάσταση!


 Μελισσόχορτο, Ποντιακό Τσάι (!!!).


 Και μια δεύτερη κουζίνα εδώ. Μαγείρευαν σε δύο κουζίνες? Γιατί? Διαφορετικές οικογένειες μήπως?


 Και τα πάντα έχουν εγκαταλειφθεί βιαστικά, και για αυτό έχει μείνει τόσο υλικό (χρήσιμο για όσους το άφησαν ή όχι?) πίσω?




 Ωραία και η μόνωση στον τοίχο, σανός!


 Και η ανίχνευση συνεχίζεται στο επόμενο δωμάτιο.


 Ελπίζω αυτό το σύνθημα να μην είναι κυριολεκτικό, γιατί θα υποδήλωνε μεγάλη άγνοια της ζωής στο δάσος! Ναι η άνοιξη στο δάσος μπορεί να σε σκοτώσει εξίσου εύκολα όσο και ο χειμώνας στο δάσος. Και είναι κρύα τα δάση ακόμα στην άνοιξη, και τελείως υγρά, και δεν υπάρχει ακόμα τίποτα να φας σε αυτά (τα πρώτα δέντρα αρχίζουν να καρπίζουν τέλη άνοιξης, αρχές καλοκαιριού -Κερασιές- με τα περισσότερα από αυτά να δίνουν καρπούς στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου -δείτε και την πρώτη ανάρτηση της σειράς σχετικά με το τι βρώσιμο ανακάλυψε η ανίχνευση μας-). Ναι η άνοιξη μέσα σε ένα δάσος αν δεν είσαι πλήρως προετοιμασμένος για αυτή μπορεί κάλλιστα να σε σκοτώσει!


 Φιλότιμες προσπάθειες για Graffiti δεν μπορώ να πω! Χα χα χα.


 Και για να μην ξεχνιόμαστε, λευτεριά στους φυλακισμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ!


 Και ακολουθούμε το Stairway to Heaven για να δούμε που θα μας βγάλει.


 Για όσους είναι περίεργοι πίσω από την σκάλα γράφει "Προσοχή στα τσιμπούρια"! Χα χα χα,


 Και τσουπ να είμαστε μέσα στο σαλέ!


  Θυμάμαι πριν τον μεγάλο σεισμό του 78 υπήρχαν ακόμα στον Σοχό σπίτια με τέτοιες σκάλες που οδηγούσαν σε χαγιάτια, ασθενής πλέον η ανάμνηση αλλά αποδίδει ακόμα μια θέρμη. Ναι θα ήθελα ένα σπίτι με χαγιάτια, σαχίνια, και φουρούζια!  


 Και η εντύπωση της βιαστικής εγκατάλειψης συνεχίζεται.


  Και για ακόμα μια φορά μια σφυριά στο κεφάλι καθώς ανοίγω τα συρτάρια, παιδικές κούκλες! Αυτό ήταν ένα παιδικό δωμάτιο! Και κάποιοι δεν είχαν πρόβλημα να διώξουν ακόμα και αυτά από εδώ!  


 Και συνεχίζουμε την ανίχνευση πριν μας ξαναπάρουν τα ζουμιά.


 Μια σόμπα σε καλή κατάσταση και ρεσό στο τραπέζι υλικά για να ανάβεις την σόμπα, αναγκαία.


 "Παράξενα θερμά στην αίσθηση πάντως τα σπίτια από ξύλο", ακούω τον εαυτό μου να λέει "Ίσως και να ξέρουν κάτι οι βόρειοι που τα κατασκευάζουν έτσι" συνεχίζει να μου ψιθυρίζει. 


 Και οδηγίες αφήσανε για τους επόμενους σχετικά με την χρήση της σόμπας!


 Προσανάμματα.




 Και το ποντικόπάνο χα χα χα




 Και το κτήριο που εξερευνήσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση.


 Είτε τα παιδιά ήταν υπερβολικά προσεκτικά στους διαβίωση τους εδώ, είτε ήταν μεγάλοι γκελαδώροι και έπρεπε να υπενθυμίζουν τα αυτονόητα διαρκώς! Χα χα χα.




 Και ώρα για μια ανίχνευση και στο μπαλκόνι.


 Για τσιμπίστε και μια Selfie για να ξέρετε ποιος σας τα λέει όλα αυτά.


 Το ξαναείπαμε αυτό ε? Πανέμορφο!


 Ένα μέρος στο πουθενά, μακριά από όλα και όλους, να τους ξεχάσεις όλους και να σε ξεχάσουν όλοι, και να μην χρειασθείς να πας στην Αλάσκα για να το βρεις!!!! Μια Αλεπού απόσταση είμαι για να την κάνω για εδώ!!! Μια Αλεπού και μόνο απόσταση!


 Και μια δεύτερη Selfie για τα μαιμούνια που λένε ότι δεν έχω μακριά μαλλιά και διαθέτω και μπυροκοιλιά! Τσιμπήστε τώρα τρία για να στρώσετε χαρακτήρα σκατιάριδες!!! Χα χα χα. 


 Σιγά σιγά έρχεται και η ώρα για να φύγουμε. Τίποτα καλό δεν κρατά για πάντα.


 Τελευταίες ματιές στο μέρος και να το κοτέτσι που κάνανε τα παιδιά στην προσπάθεια τους να επιζήσουν αυτόνομα μόνο με τις δυνάμεις τους. 


 Και η οπίσθια όψη του.


 Φυσικά τα έλατα είναι δουλειά των δασικών, όσο καλή θέληση και να είχαν τα παιδιά απλώς δεν είχαν τον χρόνο να φυτεύσουν έλατα και να φτάσουν σε αυτό το μέγεθος σε τόσο λίγο χρόνο. 


 Ένας δεύτερος εξωτερικός φούρνος που η εισαγωγή των φαγητών γίνεται από την κουζίνα δίπλα πίσω του (για ανατρέξτε μερικές φωτογραφίες πίσω στην κουζίνα! Τώρα το προσέξατε ε? Χα χα χα).


 Και μια εξωτερική τουαλέτα Φάρ Γουέστ!!! Χα χα χα.


 Όπα! Τι έχουμε εδώ?!?!?! Μια πινακίδα με το όνομα της κατάληψης!!! Και ένα σκαθάρι επάνω της!!! Αμάν!!! Υπέροχο!!! Μερακλαντάν!


 Τελευταία ανάμνηση μου από το Φυτώριο Φλαμουρίου - Κατάληψη Τερηδόνα θέλω να είναι αυτή! Ένα μνημείο, μια υπενθύμιση, ένα σημάδι το τι είχε συντελεστεί εδώ. Μάρτυρας ενός ενδιαφέροντος πειράματος, μα και συνάμα πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, όπως επίσης και μάρτυρας ενός Κράτους που το μόνο που το νοιάζει είναι να επιβάλει την θέληση του στους πάντες, ακόμα και αν δεν έχει κανένα κέρδος από αυτό. Ή μήπως έχει?

 Όσο για μένα άφησα σε ακόμα ένα μυστικό τόπο ένα μέρος από την Καρδιά μου. Ένα μέρος που θα το ξαναποθήσω αν το αγρίμι στην ψυχή μου συνεχίζει να θεριεύει μέρα με την μέρα. Είπαμε, μια Αλεπού απόσταση μακριά......

 Παρακάτω θα παραθέσω τις αναρτήσεις της σειράς Ο Πολιτισμός του Ξύλου για να έχουμε μια πληρέστερη άποψη της σημασίας του περιβάλλοντος μας καθώς και των έντονων πιέσεων που δέχεται καθημερινά από εμάς και των κινδύνων που διατρέχει διαρκώς. 

Σειρά αναρτήσεων Πολιτισμός του Ξύλου.