UA-50457385-1

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν Vol II


 Για να ρίξουμε ακόμα μια ματιά στην πραγματικότητα ενός επαγγελματία μελισσοκόμου για να γνωρίσουν και οι νεότεροι μελισσοκόμοι ορισμένα πράγματα σχετικά με αυτή. Το παραπάνω μάγκες μου είναι ένα φορτίο ζάχαρης που προμηθεύτηκα στο τέλος της χρονιάς έχοντας στον νου την περσινή τεράστια αύξηση της τιμής της ζάχαρης (πέρσι είχε φτάσει και λίγο πάνω από το ένα ευρώ! Τεράστια διαφορά αξίας από τα περίπου 50 λεπτά που είναι φέτος. Για κάποιο παράξενο (ναι καλά!!!) λόγο έχουμε τρομερές αυξομειώσεις στις τιμές της ζάχαρης, και των μελισσοκομικών τροφών γενικότερα, που τινάζουν οποιοδήποτε κοστολόγηση και πλάνο χρηματοροών στον αέρα! Ίσως η διεύθυνση εμπορίου και η αγορανομία όπως και η επιτροπή ανταγωνισμού να έπρεπε να εξετάσουν το παραπάνω ζήτημα!) αποφάσισα να δαπανήσω ένα σεβαστό ποσό για να προμηθευτώ ένα μεγάλο μέρος της ζάχαρης που είναι αναγκαία για την ετήσια τροφοδοσία των μελισσιών μου έχοντας 4 δεδομένα στον νου μου (και εδώ θα αναλυθεί μια περίπτωση επαγγελματικής μελισσοκομικής σκέψης).

 Α/ Η χαμηλή τιμή της ζάχαρης που θα βοηθήσει και να κρατηθεί το κοστολόγιο της τροφοδοσίας χαμηλά (υπάρχει και το αντίστοιχο κοστολόγιο των μετακινήσεων στο ατέρμονο κυνήγι νεκταροεκκρίσεων /μελιτωεκκρίσεων, το οποίο είναι πολύ πιο αυξημένο από αυτό της τροφοδοσίας , και δεδομένου ότι οι τιμές των καυσίμων σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την φορολογία του κράτους πολύ δύσκολα να μπορέσει να συμπιεσθεί από οποιαδήποτε απόφαση, κίνηση ή ενέργεια που μπορώ να κάνω. Βελτιώθηκε το κόστος μεταφοράς των κυψελών μου με την αναβάθμιση του μελισσοκομικού μου οχήματος από το Vitara με το τρέιλερ στο Τ4 και έχω μια μείωση περίπου στο 50% του κόστους μεταφοράς -το οποίο απλώς το μετέφρασα σε διπλάσια δρομολόγια από εδώ και εκεί, οπότε σε απόλυτους αριθμούς πάλι στα ίδια είμαι!- αλλά αυτό έγινε ξοδεύοντας και ένα ποσό για την αγορά του φορτηγού. Μια περαιτέρω αγορά μεγαλύτερου φορτηγού ίσως ρίξει το κόστος μεταφοράς ανά κυψέλη ακόμα ένα 30-35%, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη δαπάνη για την αγορά του νέου φορτηγού, και ίσως να μην αξίζει αυτή η παγίδευση κεφαλαίου). Επίσης θα είναι πιο εύκολη η κοστολόγηση του προϊόντος αφού δεν θα έχεις 10 διαφορετικές παρτίδες τροφής με διαφορετικές τιμές η κάθε μια. 

Β/ Δεν είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την ποιότητα των τροφών που προμηθεύομαι εδώ και καιρό, όπως και με τις τιμές τους (έχω δοκιμάσει τα πάντα, ζαχαροζύμαρο, βανίλια, υποκατάστατα, ιμβερτοποιημένο σιρόπι, λίγα πράγματα όλα) και επειδή έχουν ακουστεί υπερβολικά πολλά για την ποιότητα των τροφών του εμπορίου όσο αφορά το HMF (για το οποίο υπάρχει και μια γνωστή-άγνωστη έρευνα που κυκλοφορεί από εδώ και εκεί, και προσπάθησαν άτομα που δουλεύουν με το κύκλωμα των τροφών να την ψιλοαποσιωπήσουν!) θεώρησα ότι καλό είναι όσο μπορεί να περάσει από το χέρι μου και αυτό το σκέλος της μελισσοκομικής επιχείρησης και δραστηριότητας και κάτω από τον πλήρη έλεγχο μου με την παρασκευή όσο το δυνατών περισσότερων και ποιοτικότερων μελισσοτροφών τροφών από εμένα.

Γ/ Ήδη έχω μια σοβαρή υποδομή από μέσα τροφοδοσίας και παρασκευής μελισσοτροφών (βαρέλια, τροφοδότες οροφής, τροφοδότες μπουκάλια, γυρεοπαγίδες, μύλο άχνης ζάχαρης, ζυμωτήριο) και μπορώ να παράγω ένα μεγάλο μέρος της τροφής σε πολλές μορφές.* Δεδομένου ότι η καλύτερη τροφοδοσία (μετά το μέλι) είναι η τροφοδοσία με σιρόπι, αποφάσισα να αντικαταστήσω σε μεγάλο βαθμό την τροφοδοσία με ζαχαροζύμαρο με τροφοδοσία με μπουκάλι (περισσότερη δουλειά μεν, αλλά αν δεν εμπιστεύεσαι τις τροφές του εμπορίου λόγου αυξημένου HMF που μπορεί να προκαλέσει  μείωση της ζωής των μελισσών αυτή η λύση δυστυχώς φαντάζει ως μονόδρομος!). Επίσης η ύπαρξη του ζυμωτηρίου μου μπορεί να με βοηθεί να παράγω τις δικές μου γυρεόπιτες και υποκατάστατα (τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να κρατηθούν τα μελίσσια δυνατά μέσα στα πεύκα χωρίς να πέσει πολύ η γέννα τους λόγου έλλειψη γύρης μέσα στα πευκοδάση, όπως και θα χρησιμοποιηθεί και στα τέλη του χειμώνα αρχές της άνοιξης -το υποκατάστατο- για αυξηθεί η γέννα της μάνας, ακριβώς όπως προτείνει ο Πρόστ "Την άνοιξη μέλημα μας είναι να δημιουργούμε πληθυσμούς μελισσών μεγάλους για να μας διασφαλίσουν την παραγωγή στα τέλη της και στις αρχές  του καλοκαιριού" ).

 Δ/ Ο σχεδιασμός της μελισσοκομικής μου επιχείρησης πλέον αφορά εκατοντάδες κυψέλες οπότε και οι ανάγκες για την ανάπτυξη αυτού του μεγάλου αριθμού κυψελών (ιδίως φέτος που και τα μελίσσια έχουν χάσει πολύ σε δυναμικότητα και αριθμούς από την περσινή κακή χρονιά!) είναι εξίσου μεγάλες. Ιδίως όταν αυτός ο σχεδιασμός τροφοδοσίας προβλέπει την παρασκευή σχεδόν όλων των τροφών από μέρους μου. Και αυτή η διευκρίνηση είναι για τους νέους μελισσοκόμους που κυριότερη ενασχόληση τους είναι ο ατέρμονος σχολιασμός στις μελισσοκομικές ομάδες. Παίδες άλλο 1 μελίσσι, άλλο 10, άλλο 100, και άλλο 300-500 μελίσσια (καλά για 1000-3000 μελίσσια ούτε καν το συζητώ!!). Το έχω ήδη πει, ο πολλαπλασιασμός είναι άτιμο πράγμα, όσοι από εσάς θα φτάσετε σε αξιόλογους αριθμούς μελισσιών θα καταλάβετε ακριβώς ότι σας λέω εδώ, οι υπόλοιποι απλώς θα εξακολουθείτε να σχολιάζετε ατέρμονα σε μελισσοκομικές ομάδες!

 Βλέπετε τι ποσότητες τροφής χρειάζονται ως ελάχιστες για να πραγματοποιηθεί ένας μελισσοκομικός σχεδιασμός μιας επιχείρησης με εκατοντάδες κυψέλες. Και αυτό από έναν μελισσοκόμο που έχει μαλλιάσει η γλώσσα του να λέει ότι "το παν στην μελισσοκομία είναι η νεκταροέκκριση και το αδιάκοπο κυνήγι της". Ένα άτομο που έχει κάνει σε ένα χρόνο πάνω από 40,000 χιλιόμετρα με το φορτηγό του (και μάλιστα ένα άτομο που φροντίζει για κάθε διαδρομή του να κάνει πολλά πράγματα. Ανιχνεύσεις, πωλήσεις, ψώνια, μεταφορές!). Ένας blogger που ήδη έχει γράψει μια ανάρτηση του στιλ Τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο. Δυστυχώς το λειτουργικό κόστος μιας μελισσοκομικής επιχείρησης που έχει ένα αξιοπρεπή μέγεθος είναι τεράστιο! Και σε ζάχαρη (τροφές) και σε πετρέλαιο. Όπως επίσης τεράστιο είναι και το κόστος του πάγιου εξοπλισμού (πχ ζυμωτήρια, μελιτωεξαγωγείς, φορτηγά, αποθήκες, μέχρι και αυτόματα απολεπιστήρια). Και το χειρότερο από όλα είναι ότι και ο όγκος εργασίας και ο κόπος για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια μελισσοκομική επιχείρηση είναι τεράστιος! Φυσικά δεν αναφέρω καν και το πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι και το γνωστικό σας κεφάλαιο για να είσαστε και εσείς αποτελεσματικοί! 

 Οπότε λίγο πριν κλείσει η χρονιά και ενώ οι τιμές της ζάχαρης ήταν χαμηλές (και οι πληροφορίες από τον προμηθευτή μου ήταν ότι θα αυξηθούν σύντομα, δεν έχουν ακόμα αυξηθεί, το κρατώ στα υπόψη και αυτό!!! Χα χα χα) είχα παραγγείλει μια μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε 25κιλά (ποτέ, ποτέ, ποτέ, μην πάρετε 50κιλά σακιά με ζάχαρη!! Είναι άκρως προβληματική η μεταφορά τους και η χρήση τους, μπορείτε άνετα να καταστρέψετε την μέση σας στην προσπάθεια σας να τα μεταφέρετε -ιδίως αν μιλάμε για μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, δεν αξίζει το ρίσκο!-) και πήγα στο μαγαζί του προμηθευτή μου για να την παραλάβω (και να την πληρώσω), δυστυχώς όμως ενώ η παραγγελία μου ήταν μόνο για 25κιλά τελικά εκεί υπήρχαν μερικές μόνο εκατοντάδες κιλά σε 25κιλά και η υπόλοιπη ποσότητα (υπερπολλαπλάσιο μέγεθος) ήταν σε 50κιλά! Φυσικά και μουλάρωσα και δεν δέχθηκα να τα πάρω! "Δεν αξίζει να τσακίσω την μέση μου και όλη την μελισσοκομική μου ζωή (και την υπόλοιπη μου ζωή!) για να τα πάρω τα 50κιλά μόνο και για να ξεμπερδεύω με αυτό το μπέρδεμα" έλεγα, και δεδομένου ότι είμαι και αγύριστο κεφάλι η λύση που βρέθηκε ήταν να περιμένω να φέρει ο δικός του προμηθευτής 25κιλά για να καλύψει την δική μου παραγγελία. "Περίμενε, σε μια ώρα θα είναι εδώ" μου είπαν.

 Και η 1 ώρα έγινε 2, και μετά 3, και μετά 4, και λίγο αφού έφτασε η ώρα να φύγει το προσωπικό ήρθε και ο προμηθευτής του προμηθευτή μου (ω προμηθευτή! Χα χα χα). Φιλότιμα τα παιδιά που δούλευαν εκεί έκατσαν λίγο παραπάνω από το ωράριο τους για να με βοηθήσουν να φορτώσω το φορτηγό. Φυσικά το βιαστικό φόρτωμα είχε ως αποτέλεσμα το φορτίο της ζάχαρης να είναι τελείως εκτός θέσης (οπισθοβαρές) και σε ένα εμπροσθοκίνητο φορτηγό είχε τις επιπτώσεις του (πρώτη φορά το είδα να βαρκίζει τόσο πολύ!).

 Η πρώτη φωτογραφία είναι από το φορτηγό όταν έφτασα αργά πλέον έξω από το μελισσοκομικό μου εργαστήρι και λίγο πριν το ξεφορτώσω (μόνος!). 


 Και εδώ έχω μια φωτογραφία από το ντάνιασμα των τσουβαλιών της ζάχαρης μετά από 1 ώρα κουβάλημα μέσα σε μια γωνία του μελισσοκομικού μου εργαστήριου από το φορτηγό (μια απόσταση 30-40 μέτρων). Περιττό να πω ότι οι παλμοί της καρδιάς έφτασαν στο έπακρο και αμέσως οι επικονδυλίτιδες στους δύο αγκώνες έκαναν αισθητή την ύπαρξη τους, παρόλο που είχα ήδη ξεκουραστεί για αρκετό καιρό μετά τους τρύγους του πεύκου.

 Και ταυτόχρονα έχουμε μπροστά από την ντάνα με την ζάχαρη και το 400άρι ζυμωτήριο μου που θα με βοηθήσει να ετοιμάσω τις γυρεόπιτες μου (για τα πεύκα) και τα υποκατάστατα μου (για τα τέλη του χειμώνα) που θα βοηθήσουν τα μελίσσια μου να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους (μες τα πεύκα) ή να αναπτυχθούν (στα τέλη του χειμώνα). Και φυσικά για αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα μέλια από τα απολεπίσματα μας (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση του blog Λιώνοντας απολεπίσματα, μετρήσεις, μεθοδολογία, αποτελέσματα, συμπεράσματα ).

 Και εδώ τελειώνει και αυτή η μελισσοιστορία καθώς και ένα ακόμα δείγμα του σκεπτικού ενός επαγγελματία μελισσοκόμου. Όπως και μια κλεφτή ματιά μέσα στην ζωή του και στην εργασία του. Καλό είναι που και που οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι να δείχνουν την ολότητα της εργασίας τους, της ζωής τους, του κόπου τους, και του μόχθου τους.

 Να αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό στους πελάτες τους που τους τιμούν με την προτίμηση τους στα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν με την αγάπη που δείχνουν στις μέλισσες τους (και για αυτό φροντίζουν να μεριμνούν να μην τους λείπουν τίποτα- στερώντας πολλές φορές αυτά που προσφέρουν στα μελίσσια τους από τους εαυτούς τους, και από τα μέλη των οικογενειών τους!-, είτε με τις μετακινήσεις, είτε με την τροφοδοσία, είτε με τις θεραπείες. Γιατί για τους μελισσοκόμους τα μελίσσια είναι μέλη της οικογενείας τους!).

 Αλλά επίσης να αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό της τέχνης τους και για αυτούς που θα ακολουθήσουν το επάγγελμα, θα ζήσουν όσα έχουν ήδη ζήσει και αυτοί, θα κουραστούν, θα απογοητευθούν, θα απελπιστούν, θα στομώσουν, θα κιοτεύσουν εξίσου και αυτοί. Αλλά επίσης θα παθιαστούν, θα πεισμώσουν, θα χαρούν, και κυρίως θα αγαπήσουν τις μέλισσες και αυτοί όσο και οι προγενέστεροι τους.

 Καθήκον μας να τους βοηθήσουμε να σταθούν επάξια στις επάλξεις της μελισσοκομίας όσο και εμείς, ίσως και καλύτερα από εμάς, εάν κατορθώσουμε να σταθούμε δίπλα τους καλύτερα από αυτούς που σταθήκαν δίπλα μας όταν ήμασταν και εμείς νέοι στον χώρο.

 Μια αλυσίδα γνώσης, εκτίμησης, σεβασμού, και ο κάθε μελισσοκόμος ένας κρίκος της.

 Μαζί στεκόμαστε δυνατοί, χωριστά καταρρέουμε***



 Adios Amigos Locos


* Διευκρίνηση για τους μη μελισσοκόμους αναγνώστες μας εδώ. Υπάρχει νόμιμη τροφοδότηση των μελισσιών που ορίζεται από το κράτος ως τροφοδοσία διεγερτική που είναι 250 ml ανά ημέρα για 15 ημέρες, με διακοπή 15 ημερών, και ξανά τροφοδοσία 250 ml ανά ημέρα και διακοπή της 40 ημέρες πριν την παραγωγική ανθοφορία που σκοπεύουμε. Τα μείγματα είναι: 1 ζάχαρη - 2 νερό, για απλή διεγερτική τροφοδοσία, 1 ζάχαρη - 1 νερό για ενδυνάμωση αδύναμων μελισσιών σε περιόδους μειωμένης εξωτερικής νεκταροέκκρισης, και 2 ζάχαρη - 1 νερό για την δημιουργία αποθεμάτων το φθινόπωρο σε αδύναμα μελίσσια (που ήταν σε πεύκα), μια που τα έχουμε πάρει πολλά μέλια και θα χρειασθεί με τα λίγα αποθέματα που έχουν να βγάλουν τον χειμώνα. 

 Επίσης όταν θα κοπεί μια παραφυάδα βάζουμε 1 κιλό ζαχαροζύμαρο για να έχει τροφή όσο υποαπασχολείται μέχρι να βγάλει νέα μάνα.

 Όπως και νόμιμο είναι να βάζουμε γυρεόπιτες (τροφή από μέλι, γύρη, άχνη ζάχαρη, μπυρομαγιά, σογιάλευρο) ή υποκατάστατο (τα ίδια συστατικά με την γυρεόπιτα χωρίς όμως γύρη, και με διαφορετική αναλογία) για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη γύρης στα πευκοδάση και η συνεπακόλουθη πτώση της γέννας της βασίλισσας που μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει το μελίσσι στην μείωση των πληθυσμών του σε μια περίοδο δύσκολη για την επιβίωση του (χειμώνας).

 Και για το τέλος νόμιμη είναι  και η τροφοδοσία του μελισσιού με ζαχαροζύμαρο και βανίλιες και κατά την διάρκεια του χειμώνα, για να αναπληρωθούν τα αποθέματα τροφών (μέλι) που τα τρυγήσαμε κατά την διάρκεια του χρόνου και χωρίς αυτές είναι αδύνατη η επιβίωση του μελισσιού** 

 ** θεωρητικά το μελίσσι αν το αφήσουμε χωρίς τρύγους και βρει κατάλληλες συνθήκες θα καλύψει τις ετήσιες ανάγκες του για αποθέματα (σε σχέση πάντα με τον πληθυσμό του), και θα δημιουργήσει και ένα απόθεμα πάνω από αυτές τις ανάγκες του στο ύψος του 10% των συνολικών αποθεμάτων. Όταν φτάσει σε αυτό το απόθεμα, και δεν τα πάρουν οι άνθρωποι τα αποθέματα του μελισσιού με τους τρύγους, σταματά να δημιουργεί περαιτέρω αποθέματα και απλώς με το ΗΡΕ (Ημερησίου Ρεύματος Εφοδιασμού! Έννοια της Διοικητικής μέριμνας (ΔΜ) του στρατού! Κάθε μονάδα του στρατού (Τάγμα) έχει εφόδια για 14 ημέρες χωρίς κανένα εξωτερικό εφοδιασμό, μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα πρέπει να έχει βρεθεί στην προβλεπόμενη θέση του σύμφωνα με το γενικό σχεδιασμό αναδίπλωσης των μονάδων ή με τις εκάστοτε συνθήκες που θα διαμορφωθούν και θα πρέπει μετά από αυτό το όριο οι γραμμές ανεφοδιασμού να του εξασφαλίσουν το Ημερήσιο Ρεύμα Εφοδιασμού (ΗΡΕ) που είναι αναγκαίο για την συντήρηση του και τον σκοπό του (να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις). Τι σας μαθαίνω κάθε φορά μαγκίτες μου!!!! Μόνο στου Αρκούδα το μαγαζί όλα αυτά!!! Χα χα χα) συντηρεί τον εαυτό του, καθώς και τον ρυθμό γεννήσεων του που είναι ο κατάλληλος και συντελεί στον σκοπό του μελισσιού (που είναι η αυτοσυντήρηση του και η αναπαραγωγή του!).    

*** Together we stand, Divided we fall - Hey you Pink Floyd


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 1/4/2018

Αφιερωμένο αυτή η αληθινή ματιά στις ζωές μας σε όσους γιορτάζουν την συγκεκριμένη ημέρα.

Χρόνια πολλά και καλά του γλυκύ μας Εαρ τέκνα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου