UA-50457385-1

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Μεταμορφώνοντας παραφυάδες σε μελίσσια


 Και έφτασε η ώρα που θα μεταμορφώσουμε τις παραφυάδες σε κανονικά μελίσσια. Ώρα για να πάρουν ορόφους οι περισσότερες από αυτές, μια που αναμένονται τρύγοι και γερές νεκταροεκκρίσεις / μελιτωεκκρίσεις πλέον μπροστά μας. Ήδη τα μελίσσια από τα οποία έχουν κοπεί οι παραφυάδες (περισσότερα για το κόψιμο των συγκεκριμένων παραφυάδων και τον στρατηγικό μελισσοκομικό προγραμματισμό και στόχευση από αυτό το κόψιμο παραφυάδων στην ανάρτηση του blog Και συνεχίζουμε.....) έχουν όχι μόνο πάρει όροφο αλλά ήδη είναι πατημένα εικοσάρια (όπως και τα μελίσσια που δεν έχουν κοπεί), και ήδη οι περισσότερες παραφυάδες (που κοπήκανε τέλη Απρίλη)  είναι πατημένα δεκάρια και περιμένουν να πάρουν και ορόφους (και ένας σημαντικός αριθμός από αυτές έχουν ήδη πάρει όροφο!).


 Και είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις ότι αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και χωρίς προβλήματα τότε το πότε θα πάρουν οι παραφυάδες όροφο ακολουθεί μια κανονική κατανομή (περισσότερα για την κανονική κατανομή στον σύνδεσμό που παραθέτω παρακάτω Κανονική κατανομή ), όπου σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας με δέκα μέρες πριν και μετά από μια συγκεκριμένη ημέρα (διάστημα μιας τυπικής απόκλισης) θα μπουν περίπου το 70% των ορόφων που θα πάρουν οι παραφυάδες, και σε διάστημα δύο εβδομάδων με είκοσι ημερών πριν και μετά από αυτή την συγκεκριμένη ημέρα (διάστημα δύο τυπικών αποκλίσεων) θα έχει μπει το 90% με 95% των ορόφων που θα πάρουν οι παραφυάδες σε φυσιολογικές συνθήκες. 


 Οπότε μια ακόμα διαφοροποίηση στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος (ή ένας παλιός μελισσοκόμος) από έναν νεότερο μελισσοκόμο είναι ότι πρώτος μπορεί να δίνει ορόφους με ήδη χτισμένα πλαίσια στα μελίσσια που έχουν δεκαρίσει (ή μπορεί και ακόμα ως παραφυάδες να τις έχει γεμίσει με χτισμένα πλαίσια κατά την διάρκεια του κοψίματος τους!), και να τα βοηθήσει τρομερά στο να αναπτυχθούν και να γίνουν παραγωγικά μελίσσια (εάν βοηθήσει και η εξωτερική νεκταροέκκριση φυσικά). 

 Εδώ βλέπουμε και ένα από τα τελευταία φορτία με χτισμένα πλαίσια που βάζω αυτές τις μέρες στις παραφυάδες μου και τις βοηθώ με το να μην χτίσουν καθόλου κερί, και να δώσουν όλη την δυναμικότητα τους στο να αναπτύξουν τους πληθυσμούς τους (κύρια επιδίωξη μου στις επόμενες ανθοφορίες μου είναι τα ήδη έτοιμα εικοσάρια μου να μου φέρουν όσο μέλι μπορούν και να διατηρήσουν την δυναμικότητα τους μέχρι το πεύκο,  και οι παραφυάδες μου να μετατρέπουν σε εικοσάρια έτοιμα για την μελιτωφορία του πεύκου από το πρώτο του χέρι - γιατί αυτή είναι η στόχευση μου πάντα, το πεύκο και μόνο το πεύκο, ότι άλλο έρθει εκτός αυτού ευπρόσδεκτο, αλλά δεν κινείται η μελισσοκομική μου στρατηγική σύμφωνα με τους εκτός του πεύκου τρύγους- και εάν φέρουν και αυτά (οι παραφυάδες) λίγο συμπληρωματικό μέλι στους τρύγους εκτός πεύκου καλά θα είναι). 

 Επίσης βλέπουμε και ότι είναι μελωμένα τα πλαίσια και ότι ήδη αρχίζουν να κινδυνεύουν από προσβολή από τον κηρόσκορο. 

 Τα περί μελωμένων πλαισίων και η τοποθέτηση τους στα μελίσσια ήδη γνωστά. Με μεγάλη προσοχή πάντα η τοποθέτηση τους στα μελίσσια, και ιδίως εάν δεν δίνει επαρκή νεκταροέκκριση το μέρος που είναι το μελισσοκομείο (τότε είναι αναγκαίο να δοθούν τα πλαίσια στα μελίσσια όταν θα έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει και λίγο, και για να είναι μέσα  στις κυψέλες οι περισσότερες μέλισσες, αλλά και για να μην υπάρχει χρόνος για εκτεταμένες λεηλασίες εάν όλα πάνε στραβά), ποτέ ακάλυπτα, ποτέ με μεγάλες χρονοτριβές και καθυστερήσεις. 

 Τα συγκεκριμένα πλαίσια θα έπρεπε να μπουν σε δύο διαφορετικά μελισσοκομεία που τα χωρίζουν δεκάδες χιλιόμετρα, και όπως βλέπετε δεν είναι και μικρός ο αριθμός τους, οπότε είναι δύσκολο να μπουν όλα καθώς αρχίζει να νυχτώνει. Οπότε μπαίνουν στα μελίσσια χωρίς να ανέβουν και γόνοι πάνω στον όροφο (κανονικά θα έπρεπε να ανέβουν και 1-2 γόνοι πάνω στον όροφο, και να κατέβουν αντίστοιχα 1-2 πλαίσια κάτω, αλλά πιέζει ο χρόνος οπότε στην επόμενη επιθεώρηση θα γίνει αυτό. Εάν έξω υπάρχει πολύ καλή νεκταροέκκριση το μελίσσι και χωρίς να ανεβάσεις γόνους θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τον πάνω όροφο, εάν δεν υπάρχει καλή νεκταροέκκριση έξω έτσι και αλλιώς δεν θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση τον πάνω όροφο! Η μελισσοκομία παίδες είναι απλή, εάν δεν προσπαθείτε επίτηδες να την κάνετε πολύπλοκη!), και μάλιστα χωρίς να χάνεις χρόνο να κλείσεις και τους συνδετήρες ανάμεσα στον όροφο και την γονοφωλιά και το καπάκι. Αυτό θα το κάνεις αφού έχεις βάλει όλους τους ορόφους στις κυψέλες και δεν θα υπάρχουν άλλοι όροφοι στο φορτηγό για να προκαλούν με την μαζεμένη μυρουδιά μελιού που έχουν (και θα βγει αυτή η εργασία τάκα τούκα αν την κάνεις μαζικά, είπαμε η επανάληψη και ο καταμερισμός της εργασίας βοηθούν στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, ακόμα και εάν εφαρμοσθούν μόνο στην εργασία ενός και μόνο ατόμου!). Και όλα αυτά θα γίνουν πολύ μα πάρα πολύ γρήγορα! Όταν δουλεύουμε τους συγκεκριμένους χειρισμούς δεν μιλάμε, δεν γελάμε, δεν σταματάμε, δεν αναπνέουμε καν! Σαν να τοποθετείς ράβδους με δυναμίτη σε τρύπες σε βράχους έχοντας όμως ήδη ανάψει τα φιτίλια τους ένα πράγμα δηλαδή! Χα χα χα. Ταχύτητα, προσοχή, εγρήγορση! 

 Επίσης βλέπουμε και σημάδια ότι σύντομα θα τα χτυπήσει ο κηρόσκορος (ή τα έχει ήδη χτυπήσει!), πλέον είναι ο καιρός του κηρόσκορου και είναι τρομερά δύσκολο να προφυλάξεις χτισμένα πλαίσια (ιδίως εάν είναι και μελωμένα ή και σκούρα) από αυτόν. Χρειάζεται πλέον ανά 20 μέρες να τα κάνεις θειάφι (βλέπετε ανάρτηση του blog Μελισσοκομικοί εχθροί Κηρόσκορος ) αλλά με επίπτωση στα μεταλλικά μέρη των πλαισίων, ή να τα περνάς σε καταψύκτη για να θανατώνεις τον κηρόσκορο (αλλά και τα αυγά του, το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου σε σχέση με το θειάφι). 

 Φυσικά το πιο ασφαλές μέρος για τα χτισμένα πλαίσια είναι η κυψέλη (αρκεί να μπορεί το μελίσσι να τα καλύψει σε καλό βαθμό με τον πληθυσμό του!). Οπότε και ξεφορτωνόμαστε στα δεκάρια μελίσσια μας τα χτισμένα πλαίσια για να τα σώσουμε από τον κηρόσκορο (ξεφορτωνόμαστε!!! Αυτό το ρήμα βρήκες να χρησιμοποιήσεις ρε τσογλανοεπαγγελματίομελισσοκόμε!?!?! Εμείς οι πτωχοί νέοι και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι δεν έχουμε ούτε ένα περισσευούμενο χτισμένο πλαίσιο για να δώσουμε στα μελίσσια μας να τα βοηθήσουμε, και εσύ τα "ξεφορτώνεσαι" σε αυτά!!! Να πας για κατούρημα ρε αναθεματισμένε μπαγλαμά και να σου πέσει το τσουτσού στην λεκάνη την ώρα που θα πατάς το καζανάκι, και μετά να μην το βρίσκεις πουθενά το θουθού σουυυυυυ!!!! Χα χα χα).

 Φυσικά και παρόλο που θα βάλω φέτος σε όλα τα μελίσσια μου (μελίσσια και παραφυάδες) από ένα όροφο με έτοιμα χτισμένα πλαίσια θα μου μείνουν και ακόμα μερικές εκατοντάδες χτισμένα πλαίσια που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στους τρύγους! Τι να κάνουμε ποντικαράδες? Ο παλιός είναι αλλιώς! Χα χα χα.  


 Και φυσικά ποτέ δεν πας έτσι χύμα στο κύμα! Με τους ορόφους με τα μελωμένα χτισμένα πλαίσια ακάλυπτους. Ένα από τα τεράστια πλεονεκτήματα που μου έδωσε η κατοχή παλιού τύπου κυψελών (βλέπετε ανάρτηση του blog Τέσσερα χρώματα Λευκό Γαλάζιο ) είναι το ότι έχω ένα απόθεμα από εξωτερικά καπάκια, εσωτερικά καπάκια, καθώς και αερισμούς που με βοηθούν τρομερά σε μια πλειάδα εργασιών (στο μέλλον θα σας δείξω το τι λαγούς μπορούν να σου βγάλουν και αυτά! Στο τέλος όταν θα έρθει η ώρα να αποσυρθεί η παρτίδα από τις κυψέλες παλιού τύπου τα παραπάνω εξαρτήματα τους θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται διαρκώς! Ναι στην πραγματικότητα εδώ είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα των κυψελών παλιού τύπου, στο μέλλον αυτά). Μια από αυτές είναι η χρησιμοποίηση των εξωτερικών καπακιών για να καλύπτεις τις ντάνες με τους ορόφους με τα μελωμένα χτισμένα πλαίσια (πχ ο αερισμός - ή το καπάκι κυψελών νέου τύπου- δεν μπορεί να το κάνει αυτό από μόνος του γιατί αφήνει την οσμή από το μέλι να περνά από μέσα του και να αναστατώνει τις μέλισσες, θέλει επίσης να τον καλύπτεις εσωτερικά και με χαρτί - πχ ένα κομμένο τσουβάλι ζάχαρης-). Οπότε με που φτάνεις στο μελισσοκομείο το πρώτο που κάνεις δεν είναι να ανάψεις το καπνιστήρι (αυτό είναι το δεύτερο που θα κάνεις) αλλά θα σκεπάσεις τις ντάνες με τους ορόφους με τα εξωτερικά καπάκια. Είπαμε ταχύτητα, προσοχή, εγρήγορση και φυσικά η προετοιμασία είναι το ήμισυ της νίκης. 

 Και  φυσικά στο καπνιστήρι βουλώματα από χαρτί στις δύο τρύπες του για να πνίγει τον καπνό και να σβήνεις έτσι την φωτιά του (και την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσεις το καπνιστήρι αδειάζεις τις τελείως  ακίνδυνες πλέον στάχτες του). Αυτή πλέον λόγου υπερβολικά ξερής ύλης στο γύρω περιβάλλον είναι η μόνη ορθή μέθοδος σβησίματος του καπνιστηρίου και απόθεσης των στάχτεων από μέσα του, μην κάνετε καμιά βλακεία και αδειάσετε αναμμένες στάχτες μέσα σε πευκοδάση ακόμα και αν ρίξετε νερό επάνω τους! Πνίξτε την φωτιά με αυτόν τον τρόπο που περιγράφω, βγείτε από το πευκοδάσος και όταν μετά από ώρα φτάσετε σε ένα σημείο με άσφαλτο (ή κοντά στο σπίτι σας) αδειάστε πάνω στην άσφαλτο τις σβησμένες στάχτες πλέον και ρίξτε επάνω τους τότε το νερό. Χάσαμε την μισή Χαλκιδική από τους οικοπεδοφάγους και τους εργολάβους το 2006, μην χάσουμε και την υπόλοιπη από κανένα βλαμμένο μελισσοκόμο!!  


 Και λίγο πριν δύσει ο ήλιος και οι όροφοι και στο δεύτερο μελισσοκομείο έχουν μπει (παγίδα  αφεσμών - ουρανοξύστη γουστάρετε? Χα χα χα) ένας πολύ μεγάλος όγκος δουλειάς βγήκε και σήμερα με τρομερά έντονους και γρήγορους ρυθμούς εργασίας. Μεγάλος ο όγκος της εργασίας αλλά και οι δυνατότητες που θα προσδώσει στα μελίσσια είναι τεράστιες. Αλλά πάνω από όλα θα ικανοποιήσει πρώτα από όλα την ψυχή του μελισσοκόμου, όταν θα κινείται πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του φωτός γύρω από τις κυψέλες του και θα σιγομουρμουρίζει αχνά τελείως καμμένος από τον μελισσοκομικό του πυρετό "Εδώ είμαι κοπελούδες μου, κοιτάξτε και σήμερα τι σας έχω, μόνο τα καλύτερα για σας, μην μασάτε για τίποτα, ο Μπαμπάς είναι εδώ!"

 Μέχρι την επόμενη ανάρτηση........






 Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/6/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου