UA-50457385-1

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες


Για να μιλήσουμε λίγο και για τους μελισσοκόμους και μελισσοκομικές συνήθειες που μπορεί να έχουν ή να αποκτήσουν και να τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον.

Οι μελισσοκομικές συνήθειες διαφέρουν από τους μελισσοκομικούς χειρισμούς γιατί οι πρώτες αναφέρονται σε ευρύτερες πλευρές της ζωής ενός μελισσοκόμου ενώ οι δεύτεροι σε τακτικές και στρατηγικές που αφορούν εργασίες μέσα στο μελισσοκομείο. 

Οι χρήσιμες συνήθειες που μπορεί να έχει ο κάθε μελισσοκόμος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, είναι υποκειμενικό μέγεθος και διαφορετικό για τον καθένα.

Μέτρο δικό μου είναι πάντα ο εαυτός μου, υποκειμενική η κρίση μου, βασιζόμενη πάντα στις προσωπικές μου εμπειρίες και βιώματα. 

Για αυτό και μπορούν αρκετά από αυτά να σας ξενίσουν ή να μην γίνουν αποδεκτά από εσάς, λογικό είναι, ένας δρόμος μόνο δεν οδηγεί στην Ρώμη, έναυσμα και μόνο για σκέψη είναι, το τι θα κρατήσετε είναι δικιά σας υπόθεση. 


Πρώτη συνήθεια Ανίχνευση

Όποιος γυρίζει μυρίζει!

Και όποιος κάθεται, βρωμά. Τελείως σωστό, συμφωνώ και επαυξάνω. 

Κίνηση διαρκώς, ανίχνευση σε κάθε τοποθέτηση μελισσομείου τωρινή και μελλοντική, ανίχνευση των γύρω περιοχών για να βλέπεις τωρινές και μελλοντικές ανθοφορίες (σχηματισμός ενός χάρτη ανθοφοριών μέσα στο μυαλό σου σημαντικότατο!), διαπίστωση τοποθετήσεων άλλων μελισσοκομείων και τις μετακινήσεις τους (τρομερή πηγή πληροφοριών το γιατί είναι εδώ? Γιατί ήρθαν τώρα? Ή γιατί φεύγουν τώρα? Μην υποτιμάτε ποτέ την έμμεση πληροφορία, είναι δωρεάν, ένα από τα ελάχιστα πράγματα που είναι δωρεάν), ύπαρξη πηγών νερού, ύπαρξη κινδύνων στο γύρω περιβάλλον (ραντίσματα, κατοικίες, οχλήσεις από έργα, και κεραίες κινητής),  ύποπτες κινήσεις από άτομα που περιτριγυρίζουν τα ιερά και όσια σου (τα μελίσσια φυσικά! Σιγά μην μιλούσα για την γυναίκα και τα παιδιά χα χα χα). 

Η ανίχνευση θεωρώ ότι είναι από τις σημαντικότερες χρήσιμες συνήθειες  που μπορεί να έχει ένας μελισσοκόμος, αντί να κάθεται σε μια καφετερία ή όταν σκυλοβαριέται για δουλειά και λέει σήμερα δεν γουστάρω να κάνω κάτι. Ας μπει στο αμάξι του και ας κάνει βόλτες, να κόβει μέρη και ανθοφορίες, να συλλέγει πληροφορίες, να κάνει κάτι πραγματικά χρήσιμο, να κατεβαίνει από το αμάξι να περπατά τις περιοχές, να βλέπει, μπορώ να μπω εδώ με το αμάξι? Τι έδαφος είναι αυτό? Σε μία βροχή θα μπορώ να το διαβώ? Βλέπω καλλιέργειες από μακριά, τι είναι? Ψαχνέ τα πάντα (ακόμα και ξύλα! Τι ξυλεία μπορείς να πάρεις όταν θα επιτρέπεται η κοπή της? Μην χαλαλίζεις χρόνο σε βλακείες, ψαχνέ διαρκώς), άγρια βλάστηση παντού, φωτογράφησε την για να την ψάξεις μετά (τι είναι? Δίνει? Πότε? Τι? Για πόσο?), ψαχνέ χαμηλά, ψάξε όμως και ψιλά (βρες τα υψώματα και παρατήρησε από εκεί, αν έχεις και ένα ζευγάρι κιάλια ακόμα καλύτερα, κοίτα διαδρομές, κοίτα για φυτώρια, αναγνώρισε τι δέντρα είναι, θα δώσουν σύντομα? Και πόσο?).

Επαφή με τον εχθρό πάντα, όπως λέει και η στρατιωτική θεωρία, ξέρε πάντα το τι έχει εκεί έξω, μόνο κέρδος θα έχεις από αυτό.  


Δεύτερη συνήθεια Διάβασμα. 

Υπάρχουν πολλοί νεκροί χρόνοι στην μελισσοκομία, εργασίες με τα μελίσσια δεν μπορούν να γίνουν το χειμώνα (μπορούν φυσικά να γίνουν εργασίες με τον μελισσοκομικό εξοπλισμό όμως!), ευκαιρία να βελτιώσετε τις γνώσεις σας, να βελτιώσετε την ικανότητα σας ως μελισσοκόμου. Πηγές άφθονες, μελισσοκομικά περιοδικά, βιβλία, ιστοσελίδες, φόρουμ, ομάδες μέσα στο Facebook (εδώ προσοχή και φιλτράρισμα καλό, δεν είναι όλες οι απόψεις και πληροφορίες εδώ σωστές!), Βίντεο στο διαδίκτυο με τεχνικές και μέσα που κάποιοι τα κάνουν Τεστ ντραίβ για σας. Ότι μαθαίνεις είναι καλό, μερικές φορές είναι ακριβό (στην περίπτωση των βιβλίων) άλλες φορές χρονοβόρο (για να βγάλεις μια σούμα από το μπάχαλο απόψεων μέσα στις μελισσοκομικές ομάδες, κάθε ένας κρίνεται διαρκώς και οι απόψεις του σταθμίζονται ως σωστές ή λάθος, αντίστοιχα καθορίζεται υποκειμενικά  η βαρύτητα που θα έχει η άποψη του καθενός).

Η τριβή με τα μελίσσια θα σου δώσει την πρακτική γνώση  και την εμπειρία αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και μια θεωρητική βάση κάθε μελισσοκόμος, για να μπορεί να απαντά σε ερωτήματα γιατί γίνεται αυτό?Και όχι μόνο σε πως λύνεται αυτό? 



Τρίτη χρήσιμη συνήθεια Αλληλοβοήθεια. 

Είμαστε λίγοι, αδύναμοι, και μικροί. 

Να κυριαρχήσουμε πλήρως στην αγορά που δραστηριοποιούμαστε είναι αδύνατο, ούτε καν να αποκτήσουμε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό της αγοράς. 

Δεν φτάνουν οι δυνάμεις μας, απλό, πόσες κυψέλες να μπορέσεις αποτελεσματικά να δουλεύεις?  200-300-500-1000? Κάπου εκεί είναι το όριο, και ο μεγαλύτερος μελισσοκόμος από πλευράς αριθμού κυψελών ούτε καν το 0,1% του συνολικού αριθμού των κυψελών της χώρας δεν κατέχει. Το να βλέπεις ανταγωνιστικά όλους τους άλλους μελισσοκόμους μόνο χαμηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να δείχνει. Αντίθετα τα προβλήματα μας είναι τεράστια, μετακινήσεις δύσκολες, απρόοπτα παντού, έλλειψη πληροφοριών σε μεγάλο βαθμό, προβλήματα που η λύση τους δεν μπορεί να βρεθεί από το επίπεδο εμπειρίας σας ή των ικανοτήτων σας και μόνο.   

Το να δίνετε την βοήθεια σας όταν κάποιος μελισσοκόμος την χρειάζεται πιστεύω ότι είναι κάτι το φοβερά χρήσιμο (και όχι μόνο σε περιπτώσεις μελισσοκόμων αλλά γενικώς σε όλους, άνθρωποι είμαστε όχι ύαινες, το επίπεδο του πολιτισμού μας άλλωστε σε τελική ανάλυση από αυτό θα κριθεί, από το επίπεδο της αλληλοβοήθειας μας και της αλληλεγγύης στους πιο αδύναμους από εμάς). 

Ο κάθε μελισσοκόμος έχει ένα τεράστιο έργο μπροστά του, μετακινήσεις εκατοντάδων κυψελών πολλές φορές μέσα στον χρόνο, επεξεργασία μεγάλου αριθμού κυψελών κάθε χρονιά, παρασκευή μεγάλων ποσοτήτων τροφών σε κάθε περίοδο. 

Και αυτά δεν είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν εύκολα από ένα άτομο (ούτε και μόνο από μέλη μιας οικογένειας), κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, μην διστάζετε ποτέ να βοηθήσετε ένα μελισσοκόμο (είτε σας το ζήτησε είτε προσφερθήκατε από μόνοι σας), θα εκτιμηθεί δεόντως (εάν όχι δεν πειράζει, ξεχωρίζει έτσι η ήρα από το σιτάρι).

Βοηθήστε για να σας βοηθήσουν, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο.

Δίνετε επίσης σωστές πληροφορίες σχετικά με το τι αποδίδουν τα μελίσσια σε κάθε μέρος, για να σας δίνουν επίσης σωστές πληροφορίες για κάποιο άλλο μέρος που έχει εκείνος την τοποθέτηση του μελισσοκομείου του.

Μοιράζεστε εμπειρίες και γνώσεις σας σχετικά με κάθε τι που νομίζετε ότι θα φανεί χρήσιμο για εκείνον, για να μοιράζεται και αυτός τις αντίστοιχες εμπειρίες του και γνώσεις.

Το κάθε τι είναι αμφίδρομο, δίνεις σε δίνουν, παίρνεις παίρνουν, ούτε λόγος για εγωισμούς, μικροσυμφέροντα,ατομικισμούς.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες για όλους μας, μπορούμε είτε να τις διατηρήσουμε δύσκολες για όλους μας είτε αν βοηθήσουμε αλλήλους να τις ελαφρύνουμε για τον καθένα μας.

Δικιά σας η επιλογή. 


Τέταρτη συνήθεια Ευγένεια

Ευγένεια? Είναι η ευγένεια συνήθεια? Όχι φυσικά! Κύριο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα είναι, μέρος της ιδιοσυγκρασίας μας και της προσωπικότητας μας. 

Σε όσους τουλάχιστο το εμφύσησαν μέσα τους οι γονείς τους, το διαμόρφωσαν οι δάσκαλοι τους, και δεν το έφθειραν άστοχες συναναστροφές και ατυχές επιλογές "φίλων". Αυτοί το έχουν το χαρακτηριστικό δεν τους είναι συνήθεια, οι άλλοι όμως που δεν το διαμόρφωσαν σαν μόνιμο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα τους θα πρέπει να το συνηθίσουν. 

Ζούμε καλώς κακώς σε κοινωνίες, με άλλους ανθρώπους, είναι δύσκολο το να μοιράζεται ένα εγωιστικό πλάσμα σαν τον άνθρωπο ένα πλανήτη με ένα σωρό αντίστοιχα εγωιστικά πλάσματα όπως οι συνάνθρωποι μας (υπάρχουν εξαιρέσεις ανάμεσα μας μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα χα χα χα). Η συναινετική κόλλα που μπορεί να πετύχει αυτό το έργο είναι η ευγένεια.

Δεν είναι αναγκαίο να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, αν ήμασταν γενετικά εξελιγμένοι για μάχες και μόνο θα είχαμε όλοι μας δοντάρες και κέρατα!

Χαμογελάτε και ας σας είναι δύσκολο (ξέρετε εκείνη η χαζή η έκφραση που μοιάζετε σαν μόλις την αμολήσατε μέσα σε ασανσέρ και προκαλείται από την σύσφιξη των μυών ανάμεσα στο στόμα και τα αυτιά χα χα χα), βοηθά πάντα όμως να γίνεται ευκολότερα αυτό που ζητάτε. 

Λέτε κάποιο καλό λόγο σε κάποιων που τον έχει ανάγκη, θα εκτιμηθεί. 

Αν δεν έχετε κάτι καλό να πείτε μείνετε σιωπηλοί, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σιωπή δεν έχει επίπτωση στην αναπνοή σας, με απλά λόγια δεν θα πεθάνετε αν δεν μιλήσετε (από την άλλη αν δεν κάνετε σεξ θα πεθάνετε! Μπορείτε να το ισχυρισθείτε στην κοπελιά σας που δεν ενδίδει στα παρακαλετά σας, αν δεν πιάσει και αυτό πείτε ότι χωρίς σεξ θα σας πέσει το θουθου στην λεκάνη την ώρα που κατουράτε! Δεν ξέρετε μπορεί και να πιάσει χα χα χα).

Θα έχετε να κάνετε με προμηθευτές, πελάτες, συναδέλφους, ίσως και εργαζόμενους σε εσάς. Μην τους χαλάτε την ημέρα, θα το εκτιμήσουν (εάν όχι θα το συνεκτιμήσετε εσείς στις επόμενες συνδιαλλαγές σας μαζί τους), κανένας δεν γουστάρει ένα αγενή άτομο, προτιμούν να μην τρώνε στην μάπα τους το κάθε άτομο που δεν έχει την στοιχειώδη ευγένεια να φέρεται σαν άνθρωπος πολιτισμένος. 

Ευγένεια βασικό!

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ και μην ξεχνάτε!

Σε ασθενείς, τραυματίες, και όσους το έχουν μεγάλη ανάγκη το μέλι και δεν μπορούν να το προμηθευτούν τους το δίνουμε δωρεάν, το τρώνε αυτοί, το γεύονται και οι δικοί μας εκεί ψιλά. 


Τελευταία χρήσιμη συνήθεια Σκέψη

Σκέψη για το τι κάνατε λάθος (δείτε επόμενη ανάρτηση Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα), γιατί από λάθη το μόνο σίγουρο θα είναι ότι θα κάνετε, και μάλιστα πολλά!

Τα λάθη δεν είναι κακό, το να μην μαθαίνεις από αυτά είναι το κακό.

Κάθε νύχτα που θα γυρίζετε από το μελισσοκομείο, καθίστε μόνοι σας για λίγο, σκεφτείτε, τι πήγε λάθος σήμερα? Τι επίπτωση είχε ή μπορεί να έχει? Θα μπορούσα να το είχα αποφύγει? Πως θα το διορθώσω? Και το κυριότερο, πώς δεν θα επαναληφθεί? 

Θα σας γλυτώσει από πολλά δεινά το να δαπανάτε λίγη ώρα κάθε φορά στην εκτίμηση των λαθών σας, αντίθετά εάν έχετε την ψευδαίσθηση ότι δεν κάνετε λάθη είναι σύντομη η έξοδος σας από το άθλημα. 

Ουδείς  αλάθητος ( η ουδείς άσφαλτος που λέει η λαίδη Αντζί), λάθος δεν θα κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα.

Εμπεδώστε το, και κάντε το πλεονέκτημα σας, τίποτα δεν πρόκειται να σας βελτιώσει σαν μελισσοκόμους όσο το να μελετάτε τα λάθη σας και να τα κάνετε μαθήματα. 

Αυτές θαρρώ ότι είναι ένα πακέτο από χρήσιμες μελισσοκομικές συνήθειες, υποκειμενικές φυσικά, σημαντικές για μένα, ενδεικτικές του τρόπου σκέψης μου, ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες, εμένα μου είναι.

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 1/3/2014


4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. ειιιιι δεν είμαι και ο παππούς της πρώτης εικόνας δα!

      χα χα χα

      Διαγραφή
    2. Λάζαρε το κακό είναι ότι πολλές φορές τα λάθη σου τα καταλαβαίνεις οταν είναι πολύ αργά. Γιαυτό χρειάζεται και η συνεργασία μεταξύ μας. Και εδώ, όπως και σε όλες τις δουλειές, βλακείες γίνονται πάντα, μόνο που εδώ έχεις να κάνεις με ζωντανούς οργανισμούς

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ και επαυξάνω, μόνος σου ούτε καν στο παράδεισο.

      Διαγραφή