UA-50457385-1

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Χαμένος στο λαβύρινθο


Επιλογές καλό πράγμα!

Άλλα όχι και πάντα χα χα χα.

Εάν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις με αυτές, τι επιδιώκεις συγκεκριμένα με την κάθε μία, το πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα στις προβλέψεις σου η κάθε μία, κατά πόσο η μία επιλογή αποκλείει μια άλλη, ποίο είναι το κόστος της κάθε μίας, και πόσες από αυτές μπορείς να πραγματοποιήσεις με τους υπάρχοντες πόρους σου, τότε μακαρίζεις την δυνατότητα ελεύθερης βούλησης που έχεις.

Αλλά.....

Αυτά δεν είναι πράγματα που μπορείς να τα ξέρεις αν έχεις μόλις μπει σε ένα νέο επαγγελματικό κλάδο και ασχολείσαι με ένα πρωτόγνωρο για σένα αντικείμενο.

Μια νύξη σχετικά με λάθη μου αυτού του είδους έκανα σε προηγούμενη ανάρτηση μου Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθώ περισσότερο σε αυτά στην παρούσα ανάρτηση γιατί τα λάθη εδώ από νέους μελισσοκόμους θα είναι συχνά πυκνά και θα έχουν επίπτωση σοβαρή στην μετέπειτα πορεία τους στο επάγγελμα και στην εξέλιξή τους μέσα σε αυτό. 


Συμβουλή για νέους μελισσοκόμους:

Προσοχή!!!

Τι  είναι αυτό? 

Προσοχή μόνο? 

Τι σόι συμβουλή είναι αυτή!!!!

Χα χα χα.

Και όμως είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει κάποιους σε νέους μελισσοκόμους!

Προσοχή σε όλα! 

Καλώς κακώς έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα στην μελισσοκομία και μια σχετική παραφιλολογία και μυθολογία που υπόσχεται κέρδη εύκολα σε προσπάθεια, εργασία, καθώς και στην έλλειψη μεγάλου ρίσκου στην επίτευξη τους. 

Όσοι τα νομίζουν αυτά πλανώνται πλάνην οικτράν, και όσο το δυνατό ταχύτερα ξεφύγουν από αυταπάτες και ψευδαισθήσεις που τους έχουν κατασκευάσει άλλοι ή οι ίδιοι μέσα στο μυαλό τους τόσο το καλύτερο.

Για να μπορέσεις απλώς να ζήσεις τον εαυτό σου από την μελισσοκομία (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Γιατί μελισσοκόμος?)  και θα πρέπει να επενδύσεις κεφάλαιο, και πολύ προσωπική εργασία, μέσα μάλιστα σε συνθήκες δύσκολες, και επικίνδυνες, και η απόδοση όλων αυτών υπόκειται σε παραμέτρους επιτυχίας πού μόνο σίγουρες αποδόσεις δεν μπορούν να σου εγγυηθούν.



Μάλιστα τελευταία η κατάσταση μοιάζει με τον πυρετό του χρυσού στο Κλοντάϊκ! Εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα πιεσμένα από τις οικονομικές συνθήκες ακολουθούν ένα όραμα αξιοπρεπούς διαβίωσης που μπορεί θεωρητικά να τους το προσφέρει η μελισσοκομία, και επενδύουν χρήμα και χρόνο συνήθως χωρίς αξιοσημείωτες επιδόσεις σε αυτούς αλλά με τρομερά κέρδη σε όσους σπεύδουν να εκμεταλλευτούν αυτό το ρεύμα παρέχοντας σε όλους τους "Χρυσοθήρες του Μελιού" υπηρεσίες και προϊόντα που απαιτεί όλη η μελισσοκομική δραστηριότητα.

Από την πλευρά μου καλά κάνουν τα παιδιά που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την μελισσοκομία, αν το έχουν μέσα τους θα μπορέσουν να πετύχουν στο επάγγελμα, απλώς δεν θα είναι πρωινός περίπατος, θα κοπιάσουν, θα μοχθήσουν, θα υποφέρουν για να πετύχουν να επιζήσουν με αυτό. Σχεδόν όπως σε κάθε επάγγελμα. Δεν υπάρχει το "Δωρεάν φαΐ" όπως λέει και ο κύριος Milton Friedman.

Την συμβουλή την δώσαμε θα δώσουμε και μια προειδοποίηση τώρα:

Θα σας πιάσουν τον Κώλο!

Τι θα μας πιάσουν το Κώλο?

Ποίοι θα μας πιάσουν τον Κώλο?

Γιατί θα μας πιάσουν Κώλο?

Θα έχουν τουλάχιστο καθαρά χέρια όταν μας πιάσουν τον Κώλο?

Χα χα χα. 

Το ζήτημα δεν είναι αν σας πιάσουν τον Κώλο, αλλά το πόσο θα σας πιάσουν τον Κώλο. 

Και το κυριότερο για να επανέρθουμε στο θέμα της ανάρτησης μας, πώς θα αποτρέψουμε να σας πιάσουν πολύ τον Κώλο.

Και αυτό θα γίνει με δύο τρόπους πρώτα με σκέψη και μετά με έρευνα.


Αράξτεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε για ένα λεπτό και σκεφτείτε! 

Τι ακριβώς χρειάζομαι για να κάνω την δουλεία μου? Ποίος θα είναι ο προγραμματισμός μου για την επένδυση σε αυτό το επάγγελμα? Ο χρονικός μου ορίζοντας που χρειάζομαι για να πετύχω αυτό που θέλω? Μου φτάνει το Μπάτζετ μου για να πετύχω αυτό που θέλω? Ή θα έπρεπε να περιμένω και μια πιθανολογούμενη ανατροφοδότηση ρευστού που μπορεί να μου προσφέρει η επένδυση μου? Έχω το γνωστικό επίπεδο για να είμαι αποδοτικός σε αυτή την εργασία? Και αν ναι πόσο θα με καθυστερήσει στην επίτευξη των στόχων μου αυτή η αδυναμία στο μπάτζετ μου και η ανάγκη η επένδυση να χρειάζεται να ανατροφοδοτηθεί?   

Πρώτα από όλα αντικειμενικός στόχος επένδυσης, χρονικός ορίζοντας επένδυσης, μέγεθος επένδυσης.

Τι θέλεις να κάνεις με την μελισσοκομία? Συμπληρωματικό εισόδημα με 0-100 κυψέλες? Κύριο εισόδημα με 150-300 κυψέλες? Πόσο θα δοθείς σε αυτήν? Μερικές ώρες την εβδομάδα? Κάθε μέρα με πολλές ώρες?

Σε πόσα χρόνια θέλεις να το πετύχεις αυτό? Μπορείς να επιζήσεις με κάτι άλλο όσο το προσπαθείς αυτό? Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και ανατραπεί ο χρονικός ορίζοντας σου (κακός χειμώνας, κακοί χειρισμοί, ασθένειες, κλοπή) έχεις την δυνατότητα να απορροφήσεις την χρονική υστέρηση στα προσδοκώμενα εισοδήματα σου

Πόσο κεφάλαιο έχεις να δαπανήσεις για αυτή την επένδυση σου? Μπορείς να αντικαταστήσεις κεφάλαιο με προσωπική σου εργασία? Υπάρχουν περιουσιακά σου στοιχεία που μπορούν να υποκαταστήσουν αγορές κεφαλαίου ή λειτουργικά κόστη (χώροι για αποθήκες, εργαστήρια, αυτοκίνητο που μπορεί να σε εξυπηρετήσει τουλάχιστο στα αρχικά στάδια με μικρές και φθηνές μετατροπές)?

Βασικά ερωτήματα που αφορούν την στρατηγική σου. Εδώ δεν χωρά περιθώριο λάθος, κάθε λάθος εδώ σε πετά έξω από το άθλημα! Κάθε τι εδώ είναι κατάσταση "finita la musicapassata la fiesta". Χίλιες φορές εδώ προσοχή!   


Μια σειρά ακόμα από ερωτήματα θα ακολουθήσει:

Τι μέσα χρειάζομαι για να πετύχω αυτό που θέλω? Πραγματικά τα χρειάζομαι όλα αυτά? Υπάρχει τρόπος να τα αντικαταστήσω (έστω και προσωρινά) με κάτι άλλο? Μπορώ να το φτιάξω μόνος μου (ή με την βοήθεια κάποιου σχετικού με το συγκεκριμένο αντικείμενο)? Υπάρχει η δυνατότητα να το δανειστώ από κάποιον άλλο? Πότε πρέπει να το πάρω αυτό? Με συμφέρει να το πάρω αυτό το μηχάνημα και να δεσμεύσω πολύτιμο κεφάλαιο ή μπορώ να προμηθευτώ φθηνότερα από αλλού αυτό που μου παρέχει αυτό το μηχάνημα? Μπορώ με μια άλλη μέθοδο να αντικαταστήσω το κεφάλαιο που χρειάζεται ή την εργασία που απαιτεί (ο χρόνος είναι χρήμα και η εργασία μια έννοια δεμένη γερά με την έννοια χρόνος)? 

Τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν τακτικές και το λάθος σε αυτά συνήθως (συνήθως! μην γελιέστε!) δεν σε δίνει την άγουσα για τα αποδυτήρια, αλλά μπορεί να σε καθυστερήσει πολύ για να πετύχεις τους αντικειμενικούς σου στόχους, να σου κοστίσει πολύ σε κεφάλαιο και εργασία, να μειώσει την αποδοτικότητα της επένδυσης σου.



Τέλος όταν τελικά πάρετε τις αποφάσεις σας ακολουθεί ακόμα μια σειρά από ερωτήσεις:

Από που το αγοράζω αυτό? Με τι τιμές? Υπάρχει υποστήριξη από πίσω (σε περίπτωση βλάβης καθώς και υποστήριξη σε γνώσεις για την λειτουργία και την συντήρηση της αγοράς μου)? Μπορώ να εμπιστευτώ τον πωλητή για να κάνω την αγορά? Είναι η πιο ανταγωνιστική και συμφέρουσα από όλες τις πλευρές η προσφορά του? Θέλω να οικοδομήσω μια σχέση διαρκείας με τον συγκεκριμένο πωλητή ή είναι "στάση μιας νύχτας" η συνεργασία μας (είτε γιατί ήταν μια έκτακτη προσφορά, είτε γιατί ήσουν αναγκασμένος να συνεργαστείς με αυτών μια και δεν είχες επιλογή, ή σε "κρέμασε" με την πρώτη φορά)? Πώς μπορώ εύκολα και άμεσα να βρω τις πληροφορίες για τα μέσα που θέλω? Τι ευκολίες πληρωμής θα έχω? Πότε θα μπορεί να μου προμηθεύσει αυτά που θέλω? Τι ουρά θα έχει αυτό που αγοράζω (πολλές υπηρεσίες και προϊόντα έχουν "ουρά", δηλαδή πρόσθετη υποστήριξη σε υπηρεσίες, παρελκόμενα, ανταλλακτικά, και απαραίτητα για την λειτουργία τους, οι "έξυπνοι" πωλητές συνήθως από εκεί βγάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους!)?

Εδώ είναι που αφήνει το χέρι το αποτύπωμα συνήθως στο Κώλο σου!

Χα χα χα.



Καλά μιλάμε μισώ τις θεωρητικές γενικεύσεις και την ατέρμονη αερολογία χωρίς το πρακτικό σκέλος.

Και όπως λένε ένα γραμμάριο παραδείγματος αξίζει περισσότερο από ένα τόννο θεωρίας (καλά καλά ένα γραμμάριο πειράματος λένε αλλά ξέρω με αγαπάτε τόσο ώστε μου δίνετε το δικαίωμα ποιητικής αδείας χα χα χα). 

Πάμε στα λάθη μου πάλι για να μάθουμε φυσικά!

Χα χα χα.

Και κάτι βασικό δεν το είπα πιο πριν αλλά θα το πω τώρα!

Κράξιμο!

Βασικό!

Να έχετε πάντα κάποιον που θα σας Κράξει όταν κάνετε χαζά. Αλλά όχι ένα τρόμπα τραχανά που έχει απλώς άποψη για τα πάντα, αλλά ένα παλιό μελισσοκόμο με δεκαετίες στο κουρμπέτι που έχει δοκιμάσει τα πάντα, τα έχει δει όλα, έχει αντιμετωπίσει σχεδόν τα πάντα. Και ταυτόχρονα να είναι καλοπροαίρετος στην κριτική του, ειλικρινής, σωστός με σένα και τον εαυτό του όταν θα σε συμβουλεύει.

Εγώ ήμουν τυχερός έχω ένα τέτοιο, δεν ξέρω αν θα σταθείτε και εσείς τόσο τυχεροί!

Και αρχίζει το σόου, αράξτε αναπαυτικά πάρτε το Ποπ Κόρν και απολαύστε!

-Το κόκκινο πισωκίνητο μουλαράκι μου το Vitara μου το είχα πάρει πριν από χρόνια με το σκεπτικό κάποια στιγμή να ασχοληθούμε και με αγροτικές εργασίες (Δενδροκομία ευτυχώς δεν έκανα το λάθος!!! Και μελισσοκομία που την ακολούθησα) και φυσικά σαν άσχετος το πήρα (ήταν κόκκινο, είχε τέντα, φαρδιά λάστιχα με αλμούνια, και μπαγκετ καθίσματα, και και και... όλα όσα χρειάζεται δηλαδή ένα όχημα για να χρησιμοποιηθεί για αγροτικές εργασίες χα χα χα), λάθος τακτικής! Θα μπορούσα με τα ίδια χρήματα να αγοράσω ένα 4χ4 αγροτικό με καρότσα (1,5άρι ή και μονοκάμπινο) και να μπορούσα να κουβαλώ 30-40 κυψέλες (μονές) για την πλάκα μου ή να αγόραζα ένα μεταχειρισμένο φορτηγό και να κουβαλούσα 60-80 κυψέλες και να μου μέναν και λεφτά για να αγοράσω και άλλες 50 κυψέλες! Βλακεία τώρα κουβαλώ 16+2 ή 24+2 μονές κυψέλες στο τρέιλερ και υποφέρω! Ας πρόσεχα. 

-Τροφοδότες  τώρα πήγα να αγοράσω κυψέλες και έκατσα να ακούσω την λογική και τα θέλω του πωλητή, αποτέλεσμα πήρα και 70 τροφοδότες οροφής (χρήσιμοι δεν λέω λύνουν χέρια και βοηθάνε ακόμα και σε ξεχειμώνιασμα) αλλά 70χ6=420 ευρώ. Ξέρω δεν γεμίζει το μάτι αυτός ο αριθμός αλλά όταν με έκραξε ο δάσκαλος μου το έπιασα το νόημά. Μου λέει "Πόσο σου κόστισε?", "420", λέω εγώ κοιτώντας κάτω μια και είχα ψιλιαστεί που θα πάει το πράγμα "Καλά βλάκας είσαι?", και ναι να η πρώτη κανάτα με παγωμένο νερό και παγάκια πάνω στο κεφάλι μου, " Εεεεεε όχι, όχι?", "Είσαι!", "Γιατιιιιιιι είμαι βλάκας?" ρωτάω λες και δεν ξέρω "Βρε γιατί δεν ρωτάς πρώτα? Τροφοδότες θα κάνεις κόβοντας μπουκάλια της Κοκα κόλα τα 1,5αρια και θα τα γεμίσεις πευκοβελόνες, ή θα πάρεις πιατάκια για γλάστρες και θα βάλεις πευκοβελόνες μέσα!" κάθομαι και εγώ να κοιτώ με στόμα και μάτια ανοιχτά χωρίς να ξέρω ποίο από τα δυο είχε μεγαλύτερο άνοιγμα " με 420 ευρώ μπορούσες να αγοράσεις άλλες 13 κυψέλες!" (εδώ ήταν η πρώτη μου γνωριμία με τον κυψελοσυλλογισμό! Τι διαλεκτικός υλισμός και βλακείες κυψελοσυλλογισμός και άγιος ο Θεός! Τα πάντα μετριούνται σε κυψέλες πόσο κάνει αυτό? Πόσες κυψέλες μπορείς να αγοράσεις αντί για αυτό? Όταν αρχίσετε να σκέφτεστε έτσι τότε ναι είσαστε μελισσοκόμοι χα χα χα), ακούω και αυτό και σκέφτομαι "Ναι τελικά είμαι βλάκας απλώς ξεχάσαν τόσες δεκαετίες να με ενημερώσουνε σχετικά!" χα χα χα.

-Έχουμε πει για το ζυμωτήριο, τον μύλο της ζάχαρης, το καζάνι, που τα είχα πάρει για να κάνω ζυμωτές αλλά δεν τα χρησιμοποίησα όταν τα πήρα, άντε αλλά 1000 ευρώ κεφάλαιο σε άκαιρη τοποθέτηση (όχι 1000 ευρώ ποντικέ που θα μου έλεγε ο δάσκαλος αλλά 31 κυψέλες χα χα χα).

-Αγόρασα την πρώτη χρονιά ένα εργαλείο συρμάτωσης κάτσε καλά μπορεί να συρματώνει και ταυτόχρονα να έχει την δυνατότητα να περνά και τα κεριά 465 ευρώ και αυτό, το δοκίμασα δουλεύει θαυμάσια στο συρμάτωμα αλλά στο να περνά κεριά δεν μου τα λέει καλά, πήρα μια αντίσταση με 25 ευρώ και κάνω αυτή την δουλεία, και σκέφτομαι τώρα αν έπαιρνα ένα απλό εργαλείο συρμάτωσης μόνο για αυτή την δουλειά με 140 πες ευρό θα είχα εξοικονομήσει 320 ακόμα ευρό (10 κυψέλες ακόμα).

Πολλές κυψέλες τις πήρε το ποτάμι ρε αδερφάκι μου!

-Βρήκα μια ευκαιρία για ένα καταψύκτη με 80 ευρώ μόνο! Το είδα το πήρα αμέσως! Αλλά ήταν στην Θεσσαλονίκη, λέω ας πάρω μεταφορική για να το φέρω (αυτό και ένα ψυγείο που το έκανα πατέντα θα σας έχω ανάρτηση για αυτό ) γνωστός ο μεταφορέας λέω οκ θα μου πει καμία τιμή νορμάλ, μου είπε όταν τα έφερε δώσε 60 ευρώ φιλική τιμή (λάθος πρώτα συζητάς τιμές και μετά αποφασίζεις για μια συμφωνία). Την παροιμία το φθηνό είναι ακριβό την ξέρετε? Ε ισχύει! Δούλευσε ελάχιστα ο καταψύκτης και χάλασε, έδωσα άλλα 50 για να τον φτιάξω, τέλεια θα πείτε! Λάθος, σε μία εβδομάδα ξαναχάλασε, καπούτ τελείως! Και τώρα σκέφτομαι με τα ίδια λεφτά δεν θα μπορούσα να αγοράσω ένα νέο καταψύκτη (ή έστω με λίγα περισσότερα) και να τον έχω να δουλεύει και όχι να κρατά μόνο χώρο?

-Πρώτη χρονιά που έχω αποφασίσει να κάνω το μεγάλο βήμα και έχω αγοράσει διπλές κυψέλες (η θεωρία λέει να έχεις πατώματα 50% περισσότερα από τις κυψέλες), τις παραφυάδες τις πήρα μέσα Μάη, κουτσά κουτσά έγιναν δεκαράκια μέσα Ιούλη και φυσικά μέχρι εκεί έφτασαν, τι περιμένατε να χτίζουν Αύγουστο?) και να έχω ένα σωρό πατώματα  να μαζεύουν σκόνη και να πιάνουν χώρο στο εργαστήριο. Παίρνοντας λιγότερα πατώματα, περισσότερες γονοφωλιές και παραφυάδες θα είχα διαφορετικό αρχικό ξεκίνημα και μετέπειτα εξέλιξη!

-Αγόρασα παραφυάδες από δύο μελισσοκόμους (επιλογή δυστυχώς ανάγκης γιατί ο δάσκαλος μου δεν μπορούσε να με προμηθεύσει με τον αριθμό παραφυάδων που ήθελα και αναγκάστηκα να πάρω και από αλλού), με τον ένα είμαστε σε διαρκή επαφή με βοηθά σε γνώσεις και σε εργασία τον βοηθώ και εγώ όπου μπορώ (και όσο μπορώ), τον άλλο δεν τον ξαναείδα, ο ένας αποδείχθηκε σωστός επαγγελματίας και φίλος, ο άλλος έκανε απλώς μια αρπαχτή,  με τον ένα έχω μια σχέση φιλίας που θα κρατήσει δεκαετίες τον άλλο ούτε που θυμάμαι το όνομα του.

-Τι μόνο λάθη κάνεις ρε μεγάλε?

Χα χα χα.



Όχι μερικές φορές με κόβει και ολας!

-Τα πρώτα χρόνια είχα αρχίσει την έρευνα αγοράς έκατσα και δημιούργησα μια λίστα με πράγματα που πρέπει να αγοράσω, το εκτύπωσα πολλές φορές και άρχισα το ψάξιμο. Έμπαινα στα μελισσοκομικά μαγαζιά και τους ζητούσα τιμές για κάθε τι που ήθελα. Με που έβγαινα από το κάθε μαγαζί συμπλήρωνα την λίστα, και συνέχιζα στο επόμενο. Στο τέλος δημιούργησα με αυτά ένα φύλλο εργασίας στο Excel όπου έκανα την καταχώριση και την σύγκριση τιμών από κάθε μαγαζί. Το να βρεις έτσι το τι ακριβώς θα πάρεις από κάθε μαγαζί έγινε παιχνιδάκι. 

-Πάλι όταν ήθελα να προμηθευτώ ένα μεγάλο αριθμό κυψελών απλούστατα το έγραψα στην Αρχική σελίδα του Facebook (είχα φροντίσει να έχω δικτυωθεί με προμηθευτές και μελισσοκόμους) πήρα προσφορές, συμβουλές, πληροφορίες για προμηθευτές,σχεδόν άμεσα και εύκολα. Ένα από τα καλά της τεχνολογίας!



-Άλλο ένα καλό της τεχνολογίας μηχανήματα που εξοικονομούν εργασία, μια κουβέντα που άρπαξα από ένα μελισσοκόμο με οδήγησε στο να αγοράσω μια γυαλοχαρτιερα για να τρίβω τις στοκαρισμένες κυψέλες, κέρδος? Αντί για 1,5 ημέρα εργασίας και βλάβη στον αγκώνα κάθε φορά ξεμπερδεύω μέσα σε 2,5 ώρες και άνετα (ακούτε τα πάντα ποτέ δεν ξέρετε που θα πετύχετε ένα διαμαντάκι μέσα στην βαβούρα).

-Ένα παλιό κομφλέρ από την εργασία του πατέρα μου μια επιφοίτηση σπάνια και κέρδος τεράστιο! Κάρφωνα πλαίσια με το χέρι, 4 καρφιά χωρίς κεφάλι στις 4 πλευρές των πλαισίων για να αντέχουν περισσότερο την καταπόνηση, 150 πλαίσια την ημέρα, 600 καρφιά, και ο αγκώνας ήταν για τις επόμενες 2 ημέρες νεκρός, άχρηστος για οποιαδήποτε εργασία! Η ιδέα που με απάλλαξε? Να παραγγείλω ένα καρφωτικό αέρα και να το συνδέσω με το κομφλέρ αέρα! Επικίνδυνο μεν αποτελεσματικότατο δε, καρφώνω διχάλες στο τάκα τάκα, σε μια ημέρα έκανα 980 πλαίσια χωρίς καν να κουραστώ! (θα ακολουθήσει επόμενη ανάρτηση).

-Για το μέλλον τώρα το παρακάτω. Βάψιμο, ενώ το βάψιμο μιας κυψέλης (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση Trust Me, I m an Engineer ) δεν έχει μεγάλη διαφορά σε κόστος από το παραφινάρισμα των κυψελών (μαζί με το κόστος κατασκευής της παραφινίερας) η χρονική διαφορά ανάμεσα στις δύο διαδικασίες είναι χαοτική υπέρ του παραφιναρίσματος (100 κυψέλες θέλουν κοντά στους 1,5 έως 2,5 μήνες -ανάλογα τον καιρό- για να γίνουν με βάψιμο, με παραφινάρισμα ζήτημα είναι να θέλουν 15 μέρες -το στοκάρισμα,  κλειδιά,  χειρολαβές και πυροσφράγισμα είναι ίδιο και για τις δυο μεθόδους-). Και το να γλυτώνεις εργασία είναι εξίσου καλό με το να εξοικονομείς κεφάλαιο



Ναι δούλευε εξυπνότερα και όχι σκληρότερα!

"Σκληρά και τα μουλάρια ξέρουν να δουλεύουν, αλλά έξυπνα μόνο οι άνθρωποι!" όπως έλεγε η μάνα μου!

Χα χα χα. 

Σοβαρά τώρα δεν βαρεθήκατε να διαβάζετε?

Γιατί σε μένα άρχισαν να πονάνε τα δάκτυλα από την πληκτρολόγηση!!!

Χα χα χα. 

Άντε να κάνουμε σούμα και επίλογο τώρα. Για επιτυχία σε κάθε επιχείρηση προαπαιτούμενο είναι ο σωστός σχεδιασμός, πληροφόρηση, έρευνα αγοράς. Κάθε στιγμή που θα σπαταλήσετε σε σκέψη ή έρευνα θα σας γλυτώσουν πολλαπλάσια σε κεφάλαιο, εργασία, κόπο και απογοήτευση. 

Το μυαλό σας είναι ένα φοβερό εργαλείο!

Χρησιμοποιήστε το! 

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 8/03/2014

2 σχόλια:

  1. Αγαπητε φιλε Λαζαρε, μια ερωτηση, εσεις εκει πανω βρισκεται κυψελες με 32 γιουρο το τεμαχιο;
    Κανεις τοσο μεγαλες παραγγελιες, που δικαιουσαι εκπτωση ή εμενα εδω του νιουμπη, μου πιανουν τον κωλο με βρωμικα χερια στα 42 ευρω; (Εκτος αν οι αθηναιοι πωλητες μελισσοκομικων ειδων προσπαθουν να μας ανοιξουν τα στραβα μας τα ματια και να μας οδηγησουν εμμεσως πλην σαφως στην απάντηση στο Απόλυτο Ερώτημα της Ζωής, του Σύμπαντος, και του Κάθετί.
    Εαν ισχυει αυτο, αισθανομαι ευλογημενος που πλερωνω 10 ευρουλακια παραπανω απο σενα την κυψελη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα και με 28 ευρώ μπορείς να βρεις κυψέλες (χωρίς ΦΠΑ) στο Μέτσοβο, αρκεί να ψάξεις καλά και να πας εσύ ο ίδιος να τις πάρεις.

      Δεν είναι τόσο θέμα ποσότητας όσο τρεξίματος.

      Φυσικά θα πρέπει να είσαι και προσεκτικός και στο θέμα ποιότητα αλλά συνήθως η ποιότητα πλέον είναι χαμηλή σε σχέση με το παρελθόν (οι παλιοί μιλάνε για κυψελοποιούς πριν από δεκαετίες που κάναν κυψέλες αθάνατες -πιθανότατα από καστανιά- φυσικά με διαφορετικό κόστος από τις σημερινές).

      Τώρα σχετικά με το κόστος που έχετε κάτω στην Αθήνα είναι κάτι το λογικό γιατί μεσολαβεί ανάμεσα σε σας (πελάτες) και τον κατασκευαστή ο διαμεσολαβητής ο οποίος στον Ελληνικό καπιταλισμό λειτουργεί με αυξημένα (το λιγότερο) ποσοστά κέρδους.

      Στο μέλλον θα πρέπει να φροντίσεις αυτή την εξάρτηση (διαμεσολαβητής-έμπορος) να την καταργήσεις και να προμηθεύεσαι κατευθείαν από τον κατασκευαστή (και μην περιμένεις την άνοιξη που θα είναι μέχρι τα μπούνια στις παραγγελίες, θα μεριμνάς να έχεις κάνει τις αγορές σου νωρίτερα).

      Διαγραφή