UA-50457385-1

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο


Να ένα θέμα που θα σας ξετρελάνει!

Τροφοδοσία έναντι μετακίνησης!

Ναιιιιιιιιιιιι!

Χα χα χα.

Πρώτα από όλα μερικές παραδοχές.

Η διεγερτική τροφοδοσία είναι πολλές φορές χρήσιμη. Η διεγερτική τροφοδοσία εάν γίνεται σωστά δεν αποτελεί νοθεία αλλά αναγνωρισμένη και ορθή μελισσοκομική πρακτική. Πολλές φορές μάλιστα είναι και λύση απελπισίας σε περίπτωση που δεν μπορούν να βρούνε τίποτα τα μελίσσια από έξω και η κατάσταση αυτή είναι γενικευμένη παντού (όπως ήταν το 2013 που είχε 3,5 μήνες ξηρασίας και τα μελίσσια ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας).

Επόμενες παραδοχές σχετικά με την τροφοδοσία. Η σωστή διεγερτική τροφοδοσία για να γονεύσει η βασίλισσα με σιρόπι είναι η εξής: Σε μείγμα 1 προς 2 (1 ζάχαρη 2 νερό), γίνεται τροφοδότηση για 15 ημέρες (0,25lt ανά ημέρα, και καλό θα είναι να γίνεται ανά 2 ημέρες για να μην υπάρχει υπερβολική ενόχληση στα μελίσσια), ακολουθεί διάλειμμα 15 ημερών, ξανά τροφοδοσία για 15 ημέρες, και ΤΕΛΟΣ. Επίσης 40 ημέρες και πιο κοντά από τον τρύγο δεν τροφοδοτούμε.

Επίσης μπορούμε να βάζουμε σιρόπι σε μείγμα 1 προς 1 (1 ζάχαρη 1 νερό) για να το βοηθήσουμε περισσότερο για να χτίσει και λίγο περισσότερο. Σε περίπτωση που βάζετε χτισμένα πλαίσια μέσα δεν είναι αναγκαίο αυτό.

Άλλη παραδοχή είναι ότι ο όγκος του τροφοδοτούμενου σιροπιού δεν συγκρίνεται με τον όγκο από το νέκταρ που μπορούν να φέρουν σε μια καλή ανθοφορία. Είναι ένα μικρό και μόνο ποσοστό τροφής που θα έχει στην διάθεση του το μελίσσι (ο όγκος του σιροπιού).

Επίσης είπαμε μπορείς να κάνεις τροφοδοσία για να σώσεις τα μελίσσια (ζαχαροζήμαρα, βανίλιες, σιρόπι) αν και το σιρόπι είναι το καλύτερο.Σε δύσκολες  συνθήκες το καλοκαίρι (ξηρασία) ή τον χειμώνα (πείνα) χρειάζονται μερικές φορές τροφοδοσία. Επίσης και στα πεύκα και τα έλατα μπορεί να χρειασθεί τροφοδοσία με γυρεόπιτα (μείγμα μελιού,άχνης, γύρης) ή υποκατάστατου (αντί για γύρη ή και ταυτόχρονα και με την γύρη βάζεις σογιάλευρο ή μπυρομαγία) για να μην καταρρεύσουν οι πληθυσμοί των μελισσιών δεδομένου ότι μέσα στα ελατοδάση και στα πευκοδάση η ύπαρξη γύρης είναι ελάχιστη και δεν γονεύουν οι βασίλισσες, με σοβαρό κίνδυνο να μείνουν τα μελίσσια με  μικρό πληθυσμό και να μην μπορούν να βγάλουν τον χειμώνα.

Μέσα στα μειονεκτήματα της τροφοδοσίας σαν υποσημείωση είναι ότι η άκαιρη τροφοδότηση με σιρόπι (όταν υπάρχει μεγάλη υγρασία) μπορεί να βοηθήσει σε έξαρση της Νοζαμίασης (καλά είναι να χορηγείται και θυμόλη μαζί με το σιρόπι).


Τώρα αν ακούσεις συζητήσεις στις μελισσοκομικές σελίδες, και ομάδες θα διαπιστώσεις ότι ένα τεράστιο ποσοστό από αυτές έχουν ως θέμα την  τροφοδοσία. Τροφοδοσία αυτό, τροφοδοσία εκείνο, τροφοδοσία έτσι, τροφοδοσία αλλιώς χα χα χα.

Υπερβολική βαρύτητα θα έλεγα για ένα θέμα σημαντικό μεν αλλά όχι και ιδιαίτερα.

Περισσότερο σημαντικό θεωρώ εγώ (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Οδηγίες προς ναυτιλομένους)  το να ξέρεις τι χαβά βαράει σε κάθε τοποθέτηση του ένα μελίσσι, αν βρίσκει γύρες και νέκταρ, αν το ενοχλούν εξωτερικοί παράγοντες (σφήκες, μελισσοφάγοι κ.α.), εσωτερικοί (ασθένειες, κακή ή ανύπαρκτη βασίλισσα, δυναμικότητα του), εξέλιξή ανθοφοριών στην περιοχή του, και εναλλακτικές ανθοφορίες στα υπόψη.

Δεν είναι μόνο δικιά μου άποψη αυτή, παλιοί μελισσοκόμοι, καθηγητάδες σε πανεπιστήμια διαρκώς επαναλαμβάνουν τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο!

Συνέχεια και συνέχεια και συνέχεια το ίδιο λένε, τώρα πως δεν το εμπεδώνουν αυτό οι νεότεροι είναι ένα θέμα που χρήζει μεγάλης έρευνας χα χα χα.

Συγκεκριμένα μια μελισσοκομική χρονιά θέλει τουλάχιστο 6 μετακινήσεις σε κύριες ανθοφορίες!

Και όταν λέμε κύριες εννοούμε Οπωροφόρα, Εσπεριδοειδή, Ρείκια (ανοιξιάτικα, φθινοπωρινά), Μονοκαλλιέργειες (ελαιοκράμβη, βαμβάκι, ρίγανη, κ.α), Κωνοφόρα (μελιτώματα από έλατα και πεύκα), Δασικά μελιτώματα (βελανίδι), Τριφύλλι, Παλιούρι, και τέλος Θυμάρι. Κύριες δεν είναι ανθοφορίες μεμονωμένων δέντρων (μερικοί φοινικιές, ή ευκάλυπτοι) ή φυτά από κήπους παρόλο που και αυτά μπορούν να κάνουν μερικές φορές θαύματα!

Χωρίς μετακινήσεις συνήθως οι αποδόσεις είναι πολύ μικρές (βλέπε στατική μελισσοκομία), με τροφοδοσία ή όχι. Έχουμε ήδη πει ότι αν γίνει σωστά η διεγερτική τροφοδοσία ο όγκος του σιροπιού είναι πολύ μικρός σε σχέση με την νεκταροέκριση.

Άλλος ένας λόγος που δεν είναι σημαντική η τροφοδοσία είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι μελισσοκόμοι (όσοι τουλάχιστο σέβονται το προϊόν τους και τους πελάτες τους ).

Έχω επανειλημμένα πει ότι ο καθένας χρησιμοποιεί τους μελισσοκομικούς χειρισμούς και μεθόδους που του ταιριάζουν και είναι κατάλληλοι σε κάθε περίπτωση. Επίσης κάθε μελισσοκόμος διαφέρει από τους άλλους σε πολλά επίπεδα. Διαφορετικό κεφάλαιο και ποσότητα του, διαφορετικά μέσα για την διαδικασία της μελισσοκομίας, διαφορετική ικανότητα και δυναμικότητα στην προσφορά εργασίας.

Άλλο ένας μελισσοκόμος με 5-10 μελίσσια και άλλο ένας μελισσοκόμος με 300 μελίσσια, άλλο ένας με ένα τρέιλερ και άλλο ένας με φορτηγό 14 τόννων, άλλο ένας που είναι μόνος του στην μελισσοκομία και άλλο ένας που τον βοηθά η οικογένεια του ή προσλαμβάνει εργάτες.

Δεν είναι όλα τα δάχτυλα του χεριού ίδια!

Για να μην γανιάζω εγώ να λέω τα ίδια και τα ίδια και για να μπορέσετε αρκετοί από σας να αντιληφθείτε ακριβώς τι εννοώ θα κάνουμε μια υπόθεση εργασίας!

Τι ωραία που ακούγεται!!!

Υπόθεση εργασίας!!!

Μπερεκέτι!

Μερακλίδικα πράγματα!

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει αλλά εξακολουθεί να ακούγεται υπέροχα!

Χα χα χα.

Ναι είμαι τρελός!

Και ναι με αγαπάτε για αυτό χα χα χα.

Υπόθεση εργασίας τώρα με τρεις τρελούς, ωχ συγνώμη!

Τρεις μελισσοκόμους ήθελα να πω!

Χα χα χα.

Ο ένας από αυτούς έχει ένα κόκκινο Vitara με τρέιλερ, βάζει 2 κυψέλες στο Vitara (βλέπε για αυτή και άλλες τέτοιες ηλιθιότητες στην ανάρτηση Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα ) και άλλες 16 μονές πάντα στο τρέιλερ. Ο δεύτερος έχει ένα φορτηγό που χωράει 60 μονές κυψέλες (πείτε της κλάσης από τα Ford Transit, Mercedes Sprinter, WV Passenger), και ο τρίτος ένα από τα μεγάλα τα κτήνη που χωράνε 120 κυψέλες. Αν γουστάρετε πείτε ότι είναι και λίγο ριψοκίνδυνοι και τις έχουν διπλές τις κυψέλες (φίλοι είμαστε, εδώ θα τα χαλάσουμε? Αν και εκείνος με το τρέιλερ θα τα δει όλα κωλυώμενα χα χα χα).

Οι τρεις αυτοί μελισσοκόμοι έχουν από 300 κυψέλες (?!?!?!?! τρέιλερ και 300 κυψέλες τι λες τώρα!) και έχουν να αποφασίσουν τι θα κάνουν σχετικά με τα μελίσσια τους. Μπορούν να τα πάνε να τα τροφοδοτήσουν στο μελισσοκομείο τους 12 χιλιόμετρα μακριά τους (300 μελίσσια δεν μπορείς να τα έχεις και ακριβώς δίπλα στο σπίτι σου μην ξεχνάτε!), να πάνε σε μια τοποθέτηση 35 χιλιόμετρα μακριά (σαν να πηγαίνω εγώ από τον Σοχό στον Λαγκαδά για τις πρόωρες ελαιοκράμβες), να πάνε σε μια τοποθέτηση 70 χιλιόμετρα μακριά (σαν να πηγαίνω εγώ από τον Σοχό στις Σέρρες στα Βαμβάκια), ή να πάνε μια τοποθέτηση 140 χιλιόμετρα μακριά (σαν να πηγαίνω εγώ από Σοχό στην Αριδαία για παλιούρι ή Χαλκιδική για πεύκα).

Και έστω ότι θα υποθέσουμε ότι η τοποθέτηση με τροφοδοσία έχει ίδια επίπτωση με την αυξημένη νεκταροέκριση στις άλλες περιοχές (κάτι που δεν ισχύει, αν δίνει η ανθοφορία η διαφορά θα είναι τεράστια υπέρ της άλλης τοποθέτησης).

Και έστω ένας από αυτούς έχει πάθος με τους αριθμούς και άφθονο χρόνο για χάσιμο και κάνει μερικά κολπάκια στο Excel.

Ένα από αυτά είναι ο παρακάτω πίνακας.  


Ο τυπάς στον παραπάνω πίνακα έχει υπολογίσει το κόστος για κάθε μετακίνηση. Υποθέτει ότι η κατανάλωση στα 140 χιλιόμετρα είναι στα 50 ευρώ (κάπου εκεί είναι για το Vitara μου για να πάω και να έρθω από Χαλκιδική) για το Vitara και για τα μικρά φορτηγά (φορτηγά πετρελαιοκίνητα χωρίς Turbo) και πες 80 ευρώ για τα μεγάλα φορτηγά (λίγο αυθαίρετο αυτό αλλά δεν έχω στοιχεία και το υποθέτω, πιθανότατα να είναι και μικρότερο).

Άλλες υποθέσεις που τις έχει ως δεδομένες είναι ότι αν μετακινήσει τα μελίσσια του θα πρέπει να πηγαίνει 2 φορές την εβδομάδα (για επιθεωρήσεις, χειρισμούς μελισσοκομικούς, κεριά, μην ξεχνάτε μιλάμε για 300 κυψέλες θα είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ εκεί για να τα καταφέρει). Αντίστοιχά στην περίπτωση της τροφοδοσίας υποθέτουμε ότι θα πηγαίνει ανά 2 ημέρες για να τροφοδοτεί για διάστημα 15 ημερών (άρα 7 φορές σε κάθε περίοδο)  και αυτό θα το κάνει για 2 περιόδους με ένα διάλειμμα 15 ημερών μεταξύ τους. Για να απλοποιήσουμε την υπόθεση εργασίας θεωρούμε ότι δεν θα πάει στις 15 μέρες του διαλείμματος στο μελισσοκομείο του (μια εύνοια μας για την περίπτωση της τροφοδοσίας, θα υπάρξουν πολλές τέτοιες να τις θυμάστε για το τέλος).

Επίσης είναι παρά πολύ Φυτούλιακάς και συνεχίζει να υπολογίζει και να κάνει πίνακες όπως αυτός από κάτω.


Εδώ το κοράκι μας έχει υπολογίσει το κόστος τροφοδοσίας για 300 κυψέλες με δύο μείγματα (το 1 προς 1 καθώς και το 1 προς 2) με δύο τιμές ζάχαρης με 0,70 ευρώ και με 1 ευρώ (φέτος είναι φθηνά αλλά πέρσι ήταν δηλητήριο μην ξεχνάτε!).

Και σαν καλό σπασικλάκι συνεχίζει να υπολογίζει και να ζωγραφίζει χα χα χα.


Στο παραπάνω αριστούργημα υπολογίζει το συνολικό κόστος που θα χρειασθεί στην περίπτωση τροφοδοσίας (δηλαδή το κόστος για το πήγαινε έλα στο μελισσοκομείο μαζί με το κόστος της ζάχαρης).

Η μόνη περίπτωση που συμφέρει περισσότερο να τροφοδοτείς αντί να μετακινείς είναι στην περίπτωση που έχεις τρέιλερ και μεταφέρεις τα μελίσσια σου στα 140 χιλιόμετρα καθώς και αν έχεις μεγάλο φορτηγό και το κόστος σου είναι 80 ευρώ την φορά (οι αριθμοί στον πρώτο πίνακα με κόκκινο χρώμα),  και το κυριότερο πηγαινοέρχεσαι στα μελίσσια σου με αυτό (είπα θα είμαι άδικος υπέρ της τροφοδότησης για αυτό θεωρώ ότι είναι δυνατό να πηγαίνει κάποιος στα μελίσσια του με ένα 14 τόννο φορτηγό!).

Συνεχίζουμε την μετάδοση στην επόμενη κρίσιμη παράμετρο. Η εργασία δεν έχει μόνο περιορισμούς όσο αφορά στο κόστος της αλλά και στον χρόνο που απαιτείται για αυτή (που σε τελική ανάλυση και αυτή μπορεί να μεταφρασθεί σε χρηματικό κόστος αλλά δεν είναι θέμα αυτής της ανάρτησης αυτό, άντε σας κακομαθαίνω να κάνετε και κάτι μόνοι σας χα χα χα).

Οπότε το μικρό μας θαύμα εξακολουθεί και βγάζει λαγούς από το μανίκι του και δημιουργεί τον παρακάτω πίνακα.


Ο υπολογισμός έχει γίνει με δεδομένα που έχω από την εμπειρία μου σε μεταφορές στην Χαλκιδική (1 ώρα φόρτωμα, 6 ώρες ταξίδι, 1 ώρα ξεφόρτωμα, στην πραγματικότητα δεν θέλει ένα τρέιλερ 1 ώρα φόρτωμα και 1 ώρα στο ξεφόρτωμα αλλά το υποθέτω για να καλύψω και τις περιπτώσεις των φορτηγών που θέλουν περισσότερο χρόνο, αλλά εξακολουθώ να ευνοώ την περίπτωση της τροφοδοσίας ασύστολα).

Οπότε σε κάθε περίπτωση μετακίνησης θεωρώ 2 ώρες ότι τρώει η φόρτωση - εκφόρτωση, το κάθε όχημα ανάλογα με την χωρητικότητα τους κάνει και τον ανάλογο αριθμό δρομολογίων (18 κυψέλες με τρέιλερ, 60 κυψέλες με μικρό φορτηγό, 120 κυψέλες το μεγάλο, στην περίπτωση του μεγάλου τα δρομολόγια είναι περισσότερα πχ 120 χ 3 φορές είναι 360 κυψέλες και όχι 300 για αυτό του έχω περισσότερα δρομολόγια πχ θέλει  3χ8 ώρες για να πάει 300 κυψέλες και όχι 2,5 φορές, απλούστατα δεν μπορεί να πάει 2,5 φορές στην Χαλκιδική, είτε θα πάει 2 είτε 3, Φυσικοί και μόνο αριθμοί μπορούν να ισχύουν στις μεταφορές χα χα χα).

Ως δεδομένο Θεωρεί το σαΐνι μας ότι ο χρόνος της τροφοδοσίας μπορεί να είναι 18 δευτερόλεπτα ανά κυψέλη, αυτός ο χρόνος βγαίνει αν διαιρέσουμε 1,5 ώρα με 300 κυψέλες (δεδομένου ότι δεν μπορείς να τροφοδοτείς εσύ όποτε θέλεις αλλά μόνο όταν σουρουπώνει) επίσης έχει υπολογίσει και να κρατά η τροφοδοσία 3 ώρες (έτσι γιατί είναι γεναιόδωρος χα χα χα) αρά θα παίρνει 36 δευτερόλεπτα να τροφοδοτηθεί η κάθε κυψέλη (φανταστείτε 36 δευτερόλεπτα ή ακόμα χειρότερα 18 για να καπνίσεις κυψέλη, να ανοίξεις κυψέλη, να βάλεις μέσα το σιρόπι, να κλείσεις την κυψέλη, να πας παρακάτω, να πάρεις σιρόπι, και να το επαναλάβεις αυτό 300 φορές χωρίς διάλειμμα για 1,5 ή 3 ώρες! Δεν γίνονται αυτά, αλλά είπα είμαι τελείως ευνοϊκός για την τροφοδοσία, θα μπορούσε να μου πει κάποιος ότι μπορεί η τροφοδοσία να γίνεται κάθε μέρα για μόνο τις 150 κυψέλες κάθε φορά, θα του απαντούσα τότε όμως το κόστος για την τροφοδοσία θα ανέβαινε γιατί θα έπρεπε ο μελισσοκόμος να πηγαίνει 15 φορές σε κάθε περίοδο (με το αντίστοιχο κόστος μεταφοράς) και όχι μόνο 7 (που με αυτή την παραδοχή έγιναν οι υπολογισμοί)).

Και τι βλέπουμε εδώ?

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μόνο στην περίπτωση που η μεταφορά γίνεται με τρέιλερ καθώς και όταν έχουμε μικρό φορτηγό και τοποθέτηση στα 140 χιλιόμετρα και τροφοδοσία στα 18 δευτερόλεπτα την κυψέλη (οι αριθμοί με τα κόκκινο χρώμα στον 4ο πίνακα) ο χρόνος είναι λιγότερος στην περίπτωση της τροφοδοσίας, παντού αλλού υπολείπεται αυτή η επιλογή των μετακινήσεων.

Ξεχάσαμε τίποτα?

Όχι ε?

Αν σας αρπάξω από το μαλλί θα δείτε!!!

Το σιρόπι τρέχει από τις βρύσες ε?

Δεν είναι αναγκαίο να το κάνετε ε?

Για να δούμε το τσακαλάκι μας τι άλλο μας έχει.


Αυτούς τους δυο τόννους σιρόπι (άσχετα εάν είναι 1 προς 1 ή 1 προς 2 η ποσότητα του σιροπιού είναι ίδια) ποίος θα τους κάνει?

Πώς θα τους κάνει?

Πόσο χρόνο θέλει για να τους κάνει?

Υπάρχει λόγος να υπολογισθεί ο χρόνος για αυτή την εργασία?

Όχι δεν χρειάζεται, ήδη έχω πει ότι θα ευνοήσω τρομερά την περίπτωση της τροφοδοσίας, έτσι και αυτό το αφήνω να πέσει κάτω.

Οπότε έχουμε και λέμε υποθέτουμε ότι η αυξημένη νεκταροέκριση μπορεί να είναι ίση με την  τροφοδοσία, ο μελισσοκόμος που θα τροφοδοτεί δεν θα πηγαίνει στο μελισσοκομείο του όσο δεν τροφοδοτεί, οι αντίστοιχοι μεταφορείς μελισσοκόμοι δεν έχουν διαφορετικά οχήματα για να πηγαίνουν στα μελισσοκομεία τους, τα τρέιλερ θέλουν τον ίδιο χρόνο με τα φορτηγά για να φορτωθούν, η τροφοδοσία μπορεί να γίνεται μέσα σε 18 δευτερόλεπτα ή σε 36 αλλά χωρίς να ανεβάζει αυτό το κόστος, για την παρασκευή του σιροπιού δεν χρειάζεται επιπλέον χρόνο ή κόστος.

Με όλες αυτές τις τρελά ευνοϊκές υποθέσεις υπέρ της τροφοδότησης βλέπουμε ότι μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος μετακινεί τα 300 μελίσσια του 140 χιλιόμετρα μακριά με τρέιλερ ή πάει για χειρισμούς με 14 τόνο φορτηγό στα 140 χιλιόμετρα έχει πιο μεγάλο κόστος από αυτόν που τροφοδοτεί.

Επίσης από άποψη χρόνου μόνο αυτός που κινεί τα μελίσσια του με τρέιλερ καθώς και αυτός που έχει μικρό φορτηγό, πάει τα μελίσσια του 140 χιλιόμετρα μακριά, και κρατά η τροφοδοσία μόνο 18 δευτερόλεπτα η κυψέλη, υστερούν σε χρόνο από κάποιο που τροφοδοτεί τα μελίσσια του.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι μετακινήσεις υπερτερούν της τροφοδοσίας. 

Αποδείξαμε ότι ένα σύνολό ευνοϊκών υποθέσεων για την τροφοδοσία εξακολουθεί να υστερεί έναντι των μετακινήσεων (εκτός από τραβηγμένες περιπτώσεις που δεν μπορεί να ισχύουν για ορθολογικούς επαγγελματίες μελισσοκόμους).

Αυτό σημαίνει ότι ένα σύνολο υποθέσεων που δεν θα είναι τόσο ξεκάθαρα ευνοϊκό προς την τροφοδοσία δίνει και αυτό λύσεις που θα υπολείπονται των μετακινήσεων (αν με έβλεπε ένας συγκεκριμένος καθηγητής μαθηματικών μου τώρα θα ήταν φοβερά υπερήφανος, καλή ζωή εκεί πάνω Βαγγέλη. Ευχαριστώ για όλα!).

Ξέρω ξέρω δεν είναι η μελισσοκομία αριθμοί και όλα τα σχετικά, το πιστεύω και εγώ αυτό, και πρώτη φορά κάθομαι να τα υπολογίσω για πάρτη σας. Ωστόσο αν και η μελισσοκομία δεν είναι αριθμοί η παραγωγική διαδικασία που προσφέρει τα προϊόντα της είναι.

Αυτό είναι η μελλοντική οπτική που μπορεί ορισμένοι από εσάς να αποκτήσουν (εάν φτάσουν σε κάποιο μέγεθος) ή μπορεί και κάποιοι ήδη να την έχουν (όσοι ήδη είναι σε αυτό το μέγεθος), αυτό που σκοπό έχει η παραπάνω ανάρτηση είναι να σας επισημάνει ότι καθώς αλλάζετε σαν μελισσοκόμοι αλλάζουν και αυτά που θεωρείτε ως δεδομένα.

Χειρισμοί που μαθαίνετε μπορεί απλούστατα να μην μπορούν να σας συνοδεύσουν καθώς θα επεκτείνεστε στο επάγγελμα, μάθετε να κοιτάτε 2-3 βήματα μπροστά, το ποίες μπορεί να είναι οι ανάγκες σας για γνώσεις, μέσα, χειρισμούς στο μέλλον, και να μην περιχαρακώνεστε σε χειρισμούς και γνώσεις που ήδη κατέχετε.

Το μόνο σίγουρο είναι αυτό, η μελισσοκομία δεν θα σας κάνει να την βαρεθεί τε ποτέ!

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 15/3/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου