UA-50457385-1

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Νεκταροέκκριση και γυρεοπαραγωγή φυτών.

Μια ακόμα ανάρτηση που έφτυσα αίμα για να γίνει!

Και ακόμα μια πικρή συνειδητοποίηση του πόσο πίσω είμαστε σε σχέση με τους ξένους στην μελισσοκομία!

Πραγματικά δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στην Ελλάδα για την μελισσοκομία σε πολλούς τομείς, ούτε καν για τα βασικά.

Κρίμα!

Η παρούσα ανάρτηση είναι μια ανάρτηση που έχει την αρχή της σε μια συζήτηση που είχα σε μια μελισσοκομική ομάδα όταν ένας συναδέλφος μελισσοκόμος έθεσε ένα ερώτημα σχετικά με ανθοφορίες (συγκεκριμένα αν υφίσταται ο συνδυασμός έλατου και καστανιάς και αν βοηθά να διατηρηθούν αξιόμαχα τα μελίσσια) και της απορίας ενός αλλού συναδέλφου μελισσοκόμου σχετικά με το από τι εξαρτιέται η μελιτοέκρριση της βελανιδιάς. 

Εκεί είχα απαντήσει σχετικά με το πρώτο ζήτημα (διαφέρουν τα υψόμετρα που υπάρχουν αυτά τα δύο δέντρα -καστανιά 300 με 800 μέτρα, έλατο 800 μέτρα και άνω- και πολύ δύσκολα θα συνυπάρχουν αυτά τα δύο) και εκτός από τις πληροφορίες που έδωσα για την βελανιδιά έδωσα και μια απάντηση ότι για να απαντηθεί ένα ερώτημα σχετικά με τους παράγοντες που ωθούν τις βελανιδιές να "δώσουν" χρειάζεται εργασία διδακτορικού επιπέδου, και δεν είναι απάντηση που μπορεί να δοθεί στα πλαίσια μιας μελισσοκομικής σελίδας (μαλακία απάντηση, το ξέρω, καλός μαλάκας και εγώ! Χα χα χα).

Φυσικά όμως εκτός από μαλακία απάντηση είναι και αληθής απάντηση!

Χα χα χα.

Και δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια εργασία στον ελλαδικό χώρο (αμφιβάλω αν υπάρχει και στο παγκόσμιο χώρο αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο).

Επίσης είχα προσθέσει γενικά ότι έχω δεδομένα από την έρευνα μου σχετικά με την νεκταροέκκριση και γυρεοπαραγωγή ορισμένων φυτών αλλά αυτά αποτελούν έρευνες που έγιναν στην Αμερική (USA)* και δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις γιατί "εδώ διαφέρει η μελιτοέκκριση σε μέρη που απέχουν 4-5 χιλιόμετρα όχι σε μέρη που είναι σε διαφορετικές ηπείρους!".

Σωστό και αυτό. 

Αλλά ακόμα και αν δεν ισχύουν απόλυτα τα μεγέθη που έχουν οι έρευνες στην Αμερική με την πραγματικότητα της Ελλάδας ωστόσο όμως μπορούν να αποτελέσουν ένα οδηγό και ένα υπόδειγμα συγκριτικό τουλάχιστο και των αποδόσεων των ανθοφοριών και στην Ελλάδα. Αυτή ήταν μια σκέψη που μου καρφώθηκε στο μυαλό με που έγραψα την απάντηση στον συνάδελφο μελισσοκόμο!

Λάθος σκέψη!

Χα χα χα.

Γιατί η υλοποίηση της απαιτεί τεράστιο όγκο εργασίας, πολλές εργατοώρες, εκατοντάδες υπολογισμούς, μετατροπές από διαφορετικά μετρικά συστήματα, ερεύνα σε πολλαπλές πηγές, φιλτράρισμα μόνο των πληροφοριών που έχουν νόημα, σκέψη και ανάλυση για να σχεδιάσεις το πως θα βγάλεις συμπεράσματα που να είναι ορθολογικά μέσα από αυτό τον κυκεώνα πληροφοριών, και ταυτόχρονα να αποκλίσεις ιδέες που μπορεί να φαίνονται ορθές με την πρώτη ματιά αλλά ωστόσο σε μια δεύτερη (και περισσότερο) κριτική ματιά καταρρέουν, και το κυριότερο γράψιμο, γράψιμο, γράψιμο!

Και φυσικά ποιος είναι αρκετά χαζός και τρελός για να το κάνει?

Ακριβώς!

Το Αρκούδι!

Χα χα χα. 

Φυσικά αναγκάστηκα να σπάσω την αρχική ανάρτηση σε δύο επιμέρους αναρτήσεις γιατί το μέγεθος της αρχικής ανάρτησης αν έβγαινε ενιαία θα ήταν γιγαντιαίο (ήδη οι δύο αναρτήσεις θα έχουν τεράστιο μέγεθος η κάθε μία!) και θα με μισούσατε αν σας ανάγκαζα να μελετήσετε ένα τέτοιο Gonzila Post!

Χα χα χα.

Οπότε έχουμε και λέμε. εδώ έχουμε μια παρουσίαση 31 διαφορετικών φυτών, με φωτογραφίες τους και παραπομπές στην Wikipedia (δυστυχώς εδώ θα διαπιστώσετε πόσα λίγα άρθρα  από τις παραπομπές είναι στο Ελληνικό σκέλος της Wikipedia), διάφορες παρατηρήσεις σχετικά με το κάθε φυτό, και στο τέλος πίνακες με τις αποδόσεις τους σε Νέκταρ και Γύρη!

Το ρητό μου είναι "Αν είναι να κάνεις κάτι κάνε το όσο καλύτερο μπορείς".

Τίποτα λιγότερο από αυτό!

Το πιο λυπηρό από όλα είναι που θα παρατηρήσετε την έλλειψη εδώ ανθοφοριών και μελιτοφοριών που είναι χαρακτηριστικές στην Ελλάδα (πχ το πεύκο έχει ποσοστό 65% του συνόλου των ελληνικών μελιών, εδώ δεν υπάρχει καν! Λογικό ο εργάτης στα πεύκα υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία).

Επιπλέον παράμετρος που θα πρέπει να έχετε στα υπόψη και είναι βασική! Στην Αμερική έχουν διαφορετικά συστήματα εντατικότατης παραγωγής με διαφορετικά συστήματα λίπανσης και άρδευσης και οι αποδόσεις μπορεί να απέχουν παρασάγγας (ιδίως στις ανώτερες αποδόσεις). Επίσης εκεί μπορείς να βρεις τεράστιες εκτάσεις από το ίδιο φυτό κάτι που πολύ σπάνια μπορείς να συναντήσεις στον Ελλαδικό χώρο (και αυτό θα είναι το θέμα του δεύτερου μέρους της ανάρτησης, υπομονή μέχρι τότε), μην παρασύρθειτε από κάποιες μεγάλες αποδόσεις, δεν υπάρχουν ούτε οι ίδιες συνθήκες στην Ελλάδα, ούτε οι ίδιες εκτάσεις από αυτά τα φυτά, και κυρίως ούτε η ίδια μελισσοχωρητικότητα με εκεί (και αυτό θα το μελετήσουμε στο δεύτερο μέλος της ανάρτησης! Άντε όλο σας καλομαθαίνω! Χα χα χα).

Μην παρασυρθείτε από τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν μπροστά σας, δεν είναι ίδιες οι τιμές τους και στην Ελλάδα (μην ξεχνάτε μιλάμε για δεδομένα από άλλη Ήπειρο!!!!!!), μόνο συγκριτικά θα έχουν κάποια αξία, πρώτος από όλους εγώ το λέω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις!

Μια ήσσονος σημασίας παρατήρηση τώρα, μερικά φυτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα καθόλου, σε αυτά έβαλα τις Αγγλικές ονομασίες τους (το δεν υπάρχουν σχετικό και αυτό, απλώς στην έρευνα που έκανα δεν μπόρεσα να βρω σε σελίδες στην Ελλάδα ή στην ελληνική γλώσσα άρθρα σχετικά με αυτά τα φυτά, διευκρινίζω και την μεθοδολογία μου, έκανα αναζήτηση με το λατινικό όνομα του κάθε φυτού (επιστημονικό όνομα) στις μηχανές αναζήτησης με φίλτρο αναζήτησης χώρα Ελλάδα, καθώς και δεύτερη αναζήτηση με γλώσσα τα Ελληνικά, πιστεύω ότι είναι επαρκή η έρευνα για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ή όχι κάτι στην Ελλάδα). Επίσης υπάρχει μέσα ένα είδος Ρείκι (που μοιάζει με το ανοιξιάτικο) μπορεί να είναι αντίστοιχο με το δικό μας Ρείκι στα υπόψη και αυτό. Τα άλλα 28 είδη υπάρχουν και στην Ελλάδα αλλά φυσικά όχι σαν εκτάσεις με πλήρη εδαφοκάλυψη μόνο με αυτά τα φυτά. 

Μελετήστε τα με προσοχή!Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa canina): Παραπομπή σε Wikipedia 

http://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_caninaΑκακία - ψευδοακακία (Robinia pseudoacacia): Παραπομπή σε Wikipedia 
http://en.wikipedia.org/wiki/Robinia_pseudoacacia*
*Υψηλή απόδοση ανοιχτόχρωμου μελιού σε ζεστό καιρό (25 βαθμοί Κελσίου και άνω)
  Δεν αποδίδει σε κρύο και συννεφιασμένο καιρό. Η ανθοφορία του είναι καλύτερη εάν
  το προηγούμενο καλοκαίρι είναι ξερό Ηπειρωτικό.Ασκληπιός (Asclepias ssp): Παραπομπή σε Wikipedia 
http://en.wikipedia.org/wiki/Asclepias*

*Η απόδοση του νέκταρος εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους και την λίπανση του


Βαλεριάνα (Valeriana officinalis): Παραπομπή σε Wikipedia


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B1Βελανιδιά - Δρυς (Quercus robur): Παραπομπή σε Wikipedia 
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC*
*Δεν δίνουν γύρη όλα τα είδηΒερόνικα (Veronica officinalis): Παραπομπή σε Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Veronica_officinalisΒήχιο-Τουσιλάγκο-Χαμολεύκα (Tussilago farfara): Παραπομπή σε Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Tussilago*
*Γύρη υψηλής ποιότητας


Επιλόβιο το στενόφυλλον (Charmerion angustifolium): Παραπομπή σε Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Chamerion_angustifoliumΈχιο (Echium Vulgare): Παραπομπή σε Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Echium_vulgare*
*Γύρη Βαθύ Μπλε, 60 διαφορετικά είδηΗλίανθος (Helianthus ssp): Παραπομπή σε Wikipedia


http://en.wikipedia.org/wiki/Helianthus*


*Η νεκταροέκκριση του θέλει υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 27 βαθμών Κελσίου)
  και καλό καιρό.


Θυμάρι (Thymus serpyllum): Παραπομπή σε Wikipedia


http://en.wikipedia.org/wiki/Thymus_serpyllumΙτιά η Κάπρεα - Αίγειος (Salix caprea): Παραπομπή σε Wikipedia


http://en.wikipedia.org/wiki/Salix_caprea*

*Γύρη κίτρινη οι μέλισσες καλύπτονται από αυτή. Στην ανθοφορία της θέλει ξερό καιρό,
 η βροχή  καταστρέφει τα άνθη της.  Τα αρσενικά δέντρα παράγουν νέκταρ  και  γύρη τα
 θηλυκά μόνο γύρη.Κενταύριον ο Κυανούς (Centaurea cyanus): Παραπομπή σε Wikipedia                                     


http://en.wikipedia.org/wiki/Centaurea_cyanus*

*Ελάχιστη λευκή γύρηΚόλιανδρος (Coriandrum sativum): Παραπομπή σε Wikipedia 


http://en.wikipedia.org/wiki/CorianderΚράταιγος (Crataegus spp.): Παραπομπή σε Wikipedia


http://en.wikipedia.org/wiki/Crataegus*    


*Δεν αποδίδει παραγωγή κάθε χρόνο, ο κυρίως όγκος νεκταροέκκρισης είναι κοντά στους  23 Βαθμούς Κελσίου, δίνει γεύση γλυκού αμύγδαλου στο μέλι. Λεβάντα η Στενόφυλλος (Lavandula angustifolia): Παραπομπή σε Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Lavandula_angustifoliaΜελισσόχορτο (Melissa officinalis): Παραπομπή σε Wikipedia
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BFΜέντα (Mentha piperata): Παραπομπή σε Wikipedia


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1Μήκων η Υπνοφόρος Παπαρούνα οπιούχος αφιόνι (Papaver somniferum): Παραπομπή σε Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Papaver_somniferum*

*Δίνει μαύρη γύρη.Μπουράντζα (Borago Offincinalis): Παραπομπή σε Wikipedia


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B1Ρείκι (Erica vulgaris)Παραπομπή σε Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Calluna*
*Οι γυρεόκοκκοι μπορεί να είναι μεγάλοι για τις μέλισσεςΣαμπούκος – κουφοξυλιά- αφροξυλιά (Sambucus nigra): Παραπομπή σε Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Sambucus_nigra*
*Εξαιρετική πηγή γύρηςΣολιδάγο η χρυσόβεργα (Solidago): Παραπομπή σε Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Goldenrod*

*Μόνο νέκταρ οι γυρεόκοκκοι μπορεί να είναι μεγάλοι για τις μέλισσες θα τους προτιμήσουν 
μόνο αν δεν υπάρχει τίποτα άλλοΤουλίπα (Tulipa spp.): Παραπομπή σε Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip*
*Τα παλιά είδη δίνουν μαύρη γύρη.Τριφύλλι κίτρινο (Melilotus officinalis): Παραπομπή σε Wikipedia


http://en.wikipedia.org/wiki/Melilotus_officinalis Τριφύλλι λευκό (Trifolium repens): Παραπομπή σε Wikipedia
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C_%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B9*
*Αποδίδει καλύτερα σε υγρό έδαφος και σε εκτεταμένη δρόσο. Βροχερός καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας είναι ο ιδανικός καιρός για αυτό.Φακελωτή (Phacelia tanacetifolia): Παραπομπή σε Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Phacelia_tanacetifolia*

*Η απόδοση του νέκταρος εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους και το βάθος τουΦουντουκιά (Corylus spp): Παραπομπή σε Wikipedia 
http://en.wikipedia.org/wiki/Hazel*
*Δίνει μόνο γύρη κιτρινοπράσινη, θέλει ήρεμο καιρό για να μπορέσουν να την δουλέψουν
  οι μέλισσες Φλαμουριά (Tilia spp): Παραπομπή σε Wikipedia


http://en.wikipedia.org/wiki/TiliaAsters (Aster): Παραπομπή σε Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Aster_(genus)Barberry (Berberis spp.): Παραπομπή σε Wikipediahttp://en.wikipedia.org/wiki/Berberis

Και εδώ κάτω έχουμε όλα τα καλά!!!.

Στον πρώτο πίνακα έχουμε με αλφαβητική σειρά 31 διαφορετικά φυτά με την ελληνική τους
ονομασία , την  λατινική  τους ονομασία ( επιστημονική ) , και την Αγγλική τους ονομασία , τον
τύπο τους , και την απόδοση τους σε Νέκταρ και γύρη (ανώτερα και κατώτερα όρια).

Στον  δεύτερο  πίνακα  έχουμε  αλφαβητικά τα  31  είδη  με  τις  αποδόσεις τους  σε  Νέκταρ
(ανώτερα, κατώτερα, και μέσο όρο).

Επίσης στον τέταρτο πίνακα έχουμε πάλι αλφαβητικά τις αποδόσεις τους σε Γύρη.

Αλλά τα ωραία είναι στον Τρίτο και στον Πέμπτο πίνακα.

Τρίτος  και  Πέμπτος πίνακας που μας δείχνει με  σειρά απόδοσης (μέσος όρος απόδοσης)
την  κατάταξη  σε  Νέκταρ ( τρίτος ) και  σε  γύρη ( Πέμπτος ) στα  31 φυτά  καθώς  και  ένα
σχεδιάγραμμα  δίπλα σε κάθε Πίνακα όπου έχουμε  την διαβάθμιση (με βήμα 5 μονάδων) 
της απόδοσης σε νέκταρ και γύρη.

Δυστυχώς εδώ βλέπω οι μελισσοκόμοι έχουν τεράστιες ελλείψεις ακόμα και στα πολιτισμένα
κράτη.

Οπότε αναλαμβάνουν οι τεθωρακισμένες μεραρχίες για να καθαρίσουν την κατάσταση!

Χα χα χα.
Πίνακας 1.

Πίνακας 2.

Πίνακας 3.

Πίνακας 4.


   Πίνακας 5.


Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα θα τα πούμε σύντομα και με το δεύτερο μέρος της ανάρτησης.

*Πηγή των δεδομένων της παρούσης ανάρτησης είναι το εξής:
http://themelissagarden.com/TMG_Vetaley031608.htmΜότσανος Λάζαρος

Σοχός 20/05/2014


Υστερόγραφο

Έχω δημιουργήσει μια πεντάδα αναρτήσεων σχετικά με τα μελισσοκομικά φυτά που πιστεύω ότι μπορούνε να σας βοηθήσουν πολύ καθώς εξασκείτε την μελισσοκομία. Μερικές θεωρητικές , άλλες πρακτικές, όλες χρήσιμες. 

Θα παραθέσω τους συνδέσμους τους για να μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτές.


Με παιδεύσαν πάρα πολύ για να τις ετοιμάσω, αλλά το διασκέδασα αφάνταστα καθώς εργαζόμουν πάνω σε αυτές, ελπίζω να σας παιδεύσουν πολύ λιγότερο για να τις μελετήσετε, αλλά να το διασκεδάσετε και εσείς μελετώντας τες  στον ίδιο βαθμό που διασκέδασα και εγώ. Καλό διάβασμα.  


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 22/05/2014

5 σχόλια:

 1. Και με αυτή την ανάρτηση σπάσαμε το ορόσημο των 30.000 προβολών!

  Σας ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αλημέρα, θα ήθελα έαν μπορείς μια χαρή. Γίνεται να μου στειλεις το αρχειο excel αυτης της ανάρτησης καθως και αυτά με τη μελισσοκομικη χλωρίδα Θεσσαλονικης και Μελισσοχωρητικοτητα περιοχών?
  Το mail μου είναι angelos1974@hotmail.com
  Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άγγελε τα συγκεκριμένα αρχεία τα έχω στο φορητό μου ο οποίος έχει κλασσάρει και περιμένει να πάει για επισκευή σε εξειδικευμένο τεχνικό για να μπορέσουμε να σώσουμε τα αρχεία του σκληρού του δίσκου (αρχεία και εργασία πολλών πολλών ετών! ).Σε τι θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν τα συγκεκριμένα αρχεία σε μορφή excel (που συνήθως σε αυτή την μορφή ποτέ δε τα δίνω, αλλά μόνο ως εικόνες) που δεν μπορούν να σε βοηθήσουν με την μορφή εικόνας?

   Διαγραφή
 3. φιλε μου γιατι τα στοιχεια σου αλλαζουν απο πινακα σε πινακα ? οπως π.χ. η γυρη της φουντουκιας που ξαφνικα μηδενιζεται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θανάση δεν μηδενίζεται σε κανένα πίνακα μου η γύρη της Φουντουκιάς και στους δυο πίνακες έχουν τις ίδιες τιμές, προφανέστατα την μπέρδεψες με την Φλαμουριά που δεν δίνει γύρη, για πρόσεξε λίγο πιο προσεκτικά και θα δεις ότι έχεις μπερδέψει τις γραμμές στους πίνακες (παρόλο που τις έχω δώσει διαφορετικό χρωματισμό για αυτό ακριβώς τον λόγο).

   Εκτός αν διαβάζεις λάθος και τους πίνακες και κοιτάς τον πίνακα που έχει τις αποδόσεις με το νέκταρ (όπου η φουντουκιά έχει μηδενική απόδοση) και τον μπερδεύεις με την απόδοση της σε γύρη (που είναι διαφορετικός πίνακας).

   Λίγο πιο προσεκτική ανάγνωση στους πίνακες και τις επεξηγήσεις που έχω σε αυτούς και θα δεις που έχεις μπερδευτεί.

   Διαγραφή