UA-50457385-1

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μελισσοχωρητικότητα Περιοχών

Και συνεχίζουμε την ανάρτηση από εκεί που αφήσαμε την προηγούμενη ανάρτηση (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Νεκταροέκκριση και γυρεοπαραγωγή φυτών).





Το θυμάστε αυτό?

Είναι η Ακτίνα πτήσης μελισσών που είχαμε δημιουργήσει για μια άλλη ανάρτηση (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Ακτίνα δράσης μελισσών).

Και υπενθυμίζουμε, πρώτος κύκλος με ακτίνα 1,5 Km (και εμβαδού 706 εκτάρια) όταν η ανθοφορία είναι καλή, δεύτερος κύκλος με ακτίνα 3 Km (και εμβαδού 2827 εκτάρια) όταν οι συνθήκες δεν είναι τόσο καλές, τρίτος κύκλος με ακτίνα 5 Km  (και εμβαδού 7854 εκτάρια) όταν οι συνθήκες νεκταροέκκρισης είναι κακές.

Ωραία!

Και τι με αυτό μπάρμπα?

Αυτό είναι η αρχή για να ορίσουμε ένα μέγεθος που ονομάζεται μελισσοχωρητικότητα!

Μελισσοχωρητικότητα?

Τι είναι αυτό?

Ωραία ερώτηση!

Αν κρίνουμε από τις πληροφορίες που έχουμε για αυτό το μέγεθός η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ!

Χα χα χα.

Συγκεκριμένα η μελισσοχωρητικότητα είναι ο αριθμός των κυψελών που μπορεί να συντηρήσει μία περιοχή!

Κάπου θαμμένο μέσα σε όλο τον όγκο πληροφοριών του εξωτερικού μπορείς να βρεις μια πρόταση που αναφέρει ότι αυτή η έκταση ορίζεται ως 4 στρέμματα ανά κυψέλη.

Και εδώ τελειώνουν οι πληροφορίες για αυτό το μέγεθος!

Τι στρέμματα?

Με τι καλλιέργεια μέσα?

Ποια εποχή?

Τι γίνεται αν ξεπερασθεί αυτό το μέγεθος?

Και χίλια δυο ακόμα ερωτήματα χωρίς καμία απάντηση!

Στην παρούσα ανάρτηση θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια απάντηση για τα παραπάνω ερωτήματα στο μέτρο του δυνατού.

Ώστε 4 στρέμματα η κυψέλη ε?

Τίποτα άλλο δεν ξέρουμε?

Ξέρουμε και κάτι ακόμα (αν και δεν έχει συσχετισθεί με την μελισσοχωρητικότητα ακόμα), γνωρίζουμε ότι οι ετήσιες ανάγκες του μελισσιού για μέλι είναι 70 Kg και οι ετήσιες ανάγκες γύρης είναι 22 Kg.

Παρατήρηση: Στην προηγούμενη ανάρτηση οι αποδόσεις ανά εκτάριο ορίζεται στα αγγλικά κείμενα ως μέλι και όχι ως νέκταρ επίσης και οι ανάγκες για κάθε μελίσσι σε τροφή ορίζονται πάλι ως μέλι και όχι ως νέκταρ. Ωστόσο όμως νέκταρ ημέρας οι μέλισσες τρέφουν στον ακάλυπτο γόνο! Υπάρχει μια ασάφεια πάνω σε αυτό το σημείο, η οποία είναι βασική, άλλο ένα κιλό μέλι άλλο ένα κιλό νέκταρ! Στο πρώτο έχει αφαιρεθεί υγρασία στο δεύτερο όχι, δεδομένου ότι οι αποδόσεις που παρουσίασα στην προηγούμενη ανάρτηση της βρίσκω υπερβολικές αν αναφέρονται σε μέλι θεωρώ ότι αναφέρονται σε νέκταρ ή μελίτωμα. 

Ωραία και τώρα από πού αρχίζουμε?

Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα στην σειρά.

Στον Πίνακα 1 έχουμε την ακτίνα πτήσης των μελισσών, το εμβαδόν σε εκτάρια (4 στρέμματα = 0,4 εκτάρια), την πρόσθετη περιοχή εκμετάλλευσης (πρώτα από όλα συγνώμη για την ορολογία αλλά μόλις την δημιουργώ οπότε ακόμα και στα δικά μου αυτιά μου ακούγεται παράξενη!Δεύτερο τι σημαίνει αυτό το κουζουλό? Πρόσθετη περιοχή εκμετάλλευσης είναι το εμβαδόν Β που προκύπτει όταν αφαιρούμε από εμβαδόν ακτίνας (Α+Β) το εμβαδόν της περιοχής ακτίνας Α πχ το εμβαδόν ανάμεσα στα 500 μέτρα και στα 1000 είναι το εμβαδόν ακτίνας 1000 μέτρων μείον το εμβαδόν ακτίνας 500 μέτρων. Μην με κοιτάτε έτσι σαν χαζά! Εύκολο είναι!),την μελισσοχωρητικότητα εδάφους (δεδομένου ότι κάθε κυψέλη θέλει 0,4 εκτάρια διαιρούμε κάθε πρόσθετη περιοχής εκμετάλλευσης με το 0,4 για να βρούμε την μελισσοχωρητικότητα της με τον παραπάνω κανόνα).

Και εδώ ερχόμαστε μια ακόμα υπόθεση.

Δεύτερη παρατήρηση: Θεωρώ ότι η κατανάλωση ενέργειας για την πτήση για αναζήτηση τροφής από τις μέλισσες ακολουθεί μια γραμμική σχέση σε σχέση με την απόσταση (δηλαδή στα 500 μέτρα  το κέρδος θα είναι 90%, στα 1000 μέτρα 80%. στα 1500 μέτρα 70%, και πάει λέγοντας) και όχι εκθετική (δηλαδή στα 500 μέτρα κέρδος 90%, στα 1000 μέτρα 9%,στα 1500 μέτρα 4% ). Υπολογίζω και τις δύο περιπτώσεις αλλά θεωρώ ότι ισχύει μόνο η γραμμική σχέση (δηλαδή με που θα εντοπισθεί η τροφή η μέλισσα πάει κατευθείαν εκεί και δεν είναι υποχρεωμένη να ψάχνει σε όλο το εμβαδόν του κύκλου που ορίζει η ακτίνα πτήσης της, κάτι που ισχύει, οι ανιχνεύτριες σε μια κυψέλη δίνουν πάντα τις πληροφορίες για να πάνε ακριβώς στο σημείο που πρέπει και οι άλλες συλλέκτριες, φυσικά στο σημείο που θα είναι η τροφή μπορεί να ισχύει η εκθετική κατανάλωση αλλά για μια πολύ μικρότερη ακτίνα κύκλου έρευνας και συλλογής).

Και συνεχίζουμε με τον Πίνακα 1.

Έχοντας δύο σχέσεις κέρδους (μια γραμμική και μία εκθετική) υπολογίζουμε την μελισσοχωρητικότητα σταθμισμένη με αυτόν τον παράγοντα (το ότι όσο πιο μακριά πετά μια μέλισσα τόσο μειώνεται το κέρδος της, αρά και μειώνεται και η μελισσοχωρητικότητα της περιοχής! Αυτό σχετικά με τα 4 στρέμματα ανά κυψέλη! Άλλο τα 4 στέμματα δίπλα στην κυψέλη και άλλο 4 στρέμματα 2 χιλιόμετρα μακριά από το μελισσοκομείο!).

Και τέλος έχουμε την προοδευτική μελισσοχωρητικότητα δηλαδή το άθροισμα των επιμέρους μελισσοχωρητικότητων κάθε περιοχής καθώς αυξάνεται η ακτίνα πτήσης των μελισσών.

Τι έχουμε τώρα εδώ?

Εδώ βλέπουμε ότι όταν εξετάζουμε την μελισσοχωρητικότητα μόνο με γνώμονα τον κανόνα 0,4 εκτάρια μια κυψέλη βλέπουμε ότι σε περιοχή ακτίνας 1,5 χιλιομέτρου (καλές συνθήκες νεκταροέκκρισης) ο αριθμός των κυψελών που μπορούν να συντηρηθούν (όλες στο κέντρο αυτής της περιοχής) είναι 1767.

Αν ταυτόχρονα υπολογίσουμε και τον συντελεστή κέρδους ανά απόσταση ο αριθμός κυψελών σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου πέφτει στις 1355 (σε γραμμική σχέση αυτός ο αριθμός εάν αντίθετα ισχύει η εκθετική σχέση κατανάλωσης η μελισσοχωρητικότητα πέφτει στις 70 κυψέλες!!!).

Επίσης βλέπουμε ότι σε ακτίνα 3000 μέτρων (από το κέντρο) μπορούν να υπάρξουν 7068 κυψέλες με μελισσοχωρητικότητα εδάφους και 3908 εάν βάλουμε μέσα και τον παράγοντα κατανάλωσης πτήσης για εξεύρεση τροφής (γραμμικά πάντα).

Και σε ακτίνα 5000 μέτρων οι αριθμοί των κυψελών φτάνουν στις 19635 και 5597 κυψέλες αντίστοιχα!

Yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

20 χιλιάδες κυψέλες ή άντε 5000 κυψέλες και όλα καλά ε?

Τσούκ!

Δεν πάει έτσι το πράγμα!

Είπαμε τα μελίσσια σε καλές συνθήκες νεκταροέκκρισης πετάνε μέχρι τα 1,5 χιλιόμετρα, σε χειρότερες συνθήκες αυξάνει την ακτίνα πτήσεων τους μέχρι τα 5 χιλιόμετρα (μετά δεν έχει νόημά, αυτά που θα χάσουν είναι περισσότερα από αυτά που θα κερδίσουν), με το να αυξάνει ο αριθμός των μελισσιών το μόνο που έχει ως αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζονται οι συνθήκες νεκταροέκκρισης (μάλλον της ποσότητας νέκταρ που έρχεται στην κυψέλη) και να εξαναγκάζονται οι μέλισσες να αυξάνουν την ακτίνα πτήσεως τους για να συντηρηθούν!

Ωραία ρε μεγάλε!

Ε και?

1355 κυψέλες στα 1500 μέτρα δεν είναι και άσχημα!

Ναι δεν είναι, συμφωνώ!

Αλλά κάτι δεν μου κάθεται καλά εδώ, δηλαδή ότι καλλιέργεια και να υπάρχει θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα?

Και ναι εδώ είναι η ερώτηση που είναι όλα τα λεφτά!

Αυτό θα το δούμε παρακάτω.


Πίνακας 1.


Στον Πίνακα 2. τώρα έχουμε τις αποδόσεις για 4 φυτά που είχαμε συναντήσει στο πρώτο σκέλος της ανάρτησης μας (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Νεκταροέκκριση και γυρεοπαραγωγή φυτών), και τα οποία μπορούμε να τα βρούμε και σε μεγάλες ενιαίες εκτάσεις στην Ελλάδα (Βελανιδιά, Ηλίανθο, Θυμάρι, Τριφύλλι).

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να βρεις περιοχές με ακτίνες 1,5 - 3 - 5 χιλιομέτρων μόνο με αυτούσια εδαφοκάλυψη από αυτή την ανθοφορία (ή μελιτοφορία). Τόσο μεγάλες εκτάσεις θα έχουν και κενά βλάστησης, πολλά είδη ανθοφοριών, καθώς και περιοχές με παρόμοια ανθοφορία που ωστόσο δεν αποδίδουν όλες το ίδιο.

Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι αυτές οι αποδόσεις είναι ενδεικτικές και στις Ελληνικές συνθήκες, είπαμε οι έρευνες γίνανε στην Αμερική και είναι αποδόσεις προσαρμοσμένες στις συνθήκες μιας διαφορετικής Ηπείρου και Αγροτικής οικονομίας από την δική μας.

Ενδεικτικά είναι τα μοντέλα μας και όχι κυριολεκτικά, εμπεδώστε το αυτό!

Και συνεχίζουμε με τον Πίνακα 2. Εδώ έχουμε για κάθε ένα από τα φυτά τις ελάχιστες αποδόσεις για Νέκταρ και γύρη, της μέγιστες και τους μέσους όρους απόδοσης.

Επίσης βλέπουμε ότι βελανιδιά και θυμάρι έχουν παρόμοιες αποδόσεις σε Νέκταρ, ηλίανθος και θυμάρι έχουν ίδιες αποδόσεις σε γύρη (παράξενο αυτό!) , η βελανιδιά έχει ίδιες αποδόσεις σε γύρη σε ελάχιστη και μέγιστη τιμή και φυσικά σε μέσο όρο (όσες τουλάχιστο δίνουν γύρη, δεν δίνουν όλες), και το τριφύλλι δεν δίνει γύρη (που δίνει! εδώ έχουμε μια αντίφαση, δεν ξέρω μπορεί να μην δίνει στην Αμερική ή η ερευνά να έχει λάθος εδώ).

Ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι συμπτώσεις γιατί το αρκούδι θα πάθαινε ψυχολογικό τραλαλά αν ήταν να υπολογίσει τα πάντα από μία φορά!

Χα χα χα




Πίνακας 2.

 Πίνακας 3.

Και πάμε στον Πίνακα 3. όπου βλέπουμε τις αποδόσεις  για την Βελανιδιά (μελίτομα) και το Θυμάρι (νέκταρ) στα ελάχιστα όρια, ανώτερα όρια, και στους μέσους όρους.

Μόνο αυτό βλέπουμε?

Για να κάνουμε μερικές διευκρινήσεις για να μπορέσετε να καταλάβετε το τι έχετε μπροστά σας.

Όπως και στον Πίνακα 1 έτσι και εδώ έχουμε ακτίνα πτήσης, εμβαδόν σε εκτάρια, πρόσθετη περιοχή εκμετάλλευσης, κέρδος πτήσης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και την οριακή απόδοση (είναι το γινόμενο της απόδοσης σε νέκταρ επί το κέρδος πτήσης πχ για μέση απόδοση 115 kg ανά εκτάριο στα 1000 μέτρα ο συντελεστής κέρδους πτήσης είναι 80% οπότε η οριακή απόδοση είναι 115Kg Χ 80%= 92 Kg), έχουμε την ποσότητα νέκταρος (που είναι το γινόμενο της πρόσθετης περιοχής εκμετάλλευσης επί την οριακή απόδοση), την μελισσοχωρητικότητα (πού είναι η ποσότητα νέκταρος δια τα 70 kg που χρειάζεται το μελίσσι ανά έτος για να συντηρηθεί), την προοδευτική μελισσοχωρητικότητα, την  μελισσοχωρητικότητα μαζί με τρύγους 20 Kg (πού είναι η ποσότητα νέκταρος δια τα 70 kg + 20 Kg = 90Kg που χρειάζεται το μελίσσι ανά έτος για να συντηρηθεί και να έχουμε και 20 kg απόθεμα για τρύγο!) και τέλος η προοδευτική μελισσοχωρητικότητα με τρύγους 20 kg.

Επισημάνσεις: Εδώ έχουμε και το πρόβλημα ανάμεσα στο νέκταρ και το μέλι, αν τα μελίσσια φέρνουν νέκταρ ή μελίτωμα αυτό δεν σημαίνει ότι 20 kg νέκταρ θα μας δώσει 20 kg μέλι. Η απόδοση ίσως θα έπρεπε να υπολογισθεί όχι με 90 kg Νέκταρ αλλά με 110 kg για να πάρουμε 20 kg μέλι (λόγου ότι θα χάσει μεγάλο μέρος της υγρασίας το Νέκταρ για να γίνει μέλι), από την άλλη πλευρά θα μου πείτε ότι στην νομαδική μελισσοκομία δεν θα εκμεταλλευτούμε μόνο μία ανθοφορία! Σωστό και αυτό! Κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό το σημείο και προχωρούμε παρακάτω.

Ενδιαφέρουσα επισήμανση είναι και ότι το θεωρητικό όριο των 0,4 εκταρίων ανά κυψέλη προσεγγίζεται μόνο στην ανώτερη απόδοση της Βελανιδιάς και του Θυμαριού στα 170 Kg ανά εκτάριο κάτι το οποίο στην βελανιδιά (και στο θυμάρι) είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί (χρειάζεται όχι μόνο να δώσει το βελανίδι αλλά να δώσει και μελούρα το φύλλο και να μην καταστρέψουν αυτή την μελιτοέκκριση καμία βροχή, πιθανότητες για κάτι τέτοιο? Ελάχιστες!).

Και τι άλλο μας λέει αυτός ο πίνακας?

Μας λέει ότι στα 1500 μέτρα η μελισσοχωρητικότητα είναι στην ανώτερη απόδοση των 170 kg ανά εκτάριο 1297 κυψέλες, σε μια μέση απόδοση 115 kg ανά εκτάριο έχουμε 877 κυψέλες, και σε μια ελάχιστη απόδοση 60 kg ανά εκτάριο έχουμε 457 κυψέλες.

Και μάλιστα εάν θέλουμε και να κάνουμε και τρύγους 20 kg (ή 10 κιλών μέλι αν υποθέσουμε ότι το νέκταρ μετατρέπεται σε μέλι σε αναλογία 2 προς 1 ) τα νούμερα γίνονται τώρα σε ανώτερη απόδοση 170 kg ανά εκτάριο 1008 κυψέλες, σε μια μέση απόδοση 115 kg ανά εκτάριο έχουμε 682 κυψέλες, και σε μια ελάχιστη απόδοση 60 kg ανά εκτάριο έχουμε μόνο 356 κυψέλες!!!      

                                                                  
Σαφώς μειωμένοι αριθμοί κυψελών τους οποίους όμως τους θεωρώ πολύ ρεαλιστικότερους!

Οπότε τα 4 στρέμματα ανά κυψέλη πάνε περίπατο!

Χα χα χα.




Πίνακας 4.

Αντίστοιχα για τον Ηλίανθο οι αποδόσεις θα είναι  σε ανώτερη απόδοση 110 kg ανά εκτάριο 652 κυψέλες, σε μια μέση απόδοση 70 kg ανά εκτάριο έχουμε 415 κυψέλες, και σε μια ελάχιστη απόδοση 30 kg ανά εκτάριο έχουμε  178 κυψέλες. 




 Πίνακας 5.

Και τέλος για το Τριφύλλι οι αποδόσεις θα είναι  σε ανώτερη απόδοση 340 kg ανά εκτάριο 2017 κυψέλες, σε μια μέση απόδοση 280 kg ανά εκτάριο έχουμε 1661 κυψέλες, και σε μια ελάχιστη απόδοση 220 kg ανά εκτάριο έχουμε  1305 κυψέλες. 

Χαρήκατε λύκοι?

Ου ρεεεεεεεεεεεεεεεεεε!


Μην φάτε, θα φάμε γλαρόσουπα!

Χα χα χα.

Δεν υπάρχει πιθανότητα να βρείτε τέτοιες τεράστιες εκτάσεις αυτούσιες με τριφύλλι, με τίποτα, επίσης εδώ παίζει οι αποδόσεις να είναι τελείως διαφορετικές στην Ελλάδα (πέρσι που δεν είχε βρέξει για μήνες η απόδοση του τριφυλλιού ήταν ελάχιστη, πολύ κοντά στο μηδέν!), οπότε να μην βλέπω σάλια να τρέχουν χα χα χα.

Αντίστοιχα θα έχουμε και τους πίνακες 6 και 7 όπου εξετάζουμε την μελισσοχωρητικότητα σε σχέση με την γύρη (τουλάχιστο 22 kg γύρη για να συντηρηθεί το μελίσσι) και για το βελανίδι (αν δώσει γύρη) και για το θυμάρι και τον Ηλίανθο, δεδομένου ότι η γυρεοπαραγωγή μπορεί να μας δώσει μεγαλύτερη μελισσοχωρητικότητα από την μελισσοχορητικότητα Νέκταρ δεν θα ασχοληθώ ιδιαίτερα για να επεξηγήσω τους παρακάτω πίνακες, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τους μελετήσει.

Και όχι δεν έχω βγάλει την μελισσοχωρητικότητα γύρης για τρύγους 20 Kg γύρης!

Να το υπολογίσετε αυτό μόνοι σας!!!!

Άντε κακομαθημένα!

Χα χα χα. 






Πίνακας 6.



































Πίνακάς 7.

Ηθικό δίδαγμα με όλα αυτά, προσοχή στις τοποθετήσεις! 

Η παροιμία όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι ισχύει για αυτή την περίπτωση. Εκτός από τις ανθοφορίες εξετάζουμε και πόσες κυψέλες και μελισσοκομεία υπάρχουν στην γύρω περιοχή, δυστυχώς η υπερτοποθέτηση κυψελών σε περιορισμένους χώρους ή φτωχές ανθοφορίες (υποτίθεται δεν υφίσταται αυτό το πρόβλημα στα πεύκα αλλά χωρίς σχετικές έρευνες στην Ελλάδα μπορεί να μην αληθεύει αυτό!) υποβαθμίζει και την απόδοση της κάθε περιοχής σε νέκταρ.

Στα υπόψη και αυτό!

Δεν μου λέτε?

Καλά δεν τα πήγαμε σήμερα?

Ευχαριστημένοι?

Ναι?

Ωραία!

Άντε ώρα για αποφώνηση. 

Παλικάρια μου νομίζω ότι ένας κύκλος κλείνει εδώ, θα υπάρξει μια αλλαγή ρότας στην θεματολογία γιατί με αυτό τον ρυθμό που αναπτύσσω θέματα και το βάθος τους σε λίγο θα πάρω διδακτορικό στην μελισσοκομία, και θα μου πεθάνουν ταυτόχρονα τα μελίσσια χα χα χα.

Να αφήσουμε και κάτι για τους ερευνητές ε?

Μην τους φάμε εμείς το ψωμί. 

Τα ξαναλέμε τσακαλάκια.

Υστερόγραφο

Έχω δημιουργήσει μια πεντάδα αναρτήσεων σχετικά με τα μελισσοκομικά φυτά που πιστεύω ότι μπορούνε να σας βοηθήσουν πολύ καθώς εξασκείτε την μελισσοκομία. Μερικές θεωρητικές , άλλες πρακτικές, όλες χρήσιμες. 

Θα παραθέσω τους συνδέσμους τους για να μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτές.






Με παιδεύσαν πάρα πολύ για να τις ετοιμάσω, αλλά το διασκέδασα αφάνταστα καθώς εργαζόμουν πάνω σε αυτές, ελπίζω να σας παιδεύσουν πολύ λιγότερο για να τις μελετήσετε, αλλά να το διασκεδάσετε και εσείς μελετώντας τες  στον ίδιο βαθμό που διασκέδασα και εγώ. 

Καλό διάβασμα.  







Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 22/05/2014








2 σχόλια:

  1. Κατ' αρχή να σας συγχαρώ για την απίστευτη δουλειά που κάνατε. Θέλει πάθος και ατελείωτες ώρες. Να είστε καλά.
    Θέλω να σας ρωτήσω κάτι, στις μελέτες αυτές όταν αναφέρεται μια κυψέλη σε τι μέγεθος μελίσσι αντιστοιχεί; Σε ένα τυπικό δεκαράκι ή ένα επαγγελματικό εικοσαράκι;
    Ή σε κάτι άλλο; Όπως σωστά είπατε, 4 στρέμματα ανά κυψέλη, εντάξει, αλλά τι στρέμματα, ποια εποχή και τι κυψέλη επίσης.
    Με εκτίμηση,
    Ν.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nostromo πρώτα από όλα η έρευνα που στηρίζεται αυτό το θεωρητικό μοντέλο της μελισσοχωρητικότητας που παρουσιάζω εδώ βασίζεται σε αποδόσεις που έχουν μετρηθεί στις ΗΠΑ (γιατί θα μου πεις ρε μεγάλε χρησιμοποιείς έρευνες από τις ΗΠΑ και όχι από την Ελλάδα? Γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν τέτοιες έρευνες στην Ελλάδα!), και για τις οποίες διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις σχετικά με το πόσο μπορούν να ισχύουν και στην Ελλάδα και το αναφέρω στην προηγούμενη ανάρτηση μου αυτής της σειράς Νεκταροέκκριση και γυρεοπαραγωγή φυτών όπου και παραθέτω και τον σχετικό σύνδεσμο από όπου έχω πάρει και τα δεδομένα μου (και φυσικά όπου βλέπεις κείμενο με κόκκινο χρώμα στις αναρτήσεις μου είναι οι επιφυλάξεις και οι αμφιβολίες μου σχετικά με τα αρχικά μου δεδομένα, βλέπεις στην πραγματικότητα τιποτα δεν θεωρώ δεδομένο, η κατάρα και η ευλογία να είσαι σκεπτικιστής χα χα χα).

      Η μελισσοχωριτικότητα είναι το μέγεθος που χρειάζεται μια κυψέλη (μάλλον ένα μελίσσι) για να επιζήσει και να αναπτυχθεί (αν διάβασες την παραπάνω ανάρτηση μου εκφράζω και την επιφύλαξη μου αν είναι μέσα και ο τρύγος σε αυτό το μέγεθος και βλέπεις ότι έχω κάνει μια πρόβλεψη και για αυτό το δεδομένο) οπότε και φυσικά όταν λέμε για ανάπτυξη εννοούμε και να φτάσει στο πλήρη μέγεθος που μπορεί (εδώ βλέπεις πόσο έχει διαμορφώσει την σκέψη σου η Ελληνική πραγματικότητα και με ρωτάς ως πιθανά μεγέθη το δεκαράκι ή το εικοσάρι! Ναι αλλά τα δεδομένα που έχουμε είναι από τις ΗΠΑ, όπως και η αρχική απόδειξη για τα 4 στρέμματα ανά κυψέλη, οπώς και ότι ένα μελίσσι χρειάζεται 70 κιλά μέλι (μέλι ή νέκταρ?) και 22 κιλά γύρη για τις ετήσιες ανάγκες του. Ναι αλλά στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερα μελίσσια σε μέγεθος!!! Πιθανότατα λόγου διαφορετικής ράτσας βασιλισσών, αλλά εδώ είναι η επόμενη επιφύλαξη μου (αν παρατηρείς εγώ πρώτος διατηρώ μια πλειάδα επιφυλάξεων για τα πάντα χα χα χα), πλήρες μέγεθος στις ράτσες μελισσών που έχουμε (οπότε εικοσάρι -εικοσιπεντάρι ή εικοσιεπτάρη, παραπάνω μόνο με συνενώσεις) ή πλήρες μέγεθος για τα θηρία που έχουν εις τας Αμέρικας (σαραντάρια και βάλε δηλαδή)?).

      Όσο για το τι στρέμματα, τι καλλιέργειες, ποιά εποχή εδώ με μπέρδεψες πλήρως, όλη η ανάρτηση μιλάει ακριβώς για τα παραπάνω και υπολογίζει σε διαφορετικές καλλιέργειες το μέγεθος της μελισσοχωρητικότητας σε κάθε μια από αυτές (φυσικά όπως είπαμε και πιο πριν τα δεδομένα είναι από μια διαφορετική Ήπειρο και μπορεί να διαφέρουν από τα δικά μας -τα οποία επαναλαμβάνω δεν τα έχουμε για την χώρα μας-). Θεωρητικά ορίζεται ότι το μέλι που θα εβγαζε το μελίσσι από την κάθε παραγωγή θα κάλυπτε τις ετήσιες ανάγκες του (Αν το κλεφτόνι ο μελισσοκόμος δεν έβαζε χέρι στα αποθέματα τους χα χα χα) χωρίς να χρειάζεται τίποτα άλλο.

      Αν εννοείς σε μεικτές καλλιέργειες ή στην άγρια χλωρίδα της χώρας μας πόσα στρέμματα χρειάζεται η κυψέλη θα σου απαντήσω ότι είναι εύκολο να υπολογιστεί αρκεί να μου φέρεις την απόδοση του κάθε φυτού (προσαρμοσμένα στην Ελληνική κλιματολογική πραγματικότητα και συστήματα αγροτικών εκμεταλλεύσεων) στην ακτίνα πτήσης των μελισσών με κέντρο την κυψέλη, και την αναλογία κάθε φυτού μέσα σε αυτή την περιοχή. Φυσικά μια που δεν μπορείς να μου προσφέρεις αυτά τα δεδομένα (και κανένας μας δεν μπορεί-τουλάχιστο στην Ελλάδα-, ιδίως την αναλογία από κάθε φυτό στην ακτίνα πτήσης) δεν μπορεί έτσι εύκολα να απαντηθεί η ερώτηση σου σε αυτό το σκέλος της.

      Αντίθετα για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες που παρουσιάζω η απάντηση είναι μπροστά σου (όπως και αν ακολουθήσεις τα δεδομένα της αρχικής έρευνας που χρησιμοποίησα και εγώ μπορείς να βγάλεις και για άλλες καλλιέργεις την απόδοση τους-φυσικά πάντα με την επιφύλαξη ότι τα δεδομένα αφορούν μια διαφορετική Ήπειρο με διαφορετικά συστήματα καλλιεργειών και γεωργικής εκμετάλλευσής-).

      Διαγραφή