Μετά από την ψυχρολουσία με τα ράντισματα στα δυνατά μου μελίσσια (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Το παράπονο), αποφάσισα να κόψω παραφυάδες από τα μελίσσια μου, για να τα μεταφέρω σε άλλη περιοχή, γιατί απλούστατα δεν εμπιστεύομαι την τύχη μου και κυρίως την καφρίλα του παλίκαρου που θέλει να ψεκάζει μέρα μεσημέρι.
Οπότε για ένα τριήμερο εγώ και ο αδερφός μου κόψαμε τις παραφυάδες, και το επόμενο τριήμερο - πενταήμερο θα αναλωθεί σε επιθεωρήσεις για βασιλικά κελιά και μετακινήσεις σε ευνοϊκότερα μέρη από ανθοφορίες και "γείτονες".
Δυστυχώς και ο καιρός μας έκανε ζημία, ενώ ο χειμώνας ήταν μαλακός και η άνοιξη πρώιμη και ετοιμαζόμασταν να κόψουμε παραφυάδες από τα μέσα Απρίλη (και μάλιστα έκανα καμιά ντουζίνα παραφυάδες τότε σύμφωνα με την τακτική μου να χωρίζω μόνο όταν έχει βασιλικά κελιά το μελίσσι -βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Οδηγίες προς ναυτιλομένους -) ωστόσο 3 εβδομάδες συνεχώς με βροχές και κρύο οδήγησαν τα μελίσσια σε πείνα.
Μελίσσια με 9-12 γόνους και 5-8 πλαίσια τροφές φτάσανε στους 4-5 γόνους και καθόλου τροφές!
Και εκεί που περίμενα να δημιουργήσουν όλα βασιλικά κελιά για να τα χωρίσω αναγκάστηκα να χωρίσω χωρίς βασιλικά κελιά (όταν δημιουργούνται βασιλικά κελιά από ένα δυνατό μελίσσι η ποσότητα βασιλικού πολτού που εναποθέτουν μέσα σε κάθε βασιλικό κελί είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα και η βασίλισσα που θα γεννηθεί από τέτοια βασιλικά κελιά με αφθονία τροφής είναι και μεγαλύτερη και καλύτερη από μια που θα γεννηθεί από χωρισμό παραφυάδων χωρίς βασιλικά κελιά, λόγου του ότι μια παραφυάδα δεν μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού για να αναπτυχθεί τόσο η βασίλισσα, επίσης η χρονική καθυστέρηση από τον χειρισμό του ακάλυπτου γόνου για δημιουργία βασίλισσας είναι μεγαλύτερη από ότι η καθυστέρηση γέννας βασίλισσας με βασιλικό κελί -βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Μελισσοκομικά Σκονάκια-), μια που το μόνο που δεν πέρασε από το μυαλό των κυράδων μου ήταν το να δημιουργήσουν βασιλικά κελιά σε συνθήκες πείνας.
Φυσικά και μετανιώνω που ενώ είχα σκεφτεί αυτή την επιλογή πριν από την έλευση της κακοκαιρίας δεν την επέλεξα εξαιτίας του παραπάνω σκεπτικού μου!
Έτσι και αλλιώς χωρίς μάνα τα μελίσσια υπολειτουργούν οπότε και η κακοκαιρία που θα τα έκλεινε μέσα δεν θα είχε και τόση σημασία για αυτά, αλλά τώρα σχεδόν θα είχαν εκολαυθεί οι βασίλισσες και θα προετοιμαζόταν για τις γαμήλιες πτήσεις ή θα γεννούσαν ήδη.
Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα!
Αυτό να το έχουν στα υπόψη τους οι νέοι μελισσοκόμοι, η μελισσοκομία είναι μια σειρά από ρίσκα, άλλα σου βγαίνουν και άλλα όχι.
Στο προσεχές μέλλον θα επενδύσω περισσότερο χρόνο, προσπάθεια, και πόρους για να λύσω αυτό το πρόβλημα εντάσσοντας όλες της πτυχές της βασιλοτροφίας μέσα στις δραστηριότητες μου, καπρίτσια του καιρού και των κυράδων μου δεν μπορούν να μου προκαλούν τόσες καθυστερήσεις!
Επίσης είναι και δυσκολότερο να χωρίζεις παραφυάδες χωρίς βασιλικά κελιά και με συμπτώματα πείνας, άντε να βρεις ακάλυπτο γόνο (και μάλιστα σε όλα τα στάδια του ακάλυπτου γόνου!) , άντε να βρεις επαρκή αριθμό από πλαίσια γόνου και το κυριότερο άντε να βρεις πλαίσια με τροφές!!!!
Βασιζόμενος στην υπόθεση ότι λόγου αφθονίας βροχών η ανθοφορία θα είναι πλούσια στο επόμενο χρονικό διάστημα ρισκάρουμε ότι οι παραφυάδες θα έχουν τις απαραίτητες τροφές από έξω (φυσικά μαζί με την προσθήκη 1 κιλού ζαχαροζύμαρου που έτσι και αλλιώς θα το βάζαμε).
Ο τολμών νικά!
Χα χα χα.
Επίσης υπάρχει μια επιλογή από ανθοφορίες που μπορούν να δώσουν το προσεχές διάστημα αλλά μερικές μπορεί να δώσουν περισσότερο από άλλες (ή κάποιες μπορεί να μην δώσουν καθόλου), καθώς και κάποιες έχουν μεγαλύτερο κόστος από άλλες (άλλο να πηγαίνεις 6 χιλιόμετρα πάνε έλα ημερήσια σε κοντινή τοποθεσία, άλλο να κάνεις 20 χιλιόμετρα κάθε μέρα,άλλο 40 και κυρίως άλλο να κάνεις 70 χα χα χα). Άλλο ένα που θα πρέπει να έχουν στα υπόψη οι νέοι μελισσοκόμοι, συνήθως υπάρχει μια πληθώρα επιλογών μπροστά σας από τις οποίες θα πρέπει να διαλέξετε εσείς την καλύτερη χωρίς όμως να έχετε όλα τα δεδομένα για αυτή την απόφαση σας αλλά το κυριότερο χωρίς αυτή η απόφαση σας να είναι σωστή ακόμα και αν η εμπειρία σας μέχρι τώρα ήταν τέτοια ώστε να δικαιολογεί αυτή την απόφαση.
Μια βροχούλα άκαιρη και 40 χιλιόμετρα κάθε μέρα θα φαντάζουν πολύ περισσότερα στην συνείδηση σας και στην τσέπη σας αν το παλιούρι δεν αποδώσει τα αναμενόμενα παραδείγματος χάρη!
Χα χα χα.
Ευέλικτος σχεδιασμός, πολλαπλές επιλογές μεθόδων και τοποθετήσεων, εξισορρόπηση των κινδύνων και διασπορά τους, είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας.
Αρκετά με το μπλα μπλα είμαι πολύ κουρασμένος για να κάνω τον ιεροκήρυκα και να τα λέω επί του Άμβωνος, οπότε για να καλύψω και μια έλλειψη που έχει αυτό το Blog!
Και ναιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!
Μια σπάνια φωτογραφία της Μεγάλης μεσογειακής πολικής αρκούδας μέσα στο φυσικό της περιβάλλον!
Ανάμεσα στις παραφυάδες που έχει φροντίσει να είναι σε μέρος που "σπάζει", με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, εντονότατη παράλλαξη, και με διαφορετικούς προσανατολισμούς (σε αντίθεση με τις κουζουλάδες και τα παλαβά που έφτιαχνε παλιά - βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα -).
Εδώ η Μεγάλη μεσογειακή πολική αρκούδα λίγο πριν κατασπαράξει τον δυστυχή φωτογράφο!
Αν παρατηρείτε καπνιστήρι και ξέστρο (ή όπως χαριτωμένα το αναφέρει "Το ξίφος μου") σχεδόν ποτέ δεν λείπουν από το χέρι του.
Λογικό είναι γιατί μπορεί να επικοινωνεί μόνο με σήματα καπνού ως γνήσιος απόγονος ινδιάνων!
Χα χα χα.
Και εδώ βλέπουμε την Μεγάλη μεσογειακή πολική αρκούδα έπειτα από αλλαγή τριχώματος λόγου καλοκαιριού!
Χα χα χα.
Στάση σώματος πεχλιβάνικη!
Αφήσαμε μαλλούρα γενειάδα και πάμε στην Eurovizion!
Χα χα χα.
Αυτό που μου αρέσει πάντως περισσότερο από όλα είναι πως την ημέρα που απολύθηκα από τον στρατό και είχα πάρει και το αστέρι στους ώμους μου είχα ορκισθεί στον εαυτό μου ότι ποτέ ξανά δεν θα φορούσα παραλλαγή!
Κούνια που με κούναγε!!!
Χα χα χα.
Τα ξαναλέμε παίδες!
Μότσανος Λάζαρος
Κάπου εκεί στην Θεσσαλονίκη 13/05/2014
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Θα εφαρμόσω το σύστημά σου για χωρισμό των παραφυάδων με βασιλικά κελιά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου χρόνου που θα είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες θα το κάνω και εγώ έτσι χα χα χα. Πλάκα πλάκα οι πρώτες μου παραφυάδες που γίνανε με το γράμμα του Νόμου (2 βασιλικά κελιά, 2 γόνοι, 1 τροφή, 2 άχτιστα, 2 χτισμένα, 1 κιλό ζαχαροζήμαρο, 6 χιλιόμετρα μακριά, παράλλαξη στο φούλ) είχαν επιτυχία πάνω από 91%, αν σκεφτείς ότι το γαμήλιο ταξίδι της βασίλισσας έγινε κάτω από διαρκείς βροχές επί εβδομάδες μπορείς να καταλάβεις το ποσοστό επιτυχίας αυτής της μεθόδου.
Διαγραφήαγαπητέ μου αρκούδε,αγαπητέ μου Λάζαρε σήμερα ανακάλυψα το blog πολύ όμορφο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Βαγγέλη για τα καλά σου λόγια, και ζητώ και συγνώμη προκαταβολικά για την υπομονή σου και τον χρόνο σου αν κάνεις το λάθος να διαβάσεις όλα τα παραληρήματα μου χα χα χα.
Διαγραφή