UA-50457385-1

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Eξέλιξη και σμηνουργία


Παιδιά ποιος σας είπε ότι στην φύση λάθη δεν γίνονται? 

Ξέρετε η εξέλιξη λειτουργεί βάση της διαδικασίας Σωστού - Λάθους. Λάθος τακτικές σιγά σιγά εξαφανίζονται ή αν είναι τελείως λάθος εξαφανίζονται γρήγορα γρήγορα! 


Το ότι οι μέλισσες κάνουν φωλιές μέσα σε απροσδόκητα μέρη δεν σημαίνει αυτό ότι και  είναι σωστό και ότι δεν θα έχει συνέπειες για αυτές, απλώς θα έχει είτε ταχύτατες αρνητικές συνέπειες (αν κάνουν φωλιές σε καμινάδες από τζάκια που λειτουργούν), είτε μπορεί να έχουν αργές αρνητικές συνέπειες αν κάνουν τις φωλιές τους μέσα σε ελαστικά ή σε πλαστικά. Για να βγάλετε συμπέρασμα αν είναι σωστή χωρίς αρνητικές συνέπειες ή όχι μια τέτοια τοποθέτηση θα πρέπει να περάσουν εκατομμύρια χρόνια ώστε να παρατηρηθούν  αρνητικές ή και θετικές συνέπειες σε σύγκριση με τις τοποθετήσεις που μέχρι τώρα προτιμούσαν οι μέλισσες (δέντρα, βράχοι).



Μην κάνετε λάθη λογικής και μπερδεύετε το αίτιο με το αιτιατό! 

Η εξέλιξη είναι η μόνη που μπορεί να μας δείξει αν μια τακτική στο ζωικό ή στο φυτικό βασίλειο είναι ορθή και δίνει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα ή είναι λάθος και οδηγεί σε ένα εξελικτικό αδιέξοδο, και αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ή και εκατομμύρια χρόνια. Το πλαστικό έχει μόνο μερικές εκατονταετίες ύπαρξης και τα μέταλλα μερικές χιλιετίες, ελάχιστο χρόνο για να εκδηλώσει η εξέλιξή την άποψη της για οποιαδήποτε επιλογή θα κάνουν τα μικρά πλασματάκια μας. Η εξέλιξη δεν βαδίζει ούτε σύμφωνα με τις απόψεις σας, αλλά ούτε ακολουθεί και τακτικές marketing!

Επιτέλους μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο! 


Μότσανος Λάζαρος

Σοχος 16/10/2014

5 σχόλια:

  1. Λάζαρε πέρα από την γενική μου αντιπάθεια στο πλαστικό και την ενδεχόμενη υγειονομική ακαταλληλότητά του υπάρχει ο καταφανής οικονομικός παράγοντας. Η πλαστική μονή κομπλέ κοστίζει 53 ευρώ, ενώ οι ξύλινες που παίρνω έχουν 38 ευρώ κομπλέ. Υπάρχουν πάντως και φθηνότερες ξύλινες που είναι αρκετά καλές. Το κόστος βαφής και συνδετήρων είναι άλλα 3 ευρώ ανα κυψέλη και φτάσαμε τα 41 ευρώ. Δηλαδή διαφορά -22,6%. Με απλά λόγια για κάθε 4 πλαστικές αγοράζεις 5 ξύλινες α΄ ποιότητας. Αυτή η διαφορά των 12 ευρώ ανα κυψέλη θα πρέπει να την δικαιολογήσει η πλαστική με αυξημενη παραγωγή μελιού: 4 κιλά παραπάνω (!!!) αν μιλάμε για τιμές χονδρικής ή περίπου 1 κιλό αν μιλάμε με τιμές πώλησης 10ευρώ το κιλό... Και όλα αυτά για 10άρες κυψέλες. Δεν γίνεται από δεκάρα να πάρεις 4 κιλά παραπάνω λόγω υλικού!!!!!!!! Πέρα από αυτόν τον παράγοντα υπάρχουν κι άλλοι, όπως τα προβλήματα υγρασίας και μούχλας που αναφέρεις. Ο πεθερός μου πάντως δεν είχε τέτοιο πρόβλημα, ίσως και να έχει σχέση η διαφορά κλίματος, καθώς τα έχει τα μελίσσια του στην Αττική. Έχει όμως άλλο πρόβλημα: δεν χωράνε τα 10 ξύλινα πλαίσια και αναγκάζεται να τα λιμάρει για να στριμωχτούν και να μπούν...
    Μετά από όλα αυτά αμφιβάλω αν θα τις δοκιμάσω καν...

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αν υπολογίσεις τα παραπάνω με την ξύλινη κυψέλη να είναι στα 28 ευρώ (η διπλή) από το Μέτσοβο και αντί για 3 ευρώ την κυψέλη για βαφές υπολογίσεις 0,7-0,9 για παραφυνάρισμα (μόνο η αρχική επένδυση της παραφυνιέρας στην πραγματικότητα είναι το κόστος) τότε να δεις πόσο περισσότερο συμφέρει! Είχα σκεφτεί να κάνω τα παραπάνω μια οικονομική ανάλυση με νεκρά σημεία, εσωτερικό βαθμό απόδοσης επένδυσης καθώς και παρούσες αξίες και να δείξω για 150-200 κυψέλες το τι θα μπορούσες με το έξτρα κόστος να αγοράσεις για το μελισσοκομικό εργαστήριο σου αλλά το μετάνιωσα! Είπα "άσε μωρέ που θα τους δώσεις ολόκληρο επενδυτικό σχέδιο, γιατί δεν τους κόβει ακόμα και για τα απλούστερα πράγματα!", ναι ξέρω ξέρω κακό αρκούδι χα χα χα. Ας διαλέξει ο καθένας ότι θέλει αν έχει λεφτά για σκότωμα και ας ακούει τρελούς "προφήτες" που κάνουν το κομμάτι τους (και δεν νομίζω να το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους), όποιος έχει μυαλό ας το χρησιμοποιήσει σε τελική ανάλυση χα χα χα

      Διαγραφή
  2. Η παραπάνω ανάλυση μου έχει χτυπήσει κι εμένα την πόρτα μα δεν την ξεκίνησα ακόμα και δεν ξέρω πότε θα την κάνω. Αν την κάνω θα τη δημοσιεύσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι αναγκαίο να την κάνεις Κωνσταντίνε όσοι μπορούν να την καταλάβουν ή σκέφτονται με αυτό τον τρόπο ήδη το έχουν σκεφτεί πρώτοι, όσοι δεν έχουν αυτό τον τρόπο σκέψης για να αντιληφθούν τα αυτονόητα (είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές στην σχέση κόστος/απόδοση που βγάζουν μάτι) δεν θα μπορέσεις να τους πείσεις για την λάθος οπτική που έχουν.

    Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της φιλολογίας της πλαστικής κυψέλης βασίζεται στην "πίστη" (ότι είναι αποδοτικότερη, είναι ευκολότερη στην χρήση, βοηθά στην ανάπτυξη του μελισσιού κ.α.) η οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί με οικονομικά στοιχεία, θα τους πεις πχ 150 κυψέλες χ 15 ευρώ (που η διαφορά ανάμεσα στις ξύλινες και τις πλαστικές είναι μεγαλύτερη αλλά λέμε τώρα) μας κάνει 2250 ευρώ τα οποία είναι 58 κυψέλες ξύλινες ακόμα (με τις τιμές που μου δίνεις εσύ), ή ένας μελιτοεξαγωγέας 8άρις - 10άρις με προγραμματισμό ή ένα ζυμωτήριο τροφών μαζί με ένα τριβείο, ή τα μισά λεφτά από ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι (60-80 κυψελών φόρτωμα), ή τα καύσιμα για 1-2 χρονιές ακόμα, ή ένα μαξιλάρι χρηματικό αν η χρονιά δεν πάει καλά σε τρύγους, ή μια πλήρη σειρά με τρικυψελίδια, πενταράκια, αντλίες κενού, συσκευές είζι κουιν, διαφράγματα, βέργες, και όλα τα παρελιπόμενα, για να κάνεις μια γραμμή παραγωγής βασιλοτροφίας.

    Πες μου αν μόνος του κάποιος δεν το καταλάβει αυτό πως θα τον πείσεις εσύ? Θα σου πει ναι αλλά θα πάρω απόδοση (κανείς δεν το ξέρε αυτό), ναι αλλά θα ξεχειμωνίαζουν καλύτερα (δεν το είδα αυτό), ναι αλλά 8 χρόνια εγγύηση (ούτε αυτό το είδα), ναι αλλά το μέλλον της μελισσοκομίας (αμφιβάλω τελείως πάνω σε αυτό χα χα χα) και κάπου εκεί τελειώνει η συζήτηση με ορθολογική και οικονομικά επιχειρήματα, όταν σε μια οικονομική ανάλυση μπούνε εκτός από ποσοτικά κριτήρια και δήθεν "ποιοτικά" κριτήρια (δηλαδή ότι λένε οι πωλητές των πλαστικών κυψελών και όχι ότι μας δείχνει η πραγματικότητα) η λογική πάει περίπατο.

    Το να κάνεις μια σοβαρή ανάλυση επιχειρηματικού σχεδίου την οποία δεν θα την χρησιμοποιήσεις εσύ (μια που δεν θα αγοράσεις πλαστικές κυψέλες χα χα χα) ίσα ίσα για να την δημοσιοποιήσεις σε άτομα που έχουν ήδη αποφασίσει είτε να αγοράσουν πλαστικές κυψέλες είτε όχι είναι μόνο τζάμπα κόπος και χαμένος χρόνος (που όσο θα αυξάνεται ο όγκος της εργασίας σου στις μέλισσες θα μειώνονται και τα δύο αυτά μεγέθη από την ζωή σου πίστεψε με) και επίσης θα στοχοποιηθείς τζάμπα και βερεσέ από τους πωλητές των πλαστικών κυψελών και τους υποστηρικτές τους (όπως έγινε με μένα παρόλο που εγώ είμαι από τους πρώτους πελάτες των πλαστικών κυψελών, αλλά ταυτόχρονα είμαι και ο πρώτος που μίλησα για τα μειονεκτήματα τους βάση προσωπικής εμπειρίας).

    Είδα ότι ξεκίνησες και ένα δικό σου Blog (Καλώς όρισες στην παρέα Κωνσταντίνε, χαίρομαι που θα είσαι μαζί μας και εσύ, αλλά βγάλε όσο το δυνατό νωρίτερα και το μανιφέστο σου σχετικά με το πως θεωρείς εσύ ορθή την λειτουργία τους Blog σου και πως θα σε πορευθείς εσύ μέσα σε αυτό τον χώρο, θα σε βοηθήσει να μην κάνεις λάθη που κάναν άλλοι στον χώρο, αν δεν σε κάνει κόπο διάβασε και το "συμβουλές σε ένα νέο Blogger" που έχω γράψει εγώ και αποτελεί το δικό μου μανιφέστο) είναι αρχή ακόμα και έχεις όλη την θεματολογία μπροστά σου να αναπτύξεις (σε ζηλεύω για αυτό, σε μένα ήδη άρχισε το" μα τι να γράψω που δεν το έχω γράψει, που δεν είναι θεραπεία ή τροφοδοσία, που το έχω ζήσει, που έχω κατασταλάξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με αυτό, που δεν είναι τελείως προσωπική άποψη, που δεν θα τους προσβάλει, που θα το καταλάβουν", και πάει λέγοντας χα χα χα), ξεκίνα με θέματα πιο ευκολόπεπτα για τα μελισσοκομικά μυαλά, και σιγά σιγά πάνε στα δυσκολότερα, είναι κρίμα να σου αρχίσουν τον λασποπόλεμο από την αρχή χα χα χα.

    Μην μασάς όταν με πιάνουν οι αϋπνίες μου και γράφω σεντόνια στις 5 το πρωί είναι εύκολο να ξεφύγω στην απαισιοδοξία μου και στην έλλειψη πίστης μου προς την δυνατότητες ορθολογικής σκέψης από τον κλάδο των μελισσοκόμων χα χα χα.

    Χαίρομαι που τα λέμε και θα παρακολουθώ διαρκώς το Blog σου (μην μασάς δεν είναι απειλή αυτό χα χα χα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και από ορθογραφικά λάθη καλά τα πάω στις 5 ώρα το πρωί χα χα χα

      Διαγραφή