UA-50457385-1

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Θεσσαλονίκης στολίδια: Μονή Λαζαριστών


 Και ακόμα ένα στολίδι της πόλης της Θεσσαλονίκης ήρθε η στιγμή να παρουσιαστεί μέσα από αυτό το blog. Και σήμερα έχει σειρά η Μονή Λαζαριστών (όταν λέω Θεσσαλονίκη δεν εννοώ μόνο τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ), διευκρίνηση για να μην έχουμε λαθεμένες εντυπώσεις). Ένα πραγματικό διαμάντι στους Δυτικούς Δήμους του ΠΣΘ. Δυτικούς Δήμους που είναι στερημένοι από υποδομές και που το συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών με τις εκδηλώσεις του και τις υποδομές του καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από τις παραπάνω ελλείψεις. 

 Αλλά πριν από όλα μια ιστορική αναδρομή όπως πάντα.

 Μονή Λαζαριστών

 Το 1886 είναι το έτος που χτίστηκε η μονή από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικέντιου και Παύλου, σκοπός του τάγματος που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα-αρχές 19ου ήταν η περίθαλψη και φροντίδα των φτωχών, η μόρφωση των κληρικών, καθώς και η εξάπλωση του καθολικισμού.

 Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον προσηλυτισμό των Σλάβων και των Βουλγάρων όποτε επικεντρώθηκε η δράση των λαζαριστών στην Βουλγαρία όπου και περιθάλπουν βουλγαρικές οικογένειες και εκπαιδεύουν Βούλγαρους καθολικούς κληρικούς.

 Στην περιοχή του Zeitenlik (2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκη) το 1861 χτίζεται το ορφανοτροφείο των Αδερφών του Ελέους που απευθύνεται σε ορφανά βουλγαρικών καθολικών οικογενειών από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης (ονομάστηκε St. Vincent de la Macedoine). Το 1866 χτίζεται στον ίδιο χώρο και το πρώτο ιεροσπουδαστήριο, το οποίο σταμάτησε να δουλεύει το 1914 όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη και τελείωσε η συγκυριαρχία της Θεσσαλονίκης από τους Έλληνες και τους Βουλγάρους (με τον Β΄βαλκανικό πόλεμο).

 Το 1916 το κτήριο της Μονής γίνεται στρατιωτικό Νοσοκομείο του Γαλλικού στρατού, ενώ με το τέλος του πολέμου (Α΄Παγκοσμίου) στεγάστηκαν στο κτήριο προσφυγικές οικογένειες από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την Θεσσαλονίκη το 1917 (μέρος του κτηρίου το είχαν στην κατοχή τους ακόμα οι Λαζαριστές μοναχοί).

 Το 1922 ήρθαν πρόσφυγες από την Μικρασιατική καταστροφή (μαζί και λίγοι καθολικοί και Αρμένιοι). Το 1941 το επέταξε ο Γερμανικός στρατός για τις ανάγκες του και στον Εμφύλιο πόλεμο έγιναν μάχες εκεί γιατί στεγάστηκαν εκεί τα ΤΕΑ.

 Μέχρι το 1978 στεγαζόταν μερικές οικογένειες καθολικών (10 οικογένειες) καθώς υπήρχε στο ισόγειο του ένα καθολικό παρεκκλήσι. Το 1978 κρίθηκε ετοιμόρροπο από τους σεισμούς και εγκαταλείφθηκε, όποτε το 1983 αγοράστηκε από το Ελληνικό δημόσιο για τον εορτασμό των 2300 χρόνων της Θεσσαλονίκης (είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο το 1980).

 Το 1996 εντάχθηκε στο πρόγραμμα μεγάλων έργων για την Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα 1997 όπου και αποπερατώθηκε το συγκρότημα το 1997 και από τότε διατίθεται στο κοινό για πραγματοποίηση θεατρικών συναυλιών, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων .

 Πηγή

 Μονή Λαζαριστών

 Πολύ ιστορία ρε αδερφέ μου θα πάθετε τίποτα χα χα χα.  


 Η Μονή Λαζαριστών στεγάζει εκδηλώσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ), του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (στεγάζεται στο παλιό κτήριο της μονής όπου παρουσιάζονται εκθέσεις τόσο από τις μόνιμες συλλογές τους -συλλογή Κωστάκη- καθώς και άλλων σύγχρονών δημιουργών), της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, καθώς και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παύλου Μελά. Διαθέτει 2 θεατρικές αίθουσες (657 θέσεων και 200 θέσεων αντίστοιχα) και λειτουργεί και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΚΒΘΕ παράλληλα. 

 Στον υπαίθριο χώρο του υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής του σε θέατρο χωρητικότητας 3.000 θέσεων, επίσης υπάρχει στο νέο τμήμα της μονής και η μικρή σκηνή χωρητικότητας 400 θέσεων καθώς και θερινός κινηματογράφος 150 θέσεων. Επίσης υπάρχει και καφέ εστιατόριο που λειτουργεί όλο τον χρόνο καθώς και θερινά αναψυκτήρια για το καλοκαίρι.

 Είδες η Δυτική Θεσσαλονίκη!!!!

 Ναι αλλά θα εξακολουθούν να γκρινιάζουν για την έλλειψη υποδομών οι κάτοικοι της και όταν τους πεις "Ναι αλλά η Μονή Λαζαριστών?" θα σου απαντήσουν "Η ποια?"

 Χα χα χα. 


 Το κτήριο είναι πολύ όμορφο και κάνει μπαμ ότι έπεσε πολύ δουλειά εδώ.


 Παρεκκλήσι δίπλα στην Μονή





 Στο μουσείο σύγχρονης τέχνης τα παιδάκια έχουν σπείρει φυτά μέσα στα πλαστικά ποτηράκια!





 Εντυπωσιακότατο!


 Αλλά αν κρίνω από το επίπεδο καθαριότητας (φοβερά καθαρό) μάλλον δεν συχνάζουν πολλοί Έλληνες εκεί! Χα χα χα. 





 Πολύ υποδομή όλο το συγκρότημα, μπράβο!


 Και μερικές φωτογραφίες που τις απαλλοτριώσαμε από την ιστοσελίδα της Μονής Λαζαριστών για να έχουμε και μια άποψη του πως ήταν στο παρελθόν (στο παράρτημα παρακάτω έχω και την εικόνα πως είναι στο παρόν, γιατί καλά όλα τα παραπάνω που θυμίζουν δελτίο τύπου αλλά μερικοί δεν μένουν μόνο στην επιφάνεια και ψάχνουν και κάτω από το χαλί για να βρούνε τι κρύβεται εκεί!) 



Εδώ τελειώνει και αυτή η ανάρτηση, για την ευκολία σας θα παραθέσω και τις αναρτήσεις της σειράς Θεσσαλονίκης στολίδια για να είναι στην διάθεση σας.

Σειρά Θεσσαλονίκης στολίδια

Περιήγηση στο Γενί Τζαμί

Θεσσαλονίκης στολίδια: Βίλα Πετρίδη

Θεσσαλονίκης στολίδια: Διοικητήριο



Μότσανος Λάζαρος

Θεσσαλονίκη 6/6/2015

Παράρτημα


 Και εδώ έχω την άλλη πλευρά του νομίσματος.


 Το παλιό κτίσμα του ορφανοτροφείου (Μάλλον! Το οικόσημο στο κτήριο είναι S†V) πλήρως εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο.











 Μέσα η βλάστηση έχει αρχίσει να θεριεύει.


 Στα ελάχιστα σημεία που έχει κάποια υπολείμματα οροφής υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή στα κεφάλια όσων έχουν την ατυχία να βρίσκονται στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. 


  Με τα χρόνια έχει συσσωρευτεί τόσο χώμα που πλέον δύσκολα μπορείς να περάσεις αυτή την πόρτα χωρίς να διπλωθείς στα δύο!








 Η μυρουδιά της αμμωνίας (ούρα) είναι εντονότατη παντού!


 Σημάδια από πυρκαγιά στα μαδέρια που συγκροτούσαν την οροφή και τον πρώτο όροφο.








 Σαν τα πολιορκημένα κτήρια στο Χαλέπι μοιάζει το όλο σκηνικό


 Και φυσικά σκουπίδια παντού, το έχουν μετατρέψει σε χωματερή.








 Και δυστυχώς ένα θέαμα που επαναλαμβάνεται σε κάθε εγκαταλελειμμένο κτήριο.


 Οι ζωντανοί νεκροί άστεγοι αυτής της πόλης που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.


 Μου φαίνεται εξωφρενικό το πόσο κοντά είναι αυτές οι αντιδιαμετρικά αντίθετες εικόνες, μόλις 25 μέτρα απέχουν η μία από την άλλη, και είμαι σίγουρος ότι η μια αγνοεί την ύπαρξη της άλλης! 

 Καλό παιδιά είναι το θεαθήναι αλλά η ουσία είναι άλλη, δεν μπορούμε στο ίδιο σημείο να έχουμε κάτι το υπέροχο και ακριβώς δίπλα του να έχουμε την παρακμή του σύμπαντος όλου! Επιτέλους αρχίστε να ξυπνάτε σιγά σιγά εσείς οι αρμόδιοι! 

 Αυτά!

 Άντε γεια σας και χαρά σας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου