UA-50457385-1

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV


 Και πάμε στο δέκατο πέμπτο μέρος της σειράς αναρτήσεων απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν χωρίς πολλά πολλά λόγια.

 Οπππππ! 

 Μισό!

 Μια που σας βλέπω να περνάτε και πολλές ώρες στο Facebook κάνοντας "κοινωνική δικτύωση" και "επικοινωνώντας" ας σας δώσω μια πολύ χρήσιμη μελισσοκομική συμβουλή που θα την χρειασθείτε σίγουρα στο μέλλον. Και η συμβουλή πάει κάπως έτσι " Με το πολύ το Μπίρι Μπίρι και τις μαλακιούλες στο Facebook κανείς προκοπή δεν είδε!!!" . Σοβαρευτείτε, άστε το facebook ,και κάνετε καμία δουλειά! 

 Αρκετοί μου θυμίζουν τους άντρες στα χωρία (αυτούς που δεν δουλεύουν οκτάωρο και πενθήμερο ή εξαήμερο) που περιφέρουν από εδώ και εκεί τα κορμιά τους και προσπαθούν να σκαλώσουν κάπου για να κάνουν μουχαμπέτι και να σκοτώσουν την ώρα τους (Χαϊλιάσης στην γλώσσα του χωριού του Αστερίξ). Η κάθε χρονιά παλικάρια μου από εδώ και πέρα θα είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη στην χώρα μας και καιρός είναι να αρχίσετε το τρέξιμο για να μείνετε στο ίδιο οικονομικό επίπεδο που είσαστε τώρα (όσοι είσαστε ακόμα σε ένα ικανοποιητικό τουλάχιστο οικονομικό επίπεδο, οι υπόλοιποι θα πρέπει να τρέξετε ακόμα περισσότερο). Μην χαραμίζετε τον πολύτιμο χρόνο σας σε άσκοπες ασχολίες. Άντε πάτε για καμιά δουλειά, και αστέ την λούφα και τα διαδικτυακά (και όχι μόνο!) σουρτουκέμετα. Έτσι, έτσι, η Αρκούδα μαλώνει! Χα χα χα.  

 Αρκετά! Στο ψαχνό τώρα.  

74. Καλημέρα Αρκουδε! Τι λέει ο βορράς? Δεν είσαι μέσα και λογικό οπότε καταθέτω το πρόβλημα μου και αποχωρώ. Μαζεύω εντατικά γύρη το τελευταίο διάστημα για μένα και για μια μικρή παραγγελία που εχω, και από μια αποφράδα μέρα που δεν πήγα να πάρω και έπεσε κάτω από το συρταρακι σε ένα και μετά εχω γεμίσει μυρμήγκια... Μπαίνουν και την παίρνουν μάλιστα την κόβουν για να χωράει από τις τρύπες κάτω να την βγάζουν... Δοκίμασα αλάτι (κάπου το είχα ακούσει ) άσπρισα τον τόπο τίποτα, ξεπάστρεψα όσες βρήκα τριγύρω (ντρέπομαι αλλά τους έριξα πετρέλαιο) πάλι τίποτα... Μου είπαν για πετρέλαιο και καμένα λάδια στην βάση (στις τουβλετες που τις ακουμπώ) αλλά εχω αεριζόμενους πάτους μόνο και πιστεύω ότι θα ενοχληθούν πολύ τα μελίσσια μου... Καμιά ιδέα? Bear's Nest Εδώ στο βορά απολαμβάνουμε την βροχή και αναλογιζόμαστε πόσο ραγδαία εξανεμίζει τις πιθανότητες μας για ένα τρύγο στο παλιούρι αυτή η τόσο γλυκιά και συνάμα μελαγχολική βροχή χα χα χα.

 Την γύρη θα την μαζεύεις περιοδικά κάθε μερικές ημέρες ( εκτός αν αναμένεται βροχή οπότε την παίρνεις πριν καταστραφεί). Για τα μυρμήγκια τώρα όταν την μαζεύεις την απλώνεις σε ένα πάγκο ή τραπέζι (σαν τραχανά όπως μου είχε πει ένα παλικάρι χα χα χα) να μείνει για μια νύχτα και να φύγουν τα μυρμήγκια. Η λύση για τα μυρμήγκια είναι συνήθως το να πετρελαιώσεις τα πόδια της κυψέλης αλλά δεδομένου ότι είναι κοντά και η γυρεοπαγίδα (με την γύρη μέσα) ίσως να υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα της γύρης (να πάρει οσμές ή ακόμα χειρότερα να αλλοιωθεί όσο αφορά την καταλληλότητα βρώσης της). 

 Μια λύση είναι να αφήσεις τα μυρμηγκιά να φορολογούν λίγο την παραγωγή σου, δεύτερη λύση είναι να μετακινήσεις την κυψέλη, τρίτη λύση και τελείως μη οικολογική και την απορρίπτω λόγου της έντονης οικολογικής μου συνείδησης είναι το μαλάθειο, αλλά προσοχή! Υπάρχει και ένας παράγοντας που ονομάζεται άνεμος που μπορεί άνετα να οδηγήσει το μαλάθειο μέσα στην γύρη!!! Και τέταρτη και νομίζω πιο λογική λύση είναι να βάλεις την γυρεοπαγίδα σε ένα άλλο μελίσσι σχετικά μακριά από την κυψέλη που έχει το πρόβλημα χα χα χα.  

75. Λάζαρε Καλησπέρα Ερώτηση: Η καθυστέρηση που είχα φέτος οφείλεται απ΄ότι καταλαβαίνω στα άχτιστα πλαίσια, καθώς δεν είχα χτισμένα, αξίζει τον κόπο να διαθέσω ένα 10αρι μελίσσι, μόνο για χτίσιμο? ΠΧ ΑΝ από το 10αρι κρατήσω μόνο το πρώτο πλαίσιο με μέλι και τα άλλα πλαίσια με κλειστό γονιό τα μοιράσω στα αδύνατα που κάθε 3 μέρες ζητάνε πλαίσιο, βάζω άχτιστα στο 10αρι και το πλακώνω στο τάϊσμα για να χτίσουν, θα πετύχει λες για κανα μηνά ώστε να καβαντζωσω 100 πλαίσια χτισμένα για του χρόνου? Bear's Nest Όχι! Γιατί να χτίσουν αβέρτα αν οι ανάγκες τους δεν είναι για να χτίσουν? Σκέψου λίγο τι είπες, αφαιρείς όλους τους γόνους και τα αφήνεις να χτίζουν ταίζοντας αβέρτα (φυσικά από εδώ και πέρα μην περιμένεις και τίποτα τρελά χτισίματα, από Ιούνη η γέννα της βασίλισσας πέφτει και ακόμα πιο πολύ πέφτει το χτίσιμο στις κυψέλες). Ωραία υπάρχει μέσα νέος πληθυσμός από μέλισσες και χτίζουν αβέρτα τις πρώτες ημέρες ναι, αλλά καθώς περνούν οι μέρες αυτός ο πληθυσμός μεγαλώνει και σταματά να παράγει κερί από τους αδένες του (φυσικά και κάποιες θα επιμηκύνουν την διάρκεια της περιόδου που χτίζουν μια που δεν θα έχουν καθήκοντα τροφού-φροντιστή γόνου  αλλά και πάλι κάποια στιγμή θα τελειώσει το πανηγύρι και σε αυτές).

 Στο μεταξύ θα χτίζουν όσο πιέζει η μάνα για να γεννήσει αλλά σε πλαίσια που δεν είναι χτισμένα ακόμα η μάνα δεν γεννά οπότε δεν υπάρχει και τόσο έντονη η πίεση στην αρχή για να χτίσουν, αν δεν υπάρχουν πρώτα 1-2 πλαίσια χτισμένα για να γεννήσει η μάνα.

 Ταυτόχρονα όμως έχεις αφαιρέσει τον γόνο από μέσα οπότε δεν θα βγαίνουν νέες μέλισσες για να αναλαμβάνουν καθήκοντα χτισίματος (και μην ξεχνάς ότι καθώς χτίζουν οι μέλισσες η μάνα θα γεννά στα νέα πλαίσια οπότε μέρος από το σύνολο των εργατριών θα αναλαμβάνουν ρόλους τροφού-φροντιστή του γόνου, όσο θα μεγαλώνει ο γόνος τόσο θα αυξάνουν οι ανάγκες για τροφούς-φροντιστές γόνου, και φυσικά για συλλέκτριες γύρης γιατί παρόλο που τροφοδοτείς σιρόπι ή βανίλια την απαραίτητη γύρη θα πρέπει να την φέρουν μόνα τους).

 Δεύτερη παράμετρος είναι εκτός από την αλλοίωση της κατανομής των καθηκόντων μέσα στο μελίσσι λόγου του ότι αφαίρεσες τον γόνο είναι η μείωση του πληθυσμού με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό (το μελίσσι δεν κάνει κατενάτσιο όπως στην περίπτωση που είναι ορφανό οπότε μεγαλώνει η διάρκεια ζωής των εργατριών, θα δουλεύει στο φουλ για να χτίζει, για να φροντίζει τον νέο γόνο και να τον τρέφει, να μαζεύει και να κάνει τροφάλλαξη στην τροφή που δίνεις, να την αποθηκεύει, να συλλέγει και γύρη για τις διαρκώς αυξημένες ανάγκες ενός διαρκώς αυξημένου γόνου, οπότε διάρκεια ζωής αναγκαστικά μικρή και μέχρι να φτάσει στα 6-7 πλαίσια γόνου πιθανότατα να μην έχει την δυνατότητα να καλύψει περισσότερα πλαίσια γιατί θα έχει αποδεκατισθεί ο πληθυσμός).

 Και φυσικά από αυτό το σημείο και μετά ξέχνα το χτίσιμο, και θα χρειασθεί τουλάχιστο 21 ημέρες για να βγουν οι νέες μέλισσες, και ο πληθυσμός του δεν θα ανταποκρίνεται σε δεκάρι, και το ηλικιακό ισοζύγιο  και η σύνθεση των καθηκόντων των νέων μελισσών θα έχουν ανατραπεί σε μεγάλο βαθμό.

 100 πλαίσια χτισμένα από αυτό το μελίσσι μέσα σε ένα μήνα δεν το κόβω να βγουν, 9-10 ίσως (το έχω παρατηρήσει αυτό σε αφεσμό 6 πλαισίων που του είχα χώσει και ένα πλαίσιο με μέλι και ένα πλαίσιο με γόνο έτοιμο να βγει-οπότε ανανεώθηκε κάποια στιγμή ο πληθυσμός των μελισσών που παράγουν κερί από τις νέες μέλισσες!-, σε ένα μήνα με 1 κιλό τροφή και πολύ καλή νεκταροέκκριση έξω έφτασε το δεκάρι αλλά μέχρι εκεί, και αυτό έγινε στους μήνες Απρίλιο - Μάιο και όχι τον Ιούνη)  αλλά το μελίσσι θα έχει αποδυναμωθεί ή το πολύ πολύ να παραμείνει ένα δεκάρι ψιλοαδύναμο (παρόλο που θα ταίζεις αβέρτα).   

76. Σε μελίσσι 8 πλαισίων με 7 πλαίσια γόνο δίνω πάτωμα κατευθείαν? Έβαλα να χτίσει 2 πλαίσια, θέλω 3 μέρες να τα χτίσει και να τα γεννήσει, και είπα να δώσω τον όροφο σε 3 με 4 μέρες, σωστό? Bear's Nest Στο μελίσσι δίνουμε όροφο όταν έχει πάνω από 6 γόνους (6-7) αλλά βασικό είναι να έχει πληθυσμό που να καλύπτει 10 πλαίσια (να τα πατά), ναι μεν ο γόνος που έχει φτάσει σε ένα μέγεθος είναι βασικό αλλά ο πληθυσμός που θα καλύπτει όλα τα πλαίσια είναι βασικότερο, οπότε μελίσσι με πληθυσμό 8 πλαισίων και 6 γόνους δεν είναι για να πάρει όροφο ακόμα και αν χτίσει τα άλλα δύο πλαίσια (θα πρέπει να καλύπτονται καλά με πληθυσμό και αυτά τα πλαίσια.)

 Δεύτερο σημείο τώρα σήμερα είναι 31/5/2015 πόσο νομίζεις θα αναπτυχθεί ακόμα ένα μελίσσι έτσι ώστε να του δώσεις όροφο? Ήδη η γέννα της βασίλισσας έχει χτυπήσει ταβάνι και από εδώ και πέρα θα μείνει για λίγο σταθερή ή θα αρχίσει να πέφτει (σιγά σιγά ή και ραγδαία, ανάλογα το επίπεδο νεκταροέκκρισης και γυρεοπαραγωγής στις περιοχές που τα έχεις) οπότε είναι λίγο περιττό να δώσεις τώρα όροφο εκτός και αν αναμένεις τρελές νεκταροεκκρίσεις ή είσαι διατεθειμένος να τροφοδοτείς το μελίσσι αβέρτα (φυσικά και ξέχνα παραγωγή από αυτό το μελίσσι).

77. Φασκόμηλο, τσάι λευκό, τσάι βουνού, αγριοθύμαρο (τσιμπριτσα το λέμε εδώ), ρίγανη, μέντα αυτά μαζεύω κάθε χρόνο. Αν στο σιρόπι που τροφοδοτώ τα μελίσσια, κάνω ένα χαρμάνι από όλα αυτά και αρκετά άλλα όπως λεβάντα κλπ, μόλις ζεσταίνω το νερό προσθέσω αυτά να πάρει από αυτά το νερό και μετά ανακατέψω τη ζάχαρη δεν είναι καλύτερα απόo ότι σκέτο νερό? Δεν θα πάρει η μέλισσα μέταλλα, βιταμίνες κλπ από αυτά? Bear's Nest Εγώ τρελαίνομαι για σοκολάτα, δώσε μου σοκολάτα και πάρε μου την ψυχή, τρομερή αδυναμία, δεν μπορώ να ζήσω σε ένα κόσμο που δεν θα υπάρχει σοκολάτα λέμε! Αυτό είναι ένα δεδομένο. Ζω με σοκολάτα και οξυγόνο (και με αγάπη χα χα χα). Αντίθετα αν δώσεις σε ένα σκύλο σοκολάτα τον έχεις καθαρίσει από τροφική δηλητηρίαση!

 Το κάθε είδος σε αυτόν τον πλανήτη έχει κάποιες διατροφικές ιδιαιτερότητες και ορίζονται από την ξεχωριστή βιολογία του. Τροφές που σε ένα είδος (όπως ο άνθρωπος) μπορεί να είναι ακίνδυνες ή και ωφέλιμες σε ένα άλλο είδος (όπως ο σκύλος ή η μέλισσα) μπορεί να είναι τοξικές!

 Μην θεωρείς ότι τροφή είναι μέσα στο διαιτολόγιο του ανθρώπου μπορεί να μπει και στο διαιτολόγιο και κάθε όντος σε αυτόν τον πλανήτη. Η ερώτηση που έχεις κάνει μπορεί μόνο να απαντηθεί από επιστήμονες που έχουν κάνει αντίστοιχες έρευνες πάνω σε αυτό (και όχι από κάθε κατσαπλιά που έχει πληκτρολόγιο και άποψη για όλα), καλό είναι να ρωτήσεις σχετικά με τα αφεψήματα βοτάνων μέσα στο σιρόπι τα παιδιά από το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ αν ξέρουν τι παρενέργειες για τις μέλισσες μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση. Αυτή και μόνο είναι η σωστή πηγή πληροφόρησης για ένα τέτοιο θέμα!

78. Ερώτηση αν και εσύ δεν νομίζω να δουλεύεις με διάφραγμα. λένε οι θυμαράδες οι μεγάλοι πως δουλεύουν με διάφραγμα. Και λέω εγώ τώρα. έχω 200 μελίσσια . Θα κάτσω να βρω 200 βασίλισσες να τις κατεβάσω κάτω και να βάλω διαφραγμα ?Υπάρχει άραγε μυστικός τρόπος ? Το μόνο που σκέφτηκα είναι να βάλω διαφραγμα και την επόμενη να δω που έχει γόνο ημέρας και να κάνω αντιστροφή ορόφων .Τώρα να τινάξω όλο τον πληθυσμό σε 200 μελίσσια δεν μου πάει καλά. Bear's Nest Ναι κάποιος που έχει 200 μελίσσια έχει αυτή την δουλειά ως κύρια και αυτό μόνο κάνει, οπότε και βρίσκει την μάνα και στα 200 και την πάει κάτω χα χα χα.
 Μην μασάς συνήθως η μάνα βρίσκεται εκεί που υπάρχουν και αυγά οπότε την βρίσκεις ευκολότερα (και φυσικά από ένα σημείο και μετά καλό είναι να μαρκάρεις τις βασίλισσες -ιδίως αν τις βγάζεις με βασιλοτροφία-).
  Μην το βλέπεις μόνο από την πλευρά κάποιου που δουλεύει 2 δουλειές ταυτόχρονα όπως εσύ αλλά από την πλευρά κάποιου που το μόνο που κάνει είναι η μελισσοκομία, αυτή είναι η δουλειά του, και αυτό κάνει όσο και αν σπάζει αρχίδια χα χα χα.
 Αλλά δεν σκέφτεσαι μια άλλη παράμετρο βασική, ναι σπάζει αρχίδια να βρίσκεις τις μάνες αλλά επίσης σπάζει αρχίδια να ψάχνεις για γόνους μέσα στα πλαίσια με μέλι αν αφήσεις την μάνα να γεννά αβέρτα παντού. Όσο χρόνο θα χάσεις για να βρεις τις μάνες στην κυψέλη τόσο χρόνο θα κερδίσεις για να μην ψάχνεις γόνους κατά την διάρκεια του τρύγου.
 Βασιλικό διάφραγμα τώρα έχει μεγάλα πλεονεκτήματα αλλά και αντίστοιχα μεγάλα μειονεκτήματα, από την μια βοηθά στο να έχεις μεγάλες αποδόσεις στο μέλι αλλά από την άλλη περιορίζει τον γόνο, αν τώρα σκοπεύεις στο θυμάρι που είναι ένα ακριβό σε τιμή μέλι και δεν σε νοιάζει αν αποδυναμωθούν τα μελίσσια σου στο πεύκο σε μεγαλύτερο βαθμό (και το μέλι του πεύκου έχει χαμηλότερη τιμή οπότε καλύτερα να βγάλεις περισσότερο θυμάρι παρά περισσότερο πεύκο) ή μπορεί να μην πας καθόλου στο πεύκο τότε αξίζει. 
Αν τώρα πας για μέλι στα παλιούρια ή στο βελανίδι που η τιμή του μελιού είναι ίδια με το πεύκο γιατί να ρισκάρεις να τα αποδυναμώσεις τα μελίσσια για να πάρεις μέλι με την ίδια τιμή? Όταν μάλιστα στο πεύκο είναι πολύ πιο σίγουρο ότι θα πάρεις μέλι από ότι στα άλλα δύο? 
 Στα πεύκα αντίθετα κάποιοι χρησιμοποιούν διαφράγματα αλλά νομίζω είναι περιττά, εκεί προσπαθούμε να μην χάσουν πολύ σε γόνους τα μελίσσια και αποδυναμωθούν (για αυτό και βάζουμε και γυρεόπιτες) οπότε τι κέρδος να σου δώσει το διάφραγμα? Μόνο το ότι είναι ευκολότερος ο τρύγος (γιατί μηδενίζει την πιθανότητα -πολύ μικρή πιθανότητα- να υπάρχει γόνος στο επάνω πάτωμα).





Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου