UA-50457385-1

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV


 Η δέκατη τέταρτη ανάρτηση της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν είναι γεγονός και μαζί με αυτή μια διευκρίνηση από μέρος μου που θα την δώσω με την μορφή της απάντησης που είχα δώσει σε ένα νέο μελισσοκόμο που νόμιζε ότι όλη αυτή η διαδικασία των ερωτήσεων /απαντήσεων ήταν κάτι που με προκαλούσε κούραση, φθορά ή και δυσφορία. Και πάει κάπως έτσι " Μην μασάς εγώ σας εκμεταλλεύομαι. Κάνετε ωραία ερωτήματα και με βάζετε διαρκώς σε σκέψη να βρω που είναι το λάθος στο κάθε τι (γιατί αν ήταν σωστό είπαμε θα είχε ήδη εφαρμοσθεί). Δυστυχώς η ικανότητα να κάνεις τέτοια ωραία ερωτήματα μειώνεται όσο αυξάνεται η εμπειρία σου και αποδέχεσαι όλο και περισσότερο την μελισσοκομική πρακτική και τεχνική έτσι όπως έχει, χωρίς ερωτήματα, αυτοματικός και μόνο για να είσαι όσο το δυνατό ταχύτερος και αποτελεσματικότερος σε αυτό που κάνεις.Είσαστε η πνοή φρεσκάδας μέσα στην σκέψη μου και για αυτό εγώ σας ευχαριστώ. ". Όταν θα χάσω την παραπάνω άποψη από το σκεπτικό μου θα είναι η ώρα για να ξεκαβαλικεύσω και εγώ!

 Αρκετά με τα μελοδραματικά σιρόπια! Πάμε στο κυρίως θέμα. 

70. Τι είναι προτιμότερο σε ένα μελίσσι 12 πλαισίων ,να το κόψεις εσύ ή να το αφήσεις να σμηνουργήσει και να βάλεις τον αφέσιμο δίπλα κατευθείαν? Έτσι κι αλλιώς κάθε μέρα εκεί είμαιBear's Nest Πάντα είναι καλύτερα να το κόβεις εσύ γιατί απλούστατα εσύ θα μοιράσεις τροφές, γόνους, πληθυσμούς στο περίπου δίκαια, ενώ αν σου σμηνουργήσει απλώς θα πάρει μόνο του όσο πληθυσμό ακολουθήσει την βασίλισσα και τροφές μόνο όσες χωρέσουν στο στομάχι των μελισσών (για να υπάρχει απόθεμα ενέργειας για να χτίσουν αμέσως κερήθρες στην δεύτερη και μόνιμη τοποθέτηση που θα κάνουν, φυσικά θα πάρουν μόνο μέλι και όχι γύρη για αυτό).

 Φυσικά και δεν παίρνουν καθόλου γόνο (θα πρέπει αν τον πιάσεις τον αφεσμό να τον προσθέσεις εσύ).Επίσης ο πληθυσμός του αφεσμού δεν είναι αντιπροσωπευτικός του γενικού πληθυσμού της κυψέλης (κυρίως αποτελείται από συλλέκτριες μέλισσες που έχουν την ικανότητα πτήσης αλλά έχουν και μεγάλη ηλικία, δηλαδή και μικρότερη διάρκεια ζωής, και όχι από νεαρές μέλισσες που λειτουργούν σε ρόλους φροντιστή του γόνου και της κυψέλης που μεν δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την ικανότητα πτήσης αλλά έχουν και όλο το μέλλον μπροστά τους-μεγάλη διάρκεια ζωής αναλογικά με τις συλλέκτριες-).

71. Kalisperaaa... Ti kaneis?? Ithela me olo mou to tharos na sou kanw mia erwtisi panw se ena peirama pou ekana kai apetuxa xwris vevaia na kserw to giati...fetos eipa na kopsw parafiades me dika mou manostasia..Pira loipon apo 9telara me kleisto gono mazi me ton plithismo apo 9 diaforetikes kupseles kai 1 me anoixto gono apo ekei pou ithela na parw tis vasilises kai ta evala se mia alli kupseli..kai stin ousia eftiaksa ena orfano melissi... Otan piga omws tin pwmpti mera na dw ti ginetai vrika 2 V.K. se ena apo ta alla plaisia kai kanena allo...(Taisa kai ta 5 apogevmata)* Bear's Nest Καλημέρα, ενδιαφέρων πειραματισμός και μπράβο σου που τον συνέλαβες σαν ιδέα και ρίσκαρες να τον εφαρμόσεις, φυσικά ήταν υπερβολικός μέχρι τα μπούνια χα χα χα.

 Είναι ριψοκίνδυνο να βάζεις τόσο μεγάλους πληθυσμούς σε παραφυάδα (γιατί δεν έχει μόνο 10 πλαίσια πληθυσμού αλλά και 10 πλαίσια γόνου και μέχρι να βγουν οι βασίλισσες θα έχει ακόμα περισσότερο πληθυσμό, γιατί θα έχει ανοίξει και ο γόνος των εργατριών και δεδομένου ότι δεν θα πετούνε ιδιαίτερα και οι υπάρχοντες εργάτριες συλλέκτριες (είναι ορφανό) δεν θα πεθάνουν πολλές από αυτές οπότε η κυψέλη σου θα είναι μέχρι τα μπούνια γεμάτη με μέλισσες, θα ανεβούν στάνταρ και στα καπάκια χα χα χα) γιατί αυξάνουν πολύ οι πιθανότητες να σμηνουργήσει και αυτή (φαντάσου 2 βασιλικά κελιά βγαίνουν ταυτόχρονα οι δυο βασίλισσες, σε τόσο δυνατή παραφυάδα δεν είναι τόσο εύκολο για την μια να βρει την άλλη μέσα στο βασιλικό κελί και να την θανατώσει, υπάρχει μεγάλος πληθυσμός, οπότε μια επιλογή τους θα είναι να πάρουν τον μισό πληθυσμό και να φύγουν-στην πραγματικότητα είναι επιλογή του μελισσιού, γιατί να αφήσει τις δυο βασίλισσες να αλληλοσκοτωθούν ή να σκοτωθούν μάλιστα και οι δύο μαζί ταυτόχρονα και να παραμείνει μια δυνατή μεν αποικία (με ή χωρίς βασίλισσα) αντί να σμηνουργήσει και να δημιουργηθούν έτσι 2 όχι τόσο δυνατές αποικίες (αλλά με βασίλισσα η κάθε μία) αλλά με περισσότερες πιθανότητες αθροιστικά οι δυο τους για επιβίωση δε?).

 Επίσης το τάϊσμα με σιρόπι δεν είναι καλή επιλογή για παραφυάδα γιατί ενοχλείς την βασίλισσα όταν δεν έχει ακόμα γονιμοποιηθεί (γίνεται νευρική τρέχει πάνω στα πλαίσια, εκνευρίζει τις εργάτριες και μπορούν να την σκοτώσουν).

 Θα ταΐζεις όταν κόβεις παραφυάδα με ένα κιλό βανίλια ή ζαχαροζύμαρο (όχι παραπάνω γιατί πάλι μπορείς να δημιουργήσεις κίνδυνο σμηνουργίας αν υπάρχει υπερεπάρκεια τροφής στην παραφυάδα) και θα την ξεχνάς για 25 ημέρες (κοίτα την ανάρτηση μου Μελισσοκομικά σκονάκια Vol II) για να αποφύγεις τον παραπάνω κίνδυνο.

 Τώρα για το φαινόμενο που μου περιγράφεις να βάλεις κλειστό γόνο σε 9 πλαίσια και ανοιχτό από εκείνο που ήθελες να βγάλεις βασίλισσα και να δεις βασιλικά κελιά μόνο σε πλαίσιο που δεν ήταν το αναμενόμενο (δηλαδή σε πλαίσιο με κλειστό γόνο) υπάρχουν δύο εξηγήσεις.

 Πρώτη και πιθανότερη, ελάχιστα πλαίσια με γόνο δεν έχουν όλες τις μορφές γόνου (αυγά, λάρβα, κλειστός γόνος) πάνω τους, δηλαδή να είναι πλάκα με κλειστό γόνο. Όλο και σε κάποια γωνιά θα υπάρχει και λίγος ακάλυπτος ή αυγά, οπότε μπορεί να πήραν από εκεί την λάρβα για να στελεχώσουν τα βασιλικά κελιά που είδες.

 Δεύτερο που είναι και αυτό πιθανό, είναι να πήραν τον γόνο από το πλαίσιο που εσύ ήθελες και απλώς να έκαναν τα βασιλικά κελιά με αυτό τον γόνο εκεί που ήθελαν αυτά περισσότερο.

 Φυσικά υπάρχει και μια τρίτη πιθανότητα που αφορά την πιθανότητα να μην έκανες σωστά τον χειρισμό εσύ (και είναι εύκολο να πάει κάτι λάθος σε ένα τέτοιο υπερβολικό χειρισμό) και συγκεκριμένα με το να πάρεις τόσα πολλά πλαίσια γόνου και πληθυσμού (ελπίζω να χρησιμοποίησες τσίπουρο για την συνένωση!) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πήρες και μια βασίλισσα από ένα από τα μελίσσια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην αρχίσουν να κάνουν βασιλικά κελιά από το πλαίσιο με τον ακάλυπτο γόνο που περίμενες (γιατί μπορεί να να πήγε η βασίλισσα εκεί να γεννήσει αν υπήρχε ακάλυπτος χώρος) αλλά μακρυά από αυτό το πλαίσιο.

 Θα μου πεις αφού είχε βασίλισσα γιατί να κάνουν βασιλικά κελιά? Θα σου απαντήσω ότι ένα μελίσσι με 10 πλαίσια πληθυσμού και 10 πλαίσια γόνου στο οποίο εσύ τροφοδοτείς για 5 ημέρες συνεχόμενα τροφή είναι λογικό να αρχίσει να κάνει βασιλικά κελιά ακόμα και αν έχει βασίλισσα μέσα.  

 Κοίτα για καλό και κακό αν υπάρχουν παντού βασίλισσες στις κυψέλες από τις οποίες πήρες γόνο.

 Ωραία ερώτηση! Πήρε και αυτή την θέση της στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν!

* Σε νέα παιδιά που μόλις ξεκινούν την μελισσοκομία απαντούμε ευχαρίστως ακόμα και αν γράφουν σε Greeklish, οι υπόλοιποι μην κάνετε το λάθος να μου γράψετε μήνυμα έτσι θα σας σφάξω! Χα χα χα. 



72. 6αρι αφέσιμος πιασμένο την Δευτέρα σήμερα πήγα και βρήκα άδεια την κυψέλη. Εννοείται ολοκαίνουρια όλα πλαίσια, γονοφωλια πεντακάθαρα όλα. Ακούω πιθανά σενάρια. Μέχρι και χτες το βράδυ που το είδα κατά τις 8 ήταν μέσα. Σήμερα (Πέμπτη) άφαντο. Λογικά έφυγε σήμερα πριν τις 7.30 το πρωί. Bear's Nest Δεν έβαλες πλαίσιο με γόνο μέσα και πλαίσιο με μέλι οπότε ακόμα και αφού τον είχες πιάσει τον αφεσμό όταν γύρισαν οι ανιχνεύτριες πίσω στην κυψέλη (αυτές που ψάχνουν για μέρη για την μόνιμη τοποθέτηση) και αρχίσανε να δίνουν πληροφορίες για τα μέρη που βρήκαν να μην υπάρχει κάτι αποτρεπτικό στα νέα μέρη σε σχέση με το μέρος που ήδη ήταν ο αφεσμός (δηλαδή η κυψέλη που τα είχες).

 Αντίθετα αν είχες γόνο και μέλι θα ερχόταν οι ανιχνεύτριες θα λέγανε "καλό μέρος αυτό και αυτό" αλλά θα υπήρχε στην κυψέλη ήδη χτισμένα 2 πλαίσια, ένα με μέλι και ένα με γόνο, και αυτό δεν θα μπορούσαν να το ξεπεράσουν στην στάθμιση ανάμεσα στις τοποθετήσεις. 

 Δυστυχώς θα πρέπει να κάνεις το μέρος που τους δίνεις περισσότερο ελκυστικό με το να τις δωροδοκείς χα χα χα.

 Αλλιώς έπρεπε αμέσως να μετακινήσεις τον αφεσμό έτσι ώστε όταν γυρνούσαν οι ανιχνεύτριες να μην βρίσκανε τον αφεσμό για να προτείνουν τα νέα μέρη για τοποθέτηση. 


73. Αφού θέλω να αλλάξω όλες τις βασίλισσες και τον καιρό του θυμαριού δεν θέλω γέννα γιατί να μην κόψω όλες τις βασίλισσες στην αρχή του θυμαριού και να βάζουν μόνο μέλια και να αλλάξω βασίλισσες ? Κάποιος μου είχε πει πως όταν δεν υπάρχει μάνα τεμπελιάζουν αλλά και δεν σφραγίζουν τα μέλια . Bear's Nest Εσύ μπερδεύεις τα ορφανά μελίσσια με τα αρρενοτόκα μελίσσια.

 Στα ορφανά μελίσσια πράγματι οι μέλισσες κάνουν κατενάτσιο και δεν συλλέγουν μετά μανίας νέκταρ και γύρη (γιατί κρατούν δυνάμεις για να ζήσουν παραπάνω μέχρι να βγει η μάνα να γεννήσει και να βγουν οι πρώτες συλλέκτριες μέλισσες από την νέα φουρνιά έτσι ώστε να υπάρχουν μερικές ακόμα συλλέκτριες από την προηγούμενη φουρνιά που θα φέρνουν ακόμα γύρες και νέκταρ, βλέπε επισήμανση που έχω κάνει σε ανάρτηση ΜελισσοκομικάΣκονάκια). 

 Αντίθετα στα αρρενοτόκα μια που γελιούνται οι μέλισσες ότι δήθεν υπάρχει μάνα μέσα που γεννά (μάλλον μάνες) φέρνουν αβέρτα νέκταρ (γύρη πολύ λιγότερο γιατί δεν υπάρχουν πολλές γέννες, αλλά και πάλι φέρνουν) και μια που δεν καταναλώνει ο γόνος πολύ νέκταρ (που δεν υπάρχει πολύς γόνος, αφού είπαμε είναι αρρενοτόκο το μελίσσι, και αργεί επίσης να ανοίξει ο γόνος για να το καταναλώσει ο νέος πληθυσμός το νέκταρ, μια που όλος ο γόνος είναι κηφήνες και οι κηφήνες βγαίνουν πιο αργά από τα κελιά τους) δημιουργούνται καλά αποθέματα.

 Αν τα ορφανέψεις πιο νωρίς και εμποδίσεις να βγάλουν νέες βασίλισσες  (καταστρέφοντας τα βασιλικά κελιά) έτσι ώστε να αρρενοτοκίσουν στην αρχή του θυμαριού ναι μπορεί να πάρεις πολύ περισσότερα μέλια.

 Το ζήτημα είναι ότι θα χάσεις όμως και το μελίσσι χα χα χα. 

 Το μόνο λάθος που κάνουν οι νέοι μελισσοκόμοι είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ότι αν μια λύση που τους ήρθε στο μυαλό είναι "σωστή και μαγική" θα την είχαν ήδη εφαρμόσει εδώ και δεκαετίες οι παλιοί μελισσοκόμοι. Όπως και να το κάνουμε η μελισσοκομία είναι από τις πολύ παλιές γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες και οτιδήποτε εύκολο να παρατηρηθεί και εφαρμοσθεί το έχουν ήδη εφαρμόσει μέσα στις χιλιάδες χρόνια που περάσανε οι μελισσοκόμοι. Τα μόνα νέα πράγματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία (νέες κυψέλες και νέα πλαίσια πριν από 100 χρόνια) και οι εξελίξεις στην φαρμακευτική και στην γενετική μηχανική, δηλαδή πράγματα που δεν μπορούσαν να τα παρατηρήσουν ή εφαρμόσουν εύκολα οι τότε μελισσοκόμοι, οι βασικές αρχές της μελισσοκομίας είναι σχεδόν ίδιες εδώ και χιλιάδες χρόνια

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου