UA-50457385-1

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Αυθεντίες δεν υπάρχουν



 Άντε για να ξαναπούμε την Αλφάβητα για να την εμπεδώσουν κάποιοι, γιατί αν τα λες από μια φορά δεν μπορούν κάποιοι να τα κάνουν νοητικό τατουάζ χα χα χα. Παρόλο που συχαίνομαι να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια για ακόμα μια φορά θα γράψω μερικά πράγματα για να ξεκαθαρίσουμε μερικές καταστάσεις.

 Πρώτα από όλα Αυθεντίες δεν υπάρχουν. Το λέω διαρκώς θα γίνω στο τέλος γραφικός (ωραία ομοιοκαταληξία! Χα χα χα). Το έχω πει, το λέω, και θα το λέω διαρκώς. Δεν είμαι Αυθεντία εγώ, αλλά δεν αναγνωρίζω ως Αυθεντία και κανένα άλλον. Δεν απαιτώ κανένας να μου φερθεί σαν Αυθεντία, δεν υπάρχει περίπτωση να φερθώ σε κανένα ως Αυθεντία. Απλά πράγματα, κανένας δεν τα ξέρει όλα, κανενός οι απόψεις δεν είναι σωστές κάθε φορά, σε κάθε περίπτωση. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει κανείς αυτό τόσο το καλύτερο για αυτόν.

 Δεύτερη σοφία για σήμερα. Οι δάσκαλοι στην μελισσοκομία είναι κάτι παππούδια με 40 χρόνια στο κουρμπέτι. Τα οποία παππούδια μπορεί να σου μάθουν πράγματα μόνο αν πας στα μελισσοκομεία τους να παρακολουθήσεις τι κάνουν, και ταυτόχρονα να τους βοηθήσεις και σε δουλειές που θα σου αναθέσουν.

 Συνήθως είναι αμφίδρομη η σχέση μετάδοσης γνώσης από τον εκπαιδευτή και παροχή βοήθειας από τον εκπαιδευόμενο. Δυστυχώς αυτά τα παππούδια είναι δύσκολο να τα βρεις στο Facebook, τα μελισσοκομικά blog, και τις μελισσοκομικές ομάδες γιατί: Α/ Είναι μεγάλης ηλικίας τα παππούδια και δεν έχουν τέτοιες γνώσεις και ενασχολήσεις (όπως δεν έχει η μάνα σας ή ο παππούς σας ενασχόληση με τα παραπάνω!). Β/ Δεν έχουν χρόνο για να σπαταλούν σε όλα τα παραπάνω γιατί είναι απασχολημένοι με το να επιβιώσουν με την μελισσοκομία (οπότε και δεν έχουν 10-30 κυψέλες αλλά καμία διακοσαριά - τρακοσαριά, και δεν προλαβαίνουν να κατουρίσουν όχι να χάνουν χρόνο με χαζές ασχολίες, και τα παραπάνω ναι! Είναι χαζές ασχολίες χα χα χα). Γ/ Δεν έχουν κανένα κέρδος για να ασχοληθούν με τα παραπάνω! Το να δώσουν γνώσεις χωρίς να κερδίσουν κάτι συνήθως δρα αποτρεπτικά στην πλειονότητα των ανθρώπων! Οι περισσότεροι παλιοί μελισσοκόμοι δίνουν γνώσεις και κερδίζουν σε βοήθεια (εργατικά χέρια) το οποίο είναι μια δίκαιη ανταλλαγή για όλα τα μέρη αυτής της σχέσης (εκπαιδευτή - εκπαιδευόμενου). Αυτό μέσω των παραπάνω κοινωνικών δικτύων (blog, facebook, forum, μελισσοκομικών ομάδων) δεν μπορεί εύκολα να γίνει, οπότε και δεν έχει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων παλιών μελισσοκόμων.

 Αυτό που μπορεί να γίνει είναι πολλές φορές να έχει κάποιος παράπλευρα κέρδη από την διαδικασία μετάδοσης γνώσεων πχ διαφημίσεις στο blog του ή να του χορηγούν υλικό (πχ κυψέλες) ή αναλώσιμα (πχ τροφές) δωρεάν οι προμηθευτές για να τα "δοκιμάσει" (ή διαφημίσει σύμφωνα με άλλους), ή να κερδίζει πελάτες για σεμινάρια επί πληρωμής που κάνει, ή να προωθεί τις πωλήσεις του σε μέλι, βασιλικό πολτό, παραφυάδες, βασίλισσες κ.τ.λ. σε άλλους μελισσοκόμους.

 Κάποιοι αυτό το κάνουν και με επιτυχία. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι που δίνουν γνώσεις μέσα από τα παραπάνω μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παράπλευρα κέρδη! Λυπάμαι αλλά όλοι ίσα και όμοια δεν είμαστε! Κάποιοι βγάζουν παράπλευρα κέρδη για τις γνώσεις που δίνουν και μαγκιά τους, κάποιοι δεν γουστάρουν να βγάζουν παράπλευρα κέρδη για τις γνώσεις που δίνουν και μαγκιά τους στο τετράγωνο!!! Ο καθένας κρίνεται σύμφωνα με ότι κάνει! Να μην ξεχνιόμαστε!

 Τρίτη σοφία για σήμερα. Για να κρίνεις τους άλλους σχετικά με την θετική επιρροή που έχουν σε ένα κλάδο πρέπει να έχεις πρώτα από όλα και εσύ κάποια θετική επιρροή σε αυτόν τον κλάδο! Η εύκολη και ανέξοδη για σένα κριτική πάνω στο έργο των άλλων έχει τόση βαρύτητα όση βαρύτητα έχει και το έργο που έχεις προσφέρει στους άλλους! Μην περιμένεις να είσαι τιμητής των πάντων και αυτή η κρίση σου να έχει κάποια αξία αν δεν έχεις αντίστοιχα και εσύ παράγεις έργο που θα είναι στην κρίση των άλλων σχετικά με την αξία του! Αλλιώς ισχύει το ρητό του Dirty Harry "Οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες, ο καθένας έχει από μια, και καθένας θεωρεί ότι όλων των άλλων βρωμάνε" ("Opinions are like assholes. Everybody's got one and everyone thinks everyone else's stinks"). Προτού κρίνετε εύκολα τους άλλους σκεφτείτε αν έχετε εσείς προσφέρει τα αντίστοιχα με αυτούς. 

 Συνεχίζουμε με σοφίες σήμερα. Τέταρτον κανείς δεν μπορεί να σας πυροβολήσει τις γνώσεις του μέσα στο κεφάλι σας. Για να τις αποκτήσετε θα πρέπει να προσπαθήσετε και εσείς οι ίδιοι να τις μάθετε. Πχ κάποιος γράφει αβέρτα σε ένα κοινωνικό δίκτυο, για να δείτε το τι γράφει, να το μάθετε, να το εμπεδώσετε θα πρέπει να διαβάσετε το τι έχει γράψει! Αυτός μοιράζεται τις γνώσεις του, τις βάζει σε ένα μέρος στο οποίο θα έχετε εύκολη πρόσβαση, με αντάλλαγμα ή και χωρίς. Αλλά εσείς θα πρέπει να κάνετε και κάποια εργασία δική σας, και αυτή είναι να διαβάσετε. Είτε αν κάνει σεμινάρια να πάτε να σπαταλήσετε χρόνο και προσπάθεια (και σε μερικά σεμινάρια και χρήμα) για να συμμετέχετε εκεί. Η αν έχει γράψει ένα βιβλίο θα πρέπει να δαπανήσετε χρόνο και προσπάθεια για να το διαβάσετε αλλά σε αυτή την περίπτωση στάνταρ θα υπάρχει και κάποιο χρηματικό κόστος. Χωρίς την δική σας συμμετοχή στην διαδικασία μάθησης δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα.  

 Και για το τέλος Πέμπτο, υπεύθυνος για κάθε γνώση που θα μάθετε, για κάθε χειρισμό, για κάθε τακτική, για κάθε μέθοδο που θα εμπεδώσετε, θα είσαστε εσείς και μόνο εσείς και κανένας άλλος. Τον ποιον θα βασιστείτε για να ακολουθήσετε τις απόψεις του, τις γνώσεις του, τις διαδικασίες που ακολουθεί εναπόκειται στην δική σας κρίση, στο δικό σας ταλέντο να ψυχολογείτε χαρακτήρες και να σταθμίζετε ικανότητες, το δικό σας πνευματικό επίπεδο είναι που θα κρίνει το τι είναι σωστό ή όχι. Αυτό να το τυπώσετε καλά στο μυαλό σας. Υπεύθυνοι για τον εαυτό σας και για το τι θα έχει το όμορφο μυαλουδάκι σας μέσα του είσαστε μόνο εσείς!   

 Και πάμε στο δια ταύτα τώρα, δηλαδή γιατί μας ζαλίζει τον έρωτα ο Αρκούδας με αυτά ξανά?

 Γιατί παίδες ο Αρκούδας έχει ένα blog που μέσα στην θεματολογία του έχει και μελισσοκομικά θέματα. Ταυτόχρονα έχει βγάλει και μια σειρά αναρτήσεων όπου απαντά και σε μελισσοκομικές ερωτήσεις που του κάνουν άλλοι μελισσοκόμοι. Η αρκούδα έχει πολλές φορές πει ότι ούτε αυθεντία είναι, ούτε δάσκαλος κανενός είναι, ούτε ότι λέει είναι ευαγγέλιο.

 Απόψεις του και μόνο είναι, γνώσεις που απέκτησε με τον δύσκολο τρόπο είναι (κουβαλώντας ξένες κυψέλες! Να μην το ξεχάσουμε αυτό! Και κυρίως κουβαλώντας αβέρτα δικές του από εδώ και εκεί!), και πολύ ακριβό τρόπο (με σεμινάρια επί πληρωμή, με βιβλία που κοστίζουν, και με το να είναι σωστός με τα άτομα που τον εμπιστεύτηκαν να του μάθουν μια τέχνη που θα τον βοηθούσε στην ζωή του), εμπειρίες που του σημαδεύτηκαν με πυρωμένο σίδερο πάνω στο μυαλό του (γιατί τα πολλά μελάκια δεν έρχονται έτσι απλά, και όταν δεν έρχονται η ζωή ξαφνικά αποκτά πολύ ζοφερά χρώματα!).

 Αυτά έχει η Αρκούδα, αυτά δίνει! Μπορεί να είναι σωστά μπορεί να μην είναι. Ο καθένας που την ξέρει την αρκούδα την ζυγίζει στον Νου του σχετικά με αυτά που λέει και μπορεί είτε να εμπιστεύεται τις απόψεις της ή και όχι!

 Η Αρκούδα δεν έχει κανένα κέρδος αν κάποιος ακολουθήσει ή όχι αυτά που λέει. Δεν προσδοκά σε κανένα αντάλλαγμα για αυτά που δίνει. Της είναι αδιάφορο σε τελική ανάλυση αν υπάρχουν πρόθυμα αυτιά για αυτά που λέει (και αυτό δεν είναι έλλειψη ενδιαφέροντος για τους άλλους! Είναι ελευθερία επιλογής και βούλησης για τους άλλους, μην μπερδεύετε πράγματα και καταστάσεις!).

 Ούτε διαφημίσεις έχει για να την νοιάζουν τα κλικ (αν την ενδιέφεραν τότε θα την βλέπατε να ανεβάζει διαρκώς κλεμμένα βιντεάκια και κειμενάκια με τίτλους εντυπωσιακούς του στιλ "Μαύρες μέρες για την μελισσοκομία!" ή "Πως θα βγάζετε 100 κιλά μέλι στην κυψέλη!"), ούτε προμηθευτές διαφημίζει για να έχει παράπλευρα κέρδη, ούτε πελάτες ψαρεύει για σεμινάρια που κάνει ή για προϊόντα που πουλά.

 Κάποια στιγμή είπε "Κοίτα ας γράψω και εγώ μερικά για την μελισσοκομία μπας και βοηθήσω και κάποιον για να μην περάσει ότι πέρασα και εγώ", και κυρίως είπε "Για να προσφέρω και εγώ έργο στους άλλους για να έχω δικαίωμα να κρίνω τα κακώς κείμενα στον κλάδο μου χωρίς κάποιος να μου πετάξει στα μούτρα (και θα έχει και δίκιο!) "Και εσύ που μας τα λες πολλά τι έχεις κάνει του λόγου σου για να βοηθήσεις άλλους?"".

 Κάποια στιγμή πιθανότατα στο μέλλον θα εξαντλήσει τα μελισσοκομικά θέματα που μπορεί να αναπτύξει (και απορεί ακόμα πως βρίσκει μελισσοκομικά θέματα να αναπτύξει χωρίς να γράφει διαρκώς τα ίδια και τα ίδια, όπως κάνει ακριβώς σε αυτή την ανάρτηση χα χα χα, ή χωρίς να παραβεί τα όρια στην θεματολογία της) ή μπορεί να επικρατήσει πλήρως η τάση της να γράφει για πράγματα που την ενδιαφέρουν περισσότερο (τα οποία είναι και τα θέματα που ενδιαφέρουν λιγότερο τους περισσότερους από αυτούς που την διαβάζουν! Ναι! Αυτό είναι αληθές! Τα θέματα που εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο από όλα δεν είναι τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους αναγνώστες μου. Πρέπει να το παραδεχθώ ότι διαφέρω στα ενδιαφέροντα μου αρκετά από το αναγνωστικό κοινό μου, ή τουλάχιστο από τους αναγνώστες ευκαιρίας αυτού του blog -οι αναγνώστες που δεν με διαβάζουν συστηματικά και απλώς διαβάζουν μια ανάρτηση από εδώ και εκεί ανάλογα τα ενδιαφέροντα τους εκείνη την στιγμή-).

 Ελπίζω να υπάρχει μέχρι τότε ένας ικανοποιητικός όγκος μελισσοκομικών αναρτήσεων που θα καλύπτει κάποιον σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να μην είναι αναγκαίο να επανέρχομαι διαρκώς σε μελισσοκομική θεματολογία και να προχωρήσει αυτό το blog στους δρόμους που θα γουστάρω περισσότερο εκείνη την στιγμή.

 Αυτός είναι μόνο ο σχεδιασμός για αυτό το blog. Ούτε να γίνει ορόσημο στην Ελληνική μελισσοκομία θέλει, ούτε να αποτελέσει ένα είδος προφήτη ή διδασκάλου ο διαχειριστής του, ούτε να το παίξει Αυθεντία μέσα σε μια θάλασσα ημιμάθειας που υπάρχει διάχυτη μέσα στην διαδικτυακή μελισσοκομία, ούτε ακόμα προσδοκά να βγάλει και μεροκάματο μέσα από αυτό.

 Οπότε όλα τα παραπάνω του δίνουν την ελευθερία και να μιλάει το Αρκούδι έξω από τα δόντια και να μην το νοιάζει και ιδιαίτερα αν θα υπάρχει ή όχι κόσμος που θα τον ακούει.

 Φυσικά υπάρχει και κόσμος που τον ακούει, που δέχεται ως ορθές αρκετές από τις απόψεις του, και ναι ζητάει που και που την γνώμη του για ζητήματα που τους ενδιαφέρουν. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δύσκολα αλλάζει, αν σε κάποιους αυτό δεν τους αρέσει λυπάμαι αλλά δεν φταίει το Αρκούδι για αυτό. Όποιος θέλει να αντικαταστήσει σε αυτόν τον ρόλο το Αρκούδι γιατί θα τα καταφέρει καλύτερα να ξέρει ότι το Αρκούδι θα χαρεί ιδιαίτερα από μια τέτοια εξέλιξη!

 Μακάρι να βρεθούν πολλά πολλά άλλα Αρκούδια και να κάνουν ότι κάνει τώρα το Αρκούδι και να μπορέσει ο Αιρετικός της Ελληνικής Μελισσοκομίας να κάνει αυτό που γουστάρει περισσότερο (και ας μην τον παρακολουθεί κανένας μέσα σε αυτή την πορεία του χα χα χα).

 Αλλά θα πρέπει να προσφέρετε ότι προσφέρει και το Αρκούδι για να γίνετε και εσείς Αρκούδια και να σας αδειάσει την γωνιά ο μεγάλος λευκός πολικός θηρευτής. Μόνο με την γκρίνια και του μπούρου μπούρου πίσω από την πλάτη του δουλειά δεν γίνεται! Στρώστε εσείς τον κώλο σας για να παράγετε έργο και θα βρείτε αμέσως το Αρκούδι στο πλευρό σας να σας βοηθεί.

 Υπόσχεση αυτό.

 Άντε καιρός είναι να έρθει η απαλλαγή μου και σε μένα για να πάμε και για άλλα χα χα χα.

 Μέχρι να βρεθούν άλλα Αρκούδια μέσα στην πολική ερημιά όμως και μέχρι την επόμενη ανάρτηση.......




Adios Amigos Locos



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 9/10/2015  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου