UA-50457385-1

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Μισαλλοδοξία φανατισμός ρατσισμός



 Άντε για να ασχοληθούμε και με ένα θέμα λίγο πιο βαθύ από τα συνηθισμένα και το οποίο φυσικά και θα μας βάλει στο στόχαστρο αρκετών. Αλλά δυστυχώς οι συνθήκες είναι τέτοιες που το να το αγνοείς δεν είναι ούτε ορθολογική προσέγγιση, αλλά ούτε και σώφρονα τακτική.

 Θα αναφερθώ στην μισαλλοδοξία που δείχνουν αρκετοί πάνω σε κάθε διαφορετική άποψη, στον φανατισμό που δείχνουν στις απόψεις τους, καθώς και στα φαινόμενα ρατσισμού που δείχνουν απέναντι σε κατηγορίες ανθρώπων που είτε δεν είναι στην ίδια φυλή με αυτούς, στην ίδια θρησκεία, ή στην ίδια ιδεολογία.

 Και δυστυχώς τα παραπάνω δεν είναι χαρακτηριστικά ενός μόνου "στρατοπέδου" (ναι στρατόπεδα! Το χούι των Ελλήνων να δημιουργούν στρατόπεδα για να μαλώνουν μεταξύ τους στις χειρότερες πάντα στιγμές και όταν η χώρα πάει κατά διαόλου!) αλλά κάθε φατρίας που δημιουργούν μέσα στα μυαλά τους οι συμπολίτες μας! 

 Αλλά πριν από όλα τα γεγονότα. 

 Γεγονός είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα από χώρες οι οποίες έχουν υποστεί τα δεινά του πολέμου (εμφυλίων συνήθως με την συμμετοχή και υποβοήθηση ξένων δυνάμεων όπως είναι συνήθως όλοι οι εμφύλιοι πόλεμοι από την αρχή της ιστορίας (Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν ή και επεμβάσεις τρίτων κρατών σε άλλα κράτη που κατέληξαν σε εμφυλίους, Αφγανιστάν, Ιράκ) καθώς και ένα επίσης τεράστιο μεταναστευτικό κύμα από άτομα χωρίς ελπίδα και μέλλον στις χώρες τους οι οποίοι αποζητούν ευκαιρίες για κάτι καλύτερο για αυτούς και τις οικογένειες τους (δεκάδες οι χώρες, και η παράθεση τους δύσκολη, θα αναφέρουμε μερικές από αυτές, Πακιστάν, Αίγυπτος, Νιγηρία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, και ξανά πια και η Ελλάδα! Ναι όλοι έχουμε μια εσκεμμένη εθελοτυφλία στο γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε να ξαναγίνεται χώρα εξαγωγής μεταναστών ταυτόχρονα με χώρα εισαγωγής μεταναστών και προσφύγων!).

 Τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα που εισέρχονται σε χώρες που ούτε την υποδομή για να τα υποδεχθούν έχουν, ούτε τις οικονομικές δυνατότητες, και κυρίως ούτε την διάθεση και την θέληση να τα εντάξουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους. 

 Επίσης γεγονός είναι ότι ζούμε μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις του Καπιταλισμού (και η αντίστοιχη οικονομική κρίση (μάλλον οικονομική κατάρρευση καλύτερα να λέμε!) των Κομμουνιστικών κρατών των δεκαετιών του 80 και του 90 οδήγησε στο πρώτο μεγάλο κύμα μεταναστών που πήγαν προς τα ανεπτυγμένα ή μη καπιταλιστικά κράτη της Δυτικής Ευρώπης ή τις ΗΠΑ, για να μην ξεχνιόμαστε όταν μιλάμε για οικονομικές κρίσεις ότι δεν είναι μονοπώλιο μόνο ορισμένων συστημάτων!) με ότι συνεπακόλουθα έχει αυτή (κατάρρευση συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, διάλυση του κοινωνικού ιστού, αύξηση της ανασφάλειας σε όλους, εκδήλωση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας).

 Δηλαδή όλος αυτός ο όγκος ανθρώπων μετακινείται στις χώρες υποδοχής τους την χειρότερη δυνατή στιγμή. Για αυτό και ενώ μετανάστες στις παραπάνω χώρες ερχόταν εδώ και δεκαετίες και γινόταν δεκτοί με μια σχετική ανοχή (όχι απόλυτη! Όσοι είχαν γονείς μετανάστες ή και πρόσφυγες ξέρουν ότι τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα και όταν οι γονείς τους ήταν στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή) τώρα τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα για όσους ψάχνουν κάπου αλλού για το καλύτερο μέλλον.

 Φυσικά γεγονός είναι και ότι τα τελευταία μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που κάνουν δυσκολότερη την αποδοχή τους από τις χώρες υποδοχής τους. Τα κυριότερα από αυτά εκτός της μαζικότητας του κάθε κύματος είναι η θρησκεία των μεταναστών/ προσφύγων καθώς και η φυλή τους.

 Δυστυχώς είναι πολύ πολύ ευκολότερο να στοχοποιήσεις άτομα που δεν ανήκουν στην θρησκεία σου ή στην φυλή σου (αλλά όχι ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να στοχοποιήσεις άτομα που έχουν την ίδια θρησκεία ή φυλή με σένα! Μην ξεχνάμε ότι το 1922 στην Μικρασιατική καταστροφή οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν και αυτοί Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ωστόσο όμως η υποδοχή που είχαν δεν ήταν και ιδιαίτερα θερμή, τα παραδείγματα δεκάδες χιλιάδες, από θανατηφόρα επεισόδια με θύματα πρόσφυγες από τους "ντόπιους" πληθυσμούς, μέχρι λεκτική κακοποίηση ακόμα και στην κατηγοριοποίηση τους από τους ίδιους ντόπιους πληθυσμούς πχ τους πρόσφυγες στην περιοχή των Γιαννιτσών τους αναφέρανε ως προσφήκες (από το προς και το σφήκα! Αυτή ήταν η νοητική εικόνα που είχαν για αυτούς! Παράσιτα σαν τις σφήκες!) ή στην περιοχή του Σοχού τους ανέφεραν ως Μαντζίριδες  (Μαντζίρης = ο τσιγκούνης, ο μίζερος. Πληθυσμοί που ερχόταν κατατρεγμένοι από τους τόπους τους χωρίς απολύτως τίποτα, και στα πρόθυρα του λιμού και της φτώχειας, με μια ζωή στα όρια της επιβίωσης και μόνο, και οι "έξυπνοι" ντόπιοι πληθυσμοί που αποκαλούσαν μίζερους!!! Μπράβο!) χαρακτηρισμός που υπάρχει μόνο σε αυτή την περιοχή). 

 Αυτά είναι τα κύρια γεγονότα (δεν θα αναφερθώ σε δευτερεύοντα όπως πχ το χαμηλό πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο του λαού μας. Για γνωστά και αυτονόητα θέματα δεν θα ασχοληθώ καν!). 

 Μια διευκρίνηση πριν από όλα όμως. 

 Προέρχομαι από πρόσφυγες του 1922 της Μικράς Ασίας από την μία πλευρά των προγόνων μου , και από την άλλη πλευρά των προγόνων μου από πρόσφυγες των Τρικάλων περιοχής Ασπροποτάμου (από εκεί και το όνομα Μότσανος , υποδηλώνει τους πρόσφυγες αυτής της περιοχής) ύστερα από μια αποτυχημένη εξέγερση απέναντι στους Τούρκους το 1700. 

 Επίσης οι γονείς μου ήταν μετανάστες στην Γερμανία την δεκαετία του 60 και έχω συγγενείς πρώτου βαθμού που ξαναγίνανε μετανάστες λόγου της οικονομικής κρίσης. Τρεις γενιές από την δεκαετία του 20 και ακόμα δηλαδή το Ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τα αυτονόητα για τους δικούς μου και για πολλούς πολλούς άλλους (ένα σπιτικό, μια καλή ζωή, και μια ελπίδα για το μέλλον, όχι πολλά δηλαδή!). 

 Επίσης ο ένας παππούς μου πολέμησε ως μακεδονομάχος και βαλκανιομάχος, ο άλλος πολέμησε στην Αλβανία το 40 καθώς και στον Εμφύλιο, και οι δύο τραυματίστηκαν! Επίσης 2 από τους παππούδες μου πολέμησαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία (ως εθελοντές από την Μικρά Ασία στον Ελληνικό στρατό) και πέθαναν εκεί! Με αποτέλεσμα στην μικρασιατική καταστροφή να έρθουν από αυτή την πλευρά της οικογένειας μου μόνο γυναίκες και παππούδες, και να είναι μέσα στην απόλυτη ένδεια! 

 Αυτή είναι η ιστορία των προγόνων μου και οι θυσίες χωρίς αντίκρισμα που έδωσαν για το Ελληνικό Κράτος και Έθνος. 

 Αν βρεθεί κάποιος να αμφισβητήσει το Εθνικό μου "Φρόνημα" γιατί έχω απόψεις που δεν συμφωνούν με την "εθνική αφήγηση" που έχει πλάσει στο μυαλό του να ξέρει ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα και ηθικό ενδοιασμό να τον στείλω να πάει να συνουσιασθεί με την μητέρα του μέσα σε δευτερόλεπτα!!! 

 Μην ξεχνάτε ποτέ ποιανού τα γραπτά διαβάζετε τώρα! Αν νομίζει κανείς ότι έχει κανένα λεπτεπίλεπτο και αδύναμο άτομο απέναντι του και θα αρχίσει να γράφει ότι του κατέβει στο κεφάλι προσβάλλοντας ή κατηγορώντας και ότι δεν θα υπάρξει άμεση και δυναμική απάντηση έχει καταλάβει μάλλον κάτι λάθος!    

 Επίσης είμαι (σύμφωνα με μένα!) ένα από τα πιο απολιτικά άτομα που όμως έχει μεγάλες γνώσεις πάνω στην ιστορία, την οικονομία, την πολιτική (για αυτό και είμαι απολιτικός!).

 Πιστεύω ότι δεν έχω ακραίες θέσεις αν και ο ορθολογισμός μου και ο σκεπτικισμός μου με έχει πάντα τοποθετημένο στο περιθώριο της καθιερωμένης γνώσης και σκέψης. Δεν νιώθω κανένα ιδιαίτερο φανατισμό για την θρησκεία ή την φυλή, και θεωρώ ότι είναι μεγάλο χάσιμο χρόνου σκέψης και κόπου να εγκλωβίζεις την σκέψη σου και την οπτική σου σε τόσο στενά πλαίσια σκέψης.

 Δεν πιστεύω σε κανένα δόγμα, είτε είναι θρησκευτικό, είτε πολιτικό, είτε οικονομικό, είτε ιδεολογικό. Το μόνο που πιστεύω είναι ότι πρέπει να με αφήνουν να πιστεύω ότι θέλω εγώ ως σωστό, και φυσικά αυτό με εμποδίζει να προσπαθώ να προσηλυτίσω τους άλλους στα πιστεύω μου και στις "αλήθειες" μου.

 Εγώ ένα παράδειγμα του κόσμου μου δίνω, όποιος γουστάρει μπορεί να ακολουθήσει ένα παράλληλο δρόμο με τον δικό μου (αλλά όχι τον δικό μου, οπαδούς δεν τους χρειάζομαι, ούτε τους θέλω, συνοδοιπόρους αντίθετά είναι ωραίο να έχεις για να μοιράζεσαι τις ρότες της ζωής!).

 Φυσικά τα παραπάνω που έχω γράψει δεν αναιρούν τις προηγούμενες παραγράφους μου. Το ότι εγώ δεν πιστεύω σε ορισμένα πράγματα δεν αναιρεί την ιστορία της οικογενείας μου και οποιοδήποτε προσβολή προς αυτήν θα αντιμετωπισθεί δυναμικά από μένα μόνο και μόνο προς τιμή των ατόμων που αποτελούν τους άμεσα προγόνους μου. Όλοι κουβαλάμε ένα φορτίο στην ζωή, και είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε αυτό που είμαστε!

 Οπότε μια που είμαι το πλέον κατάλληλο άτομο λόγο ιστορίας και προσωπικότητας να μιλήσει για αυτό το θέμα θα αρχίσω αμέσως χα χα χα (να ρε που έβαλα και ένα γελάκι και μέσα σε αυτό το κείμενο!).

 Πάμε στα δεδομένα πρώτα. Πρόσφυγες και μετανάστες! Εκατομμύρια από αυτούς, υπάρχουν και δεν μπορείς να τους κρύψεις πλέον κάτω από το χαλάκι όπως έκαναν οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. 

 Οι άνθρωποι αυτοί ψάχνουν είτε ένα καλύτερο μέλλον, είτε να σωθούν από τις σφαγές και τον πόλεμο που τσακίζει τις χώρες τους (εδώ θα μου επιτραπεί να σχολιάζω επιχειρήματα που ακούγονται από όλες τις πλευρές και τα σερβίρουν ως τα "ακλόνητα" επιχειρήματα μέσα στο Facebook από τις διάφορες πλευρές).

 Και ήρθαν εδώ (πολλοί πλέον μόνο για να μεταβούν κάπου αλλού, οι μέρες που η Ελλάδα ήταν τελικός προορισμός για τους απελπισμένους όλου του κόσμου ίσως να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!). Τι θα κάνουμε με αυτούς? Θα τους σφάξουμε? Θα τους σκοτώνουμε στα σύνορα? Θα τους κυνηγούμε μέσα στα σοκάκια έτσι ώστε να μας σιχαθούν και να φύγουν μισώντας μας για άλλες χώρες? Θα τους έχουμε να λιάζονται στις πλατείες όπως είπε ο Ε.Τ.? Να τους χώσουμε σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως? Θα φέρουμε επί γης ειρήνη και πλούτο για όλους ώστε να μην γίνονται μετανάστες και πρόσφυγες? Θα περιμένουμε να αλλάξουν οι άνθρωποι μέσω της παιδείας και της εξέλιξης και να γίνουν όλοι τους ορθολογικά και χωρίς ρατσισμό άτομα? Θα αφήσουμε τους "άλλους" να αλλοιώσουν την Εθνική μας ταυτότητα και συνείδηση μπολιάζοντας τις "ξένες" αντιλήψεις τους σε μας? Θα αναμένουμε την "αναπόφευκτη" κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών που προφητεύουν κάποιοι Νοστράδαμοι?

 Ειλικρινά δεν ξέρω! Και δεν έχω πρόβλημα να το πω! Δεν είμαι "σοφός" για να ξέρω την κάθε επίπτωση που μπορούν να έχουν τόσο τεράστια προβλήματα καθώς και των τρόπων αντιμετώπισης τους. Αλλά όπως δεν είμαι εγώ σοφός και δεν έχω την λύση άλλο τόσο "σοφοί" δεν είναι και όλοι όσοι έχουν το άχτι και το χούι να νομίζουν ότι έχουν την λύση!!! 

 Την λύση δυστυχώς δεν την έχει κανείς, αλλά το πρόβλημα είναι εδώ!    

 Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ζήσουν μαζί μας (προσωρινά? Μόνιμα? Κανείς δεν ξέρει!) αλλά θα πρέπει να ζήσουν ως άνθρωποι! Ακριβώς όπως είχαν δικαίωμα και οι Έλληνες μετανάστες και πρόσφυγες να ζήσουν σαν άνθρωποι στις χώρες που πήγαν (και μια από αυτές ήταν η Ελλάδα, που έκανε ακριβώς για αυτούς ότι κάνει και τώρα για τους ξένους, δηλαδή τίποτα!). Ζω ως άνθρωπός σημαίνει ότι έχω δικαίωμα να καλυφθούν βασικές ανάγκες (επιβίωσης, ασφάλειας, και υγείας) καθώς και ορισμένων ακόμα αναγκών (όπως η παιδεία, η κάλυψη των πολιτισμικών ιδιαιτερωτήτων τους έτσι ώστε να μην καταπατούνται τα δικαιώματα της μειοψηφίας, αλλά φυσικά και χωρίς να καταπατούνται επίσης και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας!) αν η διαμονή τους στην χώρα μας θα είναι πιο μόνιμη.

 Φυσικά επιχείρημα δεν είναι το αυτά δεν μπορεί να τα διασφαλίσει το κράτος στους Έλληνες πολίτες θα τα διασφαλίσει στους "Ξένους"? Το κράτος να κόψει τον λαιμό του να τα διασφαλίσει και στους Έλληνες και στους "Ξένους"! Να κόψει από αλλού και με ότι έχει εξοικονομήσει να δείχνει ένα πραγματικό κοινωνικό πρόσωπο για όλους στην επικράτεια του και όχι μόνο για όσους είναι στο μισθολόγιο του!

 Εδώ θα αναφέρω ένα επιχείρημα του Facebook που το ακούω να το λένε διαρκώς και μου προκαλεί γέλια κάθε φορά που το βλέπω. "Όσοι γουστάρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ας τους βάλουν μέσα στα σπίτια τους να δούνε την γλύκα"! Ωραίο! Και ίσως να μπορούσε να αποτελεί και ακλόνητο επιχείρημα αν δεν υπήρχε το αντεπιχείρημα του που στηρίζεται στην ίδια ακριβώς βάση "Δηλαδή εσύ που γουστάρεις τόσο πολύ τους Έλληνες τους βάζεις όλους μέσα στο σπίτι σου?" χα χα χα. Το ότι δεν βλέπω συχνά την ανταπάντηση μου φαίνεται φοβερά περίεργο, τελικά ίσως να μην είναι και τόσο έξυπνοι και όσοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους πολέμιους των προσφύγων/μεταναστών.   

 Πάμε παρακάτω, η Ελλάδα φυσικά και δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλους ακόμα αριθμούς προσφύγων ή μεταναστών και αυτό είναι δεδομένο! Ήδη έχει απορροφήσει ένα μεγάλο αριθμό από αυτούς τις προηγούμενες δεκαετίες και σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά πλέον αυτές οι οικονομικές συνθήκες δεν υπάρχουν και θα αργήσουν να ξαναφανούν!

 Μεγάλο μέρος από τους οικονομικούς μετανάστες των προηγούμενων δεκαετιών ήδη έχουν φύγει για τις πατρίδες τους (όσοι τουλάχιστον δεν έχουν τα παιδιά τους πρόβλημα προσαρμογής στις πατρίδες τους λόγου της "Ελληνοποίησης" που έχουν υποστεί από μικρά!) καθώς και άρχισε ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων να μεταναστεύουν ξανά (οι ανεπίσημες πληροφορίες μιλάνε για 300.000 άτομα από το 2008! Φυσικά με τόσο μπουρδέλο κράτος είναι αδύνατο να ξέρεις τον πραγματικό αριθμό-ή δεν συμφέρει να βγει και στην επιφάνεια ο πραγματικός αριθμός!-).

 Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να το παραβλέψει κάποιος. Και αυτός ο τεράστιος αριθμός ανέργων σημαίνει ένα και μόνο πράγμα. Πραγματικά δεν υπάρχουν δουλειές για το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας οπότε δεν θα υπάρχουν και για όσους ακόμα έρθουν στην χώρα μας! Δυστυχώς η αλήθεια που εκφράζει η αριθμητική είναι αδυσώπητη! Λίγες αλήθειες είναι τόσο αντικειμενικές όσο η αλήθεια των αριθμών! Καλές οι ιδεοληψίες κάποιων αλλά με ιδέες στομάχια δεν γεμίζουν! Ούτε Ελληνικά στομάχια αλλά ούτε και αλλοδαπά στομάχια! 

 Τα σύνορα τώρα, δεν μπορούμε να τα κλείσουμε ερμητικά σαν να είμαστε η Ανατολική Γερμανία του 70. Έχουμε 15 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και ελάχιστους λιμενικούς σε σχέση με αυτό το μέγεθος ακτογραμμών, αναγκαστικά θα περνάει κόσμος από εκεί αβέρτα (ιδίως αν η Τουρκία δεν έχει και τεράστιο γκαιλέ να κρατάει τους πρόσφυγες μετανάστες στην δικιά της επικράτεια -μην ξεχνάμε όπως εμείς δεν τους θέλουμε εδώ το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, είναι σαν να κατηγορούμε εμείς την Τουρκία ότι ουσιαστικά δεν σταματά τους μετανάστες μέσα στην επικράτεια της και ταυτόχρονα εμείς να έχουμε ανοιχτά τα σύνορα στον βορρά για να φύγουν από εκεί όσοι έρχονται σε εμάς, το κάνουμε αυτό?Όχι φυσικά ε? Χα χα χα). 

 Στα χερσαία σύνορα μας το πράγματα είναι πιο απλά πλέον, στον Έβρο είχαμε φροντίσει να σπείρουμε δεκάδες χιλιόμετρα με νάρκες εδώ και δεκαετίες και στο χερσαίο τμήμα των συνόρων με την Τουρκία χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια ένα φράχτη (σαν αυτόν που χτίζουν τώρα στα σύνορα της Ουγγαρίας και τους κράζουμε ε? Να μην ξεχνιόμαστε!) και περνά ελάχιστος αναλογικά με παλιά κόσμος από εκεί (φανταστείτε δηλαδή να μην υπήρχαν αυτά τα δύο εκεί! Κάθε μέρα θα περνούσαν μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα από εκεί, και το επιχείρημα ότι ίσως να ήταν πιο ασφαλείς από την ξηρά η διέλευση τους από ότι μέσα από την θάλασσα δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει, δεκάδες άτομα έχουν σκοτωθεί μέσα στα ναρκοπέδια του Έβρου καθώς τους στέλνανε εκεί οι Τούρκοι- εσκεμμένα? Ίσως!-). Τι προτείνουν κάποιοι πάνω σε αυτό? Να τους πυροβολούμε και να διεμβολίζουμε τις βάρκες των μεταναστών? Πάτε καλά!?!?!?! Τι είμαστε η Ανατολική Γερμανία του 70 ή η Βόρεια Κορέα του 2015? Δεν σας αρέσουν τα παραδείγματα ε? Δυστυχώς αυτά είναι τα κατεξοχήν παραδείγματα απολυταρχικών κρατών που έχουν τέτοια συμπεριφορά! Τι θέλετε να μετατραπεί η Ελλάδα σε κάτι τέτοιο? Λυπάμαι αλλά σε μια τέτοια Ελλάδα δεν θέλω να ζω! Καλύτερα να πάω μετανάστης αλλού χα χα χα. 

 Πάμε στις αρχικές αιτίες του κύματος μεταναστών/ προσφύγων (πραγματικά δεν με ενδιαφέρει καν αυτός ο διαχωρισμός τους, αυτά αφορούν μόνο τους πολιτικούς που θέλουν να βάλουν φραγμούς στην μετακίνηση των ανθρώπων βάση κριτηρίων).

 Ο πόλεμος ή οι κακές οικονομικές συνθήκες που ζούνε τα άτομα. Άλλη ιδεοληψία που υπάρχει εδώ είναι ότι κάποιοι βάζουν τους "καλούς" λαούς να σφάζονται μεταξύ τους για να αποκομίζουν οφέλη. Η αλήθεια είναι ότι πάντα κάποιοι στο τέλος κερδίζουν από κάθε πόλεμο και πάντα υπάρχουν όρνεα που θα πέσουν πάνω στο κουφάρι κάθε εμφύλιας ή μη διένεξης. Αλλά όπως τα όρνεα πέφτουν πάνω σε πεθαμένα ή ετοιμοθάνατα ζώα έτσι και τα αντίστοιχα όρνεα που  λυμαίνονται τους πολέμους συνήθως δεν τους προκαλούν τους ίδιους τους πολέμους αλλά επωφελούνται από αυτούς! Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν βαθύτερες οικονομικές, πολιτικές, θρησκευτικές, ταξικές, εθνικές αιτίες που οδηγούν σε αυτόν και όχι μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων! Η απλοϊκή άποψη στο "Σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, οπότε φταίει κάποιος άλλος" δεν είναι ορθή, συνήθως "Σκοτωνόμαστε μεταξύ μας γιατί έχουμε διαφορές που δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε με πολιτισμένο τρόπο και κάποιοι άλλοι βγάζουν στο τέλος κέρδος από την καφρίλα μας". 

 Καλά είναι να έχουμε γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε κοινωνίας και της ιστορίας των λαών που αποφάσισαν να αλληλοσκοτωθούν  (απρόθυμα οι περισσότεροι από αυτούς! Για αυτό και δεν κάθονται να πολεμήσουν για αυτά που πιστεύουν όπως λένε κάποιοι για τους πρόσφυγες! Όχι παιδιά πρέπει να είσαι βλάκας για να συμμετέχεις σε ένα εμφύλιο ή να σε έχουν αναγκάσει κάποιοι άλλοι (κομισάριοι, αξιωματικοί, θρησκευτικοί μουλάδες ή παπάδες). Οι φυσιολογικοί άνθρωποι συνήθως δεν συμμετέχουν στους εμφύλιους αν έχουν την επιλογή! Φυσικά όσοι έχουν πολεμήσει τους βγάζουν τις φωτογραφίες τους και λένε ναααααααα ένας τζιχαντιστής που μας έχει έρθει! Δείτε τι αιματοβαμμένο Καλάσνικοφ κουβαλάει αυτός ο μπαρουτοκαπνισμένος τζιχαντιστής χα χα χα. ΑΑΑΑΑΑΑΑ ναι εδώ μια επισήμανση για τα "έξυπνα" κινητά που κουβαλάνε οι πρόσφυγες και αποτελεί "δείγμα" ότι δεν έχουν πραγματική ανάγκη για να φύγουν. Παίδες η Συρία δεν είναι Ουγκάντα! Ούτε και η Ουγκάντα είναι Ουγκάντα πλέον χα χα χα. Μεσαία τάξη είχε και η Συρία (οπότε και άτομα με εισόδημα υψηλότερο από το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα και από τους πρώτους που φεύγουν όταν αρχίζουν οι συγκρούσεις!), και μέσο εισόδημα περίπου στα 2200 δολάρια το άτομο, πχ η Αίγυπτος έχει 2700 και στις πλατείες της βλέπαμε αβέρτα έξυπνα κινητά κατά την διάρκεια της Αραβικής άνοιξης, επίσης ένα έξυπνο κινητό περασμένης γενιάς μπορεί να πάει από 40-60 ευρώ, δεν είναι κάποιο τρομερό ποσό! Μπορεί κάποιος να έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο κινητό που θα τον βοηθήσει στην περιπέτεια που θα υποστεί (την προσφυγιά) χωρίς να αποτελεί τρομερή θυσία για αυτόν, βάλετε λίγη γνώση, λογική, και αριθμητική στα επιχειρήματα σας επιτέλους! Χα χα χα).

 Οπότε ακόμα και αν οι "κακές" μεγάλες δυνάμεις πεισθούν κάπως να σταματήσουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις, με τα μέσα που έχουν αυτό είναι πολύ μα πάρα πολύ δύσκολο για αυτές, γιατί η κάθε εμφύλια σύρραξη έχει την δυναμική της και τις αιτίες της και πολύ μα πολύ δύσκολα μπορούν να χαλιναγωγήσουν (ίσως να είναι πιο εύκολα να ξεκινήσουν με λίγη βοήθεια αν προϋπάρχουν οι αιτίες ,δεν είμαι σίγουρος για αυτό). Οπότε κάθε λύση του στιλ "και επί γης ειρήνης" πιο πολύ με ευχολόγιο μοιάζει παρά με ρεαλιστική λύση! 

 Οπότε αδιέξοδο! Δύσκολες οι λύσεις! Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν (ακριβώς όπως οι νυχτοπεταλούδες προσελκύονται από το φως την νύχτα έτσι και οι άνθρωποι προσελκύονται σε άλλους τόπους από την προοπτική μιας καλύτερης ζωής, αυτό είναι δικαίωμα του καθενός και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε σε κανένα!).

 Αυτό πρέπει να το αποδεχθούμε όλοι μας. 

 Δηλαδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα?

 Φυσικά και μπορούμε!

 Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο τρόπος που χειριζόμαστε τον λόγο μας και την συμπεριφορά μας απέναντι σε όσους δεν έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς! 

 Βλέπω τα τελευταία χρόνια να υφίσταται ένας διαδικτυακός "πόλεμος" ανάμεσα σε συμπαθούντες των μεταναστών/ προσφύγων και στους πολέμιους τους. Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ανάμεσα τους και ένα κλίμα σχεδόν Εμφυλιακό να έχει επικρατήσει στους πιο ακραίους από αυτούς. 

 Εδώ θα αναφέρω ένα παράδειγμα που έπεσε στην αντίληψη μου από την άλλη πλευρά τώρα, μια σελίδα με ένα άγνωστο διαχειριστή βγάζει σχόλια από ένα 14 χρόνο παιδί, προφανέστατα χαμηλού επιπέδου και ρατσιστή και από κάτω δεκάδες άτομα να κράζουν το εν λόγο 14χρονο (και σε ηλικίες όχι μεγαλύτερες από αυτό, ίσως και για αυτό αυτή η εύκολη κριτική!). 

 Ελάχιστοι συνετοί ενήλικες που καταδικάζουν αυτή την ενέργεια του διαχειριστή της σελίδας (που άμα κρίνω από τις απαντήσεις που έδινε μάλλον και αυτός είναι σε εφηβική ηλικία ή έστω μεταεφηβική!). Εγώ από την πλευρά μου αυτή την στοχοποίηση την θεωρώ εμετική (όσο και την στοχοποίηση που έκανε ο Υπουργός Υγείας πριν από χρόνια στις οροθετικές ιερόδουλες που δημοσίευσε τις φωτογραφίες τους), ένα 14χρόνο παιδί έχει κάποιες απόψεις για την ζωή (σωστές λάθος δεν έχει σημασία), πιθανότατα θα τις αλλάξει πολλές φορές στην ζωή του, αν το στοχοποιήσεις και του επιτεθείς εσύ και εκατοντάδες άλλοι δεν υπάρχει περίπτωση να τις αλλάξει ποτέ! 

 Λίγο μυαλό να έχουμε στο κεφάλι μας! 

 Ή μήπως σκοπός είναι να φακελώσει το παιδάκι (όπως ακριβώς έκανε η Stazi στην Ανατολική Γερμανία!) για να βρεθεί κάποιος εξίσου κοκορόμυαλος ενήλικος και να του επιτεθεί σωματικά? 

 Αν κάποιος πάει και του κόψει 2 μπουκέτα και το καθαρίσει (το μόνο εύκολο! Κάποιος πες με την δικιά μου σωματοδομή έτσι και κόψει ένα χαστούκι σε ένα 14χρόνο θα του κάνει το κεφάλι του να περιστρέφεται γύρω από το λαιμό του για λεπτά ολόκληρα! Και εγώ δεν είμαι το δυνατότερο και αγριότερο άτομο εκεί έξω!) τι θα έχουμε εδώ? Δεν θα είναι αυτό ηθική αυτουργία σε δολοφονία? Ακριβώς όπως είναι υπεύθυνοι για ηθική αυτουργία σε δολοφονία και κάποιοι υπόδικοι βουλευτές? Προσοχή! Με τις πράξεις σας κάποιοι, ακροβατήτε πολύ κοντά με τις συμπεριφορές που καταδικάζετε! 

 Σας είπα δεν έχω στρατόπεδα και τα χώνω σε όλους! Δεν δέχομαι δύο μέτρα και δύο σταθμά!   

 Δυστυχώς το Facebook δίνει βήμα σε όλους, αλλά επίσης ακόμα πιο λυπητερό είναι ότι αυτό το βήμα το αποδέχονται εύκολα και με ευχαρίστηση οι πιο ακραίοι σε ιδεολογίες, απόψεις, συμπεριφορές από όσους μετέχουν σε αυτό. Και αυτοί δίνουν στους υπόλοιπους μια λαθεμένη εντύπωση ότι οι ακραίες απόψεις που εκφράζουν είναι πολύ πολύ πιο διαδεδομένες στους κόλπους της κοινωνίας (ακριβώς όπως το να φωνάζεις κρατώντας ντουντούκα, στο τέλος θα κάνεις καπάκι σε κάθε διαφορετική φωνή μέσα σε ένα σύνολο ατόμων χα χα χα).

 Και αυτό με την σειρά του δημιουργεί ένα κύκλο θετικής ανατροφοδότησης (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκεφτόμαστε λογικά?) με αποτέλεσμα να μεγεθύνονται διαρκώς αυτές οι ακραίες απόψεις μέσα στο σύνολο της κοινωνίας και στο τέλος να αποτελεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία η σύγκρουση ανάμεσα στις ακραίες απόψεις και ιδέες μέσα σε μια σαστισμένη και ανίκανη να αντιδράσει κοινωνία (Σας θυμίζει τίποτα αυτό? Ναι είναι ακριβώς η ίδια δυναμική σε ιδεολογικό πρώτα επίπεδο και επίπεδο συμπεριφοράς μετά που οδηγεί σε εμφύλιους πολέμους και συγκρούσεις! Τα μάτια μας είπαμε μόνοι μας πάντα τα βγάζουμε πάνω σε αυτό το θέμα!). 

 Κάποιοι έχουν εμφύλιες διαμάχες μέσα στον φαντασιόκοσμο τους που τον ορίζουν οι ιδεοληψίες τους, και κάνουν ότι μπορούν για να προσαρμόσουν την πραγματικότητα τους καθώς και την πραγματικότητα των άλλων πάνω σε αυτόν τον "εικονικό" πρώτα εμφύλιο πόλεμο. Και υπαρκτό αν πετύχουν τον σκοπό τους και επικρατήσει η διαστρεβλωμένη εικόνα που έχουν για την πραγματικότητα! 

 Και είναι λυπητερό να βλέπεις ότι για μια εμφύλια διαμάχη δεν είναι υπεύθυνες οι "μεγάλες" δυνάμεις, αλλά ο μπάρμπα Μήτσος που δεν έχει βγάλει το δημοτικό ή ο Χαρούλης που δεν έχει ένα ένσημο ακόμα στην ζωή του. Αλλά δυστυχώς για όλους τους άλλους κάποια στιγμή πιάσανε από ένα πληκτρολόγιο και με αυτό φρόντισαν να δηλητηριάσουν την ζωή χιλιάδων άλλων ατόμων που έτυχε να μην θεωρούν ότι οι απόψεις τους έπρεπε να ακουστούν εξίσου δυνατά με τις απόψεις των ακραίων αυτής της ζωής!!!  

 Τι θα γίνει? Δουλειά δεν έχουμε και καιρός είναι να αλληλοσφαχθούμε και εμείς όπως όλοι οι άλλοι φουκαράδες αυτής της εποχής? Αυτό είμαστε μόνο? Όταν όλα πάνε καλά είμαστε πρώτοι καπεταναίοι, όταν πιάνει μια φουρτούνα πνιγόμαστε όλοι μας σαν καπετάνιοι του γλυκού νερού (Η παρομοίωση του Κείνς για τους επιχειρηματίες στην διάρκεια των οικονομικών κρίσεων χα χα χα)? Ένα μάτσο φωνακλάδων και φυρόμυαλων σοφών μόνο μπορούμε να είμαστε αλήθεια? 

 Χαλαρώστε παίδες, αφήστε την σοφία για τους σοφούς! Ξέρετε για να γίνεις σοφός δεν χρειάζεσαι απλώς ένα πληκτρολόγιο, χρειάζεται να πεινάσεις, χρειάζεται να μοχθήσεις, χρειάζεται να χτίσεις και να δημιουργήσεις είτε έργο είτε άλλες ζωές, χρειάζεται να αλληλεπιδράσεις και να επηρεάσεις θετικά τους άλλους, χρειάζεται να ζήσεις με την απώλεια,  χρειάζεται να λαθέψεις, χρειάζεται να μετανιώσεις, χρειάζεται να θάψεις και να αναστήσεις, χρειάζεται τέλος να ζήσεις, να ζήσεις για πολύ, πολλές δεκαετίες, τόσες ώστε να καταλάβεις τι αξίζει στην ζωή και τι όχι, ποια είναι άσκοπα και ποια είναι σημαντικά, τι ακριβώς θα κρατήσεις για τελευταία σκέψη σου πριν κλείσεις και εσύ τα μάτια σου με την σειρά σου για το τελευταίο ταξίδι σου. 

 Έτσι μόνο γίνεται κάποιος σοφός νικημένα μου ξεφτέρια.


 Μέχρι τότε χαλαρώστε και........................






Adios Amigos Locos



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 3/10/2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου