UA-50457385-1

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV


 Για να βγάλουμε το εικοστό τέταρτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν μια που υπάρχει μέσα και ερώτηση που έχει νόημα να δημοσιοποιηθεί τώρα και όχι σε 1 μήνα που θα έχει περάσει το δεύτερο χέρι του πεύκου. Γιατί για ένα διάστημα δεν θα έχουμε δημοσιοποίηση αναρτήσεων σε αυτό το blog γιατί απλούστατα θα τρυγώ στο δεύτερο χέρι του πεύκου και εγώ.

 Οπότε χωρίς πολλά πολλά άλλα λόγια πάμε στο δια ταύτα.

120. Στην ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI Ερώτηση 113 γράφεις ότι δεν πρέπει να ταΐσεις με σιρόπι εάν θα πας στα ρείκια. Γιατί?* Bear's Nest Η τοποθέτηση στις σουσούρες **** είναι πάντα πολύ επικίνδυνη για λεηλασίες, και η τροφοδότηση με σιρόπι πάνω σε αυτή την ανθοφορία μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει λεηλασία (ιδίως αν υπάρξει ξαφνική παύση της νεκταροέκκρισης της σουσούρας -από εδώ έχει πάρει και το όνομα της η σουσούρα είναι το φυτό σαν το πτηνό σουσουράδα που μπορεί εύκολα να σε ξεγελάσει, να το δεις ανθισμένο και να νομίζεις ότι δίνει ενώ στην πραγματικότητα δεν δίνει τίποτα!Χα χα χα-). 

 Επίσης τα μελίσσια δείχνουν μια πολύ πιο άγρια συμπεριφορά στις σουσούρες (αντίστοιχη με της καστανιάς) ίσως γιατί είναι από τις τελευταίες σοβαρές ανθοφορίες πριν το χειμώνα και καταλαβαίνουν τα μελίσσια ότι τα πράγματα πλέον σοβαρεύουν και οι πόροι εκεί έξω διαρκώς βαίνουν μειωμένοι. 


 Είτε πράγματι η γύρη από τις σουσούρες τις δυναμώνει τόσο που τσαμπουκαλεύονται (όπως και στην καστανιά χα χα χα), θεωρία των παλιών μελισσοκόμων αυτή χα χα χα. 


 Όπως και να έχει η τοποθέτηση στις σουσούρες είναι δύσκολη και με κινδύνους και αν πάει στραβά η χρονιά το παραμικρό λάθος (του μελισσοκόμου) μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες λεηλασίες εκεί μέσα. 


 Σε περίπτωση που δεν δώσει η σουσούρα η τροφοδότηση που θα γίνει θα είναι μόνο με ζαχαροζύμαρο ή βανίλια και όχι με σιρόπι ( και όχι μόνο έτσι θα πρέπει να γίνει η τροφοδότηση αλλά είναι και επιβεβλημένη για να μην έχεις και λεηλασίες!). 


* Πολλές φορές ξεχνώ ότι πράγματα που εγώ τα θεωρώ δεδομένα μπορεί οι άλλοι να μην τα γνωρίζουν, ή παρόλο που τα έχω γράψει κάποια στιγμή στο blog μου μπορεί κάποιος να μην τα έχει διαβάσει (ιδίως αν ανακάλυψε το blog μου τώρα τελευταία και φυσικά δεν είναι υποχρεωμένος να διαβάσει τα πάντα από την αρχή για να έχει γνώση του κάθε τι που έχω γράψει) για αυτό και δεν δίνω την ανάπτυξη που πρέπει σε αυτά. Παράληψη μου την οποία καλό είναι να μου την επισημαίνετε που και που.  

121. Καλησπέρα. Μήπως γνωρίζετε πότε οι μέλισσες παίρνουν νέκταρ από της Άριες και τα Σφεντάμια. Bear's Nest **** η Άρια είναι είδος βελανιδιάς και αν δίνει κάτι θα δίνει μελίτωμα, οπότε οι ώρες μελιτωέκκρισης θα είναι πρωί και απόγευμα (όπως και τα περισσότερα μελιτώματα).

 Θα δεις την Ανάρτηση μου Μαύρο Μέλι: Το Βελανιδόμελο και κάθε ανάρτηση που συνδέεται με αυτό το θέμα (είναι μέσα σε αυτή την ανάρτηση ο κάθε σύνδεσμος) για να δεις τον μηχανισμό σε όλες τις λεπτομέρειες του. 


 Τώρα για τους Σφενδάμους δεν ξέρω αν δίνουν κάτι (είτε ως νέκταρ είτε ως μελίτωμα) δεν έχω παρατηρήσει κάτι σχετικό (φυσικά μερικά είδη Σφενδάμου μπορούν να δώσουν σιρόπι αν επεξεργαστούν κατάλληλα οι χυμοί τους (αλλά αυτά τα είδη είναι στην βόρεια Αμερική χα χα χα)). 


 Αλλά δεδομένου ότι μοιάζουν με τα Πλατάνια (ανήκουν στην ίδια συνομοταξία και ομοταξία) δεν νομίζω να δίνουν όπως δεν δίνουν και τα Πλατάνια (υπάρχουν μερικοί που ισχυρίζονται ότι και τα Πλατάνια δίνουν μελίτωμα αλλά αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ από μελισσοκόμους της περιοχής μας οπότε τείνω να μην πιστεύω αυτή την πληροφορία). 


 Πάντως συνήθως οι Σφένδαμοι δεν είναι και πολύ διαδεδομένοι μέσα στα δάση σε σχέση με άλλα δέντρα πχ σε σχέση με τις βελανιδιές που συνήθως συνυπάρχουν στα ίδια μέρη οπότε και δεν είναι και τόσο μεγάλη η σημασία τους ακόμα και αν δίνουν κάτι (σε σχέση με τις πολλαπλάσιες βελανιδιές που συνήθως υπάρχουν στα ίδια μέρη). 

122 a.  Καλημέρα δάσκαλε!** Μήπως πρέπει σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε για θυμολη για την νοζεμιαση?*** Bear's Nest Νωρίς είναι (8/10/2015), αν ταΐσεις τώρα ζαχαροζύμαρο με θυμόλη (και φυσικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα πας για τρύγο στα πεύκα) τι θα κάνεις τον Γενάρη? 

 Πόσο θα τροφοδοτήσεις ζαχαροζήμαρο με θυμόλη? 1 κιλό? 2 κιλά? 3 κιλά? 4 κιλά? Δεν είναι για χόρταση η θυμόλη, το ότι μπορείς να ταΐσεις 1 κιλό άντε 2 κιλά τροφή με θυμόλη δεν σημαίνει ότι μπορείς να ταΐζεις αβέρτα και συνεχώς τροφές με θυμόλη!

122 b. Ρώτησα γιατί επικρατεί ένας πανικός με τη νοζεμιαση. Και εμένα μου φάνηκε αρκετά νωρίς Bear's Nest Μια μαλακία εν κρανίο πάντα ισχύει κάθε στιγμή στην διαδικτυακή μελισσοκομία! 

 Πάντα στην υπερβολή είναι οι νέοι και δημιουργούν κλίμα για κάθε τι (μια που οι παλιότεροι και πιο ψύχραιμοι μελισσοκόμοι δεν ασχολούνται με αυτά τα διαδικτυακά χαζά), αν νομίζουν ότι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος είναι οι υγρότεροι μήνες του χρόνου μάλλον δεν έχουν ζήσει σε αυτή την χώρα για πολύ καιρό. 

 Νοέμβριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος είναι οι υγρότεροι μήνες και μάλιστα με το έδαφος κορεσμένο από βροχές και χωρίς δυνατότητα απορρόφησης της έξτρα υγρασίας (Δεκέμβρης, Γενάρης δεν είναι υγροί μήνες, γιατί το κρύο ξεραίνει την ατμόσφαιρα και η υγρασία είναι σε μορφή πάγου).


** Κόψτε τα χαζά και μην με αποκαλείτε έτσι!!! Δάσκαλοι είναι μόνο όσοι έχουν 40 χρόνια στην μελισσοκομία και τα έχουν δει όλα στην ζωή τους! Εγώ δεν είμαι!!! Ούτε φυσικά και Αυθεντία είμαι!! Άντε γιατί δεν θέλει και πολύ να αρχίσει κάθε κομπλεξικός και κάθε μελισσοκομική κότα να με θάβει γιατί εσείς κάνετε πλάκα και με λέτε δάσκαλο!!! Σε άλλα blog και μελισσοκομικές ομάδες υπάρχουν δάσκαλοι και Αυθεντίες! Εδώ όχι! 

*** Καλά ρε μαλάκα θα απαντήσεις δημόσια σε μελισσοκομική ερώτηση σχετικά με θεραπείες? Τσούκ! Δείτε την απάντηση και θα καταλάβετε χα χα χα. 


123. Περιμένω την άποψη σου Παπάρα**** για αυτή την τροφή (υπάρχει σύνδεσμος για μια τροφή που διαφημίζει ότι περιέχει τις εξής βιταμίνες: ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α 54.500 IU, ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3 8.200 IU, ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε 28 mg, ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 20 mg, ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 80 mg, ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 20 mg, ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 0,1 mg, ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 300 mg, ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ3 150 mg, Νικοτινικό Οξύ 240 mg, Ασβέστιο-D-παντοθενικό 120 mg. Και η αναλογία τους σε ένα κιλό τροφής. Φυσικά και δεν βγάζω τον σύνδεσμο για την ίδια την τροφή γιατί δεν κάνω διαφήμιση σε κανένα αλλά ούτε και επίσης δυσφημώ και κανένα! Αυτονόητα αυτά!) Bear's Nest Δεν την έχω χρησιμοποιήσει ****** για να έχω προσωπική άποψη αλλά έχω κάποιους ενδοιασμούς πάνω σε αυτά τα προϊόντα οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

 Δεν ξέρω ποιες είναι οι ανάγκες των μελισσιών σε βιταμίνες, ούτε πως τις καλύπτουν μόνες τους, σε ποιο επίπεδο βιταμινών μπορεί να έχουμε υπερδοσολογία, ούτε αν κάποιες από τις βιταμίνες που βλέπω ότι έχει το προϊόν αυτό δεν είναι τοξικές για αυτές (γιατί η κάθε μια από αυτές είναι μέσα στα συμπληρώματα βιταμινών για τους ανθρώπους, δες μια πολυβιταμίνη και θα καταλάβεις χα χα χα.).
 Η φυσιολογία της μέλισσας μπορεί να είναι (και είναι) τελείως διαφορετική από του ανθρώπου οπότε και κάτι που ωφελεί τον άνθρωπο μπορεί να μην ωφελεί την μέλισσα, και μια δοσολογία που στον άνθρωπο να είναι ανεκτή στις μέλισσες να τις τσακίζει.
 Βλέπε και τον παρακάτω σύνδεσμο Όταν μας αρρωσταίνουν οι βιταμίνες 
 Για ένα σκεύασμα που διαθέτει ένα τέτοιο υπόβαθρο συστατικών και ιδιοτήτων (και το πουλάνε ακριβώς με πλεονέκτημα αυτό το υπόβαθρό!) θα πρέπει να υπάρχει έρευνα από ανεξάρτητο πιστοποιημένο οργανισμό (πχ το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ) ότι δεν θα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα μελίσσια (και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα), καθώς και σε ποια δοσολογία δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις (γιατί κάποιος μπορεί να ταΐζει 1-2 κιλά τον χρόνο και κάποιος άλλος 10-15 χα χα χα).

**** Εδώ έγραφε την λέξη δάσκαλε αλλά προτίμησα να την αντικαταστήσω με μια πιο σωστή χα χα χα

124. Ερώτησης κατά πόσο είναι ωφέλιμο να μεταφέρεις αυτή την περίοδο (12-10-2015) τα μελίσσια από τη σουσουρα στο πεύκο; Bear's Nest Τι ερώτηση είναι αυτή? Αν θέλεις να πάρεις μέλια θα μεταφέρεις τα μελίσσια σου από την σουσούρα στο πεύκο (θα έπρεπε ήδη να τα είχες μεταφέρει μάλιστα!). Αν δεν θέλεις να πάρεις μέλια και η σουσούρα δίνει αυτή την στιγμή και έχει ακόμα τουλάχιστο 2 εβδομάδες να δώσει τότε δεν είναι αναγκαίο να τα πας στα πεύκα. Αν δεν δίνει ή είναι στα πρόθυρα να τελειώσει τότε ακόμα και για να βγάλουν μέλια μόνο για αυτά αξίζει να πάνε στο πεύκα. Είπαμε διαρκώς κυνηγάμε την Νεκταροέκκριση, όπου υπάρχει πάμε. Και στην Κόλαση ακόμα χα χα χα.


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".










Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV

Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 13/10/2015

6 σχόλια:

  1. Στην ορεινη Αργολιδα εχει περισσοτερες αριες και σφενταμια απο οτι βελανιδιες.Οι
    παπουδες μου λενε οτι το σφενταμι δινει μαλλον μελιτωμα αλλα δεν ειναι σιγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρον!

      Αν και οι άριες είναι και αυτές βελανιδιές μην μπερδεύεσαι.

      Καλά είναι τότε να διαβάσεις την ανάρτηση μου μελιτωγόνα έντομα για να δεις περίπου πότε έχουμε μελιτωεκκρίσεις από αυτά, οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργούν, καθώς και τα κυριότερα είδη μελιτωγόνων ειδών. Και φυσικά την κατάλληλη εποχή θα κάνεις συχνές ανιχνεύσεις για να διαπιστώσεις με τα μάτια σου αν υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα (πιστεύουμε μόνο ότι βλέπουμε γιατί εμείς ο μελισσοκόμοι είμαστε μεγάλοι παπαρατζίδες χα χα χα).

      Στο μεταξύ ψάξε και στο youtube για το σιρόπι Σφενδάμου (Maple syrup) για να πάρεις μια ιδέα τι παίζει. Γιατί καλά λέμε ότι μόνο στην βόρεια Αμερική δίνουν οι Σφένδαμοι και όχι εδώ αλλά κάτι μου λέει ότι ίσως και κανένας στην Ελλάδα να μην το έχει δοκιμάσει ακόμα.

      Ευκαιρία είναι αν έχετε τόσους πολλούς σφένδαμους να το ψάξεις και αυτό. Δεν ξέρεις μπορεί και να βγάλεις λαγούς (Άρχισες που άρχισες κάτι νέο , την μελισσοκομία, γιατί να μην δοκιμάσεις και κάτι ακόμα πιο νεωτεριστικό? χα χα χα).

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα.15αρι μελησσι επιθετικο.Το κοβω σε 2 τριαρακια και ενα ενιαρι.Και στα 3
    βαζω καινουργιες βασσιλισες .Ερ.1 Πρεπει σε 45 ημερες να εχουν πεθανει ολες οι προηγουμενες εργατριες και να εχουν βγει οι καινουργιες (ηρεμες΄)?Ερ.2 Στο ενιαρι δεν βρηκα την παλια επιθετικη βασσιλισα κι ετσι ερηξα την καινουργια στο μελησσι με σκοπο να μονομαχησουν και να νικησει η new.Τι πιθανοτητες υπαρχουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίες ερωτήσεις, οι χειρισμοί είναι λίγο για μπάτσες χα χα χα.

      Σαράντα πέντε ημέρες ζούνε οι μέλισσες σε περιόδους εντατικότατης νεκταροέκκρισης όπου δουλεύουν σαν τρελές, σε περιόδους στις οποίες είναι πιο χαλαρές (πχ χειμώνας) μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο (στον βορρά φτάνουν και τις 180 ημέρες, στον βορρά βορρά αυτά όχι στην βόρεια Ελλάδα χα χα χα). Αλλά δεν πάει το κόλπο έτσι, επιθετική η μάνα επιθετικές και οι εργάτριες! Μπορεί να οφείλεται και στα γονίδια των κηφήνων που την γονιμοποιήσαν (και δεν γονιμοποιεί μόνο ένας κηφήνας μια βασίλισσα αλλά 5-6 και κρατά το σπέρμα τους ξεχωριστά για τον καθένα, και γεννά χρησιμοποιώντας το σε περιοδικά ή μη διαστήματα, αλλά χρησιμοποιεί ανά παρτίδες γέννας το σπέρμα τους).

      Οπότε δεν είναι μόνο θέμα επιθετικής βασίλισσας αλλά μπορεί απλώς να έπεσες στην σειρά χρησιμοποίησης του σπέρματος του επιθετικού κηφήνα.

      Επίσης ένα μελίσσι μπορεί να γίνει επιθετικό αν υπάρχουν εχθροί της κυψέλης να το ενοχλούν (θα διαβάσεις την ανάρτηση μου με αυτόν τον τίτλο) αν το λεηλατούν δυνατότερα μελίσσια (είναι δεκαπεντάρι δεν ισχύει αυτή η περίπτωση σε αυτό) να λεηλατεί αυτό πιο αδύναμα (πιο πιθανό αυτό), να υπάρχει απότομη παύση της νεκταροέκκρισης, να υπάρχουν έντονα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κοντά του (κολόνες υψηλής τάσης, κεραίες κινητής τηλεφωνίας), ή έντονες οσμές (γίδια).

      Φυσικά και να το έχεις στα υπόψη ότι όσο πιο δυνατό ένα μελίσσι τόσο πιο επιθετικό είναι.

      Τώρα σχετικά με το ποια βασίλισσα θα νικήσει σε μια μάχη, εδώ είσαι για μπάτσες, σε φυσιολογικές συνθήκες ανάμεσα σε παλιές βασίλισσες και νέες που θα πολεμίσουν συνήθως νικά η νεώτερη (όχι πάντα).

      Αλλά εσύ δεν έκανες αυτό!

      Εσύ έριξες μια νέα βασίλισσα σε ένα μελίσσι εννέα πλαισίων με την βασίλισσα μέσα. Το πιθανότερο είναι να την σκοτώσουν οι εργάτριες της κυψέλης προτού καν πλησιάσει την παλιά βασίλισσα!

      Τέτοια δεν κάνουμε!

      Ακόμα και στις αδύναμες παραφυάδες χωρίς την μάνα δεν εισάγουμε έτσι τις νέες βασίλισσες. Τις βάζουμε σε κλουβάκι με βανίλια στην είσοδο για να την φάνε μέσα σε 1-1,5 ημέρα οι μέλισσες και να ελευθερώσουν την βασίλισσα έχοντας σε αυτό το διάστημα αποδεχτεί την νέα βασίλισσα ως βασίλισσα τους (έχουν επικρατήσει οι οσμές τους).

      Τέτοια τσακαλίκια ξανά δεν θα τα κάνεις γιατί θα σε μαλώνω χα χα χα.

      Διαγραφή
  3. Φυσικα και η εισαγωγη των νεων βασσιλισων εγινε με κουτακι και βανιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χα χα χα.

      καλώς τότε!

      Αλλά μια ερώτηση γιατί δεν έκοβες το εννιάρι σε 2 ακόμα παραφυάδες για να μην τις βάλεις τις μάνες να σκοτωθούν?

      χα χα χα

      Διαγραφή