UA-50457385-1

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ


 Μετά από σχεδόν 2 έτη λειτουργίας αυτού του blog αποφάσισα να καταγράψω σε μια ανάρτηση μερικές από τις συμβουλές που έχω διάσπαρτες μέσα στις αναρτήσεις του blog για να αποτελέσουν ένα «οδηγό επιβίωσης» με τα μην και τα δεν της μελισσοκομίας (διαδικτυακής ή πραγματικής) καθώς και με προτροπές που μπορούν να βοηθήσουν πολύ την μελισσοκομική δραστηριότητα του κάθε μελισσοκόμου, καθώς και την ζωή του.

 Λίγες και απλές συμβουλές, με μια μικρή ανάπτυξη τους χωρίς υπερβολική εμβάθυνση στην κάθε μια από αυτές. Όποιος θέλει περισσότερες συμβουλές ή περισσότερο βάθος πάνω σε αυτές τις συμβουλές που θα αναφέρουμε σήμερα  υπάρχουν πάνω από 170 μελισσοκομικές (και αλλές τόσες μη μελισσοκομικές) αναρτήσεις σε αυτό το blog για να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη του.

 Θα τις έχω επίσης ομαδοποιημένες ανά θεματική κατηγορία για την ευκολότερη κατανόηση τους και εμπέδωση τους.

 Πολλά είπαμε πάμε στο ψαχνό.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 Ποτέ μην ανεβάζετε φωτογραφίες στο διαδίκτυο που μπορούν να προδώσουν το που είναι αυτή η τοποθέτηση κυψελών που κάνετε.  Οι λόγοι είναι ευνόητοι, όσοι δεν το κάνουν είναι ανόητοι χα χα χα.

 Ποτέ μην αναφέρετε πού ακριβώς είναι οι τοποθετήσεις σας, και πότε ακριβώς θα είσαστε εκεί ή θα φεύγετε από εκεί. Και εδώ ισχύει ακριβώς ότι και παραπάνω.

 Ποτέ μην δηλώνετε ότι θα είσαστε σε ένα μέρος που έχετε τα μελίσσια σας, καθώς και ότι θα λείπετε από το σπίτι σας και το μελισσοκομικό σας εργαστήριο. Μόνο οι αρχηγοί κρατών δηλώνουν το που θα βρίσκονται γιατί υπάρχει και μια διμοιρία τουλάχιστον αστυνομικών να προστατεύει το σπίτι τους, λείπουν, δεν λείπουν από αυτό! Χαζές δηλώσεις ότι πάω εδώ και εκεί (πχ για τρύγο, ή για ξίδια στα Bar!), ή έντονη παρουσία στο Facebook και ξαφνικές περίοδοι απουσίας από αυτό μπορεί να προδώσουν το πρόγραμμα σας, όποτε και να έχετε απρόσκλητους επισκέπτες στα μελίσσια σας ή στα αποθέματα μελιού ή εξοπλισμού που έχετε στο σπίτι σας ή το εργαστήριο σας. Ακολουθείτε έξυπνες τακτικές, δηλώστε ότι το πρόγραμμα σας ακολουθεί μια περιοδικότητα αλλά δώστε εσκεμμένα στους άλλους να καταλάβουν ότι αρχίζει μια δύο μέρες μετά από την πραγματική του αρχή, με αποτέλεσμα αν έχουν πονηρούς σκοπούς κάποιοι, να πέφτουν διαρκώς επάνω σας γιατί διάβασαν λάθος το πρόγραμμα σας.

 Πότε μην βγάζετε φωτογραφίες από την αποθήκη που έχετε εξοπλισμό ή μέλια ή από το μελισσοκομικό εργαστήριο σας (ιδίως φωτογραφίες που θα φαίνεται μεγάλο μέρος των χώρων τους ή των εισόδων τους). Είναι σαν να προσκαλείτε τους κλέφτες να σας ελαφρώσουν από ένα μέρος από αυτά που εμφανίζονται στις φωτογραφίες χα χα χα.

 Απενεργοποιήστε τον ρουφιάνο στα κινητά σας που προδίδει την παρουσία σας σε ένα μέρος ή βάζει ετικέτα με την τοποθεσία κάθε φωτογραφίας σας επάνω της. Θέλει κανείς ανάπτυξη σε αυτό? Δεν το νομίζω!

 Όσοι περισσότεροι οι φίλοι σας στα κοινωνικά δίκτυα τόσο μεγαλύτερη η φειδώ στις πληροφορίες που θα μοιράζεστε. Εκτός και αν έχετε 1.000 φίλους μέσα σε αυτά και μπορείτε να εγγυηθείτε προσωπικά για τον καθένα τις καλές του προθέσεις και εχεμύθεια. Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό πείτε το μου για να σας δώσω το βιογραφικό μου μια που είσαστε στάνταρ ο Διοικητής της ΕΥΠ και πάντα ήθελα να δουλέψω εκεί! Χα χα χα. 

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 Δεν υπάρχουν Μεσσίες στην μελισσοκομία, ο καθένας έχει μια προσωπική άποψη για την μελισσοκομία και οι απόψεις του, καθώς και οι γνώσεις του αντανακλούν αυτή την προσωπική οπτική του. Ότι είναι σωστό δηλαδή για κάποιον δεν είναι αναγκαστικά σωστό για κάποιον άλλο. Και το μελισσοκομικό μέγεθος της κάθε μελισσοκομικής εκμεταλλεύσης διαφέρει, και η στόχευση της, και οι παραγωγικές δυνατότητες της, και το γνωστικό κεφάλαιο που έχει ενσωματώσει στην παραγωγική της διαδικασία, και κυρίως το εξωτερικό περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Κάτι που μπορεί κάποιος που έχει δημόσιο βήμα να το θεωρεί ως δεδομένο και μονόδρομο για την δική του μελισσοκομική επιχείρηση δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι δεδομένο και μονόδρομος και για όλο τον μελισσοκομικό κλάδο.

 Η σειρά αξιολόγησης και ιεράρχησης των μελισσοκομικών γνώσεων ως προς την ποιότητα τους με φθίνουσα ταξινόμηση από τις ανώτερες προς τις κατώτερες είναι η εξής: Προσωπική ενασχόληση με τα μελίσσια, γνώσεις από ένα παλιό αλλά έμπειρο και καλό μελισσοκόμο, γνώσεις από τα μελισσοκομικά βιβλία, μελισσοκομικά σεμινάρια. μελισσοκομικά blog , και τέλος μελισσοκομικές ομάδες. Δυστυχώς σε αυτό είμαι απόλυτος, όποιος έχει διαφορετική ιεράρχηση πλανάται πλάνη οικτρά.

 Κανείς δεν τα ξέρει όλα, κανένας δεν είναι σωστός σε όλα και πάντα, Αυθεντίες δεν υπάρχουν. Το ακρογωνιαίο δόγμα και δίδαγμα αυτού του blog! Περεταίρω ανάπτυξη όποιος θέλει διαβάζει συστηματικά και πλήρως το blog και εμβαθύνει σε αυτό!

ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

 Ποτέ μην δίνετε την παραγωγή σας χωρίς να έχετε διασφαλίσει ότι θα εισπράξετε το αντίτιμο για αυτή, ιδίως με άτομα που δεν συνεργάζεστε σε τακτική και μόνιμη βάση. Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες περιόδους που πέφτουν πολλά πιστόλια και το κάθε ένα από αυτά μπορούν να σας βγάλουν τελείως έξω από το παιχνίδι ή να σας ρίξουν πολύ έξω από τον προγραμματισμό των χρηματοροών σας.

 Προσπαθείτε να είσαστε σωστοί με τους άλλους και να τους φέρεστε λίγο καλύτερα από ότι σας φέρονται αυτοί. Σας δίνουν πληροφορίες και βοήθεια, θα τους δώσετε και εσείς. Χαίρονται με τις χαρές σας, λυπούνται με τις λύπες σας, θα κάνετε το ίδιο και εσείς. Σας φέρονται σκάρτα, αγνοήστε τελείως τους σαν να ήταν νεκροί!

 Να θυμάστε υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σας φθονούν οι άλλοι, προσπαθήστε να μην τους δίνετε διαρκώς περισσότερους. Άτομα που στην πραγματική ζωή γνωρίζουν πάνω από μια δεκάδα άλλα άτομα ή στην διαδικτυακή τους ζωή έχουν πάνω από τριψήφιο αριθμό φίλων θα γνωρίσουν τον φθόνο από ένα μέρος από αυτούς (μικρό μέρος , μεγάλο δεν έχει σημασία), καλό είναι και να το συνειδητοποιήσουν αυτό το γεγονός και να μάθουν να το αναγνωρίζουν στην συμπεριφορά των άλλων, και κυρίως να μην το προκαλούν. Φυσικά κάθε ένας που εκδηλώνει φθόνο για εσάς δεν πρέπει για κανέναν λόγο να παραμείνει φίλος σας (διαγράφετε και μπλοκάρετε αβέρτα σαν τον Αρκούδα!)  

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

 Ποτέ  μην κρίνετε τις επιδόσεις σας, τις ικανότητες σας, τις αποδόσεις σας, τις γνώσεις σας με κριτήριο και μέτρο σύγκρισης το τι παρουσιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα (ιδίως στο Facebook) οι άλλοι. Όλοι μας παρουσιάζουμε μια εξιδανικευμένη εικόνα μας, καθώς και των μελισσοκομικών επιχειρήσεων μας στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία απέχει συνήθως παρασάγγας από την πραγματικότητα. Αν χρησιμοποιήσετε αυτή την εικονική πραγματικότητα ως μέτρο σύγκρισης της δικής σας υπαρκτής πραγματικότητας θα βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση ψυχολογικά μια που θα συγκρίνετε ένα παραμύθι με την πραγματικότητα. Μην μπαίνετε σε αυτή την διαδικασία, μόνο φθορά μπορεί να σας προκαλέσει.

 Κρατάτε τις προσωπικές σας απόψεις για την θρησκεία, πολιτική, κοινωνία για τον εαυτό σας ή για κοινωνικά δίκτυα που δεν επιβάλλονται στην πραγματικότητα (συνήθως διαδικτυακή) των άλλων.  Υπάρχει διαφορά στο να διαφημίζετε τις προσωπικές σας απόψεις για τα παραπάνω στις σελίδες προφίλ σας στο Facebook (που αμέσως γίνονται κομμάτι από τις αρχικές σελίδες των άλλων, θέλουν δεν θέλουν) από το να κάνετε το ίδιο σε ένα προσωπικό σας blog (όπου θα μπούνε μέσα μόνο όσοι θέλουν να διαβάσουν ακριβώς αυτές τις προσωπικές σας απόψεις). Στο ένα έχουμε επιβολή των προσωπικών απόψεων σας στους άλλους, ενώ στο άλλο την παρουσίαση τους σε όσους θέλουν να μάθουν για αυτές. Μην γελιέστε, δεν είναι το ίδιο!!!!  

 Ο καθένας κρίνεται. Η κριτική είναι εύκολη, το έργο είναι δύσκολο. Η κριτική χωρίς έργο είναι πανεύκολη. Αν θέλεις να κρίνεις καταστάσεις και άτομα καλά είναι να έχεις παρουσιάσει πρώτα έργο αντίστοιχο ή καλύτερο από αυτών που θα κρίνεις.

 Ο κάθε ένας έχει απώτερα κίνητρα.  Είτε πωλήσεις των προϊόντων του και υπηρεσιών του, είτε αυτοπροβολή του, είτε προώθηση προϊόντων τρίτων, είτε την σωτηρία της ψυχής του. Μην το ξεχάστε ποτέ αυτό!   

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 Μην επιχειρήσετε σε μεταφορές κυψελών που ξεπερνούν τα 200-250 χιλιόμετρα (πάνε έλα) να κάνετε πάνω από μια την ίδια μέρα.  Ο ενθουσιασμός για την ολοκλήρωση της πρώτης μεταφοράς και η αδρεναλίνη κατά την διάρκεια της μπορεί να σας παρακινήσει να κάνετε και μια δεύτερη τόσο μεγάλη μεταφορά αν έχετε το χρονικό περιθώριο για αυτή. Μην το κάνετε! Πρόκειται για καθαρή  υπερτίμηση των δυνάμεων σας και  υποτίμηση του έργου που έχετε μπροστά σας. Σίγουρο είναι ότι θα ξεμείνετε πλήρως από δυνάμεις όταν θα είναι πολύ αργά (βαθιά στην δεύτερη μετακίνηση) και θα αποτελείτε κίνδυνο για εσάς και για κάθε ένα που μοιράζεται τον δρόμο μαζί σας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 Ποτέ μην βιάζεστε να επενδύσετε περισσότερο κεφάλαιο (πάγιο και ζωικό) από όσο μπορεί να υποστηρίξει το γνωστικό σας κεφάλαιο και επίπεδο γνώσεων. Η επένδυση σας σε κεφάλαιο πάντα θα γίνεται σταδιακά και θα είναι συνάρτηση του επίπεδου γνώσεων σας και μόνο.

 Ποτέ μην επενδύετε περισσότερο από το επίπεδο που ορίζει η ζήτηση των προϊόντων σας και το μέγιστο όριο παραγωγής που μπορεί να καλύψει αυτή την ζήτηση. Η υπερβολική και άκαιρη επένδυση σε κεφάλαιο πάνω από το επίπεδο της ζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση κεφαλαίου. Σύνεση στις επενδύσεις στην μελισσοκομική επιχείρηση σας ιδίως σε καταστάσεις οικονομικής κατάρρευσης που ζούμε στην χώρα μας τώρα.

 Οι επενδύσεις είναι το μέλλον και το αίμα της επιχείρησης, μην αμελείτε να προβαίνετε σε αυτές εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ναι αυτή η συμβουλή έρχεται σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες και εδώ φαίνεται το δύσκολο της εξίσωσης που λέγεται επενδυτικός προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα επενδύσεων. Δυστυχώς η τεχνική του να μπορείς να οσμίζεσαι τις συνθήκες σχετικά με την καταλληλότητα των επενδυτικών σου βημάτων είναι κάτι το υπερβολικά δύσκολο και είναι αυτό ακριβώς που θα σας κάνει να διακριθείτε στον κλάδο που θα δραστηριοποιηθείτε (ή θα σας βουλιάξει σαν πέτρα στον βυθό χα χα χα).


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

 Πάντα χρησιμοποιείτε δείκτες για να ξέρετε τι κάνει το κάθε μέρος που έχετε δείκτες και μην βασίζεστε μόνο από πληροφορίες από τους άλλους. Ο μόνος τρόπος για να έχετε αξιοπρεπείς πληροφορίες και αξιόπιστες, είναι να έχετε δείκτες δικούς σας. Ακόμα και αν έχετε μεγάλη εμπιστοσύνη σε άλλους μελισσοκόμους και στις πληροφορίες που μπορούν να σας δώσουν οι δείκτες είναι μονόδρομος. Επίσης μονόδρομος δεν είναι και η ροή των πληροφοριών από τους άλλους προς εσάς, με τους δείκτες μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε σε μια αμφίδρομη σχέση ροής πληροφοριών που είναι η μόνη που μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

 Προσπαθείτε να μην έρχεστε σε τριβή με τους άλλους (μελισσοκόμους, αγρότες, κτηνοτρόφους, κατοίκους) όταν κάνετε τοποθετήσεις των κυψελών σας. Το να κάνετε εχθρούς είναι υπερβολικά εύκολο, το να κάνετε φίλους υπερβολικά δύσκολο. Το να κάνετε εχθρούς όταν το ζωικό σας κεφάλαιο είναι πλήρες εκτεθειμένο και αφύλακτο δεν είναι μόνο εύκολο είναι επίσης επικίνδυνο και ηλίθιο!  

 Αυτά τα λίγα σήμερα παίδες (τι λίγα ρε μαλάκα! 4 σελίδες στο Word ήδη έφτασες! Χα χα χα) ένας μικρός και εύχρηστος οδηγός είναι ο παραπάνω και δεν είχε σκοπό να συμβουλέψει για τα πάντα στην μελισσοκομία (αυτόν τον σκοπό δεν τον έχει καν ολόκληρο το blog μου! Που εάν ήταν σε μορφή βιβλίου θα ήταν στην κατηγορία των βιβλίων με μερικές χιλιάδες σελίδες χα χα χα). Προσπάθησα να κρατήσω σε μικρό αριθμό τις συμβουλές που παρουσιάζω εδώ και κυρίως να μην είναι συμβουλές για τις οποίες έχω ήδη δαπανήσει ολόκληρες αναρτήσεις για να τις παρουσιάσω. 

 Είναι και περίοδος εορτών, δεν λέει να καρφώνεστε με τις ώρες μπροστά από τους υπολογιστές σας.

 Χα χα χα.

 Επόμενη ανάρτηση τώρα από του χρόνου, καλές γιορτές τσακαλάκια μου, αγάπη, χαρά, ευτυχία, για σας και για τους δικούς σας.

 Και όπου βρίσκετε όμορφες κορασίδες ( με κόκκινα μαλλιά ή και όχι, ρατσιστές εμείς δεν είμαστε χα χα χα) ξέρετε τι θα κάνετε!

 Θα τις αρπάζετε στην αγκαλιά σας, θα τις περιστρέφετε με άξονα τον κορμό σας για 360 μοίρες, θα τις πλαγιάζετε έως τις 60 μοίρες από το κατακόρυφο, κρατώντας τες σφιχτά στην αγκαλιά σας και θα τις φυλάτε θερμά στο στόμα λέγοντας τους «Ξέρεις πονηρούλα μου εσύ από ποια αρκούδα είναι αυτό!»

 Χα χα χα.

 Adios Amigos Locos

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 27/12/2015


7 σχόλια:

  1. χρονια πολλα πολικε Λαζαρε....χαχαχα....καλη χρονια
    φιλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, καλά, ευτυχισμένα Βασίλη για σένα και για τα στολίδια της καρδιάς σου. Μαλαματένιο μέλλον για όλους σας.

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά λαζαρακο αρκουδάκι υγεία και ευτυχία σε σένα και την οικογένειά σου τόσο καιρό αυτά έγραφες και εγώ περίμενα να ανακάλυψης κανένα άλλο πλανήτη για μελισσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, χρόνια μελένια κυρ Γιώργη για σένα και την οικογένεια σου.

      Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες συγκέντρωνα φωτογραφικό υλικό από την αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη για να το ετοιμάσω σιγά σιγά να το αναρτήσω στο blog.

      Όσο για τον νέο πλανήτη για τις μέλισσες ήδη τον έχω βρει αλλά θα μου επιτραπεί να είναι ένα από τα μυστικά που γνωρίζω αλλά δεν θα τα μοιρασθώ με τους άλλους χα χα χα.

      Διαγραφή
  3. χρονια πολλα καλη χρονια υγεια και ευτυχια σε εσενα και την οικογενεια σου,ευχομαι εφετος να πραγματοποιηθουν εστω μερικες απο τις επιθυμιες μας,καλο βολι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, χρόνια ευτυχισμένα, χρόνια χαρούμενα, χρόνια αγαπημένα, για σένα Τάκη και για κάθε πλασματάκι που το έχεις να ορίζει την σκέψη σου και να κατοικεί στην καρδιά σου. Ονείρα πραγματοποιημένα μόνο για σάς, χρυσές μοίρες για χρυσές καρδιές.

      Διαγραφή