UA-50457385-1

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Αποθηκεύοντας ανθρώπινες ψυχές


 Ένα ακόμα στρατόπεδο προσφύγων δημιουργείται στον Νομό Θεσσαλονίκης στο χωρίο Βαγιοχώρι, ένα χωρίο 45 κατοίκων που ανήκει στον Δήμο Βόλβης. 

 Ωστόσο αυτή η τοποθέτηση του στρατοπέδου στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του και στον χώρο που είχε δοθεί για εργοτάξιο στην Εγνατία οδό ( μάλλον σε ένα υπερεργολάβο που δούλευε για την κατασκευή της Εγνατίας οδού ) από τον (πρώην) Δήμο Σοχού έχει δημιουργήσει ένα ζήτημα ανάμεσα σε δυο Δήμους γειτονικούς. 

 Τον Δήμο Λαγκαδά και τον Δήμο Βόλβης που ερίζουν σχετικά με το σε ποιο δήμο ανήκει ο συγκεκριμένος χώρος. Και αυτό γιατί ήδη στον Δήμο Λαγκαδά υπάρχει εδώ και μερικές ημέρες ένα στρατόπεδο προσφύγων στα Λαγκαδίκια (ένα χωρίο 400 ατόμων 10 χιλιόμετρα μακρυά από το Βαγιοχώρι!) στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Βογιατζόγλου όπου θα δεχθεί 2.000 πρόσφυγες, και θεωρεί ότι ο παραπάνω χώρος ανήκει στα διοικητικά του όρια οπότε δεν μπορεί να γίνει εκεί δεύτερο στρατόπεδο προσφύγων στον ίδιο Δήμο. 

 Αντίστοιχα ο Δήμος Βόλβης "πολύ βολικά" έχει "γλυτώσει" από μια εγκατάσταση ενός στρατοπέδου προσφύγων στις κατασκηνώσεις του Σταυρού όπου θα προκαλούνταν πρόβλημα από την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων στο παραλιακό του μέτωπο (Βρασνά, Ασπροβάλτα, Σταυρός) όπου θα αλληλεπιδρούσαν με ανεξέλικτους τρόπους με τους τουρίστες που θα αρχίσουν να καταφτάνουν σε μερικές ημέρες. 

 Και φυσικά το πολιτικό κόστος και ζημία σε ψήφους (που είναι το μόνο πολιτικό κριτήριο για τους αιρετούς άρχοντες όλων των βαθμίδων) για μια τοποθέτηση στην άκρη του πουθενά σε ένα χωρίο με μερικές δεκάδες κατοίκους είναι το ελάχιστο δυνατό.  

 Οπότε μετά από την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βόλβης (5/4/2016) να παραχωρήσει τον χώρο αυτό ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης (?) και την αποψίλωση του και καθαρισμού του την επόμενη και όλας ημέρα (!?!?!?!?!) από άντρες των Λ.Ο.Κ. από την μονάδα της Ρεντίνας (που είναι δίπλα στον Σταυρό), έγινε κατάληψη του χώρου από υπαλλήλους του Δήμου Λαγκαδά και κατοίκους του Βαγιοχωρίου στις 8/4/2016, με ταυτόχρονη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης ανάμεσα στους δύο Δήμους (με άκαρπη επικοινωνία του Δήμου Λαγκαδά προς τον Δήμο Βόλβης και προσπάθεια υποβολής ασφαλιστικών μέτρων από τον Δήμο Λαγκαδά κατά της απόφασης του Δήμου Βόλβης-η οποία δεν μπόρεσε να γίνει λόγου της αποχής των δικηγόρων-). Αυτά μέχρι χθες όπου δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού άδειασαν τον χώρο από τους καταληψίες και χωρίς καμία καθυστέρηση έστησαν μερικές σκηνές.

 Σήμερα που πήγα για να κάνω μια επιτόπια ανίχνευση διαπίστωσα ότι οι σκηνές πολλαπλασιάστηκαν με εκθετικό ρυθμό και πλέον ήδη υπάρχει ένα εδραιωμένο στρατόπεδο μέσα σε μερικές και μόνο ώρες! Κάτι το εκπληκτικό για το ελληνικό κράτος που μας έχει συνηθίσει μόνο σε πολύ αργούς ρυθμούς δράσης και ενεργειών.


 Τα παραπάνω είναι τα γεγονότα και το ιστορικό της υπόθεσης. Μιας υπόθεσης που δείχνει όλη την προχειρότητα αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά όλων των βαθμίδων των αξιωματούχων του Ελληνικού Κράτους. 

 Πρώτα από την πλευρά των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης που προσπαθούν είτε να κρύψουν το πρόβλημα όσο πιο μακρυά από τα μάτια του κόσμου (Δήμος Βόλβης) για να μην έχουν κάποιο πολιτικό κόστος, είτε να μην επωμισθούν μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής από αυτό που τους αναλογεί (Δήμος Λαγκαδά) γιατί αυτό θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. 


 Αντίστοιχα από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται μια εσπευσμένη προσπάθεια να βρεθούν χώροι για στρατόπεδα προσφύγων χωρίς καμία διαβούλευση (παρόλο που τέτοιες συμπεριφορές παλιότερα τις καταδίκαζε!), με τις ελάχιστες δυνατές αντιρρήσεις (από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις ή τις τοπικές κοινωνίες), αδιαφορώντας στην πραγματικότητα σχετικά με το που θα γίνουν τα στρατόπεδα, αν υπάρχουν ήδη σε πολύ κοντινές περιοχές άλλα στρατόπεδα, αν πληθυσμιακά οι χώροι που θα επιλεγούν δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν πολυπληθή στρατόπεδα (άλλο είναι να γίνει ένα στρατόπεδο 2.000 ατόμων στην Θεσσαλονίκη του 1.000.000 ατόμων, και άλλο είναι να γίνει το ίδιο στρατόπεδο σε ένα χωρίο-οικισμό 45 ατόμων!), ή ακόμα και αν είναι ακατάλληλος ο χώρος για κάτι τέτοιο (το πεδίο βολής του Ασκού είναι μόλις 4-5 χιλιόμετρα μακρυά από αυτή την περιοχή! Βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση The Lowlands of Thessaloniki. Επίσης μερικά μόνο χιλιόμετρα μακρύτερα είναι το διαρκές οικολογικό έγκλημα της λίμνης του Αγίου Βασιλείου. Βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Παιχνίδια με την φύση ).

 Φυσικά θα μου πείτε είναι γνωστή η αδιαφορία του κράτους για την καταλληλότητα των τοποθετήσεων των στρατοπέδων προσφύγων πχ στα Διαβατά που έχει γίνει το στρατόπεδο προσφύγων δίπλα του υπάρχουν οι φυλακές Διαβατών, ο βιολογικός καθαρισμός της Θεσσαλονίκης, τα διυλιστήρια, καθώς και ένας καταυλισμός τσιγγάνων. Υποθέτω και τα στρατόπεδα προσφύγων στον Σκαραμαγκά (ναυπηγεία) και Ασπρόπυργου (διυλιστήρια) στην Αττική θα είναι επίσης σε τελείως υποβαθμισμένες περιοχές. 

 Οι πρόσφυγες για το κράτος είναι προφανέστατα σκουπίδια που το μόνο που τους αρμόζει είναι να τα κρύβουν κάτω από το χαλάκι.


 Από την πλευρά της Ελληνικής κοινωνίας τα πράγματα είναι ακόμα πιο μπερδεμένα, με ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας να δείχνει ένα μεγάλο πλεόνασμα φιλοξενίας, αλτρουισμού, και κατανόησης της δύσκολης κατάστασης που περνούν οι πρόσφυγες. Αλλά δυστυχώς ένα αντίστοιχα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας δείχνει ένα απύθμενο μίσος, μισαλλοδοξία, και ρατσισμό για τους πρόσφυγες. Για περισσότερα σχετικά με τα παραπάνω δείτε προηγούμενη ανάρτηση Μισαλλοδοξία φανατισμός ρατσισμός.

 Μου φαίνεται πολύ παράξενο το πόσο γρήγορα μπόρεσαν όλες οι παραπάνω απαξίες να έχουν επικρατήσει σε μεγάλα κομμάτια της Ελληνικής κοινωνίας! Και δεν μπορώ να δεχθώ μόνο την οικονομική κρίση ως γενεσιουργό αιτία αυτού του γεγονότος. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζούνε εξίσου δύσκολα μέσα στην ανέχεια και την φτώχεια αλλά δεν έχουν υιοθετήσει τα παραπάνω χαρακτηριστικά! 

 Το έλλειμμα παιδείας πολύ πιθανό να έχει οδηγήσει αρκετούς να θεωρούν ότι τα ποιο αισχρά από τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μπορούν να τα προβάλουν ως κυρίαρχες τάσεις στην συμπεριφορά τους χωρίς να κάνουν καμία προσπάθεια να τις κρύψουν ή να ντρέπονται για αυτές (ευκαιρία να κράξουμε και λίγο τους βουρκόμυαλους εδώ! Βγαίνουν κάποιοι και γράφουν ηλιθιότητες του στιλ "Δεν θέλω να μου βιάσει την κόρη μου ένας Μουσουλμάνος!" Οκ! Και εγώ δεν το θέλω! Επίσης δεν θέλω να την βιάσει ούτε ένας Ορθόδοξος, ούτε ένας Καθολικός, ούτε ένας Άθεος!!! Το βασικό είναι να μην την βιάσουν και όχι το ποιος θα την βιάσει! Και δυστυχώς επειδή ο βιασμός είναι ένα έγκλημα που το προβλέπει και τιμωρεί εδώ και εκατονταετίες ο Ελληνικός ποινικός κώδικας αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ως συμπεριφορά και των Ελλήνων εδώ και εκατονταετίες!!!!! Επίσης άλλος αστικός μύθος το "που ήσουν μπαμπά όταν εξισλαμίστηκε η Ελλάδα?" Δηλαδή ρε μάγκες δεν εξισλαμίστηκε η Ελλάδα όταν ήταν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό για 4 εκατονταετίες, θα εξισλαμισθεί επειδή ήρθαν 50.000 πρόσφυγες μουσουλμάνοι που θέλουν πάση θυσία να φύγουν από την Ελλάδα? Τόσο αδύναμος είναι ο Ελληνικός πολιτισμός και θρησκεία? Φυσικά κρίνοντας από εσάς Ναι! Είναι τόσο αδύναμος ο Ελληνικός πολιτισμός! Χα χα χα. Τα παραπάνω τα γράφω για να είναι στην διάθεση των μελλοντικών ιστορικών για να έχουν μια εικόνα του πόσο λάθος δρόμους έχει ακολουθήσει η Ελληνική κοινωνία). 


 Και πάμε στους αφανείς πρωταγωνιστές αυτού του δράματος, τους ίδιους τους πρόσφυγες. Άτομα κατατρεγμένα από τις σφαγές και τον πόλεμο που προσπαθούν να βρουν μια ακτίνα φωτός για αυτούς και τις οικογένειες τους μακρυά από αυτό που είχαν αγαπήσει στο παρελθόν (την πατρίδα τους μαγκίτες! Τι νομίζετε μόνο εσείς αγαπάτε την πατρίδα σας? Όλοι οι άλλοι είναι ριψασπίδες και προδότες όπως λένε οι χασισοπότες και αμφιβόλου ηθικής και νοημοσύνης λαϊκοί αοιδοί? -οι οποίοι δεν είχαν και ιδιαίτερο πρόβλημα να αποκαλέσουν μέσα στο σκυλάδικο που δούλευαν τους κατοίκους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας ως "Βούλγαρους"! Να μην τα ξεχνάμε αυτά!!!!-), να έχουν βρεθεί αποκλεισμένοι σε μια χώρα που δεν επέλεξαν και αποτελούσε απλώς μια χώρα μετάβασης προς τους προορισμούς τους (που είναι η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία, τα πολιτισμένα κράτη δηλαδή και όχι φυσικά εμείς χα χα χα).

 Με μόνες επιλογές τους είτε να ζητήσουν άσυλο εδώ (οπότε και θα αναγκαστούν, αν το Ελληνικό κράτος δεχθεί το άσυλο, να μείνουν εδώ), είτε να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία (και όχι παίδες δεν είναι η Τουρκία ασφαλή χώρα για να μπορούν να ζητήσουν άσυλο όπως λένε οι "Φωστήρες του Facebook"! Ήδη στην Τουρκία υπάρχει ένας ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος με τους Κούρδους με χιλιάδες νεκρούς!!!!). Φυσικά υπάρχει και μια τρίτη επιλογή να προσπαθήσουν να περάσουν κρυφά τα βόρεια σύνορα μας (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία) και να βρεθούν να τους βασανίζουν και να τους διώξουν πάλι πίσω είτε οι αστυνομικές δυνάμεις των "γειτόνων" μας, είτε διάφοροι παράξενοι παραστρατιωτικοί (αντίστοιχοι με τους δικούς μας παράξενους παραστρατιωτικούς! χα χα χα).

  Φυσικά η ειρωνεία του πράγματος δεν μπορεί να μην επισημανθεί εδώ. Κλείνουν τα σύνορά η Αλβανία και η Βουλγαρία χώρες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια στέλνανε αβέρτα τους πολίτες τους εδώ!!! Και κυρίως βγάζουν υπερεθνικιστικές κυβερνήσεις που δεν δέχονται προσφυγές ούτε για πλάκα χώρες που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες είχαν σοσιαλιστικά καθεστώτα!!!! 

 Θα μου πεις φυσικά εδώ έχουν γίνει ρατσιστές οι Έλληνες! Ένας λαός που είχε δεκάδες καταστάσεις προσφυγιάς στην ιστορία του, και ο μισός Ελληνισμός ζει έξω από τα όρια της χώρας του ως μετανάστες!!! 


  Δεκάδες χιλιάδες άτομα (50.000 περίπου οι πρόσφυγες που αποκλείστηκαν στην Ελλάδα με το κλείσιμο των συνόρων, αλλά περίπου και 400.000 οι μετανάστες που υπήρχαν στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και όταν εφαρμόσαμε την τακτική "όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει φεύγει" μπόρεσαν να φύγουν μαζί με το κύριο όγκο των προσφύγων από την Συρία οπότε παρόλο τους πρόσφυγες έχουμε ένα "κενό" 350.000 αλλοδαπών ατόμων που δεν υπάρχουν πια στα όρια του κράτους μας!) που έχουν βρεθεί ξεκρέμαστα σε μια ξένη χώρα, χωρίς καμία ελπίδα και προοπτική. 

 Ακριβώς όπως και οι περισσότεροι του Ελληνικού λαού (αλλά όχι όλοι!), με μια και μόνο διαφορά. Αυτοί δεν επέλεξαν να ζούνε εδώ, ένα μέρος ξένο προς αυτούς, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του εχθρικά διακείμενο προς αυτούς (και προς τιμή μας ένα εξίσου μεγάλο ή και μεγαλύτερο δεν έχει αυτά τα αισθήματα και συμπεριφορά!). 

 Μια ζωή ανάμεσα στην ύπαρξη και την ανυπαρξία, χαμένη μέσα στα γρανάζια ενός αδιάφορου κράτους, μέσα από την υποκρισία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, προδομένοι και από την κατάρρευση του δικού τους αξιακού συστήματος και κοινωνιών (οι τζιχαντιστές παίδες μου ακόμα στην Συρία είναι και καταδυναστεύουν και διώκουν όσους φουκαράδες δεν είναι σαν αυτούς στα μυαλά και έχουν διασωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις σφαγές από όλες τις πλευρές, και μόνο μέλημα τους είναι να φύγουν από όλα αυτά και αυτούς!).

 Δυστυχώς το μόνο που έχουν ως προοπτική είναι να τους αποθηκεύσουν σε σκηνές κάτω από τον Ήλιο, σε μέρη ξεχασμένα από τους πάντες. Σκουπίδια απλώς μέσα σε ανθρώπινες χωματερές. Και στα αυτιά τους να ακούνε την Ηχώ της Ιστορίας αχνά να τους επαναλαμβάνει διαρκώς την φράση "Ουαί τοις ηττημένοις". Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 21/4/2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου