UA-50457385-1

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVII


 Τριακοστό έβδομο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και λόγου τεραστίου όγκου εργασίας αυτές τις μέρες πάμε κατευθείαν στο ψαχνό χωρίς πολλές πολλές σάλτσες.  

181. Καλημέρα Λάζαρε! Καλή εβδομάδα, καλό μήνα να έχουμε... Μια ερώτηση που όποτε θές απαντάς : Πώς πρέπει να είναι ένα δεκάρι μελίσσι στο πεύκο? Η δομή του δηλαδή σε γόνους, απόθεμα  γύρης ,μελιών για να το υπολογίζει κανείς για τρύγο. Καθώς και πόσο μπορεί να μείνει στα πεύκα χωρίς προβλήματα? Η ερώτησή μου πηγάζει (από δύο πηγές!) πρώτον λόγω απόστασης και εξόδων από Ναύπακτο - βόρεια Εύβοια (αν δεν την κάψουν όλη), οι περισσότεροι πάνε και αφήνουν τα μελίσσια και στα δύο βαρέματα και συνήθως έχουν μεγάλες απώλειες ,αλλά έχουν και πολλά μελίσσια να καλύψουν τις απώλειες, και δεύτερον λόγω της ανάγκης μου να αυξήσω τον αριθμό κυψελών μου σε βαθμό που σύντομα να καλύπτουν οι κυψέλες τις ανάγκες μου.. Για παράδειγμα, αντί να έχω 20 διώροφα μελίσσια άνοιξη -καλοκαίρι για γύρη, ορεινές ανθοφορίες, Έλατο (λέμε τώρα), Βελανίδι και μετά Πεύκο, να τα χωρίσω άνοιξη ώστε να έχω στις παραπάνω ανθοφορίες - μελιτοφορίες 40 δεκάρια. (μπορούν να δεσμευθούν 10 άλλα  μελίσσια για τις ανάγκες των μελισσιών σε γύρη ?). Μ΄αρέσει που είπα μια ερώτηση..... Ευχαριστώ για το χρόνο σου ! Bears NestΓεια σου ****** σόρρυ για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά ετοιμάζομαι για να πάω στα πεύκα και έχει πέσει όλη η προσοχή μου εκεί, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω κάθε άλλη δραστηριότητα μου (νέες αναρτήσεις στο blog, απαντήσεις σε σχόλια και ερωτήσεις).

 Χμμμ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και δύσκολο να απαντηθούν. Ας αρχίσουμε από τα απλά. Η δομή που θα έχει ένα δεκαράκι που θα πάει στα πεύκα είναι η αναμενόμενη που έχει ένα δεκάρι αυτή την εποχή αναλόγως τις νεκταροεκκρίσεις και γυρεοπαραγωγές που είχε συναντήσει στις διάφορες τοποθετήσεις που είχες. Συνήθως οι γόνοι του είναι κοντά στους 4-5 πλαίσια (αν είχες πέσει σε καλές νεκταροεκκρίσεις μπορεί να πετύχεις και μελίσσια με 6-7 ή και σπάνια 8 γόνους) οι γύρες του 2-3 πλαίσια και τα υπόλοιπα είτε θα είναι μέλι είτε άδεια (είτε γιατί τα τρύγησες είτε γιατί δεν έβρισκαν και πολλά εκεί που ήταν). Συνήθως όμως για να κατεβάσεις ένα μελίσσι στα πεύκα βλέπεις τους πληθυσμούς του, και όχι τόσο γόνους και γύρες (ο δικός μου κανόνας είναι ότι  μελίσσι είναι πάνω από 7 πλαίσια πληθυσμό κατεβαίνει στα πεύκα. Ούτε γύρες κοιτώ, ούτε γόνους. Κριτήριο είναι ο πληθυσμός του και μόνο).

 Το πόσο μένει στα πεύκα χωρίς πρόβλημα δεν είναι κάτι που το απαντά κάποιος σε μια ερώτηση, αλλά κάποιος πάνω από μια κυψέλη! Και αφορά αυτή η απάντηση την συγκεκριμένη χρονιά, την συγκεκριμένη τοποθέτηση, και κυρίως μόνο το συγκεκριμένο μελίσσι. Πας βλέπεις τα μελίσσια και βγάζεις πόρισμα για το κάθε ένα ξεχωριστά (μπορείς ταυτόχρονα με τον τρύγο να το κάνεις αυτό. Να πεις αυτό, αυτό, αυτό και αυτό, έχουν αποδυναμωθεί πολύ, τα παίρνω από τα πεύκα και δεν τα ξαναβάζω μέσα. Ή αν τα έχεις βγάλει από τα πεύκα σε σουσούρες για να πάρουν μερικές ανάσες λίγο πριν τα μετακινήσεις στα πεύκα κάνεις έλεγχο και λες αυτό, και αυτό, και αυτό δεν τα κόβω τόσο δυνατά για να τα ξαναβάλω στα πεύκα ας μείνουν καλύτερα έξω, ή να πεις σε αυτά που είναι ντεμί να μπουν να μην μπουν τα βάζω στα πεύκα αλλά ότι βγάλουν από μέλια είναι δικά τους! Αρπακτικό μελισσοκόμος να μην είσαι και θα πάς καλά μελισσοκομικά!).

 Τώρα η άποψη μου πάνω στην τακτική να μην βγουν τα μελίσσια από τα πεύκα και να μείνουν εκεί και για τα δύο χέρια του χωρίς ένα «διάλλειμα» έξω από αυτά είναι η εξής: Δεν είναι μια στρατηγική που την συνιστώ! Μόνο ως λύση ανάγκης μπορώ να την δεχθώ (όπως ήταν λύση ανάγκης ακριβώς αυτή η τακτική που ακολούθησα πέρσι με το να μην τα βγάλω από αυτά και να έχω μεγάλες απώλειες τον χειμώνα εξαιτίας αυτής της κίνησης μου, καθώς και του ότι ένας συνάδελφος μελισσοκόμος είχε βάλει τελείως άκαιρα από τις σουσούρες τα μελίσσια του ακριβώς όταν είχε τελειώσει το πεύκο, και τρελάνανε τα αποδυναμωμένα δικά μου τα μελίσσια στις λεηλασίες τα μελίσσια του!).

 Αν έχεις την δυνατότητα να μην είναι αυτή η μόνη σου επιλογή πρέπει να την χρησιμοποιήσεις την επιλογή να τα βγάλεις τα μελίσσια από τα πεύκα για ανάσες! Μόνο αν τα πάντα πάνε καλά (μικρή ύπαρξη βαρρόα στα μελίσσια σου, επαρκείς νεκταροεκκρίσεις και γυρεοπαραγωγές στην γύρω περιοχή για όλο το διάστημα που θα έχεις εκεί τοποθετήσεις, δυνατά μελίσσια, σοβαροί μελισσοκόμοι κοντά σου που δεν θα προκαλέσουν λεηλασίες με τις παραλήψεις τους και τους λαθεμένους χειρισμούς τους κ.α.) μπορεί να μην παρατηρηθεί μεγάλο ποσοστό απωλειών τον χειμώνα (φυσικά στον Νότο οι απώλειες θα είναι μικρότερες από τον Βορρά! Στα υπόψη αυτό!).

 Σχετικά με αντίστοιχα ερωτήματα σαν το δικό σου έχω ήδη απαντήσει στην σειρά απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και σε συνιστώ να διαβάσεις τις προηγούμενες αναρτήσεις αυτής της σειράς (συνδέσμους δεν βγάζω γιατί και βαριέμαι, και γιατί πολλές φορές έχω πει ότι πριν κάνετε μια ερώτηση δείτε πρώτα μην έχω απαντήσει κάτι παραπλήσιο, αλλά και για να αυξήσω τα κλικ στο blog μου μια που θα σε αναγκάσω –εσένα και άλλους εκατό!!! Χα χα χα- να διαβάσεις τουλάχιστο 40 αναρτήσεις της σειράς για να βρεις την ερώτηση/απάντηση που αναφέρω τώρα χα χα χα).

 Πάμε στον σχεδιασμό σου τώρα. Με έχεις ακούσει πολλές φορές που κράζω τους προφήτες και τους διδασκάλους που μιλάνε για πολυώροφα μελίσσια (από 4 και πάνω, το τριπλό δεν είναι και τόσο εξωπραγματικό, ιδίως αν δουλεύεις και οκτάρες και είσαι στον Νότο), ναι είμαι υπέρ της άποψης ότι τα μελίσσια θα πρέπει να έχουν ένα ανθρώπινο μέγεθος για να μπορούν να μετακινούνται εύκολα χωρίς να σε καταστρέψουν κάποια στιγμή. Ναι αυτό το λέω διαρκώς! Αλλά το δεκάρι δεν είναι το μέγεθος που θεωρώ ως ανώτερο για μελίσσι έτσι ώστε να το χαρακτηρίζουμε «ανθρώπινο». Η διπλή κυψέλη είναι ένα μέγεθος κυψέλης που δεν είναι απαγορευτική και επικίνδυνη στις μετακινήσεις, και ταυτόχρονα παραγωγική αρκετά ώστε να συμφέρει να έχεις τα περισσότερα μελίσσια σου σε αυτό το μέγεθος.

 Λέμε διαρκώς ότι πολλές φορές σφιχτά δεκάρια φέρνουν περισσότερα μέλια από εικοσάρια (αλλά όχι από σφιχτά εικοσάρια και κυρίως όχι σε πολύ καλές νεκταροεκκρίσεις!) αλλά συνήθως αν όλα πάνε καλά (καλή νεκταροέκκριση) το εικοσάρι δίνει πολύ περισσότερο μέλι από το δεκάρι (καλά ρε μάγκα?!?!?! Το σκεφτόσουν πολύ αυτό που μόλις είπες?!?!?! Τι αποκάλυψη είναι αυτή! Βγάλε το και σαν ανάρτηση με τίτλο Προσοχή!!! Προσοχή!!!! Το εικοσάρι δίνει πολύ περισσότερο μέλι από το δεκάρι!! SOS!!! Χα χα χα).

 Οπότε στόχος σου θα πρέπει να είναι να έχεις περισσότερα εικοσάρια παρά να κάνεις λιγότερα τριώροφα ή τετραώροφα (αυτά που σου έλεγα σε παλιότερη τηλεφωνική επικοινωνία μας) για να μπορείς να κάνεις περισσότερες τοποθετήσεις και να κάνεις ελαχιστοποίηση των ρίσκων σου. Και όχι να κάνεις πολύ περισσότερα δεκαράκια παρά εικοσάρια μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις την ανάγκη σου να αυξήσεις τα μελίσσια σου (που σε αυτή την περίπτωση απλώς ικανοποιείς ψυχολογικά αυτή την ανάγκη σου, παρά οικονομικά, μια που δεν θα είναι τόσο παραγωγικά τα δεκαράκια ώστε να σου δώσουν τέτοια παραγωγή που θα καλύψουν τις ανάγκες τους, τις ανάγκες σου, και την χρηματικές ανάγκες που θα χρειασθείς για την ανατροφοδότηση των επενδύσεων που θα κάνεις σε πάγιο και ζωικό κεφάλαιο).

182 a. Γεια σου Λάζαρε. Σκεφτόμουν ότι με βάση την παρατήρηση των κυψελών μου , που εκεί που είναι φτάνουν πεύκο στο χιλιόμετρο, μέχρι τις 20 Αυγούστου το πολύ θα έχει κόψει το πρώτο χέρι. Αν ισχύει ότι υπάρχει μια προήγηση στο νότο σε σχέση με το βορά, τότε οριακά 25 Αυγούστου θα έχει κόψει και σε σας. Η απορία μου είναι γιατί θές εσύ σαν Λάζαρος να κάνεις τώρα τοποθέτηση στα πεύκα και όχι σε ένα μήνα για το δεύτερο χέρι? Εδώ το πρώτο χέρι ξεκίνησε περίπου 25 Ιουλίου και αν κι έκοψε με τους καύσωνες όπως παντού ξαναξεκίνησε μετά από 6-7 μέρες, αλλά όχι τόσο δυνατά όσο στην αρχή. (δηλαδή παραφυάδες με 6-7 πλ. κόσμο 3-4 γόνους σε 4 μέρες βάλανε 2 πλ μέλι καλά. Ταΐζω σιρόπι με μπουκάλι κάθε 3-4 μέρες 1 λίτρο 2 μέρη νερό κι 1 ζάχαρη αλλά εκτός ότι δε φτάνει να αποθηκευτεί αυτή η ποσότητα, είχα και μελισσάκια που δεν ταϊζόντουσαν για σύγκριση.) Ευχαριστώ για το χρόνο σου, καλή συνέχεια! Bears NestΓιατί η πιο συχνή ημερομηνία που άρχιζε το πεύκο στην Χαλκιδική (παλιότερα αυτό με άλλες κλιματολογικές συνθήκες) ήταν η 6 Αυγούστου (είχαμε συνήθως 10 ημέρες διαφορά από την Εύβοια), πέρσι είχε ξεκινήσει όμως εδώ μετά τις 14 Αυγούστου και πρόπερσι ακόμα πιο αργά (16-17 Αυγούστου) οπότε δεν είναι σίγουρο ότι άρχισε το πρώτο χέρι στο πεύκο (αν και είναι οριακά, σε μερικές μέρες αν δεν δώσει μάλλον θα είμαστε στην παύση του πεύκου και δεν θα υπάρξει πρώτο χέρι εδώ). Το ράδιο αρβύλα έλεγε για τέλη Ιούλη ότι θα δώσει εδώ το πεύκο και μια και ο "προφήτης" ήθελε να τα φέρει πρώτη φορά στην Χαλκιδική στα πεύκα τα μελίσσια του και θα του βόλευε να άρχιζε το πρώτο βάρεμα τέλη Ιούλη για να προλάβει και το δεύτερο χέρι σε αυτά και τις σουσούρες στα μέρη του και τις κουμαριές (έτσι είναι οι χωριάτες κουτοπόνηροι, να αρπάξουν από παντού! Χα χα χα) κατάπιε αμάσητο το παραπάνω (χωρίς είπαμε να ξέρει καθόλου πότε δίνουν τα πεύκα εδώ. Πανασχέτος μεν, υπερφίαλος δε!) και φυσικά το έβγαλε φιρμάνι, και όλοι φυσικά σαν προβατάκια που είναι το θεώρησαν ως δεδομένο ότι αφού το λέει ο "προφήτης" θα είναι αλήθεια. 

 Τώρα εγώ είμαι σε αναμονή για την τοποθέτηση στα πεύκα αλλά ακόμα δεν την έχω κάνει γιατί κάτι μου λέει ότι δεν είναι αναγκαίο να κάνω μια βιαστική κίνηση σε μια τόσο ξερή χρονιά (το πρώτο χέρι είναι ευαίσθητο ιδιαίτερα στις κλιματολογικές συνθήκες). Οπότε και έχω τα μελίσσια μου στον κάμπο παρόλο που είμαι σε επαγρύπνηση για να τα μεταφέρω, αλλά επίσης έχω και στην πίσω πλευρά του μυαλού μου ακόμα και για τρύγο στον κάμπο αν δεν δώσει το πεύκο (ήδη έχω κάνει 2 τρύγους στον κάμπο ο δεύτερος μάλιστα 12-13 Αυγούστου, σήμερα δηλαδή τελείωσα). Το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνει καλά και σε πολλά άλλα μέρη οπότε ακόμα και αν κάνεις τρύγο θα είναι κούτσα κούτσα τρύγος, ενώ ένας τρύγος στα πεύκα θα δώσει ποσότητες καλές. 

 Είναι μια περίπλοκη κατάσταση που η υπερβολική βιασύνη μπορεί είτε να σε κάνει μάγκα είτε να σε καταστρέψει, εγώ από την πλευρά μου ήδη έχω πάρει καλές ποσότητες μελιού και φέτος από τους 3 πρώτους μου τρύγους οπότε δεν είμαι τόσο πρόθυμος να κάνω βιαστικές κινήσεις, καλύτερα να χάσω μερικές μέρες από το πεύκο αν αρχίσει να δίνει το πρώτο χέρι τώρα πάρα να τα βάλω προκαταβολικά αλλά να κινδυνεύσουν τα μελίσσια μου να καούν αν δεν δώσει (στην πραγματικότητα θα έπρεπε ήδη να τα έχω μέσα στα πεύκα αν ήθελα να το ρισκάρω και όχι να κάνω αυτή την στιγμή τρύγο στον κάμπο).

 Οπότε πολύ σωστός ο συλλογισμός σου αλλά αρχίζει εξ αρχής από λανθασμένη υπόθεση ότι τα βαρέματα στο πεύκο απλώς διαφέρουν χρονικά από περιοχή σε περιοχή (και μάλιστα ορίζεις αυτή την διαφορά μόνο στις 5 ημέρες). Για αυτόν τον λόγο στην ανάρτηση μου Μελισσοκομία και πεύκο έχω βάλει τόσο μεγάλα περιθώρια ξεκινήματος του πεύκου σε διαφορετικές ημερομηνίες στους πίνακες που δείχνουν την περιοδικότητα του. Αν δεν θεωρήσεις την παραπάνω υπόθεση ως δεσμευτική μπορείς να καταλάβεις απόλυτα και για ποιο λόγο έχω στραμμένη την προσοχή μου κυρίως στην τοποθέτηση στα πεύκα. Την οποία όμως δεν την έχω κάνει γιατί η μελισσοκομία δεν είναι του στιλ fire and forget. Τότε δίνει το πεύκο (ή έλατο, ή παλιούρι, ή βελανίδι σε πολλά υπάρχουν ημερομηνίες τυπωμένες στο μυαλό μας) τότε θα τα πάω και εγώ δίνει δεν δίνει. Πρώτα βλέπεις αν δίνει, και μετά πας, παντού ισχύει αυτό!

182 b. Χμμμμ, ενδιαφέρον...... μια διευκρίνηση όμως. Αν ξεκινήσει τώρα πχ το 1ο χέρι, θα κάνει κανονικά τον κύκλο των 21 ημερών ή θα κόψει νωρίς? Bears NestΝαι αν ξεκινήσει τώρα θα πρέπει να κόψει στις 21 ημέρες αλλά αυτό προϋποθέτει ότι είναι σε όλους τους εργάτες του πεύκου συγχρονισμένος ο κύκλος τους και μερικές φορές αυτό δεν ισχύει. Μερικοί εργάτες αρχίζουν πιο νωρίς και μερικοί πιο αργά (παρδαλό πεύκο) από τον κύριο όγκο των εργατών (ή σε αυτό το τμήμα του πευκοδάσους αρχίζουν τώρα, και σε άλλο τμήμα, ή άλλο γειτονικό δάσος αρχίζουν μετά από μερικές μέρες-ναι αλλά οι μέλισσες το φτάνουν εκείνο το μέρος του δάσους ή το άλλο το δάσος με την ακτίνα πτήσης τους--). Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί στα πεύκα τα μελίσσια να βρίσκουν διαρκώς και να πάνε τρένο για μήνες γιατί ήταν τελείως παρδαλό το πεύκο (αυτό όμως δεν γίνεται συχνά), και είναι ένα από τα όνειρα των μελισσοκόμων χα χα χα.

183. Λάζαρε αν τα πλαίσια μετά από την κατάψυξη τα βάλω σε ένα ψυγείο χωρίς ρεύμα που υποτίθεται ότι είναι αεροστεγώς θα πάθουν τίποτα για το κηροσκορο εννοώ ; Bears Nest: Αν ******* έχεις καταψύξει σωστά τα πλαίσια και είναι πράγματι αεροστεγές το ψυγείο τότε δεν κινδυνεύουν από τον κηρόσκορο. Αλλά.......! 

 Δυστυχώς πάντα υπάρχει ένα αλλά χα χα χα. 

 Εάν υπάρχει υγρασία μέσα στο ψυγείο (που θα υπάρχει μια που έχει υγρασία ο αέρας και καθώς παγώνουν και ξεπαγώνουν τα πλαίσια θα υγροποιηθεί όλη η υγρασία που υπήρχε μέσα στον καταψύκτη) και ταυτόχρονα υπάρχει και γύρη μέσα στα πλαίσια τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πιάσουν μούχλα τα πλαίσια και η γύρη που υπάρχει μέσα τους (και αν είναι σε μικρό βαθμό τα δίνεις στα μελίσσια και τα καθαρίζουν, αν είναι σε μεγάλο βαθμό τα δίνεις αλλά με δική σου ευθύνη και μόνο!!!). Επίσης εάν δεν είναι σε σκιερό μέρος ο καταψύκτης μπορεί σε ημέρες που έχει υψηλή θερμοκρασία (ακόμα Σεπτέμβρη έχουμε, τέτοιες μέρες ακόμα μπορούν να υπάρξουν ακόμα και στον Σοχό!) να αρχίσουν να λιώνουν τα πλαίσια (να λειτουργήσει ο καταψύκτης ως θερμοθάλαμος δηλαδή). Για αυτό συνήθως τα πλαίσια τα βάζουμε μετά την κατάψυξη (ή το θειάφισμα) μέσα σε πατώματα σε σκιερό μέρος που να το χτυπάει ο αέρας (για να κρατά χαμηλή την θερμοκρασία. 

 Είσαι στον Βορρά, είσαι κυρίως στον Σοχό (σε ένα από τα ψυχρότερα μέρη της Ελλάδος!), μην μασάς αποθήκευσε τα πλαίσια σου σε πατώματα κλεισμένα καλά. Από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Απρίλη θα έχεις φυσική ψύξη με αρκετές ώρες της νύχτας (και τις ημέρας) με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν (σαν να τα έχεις στην συντήρηση σε ψυγείο δηλαδή).

184. Λάζαρε καλησπέρα έχω προβλήματα με τις παραφυάδες που έκοψα πριν 15 μέρες. Έκοψα 10 παραφυάδες .3αρες και 4αρες με αγοραστές βασίλισσες από την ****** από τον ************. Σε 2 από αυτές βρήκα της κυψέλες άδειες και σε 4 από της υπόλοιπες δεν υπάρχει βασίλισσα και στις άλλες 4 οι βασίλισσες γεννούν κανονικά. Πρέπει να αγοράσω καινούργιες βασίλισσες ή να βάλω πλαίσιο με αυγά ημέρας ή να βάλω βασιλικό κελί? Bears NestΠάρε ανοιχτό γόνο και βάλε στις παραφυάδες σου ****, γιατί τα στατιστικά που μου παρουσίασες είναι τραγικά και δεν θα σου συμβούλευα να αγοράσεις ξανά βασίλισσες και το κόστος είναι υψηλό και η αποτελεσματικότητα πολύ μικρή (ρε ****! Τι μου λες τώρα? Θα έδωσες 15 ευρώ για μια βασίλισσα, δεν έπιασε. Θα ξαναδώσεις άλλα 15 ευρώ για μια δεύτερη βασίλισσα να την επανεισάγεις στην παραφυάδα? πάμε στα 30 ευρώ! Τι θα γίνει αν δεν πιάσει ξανά? θα πάρεις και τρίτη? Με τα ίδια λεφτά αγόραζες κατευθείαν παραφυάδα πεντάρα με βασίλισσα μέσα!!! Θα σε πνίξω!!! 40% επιτυχία στην εισαγωγή? Τραγικό!!!). 

 Τώρα πάμε σε αυτά που μου περιγράφεις 2 κυψέλες άδειες (υποθέτω με μέλια μέσα) προφανέστατα έχεις σύνδρομο εγκατάλειψης κυψέλης, άμεσα θα κάνεις θεραπεία για βαρρόα! Πάμε στο επόμενο 4 παραφυάδες δεν υπάρχουν βασίλισσες (πως το παρατήρησες? Είχαν χρώμα η βασίλισσες? Δεν υπάρχει γόνος? Έκανες πλήρη έλεγχο και δεν τις βρήκες (δεν είχαν χρώμα οι βασίλισσες ή μπορεί να το έχασαν πολύ γρήγορα)). 

 Είτε δεν ήταν γονιμοποιημένες οι βασίλισσες όταν τις πήρες και τις κόψαν οι μέλισσες αν δεν κατόρθωσαν να γονιμοποιηθούν (ή τις άρπαξαν χελιδόνια μελισσοφάγοι κατά την πτήση γονιμοποίησης, για αυτό λέω πάντα θα παίρνετε γονιμοποιημένες βασίλισσες, η αγονιμοποίητη βασίλισσα έχει σχεδόν την ίδια αξία με ένα κηφήνα!) είτε έκανες λάθος εισαγωγή εσύ με το να μην βάλεις κουτάκι με βανίλια στην είσοδο του για να καθυστερήσουν να φτάσουν στην βασίλισσα οι εργάτριες με αποτέλεσμα σε 1-1,5 ημέρα που θα την φτάνανε να μπορούσε να επικρατήσει η μυρουδιά της και να την αποδεχθούν σαν δική τους βασίλισσα. 

 Θα μάθεις να αναπαράγεις μόνος σου το ζωικό σου κεφάλαιο και να μην αγοράζεις βασίλισσες έδωσες για 10 βασίλισσες μάλλον 150 ευρώ (3 παραφυάδες των 5 πλαισίων αγορασμένες δηλαδή ή 5 κυψέλες διπλές από το Μέτσοβο αγορασμένες!!!) και τώρα έχεις 4 μόνο βασίλισσες σου βγήκαν δηλαδή οι βασίλισσες που πλέον έχεις 37,5 ευρώ η μία (μια διπλή κυψέλη!). Θα σε πνίξωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!! Χα χα χα.

185. Λάζαρε καλησπέρα, πως πάει το τρέξιμο? Ελπίζω σαν σωστός αρκούδος να κράτησες λίγο λίπος για τον χειμώνα που έρχεται ! χχαχαχα! Λοιπόν, έχω μία επίκαιρη ερώτηση, μιας και "the winder is coming" όπως θα έλεγαν και στο Game of Thrones. Τα δεδομένα μας είναι τα εξής, α) την φετινή χρονιά τα μελίσσια από 2 έγιναν τελικά 5, δεν έχουν πολλά, έως καθόλου μέλια και σε πληθυσμούς είναι ως εξής 9,6,6,5,3. Για τα τρία πρώτα είναι εύκολα τα πράγματα για το ξεχειμώνιασμα, το τριαράκι μήπως είναι καλύτερα να το ενώσω με το πεντάρι ? Δεν μου έχει ξανατύχει να φτάνω με τόσο μικρό μελισσάκι πριν το χειμώνα. Απλά λυπάμαι και την μία βασίλισσα που θα χαθεί και το ξανασκέφτομαι ... Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Bears NestΠρώτα από όλα ***** θα κάνεις τροφοδοσία σιρόπι δύο ζάχαρη - ένα νερό 500 ml κάθε δύο μέρες (αρκεί να μην τα έχεις σε σουσούρες τα μελίσσια γιατί ο κίνδυνος λεηλασιών είναι τεράστιος τότε) για να δημιουργήσεις αποθέματα τροφών για τον χειμώνα όσο έχεις ακόμα καιρό (μια που είσαι βόρεια ο χειμώνας δεν θα αργήσει να έρθει).
Πάμε στο τριαράκι, ναι η συμβουλή των παλιών μελισσοκόμων (των πολύ παλιών μελισσοκόμων) είναι ότι τέτοια εποχή μελίσσια με τρία πλαίσια πληθυσμού και κάτω συνενώνονται με άλλα αδύναμα μελίσσια (το πενταράκι σου σε αυτή την περίπτωση). Με αυτό τον τρόπο γλυτώνεις να χάσεις 2 αδύναμα μελίσσια (αν και το πενταράκι δεν είναι και τόσο αδύναμο μελίσσι ώστε να το φοβάσαι). Φυσικά με αυτόν τον τρόπο προτού έρθει καν ο χειμώνας (και κυρίως ο Μάρτης που τότε χάνονται συνήθως τα μελίσσια) προεξοφλείς τις πιθανές απώλειες σου και τις δημιουργείς εσύ (που σε αυτή την περίπτωση μια που έχεις 5 μελίσσια αν χάσεις το ένα μιλάμε για 20% απώλειες!).
Μια επιλογή σου θα ήταν από το 9άρι να πάρεις ένα πλαίσιο ψημένο γόνο (χωρίς τον πληθυσμό του επάνω) και να το βάλεις στο 3αρι για να έχεις άμεσο αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός του σε 5 πλαίσια (ένα πλαίσιο γόνου καλύπτει περίπου 2 πλαίσια πληθυσμού). Θα αποδυναμωθεί μεν το 9άρι αλλά θα έχεις δυναμώσει το τριαράκι σου και σε συνδυασμό με την τροφοδοσία για αποθέματα για τον χειμώνα θα έχεις αυξημένες πιθανότητες να σώσεις το μελίσσι σου χωρίς συνένωση (διάβασε και την ανάρτηση ξεχειμώνιασμα μελισσιών για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο ξεχειμώνιασμα).


Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol IX

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol X


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XV


Μελισσοκομία, αξίζει αυτή η μαλακία τελικά?


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XVΙIΙ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XIX


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XX


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXΙV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXIX


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXX


Διάλογος με ένα Αμερικάνο μελισσοκόμο

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXI


Μέθοδοι Αντικατάστασης Βασιλισσών

Δημιουργώντας ένα μελισσοκομικό πλάνο

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXII

Οδηγός για την χρήση των δεικτών και των τοποθετήσεων που θα κάνουμε βάση αυτών

Κόψιμο Παραφυάδων κάτω από το πρίσμα του μελισσοκομικού ενθουσιασμού των νέων μελισσοκόμων και της έλλειψης εμπειρίας τους

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIII

Μελισσοκομία, παρανοήσεις, μύθοι, μυστικά, και «Μαγικές σφαίρες»

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXV

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVI

Η διαφορά ανάμεσα στους σκεπτόμενους ανθρώπους και στους «μαλιστανθρώπους», τους «τακουνοκρούστες» και τους «οστεοκάμπτες»


Μότσανος Λάζαρος
Σοχός 3/10/2016

5 σχόλια:

 1. Χεχε, μ' αρέσει που όλα τα έξοδα τα εκφράζεις σε τιμή κυψέλης (από το Μέτσοβο αγορασμένη).

  Διάλογος σε βενζινάδικο:
  Πρατηριούχος: πόσο πετρέλαιο να βάλω;
  Λάζαρος: Βάλε δύο κυψέλες από το Μέτσοβο αγορασμένες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι Δημήτρη μοιάζει παράξενη (και λίγο γραφική χα χα χα) αυτή η προσήλωση μου στον Κυψελογισμό (ο υπολογισμός του κάθε κόστους, στρατηγικής, και αγοράς σε κυψέλες) αλλά είναι φοβερά σοφός και αποτελεσματικός αν κάτσεις να το σκεφτείς βαθύτερα.

   Για να εμβαθύνουμε πάνω στον Κυψελογισμό.

   Έχουμε ένα δεδομένο, ότι οι ανάγκες μας είναι μεγαλύτερες από τους πόρους που έχουμε για να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες. Επίσης υπάρχει μια τάση να μεγεθύνονται αυτές οι ανάγκες σε επίπεδα αχρείαστα για τις ορθολογικές μας μελισσοκομικές επιδιώξεις (μέσου της διαφήμισης που υπάρχουν σε μελισσοκομικά περιοδικά παλιότερα, και τώρα στα δημοφιλή μελισσοκομικά blog-μην δουλευόμαστε μεταξύ μας και το κρέας το ονομάζουμε ψάρι, μια διαφήμιση όπως και να την ονομάσει ο διαχειριστής ενός blog διαφήμιση παραμένει χα χα χα-).

   Οπότε χρειάζεται ένα μέτρο σύγκρισης το οποίο θα ποσοτικοποιεί και θα ιεραρχεί τις ανάγκες που έχουμε, θα εκφράζει μια αξία (μικρή σχετικά, σταθερή στον χρόνο, αποδεκτή από όλους ως προς το μέγεθος της, και μπορώ να πω άμεσα ανταλλάξιμη. Τα χαρακτηριστικά δηλαδή που έχει και το νόμισμα!!! Γιατί δεν τα εκφράζουμε τότε σε νόμισμα τα πάντα? Φυσικά και τα εκφράζουμε τα πάντα σε νόμισμα όταν μιλάμε για κόστος, αλλά το νόμισμα έχει ένα μειονέκτημα, είναι περισσότερο άυλο από κάτι απτό όπως πχ μια κυψέλη. Το έχεις το νόμισμα στην τσέπη και στην καίει, σου λέει ξόδεψε με! Σε συνθήκες αποπληθωρισμού και μειωμένων κερδών όπως αυτή που ζούμε τώρα στην οικονομική ύφεσή δεν γεννάει μάλιστα και νέο χρήμα (δεν επενδύεται δηλαδή), οπότε ακόμα περισσότερο σε πιέζει για να σου φύγει χα χα χα), και θα λειτουργεί σχετικά αποτρεπτικά στις μεγεθυμένες (και αχρείαστες στην πραγματικότητα) ανάγκες που σου επιβάλει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα περιοδικά, blogs, και προμηθευτές μελισσοκομικών προϊόντων (και όχι μόνο).

   Οπότε κάτι απτό που έχει άμεση σχέση με την μελισσοκομική πραγματικότητα πρέπει να αντικαταστήσει το νόμισμα (που ο υπερκαταναλωτικός των προηγούμενων δεκαετιών μας έχει εκπαιδεύσει να το ξεφορτωνόμαστε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη από την τσέπη μας).

   Διαγραφή
  2. Και εδώ έρχεται η κυψέλη.

   Είναι ένα μέρος του κεφαλαίου μας που δεν αναπαράγεται μόνο του (όπως πχ κάνουν τα μελίσσια, οι βασίλισσες) οπότε δεν μπορεί να χάνει τόσο εύκολα την σχετική του αξία (δεν δημιουργεί δηλαδή πληθωρισμό και αντίστοιχη πτώση της αξίας του χα χα χα), είναι βασικό μέσο για τις μελισσοκομικές μας δραστηριότητες (όσο βασικός είναι και ο μελιτοεξαγωγέας, ή το φορτηγό που θα μπορούσαν σε αυτή την πτυχή του συλλογισμού μας να αποτελούν και αυτά μέσα έκφρασης του μελισσοκομικού μας συλλογισμού), έχει σχετικά μικρή αξία (πχ μια κυψέλη –απ΄του Μέτσουβου αααααα! Χα χα χα- έχει κοντά στα 28 ευρώ διπλή) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσια ως μέσο για άμεσες συγκρίσεις (πχ είναι ευκολότερο να πεις μια πλαστική κυψέλη κοστίζει δύο κυψέλες απ΄του Μέτσουβου, παρά να πεις μια πλαστική κυψέλη κοστίζει 0,05 ή 5% ενός μελιτοεξαγωγέα εξάρι ινβέρτερ χωρίς προγραμματισμό (?!?!?!?!)), την χρειαζόμαστε κάθε χρονιά την αγορά της (στην αρχή για να μεγαλώσουμε το ζωικό μας και πάγιο κεφάλαιο, και μετά απλώς για να το διατηρήσουμε, πχ αν μια ξύλινη κυψέλη έχει διάρκεια ζωής 10 έτη και έχεις 300 μελίσσια αυτό σημαίνει ότι κάθε χρονιά θα πρέπει να αγοράζεις 30 κυψέλες για να αντικαθιστάς κατά μέσο όρο τις φθαρμένες κυψέλες σου) σε αντίθεση με άλλο πάγιο εξοπλισμό μας που συνήθως κάνεις μια αγορά τέτοια ανά 10 έτη (πχ φορτηγό, ή μελιτοεξαγωγέας), και το κυριότερο έχει όγκο και μάζα (βάρος) οπότε γεμίζει το μάτι και μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά στο να κάνεις χαζές αγορές (πχ μια τα κάνω όλα μόνη μου κυψέλη (ναι καλά! Χα χα χα) κοστίζει πες 600 ευρώ, δηλαδή 20 κυψέλες απ΄του Μέτσουβου. Νοητικά στο μυαλό σου έρχεται η εικόνα από την μια πλευρά ενός σκατουλάκι που κάνει 600 ευρώ και από την άλλη πλευρά δύο παλετών με κυψέλες, από την μία πλευρά μιας κυψέλης που θα στέκεται μόνη της σε μια πλαγιά (και θα αποτελεί φιλέτο διαλεκτό για τους κλέφτες) και από την άλλη πλευρά ένα μελισσοκομείο 20 κυψελών που θέλει μια-μιάμιση ώρα την φορά για να κάνεις πλήρες επιθεωρήσεις, μερικά πλαίσια με μέλι στον τρύγο από την μία πλευρά και αρκετά πατώματα με πλαίσια στην άλλη. Αν τα παραπάνω δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για ένα μελισσοκόμο σε μια χαζή αγορά τίποτα απολύτως δεν μπορεί να λειτουργήσει! Χα χα χα).

   Διαγραφή
  3. Θα μου πεις δεν μπορεί άλλος παράγοντας κόστους να λειτουργήσει παρόμοια? Ας πούμε οι τροφές (μονόκιλη βανίλια ή ζαχαροζύμαρο) ή το πετρέλαιο (όπως αναφέρεις ένα πλήρες γέμισμα του ρεζερβουάρ στο φορτηγό μου). Θα μπορούσαν, γιατί έχουν πολλά χαρακτηριστικά που έχει και η κυψέλη αλλά υποφέρουν σε ένα. Δεν έχουν σταθερή αξία μέσα στον χρόνο (ανεβοκατεβαίνουν οι αξίες της πετρελαίου και της ζάχαρης στις διεθνείς αγορές όπως και η φορολόγηση τους), αλλά και η σχετική τους αξία για σένα δεν είναι ίδια κάθε χρονιά (πχ σε μια δύσκολη από κλιματολογικές συνθήκες χρονιά θα χρειασθείς μεγαλύτερες ποσότητες τροφής ή πετρελαίου για να έχεις το ίδιο παραγωγικό αποτέλεσμα με μια ευκολότερη από κλιματολογικές συνθήκες χρονιά, αν θα βγάλεις και παραγωγή ε?). Επίσης δεν έχει απτό οπτικό αποτέλεσμα στο μάτι σου ούτε το πετρέλαιο ούτε οι τροφές παρά μόνο στιγμιαία (γιατί το πετρέλαιο κρύβεται στο ρεζερβουάρ και με την μετατροπή του σε χιλιόμετρα βαίνει διαρκώς μειωμένο, όπως και η τροφή κρύβεται κάτω από το καπάκι της κυψέλης και με την μετατροπή του σε πληθυσμό μελισσών και αυτή βαίνει διαρκώς μειωμένη, σε αντίθεση με τις κυψέλες που είναι πάντα εκεί, να περιμένουν να μεταφερθούν, να περιμένουν να τρυγηθούν).

   Δεν θα μπορούσε αντί να χρησιμοποιηθεί ένας παράγοντας κόστους για τον μελισσοκομικό μας συλλογισμό να χρησιμοποιηθεί ένας παράγοντας εσόδων όπως πχ το μέλι? Φυσικά και θα μπορούσε αλλά δυστυχώς η παραγωγή μας εξαρτάται υπερβολικά από τις καιρικές συνθήκες και τα επιτυχημένα (ή αποτυχημένα από μια άλλη πλευρά) ρίσκα μας και μπορεί να έχει τεράστια διακύμανση στον όγκο της από χρονιά σε χρόνια (ακόμα και στην αξία της!!! Άλλα έσοδα θα σου δώσουν 600 κιλά πες καστανόμελο ή θυμαρόμελο και άλλα 600 κιλά βαμβάκι ή τριφύλλι!), οπότε τίθεται σοβαρότατο πρόβλημα και κοστολόγησης του (άλλο να βγάλεις 6 τόνους σε μια χρονιά οπότε θα πεις τα έξοδα μου φέτος ήταν το 1/3 της παραγωγής μου και άλλο να βγάλεις 2 τόνους οπότε κατευθείαν θα πεις τα έξοδα μου ήταν το 100% της παραγωγής μου) και τις σχετικής αξίας του που έχει στο μυαλό σου.

   Ωραία! Καταλάβαμε την αξία της κυψέλης στον μελισσοκομικό σου συλλογισμό (κυψελογισμός) γιατί απ΄του Μέτσουβου όμως να είναι η κυψέλη? Αυτό είναι απλό. Έχει επικρατήσει να υπάρχει η πεποίθηση (που σε μεγάλο βαθμό είναι και ορθή) ότι και οι τιμές στις κυψέλες στο Μέτσοβο είναι σχετικά χαμηλές (γιατί οι τιμές τους παίζουν για τις διπλές από 28 ευρώ μέχρι και τα 54 ανάλογα με τον προμηθευτή!!!) αλλά και η ποιότητα τους είναι σχετικά καλή (φυσικά καμιά κυψέλη δεν θα είναι τόσο καλή σαν τις παλιές τις καστανιένες που τις κάνανε μαστόρια με αρχίδια και όχι μαστόρια αρχίδια σύμφωνα με τους παππούδες μελισσοκόμους!!! Χα χα χα) οπότε έχουμε μια αγορά με χαρακτηριστικά αρίστης αγοράς με κριτήριο την ποιότητα/τιμή. Και για αυτό θέτω ως μέτρο την διπλή ξύλινη κυψέλη απ΄του Μέτσουβου ααααααα!!! Χα χα χα

   Διαγραφή
  4. Ο κυψελογισμός είναι μια έννοια που μου την γνώρισε ο δάσκαλος μου, και του πήρε πολύ χρόνο (και αντίστοιχα κόστος σε χαβαλέ και χαζές αγορές από μένα χα χα χα) μέχρι να μου την εμφυσήσει μέσα στο νου μου και να μου την κάνει βίωμα (δηλαδή με έκραξε ενδελεχώς σε πλείστες και διάφορες περιπτώσεις όπως λέμε και εις την καθαρεύουσα χα χα χα), και του είμαι υπόχρεος για ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που μπορούσε να μου μάθει στην μελισσοκομία.

   Η δε πρώτη αναφορά μου σε αυτή την έννοια είναι στην ανάρτηση μου Ημερολόγιο λαθών ανάγνωσμα (ακόμα πιτσιρίκι είμαι βλέπεις, θυμάμαι ακριβώς τι έχω γράψει, και που, μέσα σε 400 και βάλε αναρτήσεις χα χα χα).

   Σε ευχαριστώ Δημήτρη για το σχόλιο σου στην ανάρτηση, μου έδωσες την ευκαιρία να εμβαθύνω σε αυτή την έννοια του κυψελογισμού με ένα εκτεταμένο κείμενο που θα αποτελέσει άμεσα μια νέα ανάρτηση!

   Διαγραφή