UA-50457385-1

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Μερικές γρήγορες μελισσοκομικές συμβουλές για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες



 Για να δώσουμε τάκα τούκα μερικές γρήγορες μελισσοκομικές συμβουλές για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που πέρασαν και εξακολουθούν να υφίστανται (θα φροντίσω να είναι όσο το δυνατό –στο μέτρο του δυνατού- αυτή η ανάρτηση μικρότερη σε μέγεθος. Μερικές φορές ξεχνώ ότι δεν είναι όλοι διαβαστεροί σαν και μένα που μπορώ να ξεπετάξω ένα βιβλίο 300 σελίδων σε 17-19 ώρες μονοκοπανιά! Και φυσικά ένα κείμενο 10 σελίδων για μένα είναι μικρό (Να το γράψω, όχι να το διαβάσω!!! Διαφέρει τρομερά το ένα από το άλλο) χα χα χα. Αυτό με κάνει να ξεχνώ ότι υπάρχουν κάποιοι που και οι 140 χαρακτήρες του Τουίτερ τους φαίνονται υπερβολικά πολλοί! Χα χα χα. Λυπάμαι παιδιά αλλά το να διαβάζετε το blog μου έχει και κάποιες απαιτήσεις από εσάς, δεν είναι για όλους (το έχω πει πολλές φορές αυτό, να μην λέτε ότι δεν σας έχω προειδοποιήσει χα χα χα). Όσο και να απλοποιώ έννοιες και καταστάσεις, όσο και να προσπαθώ να συντομεύσω, υπάρχει βάθος μεγάλο σε ότι λέω, και χρειάζεται μια ελάχιστη προσπάθεια από εσάς για να το κατανοήσετε( φυσικά χρειάζεται και το αντίστοιχο διανοητικό επίπεδο, αυτό είναι αυτονόητο!). Δυστυχώς ακόμα το να πυροβολήσει κάποιος την γνώση στον εγκέφαλο σας δεν είναι δυνατό. Στα υπόψη και αυτό).

 Ναι τα μελίσσια τις προηγούμενες μέρες και τις επόμενες θα υποφέρουν, και ναι μερικά από αυτά θα χαθούν. Αυτό είναι λογικό μια που είμαστε στην Ελλάδα και όχι στην Λιβύη και έχουμε χειμώνα. Βλέπω πανικό και ταραχή λόγου των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες στα λεγόμενα των φίλων μου μελισσοκόμων και δεν μπορώ να καταλάβω το πώς θεωρούν ότι κάθε χειμώνας στην χώρα μας θα είναι με ήπιες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες (όπως πχ ήταν ο περσινός χειμώνας, ένας χειμώνας σε περίοδο Ελ Νίνιο που προκαλεί ξηρασία να μην ξεχνιόμαστε)!

 Ήπιοι χειμώνες στην Ελλάδα είναι φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών και οφείλονται εν μέρη στην άνοδο της θερμοκρασίας λόγου του φαινομένου του θερμοκηπίου (πχ ο Νικολαΐδης που πολλοί τον αναφέρουν ως τον σπουδαιότερο ερευνητή της Ελληνικής μελισσοκομίας –που πιθανότατα και να είναι- αυτές τις καιρικές συνθήκες που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες τον χειμώνα δεν τις γνώρισε, μια που έχει πεθάνει εδώ και δεκαετίες! Ωστόσο τον φετινό χειμώνα (μέχρι τώρα) θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει ως σύνηθες στην χώρα μας. Το ίδιο και οι πολύ παλιοί μελισσοκόμοι. Από την στιγμή που αυτοί ζούσαν διαρκώς σε τέτοιους χειμώνες και καιρικές συνθήκες και δεν καταστρεφόταν μελισσοκομικά κάθε χρονιά, γιατί υπερβάλετε εσείς όλοι και θεωρείτε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου? Θα σας ακούσουν και τίποτα μελισσοκόμοι από την Ρωσία, τον Καναδά, ή την Γερμανία και θα σκάσουν στα γέλια χα χα χα).

 Οπότε πριν από όλα ξαναθυμίζουμε την κυριότερη μελισσοκομική αρετή η οποία είναι η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ (δεν είναι δηλαδή η κυριότερη μελισσοκομική αρχή η Καρτερικότητα? Χα χα χα)!

 Πάμε παρακάτω, ναι το χιόνι θα κάνει τα μελίσσια να υποφέρουν (κυρίως το κρύο) αλλά επίσης το χιόνι είναι και «αργό νερό». Δηλαδή επειδή λιώνει αργά το χιόνι το νερό από αυτό υγραίνει πολύ πιο αποτελεσματικά το έδαφος από το νερό της βροχής ή της καταιγίδας που έχει την τάση να δημιουργεί ρυάκια και να καταλήγει ο κύριος όγκος νερού σε λεκάνες απορροής (ποτάμια, λίμνες, θάλασσα). Βασικές γνώσεις αυτές που τις γνωρίζουν ακόμα καλύτερα οι αγρότες (και πρέπει να τις μάθουν και οι μελισσοκόμοι μια που τους αφορούν).

 Αυτά τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος θα δώσουν και ικανοποιητικές ανθοφορίες στην άνοιξη (οι ανθοφορίες του καλοκαιριού θέλουν βροχές στην άνοιξη, τα νερά του χειμώνα δεν αρκούν και μόνο). Είναι ο γνωστός νόμος της Φύσης ότι κάπου χάνεις κάπου κερδίζεις, δεν μπορείς να κερδίζεις διαρκώς. Ναι πέρσι είχε πιο μαλακό χειμώνα αλλά τα εδάφη ήταν στεγνά από νερό και ελάχιστες ανθοφορίες απέδωσαν (το πεύκο κυρίως για μερικούς μελισσοκόμους έσωσε την χρονιά). Οπότε έχετε και αυτό στα υπόψη πριν αρχίζετε να γκρινιάζετε για το χιόνι. Ναι μεν θα χαθούν περισσότερα μελίσσια σε ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά θα υπάρχουν δε και καλύτερες συνθήκες ανθοφοριών και νεκταροέκκρισης μετά. Και μελίσσια μπορείτε να κάνετε, το επίπεδο όμως της νεκταροέκκρισης δεν είναι κάτι που μπορείτε να επηρεάσετε εσείς (μόνο να ψάχνετε για αυτή μπορείτε!).

 Ο Ηράκλειτος είπε ότι «Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές» γιατί διαρκώς αλλάζει η ροή του, η κοίτη του, καθώς και το νερό που κυλάει μέσα του. Το ίδιο ισχύει και για τα κύματα κακοκαιρίας που ακολουθεί το ένα το άλλο. Άλλες συνθήκες κακοκαιρίας θα υπάρχουν στις αρχές του Γενάρη και άλλες στο τέλος του (απλούστατα γιατί αλλάζει διαρκώς η διάρκεια της ημέρας, στις αρχές Γενάρη οι μέρες είναι αντίστοιχες σε διάρκεια με τις αρχές του Δεκέμβρη, αντίστοιχα στα τέλη του Γενάρη οι μέρες σε διάρκεια αντίστοιχες με τις αρχές του Νοέμβρη. Σας έχω δημιουργήσει εδώ και χρόνια ένα αρχείο με την αντιστοίχηση των ημερών ανάλογα την διάρκεια τους στην Ανάρτηση Το πλήρωμα του χρόνου. Οπότε και οι θερμοκρασίες θα είναι διαφορετικές, και θα κρατούν λιγότερο διαρκώς τα χιόνια χωρίς να λιώσουν).

 Επίσης βασική παράμετρος είναι η έννοια της Λευκαύγειας  (το μέτρο της ανακλαστικότητας μιας επιφάνειας ή ενός σώματος βλέπετε σχετικό σύνδεσμό στην Βικιπαίδεια). Και επειδή το χιόνι αντανακλά μεγάλο μέρος του ηλιακού φωτός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερο κρύο στις περιοχές που έχουν καλυφθεί με χιόνι. Όσο το χιόνι τώρα λιώνει μειώνεται η λευκαύγεια, οπότε έχουμε περισσότερη απορρόφηση του ηλιακού φωτός οπότε αυξάνει ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία, αρά και ο ρυθμός με τον οποίο λιώνει το χιόνι, δηλαδή έχουμε εδώ ένα βρόγχο θετικής ανάδρασης.

 Αν  συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι αυξάνει μέρα με την μέρα και η διάρκεια της ημέρας βλέπετε ότι τα δύο αυτά φαινόμενα οδηγούν τα χιόνια να λιώνουν με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό (το φαινόμενο αυτό λειτουργεί και ανάποδα, χιονοπτώσεις που θα διαρκούν όσο οι μέρες μειώνονται σε διάρκεια τόσο θα γίνονται δριμύτερες).

 Επίσης βασική παράμετρος είναι και η ταχύτητα του ανέμου που κατεβάζει την θερμοκρασία που «αισθάνεσαι» ο δείκτης ψυχρότητας δηλαδή, το παραπάνω φαινόμενο το έχω αναλύσει στην ανάρτηση μου Χρήσιμα φυσικά μεγέθη από μελισσοκομική σκοπιά και δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

 Και  η απάντηση είναι «Ναι πρέπει» στην ερώτηση που σας ήρθε μόλις στο μυαλό σας «Δηλαδή πρέπει να ξέρουμε και Φυσική για να γίνουμε καλοί μελισσοκόμοι?» χα χα χα.

 Τα παραπάνω χρειάζονται και για να έχετε γνώση του ρόλου του χειμώνα, αλλά και για να ξέρετε τι περίπου να περιμένετε από εδώ και πέρα.

 Πάμε παρακάτω, έχω δημιουργήσει την ανάρτηση ξεχειμώνιασμα μελισσιών όπου γράφω αναλυτικότατα (και εκτεταμένα) το τι χρειάζεται για να ξεχειμωνιάζεις μελίσσια, οπότε δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στους χειρισμούς ξεχειμωνιάσματος μια που μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε εκεί.

 Απλώς μερικές επισημάνσεις σχετικά με την συγκεκριμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτή την στιγμή ακόμα οι κατανάλωση τροφών στα μελίσσια δεν είναι ακόμα πολύ υψηλή μια που δεν έχουν γόνους εκτεταμένους (και στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα δεν έχουν γόνους σκέτο). Αυτό θα αλλάξει σιγά σιγά, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε στην πρώτη ευκαιρία να χορηγήσετε τροφές στα μελίσσια σας. Μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την εποχή για τα μελίσσια είναι να είναι σε πολύ σφιχτή μελισσόσφαιρα λόγου δριμύτατου ψύχους και να μην μπορούν να πάνε στις τροφές εάν αυτές είναι μακριά τους (και αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος αφαιρεί πλαίσια από την κυψέλη τον χειμώνα χα χα χα).

 Δεύτερος κίνδυνος είναι η παρατεταμένη παραμονή των μελισσιών μέσα στην κυψέλη με αποτέλεσμα να μην αδειάζουν το έντερο τους από τα περιττώματα τους έξω από την κυψέλη, το οποίο έχει ως άμεση συνέπεια να αυξάνεται το μολυσματικό φορτίο (σπόρια) της Νοζεμίασης μέσα στην Κυψέλη.

 Εδώ για ακόμα μια φορά δεν θα σας δώσω γιατροσόφια για θεραπείες, αλλά για ακόμα μια φορά θα σας προτρέψω όπως έχω κάνει στην ανάρτηση μου Θεραπείες μελισσιών να απευθυνθείτε είτε στο εργαστήρι μελισσοκομίας του ΑΠΘ, είτε στο αντίστοιχο των Αθηνών, και τα παιδιά θα σας δώσουν οδηγίες καλύτερα από τον καθένα μας για το τι να κάνετε σχετικά με θεραπείες (βλέπετε κάποιοι από εμάς δεν ανακαλύψαμε αυτά τα άτομα την τελευταία χρονιά –ενώ πριν τους περιφρονούσαμε ή και τους βρίζαμε ή και τους κατηγορούσαμε!- και γίναμε βασιλικότεροι του βασιλέως!!! Με συνέπεια εδώ  και χρόνια δίνουμε τις ίδιες οδηγίες και κατευθύνσεις σε όσους μας διαβάζουν και μας ρωτάνε. Αυτό για να μην ξεχνιόμαστε και για να μην ανοίγουν κάποιοι τα στοματάκια τους περισσότερο από ότι πρέπει!!!! ).

 Μια επισήμανση εδώ για τους νεότερους μελισσοκόμους γιατί υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις και μερικά πράγματα δεν τα καταλαβαίνουν σωστά. Στην ανάρτηση μου Μια μέρα στα μελίσσια ανάφερα ότι έκανα μια συγκεκριμένη θεραπεία στα μελίσσια σε σφικτή μελίσσόσφαιρα και ένας μελισσοκόμος με ρώτησε «αυτό δεν είναι λάθος?». Φυσικά απάντησα ότι η θεραπεία έγινε σε θερμοκρασία από 10 έως 14 βαθμούς, με χλιαρό σιρόπι το οποίο το είχα μέσα στο φορτηγό να μην χάνει θερμοκρασία (σοβαρά τώρα!!! Το ότι δεν μιλάμε για θεραπείες δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε και από θεραπείες! Το να έχει κάποιος εκατοντάδες μελίσσια και να βγάζει μερικούς τόνους μέλι κάθε χρονιά τυχαίο νομίζετε ότι είναι? Αχ αχ αχ αχ!!!), και ο λόγος για αυτό? Ώστε το σύνολο των μελισσών να είναι μέσα στην κυψέλη για να βγάζω σωστές δοσολογίες για να μην λέω μετά «ΑΑΑΑΑΑΑΑ αυτόοοοοοοο δεν κάνει τίπουταααααααααα Αααααααααα!!!!» χα χα χα.

 Παίδες τον χειμώνα οι μέρες οι οποίες θα έχει καιρό κατάλληλο για να κάνεις ορισμένα πράγματα έτσι όπως λένε (ορθά) οι ερευνητές της μελισσοκομίας ότι πρέπει να τα κάνεις δεν είναι και τόσες πολλές (ο φετινός χειμώνας μας το έδειξε αυτό στο έπακρο!). Ιδίως εάν δεν έχεις μόνο 10-20 κυψέλες σε ένα μελισσοκομείο αλλά έχεις μερικές εκατοντάδες σε 3-5 μελισσοκομεία που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα (ή εκατοντάδες) το ένα από το άλλο (ή από το σπίτι σου). Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος που έχει εκατοντάδες μελίσσια θα πρέπει σε μια (ή και σε δύο τρείς μέρες αν έχει πάρα πολλά) ημέρα είτε να κάνει θεραπείες, είτε να τροφοδοτήσει. Θα αρχίσει από βαθιά το πρωί (γιατί πιο πριν είναι υπερβολικά χαμηλές οι θερμοκρασίες) και θα φτάσει βαθιά στο απόγευμα για να τελειώσει! Οπότε πολλά από αυτά που λένε ως «ιδεώδεις συνθήκες» οι ερευνητές δεν θα τις έχει στην διάθεση του κάποιος που έχει ένα τεράστιο όγκο εργασίας να βγάλει (θα δουλέψει και στο παράθυρο των «ιδανικών» συνθηκών αλλά θα δουλέψει και σε συνθήκες που δεν ανήκουν στις ιδεώδεις μια που θα το ξεπεράσει αυτό το παράθυρο).

 Και για να μιλάμε και με παραδείγματα έχω φίλο που έχει τα μελίσσια του στην Αρναία (τα είχε αφήσει εκεί για τις σουσούρες), αυτός δεν μπόρεσε ακόμα να κάνει προληπτική θεραπεία για την βαρρόα όπως εγώ, γιατί εκεί είχε χιονίσει από τον Δεκέμβρη και πλέον έχει 40-50 πόντους χιόνι.

 Άλλος φίλος μου (νέος αυτός) έκανε έλεγχο στα μελίσσια του είδε ότι είχαν ξεγονεύσει και περίμενε τις «ιδεώδεις» συνθήκες για να πάει να κάνει θεραπεία, τον πρόλαβε το χιόνι και δεν έκανε και αυτός τίποτα (και φυσικά εγώ του είπα τηλεφωνικά ουχ ουχ ουχ το μαιμούνι, όποιος διάβασε την ανάρτηση μου Αποκωδικοποιώντας μελισσοκομικά τον αρκούδα καταλαβαίνει το τι είπα μόλις τώρα χα χα χα).

 Τρίτος μελισσοκόμος φίλος μου, έχει πολλαπλά μελισσοκομεία με εκατοντάδες κυψέλες σε 3 διαφορετικούς νομούς της Χώρας! Δεν προλαβαίνει να κάνει θεραπείες σε όλα τις ελάχιστες κατάλληλες μέρες.

 Φίλος μου επίσης έχει μελίσσια στην Άρτα, και ένας άλλος φίλος μου στην Καλαμάτα (από τον Βορρά και οι δύο), αυτοί όταν θα ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι τους για θεραπείες ή για τροφοδοσία των μελισσιών τους (παρόλο που φυσικά θα διαλέξουν να το κάνουν αυτό τις κατάλληλες ημέρες) και φτάσουν επιτέλους στα μελισσοκομεία τους (που έχουν εκατοντάδες κυψέλες για να συμφέρει να κάνεις ένα τέτοιο μελισσοκομικό χειρισμό και στρατηγική) και δεν βρουν τις ιδεώδεις συνθήκες εκεί που θα πάνε (Shit Happens!)  τι νομίζετε θα κάνουν? Θα πούνε "ε δεν πειράζει, θα ξανάρθουμε μια άλλη μέρα για θεραπείες ή τροφοδοσία, το ταξίδι και οι ομορφιές του έχει μόνο σημασία?" και θα φύγουν άπραγοι, ή αν δεν είναι τελείως απαγορευτικές οι συνθήκες θα κάνουν αυτό για το οποίο πήγαν να κάνουν?
  
 Τους επαγγελματίες μελισσοκόμους που έχουν εκατοντάδες (ή και χιλιάδες!) κυψέλες θα τους κρίνετε με οπτική των επαγγελματιών και όχι των ερασιτεχνών με μερικές δεκάδες κυψέλες!

 Πάμε παρακάτω σε άλλο δεδομένο. 

 Ο Σοχός έχει ένα ξεχωριστό μικροκλίμα (παρόμοιο με την Γουμένισσα στο Κιλκίς και παρεμφερές με εκατοντάδες σημεία σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γιάννενα κ.α. Πως το ξέρω αυτό? Μα έχω πάει σε αυτά τα μέρη και είδα τι κωλόκαιρο έχει και εκεί χα χα χα ) που τον κάνει να έχει 7 τουλάχιστο βαθμούς διαφορά από την Θεσσαλονίκη (πες πχ στην Αμερικανική Γεωργική σχολή στην Θέρμη. Που είναι αυτή? Μισό χιλιόμετρο Μακριά από το Αγρόκτημα της Γεωργικής σχολής του ΑΠΘ). Και φυσικά εκεί έχουν μελίσσια τα παιδιά (στην Αμερικανική Γεωργική σχολή) και κατά την διάρκεια του ξεγονέματος (που περίπου αρχίζει συνήθως τέλη Νοέμβρη και τελειώνει τέλη Γενάρη) θα έχουν εκεί πες 20-25 μέρες (μιλάμε για μήνες όπως Δεκέμβρη και Γενάρη τώρα στον Βορρά!!) με ιδανικές συνθήκες για θεραπείες. ΟΚ? Ωραία. Τώρα ένα μέρος (και κάθε αντίστοιχο μέρος) που είναι 7 βαθμούς θερμοκρασίας πιο ψυχρό (και μερικά ακόμα ψυχρότερα και από αυτό!)  νομίζετε ότι θα έχει και αυτό αυτές τις 20-25 μέρες με ιδανικές συνθήκες? Όχι ε? Το πολύ, πολύ, να έχει 8-9 μέρες με ιδανικές συνθήκες στις οποίες 8-9 μέρες θα πρέπει να γίνουν και οι θεραπείες και οι τροφοδοσίες ε? Ααααααααααααα!!!!

 Να σε μια μόνο πτυχή της μελισσοκομικής τακτικής και χειρισμών πόσα παραδείγματα υπάρχουν στα οποία η θεωρία και η πράξη διαφέρουν όσο η μέρα και η νύχτα ε? Δεν είναι τόσο απλή η μελισσοκομική πραγματικότητα όσο θέλουν να λένε τα σεμινάρια και τα βιβλία* ε? Καλά είναι παίδες όταν λέμε ορισμένα πράγματα να βάζετε το μυαλό σας να δουλεύει και να μην το έχετε στο αυτόματο. Καλή η δογματική σκέψη, βολική η στερεοτυπική αντίληψη αλλά για να γίνεις καλός μελισσοκόμος θα πρέπει και το μυαλό να στροφάρει! Το μεγαλύτερο σας εργαλείο είναι το μυαλό σας αλλά θα αποδίδει μόνο όσο θα είναι ανοιχτό!

 Πάμε τώρα στο δια ταύτα, πολλοί από εσάς θα βρείτε τα μελίσσια σας στα χιόνια, ναι μονώνει το χιόνι από το κρύο αλλά δεν είναι και τόσο κακό να καθαρίζουμε και τις κυψέλες από αυτό. Γιατί? Γιατί αν έχεις τοποθετήσει σωστά τις κυψέλες θα έχουν κλίση προς τα μπρός (για να βγαίνει η πρόσθετη υγρασία έξω) με αποτέλεσμα όταν θα αρχίσει να ψιλολιώνει το χιόνι (και θα δημιουργηθεί πάγος ανάμεσα στο καπάκι και το στρώμα χιονιού) αυτό θα αρχίσει να γλιστρά προς την μπροστά πλευρά της κυψέλης και να πέσει μπροστά ακριβώς από την είσοδο.

 Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει την είσοδο (και να γεμίσει με νεκρές μέλισσες που δεν μπορούν να τις βγάλουν έξω οι άλλες οι μέλισσες) και να δυσκολέψει τις πτήσεις των μελισσών που θα ρισκάρουν να βγουν έξω από την κυψέλη (παρόλο που δεν έχουν και αυτές τις «Ιδανικές» συνθήκες για πτήση) για να αδειάσουν το έντερο τους από περιττώματα (και ναι αν δεν είναι τελείως απαγορευτικές οι συνθήκες θα το προσπαθήσουν αυτό (λόγου ενστίκτου) οι μέλισσες, παρόλο που θα χαθούν αρκετές από το κρύο καθώς το κάνουν αυτό. Στο χιόνι είναι εύκολο να το διακρίνεις αυτό, μια που θα δεις πολλά πτώματα από μέλισσες να είναι σχετικά μακριά από τις κυψέλες μέσα στο χιόνι. Προφανέστατα βγήκαν για να κάνουν τις ανάγκες τους και αρκετές από αυτές δεν τα κατάφεραν να γυρίσουν πίσω).

 Βρείτε κατάλληλες μέρες και τροφοδοτήστε τα μελίσσια, και έχουν δαπανήσει πολλές τροφές μέχρι τώρα και σε λίγο θα αρχίσουν να γονεύουν και τότε θα δείτε την γερή την κατανάλωση (μην ξεχνάτε από εδώ και πέρα θα αρχίσει ο μεγάλος όγκος από απώλειες στα μελίσσια, τα μελίσσια τα μετράμε τον Μάρτη!). Και αυτό γιατί μόλις υποχωρήσει ο χιονιάς λόγου της υγρασίας των εδαφών, και το μεγάλωμα της ημέρας, θα υπάρχει αρκετή χαμηλή ανθοφορία με τις απαραίτητες γύρες για το γόνεμα των μελισσιών (πχ το «κρινάκι» στον Βορρά).

 Αν δεν έχετε ακόμα κάνει προληπτικές θεραπείες βιαστείτε, δεν θα έχετε πολλές ακόμα κατάλληλες μέρες για να τις εφαρμόσετε σε ξεγονεμένα μελίσσια, οπότε μπορείτε να χάσετε σε αποτελεσματικότητα. Τι θεραπείες θα κάνετε? Πως θα τις κάνετε? Δεν ρωτάτε κανένα άλλο εκτός από τα παιδιά στα κατάλληλα ερευνητικά κέντρα (Θεσσαλονίκης, Αθήνας, και όπου αλλού υπάρχουν). Καλό είναι να αποδίδουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Καλά παιδιά όλα είναι, βοηθούν με την καρδιά τους, τηλέφωνα έχετε, τι περιμένετε?

 Αυτά λοιπόν παίδες, τυχεροί ήσασταν σήμερα με 5 μόνο σελίδες διάβασμα θα την βγάλετε καθαρή (και φυσικά επαναλαμβάνω! Όσοι δυσκολεύεστε να διαβάζετε τέτοια «μεγάλα κείμενα» (τι να σας κάνω ρε μπαγλαμάδες πρέπει να σας βγάλω καμία φορά κανένα από τα βιβλία 2000 σελίδων που ήμασταν αναγκασμένοι να μάθουμε μερικοί χα χα χα) ή αν τα γραπτά μου δεν σας λένε τίποτα, μην αγχώνεστε! Κανένα πρόβλημα, μην με διαβάζετε, υπάρχουν τόσα Μίκη Μάους και Άρλεκιν που είναι κατάλληλα για το επίπεδο κατανόησης σας. Διαβάστε μόνο αυτά!!! Δεν είμαστε άλλωστε όλοι το ίδιο!!! Χα χα χα).
     
*Και επειδή έχω αντιληφθεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανάμεσα στους φίλους μου ότι πλέον είναι αναγκαίο να υπογράφεις δήλωση πολιτικών φρονημάτων για το τι πιστεύεις. Ορίστε και η δικιά μου. Στις αναρτήσεις Σεμινάριο Εφαρμοσμένη Μελισσοκομία και Σεμινάριο εχθροί μελισσών ποιόν βλέπετε στις φωτογραφίες? Σε ποιες εγκαταστάσεις γίνανε όλα αυτά? Πότε ανέβηκαν αυτές οι αναρτήσεις? Σε ποιες χρονιές αναφέρονται? Επίσης στην Ανάρτηση μου Μελισσοκομική Βιβλιοθήκη ποιανού το Βιβλίο το θεωρώ άριστη αγορά και επίσης πιο συμφέρουσα αγορά? Τι ακριβώς γράφω στην κριτική μου για αυτόν τον συγγραφέα?

 Καλά είναι κάποιοι που ανακάλυψαν μόλις χθες την Αμερική να γνωρίζουν ότι κάποιοι ήταν εκεί και έχουν χτίσει πόλεις και χωριά ήδη! Και τα χτίσαν όλα αυτά από την λάσπη και τις πετριές που δεχθήκαν επειδή ήταν απελπιστικά μόνοι τους όταν υπερασπιζόταν τις αξίες και τα ιδανικά αυτού του κλάδου! Και δυστυχώς (για κάποιους), ευτυχώς (για εμάς!) εμείς έχουμε τις αποδείξεις για αυτό το γεγονός! Άλλοι δεν έχουν τις αντίστοιχες αποδείξεις και περγαμηνές! Για να μην ξεχνιόμαστε!!!

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.......


Adios Amigos Locos






Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 17/1/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου