UA-50457385-1

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ένας χρόνος μετά την επανάσταση


 Πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε τις μεγάλες και εκτεταμένες γεωγραφικά και χρονικά κινητοποιήσεις των αγροτών (με τον όρο αγρότης εννοούμε και τους γεωργούς, και τους κτηνοτρόφους, και τους μελισσοκόμους, γενικά το σύνολο των (αυτό-) απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής) τις οποίες είχαν πυροδοτήσει οι επερχόμενες εξελίξεις στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, καθώς και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι γενικώς οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα. Μαζικές κινητοποιήσεις από μεγάλο αριθμό αγροτών σε δίκαια αιτήματα και λογικές (έτσι για αλλαγή) διεκδικήσεις.

 Δυστυχώς όμως η χώρα μόλις είχε εξέρθει από πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες (εθνικές εκλογές, δημοψηφίσματα), και σε όλη την γενικότερη ατμόσφαιρα των επιχειρημάτων και διεκδικήσεων υπήρχαν και μια πλειάδα επιδιώξεων και προσδοκιών που στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία σχέση με τα ίδιες τις διεκδικήσεις των αγροτών, αλλά όσο με το αν θα πρέπει να μείνει ή να φύγει από το ευρώ η χώρα και από την ευρωπαϊκή ένωση!!!

 Δηλαδή ότι δεν έκαναν τόσες εκλογικές αντιμετρήσεις, καθώς και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του έθνους (οι οποίοι για να λέμε την αλήθεια βγήκαν έχοντας ακριβώς αυτές τις εξαγγελίες στην πολιτική τους ατζέντα!!), θεώρησαν πολλοί ότι έπρεπε να γίνει μέσω του δίκαιου αγώνα του αγροτικού κινήματος.

 Και φυσικά ως αιώνιο έφηβο έθνος που είμαστε, και με την έμφυτη υπερβολή που μας διακατέχει, άρχισαν οι ονειρώξεις για επαναστάσεις, ικριώματα, λαϊκά δικαστήρια καθώς και οι κατηγορίες για γερμανοτσολιάδες και προδότες του έθνους (οι οποίοι γερμανοτσολιάδες και προδότες γίνανε μέσα σε μερικούς μήνες αυτοί που κατηγορούσαν άλλους ως γερμανοτσολιάδες και προδότες!!!).

 Είπαμε αιώνια έφηβο το Έθνος μας και το μέτρο μια αρετή που δεν την κατέχει!

 Φυσικά δεν είχαν παρασυρθεί όλοι μέσα στο γενικότερο κλίμα υστερίας, χαζομάρας, και υπερβολής που υπήρχε διάχυτο στις τάξεις των αγροτών. Και αυτοί οι λίγοι συνιστούσαν λίγη περισσότερη ψυχραιμία, σύνεση, περιορισμό της αμετροέπειας, καθώς και του προσβλητικού και διασπαστικού λόγου, αλλά για ακόμα μια φορά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν από κανένα. Το φάντασμα της επανάστασης βλέπετε μονοπωλούσε την οπτική και την φαντασία του καθένα. Οπότε και σώπασαν και αυτοί.

  Σώπασα και εγώ μαζί τους, αλλά όχι πριν βάλω ένα στοίχημα με ένα φίλο μου που είχε παρασυρθεί από το κλίμα των ημερών, και θεωρούσε ότι η κατάληψη των θερινών ανακτόρων είναι ζήτημα ημερών. Και το στοίχημα (στοίχημα χωρίς κόστος ε?) ήταν το εξής:  «Πάμε ένα στοίχημα ότι σε ένα ακριβώς χρόνο από τώρα δεν θα έχει γίνει απολύτως τίποτα? Ούτε επαναστάσεις, ούτε έξοδοι από μνημόνια και ευρωπαϊκές ενώσεις, ούτε διαγραφές χρέους, ούτε, ούτε, ούτε, ούτε ούτε…… Τα γαϊδούρια και δεν γίνονται κοπάδι (μου το είχε πει πριν από χρόνια ένας κτηνοτρόφος αυτό), και ο Ελληνικός Λαός είναι λαός που υπομένει καταστάσεις και δεν αντιδρά, χιλιάδες χρόνια ιστορίας το καταδεικνύουν αυτό. Αν χάσω εγώ θα βγω και θα ζητήσω συγνώμη δημόσια και θα παραδεχτώ ότι είχα λάθος. Εάν όμως κερδίσω τότε να είσαι σίγουρος ότι δεν θα το έχω ξεχάσει το στοίχημα, και θα βγω πάλι δημόσια και θα σας θυμίσω το τι τσίρκο θέαμα προσφέρετε αυτή την στιγμή!».

 Και δυστυχώς μετά από ένα χρόνο έχουν συμβεί δύο πράγματα. 

 Και Ναι είχα δίκιο, και Ναι δεν ξέχασα το στοίχημα (μια που ποτέ, μα ποτέ, δεν ξεχνώ τίποτα! Κατάρα τρομερή αυτή!)! Οπότε και ήρθε η ώρα να τα ακούσετε όπως άκουγα και εγώ πέρσι τέτοιο καιρό τα χαζά σας, και θα σωπάσετε ακούγοντας τα όπως σώπαινα και εγώ.

 Ορέ κάγκουρες! Όρε παπαρατζίες! Όρε επαναστάτες του καναπέ και του τσίπουρου! Πότε θα βάλετε μυαλό και θα μεγαλώσετε? Πότε θα αφήσετε τις δηλώσεις και τα παχιά τα λόγια και θα σοβαρευτείτε? Πότε θα πάψετε να είσαστε όπου σας φυσάει ο άνεμος? Πότε θα αρχίσει να τρέχει το μυαλό σας και να φρενάρει η γλώσσα σας και όχι το αντίθετο? Μάθετε να μην ζείτε μέσα στις υπερβολή, μάθετε να μην θεωρείτε ότι η φαντασία σας μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματικότητα σας, μάθετε να μάχεστε μάχες που θα κερδίσετε, και όχι πολέμους που σίγουρα θα τους χάσετε. Και κυρίως μάθετε τον εαυτό σας, και σαν άτομα, και σαν έθνος!

 Και τα λέω αυτά γιατί θα ξαναέρθει η ώρα να αγωνιστείτε για τα δίκαια σας αιτήματα, και πρέπει να αγωνιστείτε. Και όχι μόνο πρέπει, αλλά και επιβάλλεται! Αλλά όχι μόνο την νεκρή περίοδο της παραγωγής, και μόνο όταν ο καιρός είναι καλός, αλλά ακόμα και μέσα στην φούρια της παραγωγής. Κάτι που το είχαν υποσχεθεί οι νεότεροι αγρότες ότι επιβάλλεται να γίνει για να πάρουν όλοι σοβαρά τους αγώνες των αγροτών και αναθάρρησα και είπα «Λες? Να το κάνουν και να πάρουν αμέσως όλο τον κόσμο μαζί τους, γιατί θα σκεφτεί ο άλλος ότι αυτοί για να ρισκάρουν την παραγωγή τους, το μέλλον τους, το μέλλον των οικογενειών τους, όπως κάνουν ακριβώς και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και εργάτες όταν απεργούν και χάνουν εισοδήματα, πρέπει και να έχουν δίκιο και να έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι!» αλλά δυστυχώς δεν είδαμε για ακόμα μια φορά κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, και ακόμα μια ευκαιρία για να πάρει το αγροτικό κίνημα μαζί του τις μεγάλες μάζες του Ελληνικού πληθυσμού πήγε χαράμι.

 Αλλά θα πρέπει να το κάνετε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συγκροτημένο λόγο και πράξεις, και πάντα προσηλωμένοι στον στόχο σας που είναι τα προβλήματα του κλάδου σας (είτε αγρότες, είτε κτηνοτρόφοι, είτε ψαράδες, είτε μελισσοκόμοι κ.α.) και του τομέα σας (πρωτογενής), αλλά πάντα σε σχέση με τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω σας (μια χώρα σε διάλυση, με μια 8ετία οικονομικής κρίσης και ύφεσης). Και όχι ότι άλλης χαζομάρας σας κατεβάσει η γκλάβα σας!!!

 Συγνώμη αν είπα και καμία κουβέντα παραπάνω, αλλά ξέρετε το στοίχημα είναι στοίχημα!!!

 Θεωρητικά (αν δηλαδή το επιτρέψει ο καιρός) από 23 Γενάρη ξαναρχίζουν οι κινητοποιήσεις (πιθανότατα θα κρατήσουν λιγότερο μια που η άνοιξη πλέον είναι κοντά), έχοντας ως μάθημα τις προηγούμενες χρονιές προσπαθήστε να μην επαναλάβετε για ακόμα μια φορά τα ίδια και τα ίδια λάθη. Εδώ και χρόνια τα αιτήματα σας πλέον είναι δίκαια (γιατί κάποτε δεν ήταν!), προσπαθήστε να το δώσετε να το καταλάβουν αυτό και οι υπόλοιποι Έλληνες, και μην τους φέρνετε για ακόμα μια φορά αντιμέτωπους με εσάς, δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα πλέον έτσι.

 Καλή είναι η εφηβεία δεν λέω, αλλά έχει και ένα πολύ καλό επίσης. Κάποτε τελειώνει. Σκεφτείτε το αυτό λίγο αν δεν θέλετε για πάντα να σας φέρονται σαν παιδάκια!



Μέχρι την επόμενη ανάρτηση……….

Adios Amigos Locos




Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 19/1/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου