UA-50457385-1

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Σσσσσσσσσσσσσ! Το αφεντικό κόβει......



 Και ήρθε ο καιρός που οι ημέρες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστο 25 ώρες, και οι εβδομάδες  πάνω από 8 ημέρες.  Άνοιξη και εποχή για κόψιμο παραφυάδων. Σχεδόν τριψήφιος αριθμός και φέτος. Και νωρίτερα από κάθε άλλη φορά για να μπορέσουν οι παραφυάδες (και τα μελίσσια από τα οποία κοπήκαν οι παραφυάδες) να έχουν την προοπτική να γίνουν όσο δυνατά ήταν και πέρσι.

 Για φέτος θα προτιμηθεί ως μέθοδος κοψίματος παραφυάδων το κόψιμο 2 σταδίων (αφαίρεση την πρώτη εβδομάδα της βασίλισσας από τα διπλά μελίσσια που θα κοπούν μαζί με 3 πλαίσια κόκκινου γόνου (τουλάχιστον) και απομάκρυνση τους, τροφοδοσία του υπόλοιπου μελισσιού και μετά από μια εβδομάδα κοψίματος του υπόλοιπου μελισσιού σε 2 παραφυάδες –χωρίς ψάξιμο για βασίλισσα- με έτοιμα βασιλικά κελιά, με απομάκρυνση της μιας παραφυάδας, και αγρανάπαυση τους μέχρι να διαπιστωθεί η γέννα των νέων βασιλισσών –και όσα δεν γονιμοποιηθούν συνένωση χωρίς δεύτερες σκέψεις-). Φυσικά όσα έχουν ήδη από μόνα τους βασιλικά κελιά θα ακολουθηθεί μια μικτή μέθοδος (απομάκρυνση μελισσιού με βασίλισσα, απομάκρυνση και της μιας παραφυάδας με τα βασιλικά κελιά, παραμονή της δεύτερης παραφυάδας). 

 Λόγοι για αυτή την διαφοροποίηση φέτος που θα απαιτήσει περισσότερη εργασία (θα χρειασθεί το αρχικό μελίσσι και οι παραφυάδες δύο επισκέψεις για εργασίες σε διάρκεια μιας εβδομάδος) είναι οι ακόλουθοι:

 Η ύπαρξη λιγότερων δυνατών μελισσιών σε αριθμό φέτος που όμως έχουν περάσει από επιτυχημένες νεκταροεκκρίσεις – μελιτωεκκρίσεις στα πεύκα, καθώς και σε πρώιμες και σε όψιμες (τώρα) ελαιοκράμβεις (οπότε ενώ είναι λιγότερα σε αριθμό είναι πολύ δυνατότερα σε δυναμικότητα) και που μπορούν να ξαναγίνουν άκρως παραγωγικά μελίσσια εάν διαχωριστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα το δυναμικότερο κομμάτι του πυρήνα τους (κόκκινος γόνος και βασίλισσα).

 Η τοποθέτηση αυτών των μελισσιών στις όψιμες ελαιοκράμβεις σε χώρο που βοηθούσε να απλωθούν με μορφή που βολεύει να αποτελέσουν τα αρχικά μελίσσια παραφυάδες (μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, ελαφρά διαφοροποίηση της κατεύθυνσης πτήσης τους, εντονότατη παράλλαξη). Φυσικά και αυτή η τοποθέτηση των κυψελών μόνο τυχαία δεν ήταν εξ αρχής.

 Ο σχεδιασμός να μην αυξηθεί ο αριθμός των μελισσιών αλλά να κατέβουν περίπου όσα είχαν κατέβει και πέρσι στα πεύκα (όπου κατέβηκαν μεν δυνατά και πολλά μελίσσια αλλά δεν ήταν η μελιτωέκκριση η αναμενόμενη). Γιατί πολλά μπορείς να περιμένεις από τα μελίσσια σου αλλά όχι θαύματα. Και αύξηση μελισσιών σε σχέση με πέρσι είναι αδύνατη, αν ισοφαριστεί περίπου ο περσινός αριθμός τους και η δυναμικότητα τους θα είναι κάτι δύσκολο ήδη.

 Δεδομένου ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των μελισσιών σημαίνει ότι δεν θα χτιστούν και νέα πλαίσια φέτος (άλλο ένα συν),  και θα μπορεί να εξασφαλισθεί για κάθε μελίσσι και παραφυάδα μια γονοφωλιά και ένας όροφος με χτισμένα πλαίσια (μελωμένα μάλιστα τα περισσότερα). Ήδη έχουν δοθεί χτισμένοι όροφοι στα δυνατότερα μελίσσια που θα κοπούν. Τεράστιο πλεονέκτημα αυτό.

 Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει αγορά νέου υλικού φέτος (γονοφωλιές, όροφοι), και το υλικό που υπάρχει ήδη είναι τιγκαρισμένο με χτισμένα πλαίσια, θα είναι ευκολότερο να βρεθούν μερικές κυψέλες μόνο για την πρώτη ημέρα να δεχθούν τα πρώτα κοψίματα (με την βασίλισσα) και να χρησιμοποιηθούν οι όροφοι που θα ελευθερωθούν (μια που θα δίνεις στο πρώτο κόψιμο τα 10 πλαίσια από το διώροφο μελίσσι που θα κόψεις) για να βάλεις τα χτισμένα πλαίσια από τις κυψέλες που θέλεις να ελευθερώσεις για να τις χρησιμοποιήσεις για τα κοψίματα της επόμενης ημέρας (και θα συνεχίσει το πρώτο στάδιο κοψίματος έτσι, μετά θα κόβεις στα δύο το υπόλοιπο μελίσσι χρησιμοποιώντας 5 πλαίσια χτισμένα από την κυψέλη που θα χρησιμοποιήσεις ως παραφυάδα που θα απομακρυνθεί και 5 πλαίσια με γόνο και τροφές από την κυψέλη που θα χρησιμοποιηθεί ως παραφυάδα που θα μείνει στην θέση της).

 Και φυσικά όλος ο προγραμματισμός θα γίνει έτσι ώστε οι πρώτες γέννες στις παραφυάδες να γίνουν λίγο πριν από την ανθοφορία του παλιουριού (εάν δεν μας προδώσει όπως πέρσι που δεν έδωσε τίποτα) ενώ μέχρι τότε τα μελίσσια που θα έχουν τις παλιές τις μάνες θα έχουν γίνει εικοσάρια (μια που αυτά όταν ξαναφτάσουν στο μέγεθος του δεκαριού θα αρπάξουν και από ένα όροφο με χτισμένα πλαίσια).

 Για ακόμα μια φορά έχετε ένα δείγμα μελισσοκομικής σκέψης από ένα επαγγελματία μελισσοκόμο για να την έχετε υπόψη σας. Κερασμένο και αυτό από μένα παίδες. Είπαμε δεν γουστάρω ευχαριστώ και χαζά, αλλά καμία καλή κουβέντα στον Άγιο Πέτρο εκεί ψιλά για μένα δεν θα με πείραζε και αν λέγατε! Χα χα χα.

 Αυτά λοιπόν μαναράκια μου, με περιμένει δύσκολη ανηφόρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα χαθώ αναγκαστικά για λίγο, θα προσπαθήσω να αναρτήσω και κάτι ενδιάμεσα στο τρέξιμο αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ αυτό. Δύσκολους στόχους έχω θέσει και φέτος και χρόνος και δυνάμεις λειψές.

 Ευχηθείτε μου καλή τύχη, θα χρειασθεί και αυτό.

 Τα ξαναλέμε σύντομα……





Adios Amigos Locos


Λάζαρος Μότσανος 
Σοχός 19/4/2018

2 σχόλια:

  1. Κάποια στιγμή κάνε και ένα ποστ, για το πως ΘΑ ήθελες να γίνεται η δουλειά σου. Δηλαδή τι σου λείπει, ώστε να γίνεται πιο "ξεκούραστα" αποδίδοντας όμως την ίδια ποιότητα και ευκολότερο κέρδος.Βοηθάει ας πούμε το κεφάλαιο και η τεχνολογία ;; Ή ο μόνος τρόπος είναι απλά να αυξηθεί η τιμή στο καλό μέλι δηλαδή να το εκτιμήσει περισσότερο ο κόσμος ; Καλοτυχία και καλή δύναμη Λάζαρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ιδέα και σχεδιάζω να κάνω κάτι σχετικό σε μια σειρά αναρτήσεων που θα γράψω (αν μείνει χρόνος ή διάθεση) σχετικά με τις υψηλές προσδοκίες των (νέων κυρίως) μελισσοκόμων. Στο μέλλον και αυτό (ελπίζω στο άμεσο μέλλον χα χα χα).

      Διαγραφή