UA-50457385-1

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Κοίτα τι μας έφερε η γάτα! - Επενδύοντας σε ακόμη περισσότερα δοχεία ωρίμανσης


 Σήμερα είμαι ξεθεωμένος από τις πολλές τις προκοπές! Πολλές εργασίες σε εργαστήρι, και κήπο, αλλά με έχει πιάσει και το ταμάκι με το κάνε και αυτό, και εκείνο, εεεε κάνε και αυτό! Οπότε για να μην μου μείνει και το blog παραπονεμένο ας ετοιμάσω μια ακόμη ανάρτηση και για αυτό. Χωρίς όμως και τόσο πολύ μπλά, μπλά, γιατί όπως προείπα σήμερα το εξαντλήσαμε και το σώμα, αλλά και το πνεύμα. 

 Οπότε μια ανάρτηση - παρουσίαση αυτή. 

 Παρουσίαση των νέων δοχείων ωρίμανσης, τα οποία είναι μέρος της φετινής επένδυσης στο μελισσοκομικό εργαστήρι μας!

 Πλέον πήγαμε από τα δύο δοχεία ωρίμανσης (Τα δύο δεξιά της πρώτης φωτογραφίας, που δεν έχουν επάνω τους το προστατευτικό γαλάζιο φιλμ, που είχαν παρουσιαστεί στην ανάρτηση του blog Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους ) στα πέντε! 

 Και από τα 700 λίτρα χωρητικότητας, ή στα 945 κιλά μέλι χωρητικότητα (400 λίτρα συν 300 λίτρα τα δύο πρώτα δοχεία ωρίμανσης), πήγαμε πλέον στα 1.400 λίτρα χωρητικότητα, ή στα 1.890 κιλά μέλι χωρητικότητα (άλλα 700 λίτρα χωρητικότητας από τα 300 λίτρα συν 300 λίτρα συν 100 λίτρα από τα τρία νέα δοχεία ωρίμανσης)! Ένας διπλασιασμός της χωρητικότητας των δοχείων ωρίμανσης! 

 Και αυτό γιατί όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση του blog ακολουθώ κατά πόδας τον σχεδιασμό που σας παρουσίασα στην ανάρτηση του blog Αυξάνοντας την παραγωγικότητα στο απομέλισμα - Αντικατάσταση εργασίας με κεφάλαιο, οι περιορισμοί σε αυτό και η εξάλειψη τους

 Δεν θα σας τον αναλύσω αυτόν τον σχεδιασμό σε αυτή την ανάρτηση, όποιος θέλει μεταβαίνει σε αυτή από τον σύνδεσμο που μόλις σας ανάρτησα. Απλώς καλό είναι να θυμάστε ότι ο παραπάνω σχεδιασμός δεν ήταν απλώς ένα διανοητικό κατασκεύασμα, που θα έμενε ένα κενό γράμμα όσο αφορά την εφαρμογή του από την πλευρά μου!

 Οπότε τα δύο πρώτα δοχεία ωρίμανσης (από τον παλιό μου προμηθευτή) είναι Bougas, ενώ τα τρία νέα (από τον νέο προμηθευτή μου) είναι Lyson. Και με την ευκαιρία που υπάρχει υλικό από δύο διαφορετικούς προμηθευτές ας δούμε και τις διαφορές στις τεχνογνωσίες (μια που είμαστε "Ρέκτες" και "Επαΐοντες" της τέχνης, που λέει και η χοντρούλα στην διαφήμιση της La vie en Rose! Χα χα χα).  


 Εκτός από ότι στις ίδιες χωρητικότητες λίτρων το Bougas είναι λίγο ψιλότερο και πιο στενό, η βάση του είναι λίγο ψιλότερη, και πιο απλή, σχηματίζοντας ένα απλό τρίποδο χωρίς άλλη υποδομή υποστήριξης, το δε υλικό κατασκευής του είναι από γαλβάνιζέ ατσάλι (νομίζω βέβαια ότι η ίδια η Bougas δεν κατασκευάζει την βάση, αλλά είναι βάση που έκανε ανεξάρτητος τεχνίτης έπειτα από οδηγίες του παλιού προμηθευτή μου). 


 Αντίθετα της Lyson είναι πιο περίπλοκη, με δεύτερο σκέλος υποστήριξης. Οι βίδες στήριξης είναι μικρότερες από την βάση της Bougas, αλλά αυτές έχουν και γκρόβερ για να ασφαλίζουν περισσότερο την σταθερότητα των βιδών. 

 Επίσης η βάση της Lyson είναι από ανοξείδωτο ατσάλι (εδώ δεν έχω βγάλει ακόμη τα προστατευτικά φιλμ τους, ίσως και να μην βγουν καθόλου, τουλάχιστον τα εξωτερικά, τα εσωτερικά θα βγουν και θα καθαριστεί το εσωτερικό των δοχείων ωρίμανσης με βραστό νερό), με προφανέστατη αύξηση του κόστος του σε σχέση με τις γαλβάνιζέ βάσεις (σχεδόν διπλάσιο κόστος). Καταλήγουν δε και σε πλαστικά "τακούνια" εκεί που θα εφάπτονται με το πάτωμα. 

 Επίσης οι βάσεις της Lyson είναι χαμηλότερες από αυτές της Bougas, και δεν χωρούν ένα κουβά, ή τενεκέ, κάτω από την βαλβίδα τους (προφανέστατα ο Έλληνας τεχνίτης είχε κάτι τέτοιο στο νου του όταν κατασκεύαζε την δική του βάση!). Αυτό θα λυθεί από την πλευρά μου βάζοντας τα δοχεία ωρίμανσης της Lyson σε βάθρα που θα κάνω με τσιμεντόλιθους (για να αντέξουν βάρος 430 κιλών από το κάθε 300άρι λίτρων δοχείο).    


 Μια ακόμη λεπτομέρεια από τις βάσεις της Bougas, του ότι η εφαρμογή της με το δοχείο ωρίμανσης είναι φιξ! Ακριβώς στις διαστάσεις του κάθε δοχείου ωρίμανσης (και στα δύο δοχεία, παρόλο που διαφέρουν στις διαστάσεις τους οι βάσεις, είναι φιξ). 


 Αντίθετα στην Lyson δεν είναι η βάση φιξαρισμένη με τα δοχεία ωρίμανσης, και υπάρχει περίπου ένα εκατοστό, με ένα και 1/4 του εκατοστού, περιθώριο ανάμεσα τους (πιθανό λόγου ότι για τις ίδιες βάσεις να αντιστοιχεί μια γκάμα δοχείων ωρίμανσης με διαφορετικές διαστάσεις, και διαμέτρους. Στην συγκεκριμένη φώτο η βάση αναφέρεται ότι είναι για δοχεία 100, και 150 λίτρων). 

 Δεν είμαι σίγουρος εάν αυτό θα αποτελέσει μεγάλο μειονέκτημα (κυρίως όταν αδειάζεις το δοχείο ωρίμανσης από το μέλι, και στο τέλος του δίνεις κλίση για να αδειάσει και τις τελευταίες ποσότητες μελιού), ή όχι. Το μέλλον μόνο θα δείξει.


 Αυτή την φώτο την θυμάστε? Είναι από την παραπάνω ανάρτηση όπου σας παρουσιάζω τον σχεδιασμό μου για το απομέλισμα, με τα δύο πρώτα δοχεία ωρίμανσης μου, και τα φίλτρα τους. Και την αναρτώ για να διευκρινίσω τι εννοώ με την έννοια της "αφομοίωσης" των επενδύσεων στην παραγωγική διαδικασία. 

 Στην ανάρτηση με τα δύο πρώτα δοχεία ωρίμανσης μου είχα αναφέρει ότι ξυλουργός μου είχε κάνει ένα "κολάρο" για το φίλτρο για το μεγαλύτερο μου δοχείο ωρίμανσης, για να μην κινδυνεύει να πέσει μέσα. Και ότι δεν ήταν αναγκαίο ένα αντίστοιχο κολάρο για το φίλτρο για το δεύτερο, και μικρότερο, δοχείο ωρίμανσης μου, μια που λόγου μικρότερης διαμέτρου του δοχείου ωρίμανσης τα σκέλη του φίλτρου "κάθονται" καλύτερα επάνω του. 

 Ναι κάθονται καλύτερα, αλλά και πάλι είναι ιδιαίτερα επιρρεπή το φίλτρο να πέσει μέσα στο δοχείο ωρίμανσης! Δοκιμάστηκε στην πράξη το δοχείο ωρίμανσης με το φίλτρο, και φάνηκε ότι ακόμη και σε μικρότερη διάμετρο δοχείου το φίλτρο είναι "ευαίσθητο" και επικίνδυνο να πέσει μέσα στο δοχείο ωρίμανσης.

 Οπότε είναι αναγκαία τα κολάρα και σε μικρότερα δοχεία ωρίμανσης! Να την η έννοια της αφομοίωσης της επένδυσης και με ένα παράδειγμα.    
/

 Και εδώ έχουμε πλέον τα δοχεία ωρίμανσης με τα φίλτρα τους, αλλά και τα κολάρα τους, μια που πλέον έχουν αφομοιωθεί τα διδάγματα από την προηγούμενη επένδυση!

 Επίσης εδώ έχουμε και δυο διαφορετικές εταιρίες που παράγουν (διπλά) φίλτρα (Παπαγιαννόπουλος και Lyson),  με τρεις διαφορετικές τεχνογνωσίες φίλτρων. 

 Τα 3 φίλτρα του Παπαγιαννόπουλου που είναι με εκτεταμένα στο πλάτος σκέλη, ακόμη ένα φίλτρο του Παπαγιαννόπουλου, που είναι πολύ βαθύτερο, και τα σκέλη του το κάνουν να "κρέμεται" από το κολάρο, μια που δεν εκτείνονται προς τα πλάγια, αλλά προς τα πάνω. 

 Το δε φίλτρο της Lyson μοιάζει τρομερά με κόσκινο έτσι όπως είναι μεγάλο, και σχετικά στενό, και εφαρμόζει ακριβώς στο στόμιο του δοχείου ωρίμανσης ( και για αυτό το τέταρτο δοχείο ωρίμανσης δεν έχει κολάρο). Επίσης κολάρο δεν έχει και το πέμπτο δοχείο ωρίμανσης, γιατί το φίλτρο του Παπαγιανόπουλου δεν έχει καθόλου χώρο για να πέσει μέσα στο δοχείο ωρίμανσης, ακόμη και σε ένα πολύ έντονο σκούντημα του. 

  Αλλά επίσης και επειδή το πέμπτο δοχείο ωρίμανσης σχεδιάζω να του κάνω μια τελείως εξεζητημένη χρήση, και δεν έχω σκοπό να το χρησιμοποιώ απλώς για να φιλτράρω μέλι σε αυτό, και να αφήνω το μέλι να ωριμάζει μέσα του για ένα χρονικό διάστημα, πριν το συσκευάσω στους 27κιλούς κουβάδες!

 Στο μέλλον θα σας δείξω την χρήση του, και σας υπόσχομαι ότι θα είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, και χρήσιμη ιδέα!

 Αυτά για σήμερα, αρκεί!

 Κουρασμένος εγώ, μην μου πάθουν και τίποτα και τα μυαλά σας.

 Διαβάζετε, και πάτε για ποτάκι σήμερα Παρασκευή. Πιείτε και ένα ποτάκι και για τον Αρκούδα, που το έχει κόψει από την εποχή του Κωστάκη του PlayStation  

 Χα χα χα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου