UA-50457385-1

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Που είσαι μάνα να με δεις που έγινα (και) φορτηγατζής



 Και ναι είναι γεγονός!

 Το αρκούδι απέκτησε μελισσοκομικό φορτηγό!

 Ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να κάνει τις μακρινές μεταφορές στα πεύκα!

 Τι νομίζατε? Όταν έγραφα ότι λόγου των επικείμενων τρύγων του καλοκαιριού θα μειώσω την παρουσία μου στο blog μου και στο προφίλ μου στο Facebook ότι μόνο αυτή η αιτιολόγηση ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει ένα τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς αναρτήσεις (οι περισσότερες αναρτήσεις του blog αυτή την περίοδο ήταν από το απόθεμα που είχα δημιουργήσει πιο πριν)? 

 Όχι! Το μεγαλύτερο μου άγχος και μέριμνα τον τελευταίο μήνα ήταν να βρω ένα φορτηγό το οποίο θα αποτελούσε το μεταφορικό μου μέσο για την αμέσως επόμενη περίοδο στα πεύκα αλλά και μετά από αυτή επίσης.

 Σε αυτό το διάστημα μίλησα με αρκετούς εμπόρους αυτοκινήτων και ιδιώτες με αποτέλεσμα να ακούσω ένα σωρό τρελά και παράλογα και συνέχεια στο μυαλό μου να έρχεται η σκέψη "Καλά εδώ θα μας σκίσουν" χα χα χα. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση για να την έχουμε στα υπόψη. Ο Κέινς είχε δίκιο όταν έλεγε ότι οι επιχειρηματίες είναι σαν τους καπεταναίους του γλυκού νερού που βολτάρουν τις βάρκες τους σε λίμνες και το παίζουν σπουδαίοι καπεταναρέοι όταν έχει καλό καιρό, αλλά με την πρώτη φουρτούνα είναι ικανοί μόνοι τους να βουλιάξουν τα πλεούμενα τους. Μια από τα ίδια και εδώ. Με την οικονομική κρίση και με τον φόβο να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις τους έχουν κόψει οποιαδήποτε πίστωση σε οποιοδήποτε (από εκεί που παρακαλούσαν να πάρεις δάνειο για αμάξι παλιότερα) με άμεση συνέπεια? Να μην αγοράζει κανείς τίποτα! Τελικό αποτέλεσμα? Να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους! Μπράβο! Μπράβο! Μπράβο σαΐνια μου!!! Χα χα χα.

 Επίσης είχα διαρκώς σε όλο αυτό το διάστημα ένα σωρό άτομα να με συμβουλεύουν διαρκώς και αντικρουόμενα "Πάρε αυτό", "Δεν γίνεται θέλει επαγγελματικό δίπλωμα", "Βγάλε", "Δώσε μου 1000 ευρώ για να βγάλω", ή "Πάρε αυτό", "Δεν γίνεται είναι ακριβό", "Τι λεφτά δεν έχεις?", "Τσουκ! Εγώ δεν παίρνω αβέρτα επιδοτήσεις για γελάδια όπως εσύ!", ή "Μην το παίρνεις αυτό δεν τραβάει πολύ", "Δηλαδή όταν λες δεν τραβάει πολύ τι εννοείς, δεν πάει γαμιώντας με 150 χιλιόμετρα τίγκα με κυψέλες ή ότι δεν πάει ούτε με 80 χιλιόμετρα με αυτό το φορτίο?", "............................!", ή "Αυτό θα καίει πολύ πετρέλαιο!", "Πόσο ορίζεις το πολύ? Περισσότερο από ένα βενζινοκίνητο Vitara?", "..............................!", ή "Δεν έχω ακούσει καλά λόγια για αυτό, βγάζει προβλήματα!", "Και ποιο δεν βγάζει προβλήματα αν είναι μεταχειρισμένο, αν ήθελα να μην αντιμετωπίσω προβλήματα θα έπαιρνα καινούριο για να ήμουν σίγουρος!". Ενδιαφέρουσα παρατήρηση, οι άντρες πάνω στα αμάξια είναι σαν τους μελισσοκόμους! Έχουν άποψη για τα πάντα χωρίς να ξέρουν απολύτως τίποτα! Χα χα χα.

 Τελικά έγραψα τους πάντες, έκανα την επιλογή μου και προχώρησα με αυτή. Μια επιλογή που μπορεί να μου διπλασιάσει την μεταφορική μου ικανότητα και θα κάνει την μεγαλύτερη μου μελισσοκομική αδυναμία πλεονέκτημα!  Ένα πλεονέκτημα που δεν θα φανεί μόνο στις μεταφορές μελισσιών αλλά και στους τρύγους (μπορείς να τρυγήσεις περισσότερα πλαίσια γιατί απλούστατα δεν σε περιορίζει το πόσο βάρος μπορεί να κουβαλήσει το τρέιλερ), αλλά και στην προμήθεια πρώτων υλών και αναλώσιμων αναγκαία για την μελισσοκομική μου επιχείρηση (βάζα, τροφές, κυψέλες) και θα μου αυξήσει ακόμα και τις επιλογές μου σχετικά με το τι θα προμηθευτώ και από πού.

 Το κυριότερο είναι ότι οι μεταφορές γίνονται με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια από ότι με το τρέιλερ. Και αυτό είναι το κυριότερο. Ασφάλεια πάνω από όλα.

 Οπότε η μεταφορική μου ικανότητα ορίζεται από την καρότσα που χωρεί 16 κυψέλες η στρώση κλειστό (μπορεί να πάρει 20 με κατεβασμένο το πίσω παραπέτο, στο μέλλον θα κάνω πατέντα με συρματόσκοινο ή αλυσίδα όταν αποκτήσω μεγαλύτερη εξοικείωση στην οδήγηση). Οπότε μπορούν να γίνουν οι συνδυασμοί: 48 μονών κυψελών, 32 διπλών κυψελών (μόνο όταν αποκτηθεί μεγαλύτερη εξοικείωση με το φορτηγό), και 16 διπλών κυψελών συν 16 μονών κυψελών (ο πιθανότερος για φέτος). Θα μου πείτε καλά ένα μεγαλύτερο δεν θα ήταν καλύτερο? Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Το δικό μου σκεπτικό ήταν το εξής :

α/ Πιο μεγάλο φορτηγό πιο ακριβό επίσης, μπορεί να ήθελε και επαγγελματικό δίπλωμα, μεγάλη πιθανότητα για παγίδευση κεφαλαίου, αν τα επόμενα χρόνια πάει καλά η δουλειά και θα έχω περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερο αμάξι και μεγαλύτερες ανάγκες για να το πάρω τότε βλέπουμε

β/ Χρειάζεται εξοικείωση η οδήγηση ενός φορτηγού, όσο μεγαλύτερη η διαφορά μεγέθους και όγκων από το Vitara τόσο δυσκολότερη αυτή η διαδικασία, καλύτερα να γίνει σταδιακά αυτό μέσα σε μερικά χρόνια παρά απότομα με κίνδυνο ατυχημάτων.

γ/ Ένα μεγάλο φορτηγό δεν μπορεί να πάει όπου μπορεί να πάει ένα μικρότερο, η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ευχέρειας να πας σε "δυσκολότερα" μέρη. Ναι αλλά οι τοποθετήσεις μου είναι οι περισσότερες σε "δύσκολα" μέρη!

δ/ Το φορτηγό αυτό θα είναι το κύριο μου όχημα (θα αναλυθεί περαιτέρω αυτό σε επόμενη ανάρτηση), οπότε κάθε μεταφορά μου σε πόλεις για προμήθειες ή ακόμα και βόλτες για ξέσκασμα θα γίνεται με αυτό! Οπότε δεν είναι λογικό να χρησιμοποιώ ένα πολύ μεγάλο φορτηγό (και περισσότερο πολυδάπανο!) πες στην Θεσσαλονίκη  απλώς και μόνο για να πάω να πάρω μερικά βάζα, ή να περπατήσω στην παραλία της Σαλονίκης για να ξελαμπικάρω ή να πάω να βγάλω φωτογραφίες από Street Art!

 Είπαμε πολλές φορές θα αναλύω το σκεπτικό μου για να έχετε γνώση του τρόπου λειτουργίας μου έτσι ώστε να σας βοηθήσει αυτή η γνώση και στις δικές σας επιλογές,

 Μακάρι όλα να πάνε καλά μελισσοκομικά και να είμαι αναγκασμένος σε 2-3 χρόνια να ανεβώ ακόμα μια κατηγορία μεταφορικά. Μέχρι τότε θα λύσω την μεγαλύτερη μου αδυναμία (που την κάλυπτα με πολλαπλές μετακινήσεις, με ριψοκίνδυνες μετακινήσεις!) με το νέο απόκτημα μου. Είθε να είναι σιδερένιο και καλοτάξιδο!

 Και φυσικά θα επαναλάβω και εδώ την ανάρτηση που είχα βγάλει στο προφίλ μου όταν έκλεισα το νέο μου φορτηγό.

"Η Ηρωική Εποχή της μελισσοκομίας τελείωσε!

Ήρθε η "Ώρα να τρέμετε κουφάλες" Εποχή της μελισσοκομίας για μένα!

Ο Ουρανός είναι το όριο."

 Χα χα χα


Μέχρι την επόμενη ανάρτηση.....

Adios Amigos Locos





Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 6/8/2016

11 σχόλια:

  1. Καλές μεταφορές, χωρίς προβλήματα, χωρίς απρόοπτα, εύχομαι, καλά μέλια, και να γεμίζεις όσα βαρέλια αντέχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Και ανταποδίδω τις ευχές, μακάρι κάθε μελισσοκομική χρονιά να είναι καλή για όλους μας, να σεβαστεί τους κόπους μας και να τους ανταμείψει εις ολόκληρο.

      Και αν ποτέ αποφασίσει να στραβώσει μελισσοκομικά μια χρονιά ας είναι για τους μελισσοκόμους τα δόντια της από βαμβάκι

      Διαγραφή
  2. Μπράβο καλές μεταφορές! Το blogger σπάνια με αφήνει να αφήσω σχόλιο στο blog σου. Μήπως φταίει αυτο το captcha...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Σελίδες Ιστορίας! Ούτε καν ήξερα ότι ζητάει αναγνωριστικό ότι είσαι άνθρωπος ο Blogger!

      Χα χα χα

      Διαγραφή
  3. ρε γαμώτο και εδώ συμφωνούμε????
    που σας βρήκα?????
    Αδελφέ άριστο το σκεπτικό σου,αντίστοιχο έχω και εγώ.....προβλέπω κόντρες......να είναι πάντα γεμάτο μελίσσια και προιόντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται Βαγγέλη χα χα χα.

      Είθε και το δικό σου Τ4 (σαν μοντέλο του εξολαθρευτή ακούγεται ο κωδικός του χα χα) να είναι πάντα κλαταρισμένο από τα μέλια που θα κουβαλά.

      Διαγραφή
  4. Σου εύχομαι να πας ακόμα ψηλότερα.
    Χαίρομαι όταν βλέπω ανθρώπους να βάζουν στόχους και ακόμη περισσότερο όταν τους κατορθώνουν.
    Είναι μια απάντηση στους καφενόβιους που ψάχνουν χίλιες δικαιολογίες για μη κουνήσουν τον κώλο τους από την καρέκλα της μιζέριας.
    Νομίζω ότι οι κόποι σου ανταμείβονται.
    Και εις ανώτερα συνάδελφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μελιφέρα για τα καλά σου λόγια. Και περισσότερο σε ευχαριστώ που συμμετέχεις και εσύ στην διάχυση της μελισσοκομικής γνώσης μέσα από το πολύ ωραίο blog σου.

      Εσεις οι νέοι blogger αποτελείτε ένα ακόμα κρίκο της αλυσίδας στην διάχυση της γνώσης που ξεκίνησε από bloggers που ξεκίνησαν εδώ και μια δεκαετία, τους ακολουθήσαμε εμείς, και τώρα αναλαμβάνετε εσείς οι νεότεροι αυτό το διαρκές έργο.

      Χαίρομαι που υπάρχουν αξιλογότατοι νέοι bloggers που μπορούν να κρατήσουν το επίπεδο αυτού του έργου σε πολύ υψιλό επίπεδο κόντρα στο γενικότερο ρεύμα.

      Λαμπερές ελπίδες που σχίζουν βαθιά σκοτάδια.

      Σε ευχαριστώ κυρίως για αυτό.

      Διαγραφή
    2. το πρόσεξες ότι νοιώθω ήδη ότι είμαι μια εκατονταετία στον χώρο και τους βλέπω όλους νεότερους από μένα στο κουρμπέτι των μελισσοblogs ε?

      Καιρός να αλλάξουμε δραματικά την θεματολογία μας γιατί θα λαλίσουμενννννν χα χα χα.

      Διαγραφή
  5. Καλές μεταφορές και μεγάλη ανάπτυξη!!! Καλορίζικο το όχημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές σου Σπάνια Μέλισσα και τις ανταποδίδω, είθε η νέα σου ασχολία να στεφθεί και αυτή με επιτυχία, είθε και να έχεις τα ψυχικά αποθέματα, την υπομονή, και την δύναμη που χρειάζεται η ενασχόληση με την διαδικτυακή μελισσοκομία, γιατί όσο και αν δεν το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι από τους μελισσοκόμους, το νέο αίμα σε αυτή μόνο μπορεί να της εξασφαλίσει το μέλλον που της αρμόζει και της αξίζει.

      Διαγραφή