UA-50457385-1

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV Και αισίως φτάσαμε στο τεσσαρακοστό τέταρτο μέρος της σειράς απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν και χωρίς πολλά λόγια και σάλτσες πάμε στο ψαχνό. 

216. Αδελφέ είσαι καλά; Πως πας, τα τρέχεις τα κορίτσια σου; Γρήγορη ερώτηση. Χτες πήγα ο καψερός να μαζέψω το μικρό μου κοπάδι από τις πορτοκαλιές. Τα αρχίδια μου πήρα, από 15 μελίσσια πήρα 40 κιλά μέλι. Ευτυχώς που το κάνω ερασιτεχνικά και βγάζω λεφτά από το μαγαζί, αλλιώς.......πείνα. Μόνο το πέρα-δώθε ***** *****, μου κόστιζε 100 ευρώ γιατί είμαι και γκαζοφονιας, όταν κατέβαινα με το ΙΧ. Τσίμπησα και μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα.

 Τεσπα η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν όλα δυνατά παραγωγικά. Τα μισά ήταν παραφυάδες. Τις κοίταζα που λες κάθε 7 μέρες και πήγαιναν τούρμπο. Πήραν όροφο, έφτασαν τα 13-15 πλαίσια πληθυσμό. Πάω λοιπόν χτες και οι δυο από αυτές είχαν τους ορόφους τους τελείως άδειους. Ούτε μέλισσα. Μάλιστα είχαν παρατήσει και τον σφραγισμένο γόνο στην τύχη του. Επίσης εξείχαν μέλισσες, σχεδόν οι μισές έξω από το κελί τους, με την γλώσσα έξω πεθαμένες. Το κάθε μελίσσι είχε χάσει και μπόλικο πληθυσμό, αφού εκεί που ήταν δεκαπενταρια τώρα είναι 9αρια άντε 10αρια.

 Σκέφτηκα μήπως μου ξέφυγαν βασιλοκελια και μου σμηνουργησαν, αλλά βρήκα γόνο κάθε ηλικίας στην γονοφωλια και από την σμηνουργία δεν δικαιολογούνται οι πεθαμένες νεογέννητες μέλισσες με την γλώσσα έξω.

 Σκέφτομαι βαρρόα, αλλά έχω κάνει οξαλικό τον χειμώνα και. βαροστοπ μετά. Επίσης δεν καταλαβαίνω την εγκατάλειψη του ορόφου.

 Τα φώτα σου Λάζαρε, όταν μπορέσεις.

 Υγ. Πολύ χάρηκα που διάβασα ότι πήρες βοήθεια. Θα έπεφτες κάτω ξερός όπως το πήγαινες.

 Τα σέβη και τα χαιρετίσματα μου.

 Εστάλη από το Huawei κινητό μου


Bears Nest: Χμμμμμ μου έχει γίνει σχεδόν η ίδια ερώτηση πέρσι ακριβώς την ίδια εποχή με τώρα, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι στην ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν VolXXXIV  στην ερώτηση 170, από ένα πολύ έμπειρο μελισσοκόμο με μερικές δεκαετίες εμπειρίας στην Μελισσοκομία. Νομίζω ότι είναι μια πλήρη απάντηση που μπορεί να σε καλύψει και εσένα, αλλά φέτος θα προσθέσω ακόμα μια εκδοχή σε αυτή την απάντηση.

 Διαδοχικές σμηνουργίες που αλλοίωσαν την πληθυσμιακή σύνθεση του μελισσιού και το αποδιοργάνωσαν τελείως. Σε μια σμηνουργία φεύγει ένα μεγάλο μέρος από τις μέλισσες που μπορούν να πετάξουν (μέχρι και ο μισός πληθυσμός μπορεί να φύγει) μαζί με την παλιά βασίλισσα αφήνοντας ένα μέρος του πληθυσμού μαζί με τον γόνο. Αλλά μπορούμε σε ένα μελίσσι να έχουμε διαδοχικές σμηνουργίες αν υπάρχουν πολλά βασιλικά κελιά με αγονιμοποίητες βασίλισσες να φεύγουν διαδοχικά μαζί με ένα μέρος του πληθυσμού που απομένει στο μελίσσι (φυσικά κάθε φορά ο πληθυσμός που φεύγει με την κάθε νέα σμηνουργία βαίνει διαρκώς μειωμένος). Ναι αλλά αυτό σημαίνει ότι καθώς βγαίνει νέος πληθυσμός από τον γόνο (που δεν μπορεί ακόμα να πετάξει) ο ήδη υπάρχον πληθυσμός (που έχει και άλλα καθήκοντα εκτός από το να φροντίζει τον γόνο και μπορεί να πετάξει) διαρκώς μειώνεται οπότε αναγκάζεται ο νέος πληθυσμός να «ωριμάζει» όλο ταχύτερα και να μην αναλαμβάνει τα καθήκοντα που στην πραγματικότητα λόγου ηλικίας θα πρέπει να έχει (αναγκάζονται να γίνονται όλο και περισσότερες συλλέκτριες νέες μέλισσες και να  μην αναλαμβάνουν ρόλους φροντιστών, τροφών, κηροποιών μελισσών).

 Οπότε και μειώνεται δραματικά ο αριθμός των μελισσών που φροντίζουν τον γόνο. Εσύ είδες ένα μελίσσι που έχει πληθυσμό 8-9 πλαισίων (ο οποίος όμως μπορεί να έχει προέρθει από 5 πλαίσια κόκκινου γόνου που εκκολάφτηκε κατά την διάρκεια των πολλαπλών σμηνουργιών και απλώς δεν πρόλαβε να πετάξει με τις σμηνουργίες), είδες κόκκινο γόνο με την γλώσσα έξω νεκρό (που μπορεί να είναι γόνος που μόλις είχε κλείσει κατά την διάρκεια των πολλαπλών σμηνουργιών αλλά όταν ήταν να βγει δεν βοηθήθηκε από τις εργάτριες μέλισσες για να βγει, ή δεν ταΐστηκε αρκετά από τις λίγες τροφούς μέλισσες και στο τσάκ να μην μπόρεσαν οι τροφές να φτάσουν πριν εκκολαφθεί), και είδες γόνο σε όλα τα στάδια το οποίο μπορεί να έχει προέρθει από την βασίλισσα που μόλις έχει γονιμοποιηθεί (μάλλον έχει γονιμοποιηθεί και γεννήσει εδώ και 10 μέρες) αλλά δυστυχώς δεν έχει προσφέρει ακόμα νέο πληθυσμό για να αναλάβει τα καθήκοντα που αρμόζουν σε μια σωστή κατανομή καθηκόντων και μεγέθους πληθυσμού. Νομίζω ότι είναι και αυτή η περίπτωση πιθανή και έτσι γίνεται πιο πλήρης η απάντηση που είχα δώσει εδώ και ένα χρόνο σε αντίστοιχο ερώτημα.   

217.  Έκοψα τέλος μάρτη (24/3). Αυτά που είναι στο πορτοκάλι πήραν όροφο και λίγο να τα αφήσεις χωρίς πλαίσια φύγανε. Αυτά που δεν κοπήκανε τα κρατάω με τα δόντια. Έβαλα τρίτο, έκανα νέα μάνα επάνω, και εξακολουθεί να ξαναγίνεται σφιχτό εικοσάρι. Τι άλλο να κάνω; Εξάντλησα όλα τα κόλπα. Ντεμαρί έκανα, ξεμαρί έκανα, άλλη παραφυάδα δεν μπορώ να κάνω γιατί ξέμεινα από κυψέλες, και κάποιες που έχω είναι άβαφτες.

Bears NestΟ δάσκαλος μου ****** ******* σε αντίστοιχη περίπτωση με την δική σου στις άβαφες κυψέλες έβαλε απλώς κλειδιά και τις γέμισε με παραφυάδες (και αφεσμούς) και τις έβαψε μετά. Σε αντίστοιχη περίπτωση είμαι και εγώ τώρα, έχω βάλει σε όλες τις κυψέλες που είχα πλεόνασμα, παραφυάδες, όσες δεν πιάσουν θα τις κάνω συνένωση με μελίσσια που έχουν ένα πλαίσιο πληθυσμό αλλά περσινή μάνα (η απλή μορφή τράπεζας βασιλισσών που σας έλεγα), και τις κυψέλες που θα ελευθερώσω από την πρώτη παρτίδα παραφυάδων (αυτές που βγήκαν από έτοιμα βασιλικά κελιά) με τις συνενώσεις με τις εφεδρικές μάνες (τα υπερβολικά αδύναμα μελίσσια δηλαδή) θα τις έχω για τις σμηνουργίες της δεύτερης παρτίδας των παραφυάδων (αυτές που κόπηκαν χωρίς βασιλικά κελιά και θα αργήσουν λίγες μέρες). Βλέπεις όλα γίνονται με μελέτη στο κάθε τι, και έτσι ξεπερνάς το ότι δεν θα έχεις 100% επιτυχία στις παραφυάδες (εγώ συνήθως έχω 92-95% επιτυχία στις παραφυάδες), και να πιάσεις τον αριθμό στόχο από μελίσσια που θέλεις, και να εκμεταλλευτείς το ότι κάποια μελίσσια με δυσκολία την βγάλαν τον χειμώνα λόγου πληθυσμού, αλλά και να βοηθήσεις άμεσα τις παραφυάδες με γόνους και πληθυσμούς. Το μόνο πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχω καθόλου κυψέλες για τους πρώτους αφεσμούς. Θα την βγάλω μάλλον με πατώματα και εσωτερικά καπάκια καθώς και αερισμούς από τις κυψέλες παλιού τύπου για να βάζω μέσα τους πρώτους αφεσμούς. Από τα χαρτόκουτα πάλι καλύτερα είναι υποθέτω χα χα χα

 Αυτό αποτελεί συνέχεια της συζήτησης μας με ένα νέο μελισσοκόμο που έχω στην ανάρτηση Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII ερώτηση 215.

218. Καλημέρα Σενσ...γκουχ γκουχ, εεεεε, Λάζαρε.

 Ναι, καλά το κατάλαβες, δεν είμαι ψύχραιμος και δίνω μεγάλη σημασία στα δελτία καιρού. Κάθε μέρα τσεκάρω 3 διαφορετικά sites πολλές φορές (ουουου ψυχακια!). Και δε βάζω και μυαλό. Πέρυσι Αύγουστο-Σεπτέμβριο σε τοποθέτηση σε πεύκο και σουσούρα μαζί, άκουγα τα δελτία ότι έρχονται βροχές, βροχές δεν ερχόταν, δεν έκανα μετακίνηση να γονέψουν τα μελίσσια, με αποτέλεσμα να μείνουν πάνω από μήνα τα μελίσσια χωρίς γύρες και να κάτσουν και να μην έχουν δυνάμεις για το δεύτερο βάρεμα.

 Και στις ερωτήσεις:

 1) Ρε συ, σε είπα, την ίδια χρονική περίοδο είναι ανοιγμένα ελαιοκράμβη, μεσές, φράξος, πουρνάρι και έχουν όλα παρόμοιο χρώμα γύρη. Που να ξεχωρίσει ο νέους ποιό φυτό είναι; Φοβόμουν πιο πολύ για τίποτα ραντίσματα, αλλά αφού είναι πασπαλισμένη γύρη, ας είναι από ότι θέλει χα χα!

 2) Δε τα αγόρασα βρε. Τζάμπα τα πήρα. Και επειδή έχουν αρκετά μαύρα σε αριθμό (και πολύ μαύρα σε χρώμα, πρέπει να είναι από την πρώιμη παλαιοζωική εποχή, αν κρίνω σωστά από ένα απολιθωμένο φτερό μιας acherontia gargantuan που βρήκα χαχα!) αποφάσισα να χτίσω ένα μέρος από τα μισοτέλαρα με καινούργια φύλλα.

 Συνεπώς έχουμε τα εξής δεδομένα:

 α) στο σεμινάριο μας είπαν ότι το ανοιχτόχρωμο μέλι σκουραίνει στις μαύρες κηρήθρες.

 β) οι πελάτες προτιμούν ανοιχτόχρωμα ανθόμελα.

 γ) οι πελάτες έχουν πάντα δίκαιο βεβαίως, βεβαίως.

 οπότε α + β +γ = θα κάνω την αντικατάσταση.

 Και φυσικά οι πολύ μαύρες κηρήθρες έχουν και ένα αρκετά μεγάλο φορτίο από σπόρια ασθενειών, οπότε με την αντικατάσταση θα ωφεληθεί και η υγεία των μελισσιών μου.

 3) Σωσ-τοστ.

Bears NestΓια να σου ανταπαντήσω και εγώ στις τριαδικές σου απαντήσεις.

 1/ Οι μέλισσες πάντα ζυγίζουν τις ανθοφορίες (μάλλον τις νεκταροεκκρίσεις /μελιτωεκκρίσεις) και τις ιεραρχούν αυστηρά. Πάνε πάντα στην καλύτερη ανθοφορία (νεκταροεκκρίσεις /μελιτωεκκρίσεις) τόσο απόλυτα που μπορούν ανετότατα να αγνοήσουν πλήρως ανθοφορίες που δεν είναι τόσο παραγωγικές όσο αυτή που ιεράρχησαν πιο ψιλά από όλες τις άλλες. Πχ η ακακία που τόσο σε νοιάζει αν έκανε το λάθος και άνθιζε παράλληλα με την ελαιοκράμβη οι μέλισσες δεν θα την πλησίαζαν καθόλου!!! Και δεν την πλησιάζουν όσο ακόμα υπάρχουν χωράφια με ελαιοκράμβη που ακόμα δίνουν όταν οι ακακίες έχουν αρχίσει να ανθίζουν. Αν φέρονται έτσι στην ακακία, που μπορεί να δώσει και πολύ καλές ποσότητες νέκταρος, φαντάσου πως θα φερθούν στην περίπτωση όλων των παραπάνω που μου αναφέρεις.

 Όσο για τα ραντίσματα μην μασάς αν είχαν φάει την φόλα είτε δεν  θα το έπαιρνες χαμπάρι (θα πέθαιναν οι συλλέκτριες μέσα στο χωράφι), είτε θα έκανε μπαμ η καραμπινάτη δηλητηρίαση (βουνά από μέλισσες έξω από την κυψέλη με τις γλώσσες έξω).

 2/ Στο σεμινάριο όταν σας λένε ότι το μέλι σκουραίνει στις σκούρες κερήθρες εννοούν ότι δείχνει απλώς μέσα στην κερήθρα το μέλι πιο σκούρο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Δεν εννοούν ότι αλλάζει πλήρως το χρώμα του μελιού (αν το εννοούν αυτό σταμάτα να πηγαίνεις σε αυτό το σεμινάριο χα χα χα). Όταν θα εξάγεις το μέλι από τις μαύρες τις κερήθρες θα δεις ότι είναι ανοιχτόχρωμο.

 Και φυσικά θα ανανεώσεις τις κερήθρες, αν είναι τόσο παλιές ποιος ξέρει τι μπορεί να έχει περάσει από πάνω τους από φάρμακα (πχ  τακ τικ, μαυρίκ, κουμαφος, μαλάθειο μερικά από τα παλιότερα φάρμακα), από ασθένειες (πχ ασκοσφαίροση, νοζεμίαση, σηψιγονία), και από βαρέα μέταλλα (πχ μόλυβδός από καταλύτες σε τοποθετήσεις περιαστικά μεγάλων πόλεων).

 3/ Και φυσικά είμαι σωστός, ακόμα και όταν είμαι λάθος!!! Αυτό είναι αξίωμα που προκύπτει από τον ορισμό του Μελισσοκόμου «Μελισσοκόμος είναι αυτός που τα ξέρει όλα, έχει άποψη για όλα, και ποτέ δεν κάνει λάθος!» χα χα χα. Παρακάτω έχουμε 2 σχόλια που μου γίνανε ( το ένα στο facebook και το άλλο στο blog μου) με αφορμή την ανάρτηση του blog Μελισσοκόμος ξερόλα ξερόλα που πραγματεύεται την συμπεριφορά των μελισσοκόμων πάνω στην πληροφόρηση για το αλλεργικό σοκ (παρόμοια θεματολογία έχει και η ανάρτηση του blog Αλλεργικό σοκ και ο Μπλέζ Πασκάλ)

219. Χμ δεν αντιλέγω αλλά πόση από μας έχουμε πυροσβεστήρα στο αμάξι θα μου πεις για το αμάξι ( έπιασαν φωτιά τα χόρτα από το καπνιστηρι) α και το άλλο όσοι προσπαθούν αλλεργικοί να περάσουν το αλλεργικό σοκ με τα εμβόλια ( θα σου πω ένα μυστικό αλλά μην μας ακούσουν άλλοι) η γυναίκα μου είναι αλλεργική άσε μεγάλο μαρτύριο και Γολγοθάς προσπάθησε να κάνει τα εμβόλια που έλεγε ο αλλεργιολόγος τσάμπα λεφτά και καταλήξαμε στο νοσοκομείο με αλλεργικό σοκ άσε που ο γιατρός την έκανε Αλέκος δεν ήρθε στο νοσοκομείο απλός την πήρε το ΕΚΑΒ και την πήγε.

Bears Nest******* λυπάμαι που η γυναίκα σου δεν θα μπορέσει να σε συνοδεύσει στο ταξίδι σου στον κόσμο της μέλισσας, αλλά από την στιγμή που εκδήλωσε αλλεργικό σοκ δεν μπορεί να ξαναπάει σε μελισσοκομείο. Δυστυχώς η θεραπεία απευαισθητοποίησης στο τσίμπημα της μέλισσας γίνεται για να μην πάει κάποιος αδιάβαστος από 1 τσίμπημα μέλισσας, και όχι για να μπορεί να γίνει μελισσοκόμος (όπου καθημερινά θα έχει 4-5 τσιμπήματα, και πάνω στους τρύγους από μερικές δεκάδες τσιμπήματα!!). Δυστυχώς το να παρουσιάσεις αλλεργικό σοκ είναι κόκκινη κάρτα και έξοδος στα αποδυτήρια στην μελισσοκομία (ακριβώς όπως και το να έχεις μετατόπιση σπονδύλων και δισκοπάθεια είναι άμεση κόκκινη κάρτα από την μελισσοκομία, την νομαδική τουλάχιστον).

 Πάμε παρακάτω, και εγώ έχω κατεβάσει άτομο με αλλεργικό σοκ σε κέντρο υγείας. Φυσικά δεν ήταν η οξεία μορφή αλλά δεν μπορούσα να το ρισκάρω όταν άρχισε να μου λέει ότι έχει συμπτώματα δύσπνοιας. Τον πήγα στο κέντρο υγείας όπου την πρώτη μισή ώρα του δώσανε ένα σωρό χαπάκια και ενέσεις (καμία δεν ήταν αδρεναλίνη όμως!) και έμεινα δίπλα του ακόμα 5 ώρες για να τον παρακολουθώ στο κέντρο υγείας που ήταν (και όλο αυτό γιατί του είπα «πάνε σε αλλεργιολόγο κάνε το τεστ για αλλεργία και αν είσαι οκ έλα να σου μάθω μελισσοκομία πάνω στην κυψέλη!» και φυσικά δεν πήγε σε αλλεργιολόγο και με που μπήκε πρώτη φορά σε μελισσοκομείο την άρπαξε την φόλα!).

 Το παιδί δεν ξανασχολήθηκε με την μελισσοκομία (φυσικά μόλις τελείωσε αυτή η περιπέτεια του το έκλεισα και εγώ «φέρε μου χαρτί από αλλεργιολόγο ότι δεν θα το ξαναπάθεις αυτό αν θέλεις να έρθεις μαζί μου ξανά σε μελισσοκομείο!!!»). Σε αυτή την φάση τι θα έπρεπε να κάνω εγώ? Να του χτυπήσω μια ένεση αδρεναλίνης και να τον χαπακώσω με κορτιζόνες σε χάπια (υπενθυμίζω στο κέντρο υγείας μετά δεν του χτύπησαν ένεση αδρεναλίνης)? Θα έκανα σίγουρα καλό? Προφανέστατα προλάβαμε (και άνετα θα έλεγα) να πάμε στο κέντρο υγείας και χωρίς αυτά. Τι θα γίνονταν αν του έκανα μια ένεση αδρεναλίνης χωρίς να χρειάζεται και να πάθαινε μια καρδιακή προσβολή (και αυτό μπορείς να το πάθεις ακόμα και χωρίς να έχεις καρδιακό πρόβλημα, απλώς γιατί νόμιζες ότι έχεις συμπτώματα από κάτι, έχουν ανέβει από την αυθυποβολή οι σφυγμοί  σου –κοινός φοβάσαι- και χτυπάς στις φλέβες σου κάτι που θα ανεβάσει ακόμα μια εκατοντάδα τους σφυγμούς σου!)? Θα μπορούσα να τον σκοτώσω? Θα μπορούσα μετά να ζήσω από τις τύψεις που πήγα να κάνω καλό και έκανα κάτι πολύ κακό (άσε πως θα σε φερόταν ο Νόμος μετά! Πας καλά ρε φίλε, έδωσες με ελαφρά την καρδιά ένα φάρμακο που μόνο γιατροί το δίνουν με χίλια ζόρια!!!! Τσίμπα και 20 χρόνια φυλακή να μην στα χρωστάω!!!).

 Δεν είμαστε γιατροί δεν μπορούμε να κάνουμε διαγνώσεις (και εγώ σε τρύγο ένοιωσα συμπτώματα δύσπνοιας αλλά δεν μπορώ να σου πω με το χέρι στην καρδιά αν ήταν απλώς η ιδέα μου ή ήταν πραγματικά συμπτώματα). Ναι άτομα με ιστορικό αλλεργίας πρέπει να έχουν αυτά τα φάρμακα, αλλά επίσης και άτομα με ιστορικό αλλεργίας δεν έχουν καμία δουλειά να είναι κοντά σε μελισσοκομεία! Το να δίνουμε συμβουλές και οδηγίες για τέτοια θέματα για την αυτοπροβολή μας δεν είναι σωστό. Αν είναι έτσι τότε και ο Καρδιολόγος Κρεμαστινός να αρχίσει να λέει μεθόδους για μελίσσια που θα δίνουν 500 κιλά μελάκια χα χα χα.  

220. Καλημέρα αρκούδε, συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σου. Αν θες στείλε κανα λινκ να διαβάσουμε τον Πάνος ιατρό-μελισσοκόμο*. Μια μικρή διόρθωση: η επινεφρίνη και η αδρεναλίνη είναι η ίδια ουσία.   

Bears NestΚαλησπέρα ********* ναι η αδρεναλίνη και η επινεφρίνη είναι η ίδια ουσία και χρησιμοποιώ τα δύο ονόματα της για να καλύψω κάθε αναγνώστη που γνωρίζει ένα από τα δύο ονόματα της.

 Καλή ιδέα να χρησιμοποιήσω συνδέσμους από αλλεργιολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους για τις παρενέργειες κάθε ενός από αυτά τα φάρμακα, αλλά δεν θέλω να μπω σε χωράφια στα οποία δεν έχω εξειδίκευση και τόση εξοικείωση, καθώς και δεν θέλω να είναι στην θεματολογία του blog μου τέτοια θέματα (εδώ δεν δέχομαι στην θεματολογία του blog μου να είναι οι θεραπείες μελισσιών, δεν θα μπω και σε ακόμα βαθύτερα νερά).

 Καλό είναι όποιοι σοβαροί μελισσοκόμοι ενδιαφέρονται να μάθουν σχετικά με ένα τόσο βασικό θέμα όπως η υγεία τους και η υγεία όσων αγαπούν είτε να ψάχνουν μόνοι τους στις σελίδες ιατρών και επιστημόνων τις γνώσεις που τους αφορούν, ή ακόμα καλύτερα να περάσουν από τα ιατρεία τους να πάρουν από κοντά τις γνώσεις που τους αφορούν, καθώς και να κάνουν και τα απαραίτητα τεστ που θα καθορίσουν την φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν (πχ από αλλεργιολόγο το Τεστ Rast, από καρδιολόγο ένα τεστ κοπώσεως για να δουν αν έχουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα, και από ένα παθολόγο να εξετάσει αν μπορούν να δεχθούν αγωγή με κορτιζονούχα ή όχι λόγου ιατρικού ιστορικού). 

* Ναι ένας μελισσοκόμος - ιατρός μπορεί να εκφέρει γνώμη τεκμηριωμένη και με μεγάλη βαρύτητα πάνω στο σχετικό θέμα, για ψάξτε το. 

Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".
Μότσανος Λάζαρος


Σοχός 28/06/2017Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου