UA-50457385-1

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Τι είναι αυτό που μπορεί να αμφισβητηθεί στην μελισσοκομία και τι όχι Vol I


 Σήμερα θα σας παρουσιάσω 4 συζητήσεις (καλύτερα μάλλον κομμάτια συζητήσεων) που είχα με 4 διαφορετικούς μελισσοκόμους (2 νέους μελισσοκόμους, μελετηρούς θα έλεγα,  και δύο παλιότερους (αλλά και πάλι νέους μελισσοκόμους), στις οποίες βρήκα ορισμένα κοινά σημεία που μου έθεσαν ένα προβληματισμό σχετικά με την ορθότητα των μελισσοκομικών χειρισμών που έχουμε κληρονομήσει από τους παλιότερους μελισσοκόμους, και την σοφία που κρύβεται πίσω από αυτούς. Επίσης για ακόμα μια φορά βλέπω την επιρροή του μελισσοκομικού φολκλόρ που κρύβεται στις μελισσοκομικές ομάδες μέσα στις συζητήσεις που είχα με τους μελισσοκόμους (μην ψάχνετε το που είναι αυτές, δεν θα τις βρείτε ούτε σε μελισσοκομικές ομάδες ούτε ακόμα στο προφίλ μου στο facebook, στα προσωπικά μου μηνύματα στο facebook βρίσκονται καθώς και στα αντίστοιχα μηνύματα στο Yahoo mail). Δυστυχώς προφανέστατα η συμμετοχή σε αυτές από ένα σημείο και μετά μπορεί να σε κάνει να οπισθοχωρήσεις σαν μελισσοκόμος όσο αφορά το γνωστικό  σου κεφάλαιο.
 Αυτή η ανάρτηση όπως και η επόμενη θα αποτελέσουν ένα δίπτυχο αναρτήσεων που θα πραγματεύονται σχεδόν το ίδιο θέμα. Στην παρούσα ανάρτηση θα έχουμε τις συζητήσεις που είχα με τους μελισσοκόμους όπου πραγματεύονται ένα σωρό πράγματα που άπτονται από το κόψιμο των παραφυάδων μέχρι ακόμα και τον στρατηγικό μελισσοκομικό σχεδιασμό που μπορεί να κάνει ένας μελισσοκόμος. Επίσης θα βάλω και ορισμένες παρατηρήσεις – επισημάνσεις πάνω στις συζητήσεις που είχα για να εξηγήσω καλύτερα το σκεπτικό μου.
 Η επόμενη ανάρτηση (το δεύτερο μέρος της σειράς) αντίθετα θα είναι θεωρητικότερο και θα έχει και μαθηματικά μέσα (μην πανικοβάλλεστε, θα είναι απλά μαθηματικά, επιπέδου Β΄ Λυκείου, Γ΄ Λυκείου (Δέσμης όμως!!! Χα χα χα) ευκολοκατανόητα και βατά) για να έχουμε και μια μαθηματική απόδειξη πάνω σε ένα βασικό σημείο των μελισσοκομικών χειρισμών (στο κόψιμο παραφυάδων), για να έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση το γιατί κάνουμε το κάθε τι! Γιατί βλέπω παιδιά που διαβάζουν αβέρτα, συμμετέχουν σε μελισσοκομικές ομάδες, δουλεύουν τα μελίσσια τους και έχουν ένα πλούτο γνωστικό αλλά δεν διαθέτουν κατανόηση στο τι κάνουν ακριβώς. Καιρός είναι να προχωρήσουμε και στο επίπεδο της κατανόησης και των χειρισμών του μελισσοκόμου αλλά και ζωής της μέλισσας. Γιατί ένας παππούς και σοφός μελισσοκόμος μου είπε πριν από λίγο καιρό «Δεν χρειαζόμαστε μελισσοκόμους που να αγαπούν το μέλι αλλά μελισσοκόμους που να αγαπούν την μέλισσα!». Ναι συμφωνώ, αλλά η αγάπη ξεκινά πρώτα από όλα από την κατανόηση για αυτό το μικρό πλασματάκι.

 Εν αρχή ην ο Λόγος*.
 * Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 1:1
Λάζαρε καλησπέρα, Χρόνια πολλά καταρχάς.  Μια ερωτησούλα ήθελα να σου κάνω. Εγώ κόβω παραφυάδες με ορφάνια εδω και λίγα χρόνια και είμαι ευχαριστημένος. Και σκέπτομαι με αυτά που ακούω ότι μπορεί οι μέλισσες να διαλέξουν λάβρα προχωρημένη και να την κάνουν βασίλισσα. Και όχι από 3-4 ημερών κτλ Εγώ μπορώ να κάνω κάτι γιαυτο για να μην συμβεί ή όχι?

 Bear's Nest: Χρόνια πολλά και  καλά για σένα και για κάθε άτομο που αγαπάς μαιμούνι. Μην ακούς και τόσα πολλά από τα χαζά που λένε στις  μελισσοκομικές ομάδες  γιατί  στο τέλος θα ξεχάσεις και όσα ξέρεις! Άσε τα μελίσσια σου να ξέρουν καλύτερα το τι θα κάνουν από σένα. Αν είναι δυνατό σε πλαίσια ολόκληρα με αυγά και γόνο ανοιχτό όλων των σταδίων να διαλέξουν οι μέλισσες γόνο άνω των 3-4 ημερών και να κάνουν βασιλικά κελιά με αυτόν (και εσύ θα πρέπει να καταστρέψεις σύμφωνα με τους φωστήρες τα βασιλικά κελιά που θα κάνουν τις τρεις πρώτες ημέρες,  γιατί δεν θα έχει ταϊστεί διαρκώς με βασιλικό πολτό!) και όχι με τις χιλιάδες επιλογές που θα έχουν σε χιλιάδες ακόμα κελιά με τον κατάλληλο γόνο για αυτή την δουλειά. Μου φαίνεται υποτιμάς υπερβολικά τις μέλισσες σου (που στην πραγματικότητα αυτές είναι οι δάσκαλοι μας!) και υπερτιμάς τρομερά τον κάθε ένα που έχει ένα δημόσιο βήμα στο facebook.  Αν βασιστείς σε κάθε σαΐνι του facebook θα καταλήξεις να μην βάζεις οξαλικό ή θυμόλη αλλά μόνο σκόρδα, θα κάνεις εξωτερική τροφοδότηση και όποιον πάρει ο χάρος, και θα περιμένεις 500 κιλά μέλι ανά κυψέλη. Υπάρχουν άτομα με δημόσιο βήμα που όλα τα παραπάνω τα υποστηρίζουν και με θέρμη! Άσε το μελίσσι να κάνει την δουλειά  του που ξέρει καλύτερα να την κάνει από σένα (και από οποιοδήποτε!), διάλεγε εσύ από τα βασιλικά κελιά τα δύο καλύτερα σε κάθε παραφυάδα που θα κόψεις, και όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε. Σε λίγο θα λένε οι ειδήμονες να ξεπαρθενεύουμε την βασίλισσα με βελόνα για να χωράει και περισσότερο σπέρμα από τους κηφήνες! Φωστήρες που ούτε καν τα βασικά δεν γνωρίζουν!

  Επόμενος μαιμούνης τώρα  χα  χα χα.

 10αρι μελίσσι ήσυχο δουλεύει βάζει μέλια αρκετά κόσμο αρκετό είχα να το δω 10 μέρες. Άνοιξα σήμερα γόνος 0 ούτε καν κηφηνογόνος. Καμιά ύπουλη αντικατάσταση στα κλεφτά? Το ξαναείδα μετά από καμιά ώρα τίποτα από εμφάνιση μάνας. Να είναι τόσο μικρή που να μου περνά απαρατήρητη? Θεωρώ ότι αν είχε αρρετονοτοκησει θα έβλεπα έστω κηφηνοκελιά
Ερώτηση 2η. Αφεσμοι. Μικροί κατά βάση 3αρηδες,4αρηδες...δε γίνονται μελίσσια αυτά. Σκέπτομαι να τους κρατήσω καβατζα για καμιά συνένωση αν δω ότι μου κάνει γκέλα καμιά περσινή μάνα. Μου δεσμεύουν όμως υλικό κυρίως κουτιά. Απόψεις δεκτές.

 Bear's Nest: Αρρενοτόκο δεν έχει τέτοιο μέγεθος μαιμούνι, θέλει καιρό για να αρενοτοκίσει και μέχρι τότε θα έχει χάσει πολύ σε μέγεθος και δεν θα είναι δεκάρι, πιθανότατα σμηνούργησε (από κάπου θα πρέπει να έρχονται όλοι αυτοί οι αφεσμοί που έχεις δεν θα είναι του γείτονα χα χα χα). Είτε δεν είδες την μάνα (μπορεί πράγματι να είναι μικρή και μαύρουδερη) ή στην πιο τρελή πιθανότητα να πέτυχες το διάστημα που είναι σε γαμήλια πτήση (δύσκολο αυτό), βάλε ακάλυπτο γόνο και δες αντιδράσεις (κατασκευή βασιλικών κελιών ή όχι).

 Ερώτηση δεύτερη: Τι παπαριές ακούω θεέ μουυυυυυυ!!!!!** 21 Απρίλη και 3άρης ή 4άρης αφεσμός δεν γίνεται μελίσσι!!! Στα τελειώματα της ελαιοκράμβης, και έχουμε ακόμα μπροστά μας τις ανθοφορίες του άγριου τριφυλλιού, της αγριορίγανης, της ακακίας, του παλιουριού, της μηδικής, του Ηλίανθου, της Καστανιάς, και του βελανιδιού και έχουμε ακόμα 5 μήνες για το πρώτο χέρι του πεύκου (που τότε θα πρέπει να είναι έτοιμα στην πραγματικότητα τα μελίσσια!!!). Θα σε σκοτώσω ρε!!! Έχε τα από κοντά το πολύ, πολύ τάισε και λίγο, και αν δώσει και λίγο έξω θα γίνουν μια χαρά μελίσσια!!!***

** Πως φαίνεται η κούραση από το κόψιμο των παραφυάδων ε? Κατευθείαν στο κράξιμο και στο μασούλημα η Πολική Αρκούδα!!! Χα χα χα. Και όμως υπάρχει ένα πλεονέκτημα που έχω (εγώ που έχω δώσει τις απαντήσεις) απέναντι σε κάθε ένα που θα τις διαβάσει και θα πει «Μα τι γίνεται εδώ? Γιατί τον άρπαξε από τα μούτρα κατευθείαν τον  φουκαρά?». Το πλεονέκτημα που έχω είναι ότι γνωρίζω τον μελισσοκόμο που μιλώ μαζί του, το  βιογραφικό του, τις δυνατότητες του, τις ικανότητες του, τις προσδοκίες του, τα δυνατά του σημεία, καθώς και τα αδύνατα του, κάτι που είναι παντελώς άγνωστα για σας! Π.χ. ο παραπάνω μελισσοκόμος είναι ένα ικανότατο νέο άτομο που ενώ του λείπει σχετικά το γνωστικό κεφάλαιο (στην μελισσοκομία) έχει μπει τελείως δυναμικά στην μελισσοκομία, αλλά επίσης έχει μπει δυναμικά και σε ένα ακόμα αντικείμενο του πρωτογενούς τομέα, άτομο με πολλές και καλές σπουδές, που ήδη έχει δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και θα δαπανήσει ακόμα μεγαλύτερα. Σε 3-4 χρόνια θα έχει και περισσότερα  μελίσσια από μένα, αλλά θα έχει και μια δεύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα που θα του αφήνει πολλά περισσότερα από την μελισσοκομία! Είναι πολύ ικανός, δεν σπαταλά χρόνο στις μελισσοκομικές ομάδες, μπήκε με τα χίλια στην μελισσοκομία και δεν προλαβαίνει από τώρα τίποτα (για αυτό πέταξε την συνένωση σε αφεσμό από τις 21/4!!!! Γιατί δεν θα γίνει λέει παραγωγικό! Στην πραγματικότητα αυτό θα μπορούσε να ισχύσει εν μέρει εάν ήταν αφεσμός στα τέλη Μάη! Όχι στα μέσα Απρίλη! Αλλά αν βάλεις πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, θα ψάχνεσαι μετά). Το μόνο που φοβάμαι από αυτόν είναι μην προλάβει και κάψει τον εαυτό του προτού αποκτήσει την ικανότητα να απασχολεί μόνιμο προσωπικό για να τον βοηθά στις πολλαπλές δραστηριότητες του. Εάν τα καταφέρει να μην καταστρέψει τον εαυτό του (λέγε με μέση και γόνατα!!!) αυτός θα είναι (από τους νέους μελισσοκόμους) που θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μεγαλουργήσει στην μελισσοκομία και στον πρωτογενή τομέα από όσους γνωρίζω. Και ταυτόχρονα να κερδίσει τον σεβασμό μου και εν μέρει τον θαυμασμό μου (Χαίρου μαιμούνι με αυτό που διάβασες! Είναι το πιο κοντινό που μπορώ να κάνω σε φιλοφρόνηση! Δεν θα το ξαναδείς Ποτέ! Και αν πας να μου το θυμίσεις ότι κάποτε το έγραψα για σένα θα σε έχω ακόμα περισσότερο στην πίεση!!! Μπουαχα χα χα!!!). 

*** Εδώ χωρά ακόμα να πούμε και το παρακάτω που του το πέταξα και αυτό επίσης «Ανάλογα τι θέλεις να κάνεις, αν θέλεις τα πάντα παραγωγικά, να μην έχεις  υλικό αχρησιμοποίητο (δηλαδή να αγοράζεις τόσο υλικό όσα και τα παραγωγικά σου μελίσσια) τότε είσαι στις συνενώσεις, αν έχεις υλικό παραπάνω από τα παραγωγικά σου μελίσσια τότε μπορείς να τα κρατάς για να τα κάνεις παραγωγικά του χρόνου ή για να κλέβεις πλαίσια κόκκινου γόνου από αυτά (ιδίως ανάμεσα στα δύο χέρια του πεύκου, για να σκάσει στο διάλλειμα που θα κάνεις και όταν θα ξαναμπείς στα πεύκα θα αναλάβουν το ρόλο των συλλεκτριών). Αν έχεις λεφτά αρκετά μπορείς να ταΐζεις και λίγο για να τα δυναμώσεις μαζί με ότι βρίσκουν έξω, αν δεν έχεις μεγάλο φορτηγό δεν μπορείς να κρατάς πολλά μελίσσια που δεν θα είναι παραγωγικά, αν έχεις πελάτες που τους πουλάς παραφυάδες τα κάνεις μελίσσια μέσα στην χρονιά χωρίς να τα πας για τρύγους για να τα κόψεις νωρίς, νωρίς την επόμενη χρονιά για να βγάλεις λεφτά πριν καν γίνουν οι πρώτοι τρύγοι. Χιλιάδες επιλογές αλλά και περιορισμοί που θα διαμορφώσουν την στόχευση σου και τις επιλογές σου. Αυτά θα τα σκέφτεσαι διαρκώς και θα δρας κατάλληλα».

 Και συνεχίζουμε τώρα που έχουμε ρέντα. 

 Νέος μελισσοκόμος εδώ..από **********..έχω έξι μελισσάκια τα ξεχειμώνιασα με επιτυχία..όλα καλά αντιστροφή πλαισίων..έβαλα και  πατώματα, φουλ μέλια πάνω γόνοι κάτω..τα πήγα κεράσι τα έφερα στην ακακία..και τώρα θέλω να κόψω παραφυάδες..αλλά με τον πιο απλό τρόπο χωρίς μετακίνηση και χωρίς έτοιμες βασίλισσες η βασιλοκελιά..άρχισα να ψάχνω..διάβασα βιβλία Προστ Νικολαΐδη..και έχω καταλήξει σε μέθοδο βεντάλια..εσύ βέβαια από ότι διάβασα δεν την προτιμάς λόγο του ότι μπορεί να μην επιστρέψει η βασίλισσα λόγο παραπλάνησης.. Υπάρχει κάτι πιο εύκολο από την βεντάλια?

 Bear's Nest: Πάντα είναι καλύτερα να μετακινείς τις παραφυάδες, και για την παράλλαξη αλλά κυρίως για να μην έχεις μελίσσια κανονικά με παραφυάδες, οι παραφυάδες και είναι πιο αδύναμες από τα μελίσσια και δεν έχουν τόσο ισχυρό το ένστικτό να φυλάνε την φωλιά τους και αν κοπεί απότομα η νεκταροέκκριση μπορούν τα δυνατότερα μελίσσια (που είναι μανωμένα) να τα ξεσκίσουν στην λεηλασία. Ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να έχεις δυνατά με αδύναμα μελίσσια αλλά στην περίπτωση των παραφυάδων (που δεν έχει ακόμα αρχίσει να γεννά η μάνα) τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Για μένα ο απλός τρόπος που περιγράφω στην ανάρτηση Οδηγίες προς ναυτιλομένους είναι ο απλούστερος γιατί ενώ έχει μεν μετακίνηση των παραφυάδων δεν έχω στον νου μου διαρκώς το να μην την "πέσουν" τα κανονικά μελίσσια στις παραφυάδες αν σταματήσει να δίνει εκεί έξω. Αν αδιαφορήσεις τελείως σχετικά με αυτή την πιθανότητα (που δεν είναι μικρή) τότε η βεντάλια είναι ο απλούστερος τρόπος για να κόψεις παραφυάδες.

 Κατανοητό..όσο αφορά την βεντάλια..υπάρχει κάποια λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξω?..θα περιορίσω την είσοδο..όχι πάνω από ένα κιλό τροφή...σιρόπι λίγο σε μπουκάλι να βάλω?

 Από το ορφανό θα σπάσω μια φορά τα βασιλικά κελιά και μετά θα το κόψω στα δυο με ένα βασιλοκελί στην κάθε παραφυάδα ή με δυο?

Bear's Nest: Καλό είναι και το μπουκάλι αλλά για καλό και κακό δίνε ζαχαροζύμαρο (ή βανίλια) πάντα στις παραφυάδες (και δεν προκαλεί τόσο για λεηλασία η στερεή τροφή, αλλά παρατήρησα ότι με μπουκάλι δεν έκανε τόσα πολλά και καλά βασιλικά κελιά το μελίσσι όσο με το ζαχαροζύμαρο, επίσης καλό είναι όταν κόψεις την παραφυάδα να την ξεχάσεις για κάποιο χρονικό διάστημα και να μην την ανοίγεις όσο είναι αγονιμοποίητη η μάνα γιατί είναι νευρική και τρέχει πάνω στα πλαίσια με κάθε ερέθισμα (πχ ανοίγω κυψέλη) και μπορούν κάλλιστα να την σκοτώσουν οι εργάτριες όταν συμπεριφέρεται έτσι). Πάντα θα έχεις δύο βασιλικά κελιά σε κάθε παραφυάδα, και για να διασφαλίσεις ότι δεν θα πάει κάτι λάθος με την δημιουργία της βασίλισσας (στον Γόνο των εργατριών περίπου ένα 3% δεν εκκολάπτεται από τα κελιά του, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι αντίστοιχα ποσοστά δεν ισχύουν και για τις βασίλισσες) αλλά και για να δημιουργείς και μια τάση για καλύτερες βασίλισσες (στην πραγματικότητα για ταχύτερα εκκολαπτόμενες βασίλισσες, μια που η πρώτη κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτή που θα επιζήσει, οπότε υπάρχει η πίεση για ταχύτερη εκκόλαψη). Φυσικά αυξάνει έτσι η τάση για αφεσμούς (φρόντισε να μην δώσεις πολλούς γόνους στις παραφυάδες, 2 γόνους, βαριά, βαριά 3 το πολύ, γιατί όσο πιο δυνατή η παραφυάδα τόσο πιθανότερο να μην σκοτώσει η μία βασίλισσα την άλλη αλλά να σμηνουργήσει, το ίδιο και στην τροφή, μόνο ένα κιλό και όχι παραπάνω). Κάνε και παγίδες αφεσμών (διάβασε την αντίστοιχη ανάρτηση του blog μου Σμηνουργίες αφεσμοί πατέντες και μέσα αντιμετώπισης).Φρόντισε να μην έχεις κοντά και δυνατά μελίσσια (σπάσε τα όλα!!! Χα χα χα) και αν μπορείς δώσε και μερικά σημάδια μπροστά από κάθε κυψέλη για μια παράλλαξη (κανένα τούβλο, πέτρες, μαρμαράκια, διαφορετικά σε κάθε μια κυψέλη).

 Αφού κόψω τις παραφυάδες μέσα στις κυψέλες να βάλω άχτιστα? Γιατί μόνο άχτιστα έχω. Δηλαδή με πόσα πλαίσια θα κλείσω την παραφυάδα για έναν μήνα?

Bear's Nest: Βάζεις 2-3 γόνους, 2 πλαίσια με τροφές (γύρη, μέλι) και βάλε 2 άχτιστα πλαίσια μπας και φιλοτιμηθούν να τα χτίσουν όσο θα κάνουν κατενάτσιο μέχρι να βγει η μάνα και να αρχίσει να γεννά, αν είχες και χτισμένα θα σου έλεγα να βάλεις και 2 από αυτά (αλλά αυτά στις έξω πλευρές, πιο μέσα θα ήταν τα άχτιστα). Παραπάνω μην βάλεις, αν δεν γίνουν θαύματα από εξωτερική νεκταροέκκριση και από τρελή διάθεση στις παραφυάδες δεν υπάρχει περίπτωση να τα χτίσουν

 Και όσο αφορά την βασίλισσα που θα πάρω από το μελίσσι που θέλω να ορφανέψω(το οποίο θα κοπεί παραφυάδα) να το πάω δυο μέτρα πίσω? Με πόσα πλαίσια

Bear's Nest: Στο μελίσσι που θα αφήσεις την βασίλισσα θα βάλεις τουλάχιστο 3 κόκκινους γόνους (για να εκκολαφθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα να καλύψουν και άλλα πλαίσια -1 πλαίσιο γόνος καλύπτει 2 πλαίσια ως πληθυσμός-) όπου θα μπορέσει να γεννήσει η βασίλισσα έτσι ώστε να γίνει ταχύτερα πάλι δυνατό το μελίσσι που θα κληρονομήσει την παλιά βασίλισσα. Ναι δώσε και λίγη απόσταση αν έχεις την δυνατότητα ( δεν είναι κολλητά σε κανένα σεπέρι, φράκτη, τοίχο, πουρνάρι).

 Ωραία νομίζω τα έχω καταλάβει. Από το ορφανό θα σπάσω μια φορά τα βασιλικά κελιά ώστε να κάνουν δεύτερα μεγαλύτερα

Bear's Nest: Σε αυτό διαφωνώ, προφανέστατα είναι η νέα μόδα στις μελισσοκομικές ομάδες που βασίζεται σε μια πρόταση του Πρόστ αλλά είναι λάθος****, ποτέ δεν χαλάς βασιλικά κελιά, οι μέλισσες ξέρουν καλύτερα από εμάς και αν έχουν επιλογή θα πάρουν τον σωστό γόνο και όχι ότι να είναι. Αλλά αυτό είναι το μελισσοκομικό φολκλόρ στις μελισσοκομικές ομάδες, διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον χα χα χα

**** Παίδες μια επισήμανση εδώ σχετικά το πώς λειτουργεί ένας συγγραφέας (το λέω και από την εμπειρία μου να γράφω διαρκώς στο blog μου). Πολλές φορές αναγκάζεται κάποιος που γράφει ένα θέμα να εξηγεί διαρκώς τα ίδια και τα ίδια, και να αναφέρει ξανά και ξανά τα βασικά. Μπορεί να είναι κουραστικό αυτό για κάποιον που τα ξέρει και τα έχει εμπεδώσει, αλλά ο συγγραφέας δεν μπορεί ούτε να ξέρει το επίπεδο γνώσεων των αναγνωστών του, αλλά ούτε και το εάν έχουν αρχίσει το διάβασμα γραμμικά (από την αρχή του βιβλίου προς το τέλος του) και δεν πετιούνται από κεφάλαιο σε κεφάλαιο χωρίς να τους ενδιαφέρει η συνέχεια της ροής γνώσεων που προσπαθεί να επιβάλει με την δομή του βιβλίου ο συγγραφέας! Εδώ προφανέστατα ο Πρόστ για να μειώσει την πιθανότητα κάποιος να διαλέξει για ένα ορφανό από ανοιχτό πλαίσιο γόνο ένα πλαίσιο που θα έχει μόνο 3-4 ημερών γόνο και  άνω (και θα αναγκάσει το μελίσσι να χρησιμοποιήσει αυτόν τον γόνο γιατί απλούστατα δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή!) αναφέρει αυτόν τον κίνδυνο! Κίνδυνο που μπορεί να είναι και συχνότερος στην βασιλοτροφία μια που την επιλογή του γόνου την κάνει ο άνθρωπος με τον εμβολιασμό (οπότε μπορεί να μην πάρει ακριβώς τον γόνο που πρέπει, ιδίως εάν έχει και τα χρονάκια του και τα ματάκια του δεν είναι πλέον και αετίσια! Χα χα χα). Αλλά εάν δώσετε πλαίσια με τον κατάλληλο γόνο αυτός ο κίνδυνος μειώνεται δραστικά.

 Αλλά εδώ θα σας κάνω και εγώ ένα ερώτημα ως επαγγελματίας μελισσοκόμος και όχι ως ένας ερασιτέχνης μελισσοκόμος - σχολιαστής μελισσοκομικών ομάδων. Πείτε ότι έχετε 250 μελίσσια (και  είσαστε μόνοι! Χωρίς καμία μελισσοκομική οικογένεια από πίσω σας να σας βοηθάει στα πάντα!) και όχι 10-30 μελίσσια. Θέλετε να κόψετε 100-120 παραφυάδες από τα 40-50 μελίσσια σας (για να τα πουλήσετε? Για να ανανεώσετε το ζωικό σας κεφάλαιο? Για να τα έχετε παραγωγικά για την επόμενη χρονιά? Οτιδήποτε!). Ωραία μέχρι εδώ? Κάνετε κόψιμο 2 σταδίων 10 μελίσσια την ημέρα (η επόμενη φάση κοψίματος θα γίνει ακριβώς σε μια εβδομάδα). Αυτό θα σας πάρει 4-5 μέρες (και άλλες 4-5 μέρες αντίστοιχα την επόμενη εβδομάδα για την δεύτερη φάση). Αλλά επίσης θα έχετε 200 μελίσσια (που τα θέλετε παραγωγικά και δεν θα κοπούν, οπότε οποιαδήποτε στιγμή σε μια έντονη νεκταροέκκριση μπορούν να αρχίσουν διαδικασίες σμηνουργίας) που θα πρέπει να τα κάνετε τουλάχιστο μια επιθεώρηση ανά 5 ημέρες (και φυσικά κάθε μέρα θα ελέγχετε για αφεσμούς!). Δηλαδή θα πρέπει να κάνετε και 40-50 ΠΛΗΡΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΙΣΕΙΣ κάθε μέρα συν το κόψιμο παραφυάδων! Επίσης εάν δεν έχετε χτισμένα πλαίσια να δίνετε στα μελίσσια σας θα πρέπει να περνάτε κεριά και στα πλαίσια (τα 100 πλαίσια είναι πάνω από μια ώρα εργασία), φυσικά εάν είναι συρματωμένα ε? Εάν δεν είναι συρματωμένα αυτή η εργασία θέλει μια ολόκληρη ημέρα! Επίσης θα πρέπει να έχετε και συσκευασμένο μέλι και να το πουλάτε ε? Γιατί και αυτή είναι δουλειά σας επίσης! Δεν είναι δουλειά σας μόνο να έχετε μελίσσια! Και με τόσα μελίσσια μιλάμε για τόνους μέλι στην αποθήκη σας ε? Και επίσης είσαστε και προκομμένα άτομα και έχετε και μια γραμμή παραγωγής  βασιλικού πολτού (ή εάν είσαστε ανεπρόκοπα  άτομα έχετε ένα blog που θα σας τρώει 3-4 ώρες γραψίματος κάθε μέρα!!! Χα χα χα). Οπότε κάθε μερικές μέρες θα πρέπει να είσαστε απίκο εκεί (βρέξει χιονίσει χα χα χα) για να εμβολιάζετε, να τροφοδοτείτε, να συλλέγετε βασιλικό πολτό.

 Δεν μου λέτε? Είναι δυνατό να πάτε μετά από 2-3 ημέρες από το αρχικό κόψιμο να χαλάσετε τα  βασιλικά κελιά ενώ θα πάτε έτσι και αλλιώς σε μια εβδομάδα να χαλάσετε βασιλικά κελιά (αν και οι τρομερά έμπειροι μελισσοκόμοι δεν χαλάνε βασιλικά κελιά, αλλά τα κάνουν άμεσα εισαγωγή σε άλλα μελίσσια και έτσι έχουν κάνει βασιλοτροφία χωρίς να έχουν κάνει βασιλοτροφία!) που έτσι και αλλιώς θα κρατήσετε μόνο τα καλύτερα και θα καταστρέψετε αυτά που δεν σας γεμίζουν το μάτι? Ε?

 Ο Ωνάσης έλεγε «Δεν είναι κακό να είσαι φτωχός, κακό είναι να είσαι φτωχός στο μυαλό!» και εγώ το παραφράζω «Δεν είναι κακό να είσαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος, κακό είναι να είσαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος στο μυαλό!». Το έχω πει πολλές φορές αυτό «Ο πολλαπλασιασμός είναι πολύ άτιμο πράγμα!» τακτικές που λειτουργούν σε 10-30 μελίσσια, μπορεί να μην να λειτουργήσουν σε 200-300 μελίσσια, και με τίποτα δεν θα λειτουργούν στα 500-1000 μελίσσια. Αρχίστε να στροφάρετε εάν θέλετε πραγματικά να γίνετε επαγγελματίες μελισσοκόμοι! Το παραπάνω δεν πάει στον μελισσοκόμο που μου έκανε το ερώτημα αυτός είναι τελείως νέος και όλα αυτά τα βλέπει για πρώτη φορά, αυτά τα λέω σε όλους εσάς  που μετά από τόσα χρόνια κάνετε τα ίδια και τα ίδια λάθη!

 Χαχαχ μάλιστα..τώρα είναι 13αρη περίπου θα περιμένω να μεγαλώσει και άλλο και μετά θα το ορφανέψω ναι?

Bear's Nest: Κοίτα όσο πιο νωρίς το κόψεις τόσο θα αυξηθούν οι πιθανότητες να γίνουν παραγωγικά τα μελίσσια, αντίθετα όσο πιο πολύ αργήσεις τόσο πιο δυνατό θα είναι το αρχικό μελίσσι (αν δεν σου σμηνουργήσει) και θα μπορέσεις να κόψεις περισσότερες παραφυάδες από αυτό. Αλλά εδώ ακριβώς παίζει ρόλο η στόχευση σου, τι θέλεις? Περισσότερα μελίσσια για να παίζεις (και να μαθαίνεις από αυτό ακριβώς το παιχνίδι με περισσότερα μελίσσια) ή να πάρεις και λίγο μέλι (για την οικογένεια σου φυσικά, γιατί με τόσα λίγα μελίσσια δύσκολα να σου μείνει πλεόνασμα μελιού να το εμπορευτείς επίσης, αλλά και να γνωρίζεις και την εμπειρία του τρύγου-βασική γνώση και αυτή!- αν είσαι τυχερός και σου δώσουν τα μελίσσια έχοντας όμως φυσικά και το εξοπλισμό για τον τρύγο -εσύ ή κάποιος φίλος σου μελισσοκόμος-). Μπράβο βρε μαιμούνι! Μέσα σε λίγες ερωτήσεις πήγαμε σε όλη την θεωρία του κοψίματος και φτάσαμε και στην θεωρία του στρατηγικού μελισσοκομικού σχεδιασμού. Ταμάμ υλικό για ανάρτηση όλα αυτά!!! Χα χα χα.

 Και φυσικά αν δεν σε ρωτήσουν όλοι τα πάντα όταν κόβεις παραφυάδες πότε θα στα ρωτήσουν? Ο επόμενος παρακαλώ!!! Χα χα χα.

 Καλησπέρα Λάζαρε, 

 Σου έχει τύχει ποτέ να σμηνουργήσει παραφυάδα με αγονιμοποίητη βασίλισσα; 

 Περίεργο δεν είναι; 

 Ετοίμαζα τα μελίσσια μου για την πορτοκαλιά τα οποία ήταν φουλ διώροφα, τούμπανα που λέμε.

 Σε ένα από αυτά βρήκα ένα ώριμο βασιλικό κελί. Πήρα το πλαίσιο με το βασιλικό κελί και μαζί με 3 πλαίσια από ένα άλλο μελίσσι (που το προόριζα για μελίσσι έναρξης για βασιλοτροφία, άρα όχι παραγωγικό) και δημιούργησα μια παραφυάδα. Τη μετέφερα στο νέο της σημείο.

 Μετά από 4-5 μέρες το επισκέφθηκα και είδα τη νέα βασίλισσα, αγονιμοποίητη, ενώ ο κλειστός γόνος που είχαν τα τελάρα είχε εκκολαφθεί σχεδόν όλος και το μελίσσι ήταν πολυπληθές και έδειχνε υγιέστατο. Σημείωση! Η βασίλισσα έκανε το γνωστό τιτίβισμα αλλά έχω καταλήξει ότι δεν συνδέεται απαραίτητα με σμηνουργία καθώς το έχω ξανακούσει από αγονιμοποίητες βασίλισσες χωρίς να σμηνουργήσουν στη συνέχεια. Το θεώρησα ασήμαντο και δεν έδωσα περαιτέρω σημασία. 

 Μετά από 3-4 ημέρες πηγαίνω πάλι στην παραφυάδα και βλέπω ένα μελίσσι με σχεδόν το μισό πληθυσμό και χωρίς βασίλισσα μέσα. Προφανώς σμηνούργησε. Με αγονιμοποίητη βασίλισσα όμως;

 Να γονιμοποιήθηκε και να σμηνούργησε στο καπάκι; Χωρίς να αφήσει ούτε μισό αυγό στην κυψέλη της; Αποκλείεται!

 Υπάρχει περίπτωση η παραφυάδα να θεώρησε το αρχικό κόψιμο ως φυσική σμηνουργία και αυτό που συνέβη να ήταν ουσιαστικά δευτερεύουσα σμηνουργία; Πώς να το θεώρησε όμως σαν φυσική σμηνουργία τη στιγμή που δεν είχαν βασίλισσα αλλά ένα έστω ώριμο βασιλικό κελί; 

Με εκτίμηση, 

******** ********
***** 

Bear's Nest: Γεια σου ******.

 Δυο οι πιθανές απαντήσεις που μπορώ να σκεφτώ ******. Η πρώτη είναι αυτή: Κάτι δεν άρεσε στο μελίσσι και το έδιωξε από την κυψέλη (ποντικοί, χελιδόνια, αχερόντες, σαύρες, σφήκες, έντονες μυρουδιές από φάρμακα-θυμόλη σε λάθος θερμοκρασία, Τακ Τικ σε λάθος δοσολογία-, επιθετικά μελίσσια δίπλα του, ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία κοντά του, κοπάδια από γίδια, νοζεμίαση –οπότε σύνδρομο εγκατάλειψης κυψέλης- αλλά και πιθανό το ότι έκανες παραφυάδα από πλαίσια από διαφορετικά μελίσσια- μέθοδος κοψίματος και αυτή, αλλά έχει αρκετά ρίσκα και δεν είναι ότι καλύτερο για να την κάνεις, ιδίως αν δεν έχεις και την κατάλληλη εμπειρία, και αν την είχες θα ήξερες ότι σαν επιλογή είναι από τις επιλογές ανάγκης και όχι από τις κύριες μεθόδους κοψίματος παραφυάδων, άσε το τι λένε στις ομάδες, εκεί βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο! Χα χα χα-) και πήρε την μάνα μαζί του (γονιμοποιημένη, αγονιμοποίητη, δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν το μελίσσι αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυψέλη) και πίσω έμεινε μόνο ο νέος πληθυσμός που είχε εκκολαφτεί αλλά δεν μπορούσε να πετάξει ακόμα, και πέρασες την εγκατάλειψη κυψέλης ως σμηνουργία γιατί είδες πίσω πληθυσμό.

  Δεύτερη πιθανή απάντηση: Στα πλαίσια που πήρες (που το ένα είχε βασιλικό κελί ώριμο) υπήρχε και μια ακόμα βασίλισσα (πιθανότατα αγονιμοποίητη και αυτή) και δεν το αντιλήφθηκες. Άκουσες το τραγούδι της βασίλισσας όπου καλεί η μία την άλλη να ανταπαντήσει για να πολεμήσουν μαζί (ή αν ή μια είναι σε κελί να την σκοτώσει η άλλη εκεί μέσα) αλλά προφανέστατα δεν τις άφησαν οι εργάτριες να πολεμήσουν μεταξύ τους γιατί το μελίσσι (που αυτό είναι το αφεντικό, και όχι οι βασίλισσες) αποφάσισε να σμηνουργίσει δημιουργώντας 2 μικρότερες αποικίες αντί για μια μεγαλύτερη (ιδίως εάν και τα 4 πλαίσια ή έστω τα 3 είχαν γόνο-ιδίως αν υπήρχε πολύς κόκκινος γόνος που θα εκκολαφτεί σχεδόν μαζί με την βασίλισσα-, αυτό  το κόψιμο είναι δυνατό –δηλαδή δημιουργεί μεγάλη παραφυάδα σε πληθυσμούς- και μπορεί να οδηγήσει ακριβώς σε αυτό, να γίνει η σμηνουργία και όχι να σκοτώσει η μια βασίλισσα την άλλη). Θα έπρεπε να μπεις σε υποψία με που άκουσες το τραγούδι της βασίλισσας ότι ίσως κάτι να μην πάει ακριβώς όπως το νόμιζες (ότι δηλαδή υπήρχε μόνο μια βασίλισσα –σε κελί ή όχι. Πραγματικά τώρα?!? Γιατί μόνο ένα βασιλικό κελί? Τι θα γίνει αν πετύχει αυτό το κόψιμο παραφυάδας και βγει ελαττωματική η βασίλισσα και δεν εκκολαφτεί καν? Γιατί νομίζεις η θεωρία (και κυρίως η πρακτική!) στο κόψιμο λέει για 2 βασιλικά κελιά? Νομίζεις ότι χαζοί είναι οι μελισσοκόμοι να βάζουν τον λύκο στο μαντρί – τον κίνδυνο σμηνουργίας- έτσι χωρίς λόγο? Μην αμφισβητείς στο κάθε τι τις παραδοσιακές μεθόδους, έχουν ένα τεράστιο υπόβαθρό σκέψης και εμπειρίας από πίσω τους! Το κακό με τους νέους μελισσοκόμους είναι αυτό, αμφισβητούν τα πάντα*****, αλλά μερικά πράγματα δεν είναι σώφρον να τα αμφισβητήσεις, γιατί σε περιμένουν και εκπλήξεις. Ακριβώς όπως αυτή που έζησες τώρα. Χα χα χα). 

***** Αλλά επίσης μην ξεχνάτε ποτέ: Αυθεντίες δεν  υπάρχουν!!! Αμφισβητήστε τα πάντα!


Λάζαρε, μακάρι να είχα ένα παλιό μελισσοκόμο να μάθω αυτά που δεν γράφουν τα βιβλία, αλλά τί να κάνουμε, πρέπει να τα καταφέρω από μόνος μου. Και πιστεύω πως θα τα καταφέρω τελικά!  

 Κατ' αρχάς να διευκρινίσω ότι πήρα το πλαίσιο του δυνατού παραγωγικού μελισσιού που είχε το βασιλικό κελί χωρίς τον πληθυσμό επάνω του. 

 Γιατί πήρα το πλαίσιο και όχι το κελί σκέτο; Ίσως γιατί βαριόμουν να το κόψω ή ακόμη διότι το δυνατό μελίσσι ήταν πράγματι δυνατό και θα αναπλήρωνε άμεσα το χαμένο τελάρο κλειστού γόνου. 

 Πήρα λοιπόν το πλαίσιο γόνου με ένα βασιλικό κελί ώριμο και χωρίς πληθυσμό από το μελίσσι Α, πήρα και 3 πλαίσια (γόνο, μέλι γύρη) από το μελίσσι Β (αυτό προόριζα για μελίσσι έναρξης) και δημιούργησα την παραφυάδα.

 Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση η παραφυάδα αρχικά να είχε κάποια βασίλισσα. Είχε μόνο το κελί. Ούτε και υπάρχει περίπτωση να πήρα την βασίλισσα του μελισσιού Β κατά λάθος, διότι τώρα βρίσκεται στο μελίσσι Β και γεννάει (είναι και βαμμένη άρα standard αυτό).

 Να είχε νέα βασίλισσα το μελίσσι Β (απ' όπου πήρα τα 3 πλαίσια με πληθυσμό) και να συμβιούσε αναίμακτα (έστω και για μια μέρα) ή "ασμηνούργητα" με την παλιά βασίλισσα; Απίθανο δεν είναι κι αυτό;  

 Έβαλα 1 μόνο βασιλικό κελί διότι είχα μόνο ένα! Ειλικρινά το μελίσσι Α είχε μόνο αυτό το κελί, το επιθεώρησα και στους 2 ορόφους και δε βρήκα άλλο. 

 Να ήταν κελί αντικατάστασης; Μπορεί, πάντως το μελίσσι αυτό διατηρεί ακόμη τη βασίλισσά του, δεν έχει σμηνουργήσει και πάει σφαίρα. 

Bear's Nest: Μαιμούνννν κόλλησες λίγο στα συμπεράσματα που είχες όταν έκανες την ερώτηση ε? Θεωρείς ακόμα ότι πιθανότερη είναι η σμηνουργία και όχι η εγκατάλειψη κυψέλης που την ανάφερα και πρώτη ε?  Και όχι, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν δύο βασίλισσες μαζί ακόμα για πάνω από 1 μέρα αν το μελίσσι αποφασίσει να μην τις αφήσει να σκοτωθούν μεταξύ τους (ιδίως εάν η νεκταροέκκριση είναι έντονη όπως ανάφερες και εσύ).

 Μην μασάς είχα ψιλοκαταλάβει ότι ήταν λύση ανάγκης αν και καλύτερα να έκοβες πιο αδύναμα μια άλλη παραφυάδα για να δημιουργήσεις 2 παραφυάδες (και κόβε το κελί καλύτερα την άλλη φορά). Αν και αυτό που είπες ότι βρήκες μόνο ένα βασιλικό κελί σε ολόκληρο διώροφο μελίσσι σε συνθήκες έντονης νεκταροέκκρισης θα έπρεπε να σου χτυπήσει καμπανάκια ότι κατά πάσα πιθανότητα να ήταν και κελί αντικατάστασης (άσχετα και αν γεννά καλά ακόμα η βασίλισσα, δεν είναι μόνο κριτήριο καταλληλότητας η γέννα της βασίλισσας για το μελίσσι, μπορεί να έχει μειωθεί η ικανότητα της για να δημιουργεί φερομόνες και αυτό να χτύπησε καμπανάκια στο μελίσσι – ότι η βασίλισσα γέρασε, ένα σημάδι γήρατος είναι και αυτό, όχι μόνο η γέννα- ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί όσο ακόμα είναι νωρίς και δεν θα υπάρξει κενό μεγάλο στις γέννες). Οπότε δεν ήταν και τόσο λύση ανάγκης (λύση ανάγκης θα ήταν πχ αν είχες κόψει με όλα τα καλά βασιλικά κελιά που είχες αρκετές παραφυάδες – με δύο κελιά το κάθε ένα- και σου έμενε και ακόμα ένα καλό βασιλικό κελί αλλά δεν είχες άλλα πλαίσια να δώσεις για μια ακόμα παραφυάδα από τα μελίσσια που ήδη είχες κόψει και να πήρες πλαίσια από άλλες κυψέλες, ή να είχες ένα ορφανό μελίσσι αδύναμο και να έκανες εισαγωγή βασιλικού κελιού ταυτόχρονα με συνένωση με μερικά πλαίσια από άλλο μελίσσι  για να το σώσεις –μην το κάνεις δεν αξίζει, κάνε το συνένωση με άλλο μελίσσι κατευθείαν-).  

 Και δυστυχώς η έλλειψη έμπειρου μελισσοκόμου δίπλα σου είναι σοβαρό μειονέκτημα (πχ αν είχες έναν παλιό μελισσοκόμο δίπλα σου δεν θα σε άφηνε να πάρεις το ένα και μοναδικό βασιλικό κελί από ένα δυνατό μελίσσι για να κάνεις μια παραφυάδα με αυτόν τον τρόπο. Που προφανέστατα ως χειρισμός δεν σου βγήκε!), αυτό πρέπει να προσπαθήσεις πάση θυσία να το λύσεις. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ θα σε βοηθήσει στο μελισσοκομικό μέλλον σου και πόσο θα σε απογειώσει ως μελισσοκόμο.  

 Λάζαρε, δεν θεωρώ απίθανη την περίπτωση εγκατάλειψης, αν και δεν υπήρχαν κάποιοι έντονοι παράγοντες που να συντείνουν σε αυτό. Θα το ξαναδώ αύριο το μελισσάκι και αν όντως δεν έχει βασίλισσα (μπορεί αν μην την εντόπισα κιόλας,,, χαχαχα μη βαράς) θα το συνενώσω με το μητρικό του. 

 Κάτι άσχετο. Έχω βρει ένα Fiat Ducato σε καλή τιμή. Σε έχει δυσκολέψει η εμπρόσθια κίνηση με το VW; Σίγουρα ένα πισωκίνητο είναι πολύ καλύτερη επιλογή αλλά στην πράξη αντιμετώπισες ποτέ σοβαρό πρόβλημα από αυτό; 

 Ευχαριστώ για όλα!

Bear's Nest: Μην μασάς μαιμούνι δεν σε μαλώνω, απλώς σου θέτω ορισμένες πιθανότητες να τις έχεις υπόψη σου, μπορεί να είναι σωστές μπορεί και όχι, λογικό είναι αυτό μια που είμαι μισή Ελλάδα μακριά σου και δεν έχω μπροστά μου την πραγματικότητα (εξωτερική νεκταροέκκριση αλλά και κυψέλη) που έχεις εσύ. Δυστυχώς λίγες περιπτώσεις μπορούν να απαντηθούν με ένα ξεκάθαρο, νααααα αυτόοοο είναιιιιι! Χα χα χα.

 Η εμπροσθοκίνηση είναι τρομερή όσο αφορά την καθημερινή οδήγηση του φορτηγού (χωρίς φορτίο), είναι σχεδόν όσο ευκολοδήγητο και ένα εμπροσθοκίνητο αμάξι. Βρήκα την υγειά μου με αυτό (γιατί οδηγούσα πριν ένα πεισματάρικο πισωκίνητο μουλάρι με πολύ κοντό μεταξόνιο, πασίγνωστό το Vitara για το πόσο εύκολα μπορείς να χάσεις τον έλεγχο με αυτό). Καλύτερο επίσης χωρίς φορτίο πάνω στις λάσπες τις Χαλκιδικής. Εκεί που θα κολλούσε πισωκίνητο (χωρίς φορτίο) φορτηγό το Τ4 κουτσά στραβά έβγαινε από αυτές. Φορτωμένο όμως κόλλησε σε αυτές (βλέπε ανάρτηση του blog Μα είναι ωραία στον παράδεισο!). Ίσως να κολλούσε και το πισωκίνητο, δεν ξέρω. Εκεί όμως που είδα μια αδυναμία του ήταν όταν το είχα τιγκάρει μέχρι τα μπούνια με ζάχαρη (βλέπε ανάρτηση του blog  Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν Vol II) όπου λίγο το μεγάλο βάρος, λίγο το λάθος φόρτωμα (οπισθοβαρές), και στάνταρ η μπροστά κίνηση έκανε το Τ4 στις ανηφόρες στο δερβένι να μην έχει σχεδόν τιμόνι (με είχαν προειδοποιήσει πάνω σε αυτό) και η οδηγική του συμπεριφορά να είναι προβληματική. Ναι εκεί κατάλαβα ότι υπάρχει και κάποιο μειονέκτημα στην ιδιαιτερότητα του Τ4. Ίσως με ένα καλύτερο φόρτωμα να μην το καταλάβαινα αυτό. Αλλά πλέον έχω αυτή την γνώση που λίγο αμαυρώνει την πολύ καλή εντύπωση που μου είχε αφήσει η οδηγική συμπεριφορά του Τ4. ****** 

****** Το τελευταίο δεν κολλάει τόσο πολύ με τα υπόλοιπα που θα αναπτύξουμε αλλά θεωρήστε το και αυτό ως ένα ακόμα κέρασμα από μένα σε εσάς!  Χα χα χα.
   

 Καλησπέρα Λάζαρε, πήγα σήμερα και είδα το μελισσάκι, είχε ικανοποιητικό πληθυσμό, ίσως εκείνη τη μέρα που το είδα και δεν είχε κόσμο να ήταν πολλές συλλέκτριες έξω, τί να πω; 

 Kοίτα μην το δημοσιεύσεις στις Ερωτήσεις που δεν μου έγιναν και γίνω ρόμπα... χαχαχα πλάκα κάνω. 

 Πάντως σίγουρα κάτι περίεργο συμβαίνει. Βασίλισσα δεν υπάρχει, σίγουρο αυτό. Μελάκια φέρνουν, χτίζουν και κηρήθρες. 

 Όμως είδα ότι φτιάχνουν και κούπες ενώ ξέρουν ότι δεν υπάρχει γόνος μέσα. 

 Μελίσσι που ναι μεν είναι ορφανό αλλά δεν υπάρχουν φερομόνες γόνου είναι δυνατόν να προσπαθούν να φτιάξουν βασιλοκέλια; 

 Επειδή είδα σήμερα ότι είναι αξιόλογο μελισσάκι και δουλεύει καλά, λέω να μην τον συνενώσω αλλά να του βάλω έτοιμη γονιμοποιημένη βασίλισσα να ξεμπερδεύουμε. 

 Τί λες κι εσύ; 

 Bear's Nest: θα τις δημοσιεύσω τις ερωτήσεις μόνο και μόνο για να σε κάνω ρόμπα νέουςςςςς χα χα χα.

 Κανονικά ο φυσιολογικός κόσμος όταν θέλει να δει αν υπάρχει βασίλισσα ή όχι, εάν το μελίσσι θέλει να δημιουργήσει νέα βασίλισσα ή όχι, βάζει πλαίσιο με αυγά και ακάλυπτο γόνο για να δει αν θα κάνουν βασιλικά κελιά εκεί οι εργάτριες και δεν χώνει με το καλημέρα νέα βασίλισσα! Μαιμούνιιιιιιιι!!!*******  

******* Μου αρέσει αυτός ο μελισσοκόμος παρόλο που φαίνεται ότι τον έχω στην πίεση (στην πίεση έχω κάθε έναν που πιστεύω στις δυνατότητες του! Πιέζω όσους διακρίνω ότι μπορούν να πάνε μπροστά! Μην κάνετε λάθος!). Είναι έξυπνος, αμφισβητεί τα πάντα, έχει αυτοπεποίθηση (υπερβολική! Που μπορεί να τον οδηγήσει σε σοβαρά λάθη λόγου ακριβώς αυτής της αυτοπεποίθησης), διαβαστερός. Μου θυμίζει τον εαυτό μου! Αλλά δεν έχει δίπλα του έναν έμπειρο μελισσοκόμο και δεν μπορεί καν να καταλάβει το πόσο σοβαρό είναι αυτό το μειονέκτημα (είναι σχεδόν το αντίστοιχο να πάει κάποιο παιδί από τους Ολυμπιακούς αγώνες ατόμων με κινητικά προβλήματα να τρέξει στον στίβο με τους ολυμπιονίκες που δεν έχουν κανένα κινητικό πρόβλημα!). Μην έχετε αυταπάτες! Είναι σοβαρό μειονέκτημα να μην έχεις έμπειρο μελισσοκόμο δίπλα σου. Θα τα καταφέρεις να γίνεις μελισσοκόμος αλλά θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, πολύ περισσότερο κόστος. Και όταν με το καλό θα έχεις φτάσει να έχεις 100-150 μελίσσια και να βγάζεις μερικούς τόνους μέλι θα βλέπεις τους αντίστοιχους μελισσοκόμους που ξεκίνησαν ταυτόχρονα με σένα (αλλά είχαν έμπειρούς μελισσοκόμους δίπλα τους) να έχουν 250-300 μελίσσια, φορτηγάρες, αυτόματα απολεπιστήρια και διπλούς μελιτοεξαγωγείς, συσκευαστήρια, εκτεταμένα πελατολόγια και να αντιλαμβάνεσαι το πόσο πίσω έχεις μείνει από άποψη ανταγωνιστικότητας και μεγέθους μελισσοκομικής επιχείρησης!!! Προσπαθήστε να έχετε δίπλα σας πραγματικά έμπειρους μελισσοκόμους πάση θυσία. Ναι! Ξέρω! Δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα! Ναι ξέρω, μόνο εάν σας έχουν ανάγκη θα σας «υιοθετήσουν», ναι ξέρω, πρέπει να δουλέψετε για αυτούς μερικές φορές, ναι ξέρω, θα πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους με την συμπεριφορά σας για να σας  έχουν κοντά τους.

 Μια ερώτηση  και μόνο θα σας κάνω. Υπάρχει τεχνικός τομέας που η μαθητεία σε αυτόν να μην έχει τα ίδια χαρακτηριστικά? Μην γελιέστε! Δεν είσαστε ούτε στο Γενικό λύκειο, ούτε σε Ανώτερες και Ανώτατες σχολές! Μην γελιέστε, οι παλιοί μελισσοκόμοι δεν είναι έμμισθοι από το κράτος εκπαιδευτές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με καθήκον την εκπαίδευση σας. Μην γελιέστε, οι παλιοί μελισσοκόμοι δεν είναι ψώνια μελισσοbloggers που δίνουν τζάμπα (μερικοί τουλάχιστον από τους μελισσοbloggers!!!) το γνωστικό τους κεφάλαιο! Το παιχνίδι έτσι παίζεται, εάν θέλετε γνώσεις μελισσοκομικές πραγματικές και όχι γνώσεις τις πλάκας από μελισσοκομικές ομάδες πρέπει να παίξετε με αυτούς τους όρους. Ακριβώς όπως έπαιξε (και συνεχίζει να παίζει!!!) και ο  υποφαινόμενος!

 Ναι σας τα λέω σκληρά και έξω από τα δόντια, χαρακτηριστικό μου αυτό διαρκές. Αλλά μην ξεχνάτε, πάτε να γίνετε μελισσοκόμοι και όχι μπαλαρίνες! Πρέπει να σκληρύνετε και μάλιστα πολύ και γρήγορα αν θέλετε να πετύχετε σε αυτόν τον κλάδο! 




Σειρά "Απαντώ εκεί που δεν με σπέρνουν".











Γιατί Κυψελογισμός?

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXVIII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XXXIX


Κλέφτης ονείρων αν δεν είσαι


Γίνε ΠΑΟΚ


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XL


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLI


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLII


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIII


Περί τροφοδοσίας


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLIV


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLV


Μελισσοκομία και Ηθική


Απαντώντας μελισσοκομικές ερωτήσεις ακόμα και άρρωστος! 


Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVI

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν μου έγιναν Vol XLVII

Κυψέλες στην Ακτίνα πτήσης Μελισσών

Αναζήτηση αναρτήσεων στις Μελισσοιστορίες και άλλα ή αλλιώς Η τρικυμία εν κρανίο του Αρκούδα!

Μελισσοκομία και επιθετικότητα μελισσιών

Μότσανος Λάζαρος


Σοχός  03/05/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου