Για να γράψουμε μια μελισσοκομική ανάρτηση, γιατί σας έχω παραμελήσει επάνω σε αυτό τον τομέα λόγου του τρελού τρεξίματος για να διατηρήσουμε σε μια αξιοπρεπή δυναμικότητα τα μελίσσια μας για τα πεύκα, στην χειρότερη μελισσοκομική χρονιά εδώ και πολλά χρόνια.
Μια σύντομη μελισσοκομική ανάρτηση, όπου θα παρουσιάσω ένα Power Tool για να αντικαταστήσω εργασία του μελισσοκόμου (και όχι μόνο) με κεφάλαιο. Εδώ διευκρινίζω ότι αντίστοιχες αναρτήσεις που θα παρουσιάζουν τα Power Tools που έχω προμηθευτεί τα τελευταία χρόνια (και κυρίως την τελευταία χρονιά, μια που το επενδυτικό μου πλάνο έχει επικεντρώσει φέτος κυρίως σε Power Tools (γιατί χρησιμοποιώ την ξένη έννοια "Power Tool" και όχι την Ελληνική "Ηλεκτρικά εργαλεία"? Γιατί απλούστατα ορισμένα από αυτά δεν είναι "Ηλεκτρικά" ως προς την πηγή ενέργειας τους (μπαταρίας ή καλωδίου) αλλά βενζινοκίνητα. Και επειδή ένας αντίστοιχος όρος όπως "Ενεργειακά εργαλεία" μου φαίνεται αδόκιμος χρησιμοποιώ τον ξένο όρο, όπως ακριβώς έχει επιβληθεί και στην γλώσσα μας) και μελισσοκομικά καρότσια) θα είναι μικρές σε μέγεθος (άλλο που δεν θέλετε! Χα χα χα), μια που είναι μικρή σχετικά η εξοικονόμηση εργασίας σε αυτά, είτε σε γενικές εργασίες μελισσοκομικές (ή μη), είτε σε τελείως εξειδικευμένες μελισσοκομικές εργασίες (ή μη).
Ναι το κάθε ένα Power Tool μπορεί να σε βοηθήσει συνήθως λίγο σε μια εργασία σου αντικαθιστώντας εργασία με κεφάλαιο (όχι απαραίτητα! Μερικές φορές ένα Power Tool είναι το μόνο που μπορεί να κάνει μια εργασία! Πχ αφαίρεση σκουριάς και χρώματος από αμμοβολή!) με αποτέλεσμα η επένδυση σε αυτό να μην δείχνει τόσο σπουδαία, όπως ένα νέο και μεγαλύτερο φορτηγό, ή ένας μεγαλύτερος μελιτωεξαγωγέας, ή αυτόματο απολεπιστήριο. Αλλά αυτό που έχει σημασία στα Power Tools είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα που μπορούν να σου προσφέρουν εάν αποκτήσεις πολλά από αυτά, και αντικαταστήσεις πάρα πολλές (μικρές) μελισσοκομικές εργασίες με το κεφάλαιο που αποτελούν όλα αυτά. Είναι δηλαδή οι πολλές "μικρές νίκες" που διαρκώς τονίζω ότι πρέπει να έχετε κάθε χρονιά, και θα πλαισιώνουν τις "λίγες και μεγάλες" νίκες σας ανά δεκαετία (πχ Νέο φορτηγό, μελτωεξαγωγέας, αυτόματο απολεπιστήριο κ.α.).
Οπότε για να δούμε την προγενέστερη κατάσταση πως ήταν, και οι λύσεις που υπήρχαν, πριν πάμε στην ίδια την επένδυση.
Έχουμε και λέμε, αγριόχορτα στις τοποθετήσεις των μελισσιών σου, όταν κάνεις τοποθέτηση σε χωράφια, ή απουλιάνες (ακαλλιέργητο χωράφι). Διαρκές πρόβλημα σου είναι τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν σε αυτά (γρασίδι, αγκάθια, τριβόλια, κ.α.) που και εμποδίζουν την πρόσβαση των μελισσών στις εισόδους των κυψελών, αλλά και την πρόσβαση του μελισσοκόμου στις κυψέλες, των εργαλείων του (πχ μελισσοκομικά καρότσια), και την εκτέλεση των μελισσοκομικών εργασιών του (τρύγοι, μεταφορές, επιθεωρήσεις). Πολλοί μελισσοκόμοι καθαρίζουν τις κυψέλες από τα χόρτα με τα χέρια τους (ή μετακινούν κάθε λίγες εβδομάδες μισό μετρό τις κυψέλες τους προς τα πίσω, για να υπάρχουν "καμένα" χόρτα στην είσοδο των κυψελών εκεί που ήταν η κυψέλη για τόσες εβδομάδες), είτε με εργαλεία χειρός (κλαδευτήρια, δρεπάνια, κόσα), ή οι πιο οργανωμένοι με Power Tools όπως τα χορτοκοπτικά και τα αλυσοπρίονα.
Με αποκορύφωση το να πάρω μια κόσα από τον θείο μου, τον Δημήτρη Γιάννογλου, για να καθαρίσω μια απουλιάνα στην Χαλκιδική όπου είχα τοποθετήσει τις κυψέλες μου για τα πεύκα (φανταστείτε σκηνικό, να μεταφέρεις 32 διπλές κυψέλες με το Τ4, καπνιστήρια και πευκοβελόνες, για να πας το δρομολόγιο στην Χαλκιδική, και να έχεις χώσει στα πλάγια των κυψελών όπου υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα ανάμεσα σε αυτές και το παράπετο της καρότσας μια τεράστια κόσα! Για 150 χιλιόμετρα για να πας, και άλλα τόσα για να έρθεις, αλλά με άδεια πλέον την καρότσα, και την κόσα να φαίνεται από παντού πλέον. Ότι πρέπει για έλεγχο από την τροχαία! Χα χα χα. Και καθώς τραβάς έξω την κόσα για να ξεφορτώσεις τις κυψέλες να βλέπεις την λεπίδα της κόσας να έχει αφαιρέσει μια μεγάλη φέτα ξύλου από την δίπλα σε αυτή κυψέλη, χωρίς να έχεις βάλει καθόλου δύναμη!!!).
Και αυτό γιατί τα αγκάθια (τριβόλια) μέσα στην απουλιάνα εμπόδιζαν και την πρόσβαση μας στις κυψέλες (εμένα και του αδερφού μου), όπως και την κίνηση του μελισσοκομικού μου καροτσιού (η ύπαρξη των Τριβολιών -χόρτα με πολύ μεγάλα και ισχυρά αγκάθια- είναι που με ανάγκασε να έχω στα μελισσοκομικά μου καρότσια είτε συμπαγείς ρόδες -πολύ δύσκολες στην κίνηση του καροτσιού-, είτε ρόδες αφρού -πολύ ακριβές-).
Κουραστικότατη η κόσα στην χρήση της, αλλά και εντυπωσιακότατα τα αποτελέσματα της στο να "καθαρίσει" ένα μέρος από οτιδήποτε εκεί μέσα (εάν για την πλάκα της μπορεί να αφαιρέσει μια φέτα ξύλου από κυψέλη, φαντάζεστε το τι μπορεί να κάνει σε χορτάρι, αγκάθια, ακόμη και σε μικρούς θάμνους!), υπερβολικά επικίνδυνη επίσης!
Και όταν μιλάμε για απουλιάνα γεμάτη με αγκάθια, και τριβόλια, εννοούμε κάτι σαν αυτό!
Πέντε σειρές κυψελών (οι άλλες δύο είναι πίσω από τον φωτογράφο) χαμένες μέσα σε μια θάλασσα με αγκάθια. Σε ένα έδαφος παρόμοιο με πηλό, που σε εμποδίζει να βάλεις πιο βαθιά το φορτηγό για να μην κολλήσει στην λάσπη που δημιουργεί αυτό το χώμα (η χειρότερη λάσπη που έχω γνωρίσει ποτέ! Μπορεί να μετατραπεί σε λάσπη με ελάχιστη υγρασία! Ακόμη και με την πρωινή δροσιά! Ένα μικρό σπινιάρισμα επάνω σε αυτή και αμέσως βρίσκεσαι κολλημένος σε κάτι σαν πηλός! Ότι χειρότερο, και τελείως ύπουλο) οπότε πρέπει να μπεις εσύ με τα πόδια (ή το μελισσοκομικό καρότσι) και να μεταφέρεις τα πάντα για δεκάδες μέτρα (οπότε τρύγοι, μεταφορές, γίνονται μαρτύριο!).
Λύση που δόθηκε τον τελευταίο χρόνο?
Χορτοκοπτικό-θαμνοκοπτικό που αντικαθιστά την κόσα πανάξια, χωρίς να έχει τον βαθμό επικινδυνότητας της στην χρήση της (αλλά πάλι θέλει μέτρα ασφαλείας, γάντια, γυαλιά, προσωπίδα με ωτοασπίδες, γαλότσες, και ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια. Κόστος της επένδυσης 210 ευρώ (είναι μοντέλο με αντικραδασμικό μηχανισμό οπότε και με πιο αυξημένο κόστος, αλλά φυσικά δεν είναι στην ανώτερη κλίμακα κόστους, που φτάνει τα 500-600 ευρώ για επαγγελματικά χορτοκοπτικά, για άτομα που βγάζουν μεροκάματο κάθε μέρα καθαρίζοντας δεκάδες στρέμματα επί αμοιβής με αυτά!), αλλά και αυξημένο λειτουργικό κόστος (πχ 3-4 ευρώ για καύσιμα την φορά για να κουρέψω το γκαζόν στο κήπο μας, 1 στρέμμα περίπου).
Στην πραγματικότητα ένα χορτοκοπτικό δεν αντικαθιστά πλήρως μια κόσα. Ρόλος του Χορτοκοπτικού είναι να "εξαφανίζει" το χορτάρι κόβοντας το σε πολύ μικρά κομμάτια, αντίθετα ο ρόλος της κόσας είναι να "δημιουργεί" ζωοτροφή κόβοντας το χορτάρι σε πολύ μεγάλα κομμάτια, για να είναι εύκολο να μαζευτεί (με τσουγκράνα ή δικράνι) και να προσφερθεί ως ζωοτροφή σε ζώα (πρόβατα, γίδια, αγελάδες, κουνέλια). Το ένα έχει μηδενικό κόστος χρήσης (κόσα), το άλλο έχει ένα μικρό μεν κόστος χρήσης αλλά όχι μηδενικό. Το ένα δεν το αφήνεις με τίποτα κοντά στα μικρά παιδιά σου, γιατί κόβει περισσότερο από σπαθί, το άλλο είναι σχετικά ευκολότερο στην αποθήκευση του. Το ένα θέλει πολλή προσπάθεια η (ασφαλής) χρήση του (και να μάθεις να λειτουργείς την κόσα χωρίς να κουράζεσαι υπερβολικά με την ασυνήθιστη εργονομία των κινήσεων με αυτή (δουλεύεις διαρκώς περιστροφικά την μέση σου ως ελατήριο, φορτίζοντας την και ξεφορτίζοντας την διαρκώς χρησιμοποιώντας την ίδια την περιστροφική κίνηση της για να μην εξαντληθείς γρήγορα, με ανοιχτά τα πόδια φροντίζοντας όμως με τίποτα να μην μπαίνουν στην πορεία της λεπίδας της κόσας (γιατί απλούστατα μπορεί να σου κόψει το πόδι από άκρη σε άκρη! Πανεύκολα!) αλλά και συντήρησης της (να μάθεις να ακονίζεις την λεπίδα της κόσας σε επίπεδο που να είναι όσο κοφτερή και η λάμα ενός σπαθιού, ή ακόμη περισσότερο! Ναι με έχει φοβίσει το πόσο ακονισμένη την είχε ο θείος μου, λογικό βέβαια! Κόβεις κάτι με πολύ μικρή επιφάνεια, και ελάχιστη αντίσταση που μπορεί να προσφέρει στην λάμα (χορτάρι), και όχι κάτι με τεράστια επιφάνεια, με τεράστια επίσης αντίσταση λόγου βάρους (πχ η μέση ενός ανθρώπου).
Οπότε πλέον στα μελισσοκομεία μου υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο για τον καθαρισμό των άγριων χόρτων και αγκαθιών σε αυτά γρήγορα, χωρίς (πολύ) κόπο, αποτελεσματικά, και κυρίως με αρκετή ασφάλεια (αλλά φυσικά όπως με όλα τα Power Tools όχι με πλήρη ασφάλεια!).
Και όχι μόνο στα μελισσοκομεία μου, αλλά και στον κήπο μου. Μάλιστα το συνδύασα και με ηλεκτρικό φυσητήρα (σε επόμενη ανάρτηση αυτό), και δουλειά που θα μου έπαιρνε 1-2 ημέρες (κόψιμο χόρτων, αλλά και καθαρισμός του κήπου (με σούπα χειρός, ταράκι, τσουγκράνα) των διαδρόμων του, των παρτεριών του ( μεγάλος, δύσκολος και άκρως απαιτητικός κήπος!), συν 1 μέρα ξεκούρασης και αποθεραπείας από όλα τα παραπάνω, γίνεται πλέον σε μερικές ώρες (και χωρίς να χρειάζεται μια έξτρα μέρα ξεκούρασης και αποθεραπείας μετά από αυτό)).
Και από μια ηλικία και μετά το κάθε τι θα πρέπει να υπολογίζεται όσο αφορά τον όγκο εργασίας που θα βγάζετε (7-8 φορές την χρονιά να γλυτώνεις 1-2 μέρες εργασίας, και αποθεραπείας από την παραπάνω εργασία, είναι 7-16 μέρες που μπορείς να δώσεις στην εργασία που σε ζει, ή να τις δαπανήσεις για να ξεκουραστείς λίγο περισσότερο μια που σε περιμένει ένας μελισσοκομικός μαραθώνιος κάθε χρονιά, ή έστω να τις περάσεις με όσους αγαπάς για να ελαφρώσεις τον ψυχολογικό ατμό που συσσωρεύεται μέσα σου από τα άγχη της μελισσοκομικής σου εργασίας (ιδίως σε άσχημες μελισσοκομικές χρονιές όπως η φετινή!)).
Μια μικρή ακόμη νίκη, που μπορεί να δώσει αναλογικά πολύ μεγάλα (σχετικά) αποτελέσματα. Μια από τις πολλές μικρές νίκες που έχουν συντελεστεί στον τελευταίο καιρό και θα παρουσιαστούν σε εσάς. Μια νίκη "φασούλι στο φασούλι" που θα βοηθήσουν στον μακροχρόνιο αγώνα της μελισσοκομικής μου εργασίας τις επόμενες 2 δεκαετίες.
Υπομονή, θα παρουσιαστούν πολλές ακόμη τέτοιες νίκες, στο χέρι σας να τις μάθετε, να τις εντάξετε στις μελισσοκομικές σας επιχειρήσεις, και να γίνουν και δικές σας νίκες.
Μέχρι τότε........
Σειρά Αντικαθιστώντας εργασία με κεφάλαιο - Επενδύοντας σε μια μελισσοκομική επιχείρηση
Adios Amigos Locos
Λάζαρος Μότσανος
Σοχός 04/05/2024