UA-50457385-1

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Σορμπέ με μέλι Καλοκαιρινές απολαύσεις

Σήμερα καλοκαιρινή ανάρτηση (αν και το φετινό καλοκαίρι μόνο καλοκαίρι δεν θυμίζει χα χα χα).

Σορμπέ με φρούτα του καλοκαιριού.

Θα υπάρξει στην συνέχεια και επόμενη ανάρτηση με φρούτα του φθινοπώρου.

Ταυτόχρονα κοιτάζουμε αρκετές παραλλαγές στην εκτέλεση της κάθε συνταγής ώστε να καλύψουμε τυχών ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό σε κάθε σπίτι (ε το να θεωρείς δεδομένο ότι σε κάθε νοικοκυριό υπάρχει και μια παγωτομηχανή είναι λίγο ακραίο! Πολλοί τρόποι παρασκευής, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να τα κάνει χωρίς να αναγκαστεί να αγοράζει επιπλέον εργαλεία για την κουζίνα του. Οι γυναίκες το προσέξατε αυτό? Ένας άντρας ακόμα και μια συσκευή της κουζίνας την χαρακτηρίζει ως "εργαλείο"! Χα χα χα.).

Λίγο ακόμα μπλα μπλα πριν σαν αφήσω να απολαύσετε τις συνταγές.

Σκοπός μου είναι να παρουσιάσω συνταγές με μέλι, και λόγου επαγγέλματος αλλά και γιατί θεωρώ το μέλι ως πολύ πιο φυσική, υγιεινή, και θρεπτική τροφή από την ζάχαρη που έχει υποστεί πολλούς βαθμούς επεξεργασίας για να έρθει στο τραπέζι μας.

Μάλιστα συνιστώ (και φυσικά σκοπεύω να το εφαρμόσω και πλήρως στην διατροφή μου) την αντικατάσταση της ζάχαρης με το μέλι. Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξουμε αρκετές από τις αναλογίες στις συνταγές ώστε να αντικατασταθεί η ζάχαρη με το μέλι. 

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι θα γίνει σε αναλογία 4/5 (τέσσερα μέρη μέλι για πέντε μέρη ζάχαρης, δηλαδή 80 γραμμάρια μέλι για 100 γραμμάρια ζάχαρης) γιατί το μέλι είναι γλυκύτερο από την ζάχαρη. Επίσης το μέλι έχει δυνατότερη γεύση από την ζάχαρη και μπορεί να υπερκαλύψει τις άλλες γεύσεις μέσα στα φαγητά (ιδίως τις γεύσεις από τα φρούτα). Οπότε προσοχή, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανθόμελα (παλιούρι, ρίγανη, πορτοκάλι, θυμάρι,) για να μην υπερκαλύπτονται τόσο εύκολα οι υπόλοιπες γεύσεις, και μέλια από μελιτώματα (έλατο, πεύκο, βελανίδι, καστανιά) όταν θέλετε μια πιο δυνατή μελένια γεύση με πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στα φαγητά σας.

Το μέλι έχει υγρασία που δεν έχει η ζάχαρη όποτε θα πρέπει για ποσότητες πάνω από 200 gr μέλι να αφαιρείτε υγρασία από τα άλλα υγρά. Η αναλογία θα είναι για πάνω από τα 200 gr μέλι στο 1/4 (πχ έστω ότι θα βάλετε 300 γραμμάρια μέλι αντί για 375 gr ζάχαρη και ταυτόχρονα θα έπρεπε να βάλετε και 500 gr Νερού (αρχική συνταγή) εξαιτίας της πρόσθετης ποσότητας υγρασίας του μελιού  (300*1/4=75 gr νερού στο μέλι)  θα αφαιρέσετε αυτή την ΄ποσότητα νερού από την αρχική ποσότητα νερού που θέλει η συνταγή, οπότε θα βάλετε 500-75=425 gr νερού).

Επίσης θα πρέπει όταν ψήνετε στον φούρνο προϊόντα στα οποία έχει αντικατασταθεί η ζάχαρη από το μέλι η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη κατά 14-15 βαθμούς Κελσίου γιατί τα προϊόντα που περιέχουν μέλι τείνουν να σκουραίνουν ταχύτερα.

Το μέλι έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό οπότε προϊόντα με μέλι έχουν την τάση να παραμένουν πιο υγρά για περισσότερο χρόνο από αντίστοιχα προϊόντα με ζάχαρη. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το γεγονός προσθέτοντας σε προϊόντα φούρνου με μέλι (πχ κέικ) 1,2 gr μαγειρική σόδα για κάθε 200 gr μέλι. Έτσι θα εξουδετερώσουμε την παραπάνω ιδιότητα του μελιού καθώς και θα δώσουμε πρόσθετο όγκο στα προϊόντα μας.

Επίσης ένα ακόμα Tip σχετικά με τα Σορμπέ, η ύπαρξη αλκοόλ μέσα τους κατεβάζει το σημείο πήξης οπότε τα σορμπέ μας αποκτούν πιο απαλή και λεία υφή και δεν σκληραίνουν πολύ. 

Αρκετά με το Μπλα μπλα, καθαρή απόλαυση από εδώ και κάτω.


Σορμπέ με μέλι κρασί και φράουλες



Συστατικά για 8 μερίδες

225 gr Μέλι.

200 gr Ζάχαρη.

1,6 lt Νερό.

0,9 Kg Φράουλες (φρέσκες χωρίς το κοτσάνι).

320 ml Λευκό κρασί.

80 ml Χυμός λεμόνι.

Εκτέλεση

Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε μία κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία τα ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να αρχίσει η βράση του σιροπιού. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα μπλέντερ μαζί με το σιρόπι για 2-3 λεπτά. Στραγγίζουμε τους καρπούς και τον πολτό, και βάζουμε το μείγμα μας μέσα σε ένα μεταλλικό σκεύος και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για μία ώρα μέχρι να αρχίζει να σταθεροποιείται, το ανακατεύουμε και το βάζουμε για άλλες 2 ώρες στον καταψύκτη ή μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Πριν το σερβίρουμε το βάζουμε για 2-3 λεπτά στο μπλέντερ.

Σορμπέ με ρόδι και μέλι




Συστατικά για 8 μερίδες

80 gr Μέλι.

0,7 lt Χυμός Ρόδι.

240 ml Νερό.

30 ml Βότκα (2 κουτάλια της σούπας).

170 gr Φρέσκα κεράσια τεμαχισμένα (ή γλυκό κεράσι).

Εκτέλεση

Προσθέτουμε το μέλι, το χυμό ροδιού, και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία τα ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να αρχίσει η βράση του μείγματος. 

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά (μια ώρα αρκεί). Προσθέτουμε την βότκα (για να να μην γίνει το σορμπέ μας τελείως συμπαγές, δεν θα αλλοιώσει καθόλου την γεύση).

Βάζουμε το μείγμα σε μια παγωτομηχανή (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή) για ένα δεκάλεπτο. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό  σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη, μετά από 10-15 λεπτά βγάζουμε το σκεύος και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για 6-7 φορές κάθε μισή ώρα μέχρι το μείγμα να πήξει ομοιόμορφα.Το Σορμπέ το διατηρούμε στην κατάψυξη. 

Προσθέτουμε τα κεράσια (ή το γλυκό κεράσι) όταν είναι να το σερβίρουμε. 

Αν βάλουμε και ασπράδι αυγού (σε ποσότητες για πάνω από 6 μερίδες) το Σορμπέ θα αποκτήσει βελούδινη υφή.


Σορμπέ με μέλι και φράουλες




Συστατικά για 8 μερίδες

45 gr Μέλι (3 κουτάλια της σούπας).

240 gr Φράουλες τεμαχισμένες (φρέσκες χωρίς το κοτσάνι).

480 ml Κόκκινο κρασί (ή 480 ml χυμό μήλο).

6 gr Φρέσκια μέντα τεμαχισμένη (ή 1 κουτάλι της σούπας αποξηραμένη μέντα).

5 gr ξύσμα φλούδας λεμονιού (1 κουταλάκι του γλυκού).

Εκτέλεση


Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις φράουλες, το κρασί, το μέλι, και την μέντα, τα θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την σκεπάζουμε με το καπάκι της και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά (για τουλάχιστο 4 ώρες και λιγότερο σε κάθε περίπτωση από 24 ώρες). 

Βάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει απαλό και λείο και το στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό  σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί. 

Σορμπέ με μέλι και πεπόνι (καρπούζι).




Συστατικά για 8 μερίδες

45 gr Μέλι (3 κουταλιά της σούπας).

2,5 Kg πεπόνι (ώριμα κομμάτια πεπόνι ή Καρπούζι).

120 ml Νερό.

3 φύλλα Θυμάρι.

13 gr φρέσκια μέντα.

Εκτέλεση

Βάζουμε το πεπόνι (ή καρπούζι, εδώ έχουμε βγάλει και τα σπόρια) στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο. Το βάζουμε μετά σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Σε μία μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με το θυμάρι και την μέντα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και βάζουμε μέσα το μέλι το οποίο το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Βάζουμε το σιρόπι μετά σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει. Το προσθέτουμε έπειτα μέσα στο μπολ με το πεπόνι (καρπούζι).

Βάζουμε το μείγμα σε μια παγωτομηχανή (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή) για ένα δεκάλεπτο. Το σερβίρουμε άμεσα.

Μπορεί να γίνει και με τα δύο υλικά ξεχωριστά (με προσαρμοσμένες κατάλληλα και τις αναλογίες) για να έχουμε μια ποικιλία από σορμπέ να σερβίρουμε.

Σορμπέ με μέλι και φράουλες




Συστατικά για 8 μερίδες

170 gr Μέλι.

1 Kg Φράουλες (χωρίς κοτσάνι κομμένες στα τέσσερα).

30 ml Βότκα (ή το ποτό της αρεσκείας σας, 2 κουταλιές της σούπας).

Χυμό από 2 Λεμόνια.

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φράουλες στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Στραγγίζουμε το μείγμα με ψιλό στραγγιστήρι για να απομακρύνουμε τους σπόρους. Προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό από το λεμόνι, και την βότκα και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Βάζουμε το μείγμα σε αεροστεγή δοχείο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά μέσα στο ψυγείο.

Βάζουμε το μείγμα σε μια παγωτομηχανή (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή) για ένα δεκάλεπτο. Βάζουμε το μείγμα πάλι στο αεροστεγή δοχείο και το βάζουμε μερικές ώρες στην κατάψυξη για να σταθεροποιηθεί.






Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 10/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου