UA-50457385-1

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Παγωτό με μέλι

Και καλοκαίρι χωρίς παγωτό γίνεται?

Τσούκ!

Και μια που οι συνταγές για παγωτό είναι λίγο πολυπλοκότερες από τις συνταγές για σορμπέ  και Frozen Yoghurt (βλέπετε προηγούμενες αναρτήσεις Σορμπέ με μέλι Καλοκαιρινές απολαύσειςΣορμπέ με μέλι Φθινοπωρινές  γεύσεις, καθώς και Frozen Yoghurt με μέλι - Ελληνικές γεύσεις ) λογικό είναι ένας τεμπελόσκυλος άντρας να τις αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι.

Ωστόσο........

Χα χα χα.

Και χατίρια ως γνωστό δεν χαλάμε, και  είμαστε και γλυκατζήδες οπότε πολύπλοκο ξεπολύπλοκο θα την κάνουμε και σήμερα την ταρζανιά και θα βγάλουμε συνταγές για παγωτά.

Αλλά με μέτρο φυσικά.

Ναι παγωτό έτσι ακριβώς όπως πρέπει, να το τρως με το κυβικό μέτρο!

Χα χα χα.

Οπότε έχουμε και λέμε οάσεις γεύσεων και δροσιάς σε ένα όχι και τόσο καυτό καλοκαίρι. 

Παγωτό Βανίλια με μέλι.


Συστατικά για 12 μερίδες


45 gr Μέλι (3 κουτάλια της σούπας).

475 ml Γάλα.

475 ml κρέμα γάλακτος.

220 gr Καστανή (σκούρη) ζάχαρη.

Ένα καρπό βανίλιας.

6 Κρόκους αυγών.

1,2 gr Αλάτι.

Εκτέλεση.

Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σιγοβράζουμε το γάλα και τον καρπό βανίλιας , προσοχή! Δεν το αφήνουμε να βράσει. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους αυγών, την καστανή ζάχαρη, το μέλι, και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και μια αφρώδη υφή. Ανακατεύοντας διαρκώς προσθέτουμε στο μείγμα μας σιγά σιγά και το ζεστό γάλα. Βάζουμε ξανά το μείγμα μας στην κατσαρόλα και το θερμαίνουμε μέχρι την θερμοκρασία των 82 βαθμών (παρακολουθώντας την θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο φαγητού) ή μέχρι να γίνει τόσο πηχτό ώστε να καλύπτει το πίσω μέρος ενός μεταλλικού κουταλιού. Τότε το απομακρύνουμε από την φωτιά.

Αφαιρούμε τον καρπό βανίλιας από την κρέμα την οποία την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ στραγγίζοντας την μέσα από ένα στραγγιστήρι. Αφαιρούμε τους σπόρους της βανίλιας από τον καρπό με ένα κουτάλι ή με ένα μαχαίρι και τους προσθέτουμε στην κρέμα και προσθέτουμε ανακατεύοντας την κρέμα γάλακτος*. Σκεπάζουμε το μπολ με την κρέμα με μια διάφανη μεμβράνη για να την ψύξουμε μέσα στο ψυγείο για τέσσερις ώρες. 

Όταν κρυώσει η κρέμα μας την βάζουμε σε μια παγωτομηχανή (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή). 

Μπορούμε να το σερβίρουμε με γαρνιτούρα μέλι. 

*Σε περίπτωση που δεν έχουμε καρπό βανίλιας μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με 5 γραμμάρια εκχύλισμα βανίλιας (1 κουταλάκι του γλυκού) που θα το προσθέσουμε στο μείγμα μας όταν βάζουμε και την κρέμα γάλακτος.

Παγωτό με φυστικοβούτυρο και μέλι



Συστατικά για 8 μερίδες.

45 gr Μέλι (3 κουτάλια της σούπας, σκούρο μέλι αν χρησιμοποιηθεί ανθόμελο θέλει μεγαλύτερη ποσότητα, γιατί έχουν τα ανθόμελα ελαφρύτερη γεύση).

480 ml Κρέμα γάλακτος.

240 ml Γάλα πλήρες.

80 gr Ζάχαρη.

4 Κρόκοι αυγών.

160 gr Φυστικοβούτυρο (ανάλατο).

5 gr Εκχύλισμα Βανίλιας (1 κουταλάκι του γλυκού).

1,2 gr Αλάτι.

Εκτέλεση.

Βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος την μισή κρέμα γάλακτος και αυτό το σκεύος το βάζουμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπολ που το έχουμε γεμίσει με παγωμένο νερό και βάζουμε από πάνω τους ένα ψιλό στραγγιστήρι.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το γάλα, το μέλι, την ζάχαρη, και το αλάτι. Θερμαίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από το μείγμα να αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτοι ατμοί οπότε και το αφαιρούμε από την φωτιά.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών και περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα μας (1/3 του φλιτζανιού την φορά) μέχρι να βάλουμε την μισή ποσότητα του μείγματος μας, και το μείγμα των αυγών μας μαζί με την κρέμα να είναι ζεστό στο άγγιγμα (με αυτό τον τρόπο θερμαίνουμε τους κρόκους των αυγών και δεν τους μαγειρεύουμε).

Βάζουμε το μείγμα της κρέμας με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη κρέμα και το θερμαίνουμε πάλι σε μέτρια φωτιά για 5 με 7 λεπτά (μέχρι να φτάσει στους 74-77 βαθμούς) ή μέχρι να γίνει τόσο πηχτό ώστε να καλύπτει το πίσω μέρος ενός μεταλλικού κουταλιού, προσοχή! Δεν το αφήνουμε να βράσει. Χύνουμε την κρέμα μας στο στραγγιστήρι και μέσα στο σκεύος με την κρέμα γάλακτος για να αφαιρέσουμε οτιδήποτε στερεό υπάρχει, προσθέτουμε στο μείγμα μας το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει. Καλύπτουμε πλήρως την επιφάνεια της κρέμας πιέζοντας την προσεκτικά  με μια διαφανή μεμβράνη (έτσι δεν κάνει κρούστα πάνω στην επιφάνεια η κρέμα μας). Ψύχουμε την κρέμα μας για τουλάχιστο 3 ώρες μέσα στο ψυγείο (καλύτερα βέβαια είναι να μείνει μια ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο).

Λίγο πριν βάλουμε στην παγωτομηχανή την κρέμα μας βάζουμε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής το φυστικοβούτυρο μας με μια μεσαίου μεγέθους διατομής μύτη (μπορούμε να βάζουμε και κουταλιές με φυστικοβούτυρο αλλά οπτικά είναι ωραιότερο το αποτέλεσμα με κορνέ ζαχαροπλαστικής).

Βάζουμε την κρέμα μας σε μια παγωτομηχανή (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή). Όταν γίνει λεία και απαλή προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο μας ομοιόμορφα σε όλο το παγωτό (θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σαν δίνη). Βάζουμε το μείγμα μας μέσα σε ένα αεροστεγή δοχείο και το καταψύχουμε για μια ολόκληρη νύχτα. 


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 25/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου