UA-50457385-1

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Σελήνη ένας νυχτερινός σύντροφος


Κουρασμένος σήμερα του θανατά, χθες είχα νυχτερινές μετακινήσεις των κυψελών μου από τα παλιούρια στις καστανιές, τέσσερις διαδρομές με το τρέιλερ για να μετακινηθεί μόνο ένα μικρό μέρος από τις κυψέλες (αχχχχχ πρέπει να το ξανακάνουμε αυτό για αρκετές ημέρες!!!), χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων, φόρτωμα και ξεφόρτωμα, σφήνωμα των δακτύλων ανάμεσα στις κυψέλες και στα τοιχώματα του τρέιλερ και οι αντίστοιχοι φυσικά μώλωπες, πολλαπλό δέσιμο ιμάντων και λύσιμο κάθε τόσο, μια αηδία και μισή, πρέπει κατεπειγόντως να βρεθεί άλλη λύση στις διαδρομές μέσης απόστασης (βλέπετε περισσότερα σε προηγούμενη ανάρτηση Τα μελίσσια τρέφονται με πετρέλαιο), μια νύχτα τελείως άγρυπνος, βοηθάει βέβαια σε αυτό και ότι έχω πιει μια καζανιά καφέ καθώς και ένα ενεργειακό ποτό (το monster που είναι και μπαμπάτσικο χα χα χα).

Ταυτόχρονα όλη την ημέρα έκανα επιθεώρηση στις παραφυάδες μου αν γονεύσανε (97,5% επιτυχία στην πρώτη πενηντάρα, όχι και άσχημα ε? χα χα χα), και πρόσθετα πλαίσια για να χτίσουν και κερόπανα για να αναπτυχθούν καλύτερα, σε μια από τις πιο θερμές ημέρες της φετινής χρονιάς, μέσα στο καταμεσήμερο! Και γιατί αυτό το χαζό θα μου πείτε? Γιατί απλούστατα ξύπνησα αργά γιατί βοηθούσα ένα φίλο μου την προηγούμενη νύχτα να κάνει στις δικές του κυψέλες τοποθέτηση σε ένα βελανιδοδάσος! Γιάσα και μπράβο! Για αυτό και σήμερα βγάζω ανακοίνωση στο τοίχο του προφίλ μου "Νιώθω σαν να έσπασα 7 φορές συνεχόμενα την ίδια μέρα το παγκόσμιο ρεκόρ στην άρση βαρών!" 

Χα χα χα.

Πόδια σαν ζυμάρι, δικέφαλοι και τρικέφαλοι που πονάνε, ωμοπλάτη που νιώθεις κάθε μυ της, κεφάλι βαρύ από την αϋπνία και την ηλίαση, μια κατάσταση δηλαδή μερακλαντάν, έχει και μουντιάλ επίσης ε?

Χα χα χα.

Παρόλα αυτά το μόνο που θα μου μείνει από τις χθεσινές μετακινήσεις (και την προχθεσινή) είναι το πόσο φωτεινή ήταν η χθεσινή νύχτα. 

Πανσέληνος βλέπετε, και η ζωή του μελισσοκόμου κατά πολύ ευκολότερη, ούτε φακοί, ούτε το αμάξι σε λειτουργία για να φωτίζει με τους προβολείς τον γύρω χώρο, ούτε παραπατήματα με μια διπλή κυψέλη στα χέρια, ούτε ο παραμικρός θόρυβος να σε κάνει να κοιτάς γύρω σου μέσα στα σκοτάδια σκεπτόμενος "τι στο διάλογο είναι πάλι αυτό?", κλείσιμο των κυψελών μόνο με το καπνιστήρι στο χέρι και χωρίς φακό στο άλλο (φυσικά και όταν ανοίγει η κυψέλη είτε από εσένα είτε από ατύχημα (δύο χθες!) σχεδόν το ίδιο σκέφτονται και οι μέλισσες όταν έρχονται σαν σύννεφο επάνω σου σε δευτερόλεπτα χα χα χα).

Η πανσέληνος είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να το εκμεταλλεύονται οι μελισσοκόμοι στις μετακινήσεις τους (νυχτερινές), η διαφορά στο επίπεδο φωτισμού ανάμεσα σε μια νύχτα με Πανσέληνο με μία νύχτα χωρίς φεγγάρι είναι τεράστια


Στην επάνω εικόνα έχουμε την όψη της σελήνης από την γη μέσα σε ένα σεληνιακό μήνα (περίπου 29 ημέρες). Τις διαφορετικές όψεις της σελήνης τις αποκαλούμε φάσεις της σελήνης.



Οι φάσεις της σελήνης οφείλονται στην κίνηση της σχετικά με την γη καθώς διέρχεται από τις ακτίνες του Ηλίου (όπως ακριβώς δείχνει και το παραπάνω διάγραμμα). Ενώ διαρκώς το ένα ημισφαίριο της Σελήνης είναι φωτισμένο από τις ακτίνες του Ηλίου ωστόσο όμως το μέρος της Σελήνης που μπορούμε να δούμε από την γη ορίζεται πάντα σχετικά από την γωνία της προς την γη και του επιπέδου των ακτίνων του Ηλίου. Ταυτόχρονα η κάθε φάση της έχει και ένα πολύ ευφάνταστο όνομα που αποδεικνύει ότι και οι αστρονόμοι έχουν αρπάξει λίγο στις άκρες του εγκεφάλου τους σαν τους μελισσοκόμους χα χα χα.


Και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας να αποδείξουμε ότι είμαστε φυτούλακιες με ένα πίνακα με την ανατολή, την δύση, και την διέλευση της σελήνης από τον μεσημβρινό (και όχι την σελήνη δεν την βλέπουμε μόνο την νύχτα! Όποιος έχει αυτή την άποψη που και πού να κοιτά και λίγο ψιλά, μπορεί να έχει καμία έκπληξη ξαφνικά χα χα χα).

Όλα καλά αυτά μαγκίτη αλλά δεν μας λένε και πόσο διαφορά έχει μια νύχτα με πανσέληνο από μια νύχτα χωρίς σελήνη.

Ναι δίκιο έχετε και για αυτό πρώτα μερικές διευκρινήσεις και μερικοί ορισμοί.

Και γυρνάμε πίσω στα θρανία, δώστε βάση παιδάκια, θα πέσουν στις εξετάσεις οι παρακάτω ορισμοί, ναι ναι να βλέπω να γράφετε SOS επάνω τους χα χα χα.

Το Lumen (σύμβολο: lm) (Λούμεν).

Είναι η μονάδα SI ( International System)(Μετρικό Σύστημα) της φωτεινής ροής. Μετρά την δύναμη του φωτός όπως γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Η φωτεινή ροή διαφέρει από τη ροή ακτινοβολίας, Μετρά την εκπεμπόμενη συνολική ισχύ του φωτός. To Lumen ορίζεται σε σχέση με την Candela.

lm = cd X sr (όπου sr = solid angle = στερεά γωνία).

Η Candela (σύμβολο: cd) (Καντέλα).

Είναι η μονάδα SI ( International System)(Μετρικό Σύστημα) της φωτεινής έντασης. Μετρά την δύναμη του φωτός, που εκπέμπεται από μια πηγή φωτός σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ένα κοινό κερί εκπέμπει περίπου μια candela.
cd = lm/sr (όπου sr = solid angle=στερεά γωνία).

Το Lux (σύμβολο: lx) (Λούξ).


Είναι η μονάδα SI ( International System)(Μετρικό Σύστημα) του φωτισμού και φωτεινής εκπομπής. Χρησιμοποιείται στην φωτομετρία ως μέτρο της έντασης του φωτός, που πέφτει ή διέρχεται σε μία επιφάνεια, ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.
lux= lm/m²  

Ουάουυυυυυυ καλά μιλάμε δεν μπορούσα να διαβάσω πιο άχρηστες πληροφορίες ρε μεγάλε!

Χα χα χα. 

Ναι ναι τελείως άχρηστες συμφωνώ απολύτως, άχρηστες από μόνες τους, αλλά χρήσιμες για να προχωρήσουμε παρακάτω.


Στο επάνω διάγραμμα έχω την λογαριθμική κλίμακα της έντασης του φωτός, και εδώ βλέπουμε τα διάφορα επίπεδα φωτισμού με παραδείγματα ανάλογα τον αριθμό των Lux (όχι το αφρόλουτρο βρε ζωντόβολα! χα χα χα). Οπότε έχουμε το κατώτερο άκρο φωτισμού στο απόλυτο σκοτάδι με λιγότερα από 0,01 Lux και το ανώτερο όριο που είναι πάνω από 100.000 Lux που είναι η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κοιτώντας ευθεία τον ήλιο χωρίς την παρεμβολή της ατμόσφαιρας (και ταυτόχρονα το κάψιμο του αμφιβληστροειδή μέσα σε δευτερόλεπτα). Βλέπουμε επίσης ότι το φως της πανσελήνου (σε ιδεώδεις συνθήκες πάντα) μπορεί να φτάσει το 1 Lux και αυτό είναι επίπεδο φωτός πέρα από τα όρια της νυχτερινής όρασης και μέσα στα όρια μείξης έγχρωμης και νυχτερινής όρασης (και επίπεδο φωτισμού μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε από ένα κερί στο ένα μέτρο), οπότε μπορούμε και με δυσκολία φυσικά να ξεχωρίσουμε τα χρώματα των κυψελών που μεταφέρουμε έτσι ώστε να λαμβάνουμε και την παράλλαξη των κυψελών μας σε κάθε νυχτερινή μετακίνηση και τοποθέτηση τους. 

Δηλαδή είναι πιο χρήσιμη η πανσέληνος από ένα τσιράκι που θα σου φωτίζει με φακό τον δρόμο σου και θα σου λέει σε πιο σημείο να βάλεις την κάθε κυψέλη σου χα χα χα.

Ωραία μας έπεισες "Πανσέληνος, καλό, ουγκκκκκκ!" πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας?

Στο μέτρο του δυνατού φυσικά (γιατί τις μετακινήσεις μας τις καθορίζουν κατά κύριο λόγο οι ανθοφορίες πρώτα από όλα) έχοντας ένα αρχείο με τις φάσεις της σελήνης μπορείς να προγραμματίσεις και το παράθυρο των μετακινήσεων σου (πάντα σε σχέση με τις ανθοφορίες το ξανατονίζω αυτό!)*

*Αντίστοιχο αρχείο με την διάρκεια ημέρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτό στις μετακινήσεις σας έχω δημιουργήσει σε προηγούμενη ανάρτηση Το πλήρωμα του χρόνου .



Κάτι σαν αυτό δηλαδή ένας πίνακας με τις φάσεις της σελήνης για κάθε ημέρα κάθε μήνα του χρόνου (ο συγκεκριμένος πίνακας είναι του 2014).

Καλά ρε μεγάλε μεγάλε αλλά αυτός ο πίνακας είναι του 2014 δεδομένου ότι κάθε σεληνιακό έτος διαφέρει περίπου 11-12 ημέρες από το ηλιακό έτος αυτή η διαμόρφωση των φάσεων της σελήνης ανά μήνα θα την ξαναδούμε (αν την ξαναδούμε και δεν έχουμε προλάβει να αυτοκαταστραφούμε χα χα χα) σε 33 με 34 έτη περίπου.

Ναι ναι δίκιο έχετε, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες!


Πιο πάνω έχω το ετήσιο Σεληνιακό ημερολόγιο του 2014 από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας (www.ofa.gr), τα παιδιά κάθε χρόνο βγάζουν και το αντίστοιχο σεληνιακό ημερολόγιο της κάθε χρονιάς (και όχι μόνο). Μπορείτε κάθε έτος να κατεβάζετε το σεληνιακό ημερολόγιο της εκάστοτε χρονιάς για να το έχετε στο αρχείο σας, που θα σας βοηθά στον ορθότερο και λειτουργικότερο προγραμματισμό των μετακινήσεων σας.

Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ και τα σέβη μου στα παιδιά που βοηθούν από κάθε μετερίζι στην διάδοση της γνώσης.

Εργαλεία υπάρχουν πάρα πολλά, και μάλιστα από μέρη που δεν τα περιμένετε, απλώς θέλει ανοιχτό μυαλό και διάθεση για ψάξιμο, στα υπόψη και αυτό.

Διαρκώς το επαναλαμβάνω και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος μου.

Μαγκίτες μου δουλεύετε εξυπνότερα και όχι σκληρότερα.

Με αυτό το μικρό λιθαράκι γνώσης σας αφήνω για σήμερα, θα ακολουθήσει δύσκολη εβδομάδα, καλά να είμαστε να τα ξαναλέμε, μέχρι τότε.

Adios Amigos.



Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 14/6/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου