UA-50457385-1

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Μελικούνι

Και μια που είμαστε γλυκατζίδες (βλέπετε προηγούμενη ανάρτηση Παστέλι με μέλι) συνεχίζουμε την περιπέτεια μέσα στα μελένια γλύκα με ένα παραδοσιακό γλύκισμα που σερβίρεται στους γάμους στο νησί της Ρόδου. 

Μελικούνι


Συστατικά

1 Kg Μέλι.

1 Kg Σουσάμι.

250 gr Αμύγδαλα (αν τα προσθέσουμε στο γλυκό, για γαρνιτούρα θέλει πολύ λιγότερα).

5 gr σκόνη Κανέλα (1 κουταλάκι του γλυκού).

5 gr σκόνη Γαρύφαλλο-προαιρετικά- (1 κουταλάκι του γλυκού).

2,5 gr χυμό λεμονιού (1/2 κουταλάκι του γλυκού).

Εκτέλεση

Πλένουμε και στραγγίσουμε το σουσάμι σε μια σήτα, αφού το καβουρδίσουμε το ανακατεύουμε σε ένα βαθύ δοχείο μαζί με την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Ταυτόχρονα βάζουμε το μέλι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, αφού έχουμε τοποθετήσει μέσα και τον χυμό λεμονιού που θα το βοηθήσει να δέσει καλύτερα και να αρωματισθεί ακόμα περισσότερο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Δείκτης για να δούμε αν είναι έτοιμο το μέλι είναι σε ένα ποτήρι να ρίξουμε μέσα λίγο μέλι, αν παραμείνει σαν μπαλίτσα είναι έτοιμο.

Μόλις είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε αμέσως το σουσάμι με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε διαρκώς (πάλι με ξύλινη κουτάλα) μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο το απλώνουμε σε λαδόκολλα και το ισιώνουμε με μια ράβδο σαν χάρακα στις άκρες του καθώς και την επιφάνεια του για να είναι ομοιογενές και επίπεδο. Στρώνοντας επάνω του μια λαδόκολλα και με ένα πλάστη το στρώνουμε σε παχιά στρώση 3 εκατοστών, και το χαράσσουμε σε ρόμβους (διάσταση 5Χ5) , σε κάθε ένα κομμάτι βάζουμε και από ένα αμύγδαλο που τα έχουμε και αυτά καβουρδίσει (Σε άλλη παραλλαγή τα αμύγδαλα τα βάζουμε στο μείγμα με το σουσάμι και τα μπαχαρικά.) στο κέντρο του. 

Όταν κρυώσει τελείως ξεχωρίζουμε τα κομμάτια και ένα ένα τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη.Το μελικούνι σε σχέση με το παστέλι είναι ελαστικότερο.

Τα διατηρούμε για πολύ καιρό μέσα σε αεροστεγή δοχεία.


Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 5/6/2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου