UA-50457385-1

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Παστέλι με μέλι

Σήμερα έχουμε μια συνταγή 4 σε 1!

Μια συνταγή για παστέλι σε τέσσερις παραλλαγές.

Δυο παραλλαγές για μαλακό και σκληρό παστέλι με σουσάμι, και άλλες δυο για μαλακό και σκληρό παστέλι με σουσάμι και καρπούς.

Τα έχουμε όλα και συμφέρουμε!

Χα χα χα.

Παστέλι με μέλι.



Συστατικά


500 gr Μέλι (750 gr αν θέλουμε να το κάνουμε πιο μαλακό).

330 gr Σουσάμι όχι αποφλοιωμένο (500 gr αν θέλουμε να μην βάλουμε ξηρούς καρπούς).

85  gr  Ωμά αμύγδαλα (στις παραλλαγές με καρπούς μόνο).

85  gr  Φιστίκια ανάλατα - Αιγίνης ή Αράπικα (στις παραλλαγές με καρπούς μόνο).

240 ml Ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο. 

1 Φλούδα λεμονιού.

Εκτέλεση.


Καβουρδίζουμε την ποσότητα του σουσαμιού και των  καρπών (αν ακολουθήσουμε την παραλλαγή με  καρπούς, τα φιστίκια αν θέλετε δεν τα καβουρδίζετε) για 10 λεπτά σε δύο δόσεις σε αντικολλητικό τηγάνι. Ανακατεύουμε διαρκώς για να μην μας καούν 

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε την φλούδα λεμονιού και το μέλι και το θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζουμε καθώς φτάνει σε σημείο βρασμού, με που βλέπουμε τις πρώτες φουσκάλες (στα 5 λεπτά περίπου) προσθέτουμε το μείγμα με το σουσάμι (και τους καρπούς στην δεύτερη παραλλαγή).

Μόλις πήξει και αρχίζει να δυσκολεύει στο ανακάτεμα (8-10 λεπτά) είναι έτοιμο. Η παραλλαγή με το μαλακό παστέλι θέλει 1-2 λεπτά λιγότερο βράσιμο. Δείκτης για να δούμε αν είναι έτοιμο είναι αν σε ένα πιατάκι με κρύο νερό που θα βάλουμε λίγο από το μείγμα μας αν είναι κολλώδες θέλει και άλλο βράσιμο εάν είναι ελαστικό είναι έτοιμο.

Στο ταψί του φούρνου απλώνουμε μια λαδόκολλα και την περιχύνουμε με το ανθόνερο (η περίσσια ποσότητα του ανθόνερου θα απορροφηθεί από το σουσάμι) ή με ένα πινέλο το αλείφουμε με το καλαμποκέλαιο. 

Αφαιρούμε από το μείγμα μας την φλούδα λεμονιού και το ρίχνουμε στο ταψί, με ένα καλά βρεγμένο πλάστη στρώνουμε το παστέλι με πάχος 1 εκατοστό.Προσοχή μπορείτε να καείτε στην επαφή με το μείγμα.

Αφού κρυώσει λίγο (σε 10 - 15 λεπτά) το χαράσσουμε με ένα μαχαίρι (ή ροδέλα για πίτσες) σε τετράγωνα ή ρόμβους. Όταν κρυώσει τελείως ξεχωρίζουμε τα κομμάτια και τα φυλάμε σε ένα αεροστεγές δοχείο και με λαδόκολλα μεταξύ τους για να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο. 


Καλή όρεξη! 

Μότσανος Λάζαρος

Σοχός 4/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου